Külpraktika

Külpraktika

Az IMF-tárgyalások: török-magyar analógia

2012. március 13. - Marton Péter

Marton Péter

Ez a pószt most csak szemle, illetve hivatkozás a portfolio.hu cikkére, mely beszámol a Citigroup egy friss elemzéséről. Ennek lényege, hogy a magyar kormány talán a 2009-es török stratégiát követi az IMF-tárgyalásokkal (és kiváró megközelítésével) kapcsolatban, vagyis elsősorban a piacok kényszerítő erejét figyelembe véve alakul a tárgyalási hajlandósága - ez az analógia lényege.

A Citigroup négy, Magyarország és Törökország között fennálló különbségre, illetve ebből adódó kockázatra hívja fel a figyelmet egy ilyen stratégia alkalmazása esetén.

Ezek:

  1. A török bankok erősebb mérleggel vágtak neki 2009-nek. Kockázat számunkra: deleveraging, azaz kb. mérlegátszervezés az anyabankok részéről.
  2. Erősebbek voltak a török gazdasági növekedési kilátások, és ez ott tőkebeáramlást indukált.
  3. A lakosság és a vállalati szféra árfolyam-ingadozásokkal kapcsolatos sebezhetősége jóval kisebb mértékű volt Törökország esetében.
  4. Az IMF-tárgyalásokat az EU-tárgyalások során következő fordulatok is érintik, és ezek egyben a befektetők magatartására is hatással vannak. (Kieg., M.P.: a mai fejlemények ebben a tekintetben vegyes hozadékúak az uniós pénzügyminiszterek kohéziós támogatásokkal kapcsolatos, felfüggeszthető felfüggesztésről szóló döntésével.)

Ez a téma minden bizonnyal egy komoly tanulmányt érdemel majd, ha már visszatekintve lehet vizsgálódni az ügyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr514313774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása