Külpraktika

Külpraktika

A szíriai felkelők és a külső támogatás

2012. december 12. - Marton Péter

Az Obama-adminisztráció a szíriai ellenzéki tömörülést most már elég tömörnek ítéli ahhoz, hogy Szíria legitim képviselőjének is tekintse egyben, és ennek kapcsán az jutott eszembe (a nyilvánvaló): ennek a felkelésnek nagyon más a hangulata, mint amilyen a líbiaié volt annak idején. És ennek többek között a kezdettől fogva - számos körülményre tekintettel - csak igen langyosnak mondható külső lelkesedés is az okai között van.

Íme, egy releváns videó a témában, alább. 2011. decemberi, homszi tüntetés képei. Alább a lényeg szövegesen is megtalálható.

Az idézett részlet:

SZÓNOK: Az Arab Liga, a megfigyelők, a szíriai rezsim, Amerika, Obama, Sarkozy... mindenki ide figyel most. (De) kitől jön a győzelem?

TÖMEG: Allahtól!

SZÓNOK: Fiatalok! Épp most beszéltem az al-Dzsazírával. Az egész világ lát majd titeket... Várja itt a győzelmet bárki Obamától?

TÖMEG: Nem!

SZÓNOK: Várja itt a győzelmet bárki Erdoğantól?

TÖMEG: Nem!

SZÓNOK: Ha itt a győzelmet bárki konkrétan egy személytől, vagy egy tanácstól, vagy az Arab Ligától várja, elmehet! Honnét jön a győzelem?

TÖMEG: Allahtól!

SZÓNOK: Honnét jön a győzelem?

TÖMEG: Allahtól!

Líbiában is voltak persze sokan, akik fogadkoztak, hogy külföldi katonát nem tolerálnának, bár a légi támogatást megköszönték. De ez a jelenség itt minőségileg is, nagyságrendileg is más, és ezt annak idején még a szír deszkások attitűdjei alapján is előre mertem jelezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr594961818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.12.13. 07:40:42

kulonitsunk el ket tipusu beavatkozot
-aki egyedul is kepes az adott teruleten beavatkozni, ez az USA meg talan egy kornyezo allam.
-akik kepesek csatlakozni egy akciohoz es reszfeladatokat jol ellatni

a masodik csoport nyilvan csak akkor avatkozik kozbe, ha az elso is csinalja.

az elsobol az USA viselkedeset pedig szerintem alapvetoen befolyasolja, hogy az oroszok teljesen mashogy allnak a ket problemahoz
annyit nem er amerikanak egyik orszag sem, hogy megromoljon a kapcsolatuk az oroszokkal

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.12.13. 13:08:39

@Link Elek: a törökök de facto framework nationként kellenének, ízes magyar nyelven megfogalmazva a leglényeget. Végső soron kapuőrök. Persze Jordánia is ilyesmi, csak kisebb súllyal, illetve az aktuális politikai helyzet miatt most nem tűnnek annyira alkalmas platformnak egy ilyen művelethez.

Az amerikai-orosz kalkulációkat pedig nagyjából így látom én is, mindenképpen.
süti beállítások módosítása