Külpraktika

Külpraktika

Romney líbiai kalandjának hatásai

2012. szeptember 19. - Marton Péter

Ennyi idő elteltével érdemes volt körülnézni, hogyan vette ki magát Romney Obama elleni rajtaütése Líbia ügyében.

***

Mint emlékezetes, a dolgok kronológiailag úgy történtek, hogy először is kijött egy iszlámellenes amatőr videó szeptember 11-re időzítve, amikorra persze a közel-keleti térség szélsőséges iszlamistái - amúgy is - mindenféle megmozdulással készültek a maguk módján. A videó olaj volt a tűzre, és más képviseletekhez hasonlóan a líbiai amerikai képviselet honlapján is közleményt hoztak nyilvánosságra, mely elítélte a videó tartalmát. Ez tulajdonképpen az önvédelem célját is szolgálta. De nem használt, és a szélsőségesek megostromolták a bengázi konzulátust.

Romney és stábja viszont úgy gondolták, hogy az említett közleményből Obama egész szellemisége szólt, úgy, ahogyan van - vagyis ahogyan azt ők definiálni igyekeznek az amerikaiak számára. "Obama bocsánatot kér Amerikáért, állandóan" stb. Kijöttek a maguk közleményével, akkor, amikor még nem tudták, hogy Chris Stevens nagykövettel együtt négy amerikai vesztette életét a történtek során Bengáziban.

***

Itt vannak tehát eredmények. Reuters/Ipsos poll Obama és Romney Líbiával kapcsolatos megszólalásainak hatásáról (a többségnek nem tetszett Romney kommunikációja). Itt pedig egy elítélő konzervatív véleményeket is idéző hozzászólás a témában.

(Persze ettől még nem a külpolitika fogja a választás eredményét eldönteni, a republikánus oldalon pedig nyilván sokan úgy vannak vele, hogy ha rosszul időzítve is, de Romney a frankót mondta meg.)

***

Frissites (ekezetek nelkul, kulfoldrol, oktober 25-en): hogy itt is meglegyen, ez az ugy persze azota is el, es a hatasa a kozvelemeny szempontjabol pedig mostanra tavolrol sem olyan egyertelmu - lasd peldaul itt. Az Obama-adminisztracio ketsegtelenul fontos tenyeket mosott el a libiai esemenyekrol szolo, azok magyarazatakeppen a mar fentebb is emlitett iszlamellenes videot kozeppontba allito narrativajaval. Meg akkor is, ha ettol nem lesz igaz mindaz, amit az ellenfelek allitanak: hogy a merenyletnek a felvallalasa a tortentek utan roviddel az Anszar al-Saria szervezet altal - Facebookon es Twitteren - egybol az al-Kaida emlegetesehez kellett volna, hogy vezessen Obamaek reszerol.

Innentol a meccs allasa nagyjabol 1-1, ebben az ugyben, viszont a valasztasi matematika ezt az eredmenyt modositja, es mar nem egyertelmu, hogy Obama stabja jon ki belole netto nyertesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr544788785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.09.22. 08:37:38

Civilek Benghaziban lerohantak nehany milicia HQ-t, hogy elerjek a feloszlatasukat.
a felfordulasban rengetegen loptak fegyvereket :(

www.nytimes.com/2012/09/22/world/africa/pro-american-libyans-besiege-militant-group-in-benghazi.html

Minden sikeres allam rendelkezik jol mukodo biztonsagi intezmenyrendszerrel, ugy tunik ez se joszandekkal, se semmi massal sem potolhato.

Akkor viszont a NATO/EU/USA-nak komolyan foglalkoznia kene azzal, hogy hogyan lehet a leggyorsabban/olcsobban letrehozni ilyet.
Nekem ugy tunik, hogy mind Irak/Afganisztan/Libia eseteben is improvizaltak a nyugati parancsnokok.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.09.23. 23:09:37

@Link Elek: nem feltétlenül lehetséges ezeket az intézményeket kívülről összehozni minden körülmények között, de fontosak, az kétségtelen.

Most, hogy az amerikai Haditengerészet ott van odapörkölni kész felállásban, a líbiai vezetésnek kicsit több a mozgástere az akarata érvényesítéséhez, vagyis hogy ténylegesen Líbia vezetéseként viselkedjen. De persze nem végtelen.

Link Elek 2012.09.24. 20:02:34

NyT-on van egy osszeallitas, hogy melyik allamok allnak a szetdarabolodas szelen:
www.nytimes.com/interactive/2012/09/23/opinion/sunday/the-new-world.html

Szerinted melyik realitas a kovetkezo 5-10 evben? Es melyiknek lennenek vilagpolitikai kihatasai?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.09.24. 20:32:25

@Link Elek: érdekes összeállítás. Nincsen benne minden releváns lehetőség (pl. Bosznia/Republika Srpska, Koszovó/Észak-Koszovó, Szomália/Szomáliföld stb.). Viszont ami benne van, az gyakran sántít, és félreinformál. Továbbá nem világos, hogy de facto elkülönülésére gondolnak entitásoknak, vagy nemzetközileg elismert határmódosításokra.

Szíria: ha ott így szakadás lenne nemzetközileg elismert államokra, akkor mi történne Libanonnal?

Kongói Demokratikus Köztársaság - itt ez a mondat nagyon kemény: "The Congolese patchwork might be better redefined by resource corridors than mixed ethnicities." Hihetetlen, mennyire pongyola, illetve hogy éppen ilyen módon mennyi eufemizmust pakoltak bele.

Az orosz Távol-Kelet kínai leharapása... hm. Kreatív. Az Arab-félszigetnél pedig nem derül ki világosan, hogyan lenne a problémákból határváltozás.

A legnagyobb kihatása a releváns példák közül továbbra is Szíriának és Afganisztán/Pakisztánnak van/lesz szerintem. Észak-Maliban pedig az hozhat beavatkozást, ha mondjuk komolyabb kiképzőtáborokat csinálnak, és netán effektíve csapást is mérnek onnét valakire hazai pályán kívül.
süti beállítások módosítása