Külpraktika

Külpraktika

Szíriai fegyverek a második világháború idejéből

2012. december 12. - Marton Péter

A tágabb témához annak idején, amikor a szíriai konfliktus még egy éve sem tartott, már hozzászóltam egyszer, körképet adva arról, milyen fegyvereket használnak az Aszad-rezsim ellenfelei. Jól látszott, hogy van csempészés, talán némi külső segítség is, de alapvetően magukra vannak utalva, belső forrásokból tartják magukat a felkelők. Az ügyben nemrég kommentet cseréltünk Link_Elekkel is: sufniban eszkábált harckocsi mellé küldtem képet városi harcban bevetett primitív katapultról.

Ma egy újságíróval beszélgettem, aki említette nekem, hogy a szíriai felkelők nemrég szereztek szép számmal StG-géppisztolyokat, amilyeneket a náci Németországban gyártottak annak idején - valahonnét, egy raktárból. Kapásból azt mondtam rá, hogy talán a Vichy Franciaország lehet az összekötő kapocs Szíria és a második világháború Németországa között, de ez a verzió nem stimmel igazán. Kifejtem.

A videóban, melyet megtaláltam és beillesztettem ide, StG-44-esek láthatók, melyeket - megnéztem -, 1943 és 1945 között gyártottak történetesen. A felhasználók között ott volt a Vichy Franciaország, azonban utóbbi csupán egy évig, Franciaország vereségétől 1941 nyaráig volt Szíria ura, mivel akkor egy brit vezetésű koalíció megverte ott a kollaboráns francia erőket. (A szíriai offenzíva azért volt szükséges, mert előzőleg, 1941 májusában a Vichy Franciaország elvben hozzáférést adott a német erőknek a szíriai katonai létesítményekhez.)

Ezek után persze a Szabad Francia Erőkön keresztül, illetve a felszabadult Franciaországból is eljuthattak volna ezek a fegyverek Szíriába, de érdekesebb - és valószínűbb - a lehetőség, hogy a keleti blokkból kerültek oda. Íme, egy fotó, ahol a kelet-német hadsereg katonái láthatók StG-44-esekkel. Rajtuk kívül szóba jöhetnek forrásként a szovjetek is, és ezen felül talán még a csehszlovákok is. A "haladó arab állam" Szíria támogatása ilyen fegyverekkel lehetett a szovjet vezetésű blokk logikus lépése egy ponton.

A felkelők augusztusban zsákmányolták a maguk StG-44-eseit - akárhonnét is származnak -, és azóta használják őket. Ez is mutatja egyébként, mi számukra a rövid távú prioritás: fegyverek kellenek nekik elsősorban, akkor is, ha ezeket muzeális értékük alapján jó áron eladhatnák gyűjtőknek külföldön (ettől még nincs persze kizárva, hogy továbbadnak párat, hiszen találtak eleget; illetve mert ehhez a fegyverhez speciális, 7,9-es lőszer kell, és kérdés, hogy abból mennyi áll a rendelkezésükre).

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr164960442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása