Külpraktika

Külpraktika

Dick Lugar búcsúzik

2012. május 12. - Marton Péter

Marton Péter

A hét egyik jelentős fejleménye volt számomra, közvetve globális jelentőséggel, hogy Richard, azaz Dick Lugar indianai szenátor hat szenátusi terminus (36 év!) után vereséget szenvedett a republikánus előválasztáson, nem ő fog tehát a pártja színeiben megmérkőzni a demokratákkal az idén az így megüresedő szenátusi helyért. A képen balról John Kerry (D) és Dick Lugar (R) munka közben, a Szenátus Külkapcsolati Bizottságában (Karen Bleier, AFP/Getty).

Lugar gyakran volt kész támogatni jó külpolitikai célokat akkor is, ha ez egy demokrata elnöknek kedvezett éppen, ahogyan tette ezt az Új START-szerződés esetében is. A kétpárti támogatás érdekében demokrata politikusokkal együtt kész volt fontos kezdeményezések mögé is odaállni: ilyen volt például a Nunn-Lugar Kooperatív Fenyegetéscsökkentési Program. Sam Nunn demokrata szenátorral együtt járták ki ennek beindítását - a program azon a felismerésen alapult, hogy a Szovjetunió a végnapjai idejére már nem az ereje, hanem éppen a gyengesége miatt jelentett fenyegetést, segélyezni kellett tehát, többek között a szovjet nukleáris arzenál biztonságosabb őrzése érdekében.

Ehelyett nyert most Richard Mourdock, aki a kétpártiságot akkor tartja elképzelhetőnek, ha a demokraták belátják, hogy nem nekik van igazuk (saját szavai); az is sokatmondó, hogy a Medicare-program alkotmányosságát vitatók közé tartozik. A külpolitika pedig nem túlzottan érdekli.

Ennek a cikknek - bár egyébként ír benne a szerző hülyeséget is, pl. a líbiai intervencióról, ahol Lugar nem következetlen, hanem józanul szkeptikus volt szerintem - talán úgy foglalható össze az üzenete, hogy az a csoda, hogy Lugar, "a hidegháború terméke", idáig kihúzta. Hát, lehet - de hogy a republikánusok hogyan akarnak választásokat nyerni ilyen átrendeződéseket követően, az is érdekes kérdés, és talán ez is segített Lugarnak eljutni idáig. Ebben a nagyon gonosz kis videóban a szemfüles kommentátor a jól ismert mémszériához kapcsolódóan Hitler szájába adja, miért nem olyan jó a jobbra csúszás a republikánusoknak. Más kérdés, hogy maga Lugar pedig éppen azzal veszített szavazatokat, hogy Obama felé táncolt. Így néz ki, amikor kinyílik egy szakadék.

Ironikus, hogy az imént linkelt klipben Romney az esély versus Gingrich, aki a klip készültekor vezetett éppen az elnökjelölti versenyben, és biztos bukásnak tűnt a független szavazóknál. A Mourdock-Lugar csere azt mutathatja, hogy a Romney-Gingrich párharc kimenetele valójában nem számított ennyit a mélyebb politikai trendek közegében.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr854503801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.05.13. 19:10:14

When Allen arrived in Kabul last July, the U.S. and NATO war plan called for a gradual transition of territory to Afghan control by the end of 2014, the point at which NATO’s combat mission will end. Based on the assumption that the United States would maintain substantial combat power in the country until then, the strategy envisaged the most violent, Taliban-saturated places to be handed over last, allowing U.S. troops maximum time to conduct counterinsurgency operations.

To Allen, that plan didn’t reflect the new reality in Afghanistan — or Washington. Afghan military leaders wanted to assume more responsibility, and it seemed unlikely Obama would be willing to forestall additional drawdowns until 2014. As Allen chewed through his options, he concluded that he needed to upend the strategy: Instead of waiting until the very end to transition the toughest places, he would “front-load risk” and allow Afghans to take charge of those areas sooner.

The next set of districts and provinces to be transitioned to Afghan control will be announced in the coming weeks and it will contain several areas — including districts around the city of Kandahar—that remain insurgent battlegrounds. By handing off violent areas sooner, Allen said, it will thrust Afghans into a lead role while the U.S. military still has enough forces to come to their rescue, if needed. And it means that the final two rounds of transition will be far less challenging.

“I seek as much as I can to mitigate risk,” he said.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.05.14. 10:05:18

@Link Elek: ez pl. szemet szúrt: "kisebb egységek, amerikai és más NATO-katonák, az afgán zászlóaljakkal együtt dolgoznak majd, és légicsapásokat és tüzérségi támogatást irányítanak" = számomra ez továbbra sem "Afghan-led", van benne az eddiginél jóval nagyobb kockázat a "green-on-blue" esetek kapcsán, és közben az ANA költségvetése ráadásul készül megroppanni egy kicsit, kívülről nézve úgy tűnik. Meglátjuk. Allen karrierje csak akkor éli túl, ha a Fehér Ház bizalma végig töretlen benne, de közben bűnbak is lehet belőle.
süti beállítások módosítása