Külpraktika

Külpraktika

Donald Trump Kínáról és a diplomatákról

2011. február 19. - Marton Péter

Donald Trump amerikai milliárdos jelentős vagyont ügyeskedett össze már többször is élete folyamán, miközben az 1990-es években csúnya hullámvölgyben is járt, eladósodva, a hitelezők nyomása alatt. Olyan ember, aki boldogan és büszkén vállalja, hogy az üzletben nagy ívben tesz mások fejére, mert számára a kapitalizmus és az emberarcúság nehezen egyeztethető össze. A közelmúltban ugyanez a Trump viszont már intenzívebb érdeklődést tanúsít a politikai karrier lehetősége  iránt. Megfordult az ezen a blogon is említett idei CPAC-konferencián, és az ottani próbaválasztáson 1%-át kapta  a szavazatoknak, anélkül, hogy ezért jelentősebb erőfeszítést tett volna, leszámítva egy fontos tévés szereplést: egy nappal a CPAC előtt a Piers Morgan Show vendége volt, ahol júniusra döntést ígért, beszáll-e a ringbe az elnökjelöltségért.

Namármost hogyan adja el magát a szavazóknak valaki, aki nem az embertársai iránt tanúsított végtelen empátiából gazdagodott meg? Ez egy fontos kérdés. Naná, hogy a külpolitika területén van lehetőség alakítani az imázsán. Lehet például sugallni az embereknek, hogy aki ennyire határozottan tud érdekeket érvényesíteni, az majd az országa érdekeit is jobban érvényesíti kifelé. Kikkel szemben? A szokásos jelöltek között van a Kínai Népköztársaság és az OPEC. Trump a kínaiakat "ellenségnek" tartja (persze üzleti értelemben), az OPEC árait pedig átírná, mert szerinte pofátlanul magasak.

A kínaiak "csalnak" az árfolyampolitikájukkal Trump szerint. Így néz egy üzletember a párhuzamosan és összekapcsolt módon  növekvő, Kína által részben kényszerűségből felvásárolt amerikai államadósságokra és az amerikai-kínai viszonyban jelentkező (amerikai) külkereskedelmimérleg-deficitre. Szerinte most nem egyenlő feltételekkel zajlik a verseny. (Ha ez így megy tovább, az átlagos sanghaji munkás "nyilván" röhöghet majd a markába a plazmatévéje előtt, hogyan is hagyhatták ezt az amerikaiak.) A Piers Morgan Show egy részét mutató videó után még idézem, mi lenne Trump szerint a megoldás - hogyan lenne jó tárgyalni a jövőben...

És akkor idézzük Trumpot a sikeres tárgyalások receptjéről:

"Beállítanám a legjobb üzleti vezetőinket. Nem a diplomatákat használnám. Hanem a gyilkosokat a Wall Streetről, akik közül mindet személyesen ismerem. Ezt itt kinevezném főtárgyalónak Kínával, ezt a másikat pedig Indiával szemben. Nagyon jól teljesítenénk. Nekünk vannak a legjobb üzletembereink a világon."

A diplomatákkal kapcsolatban a beszélgetés egy másik pontján további magyarázat részéről:

"Tudod, milyen egy diplomata? Olyan valaki, akit fiatal korától arra képeznek, hogy kedves legyen."

No, hát ezzel meg is kaptuk az arcunkba a "nagy igazságot". Számomra a mulatságos az, hogy amikor Robert Putnam megírta klasszikus cikkét a kétszintűpolitika-modellről és a külpolitika ratifikációs kihívásairól, többek között ilyen, idevágó tanulságokat kínált: az érdekcsoportokat ki kell tenni a tárgyalások légkörének, különben hülyeségeket beszélnek odahaza arról, mit lehetett volna a külföldi tárgyalópartnerek orra elől "elhozni", ha csak egy kicsit erélyesebben és ravaszabbul tárgyalnak a diplomaták. De további adalék lehet még az ősi mondás is, mely valahol ugyanezt a meglátást rögzíti (erre a kontextusra értelmezve  az érdekcsoportok szemszögéből): más testrészeivel verni a csalánt számunka akár kellemes is lehet. Ellenben ha hivatalos pozícióba kerülünk, és a csalánnal nekünk kell megbírkózni... jaj.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr902672029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.02.19. 10:56:36

Nem is tudom, számomra a diplomata az az ember, aki úgy küld el a francba, hogy alig várod, indulhass.

