Külpraktika

Külpraktika

Az amerikai elnökválasztás és Irán bombázása

2012. augusztus 13. - Marton Péter

Marton Péter

Ebben az NYT cikkben előkerül pár érdekes, és a jelek szerint a releváns körökben népszerű elmélet arról, hogyan játszik szerepet az amerikai elnökválasztás egy Irán elleni esetleges izraeli akció időzítésével kapcsolatban.

Az elkövetkező elnökválasztás természetesen már eddig is formálta az Irán-politikát. Mint ismeretes, Mitt Romney nemrég az Egyesült Királyságot és Lengyelországot is érintett turnéján ellátogatott a Közel-Keletre némi laza, felelősségtől (még) mentes állásfoglalás-sorozat végett (tulajdonképpen a trollkodás diplomáciai megfelelőjéről beszélünk). Az Obama-adminisztráció pedig a maga részéről - a megfelelő médiaárnyék kiterítése érdekében - Hillary Clinton, Leon Panetta és Tom Donilon látogatásai közé csomagolta Romney izraeli felbukkanását; egyben azért is, mert nem szeretnék, ha Izrael meglepné őket Irán ügyében.

És akkor itt van az említett cikk magyarázata Obamáéket illetően:

"Az Obama-adminisztráció igyekszik elkerülni az izraeli támadást, részben azért, hogy ne kelljen egy jelentős külpolitikai válsággal szembenézni az elnökválasztás idején, részben pedig mert egy ilyen támadás az egész régiót lángba boríthatná."

Ez pedig az izraeli perspektíva az NYT tudósítása szerint:

"Netanyahu úr úgy véli, kevesebb beleszólása lenne, ha Obamát újraválasztanák, ha pedig Romney nyerne, az új elnök aligha vágna bele jelentősebb katonai akcióba egyhamar, a mandátuma elején."

Én ezekkel a felvetésekkel kapcsolatban amondó vagyok, Obamáék számára túl nagy kiszámíthatatlansággal, ugyanakkor viszont kiszámíthatóan és az időzítésre tekintettel kellemetlenül növekvő üzemanyagárakkal járna az elnökválasztást megelőzően egy Irán elleni akció, és ezen a rally around the flag hatás - az ország háborús részvétele idején átmenetileg valamelyest növekvő támogatás a közvélemény részéről - nem enyhítene eléggé. Ezért igyekszik az Obama-adminisztráció mindent megtenni a korai izraeli akció elkerülése érdekében. Még a digitális ipari biztonsági rendszerek rémét, a Stuxnet-vírust is inkább útjára eresztették annak idején, hogy időt nyerjenek, pedig ez számos, nem várt módon visszaüthet. Az újraválasztást követően viszont megcsinálnák az akciót, ha meg lennének róla győződve, hogy arra szükség van - ezen a téren ráadásul akkor Izraeltől függetlenebb döntést tudnának hozni.

Hogy Romney a hivatalba lépése után egyhamar bevállalna-e hasonlót? Érdemes végignézni az amerikai katonai erő alkalmazásának előfordulását részletező listát a kongresszusi kutatószolgálattól, tájékozódás végett. Az alapján úgy tűnik, nem lehetetlen a dolog. Különösen a közelmúltat érdemes figyelni nyilván. Clinton 1993 júniusában megsorozta az iraki titkosszolgálat központját az idősebb Bush elleni kuvaiti merényletkísérlet után, a szomáliai műveleteket pedig eszkalálta 1993. augusztusában a Task Force Ranger bevetésével. A fiatalabb Bush nem kívánt a külpolitikával foglalkozni az elnöksége legelején, majd a hajnani incidenst követően mégis erre kényszerült, októberben pedig, a szeptember 11-i támadásokat követően - és akkor persze már habozás nélkül -, ellentámadásba lendült, és következtek az afganisztáni műveletek a tálib rezsim megdöntése érdekében.

De Obamáék időzítésfüggően változónak tűnő hajlandóságán és Romney közvetlenül a hivatalba lépést követően is elképzelhető hajlandóságán túlmenően azért sok még itt a nyitott kérdés - például, hogy mi lesz Egyiptomban vagy Szírában -, és kampány- vagy bármilyen egyéb stratéga legyen a talpán, aki magabiztos tanácsokat tud osztani ebben az ügyben. Eközben pedig itt akut stratégiai kérdésekről van szó, és valamennyi szereplő keresi a stratégiai meglepetés lehetőségét is.

Frissítés: a Daily Mail brit és egyéb forrásokra hivatkozva hoz egy friss cikket a témában. Érdemes idézni:

"Az izraeli vezetők úgy gondolják, hogy Obama elnök, aki Mitt Romney-val szemben szoros választások elébe néz, kénytelen lenne támogatni egy izraeli csapást - bár az amerikai haderő ez ellen van -, mert nem akarhatja elidegeníteni a kulcsfontosságú ingadozó államok, így például Florida zsidó választóit."

A helyzet az, hogy itt egyáltalán nem csak a zsidó-amerikai választókról van szó, más amerikaiak számára ugyanúgy jelentőséggel bír, Obama mit tenne ilyen helyzetben.

Két dolgot érdemes figyelembe venni: Izrael számára nem mindegy, mennyire teszik kényszerítővé a helyzetet egy amerikai elnök számára, a jövőbeli stratégiai partnerség szempontjából; Obama számára pedig nem mindegy - napra pontosan - mikor történne ez, ha így alakulna, méghozzá a fent említett rally around the flag hatás szempontjából egyfelől, illetve az olajárra gyakorolt hatás szempontjából másfelől. A választások közvetlen közelében az előbbi (a rally-around-the-flag) relevanciája a nagyobb.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr644709318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pobjeda elvtárs 2012.08.22. 13:54:05

Nem hiszem hogy Iránt valóban megtámadják.

Az S300, és a P-270 túlságosan megdrágítaná ezt az USA-nak.

Már ha tényleg rendelkezik velük Irán, és nem csak életnagyságú maketteket parádéztatnak a felvonulásokon.

A Millenium Challenge óta óvatosak.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.08.23. 09:09:02

@Pobjeda elvtárs: meglátjuk - én nem merek ebben az ügyben nyilatkozni.

A Millenium Challenge egyik tanulsága, hogy az, ha Irán ellő egy-két lucky strike-ot a támadások közben, az viszonylag kis költség ahhoz képest, ha aszimmetrikus harcmodorral hosszú ideig felkavarja a Perzsa-öblöt, és elszáll az olajár, ez pedig közvetve a világgazdaság lelassulásához vezet.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.08.23. 09:10:21

A hosszú idő, amire gondolok, kb. 100 nap.

Pobjeda elvtárs 2012.08.28. 10:52:44

@Marton Péter:

Igen, tény hogy maga a háború borzasztó gazdasági károkat okozna.
Ugyanakkor ha Irán tényleg rendelkezik azokkal a fegyverrendszerekkel, amiket mutogatni szokott a parádékon (ami korántsem biztos hogy így van simán lehetnek makettek is.) akkor bizony nagyon kemény dió lenne feltörni még az USA-nak is.

A Millenium Challenge megmutatta, hogy az USA flottakötelék még az Iráninál jóval kisebb, és rosszabbul felszerelt haderő számára is legyőzhető, ha azt megfelelően, (értsd asszimetrikus hadviselés szabályainak megfelelően) használják.

Abban biztos vagyok hogy nem szeretnék kipróbálni hogy vajon a hordozó kötelék légvédelme 20 másodperces riasztással képes e elhárítani, egy tucat háromszoros hangsebességgel érkező 5 tonnás Moszkit rakétát. Valószínűleg egyébként nem.

Az a baj Iránnal kapcsolatban, hogy túl sok az ismeretlen faktor.
Milyen fegyverrendszerekkel bírnak, hol tart a nukleáris program, etc. etc.

Link Elek 2012.08.28. 21:38:01

@Pobjeda elvtárs:
>Az a baj Iránnal kapcsolatban, hogy túl sok az ismeretlen faktor.

nekunk ismeretlen. nem gondolom, hogy az amerikai elnok szamara ismeretlen lenne.

amikor az europaiak bejelentettek, hogy felhagynak a irani olaj vetelevel, akkor egy irani tabornok elkezdett arrol beszelni a sajtonak, hogy milyen konnyen le tudjak zarni a Hormuzi-szorost, erre az amerikaiak kuldtek egy reszletes anyagot Svajcon keresztul, amire az iraniak azt mondtak, hogy erdemben megvizsgaljak. azota sincs semmi hir rola. Sot azota nem is fenyegetoznek az iraniak a szoros lezarasaval.
Tudjatok mi volt az?

Nincs valami szerzodes az atomhatalmak kozt, hogy nem hagyjak, hogy a nemzetkozi vizeket barki elfoglalja?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.08.28. 21:56:35

@Link Elek: nincs ilyen szerződés, legjobb tudomásom szerint, de ha lenne, akkor sem bíznék a működésében. Egyelőre az amerikaiak egyedül biztosítják az utánpótlást. El tudom képzelni, hogy az üzenetben, amit küldtek, nem volt több, mint hogy megírták, ez nem olyasmi, amitől bármi eltántoríthatná őket - hogy nehogy iráni oldalon valaki valami naivat gondoljon az ügyben.

Az amerikaiak a fentebb említett kb. 100 napon belül lezavarnák az ügyet a Perzsa-öböl zavarása esetén is, de ezzel együtt kellene járnia adott esetben az iráni légvédelem elfojtásának, hogy zavartalanul lehessen hajó elleni rakéták indítóállásaira vadászni. Ebből az iráni légierő felszámolásának a szüksége is következne stb.

Pobjeda elvtárs 2012.08.29. 08:38:09

@Link Elek:

Nyilvánvalóan Obamának sokkal jobbak a forrásai, de azért Irán nagyon zárt, úgyhogy érhetik meglepetések őt is.

A szerződés amire - szerintem - gondolhatsz, az konkrétan az ENSZ alapokmányának második cikkelye, valamint a hozzá kapcsolódó 3314. számú KGY határozat ami szerint a tengeri blokád agressziónak (háborús cselekedetnek) számít.

Tehát lezárhatod, de azzal háborút indítottál a blokád alá vett ország ellen, és onnantól ő jogszerűen arányos katonai erőt alkalmazhat veled szemben.
süti beállítások módosítása