Külpraktika

Külpraktika

"Rótikus r"

2013. július 22. - Marton Péter

Itt van emlékeztetőül az év elejéről az emberi vitakultúrának, illetve az amerikai-brit kapcsolatoknak ez a mélypontja, ahol Alex Jones, az amerikai rádiókommentátor a fegyvertartás jogát védeni jelent meg a CNN-en, de egy ponton már szeptember 11-éről zagyvált össze mindenfélét. Amikor pedig vitapartnere, a műsorvezető logikára hivatkozni próbáló kérdéseiből elege lett, elkezdte gúnyolni Piers Morgan brit akcentusát...

Az angol nyelv történetével kapcsolatos érdekesség, hogy bármennyire is nevetséges Jones, a jelek szerint a brit akcentust nem teljesen alaptalanul gúnyolja egyfajta sznobizmusként, úrhatnámságként, előkelősködésként. Az ugyanis nem véletlenül hangzik úgy, ahogy, hanem éppen mert előkelősködésben érdekelt társadalmi rétegeken keresztül terjedt el szélesebb körben - legalábbis ami kifejezetten a "nem-rótikus r" hangok preferenciáját illeti.

Azért az itt belinkelt írás kritikájaként hozzátenném, hogy több különbség is van a mai amerikai és a mai brit angol között, vagy például ezek közül bármelyik és a 18. században beszélt angol között, mint a rótikus és a nem-rótikus r használata (nem beszélve a mai amerikai és brit angol esetében is megfigyelhető sokféleségről, amelyet az idézett írás is megemlít).

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr565418168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása