Külpraktika

Külpraktika

Az afganisztáni békefolyamat, avagy izé

2012. december 10. - Marton Péter

Áttekintés a tálibok békepolitikájáról...

Vagyis, mivel megbékélésről itt igazából nincsen szó, ezért inkább arról, ami helyette van.

Rövid összefoglaló az új információk figyelembe vételével:

1. A Daily Beast fentebb belinkelt beszámolója szerint friss információik vannak arról, hogy két évvel ez előtt az a bizonyos kamu tálib tárgyaló, akiről menet közben kiderült, hogy nem is az a tálib vezető volt, akinek mondta magát, Hamed Karzai megölésének reményében, merénylőként ment Afganisztánba. Ez lett volna a valódi küldetése. "Manszúrt" brit helikopter szállította Kandaharba, ott azonban Karzai egy embere, aki korábban találkozott az igazi Manszúrral, leellenőrizte őt, és így időben fény derült a csalásra, mely - ha minden igaz - korántsem ártalmatlan csínytevés volt tehát a másik oldal részéről. A Daily Beast-féle új információknak ez a része éppenséggel logikusabb magyarázatot kínál a történtekre, mint a korábbi "ordas hiba/bedőlés az egyik oldalon + csínytevés a másikon" verzió.

2. Burhanuddin Rabbanit, Afganisztán korábbi elnökét, az egykori Északi Szövetség egyik legfontosabb vezetőjét, akit Hamed Karzai elnök a békedzsirgája vezetőjének tett meg, 2011 szeptemberében egy tálib békekövet ölte meg a turbánja alá rejtett robbanóanyaggal. Nyugati politikusok mindezt rendkívül konstruktívan (ekhm...) reagálták le - a tárgyalások haladéktalan folytatását sürgetve.

3. Az afgán titkosszolgálat, a National Directorate of Security (NDS) vezetője, Aszadullah Khalid pár nappal ez előtt, december 6-án fogadta a tálibok egy békekövetét az NDS egy kabuli menedékén. Ez a békekövet is felrobbantotta magát, és súlyos sérüléseket okozott Khalidnak.

A legutóbbi merényletet követően a tálibok gyorsan vállalták is a felelősséget, a merénylőt pedig mártírnak minősítették.

Közben tárgyalnak persze, tán még itt, Európában is majd, december 20-22-én, a Karácsonyra készülődő Párizsban.

De természetesen erőből, nyerésre számító félként tárgyalnak, miközben támadnak. A megadás feltételeiről akarnak beszélni elsősorban - félreértések elkerülése végett: nem a saját megadásuk feltételeiről.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr804957265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.12.10. 13:39:49

off:
ezg lattad:
Syria's homemade "Sham 2" tank
imgur.com/a/pyqst

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.12.10. 14:57:17

@Link Elek: a szükség nagy úr... o.O

Ezt is érdemes megnézni, itt pedig a katapult újra-felfedezése valósul meg:
www.boston.com/bigpicture/2012/11/syria.html#photo22
süti beállítások módosítása