Külpraktika

Külpraktika

Visegrádi segélyezés

2011. szeptember 25. - Marton Péter

Corvinusos kollégám, Szent-Iványi Balázs cikkét a visegrádi országok segélyezési gyakorlatáról ez úton ajánlom az érdeklődők figyelmébe. Teljes hivatkozás:

Szent-Iványi Balázs: Aid allocation of the emerging Central and Eastern European donors. Journal of International Relations and Development (JIRD), advance online publication, September 23, 2011; doi:10.1057/jird.2011.19

Absztrakt elérhető itt.

Balázs ebben a DBPR (double-blind peer-reviewed) cikkben regressziós modellezéssel vizsgálja, hogy a visegrádi országoktól a recipiensek felé áramló hivatalos fejlesztési segély mennyisége, mint függő változó, mennyiben, és milyen független változók által meghatározott.

Olyan segélyezési gyakorlat elemzése ez, melyet kicsit megbolondítanak az alábbi tényezők:

  • A hivatalos fejlesztési segélyek közé beszámítanak a menekültekkel kapcsolatos költségek, az adósságelengedés és a hazai oktatási rendszerben nyújtott ösztöndíjak és képzések. Ezek a pénzek közvetlen értelemben "nem mennek el" a recipiens országba.
  • Gyakran hallható kritika, hogy nem nagyon figyelünk oda a recipiensek esetében a "helyi ownership"-re, vagyis arra, hogy helyben mit akarnak a leginkább, illetve hogy a különféle projektekkel, programokkal összefüggésben menetközben mit szeretnének. Ennek egyik elképzelhető oka - különösen az egzotikusabb recipiensek, köztük Irak és Afganisztán esetében - az, hogy a hazai bürökrácia sem érzi teljes egészében a magáénak ezt a tevékenységet, vagyis az "ownership" részben nálunk, a donor oldalán is hiányzik.

Balázs elemzése ezek után olyan, a számokból kiinduló feltárása az ebből következő segélyezési gyakorlatnak, mely sok érdekességet felfed azt illetően, milyen tényezőket nem vesz például figyelembe a hazai intézményrendszer. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy a 2006 óta csökkenő ODA/GNI rátánk* mellett is hatékonyabbá tegyük a hozzájárulásunkat; igaz, a hatékonyság abban a korlátozott értelemben már adott, hogy egyértelműen az "érdekorientált donorok" kategóriájába tartozunk mi is a magatartásunk fényében - hogy Balázs egyik sarkalatos megállapítását idézzem.

* ODA/GNI = Official Development Assistance to Gross National Income

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr303255714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása