Külpraktika

Külpraktika

Putyin szeme reánk vetül

2012. február 29. - Marton Péter

Putyin orosz miniszterelnök a közelgő oroszországi elnökválasztásra tekintettel részletes állásfoglalásokat tesz közzé számos területen, és legutóbb éppen a külpolitikai kérdésekről állt elő egy 6000 szavas anyaggal. Jó összegzések erről elérhetők itt és itt például.

A második link, vagyis ez itt, figyelemre méltóan végződik.

"Putyin panaszkodik az orosz vállalatokkal szembeni külföldi előítéletekkel kapcsolatban. (...) Említ például "felháborító" eseteket, amikor orosz üzleti érdekek sérültek a puszta részvényesi jogok gyakorlása kapcsán - utalás a magyar olajvállalatra, a MOL-ra, amely a Szurgutnyeftegázzal szállt szembe, miután az 2009. márciusban MOL-részvényeket vásárolt fel..."

Ez persze részben értelmezés, nem Putyin szavai ezek közvetlenül (Vlagyiszlav Belov elemző összegezte így a kérdéses szövegrészt, a moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézet részéről) - de a MOL-t látni az utalás mögé nem tűnik a földtől elrugaszkodott dolognak.

Az ügyről érdemben: ez volt a kifejezetten Putyin-közeliként emlegetett Szurgut szóban forgó részesedésépítő kísérlete (illetve arról egy kritikus értékelés). Sokak szerint az európai reakciók általános tesztelésére használták alapvetően (hogy megnézzék, mi az, amit még elnéznek nekik az EU-ban), és így végződött ez a kísérlet a jelen állás szerint.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr254225205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása