Külpraktika

Külpraktika

Viktor But ügye

2012. április 09. - Marton Péter

Marton Péter

Még a múlt hét fejleménye, hogy az elvileg tádzsikisztáni születésű poszt-szovjet fegyverkereskedőt, Viktor Butot (a képen balra) egy amerikai bíróság huszonöt év börtönbüntetésre ítélte. Thaiföldön tartóztatták le, 2008-ban, ahol annak idején az amerikai DEA (Drug Enforcement Administration) emberei csapdába ejtették őt. Az amerikai ügynökök a kolumbiai gerillacsoport, a FARC tagjainak adták ki magukat, és egy nagyobb fegyverüzlettel kapcsolatban tárgyaltak vele. Miután But ebbe látszólag belement, elég bizonyíték volt már ellene - és ami ennél is fontosabb, kifejezetten arra vonatkozóan is volt már bizonyíték, hogy az Egyesült Államokra nézve veszélyes volt a tevékenysége.

But üzlete klasszikus poszt-szovjet sikertörténetnek mondható. Az üzleti modellje a volt szovjet állami biztonsági szektor félelmetes rendetlenségének és az árnyékglobalizációnak a közegében formálódott. Legális és illegális ügyletek fonódtak benne össze szétválaszthatatlanul. Amikor viszont Oroszországban a Jelcin-Putyin váltás nyomán egyfajta újra-stabilizáció következett be, But továbbra is a pályán maradhatott. Ennek oka valószínűleg abban keresendő, hogy egyrészt globálisan el tudott intézni nagyon sok mindent, tevékenysége tehát az orosz érdekekkel összehangolva hasznosítható volt, másrészt valószínűleg soha nem is függetlenítette magát egészen az orosz érdekektől, még az 1990-es évek zavarosában sem (adalékul: múltbéli KGB-s és GRU-s kötődésének lehetősége egyaránt felmerült).

Gyanítható, hogy But nem ténykedhetett volna ennyire globálisan, ha a világ számos államának korruptsága és hanyagsága mellett a legerősebb államok titkosszolgálatai nem tűrték volna meg valamilyen szinten. Volt, aki futtatta, volt, aki futni hagyta. Sokaknak tett kisebb-nagyobb szívességeket, így történhetett, hogy végül - legalább közvetve - még az ENSZ számára is teljesített megrendelést. Hogy egy apró részlettel illusztráljam, mennyire sok országra kiterjedt a tevékenysége: ügyleteinek lebonyolításához, globális logisztikájához kulcsfontosságú volt repülőgépeinek többszöri lajstromba vétele effektív ellenőrzést nem gyakorló országok (pl. Libéria és Egyenlítői Guinea) regiszterében. Ezen országok nyilvántartásnak vezetését pedig egy egyesült királyságbeli cég intézte.

A Buttal szembeni fellépés igénye a leghamarabb és a leghatározottabban végül persze az Egyesült Államokban fogalmazódott meg, de még itt is voltak a biztonsági szektoron belül olyan szereplők (a hírszerzőközösség, illetve a Pentagon), akik hogy, hogy nem, de kapcsolatba kerültek Buttal és üzletbirodalmával - ebben alkalmanként a hanyagság is szerepet játszhatott, amikor például közbeszerzések kapcsán nem néztek utána megfelelően egy-egy pályázó hátterének, tulajdonosi körének.

2001. szeptember 11. hozta el a fordulópontot, amikor is az Egyesült Államok egész külpolitikai gépezete végleg mozgásba lendült But nyomában. Az al-Kaida és Oszama bin Laden fenyegetése volt az elsődleges kihívás, általánosságban azonban a destruktív nem-állami szereplők megerősödése is más fényben tűnt már fel. Utóbbiak szárnyainak leszegése egyértelműen szükségessé vált. Így kapcsolták le végül az amerikaiak Abdul Kadír Khán pakisztáni bázisú hálózatát is. Abdul Kadír Khán a nukleáris feketepiac királya volt, és közte és Viktor But között analógia fedezhető fel annyiban, hogy Khán a pakisztáni biztonsági szektor félelmetes rendetlenségéből nőtte ki magát, némi állami szereplők részéről érkező ösztönzés és hathatós támogatás mellett, és ugyancsak az árnyékglobalizáció kontextusában bontakozhatott ki igazán.

