Külpraktika

Külpraktika

Új podcast: A helyzet Afganisztánban

2012. június 04. - Marton Péter

Marton Péter

Ezúttal CN, Wagner Péter és Benicsák Péter társaságában beszélgettünk arról, még a NATO-csúcs előtt pár nappal, hogy mi lesz Afganisztánban. Közben épp úgy vártunk egy adag házhoz rendelt gyrost, mint jó kormányzást és stabilizációt. A gyros nem jött meg, utólag, gyalogjárőrben kellett kimennünk érte. De a beszélgetésben előbb kiveséztük, mi várható reálisan Afganisztánnal kapcsolatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr504565637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.06.05. 09:40:01

offtopic:
opensignalmaps.com/reports/politics-of-wifi-names.php

The use of SSIDs to show political allegiance

Please note: some of the wifi names appearing in the maps contain bad language (and poor punctuation)

Shorter than a tweet at only 32 characters but having a lifespan of years and visible to all who pass within about 30m, your SSID - the name of your WiFi router - may have more reach than your twitter account.
...

Are WiFi names being chosen to make points? Catching the bus home in Buenos Aires recently, I was idly trying to find an open hotspot when I noticed the names of 3 politicians appear as SSIDs within just a few blocks - Moreno, Cristina and Nestor. Each of these could well be a coincidence, but taken together amongst all the linksys, FT7898, Motorola SSIDs they stood out as tokens of political allegiance. I decided to look deeper into the data: are WiFi SSIDs being used to fly political colours?
...
Through our OpenSignalMaps Android App we've built a database of 75m geolocated routers (well 74,908,115 this morning) - perfect for investigations like this.

We decided to begin not with Argentina but by looking for occurrences of "Obama" as it is an uncommon sequence of letters. Mostly, when "Obama" appeared (in whatever combination of cases e.g. "oBaMa") it did seem to be in reference to President Barack Obama - though there were instances where that was not so, such as "BobAmazon" or "JacobAmanda". We found 1140 results for "Obama" and an additional 6 that contained "Romney"" - likely because Obama's been president for four years
Then we assigned them sentiment values and mapped them .

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.06.05. 15:16:53

@Link Elek: nem is annyira off :) Az ilyesmi egészen emlékeztet a counterinsurgency-ben használatos társadalmiterep-térképezésre.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.06.05. 18:19:50

A NATO és a biztonsági tanács már rég... nem az ami volt... már nincs hidegháború és nincs meg a színfal, hogy mi jobbak és erkölcsösebbek vagyunk....

Az emberi civilizáció a káosz és a diktatúrák a rombolás felé halad.. igen nagy léptekkel...

Ma már csak terrorhatalmat látnak az USA-ban is... aki bírósági perek nélkül likvidálja a neki nem tetsző gondolkodókat, terroristának bélyegezve, és zárja őket gulágokba, vagy nevezzük kivégzőtárboroknak...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.06.05. 21:34:29

@Con Storm: nem tudom, az alábbi listáról ki volt "terroristának bélyegzett gondolkodó"... de az biztos, hogy a nyugatnak ártani vágyó emberek voltak. Akik már nagyon sokkal az előtt csúnya dolgokon törték a fejüket, hogy a likvidálási program elkezdődött. Okot és okozatot nem illik felcserélni.

Ludovikás Levente 2012.06.06. 08:09:57

A NATO azért kell, mert van, nem pedig azért van, mert kell.

Nyilvánvaló hogy feleslegessé vált az ellentábor felbomlásával, elkezdődött erre az izzadságszagú erőlködés, hogy valami funkciót találjanak neki. Égi áldásként jött Afganisztán, most viszont törhetik a fejüket a megmondóemberek hogy a kivonulás után kit nevezzenek ki ellenséggé.

Kína alkalmas lenne ugyan, mert nagy is meg ha akarjuk komenista is, de van egy kis probléma vele: ő adagolja az oxigént a lélegeztetőgépbe, ami még úgy-ahogy életben tartja az amerikai pénzügyi rendszert.

Nem nehéz megjósolni, hogy az elkövetkező évtized a nagy maszatolások kora lesz, a régi szép kádári frazeológia éled újjá más formában (Kádár vigyázott az utolsó két évtizedben, nehogy megsértse a Nyugatot, ahonnan csörgedezett a zsozsó).

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.06.06. 08:27:56

@Ludovikás Levente: a NATO válsága úgy, és azon okokból, amelyeket említ, fennáll.

Én azt az előnyét azért látom, és fontosnak tartom, hogy a keretei között produkálható egy megismételt (iterated) bizalomerősítő játék, és valamennyire korlátozható a nyugaton belüli stratégiai széttartás még egy nagy, közös fenyegetés hiányában is. A Smart Defence pedig ennél többről is szól (de a kevesebb érdekében): itt a divergencia elkerülése egyben a katonai képességek korlátlan elcsökevényesedésének a megelőzését célozza.

Ez a NATO biztosan nem az a NATO lesz, amelyre a klasszikus atlantisták szerettek gondolni valaha. Kisebb lesz, és savanyúbb - de a miénk, és jobb, például olcsóbb, vele, mint nélküle.

Link Elek 2012.06.06. 08:43:23

@Ludovikás Levente:
a NATO celja, hogy ne legyen europaban haboru.
ezt elsosorban azzal eri el, hogy biztositja, hogy az europai katonak nullara vegyek az egymas elleni haboru valoszinuseget 10 eves tavlatban. ezt azzal eri el, hogy a kulonbozo europai hadseregek tisztjei a NATO keresztul jol belelatnak a tobbi europai hadsereg mukodeseben es ez megnyugtatja oket.
ha 10 eves tavlatban nem lehetne a haboru valoszinuseget 0-ra venni, akkor beindulna egy ongerjeszto bizalmatlansagi spiral, es elindulna a haborura valo felkeszules.
kb. mint 1930-1940 kozott.
ha valamelyik politikai ero akarmilyen mesével komolyan elkezdene a NATO-bol valo kilepest hangoztatni, az annak lenne a jele, hogy haborura szamit europaban.
a haboru csak akkor érhet valamit, ha a sajat civil lakossag biztonsagban/nyugalomban nezheti vegig, de meg igy is rendkivul sok penz "éget" el.
nem a megterulo "beruhazás" mintapeldaja.

Kina:
a vilagban jelenleg 60000milliard$-nyi tőke van kulonbozo nyugdij/hedge/... alapok kezeben. ennek 1/20-a a kinai valutatartalek.
Kina jelentos szereplo, de meg igy sem ők fujjak a passzátszelet. nem is akarjak.
csendben akarnak gazdagodni, amig orkán ereju nem lesz a sohajtásuk :):) akkor ugy is mindenki alkalmazkodni fog hozzajuk. nem tehet mast.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.06.06. 08:56:21

@Ludovikás Levente: @Link Elek: Kínával kapcsolatban ezt még annyival egészíteném ki, hogy egyelőre a legfontosabb katonai céljuk, hogy a saját házuk táján (Dél-kínai-tenger, Tajvan stb.) megerősítsék a pozícióikat, és korlátozzák például az Egyesült Államok cselekvőképességét. Még egyszer hangsúlyozva: ott, a saját házuk táján. És ezt egyelőre nem amerikai képességek blokkolásával tudják elérni - egyelőre a legjobb reményük az amerikai lépések megdrágítása a lehetséges eszkalációs folyamatok befolyásolása révén.

Ludovikás Levente 2012.06.06. 13:43:25

"@Marton Péter: "valamennyire korlátozható a nyugaton belüli stratégiai széttartás"

Sztem az amerikai politika nagyonis tudatosan rájátszik az EU-n belüli feszültségekre. Pl. külön szerződik az egyes tagállamokkal a rakétavédelmi rendszerről, mielőtt egyáltalán feltenné valaki EU szinten a kérdést, hogy kinek és miért van szüksége erre. Néhány jelből arra lehet következtetni, hogy a mostani Magyarországgal szembeni kisantant mozgolódás hátterében is áll némi onnan jövő sugalmazás.

Persze a lényeg nem különbözik attól, ahogy máshol a világon igyekeznek a konfliktusgócokat melegen tartani, és a helyzetet a maguk javára kihasználni. Emlékszünk a grúziai kalandra, amit a tengerentúlon még távolról sem tekint mindenki lezártnak, vagy az ukrajnai demokráciaprojektre. Mindkét esetben a nacionalizmus végletes felszításával sütögették a pecsenyéjüket, és nem rajtuk múlott, hogy sokkal durvább legyen a végkimenetel.

Ha az EU nem tudja magát meszervezni katonai (és más egyéb) értelemben, akkor mehet az amerikai lecsóba. Konkrétan annyi lesz a szerepe, hogy néhány segédcsapatot fog felvonultatni az amerikai stratégák által kifundált művelekhez. De még ezt sem mint EU, hanem az egymás ellen is kijátszott tagállamok szintjén.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.06.06. 17:52:22

@Ludovikás Levente: a kisantant még a fénykorában sem volt egy komoly jelenség, úgyhogy ilyesmi formálódását én a jelen pillanatban sem venném komoly eshetőségként a számításba.

A rakétavédelmet illetően az a helyzet, hogy nem Washingtonnak van rá legelőször is szüksége. Ettől még lehet jó üzlet amerikai vállalatoknak is. A jelek szerint kell Európának a terelés abba az irányba, hogy legalább egy-két dolog megvalósuljon, ami saját érdeke is lehet az alkupozíciójának a javítása érdekében. Kelet-Európának meg aztán pláne.

Különben mindenki mindent kizárólag az amerikaiaktól várna a végén. Még az itteni nacionalizmusok felszítását is.

Link Elek 2012.06.10. 14:05:45

kivancsi vagyok ez milt jelent majd a valosagban:

US: Patience with Pakistan 'Limited'
www.time.com/time/world/article/0,8599,2116753,00.html
Panetta repeatedly emphasized U.S. frustration with attackers crossing the border from Pakistan. It is essential that Pakistan stop "allowing terrorists to use their country as a safety net in order to conduct their attacks on our forces," he said alongside Afghan Defense Minister Abdul Rahim Wardak. We have made that very clear time and time again and we will continue to do that, but as I said, we are reaching the limits of our patience," Panetta said.
...
Panetta said the U.S. continues to see Haqqani fighters moving from Pakistan into Afghanistan to attack American forces — most recently on June 1 when he said they detonated a truck bomb and then tried to storm Forward Operating Base Salerno in Khost province.

Read more: www.time.com/time/world/article/0,8599,2116753,00.html#ixzz1xOKI99ha

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.06.10. 23:00:42

@Link Elek: előbb-utóbb jöhet egy komolyabb odacsapás Hakkániék irányában, Vazirisztánban. Csak persze ez újra felvetné a határ lezárásának a lehetőségét a pakisztániak részéről, és az most lehet, hogy rosszabb lenne, mint tavaly novemberben volt, mert most már zajlik eszközök kitelepítése Afganisztánból, és ebben a váratlan komplikációk nem lennének örömteliek.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.06.12. 18:53:04

@Marton Péter: visszaolvasva a kommentemet, annyiban korrigálni kell magam, hogy persze a blokád most is zajlik Pakisztán részéről, de abból indulok ki, hogy egyszer talán véget ér, ha sikerül megalkudni végre. És ezen a horizonton túl tekintve mondtam a Hakkániék elleni csapásról, amit mondtam.

Link Elek 2012.06.13. 13:02:07

off:
WHERE'S THE CHANGE? OBAMA GETS BIG THUMBS DOWN FROM ONCE ENAMORED EUROPE
Analysis: A Swiss correspondent in Washington, like others from the Old Continent, has concluded that Obama lacked the leadership skills necessary to meet the challenges of his times. He also made one crucial error from Day One.
worldcrunch.com/wheres-change-obama-gets-big-thumbs-down-once-enamored-europe/5633

Link Elek 2012.06.13. 13:08:12

Obama made an astonishing cardinal error by actually believing that he could rely on compromise to overcome the deep political divide in Washington. There was no way the Republican opposition was going to go along with that, which is why Obama, although he promised change and hope, finds himself after nearly four years in office facing a body politic that is frighteningly polarized and unable to compromise. And, of course, the political system is the weaker for it.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.06.13. 15:27:15

@Link Elek: az utolsó két mondat végül is a legfontosabb. Csak azt nem tudom, mi lenne az alternatíva, vagy mi lett volna? Az adósségplafonos tárgyalások idején a másik oldal jelentős része kész volt túlmenni a végső ponton is. Ez persze sovány vigasz.

Link Elek 2012.06.13. 21:08:11

Hillary’s Little Startup: How the U.S. Is Using Technology to Aid Syria’s Rebels
Syria's regime may have overwhelming firepower, but the rebels are winning in another arena— with U.S. help

Read more: world.time.com/2012/06/13/hillarys-little-startup-how-the-u-s-is-using-technology-to-aid-syrias-rebels/

Link Elek 2012.06.13. 21:10:14

As the opposition was then just learning to do, Abu Ghassan uploaded the combat video to the Internet. Soon after, local dissident leaders picked the former engineer to go abroad for even-more-sophisticated training in computer encryption, circumvention of government firewalls and secure use of mobile phones—courtesy of the U.S. State Department. The training has helped give the rebels the upper hand in one front in the battle against Syria’s President. Even as the Assad regime’s army crushes the opposition on the ground, the dictator has been losing the war online.

Link Elek 2012.06.13. 21:19:17

The funding comes from a warren of cubicles in the southeast corner of the seventh floor of the State Department’s Harry S. Truman building in Washington. There, a team of six people—two women and four men—doles out Internet Freedom Grants to nonprofit groups and software developers that help dissidents all over the world. Most of the team’s day is spent sifting through hundreds of grant proposals and reading expert opinions about which are most promising. “You won’t find commercial providers for this stuff because there’s no money in it. It’s all given away for free,” says Ben Scott, who works with the team at State. “There aren’t that many users in the world aware of—or sophisticated enough to develop—these technologies.” In all, more than 10,000 bloggers, journalists and activists have been trained in 10 languages through 50 programs, and hundreds of thousands more have accessed materials and guides published by the groups.

---
Az Eu-nak tudsz hasonlo programjarol?
valahogy jobban beleillik az eu-s stilusba :)

Link Elek 2012.06.14. 21:46:25

egy jo interju:
Ronald Reagan's PR Director
'Our Political System Is Basically Dysfunctional'

www.spiegel.de/international/world/ronald-reagan-s-pr-director-david-gergen-on-barack-obama-a-838954.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.06.15. 22:52:19

@Link Elek: igen, kétségtelenül, mármint a technical :)

Az EU nem csinál olyasmit, mint ez a fenti State Department-féle program. A tagországokkal kapcsolatban lehetne érdekes körülnézni, bár ott az a gyanúm, hogy minden ilyesmit szigorúan fedett műveletben csinálnának, kizárt, hogy ekkora sajtót akarnának neki...

Link Elek 2012.07.07. 15:41:47

off:
Pilots have flown missions over Afghanistan in the morning, stopped for lunch, fought the Iraq war in the afternoon and then driven home in time for dinner.
nyti.ms/MJ9CuZ
:)
süti beállítások módosítása