Külpraktika

Külpraktika

"Az új Afganisztán"

2012. november 05. - Marton Péter

Malira nem először mondják, hogy az új Afganisztán.

"Az új Afganisztán" - ezt a mémet 2001. szeptember 11. óta nagyon sokszor, szinte rituális jelleggel bevetették már különböző szereplők. Az internetre is utaltak már így. Hívószó, intervenció igénye van mögötte, felszólítás a költséges és drasztikus fellépésre, akár a katonai erő alkalmazására. Most mindez Mali vonatkozásában kerül elő. Bónusz: marokkói szerző beszél, marokkói perspektívából, úgyhogy a nyugat-szaharaiak, a tuaregek, a száheli szaláfisták és az al-Kaida egybemosása nem érkezik különösebb meglepetésként.

Változásként észrevenni érdemes azért, hogy itt nem egy ISAF, azaz egy International Security Assistance Force felállítása a szükségesnek nyilvánított intézkedés. A szerző elégedett "az ENSZ jóváhagy, az afrikaiak bemennek, az európaiak fizetnek" című szereposztással is. Az afganisztáni precedenshez képest az ambíciószintet lejjebb kellett ereszteni az elmúlt egy évtized fejleményeinek a fényében.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr594889486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása