Külpraktika

Külpraktika

Ott kell lenni?

2013. szeptember 27. - Marton Péter

hicksdetail_1380263433.jpg_183x302

A Kenyában, Nairobiban történtek után találkoztam Tyler Hicks, a híres fotóriporter képeivel - mint kiderül, ő is ott volt a közelben, egy másik áruházban, amikor a lövöldözés kezdődött, és azonnal az események sűrűjébe vetette magát. Itt láthatók a képei, egy teljes sorozat.

A fent kiragadott részlet ezek közül az egyikről való, és egy civil ruhás kenyai rendőrtiszt látható rajta, amint vélhetően a fegyveresek jelenlétére számítva halad előre könnyen belőhető területen. Hicks irányába néz, észrevette a fotóriportert, és ez legalább egy pillanatra elvonja a figyelmét. Talán tart is tőle, milyen tárgyat tartanak az irányában, lőni készülnek-e rá éppen - a fényképezőgépet felismerve végigfuthat rajta a gondolat, hogy amit most tesz, azt globális közönség nézheti majd.

Legelőször is az a kérdés jutott eszembe: normális-e ez? Továbbá egyéb kérdések: Kell-e ez a fajta képi tudósítás? Igazolható-e a nyilvánosság számára biztosított plusz információként? Az a fotóriporter, aki - társaival együtt - behatol egy ilyen helyszínre, és előbb a médiafogyasztókat (még sokáig) a képernyő előtt tartó terméket állít elő, majd esetleg maga is áldozatul esik, mondhatjuk-e, hogy hozzájárul ez által a támadók "eredményességéhez"?

Egy ilyen helyzet nyilvánvalóan képlékeny, nem lehet rá, legfeljebb hüvelykujj-szabályokat alkalmazni. Az okostelefonok korában mindenfajta felvételt készítenek az újságírással nem foglalkozó emberek is, akik balszerencséjükre ott vannak a helyszínen. Ráadásul előre nem is lehet tudni, hogy mi történik, mi várható, és lehet, hogy a fotóriporter egy ilyen helyzetben talál alapvető jelentőségű információt, mely máshogyan nem láthatna napvilágot. A lehetőséget nem lehet kizárni.

Van tehát itt érv pro és kontra is.

Update (2014. január 8.): Goran Tomasevic (az év haditudósítója volt tavaly) szintén ott volt a Westgate plázánál, és készített fotókat. Ő is Nairobiban él, mint Tyler Hicks.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr555535785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link elek 2013.09.27. 15:01:38

Amig jol lehet keresni ...-el, addig lesz vallakozo aki az eletet is kockaztatja, hogy keszitsen ...-et.

... helyere szerintem a mai vilagban barmit be lehet irni nemcsak a kabitoszer szallitast/haditudositast.

mrZ (törölt) 2013.09.27. 15:12:04

Már másnak is feltűnt milyen sokszor van a megfelelő helyen és időben. Te is arra gondolsz?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.09.27. 16:56:05

@Link elek: oké, ott a pont - bizonyos értelemben feleslegesen kérdezem, amit kérdezek, ezt készséggel elismerem :)

@mrZ: nem erre gondoltam. A dolog lehetne egyébként különös, de konkrétan Tyler Hicks Kenyában él, két háború között oda tér vissza. Ha spekulálok, Nairobi azért praktikus bázis neki, mert egész élhető ország az ő jövedelemszintjén, stabil, és viszonylag sokszor adódik számára fényképezni való a környező országokban (pl. Dél-Szudánban töltött mostanra hosszabb időt).
en.wikipedia.org/wiki/Tyler_Hicks

A legtöbbször úgy kapott el különleges dolgokat, hogy kereste a bajt, Líbiában, Szíriában. Itt a baj kivételesen a szomszéd áruházat érte el.

ella_108 2013.09.30. 23:00:30

Azért nem lehet általánosítani, hogy minden ilyen helyzetbe kerülő fotóriportert csak az anyagi megfontolások vezérelnek.
Sok olyan akad közöttük szerintem, aki azért csinálja, mert él benne egy elhivatottság érzés, vagy esetleg így akarja beleírni magát a történelembe, hiszen a képei által kézzel foghatóbbá válnak az események.
"A picture is worth a thousand words."
Mindenki maga dönti el, hogy mennyit ér az élete, ha ő pár fénykép miatt kockáztat, az csak rajta múlik, az emberek pedig minél több információt szeretnének megtudni egy adott dologról, ezért mindig lesz valaki, aki kattint.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.10.01. 00:35:59

@ella_108: egyetértek azzal, hogy a pénz nem minden, és fentebb szerintem Link_Elek sem arra gondolt, hogy mindenki a pénzért csinálja kifejezetten, illetve csakis azért - de hogy mindig lesz, aki pénzért teszi, amire jelentős igény van, az biztos.
Az én problémám inkább az, hogy míg Tyler Hicks részéről komoly eredmény, és a vállalt kockázat tekintetében kifejezetten hősiesnek is mondható, hogy pl. Líbiából és Szíriából milyen információk jutottak ki rajta és a képein keresztül, itt terrorizmusról volt szó, egy terrortámadásról, amely definíció szerint attól hatásosabb, minél jobban figyelnek rá. Hicks nem a Westgate plázában volt, amikor a dolog elkezdődött, úgy rohant át oda, amint tudott. Ő bejutott valahogyan, míg sok riporter az épület körül gyülekezett. Utóbbiak egy nagyobb csoportja egy ponton majdnem tűz alá került, és egyszerre kellett futva menekülniük, hogy fedezékbe érjenek. Ha ott elkapja őket egy csúnyább sorozat, abból nagyon komoly látványosság lett volna például, a Westgate-ben ténykedő fegyveresek szempontjából a nekik jó értelemben.

Link elek 2013.10.01. 14:24:13

off:
ritkan latni, hogy magyarok megprobalnak beleszolni a USA nagypolitikaba:
Scientists must spearhead ethical use of big data

Read more: www.politico.com/story/2013/09/scientists-must-spearhead-ethical-use-of-big-data-97578.html#ixzz2gTLwMbCH
Albert-László Barabási is a physicist and network scientist at Northeastern University and Harvard Medical School, and the author of “Bursts: The Hidden Patterns Behind Everything We Do.”

ella_108 2013.10.01. 15:57:17

@Marton Péter: persze, teljesen igazad van abban, hogy a terroristáknak az a kedvezőbb, minél nagyobb nyilvánosságot kap a végrehajtott merényletük. Itt igazából az a kérdés, hogy vajon Hicks mennyire volt tisztában azzal, hogy mi is történik valójában mikor átrohant, bár nem hiszem, hogy lelkiismereti gondot okoz magának abból a ténből, hogy ezzel kvázi a terroristák "keze alá" dolgozott. Talán csak arra gondolt, hogy a saját karrierjének szempontjából épp jókor volt jó helyen.

Nem mondom, hogy jó dolog az ilyen típusú történésekről készült képeket az egész világ számára elérhetővé tenni, de vajon milyen eredménye lenne annak, ha egyáltalán nem kapnának hangot a terrorista cselekedetek a médiában? Látva a világ közömbösségét, vajon abbahagynák őket, vagy talán éppen ettől durvulnának be még jobban, hogy azért is a figyelem fókuszába kerüljenek?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.10.02. 19:06:18

@Link elek: igen, és hét érthető valahol, mert maga Barabási is hozzájárult a hálózatelemzéshez oly módon, ahogyan abból a nemzetbiztonsági állam is profitált természetesen... köszönöm a linket!

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.10.02. 19:14:30

@ella_108: Tyler Hicksszel kapcsolatban én is így látom a helyzetet.

Ami a médiát illeti: bár a terrorizmus bizonyos formái tudnak működni jelentősebb hírverés nélkül, és pl. a Westgate elleni támadásnak is lett volna hatása médiafigyelem nélkül is, pl. az oda járó nyugatiakra, akiknek egy részét tán az országból is elriasztja majd, ami történt, a médiafigyelem minden körülmények között hatásmultiplikátor a terrorizmus számára. Más a hatás, ha egy hírügynökségi jelentés és azon alapuló cikkek leírják tárgyilagosan, hogy mi történt, és más az, ha megmenekült árvák történetének minden egyes részletét újra és újra elmeséli egy sor médium, némelyik bő szöveggel, némelyik bő képi illusztrációval.

Változtatni ezen persze nem nagyon lehet.
süti beállítások módosítása