Külpraktika

Külpraktika

Last Resort: a pakisztáni diskurzus

2013. február 11. - Marton Péter

Két magyar tévécsatorna elkövette azt a zseniális húzást, hogy friss szerzemény tévésorozataikat a köz megzavarása érdekében ugyanazzal a magyar címmel kezdik sugározni mostanában. A Last Resort és a Homeland is a Belső ellenség címet kapták. Ehhez ez úton is gratulálunk az ismeretlen ötletgazdának.

De nem ezt akartam itt összeírni, hanem a pakisztáni reakciókat a Last Resortra, miután utóbbit tegnap kezdték vetíteni.

LastResort.jpgMivel ennek a sorozatnak az első részében valakik az Egyesült Államokból hamis zászlós támadást intéznek a nukleáris robbanófejjel felszerelt ballisztikus rakétákat hordozó USS Colorado tengeralattjáró ellen, hogy megtorlásként csapást mérhessenek Pakisztánra, erős bennem a gyanú, hogy ez alkalmas a konteókban eleve bővelkedő pakisztáni diskurzus feldúsítására. Nézzük meg pár helyen, mi jelent meg a pakisztáni sajtóban, illetve az ezt kísérő közbeszédben - igazolható-e ez a hipotézis?

Itt Masood Haider tényszerű ismertetésére válaszul jött például néhány érdekes komment a Dawn napilapban, 2012 júliusában (fenntartásként jelzem, hogy a nem pakisztáni kommenteket próbálom kiszűrni ebből az áttekintésből).

"Parvez" szerint Pakisztánt így is, úgy is elintézik húsz éven belül, a tálibok és a Hakkáni hálózat támogatása miatt. Csak a következő kommentig kell várni, hogy szeptember 11. is eszébe jusson valakinek - "Baqer Khan" szerint az illuminátusok irányítják az Egyesült Államokat, és előre apró jelekkel felfedik filmekben és másutt, mire készülnek Pakisztán ellen, "ahogyan a szeptember 11-i támadásokkal is történt". "Wazir Khan" egyetért, szerinte az Egyesült Államok a médiát hatalmi eszközként használja, és a film akkor még csak tervezett bemutatója válasz volt arra, hogy Pakisztán akkoriban jó pár hónapra lezárta határait az afganisztáni ISAF-utánpótlások előtt. Eközben "Zavia", "Shan", "Amn" és "Syed Qutub Ahmed" júzerek is az "azért csinálták, hogy megcsinálhassák" elmélethez csatlakoznak. "Khan" jelzi, hogy a visszavágás nem marad majd el. "Lajwar" és még páran a film trailerében 0:40-nél látható Pakisztán-térképen akadnak ki, amiért az szerintük nem mutatja Pakisztán részeként Kasmír indiai felét (valójában a határnak az a része kreatívan el van mosva; a film készítői talán éppen így akartak nem belekeveredni ezekbe az indiai-pakisztáni vitákba).

"Honest Belief" néven egy kommentelő (pakisztáni?) megjegyzi, hogy az Egyesült Államok "bármikor" megtámadhatja egy saját városát, hogy lesújthasson Pakisztánra - ez az első és egyetlen komment, amelyik a film koncepcióját egy az egyben vetíti ki a valóságra, és hamis zászlós támadást és Pakisztán elleni támadást egyaránt vár.

Egyáltalán nem mindenki ír viszont így, többen beírnak, hogy ez csak film - "Shabut" szerint pl. csak azt mutatja, hogy az USA fenyegetést jelent Pakisztánra. Mások "kicsit" szarkasztikusabban szólnak nála, és Pakisztánra nézve Pakisztánt magát nevezik fenyegetésnek. "Khurram" pedig arra a következtetésre jut, hogy mivel a filmbéli USS Colorado megtagadja a parancsot, a film pakisztáni PR-célokat szolgálhat.

A Pak Tribune itt számol be róla (január 30-i cikk), hogy a pakisztáni Max Media cég, a Star World kábeltévés társaság tulajdonosa nem hajlandó bemutatni Pakisztánban sem a Homelandet, sem a Last Resortot, sem a bin Laden likvidálásáról szóló Zero Dark Thirty-t. Idézhetjük őket: "Erősen úgy hisszük, hogy a Homelandhez és a Last Resorthoz hasonló programok ellentétesek a nemzeti érdekünkkel, a kulturális értékeinkkel és az ideológiánkkal".

Ezzel az idézettel tulajdonképpen zárható is az áttekintés. Hipotézis részben igazolva - bár az itt átszűrt termés viszonylag sovány.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr825074245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása