Külpraktika

Külpraktika

"Mink, a népök"

2012. december 24. - Marton Péter

Félig komolyan a címben is jelzett "Mink, a népök" lehetne a magyar neve a Fehér Ház által 2011-ben indított petíciós oldalnak - "We the People". Először akkor tűnt fel a radaromon, amikor Obama újraválasztását követően elkezdtek sokasodni az állami elszakadást követelő petíciók olyan helyekről, mint például Texas, Georgia, Észak-Karolina, Florida. Óriási súlya ezeknek a kezdeményezéseknek persze nincsen: "választ" ad az elég aláírást gyűjtött petíciókra az Obama-adminisztráció, valamilyet. Ennyi történhet legfeljebb. Nem korlátok nélküli közvetlen demokráciáról van szó.

Legújabban a Piers Morgan-ügy miatt irányul a figyelem a petíciókra. A fegyverlobbi grassroots alapon kiaknázza a rendszert, úgy tűnik, mert Morgannek, a CNN műsorvezetőjének/show-házigazdájának a newtowni lövöldözés utáni, a fegyvertartási jog korlátozása melletti állásfoglalása ellen indítottak éppen hadjáratot most aggódó polgárok. A petíciót írók fejében újra kitört a függetlenségi háború. Azt írják, a "brit állampolgár Piers Morgan" "támadást indított" "az amerikai alkotmány ellen", és ezért "deportálni" kívánják.

A közvetlen demokrácia klasszikus problémái. Elitista módon fel lehet itt hördülni, hogy jaj, a hülyeség is teret nyerhet, kicsit érzékenyebb elemzést végezve viszont felismerhető, hogy a Chomsky által leírt "flak-hatás" koncepciónak itt is megmutatkozik a jelentősége. Igazán hatékony petíciózásban a szervezett(ebb) érdekeknek mindig előnye lesz.

Lobbisták számára pedig következésképpen a napirendre kerüléshez új, hasznos lehetőség a "We the People", csak kellően átgondoltan kell alkalmazni - és akkor még kellemetlen témákban is meg tudják szólaltatni a kormányzatot, ha elég embert mozgósítanak. Vagyis a napirendszerkesztés újabb eszközét kapták kézbe ez által. Ha például 30 napon belül sikerül 150 aláírást összeszedni, válasz híján is fel lehet már kerülni a Fehér Ház petíciós oldalán szereplő felhívások közé; profiknak/menőknek 30 napon belül a 25 ezer aláírás sem feltétlenül probléma (ennyi kell a hivatalos válasz kikényszerítéséhez).

Gyorsan át is futottam a most aktív kezdeményezéseket (157 ilyen van ebben a pillanatban), és most listázom itt a külpolitikailag relevánsakat, miért ne.

Ezek a petíciók futnak most. Mint látható, nem kis részük külpolitikai vonatkozású. Új eszköz ez a napirendszerkesztéshez - úgyhogy egyfelől az elveszettebbek, másfelől a mindenütt jelenlévők csoportjai uralják jelenleg a terepet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr374980349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.12.24. 20:31:46

sok dolog:
1. szeretem olvasgatni az amerikai kormanyzat hivatalos valaszait ezekre. nagyon jo feluletes ralatast ad arra, hogy mi foglalkoztatja az embereket, es mi dem. "establishment" valasz ezekre a kerdesekre.

2. a WBC egy igazi troll szervezet. az alapito es a mostani fonok is jogasz, arra varnak, hogy betiltsanak egy-egy tuntetesuket, es a szart is kiperelhessek a betiltobol szolasszabadsag korlatozasa cimen. (ettol meg valoszinuleg el is hiszik amit mondanak, de a penz az penz)

3. a Newtown-i tomegmeszarlas utan szuletett egy nagy rakat peticio, tobb is atlepte a 25k-s hatart. valasz maga obama hetvegi beszede adta:
petitions.whitehouse.gov/response/message-president-obama-about-your-petition-reducing-gun-violence

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.12.25. 14:33:31

@Link Elek: tipikus win-win megoldás a procedurális demokrácia szempontjából. Az egyik oldalon a társadalom mindenféle csoportja plusz lehetőséget kap a napirend-szerkesztésre, miközben a kormányzás ehhez kreatívan, mozgástérrel alkalmazkodhat. Persze ez nem garancia a racionalitásra egyik oldalon sem, de hát a cél a pluralizmus; az egység a sokaságon keresztül. Jó lenne, ha ezt a gondolatot a mi térségünkben is többen értenék.

Link Elek 2012.12.25. 21:25:06

@Marton Péter:
En nem tudok modszert, ami a mi tersegunket "normalisabba" tenné, ugyhogy en biztos szar foldreszre szulettem :(

Ha te tudsz, akkor egy kicsit jobb helyzetben vagy :)

Link Elek 2012.12.25. 21:28:41

nagyon kivancsi vagyok mi lesz a hivatalos valasz erre:):)
Secure resources and funding, and begin construction of a Death Star by 2016.
petitions.whitehouse.gov/petition/secure-resources-and-funding-and-begin-construction-death-star-2016/wlfKzFkN

TOTAL SIGNATURES ON THIS PETITION 32,118

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.12.26. 14:29:53

@Link Elek: kiváló ötlet :) És még csak azt sem tudom rá mondani, hogy nem konstruktív. Az első lépés, hogy biztosítani kell hozzá a forrásokat. Ezt a kormányzat "elmulaszthatja" megtenni :)

Link Elek 2013.01.12. 07:18:26

@Marton Péter:
megvan a valasz:
The Administration shares your desire for job creation and a strong national defense, but a Death Star isn't on the horizon. Here are a few reasons:
petitions.whitehouse.gov/response/isnt-petition-response-youre-looking

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.01.12. 20:15:04

@Link Elek: tökéletes :) Egyedül a címe rossz ("this isn't the response you're looking for"). Ez a válasz legfeljebb olyan értelemben nem az, amire a petíciót benyújtók vártak, hogy ilyen korrekt választ talán nem is reméltek.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.01.15. 18:50:46

@vibornye: remek ötlet! A kettőt érdekes lesz összehasonlítani. Vannak persze alapvető különbségek - az EU-s polgári kezdeményezések nagyobb szervezettséget igényelnek, és így jóval magasabb a küszöb, amelyet az eredményes petícióhoz át kell tudni lépni, ugyanakkor a kiváltható hatás is komolyabb az We-the-People-énél, ahol többnyire soft news kategóriás válaszok születnek csak (ha nem éppen a kezdeményezések maguk soft news kategóriásak). És természetesen az amerikai politikai rendszer és az EU-s intézményrendszer eltéréseinek, például az ezekkel kapcsolatos elszámoltatás és politikai részvétel rendszerében meglévő különbségeknek a jóval tágabb köre is szerepet játszik ebben.
süti beállítások módosítása