Külpraktika

Külpraktika

Régi-új háborúk

2013. január 21. - Marton Péter

mali_frenchtroopswskeletonmaskmali_20jan2013_1358773793.jpg_620x387

Az AFP/Getty képe Nionóból, Maliból.

A képen látható francia katona olyan csontváz- vagy halálfejes maszkot visel, amely nincsen feltétlenül és teljesen összhangban a sokat hangoztatott stratégiai üzenettel, miszerint Mali lakossága számára a demokráciát és a békét akarjuk megteremteni.

Az utóbbi cél abból a felfogásból ered, miszerint a demokráciák mai katonai vállalkozásai olyan, új típusú fegyveres konfliktusok, ahol a cél egyfajta ellenháború (a háború elleni háború, avagy counterwar) megvívása. A beavatkozó katonai erőkre egyesek - pl. Mary Kaldor - egyenesen "humán biztonsági erőként" utalnak az ilyen intervenciókkal összefüggésben. Az egyébként igen sok mindenre kiképzett katona e szemlélet szerint a civil lakosság védelmezője, fegyveresek lefegyverzője és az ellenállókat precíziós módszerekkel semlegesítő rendteremtő, a jó globális és helyi kormányzás szolgálatában. Igazi lovag.

Ha gondolnak rá egyáltalán, Mary Kaldor és a hasonlóan gondolkodók valószínűleg nem szívelik a "bad-ass"-ség kultuszát, amely a katonai szubkultúrának pedig szerves része.

Felfogható persze úgy, hogy a Kaldorék-féle minősítéstől függetlenül a katona csak eszköz egy cél szolgálatában, és mind a felszerelésének, mind a kinézetének célszerű éppen olyan halálosnak lennie, amilyen egy harckocsié vagy egy vadászrepülőgépé (amelyek szintén eszközök lehetnek a "szent" cél érdekében). A katona ilyen értelemben bionikus hardware, és önmagában nem kell, hogy az intervenció lényegét és céljait visszatükrözze a megjelenésével vagy a fellépésével. Elég, ha a beavatkozás feltételeinek a megteremtésében és a megvalósításban ugyanolyan hatékonyan közreműködik, mint egy katonai műhold vagy egy drón.

Ám a halálfejes maszkból az is (be)látható, hogy a gyakorlatban a háború elleni háborút is háborúként vívják. És ebben van annyi ellentmondás, hogy a fenti mentő érvekkel együtt is egy picit realisztikusabb képünk legyen arról, mire lehet képes egy katonai beavatkozás Észak-Maliban. Utóbbihoz sok sikert kívánunk - de emlékeztetve arra, hogy a kevesebb több lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr145030890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása