Külpraktika

Külpraktika

Az egyiptomi tüntetések külpolitikai üzenetei

2011. február 02. - Marton Péter

Az egyiptomi tüntetések nem kifejezetten Egyiptom külpolitikájára fókuszálnak, de a kapcsolatot fellelni persze nem nehéz (csak egyszerűen összefoglalni a lényegét, azt nem annyira könnyű - kivéve, ha valaki hajlandó elvonatkoztatni a térség összetett politikai viszonyaitól, és nem túl érzékeny a következményekre).

Három országot láttam eddig felbukkanni kairói, alexandriai és egyéb transzparenseken, illetve az egyiptomi események kapcsán indult szimpátiamegmozdulásokon; ezek - nem túl meglepő módon - az Egyesült Államok, Izrael és Szaúd-Arábia. Képi illusztrációk következnek; hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ez nem egy "reprezentatív" vagy átfogó bemutatása a tüntetők gondolkodásának, véleményének. Fordított sorrendben veszem végig az említett országokat.

Szaúd-Arábiát leggyakrabban azért emlegetik a kiszivárgó képek alapján, mert a tunéziai vezető, Ben Ali is oda menekült január közepén. Elhangzanak olyan jelszavak a tüntetők skandálásában, mint például hogy "Mubarak, vár rád Szaúd-Arábia", és ehhez hasonló tartalmú transzparensek is felbukkantak (ez itt egy Egyiptomon kívüli szimpátiatüntetésről származik):

 

Szaúd-Arábia és Egyiptom között számos bonyolult kötelék bír politikai jelentőséggel. Ironikus fordulat lenne, ha Mubarak oda lenne kénytelen menekülni, ahová a Muszlim Testvériség számos egyiptomi tagja is távozott - egy részük effektíve száműzöttként - az elmúlt fél évszázadban. Dzsidda hagyományosan a mekkai zarándoklat egyik kapuja; tehát a fenti képen Mubarakot oda tanácsoló felirat jelképesen a hívői kötelességeire is figyelmeztetné őt. Az arab-félszigeti monarchiával és a zarándoklattal kapcsolatban egyébként felettéb érdekes vicc járja már egy ideje Egyiptomban; még a tüntetések előttről származik... saját fordításban idézem:

"Mubarak elnök köré gyűlnek a tanácsadói, hogy vázolják neki egy grandiózus új elképzelés részleteit. A tervek Egyiptomnak sok millió dollár bevételt hozhatnának évente. A lényeg az, hogy a muszlim zarándoklat, a háddzs céljává Kairót kell tenni Mekka helyett.

Mubarak erre meglepetten kérdezi: - De hát hogyan lehetne itt több millió zarándokot sátraztatni?

- Hát a Tahrír téren - vágják rá a tanácsadók. - Ott millióknak jut hely egyszerre is akár. A tér közepén lévő kerek alakú kertet pedig megkerülhetnék a zarándokok hétszer úgy, ahogyan most a Kába-követ kerülik meg Mekkában.

- De mi lesz akkor a Szafát- és a Marwá-hegy közötti futással? - kérdi Mubarak.

- Ó, hát arra a célra a Kaszr el-Níl híd is megteszi. Lemértük - nyugtatják meg a tanácsadók.

De Mubarak még mindig bizonytalan, ezért megkérdi: - És amikor a zarándokoknak Minába kéne vonulniuk, hogy kővel dobálják meg a Sátánt jelképező oszlopot? Ahelyett mit adunk számukra?

A tanácsadók kicsit elbizonytalanodva válaszolnak: - Nos, itt lenne szükségünk az Ön segítségére, uram.  Az oszlop helyébe Önnek kellene odaállnia pár napra, hogy minden zarándok sorra kerülhessen."

Eközben Izrael legtöbbször olyan transzparenseken került elő, ahol vagy magát Mubarakot, vagy a rezsim más tagjait és segítőit is, például Omar Szulejmán jelenlegi alelnököt, Izrael emberének minősítik az Izraellel a jelek szerint meg nem békélt tüntetők. A bal oldali, arab nyelvű felirat szól így Szulejmánról (fotó: AP).

Az Egyesült Államok is szerepel transzparenseken ilyen-olyan - jellemzően negatív - utalás formájában, amint az a fentebbi képen is látható. Olykor egyszerre a rezsim fő patrónusaként és Izrael szövetségeseként támadják az amerikai külpolitikát (és emiatt nevezik Egyiptomban a Mubarak-rezsimet sokan a "Camp David-rezsimnek" is). A legkellemetlenebb amerikai szempontból mégis az alábbi típusú felvétel, amikor tüntetők a rezsim által a feloszlatásuk érdekében bevetett amerikai termékekre hívják fel a figyelmet. Az alább látható könnygázszelencéhez képest persze nagyságrendekkel komolyabb benyomást tehetett, amikor pár nappal ezelőtt a tömeg feje felett F-16-osok húztak el alacsonyan. Ezt figyelembe véve nem meglepő, hogy az Obama-kormányzat minden, a konstruktivitás érdekében tett, tényleges erőfeszítése ellenére is folyamatosan sok rosszat kap az arab világban, itt például az al-Arabiyától. (Fotó: Yannis Behrakis, Reuters.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr572633007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása