Külpraktika

Külpraktika

Elfogult-e a védelmi szektor az amerikai elnökválasztással kapcsolatban?

2012. április 13. - Marton Péter

Marton Péter

Csak rövid időm van írni, és egy internetkávézóból teszem. A Wired egy friss írására hívnám fel a figyelmet. A címben jelzett kérdést fejtegeti tulajdonképpen, a Lexington Intézet álláspontját firtatva elsődlegesen, miután ők, "a védelmi ipar kedvenc think tankje", Obama ellen látszanak hajlani egy értékelésük alapján. A kézenfekvő spekulációt erősíti ezzel a cikk: who lives by the sword, lobbies for the sword.

Ezt finomítandó, megy link a védelmi szektor meghatározó szereplőinek politikai finanszírozással kapcsolatos aktivitását összegző oldalhoz, ahol látszik, hogy bár a republikánusok a nagy játékosoktól jellemzően többet kapnak, mint a demokraták, azért minden cég egyensúlyoz a két párt között.

A pár percben, ami itt rendelkezésemre áll, már meg is néztem a három kivételt a Top 20-ból. A 2010/2011-es időszakban a ManTech és a Sierra Nevada Corporation hajlottak inkább a kék irányban, azaz a demokraták felé, és az ő termékeik és szolgáltatásaik felhasználása kevésbé a külföldi katonai műveletek trendjeihez kötött. A ManTech információs technológiai megoldásokat kínál nemzetbiztonsági célokra, nem csak a katonaságnak. A Sierra Nevada a drónprogram felderítési vonatkozásaiban is érintett, de azon kívül egy nagyon sokoldalú társaság, akik a NASA-val is szoros kapcsolatban állnak.

Az AmeriQual Group érdekes eset még, ők ugyanis csak a republikánusok javára költöttek az itt kiragadott adatok szerint, ezek felvételének az időszakban. A cég például harctéri és humanitárius élelmezéshez jól használható, készen csomagolt, sokáig felhasználható fejadagokat szállít a DoD-nak. Kicsit utánakerestem, a GOP soraiból például kinek adtak támogatást, és Dick Lugar szenátor jött szembe pillanatok alatt. Márpedig utóbbi védelmi ügyekben kétpárti elismertségnek örvend, amit hagyományosan és híresen felelősségteljes magatartásának köszönhet, mivel a párthovatartozásnál jobban foglalkoztatják a racionális érvek és a nemzeti érdek. Az AmeriQual tehát nem valami elvadult társaság, akik teljesen ész nélkül szórnák a pénzt egy irányban. Dick Lugar leginkább azért a kiemelt partnerük, mert Lugar Indianából szenátor, és az AmeriQual székhelye is ott van.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr694412276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.04.13. 21:26:34

iden a SuperPAC-okon keresztul aramlik a cegek penze. a regi/hagyomanyos modon a cegek alkalmazottainak tamogatasa latszik.
viszont ez sem a teljes osszeg, ugyanis a non-profit-ok is vegezhetnek politikai tevekenyseget(pl: Crossroads GPS), es nekik nem kell felfedni honnan kaptak a penzt.
De meg ez sem a teljes kep, ugyanis a kampanyoknak rengeteg olyan tevekenysege van, ami csak ott fordul elo (pl: szavazokrol szolo adatbazis keszitese, adomany gyujtes elszamolohaza), ezt a demek mar regen kiraktak megbizhato kulso cegbe (Catalist, Actblue), ezek a cegek pedig kulsosoktol tudnak penzhez jutni (pl: Sorostól). Mostanaban kezdik a repek is kipakolni ezeket az RNC-bol, hogy pl. a Crossroads is tudja hasznalni a valasztoi adatbazist.

a republikanusok elovalasztasaba a vedelmi szektor alig szolt bele:
www.opensecrets.org/outsidespending/summ.php?disp=I

kivancsi vagyok a fo valasztasra ez hogyan valtozik meg.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.04.14. 10:39:05

@Link Elek: "the floodgates are open", azóta, kétségtelenül. De végül is a Wired is azért linkelte a 2008-as adatokat, mert az alapvető magatartást illetően érzékeltet tendenciákat az egyének/PAC-ek részéről akkoriban jött támogatás. Más kérdés, hogy ez módszertanilag vállalhatatlan, és ki tudja, hová torzul az egész struktúra a láthatatlanság hatására. Gáz.

Link Elek 2012.04.14. 13:37:30

@Marton Péter:
en bizakodo vagyok :)
ugyanis 2000-ben meg a kampanyok is korlatlanul gyujthettek "soft-money"-t, 2002-ben a mccain-feingold torveny alakitotta at a jatekteret, ez valtozott visszább a 'citizen united vs fec' dontessel.
ez a tema onmagaban konyvtarakat tolt meg, es mindig volt lehetoseg titkolozasra. pl. Soros 40mill$-t koltott Bush ellen 2004-ben aminek toredeke (~2.5mill$-t talaltam meg) latszott.

ha a ket amerikai nagypart taktikaja/strategiaja/... kozul az egyike egyertelmuen jobb lenne, akkor a masik mar reg olyan pici lenne, mint a libertarianusok/kommunistak/...

erdekes volt szamomra amikor megtuttam, hogy a mccain-feingold-rol az volt a repubok velemenye, hogy ez a dem part halalos itelete. aztan jott obama es nagysagrendekkel tobb penzt kapott kis tamogatoktol, mint az RNC valaha.

nekem ugy tunik, hogy barhol a vilagban elojon a konzervativ-liberalis ellentet ez leegyszerusitheto vilagvizsgalati/nézeti alapveto kulonbsegre: a liberalisok mindig uj megoldast keresnek, a konzervativok mindig a meglevo megoldasok kozul akarnak valasztani a pragmatikus valasztok meg eldontik, hogy mennyire erzik szuksegesnek a valtozast.
(kinaban jelenleg a Maoizmus is a konzervativizmus resze :):):)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.04.16. 17:40:35

@Link Elek: tényleg meglepő, hogy azt várták, hogy a McCain-Feingold a demokraták halála lesz, bár végül is nem lep meg. De hát mégiscsak kétpárti támogatása volt, és ez alapján elég hülyének kellett nézni a demokratákat ahhoz, hogy ezt a részükről öngyilkosságnak tekintse valaki.

Itt van közben friss cikk a témában, miután Obamának a jelek szerint most is jól megy a gyűjtés (bár megkockáztatom, hogy lehet, most kevésbé a kis donációkon múlhat ez, mint legutóbb): www.upi.com/Top_News/US/2012/04/16/Parties-chase-fundraising-dollars/UPI-34831334586294/#ixzz1sDYu8pZJ

Két idézetből csodálatos 1o1 kerekedik ki :)

"This really is how this works, people building this organization, five and 10 bucks at a time, to take on Mitt Romney"
VS.
"Giving lobbyists and special interests special access to the White House, it's no surprise Obama is still the fundraiser-in-chief"

Link Elek 2012.04.16. 21:11:53

@Marton Péter:
valojaban 2008-ban sem a kis osszegu adomanyok voltak az igazan jelentosek, csak mivel ilyen korabban nem volt, jol el lehetett "adni" az ujsagiroknak hírként.
az, hogy 3mill ember adott kisebb nagyobb osszegeket az meg most is megdobbentonek hangzik :)
meg azt szerettek benne obamaek (ebben is ujitottak), hogy meg szept-okt-ban is kepesek voltak penzt kerni. regebben a labor-day utan mar nem volt ido penzszerzesre, de obamaek 2-3 naponta kuldtek penzkero emailt.
most is ugy tunik, hogy arra mennek ra, hogy jokora olyan email lsitajuk legyen aki mar adott, az majd valoszinuleg "emeli a tétet" :)
www.cfinst.org/press/releases_tags/10-01-08/Revised_and_Updated_2008_Presidential_Statistics.aspx

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.04.17. 02:41:24

@Link Elek: 3 m... elég komoly mobilizáció! Pont ma beszélgettem az afgán parlamenti választások hátteréről valakivel, és nem ekkora számok pörögtek, mondhatom... és ezt persze népességarányosítás figyelembe vételével mondom.

Link Elek 2012.04.24. 17:09:10

After holding its nose and going blue for two straight election cycles, the defense industry is returning to familiar territory, tacking hard right in its political giving in 2012.

Overall, the defense industry has contributed nearly $13 million to congressional and presidential candidates this cycle — putting it more than halfway toward its all-time high of $24.5 million in 2008, according to the most recent numbers compiled by the Center for Responsive Politics. Republicans have taken a commanding lead in scoring that cash, nabbing 60 percent of the industry’s contributions — as opposed to the slightly less than 50 percent they attracted in 2008 and 2010.
dyn.politico.com/printstory.cfm?uuid=349B76A4-6B86-48C3-9926-77A95DE9C707
Veteran defense lobbyist Jim Dyer said it’s easy to spot what’s behind this cycle’s shift.

“In a word — incumbency,” said the Podesta Group lobbyist, whose clients include defense giants Lockheed Martin and General Dynamics.

The numbers back him up: On a list of the Top 20 recipients of defense-industry money, nonincumbents are virtually nonexistent.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.04.25. 07:02:18

@Link Elek: "incumbency" - ezt most a kongresszusi képviselőkre érti Dyer? Csak mert ha Obamára gondol, mint magyarázatra az elmozdulás hátterében, akkor az miért negatív, ha éppen az "incumbent" kellene, hogy előnyben legyen?

Link Elek 2012.04.25. 09:08:10

@Marton Péter:
a vedelmi szektor mar reg rajott, hogy a kongresszus megdolgozasa a legfontosabb a beszerzeseknel. gyakran elofordul, hogy olyan hadi eszkozoket vetetnek, amiket se a WH, se a Pentagon nem akar megvenni.
pl: az F-35-os GE altal gyartott masik hajtomuve jut hirtelen eszembe.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.04.25. 14:32:49

@Link Elek: köszönöm! Így már világos, és persze iszta sor.
süti beállítások módosítása