Egyébként megnézném azokat a gyilkos wall street-i cápákat, akik "kivégzik" a kínai tárgyalókat, mekkora politikai botrányokat kavarnának a diplomáciai szabályok és egyéb, számukra nem publikus háttéralkuk ismerete nélkül :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.02.19. 14:37:42

@Thaddeus Griffin: igen, azért tárgyalásokat sikeresen lebonyolítani több, mint tudni, hogy 1x1=1. Ha Trump "berendelné az irodájába" mondjuk a kínai elnököt, ahogyan azt a műsorban gyakorlatilag lehetőségként említi egy ponton, alighanem kapna egy bemutatót gesztuspolitizálásból a másik oldal részéről is. És mindjárt sokkal jobban állna mindenki :/

mizie 2011.02.20. 13:41:02

Pedig sztem nem ördögtől való gondolat ez. Lenne külön ember a kulturális kapcsolatokra a többit a tényleg hozzáértők végeznék.

Én simán megválasztanám Trumpot itthon miniszterelnöknek.

Shawher 2011.02.20. 14:04:11

Végignéztem a videot, volt benne egy részlet, amit a cikkíró elfelejtett. Méghozzá az, hogy nincs free trade, unfair trade van, ahol a kínaiak manipulálják az árfolyamot, ezért oly versenyképesek. Trump 25% vámot vetne ki azonnal minden kínai árura.
Ez persze jól hangzik, csak az a baj, hogy az USA elképesztően el van adósodva Kína felé, tehát a válasz se maradna el. Végülis, az amik a saját hülyeségük foglyai, ez a lényeg.

Merras · http://miyazakijun.hu 2011.02.20. 14:30:08

Ezek ugyanazok a gyilkos wall streeti cápák, akik miatt kirobbant az egész gazdasági világválság, és konkrétan akik arról tehetnek, hogy Kínáé az USA államkötvények egy igen jelentős hányada?

hallari 2011.02.20. 14:40:58

@Shawher: Na ja, nem véletlenül alkalmaznak diplomatákat ilyen pozíciókba. Ha Amerika nagyon keménykedne, pillanatok alatt a piacon találná az államkötvényeit /leértékelve/, plusz a dollár árfolyama is megsínylené a dolgot, amit már belföldön sem tolerálnának. Tényleg erősen úgy tűnik, hogy a saját piszkukba verdesik bele az orrukat.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.02.20. 14:41:42

@Merras: könnyen lehet, hogy a végén lenne némi átfedés a két kör között...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.02.20. 14:44:45

@Shawher: az ilyen vámok az ott termelő amerikai vállalatokat is sújtanák. Egyébként nem akarom teljesen leegyszerűsíteni a képet: ha a tárgyalópartner reputációja olyan, elképzelhető, hogy az ezzel kapcsolatos respektre építve elérhetők engedmények. De azért nem olyan nagyságrendben, mint ahogy Trump sugallta.

Amúgy nem hiszem, hogy teljesen komolyan gondolta, amit mondott - főleg a közönségnek szólt, amit előadott. Fel kell építenie a számára megfelelő képet: válság van, és rá és a csapatára van most szükség...

2011.02.20. 14:46:15

Meglepett, hogy itt is olvastam DT elnoki almairol. De azert biztos vagyok benne, hogy nem gondolja komolyan a dolgot. Mar az itt kiragadott tema, "a hogyan targyalnek, ha elnok lennek" is mutatja, hogy vagy total hulye a temahoz, vagy csak egyszeruen olyan mertekben populista, hogy meg a legalapvetobb tenyeket is hajlando mellozni.
Arrol nem is beszelve, hogy az ipse odavan a luxusert es kenyelemert. Bar kemenyen dolgozik, ugy hiszem, hogy o keptelen lenne a 18 honapig tarto kampanyban ocska szallodakban lakni, napi negy orakat aluldni, gyenge kaven es hideg szendvicsen elni.
Bivalybasznadi oreg nenikekkel olelkezni, kiskunhomokosi nyaladzo ovodasokkal fotozkodni. Mindekozben maratoni huzd meg-ereszd meg jatszmakat jatszani mind a demokrata mind a republikanus parti babmesterekkel. Ugy egyaltalan, meg a beiktatas utan engedni, hogy idejenek minden percet beosszak es nem a sajat ontorvenyu eletet elni. De olyen hatterrel es maganelettel, emilyen neki van egy ilyen bigott orszagban amugy sem valasztjak meg:)

Merras: ott a pont:)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.02.20. 15:16:58

@Shermes Hollock: kifejezetten DT ambícióiról írni tényleg már-már bulváros lenne, és ez sokatmondó dolog :) De igazából nem is az volt a szándékom, hogy az esélyeit minősítsem. itt főleg azért került elő, mert a kínai-amerikai kapcsolatokkal foglalkozó diskurzust érinti, amivel előrukkolt. És hát China-bashing lesz még az elkövetkező esztendőkben bőven, az az érzésem.

