Külpraktika

Külpraktika

Belpraktika: kockázatmentes NATO-csúcs Chicagóban

2012. május 30. - Marton Péter

Marton Péter

Lesz itt, ezen a blogon még beszámoló és elemzés a NATO-csúcsról részletesen, nem tőlem, ellenben első kézből! Addig is feleleveníteném viszont a csúcsot kísért igen lagymatag tüntetések kérdését. Csak röviden, de kitértem ezekre is egy cikkemben a napokban, ahol egyébként a Smart Defence és az afganisztáni távozás összefüggéseit feszegettem.

Így jöttem szembe ezzel az írással, mely érdekes mozzanatra hívja fel a figyelmet a csúcsot kísért megmozdulásokkal kapcsolatban. Egy Dan Rose nevű elemzőt idéz - idézzük vele együtt:

"Nagyrészt amiatt volt ez (a jelentősebb tüntetések elmaradása), mert a G8-csúcsot áthelyezték" - mondta, hozzátéve, hogy "a NATO-találkozó nem lesz több történelmi lábjegyzetnél."

Az utóbbi következtetést osztom, a G8-at illető megjegyzést pedig örömmel hivatkozom. Egy bizonyos Tom Geoghegan szavait is érdemes befűzni, ugyanonnan:

"Rahm vagy valaki más nagyon jól tette, hogy áttette (a G8-csúcsot). A G8 a munkanélküliségről szólt, és ha valami, hát az esetleg beindíthatta volna a népeket."

Komoly "belpraktikáról" van tehát szó, úgy tűnik, méghozzá az Obama elnökválasztási kampányához szervesen kapcsolódó chicagói fellépés védelmében. Geoghegan Rahm Emanuelre utal értelmi szerzőként. Utóbbi jelenleg Chicago polgármestere, egyébként pedig volt Clinton vezető tanácsadója és Obama kabinetfőnöke a Fehér Házban. Igen befolyásos. De valóban ő lett volna a döntés hátterében - maga a vendégszerető házigazda?

Azzal kapcsolatban, miért került a G8-csúcs Chicago helyett Camp Davidbe végül, ahol a látványos és tömeges tüntetések valószínűsége - a körülkerített és keményen védett elnöki nyaraló közelében - nyilván jóval kisebb, itt és itt írnak például. A Fehér Ház kabinete egy közleményben a helyszín "informálisabb és intimebb" jellegét emelte ki, erősen eufemisztikusan, a döntés pozitív vonatkozásaként. Érdekes, hogy Camp Davidben Obama nem látott vendégül más vezetőket korábban; éppen most jutott eszébe kijátszani ezt a kártyát.

Az is érdekes, hogy Emanuel állítólag vegyes érzésekkel fogadta az ezek szerint nem általa, hanem az általa már hátrahagyott - bár számára amúgy viszonylag forró dróton elérhető - Fehér Házban megszületett döntést. A G8-csúcsra a városmarketing szempontjából vonzó lehetőségként tekintetett eredetileg, még az intenzív rendőri előkészületek közepette és dacára is - pedig ezekkel párhuzamosan az Occupy Chicago csoport is látványosan edzett az eseményre.

Utóbbiak maguk is közleményben reagáltak. Szerintük:

"Az 1% vezetői azért döntöttek a helyszín megváltoztatásáról, mert visszariasztotta őket a NATO/G8 háborúról és szegénységről szóló napirendjével szembeni óriási ellenállás."

A srácok közleményt fogalmazni annyira nagyon nem tudnak, hiszen aligha azzal szemben van az ellenállás, hogy a szegénységgel foglalkozzon valaki.

Obama eközben joggal jegyezte meg a maga részéről, hogy:

"Tartsák észben, hogy azért továbbra is az a terv, hogy a világból egy csomó vezetővel együtt odamegyünk Chicagóba."

És így is tettek. A jelek szerint Obama kockázatvállalási készsége itt is optimálisnak bizonyult tehát. Akármit is mutatnak a történtek - az Occupy Chicago gyengeségét, avagy érdektelenségét a G8-csúcs hiányában elmaradt tüntetések kapcsán -, az elnöknek a következmények tükrében ezt az ügyet is sikerült alapvetően számára kifizetődő módon kezelnie, ezúttal kerülve a kockázatot.

Pontosabban sikerült neki és a csapatának - akárki is kezdeményezte ténylegesen a döntést (akár maga Emanuel, akár valaki más). Az az egy mindenesetre valószínűnek látszik, hogy a dolog már hetekkel ez előtt felmerült lehetőségként - erről számolt be például egy névtelenül nyilatkozó, bennfentes forrás is.

Epilógus. A NATO-főtitkár, Anders Fogh Rasmussen eközben egy vlogjában igyekezett népszerűsíteni Chicagót. Nagyon szép tóparti képet tárt a közönség elé, ahol reggel futni volt. Mindenki tájékoztatására a klipben azt is megjegyezte, hogy nagyon sokan futnak és bicikliznek arrafelé reggelente - "talán" összefügghet a főtitkár látogatásával, hogy aznap az ő személyes kíséretén kívül mások mégsem kószáltak ott... (A videóban ezt lásd például 0:11-nél és 0:36-nál.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr924554246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.06.01. 11:26:16

offtopic:
a stuxnet virus amerikai cyber fegyver, ami kiszabadult.

kicsit a blog temajaba tartozik, mennyi problemat okoz, ha az elnok lejaratodik:
The impetus for Olympic Games dates from 2006, when President George W. Bush saw few good options in dealing with Iran. At the time, America’s European allies were divided about the cost that imposing sanctions on Iran would have on their own economies. Having falsely accused Saddam Hussein of reconstituting his nuclear program in Iraq, Mr. Bush had little credibility in publicly discussing another nation’s nuclear ambitions. The Iranians seemed to sense his vulnerability, and, frustrated by negotiations, they resumed enriching uranium at an underground site at Natanz, one whose existence had been exposed just three years before.
www.nytimes.com/2012/06/01/world/middleeast/obama-ordered-wave-of-cyberattacks-against-iran.html?_r=1&pagewanted=all

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.06.01. 21:31:52

@Link Elek: Clintonnak pedig előtte Lewinsky tett be hasonló módon a Desert Fox és egy kicsit Koszovó ügyében is, 1998-1999-ben. Tulajdonképpen Obama, vagy bármelyik másik elnök részéről már az is lehet siker, ha nem csinál ilyen önbénító húzást. Az amerikai elnök mozgástere a külpolitikában nagyon függ a népszerűségtől és a hitelességtől.

Jó amúgy az egész cikk, valószínűleg érdemes lesz itt még visszatérni rá...

Link Elek 2012.06.03. 15:28:11

a stuxnet-es cikk folytatasa, benne nemi elmelkedes, hogy mit is jelent ez hosszutavon:
www.nytimes.com/2012/06/03/sunday-review/mutually-assured-cyberdestruction.html

President Obama raised many of the issues in the closed sanctum of the Situation Room, participants in the conversation say, pressing aides to make sure that the attacks were narrowly focused so that they did not take out Iranian hospitals or power plants and were directed only at the country’s nuclear infrastructure. “He was enormously focused on avoiding collateral damage,” one official said, comparing the arguments over using cyberwar to the debates about when to use drones.

Does the United States want to legitimize the use of cyberweapons as a covert tool? Or is it something we want to hold in reserve for extreme cases? Will we reach the point — as we did with chemical weapons, and the rest of the world did with land mines — that we want treaties to ban their use? Or is that exactly the wrong analogy, in a world in which young hackers, maybe working on their own or maybe hired by the Chinese People’s Liberation Army or the Russian mob, can launch attacks themselves?

These are all fascinating questions that the Obama administration resolutely refuses to discuss in public.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.06.03. 15:52:17

@Link Elek: klasszikus "birodalmi implikáció" jellegű probléma, egy nagyon nem konvencionális témával kapcsolatban és egy nem is igazán konvencionális birodalmat érint persze.

Érdekeink és barátaink vannak nagyon messze. Emiatt megszerzünk dolgokat. Ezeket aztán meg kell védeni, és ebből újabb érdekek következnek. Ezek miatt pedig megteszünk dolgokat, amelyek közben már huszonnyolc másik törekvésünket keresztezhetik vagy érinthetik a világon másutt... Előre nem is teljesen látható módon.
süti beállítások módosítása