But végső soron arra fizetett rá, hogy a szeptember 11. utáni érában óriási hiba volt részéről a FARC tagjainak vélt emberekkel komolyan szóba állni, éppen az Egyesült Államok biztonságát fenyegető módon. Enélkül talán még mindig ő lenne az első számú fegyverkereskedő a világon. Így most valaki más az - bár sokan osztják a nézetet, miszerint But kivételes jelenség volt, és hozzá hasonló léptékben tevékenykedő játékos nem maradt a pályán.

További olvasnivalónak javasolok még három kiváló áttekintést a témában: itt, itt és itt.

Ezzel azonban még nincs vége a történetnek. Úgy hírlik, But egyik fontos támogatója Oroszországban az az Igor Szecsin, aki jelenleg Vlagyimir Putyinnak, Oroszország úgynevezett miniszterelnökének, május 7-től pedig (újra) hivatalos elnökének a jelenlegi helyettese. A amerikai igazságszolgáltatásnak valahogyan igen stratégiai pillanatban sikerült meghoznia But ügyében a döntését.

Miután pedig ez így alakult, Butot illetően garantáltan alkudozás kezdődik majd, mely az orosz-amerikai viszony általános kereteinek formálásával is szorosan összefonódik, miután újra Putyin lesz az elnök. Érdekes lesz figyelni, hogy Szecsin, a volt titkosszolgákat és egyéb, biztonsági szektorbeli funkcionáriusokat tömörítő sziloviki frakció oszlopos tagja ezek után milyen tisztséghez jut Putyin újabb terminusa alatt.

Orosz részről nyíltan nehezményezik a Buttal szembeni ítéletet. Szergej Lavrov külügyminiszter azt nyilatkozta, But "rendszeresen téma az amerikai-orosz kapcsolatokban", az orosz külügyminisztérium egy közleménye pedig azt ígérte, "ez az ügy mindenképpen a napirend tetején marad". Be akarják hozni Butot a hidegről.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr254372775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.04.09. 11:14:17

Hollywood is feldolgozta a szemelyet:

en.wikipedia.org/wiki/Lord_of_War

The main protagonist, Yuri Orlov, is loosely based on several people.
His character as world's arm dominator, is based on Lebanese arm dealer Sarkis Soghanalian
His name corresponds to the last name of Oleg Orlov, a Russian businessman arrested in Ukraine on suspicion of smuggling missiles to Iran. The real Orlov was strangled in Kiev's Lukyanivska Prison in 2007 during the investigation.[7]
His exploits are widely believed to be based on Viktor Bout, a convicted arms dealer notorious for smuggling arms and other merchandise through several aviation front-companies.[8]
His background is loosely inspired of Semion Mogilevich, a suspected master-mind in Russian organized crime who was born in Ukraine.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.04.09. 11:18:11

@Link Elek: igen, és sokatmondó But reakciója a film egyik kulcsmondatára, miszerint "minden tizenegyedik embernek van fegyvere, a kérdés, hogyan fegyverezzük fel a többieket".

"Ez cinikus gondolat" - ez volt rá a reakciója :)
A valóságban nem állt tőle távol, hogy egy többszereplős konfliktusban mindenkit ellásson fegyverrel, de csakis az olyan helyzetekben, amikor az általa közben mégiscsak következetesen figyelembe vett legfontosabb érdekeket nem sértette ezzel. A saját felfogásában tehát nem volt cinikus...

Globetrotter2014 2012.04.10. 14:09:38

@Link Elek: bizony, minden idők egyik legjobb filmje. Értelmes,izalmas, pörgős, sőr még "happy end" is van benne :)

deuscreator 2012.04.10. 14:56:40

Ezen a piacon mindig az állami megrendelők domináltak és ez ezután sem lesz másképp.. Egy ilyen nagyágyú biztos nem a "100 kalasnyikov kéne részletre" típusú szabadságharcos és hasonló csoportok pénzéből gazdagodott meg. Ha pedig államoknak tett jót/rosszat, akkor a lekapcsolása külpolitikai balhét hoz magával. A cinizmust én inkább abban látom, hogy egy, a feketepiacon bizonyítottan fegyverekkel üzletelő ember lecsukása aggodalomra ad okot Moszkvában... (vagy bármely egyéb országban). Ez pedig leginkább a Putyinnal elkezdődött orosz újjáéledést mutatja: a War on Terror-ban ők is csak addig szövetségesek, amíg a csecseneket lehet bevonni a fogalomba. A kérdés inkább az, hogy a titkosszolgálatok ledumálták-e ezt előre, engedélyezett kilövés vagy egyoldalú akció volt? Ha az utóbbi, akkor lesznek még érdekességek..

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.04.10. 15:30:01

@deuscreator: attól függetlenül, hogy mennyire volt orosz részről engedélyezett But lekapcsolása (szerintem kifejezetten nem, viszont afelől is vannak alapvető kétségeim, hogy But bangkoki reszkírozását jóváhagyták volna), szerintem amerikai részről meg fogják találni az árat, amiért hazaengedik Oroszországnak, persze csakis a büntetését letölteni. A jogi keretei ennek megvannak. És a reset fenntartása mellett szólnak nyomós érvek.

Ami az ítéletet illeti, a Kavkaz Center például szomorúan nyugtázta, hogy az amerikai bíróság szerintük maximálisan engedékenynek bizonyult...

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.04.11. 14:13:54

Ne feledkezzünk meg az állítólagos magyar szálról sem, melyet a Népszava vélt felfedezni:

katpol.blog.hu/2010/10/15/knn_nepszava_2010_aug_viktor_but_mezosy_geza_alekszandr_zsukov

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.04.11. 15:47:17

@Rammjaeger83: király, ilyenkor kellene ide, hogy kommentet is lehessen lájkolni.

Az afganisztáni szállal kapcsolatban: nekem az jött át, hogy nem annyira a bevételmaximalizálás motiválta Butot elsősorban, amikor az Északi Szövetség után, és csakis utánuk, a táliboknak is szállított (persze eltette, ami befutott); inkább rákényszerült erre, többek között az Emirátusok szándékai szerint - és mivel utóbbiak a logisztikájához kulcsfontosságú bázis felett rendelkeztek, Pelikán elvtárs nem tarthatta csukva a fülét, amikor kértek tőle és röptettek vele ezt-azt. Az Északi Szövetség volt számára a stratégiai partner, a tálibokkal való üzletelés pedig a kényszerű és engedélyezett opportunizmus esete.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.04.11. 20:30:28

@Marton Péter:

Olyan verziót is olvastam, hogy egy tálib MiG-21 földre kényszerítette az egyik szállítógépét Kandaharban, akkor kellett váltani. De ez is teljesen logikusan hangzik.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.04.11. 21:05:52

@Rammjaeger83: igen, az meg is történt, és ott folyt alkudozás, amelynek a végén But egészen biztosan kénytelen volt fizetni az embereiért. De az ÉSZ támogatásával a legjobb tudomásom szerint nem hagyott fel emiatt. Ahmed Sah Maszúdot például személyesen nagyra becsülte az emberi kvalitásaiért.

A földre kényszerítésnek egy kiszínezett változata azóta orosz játékfilmben is felbukkant: www.youtube.com/watch?v=pO0vtWGCh4Q

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.04.12. 11:17:19

@deuscreator:

Érdemes hozzátenni, hogy az állami dominancia itt nemcsak a keresleti, de a kínálati oldalon is dominál. Ami meg a cinizmust illeti, 9/11 előtt az USA sem törte össze magát abbéli igyekezetében, hogy iszlamista fegyveresek által támadott országoknak segítséget nyújtson. A lecsukás indoka pedig nem illegális fegyverkereskedelem, hanem "összeesküvés amerikai állampolgárok meggyilkolására".

deuscreator 2012.04.12. 11:25:51

@Rammjaeger83: Persze, teljesen jogos adalékok. Mindkét oldal álszent, de nincs is új a nap alatt.. Sajnos ez is olyan szituáció, ahol legjobb esetben is csak sejthetjük az igazi okokat, megállapodásokat és hasonlókat.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.04.12. 21:15:13

@deuscreator:

Itt szerintem nem is az álszentség a központi motívum, hanem az, hogy még But is leginkább a bottom feeder kategóriába esett a fegyverkereskedelem berkein belül. Az igazán nagy pénzeket ott valószínűleg azok kaszálják, akik nagy állami megrendeléseket ütnek nyélbe. De But olyan vevőkre specializálódott, akik mindenki másnak büdösek voltak ilyen-olyan okból. Még azt sem lehet kijelenteni, hogy az orosz államnak tett volna szolgálatokat közvetítőként, hiszen a fő üzletfelei egyáltalán nem voltak Moszkva puszipajtásai. Az más kérdés, hogy a kormány hallgatólagos beleegyezésével nyilván nem űzhette volna a bizniszt. Valószínűleg azért is próbálták elérni a szabadon bocsátását, nehogy Szecsinről és más fontos emberekről kellemetlen dolgokat mondjon el.
süti beállítások módosítása