Trump megválaszthatóságában én sem hiszek - egy (egyelőre esetleges) hamvába haló kampány részéről üzleti befektetés is lehet, reklám; a CPAC pedig azért hozta neki az említett relatív sikert (mármint az 1%-ot az ottani próbaválasztáson), mert ott azért nem a republikánus szavazótábor szempontjából reprezentatív minta vetette be a voksát.

Friss hírek amúgy a témáról:
www.nydailynews.com/news/national/2011/02/20/2011-02-20_prez_donald_conservatives_backing_combover_candidate.html

tükörfúró 2011.02.20. 15:27:01

@Shermes Hollock: Azért kicsit tulzo elképzeléseid vannak arrol, hogyan is megy ez..:)

De az tény, ez a faszi egy ujabb idiota, nem erőből, gazdasági cselekkel meg bérgyilkosokkal tud(na) az USA ujra nyeregbe kerülni, hanem avval, amivel megnyerte anno a háborút és megalapozta a világhatalmi státuszt.

Szorgalom, önállóság, tömegeknek jövőkép, áldozatok az egyén és a közösség szintjén, stb.

Az, hogy 70éve csak logatják a bránert és szippantják fel a világvagyont, fosszilist, stb, az eddig ment, mostmár nem, elcseszték, elqrták, a birodalom recsegropog.

Csakhogy saját krémjük él benne ennek az egész buroknak a legbelső rétegében, soha az életben nem lesznek képesek tárgyilagosan szemlélni saját helyzetüket.

Ez minden birodalom halála (kisikolkolás ötödikes tananyag volt még az álamszocializmusban is!)
Becsondotodás, alkalmatlan elit, tul nagy, irányithatatlanná váló kaotikus rendszer, külső erős ellenség, bingó.

Ez zajlik napjainkban, hiába rinyálnak, hogy erőt mutatni, erő-erő, a római birodalom már régen tulvolt az életgörbéje csucsán, és meredeken lefelé tartott, amikor épp a legerősebb volt katonailag..csak épp semmrie nem ment vele.

Link Elek 2011.02.20. 15:35:09

amerikaban szokas, hogy valaki csak azert indul a primary-n, hogy beszedtamava tegyen egy olyan ugyet, ami elegge elfelejtodott.
Ron Paulrol is azt hittek, hogy azert indul, hogy odafigyeljenek a libertáriánus eszmekre.
nem azert indult, de a republikanus part nagyon eltolodott abba az iranyba azota.
persze ehhez az is kellet, hogy a Cheney/Wolfowitz/... neokonok kommunikaciosan kivegezzek magukat. elotte az ő gondolataik uraltak a szobeszedet.

ha ez a teoria all fenn, akkor kinaval vivott kereskedelmi haboru erdekeben zajlik az elokeszites.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.02.20. 15:57:51

@Link Elek: a Trumpért kampányolóknak már egészen tetszetős honlapja is van, a drafttrump2012-es címen (.com) - valaki időben lépett a domainnév érdekében (ez a valaki elvileg egy volt katona, akinek a neve és a fényképe a nyitóoldal jobb alsó sarkában szerepel, de persze aligha egyedül vágott bele ebbe a dologba; mostanra pedig hivatalosan sincs egyedül).

Afganisztánról most látom, mit írnak. Azonnali kivonása a harci feladatokat ellátó csapatoknak, államépítés helyett bombázás, ott ez lenne a program. A CPAC-en pedig szóba került, hogy Dél-Korea fizessen a védelemért. Minden, amit mond, nem lehet egészen komoly felvetés, de a kínai árfolyampolitikával kapcsolatban tény, hogy már a mostani washingtoni vezetésben is vannak türelmetlen hangok.

Link Elek 2011.02.20. 18:26:30

Domain Name: DRAFTTRUMP2012.COM
Created on: 25-Jan-11

nagyon friss a domain regisztralasa

2011.02.20. 18:36:48

@tükörfúró: lehet, de a "by the people"-bol en ezt vettem le.
süti beállítások módosítása