Külpraktika

Külpraktika

Könyvbeharangozó: Marton Péter: A külpolitika elemzése: Fogalmak és módszerek a külpolitika forrásainak feltárására

2013. október 07. - Marton Péter

A címben említett könyvet én követtem el, és a kiadó az Antall József Politika- és Társadalomtudományi Tudásközpont. A Tudásközpont bázisa a Corvinus Egyetem, és mivel - ezzel a kötettel kezdődően - tan- és szakkönyvkiadásba fogtak, támogatva a hazai tankönyvkiadás máskülönben igen sanyarú sorsú ügyét, maximális tisztelettel tartozom nekik a munkájukért, és remélem, számos könyvet kiadnak még a továbbiakban. A magam részéről a sorozat első kötetének egy olyan könyvet írtam meg, mely egy Magyarországon eddig csak érintőlegesen feldolgozott terület, a külpolitika-elemzés (Foreign Policy Analysis) átfogó bemutatására törekszik, és azon felül új kutatási eredményeket is közöl - ennélfogva egyszerre forgatható tan- és szakkönyvként tehát.

A könyv itt rendelhető meg közvetlenül a kiadótól, de később jelzem majd, hol máshol lesz ezen kívül elérhető. Mindenesetre, aki támogatja a hazai könyvkiadás ügyét, legjobb, ha közvetlenül a kiadótól rendeli meg a kötetet. (Személyes átvétellel 2100 Ft, postaköltséggel együtt 2800 Ft az ára.)

Alább közlöm ezek után a borító képét, illetve a tartalomjegyzéket is, a könyv hátoldalán található leírással együtt.

könyborító.jpg

A tartalomjegyzék így fest (a könyv terjedelme 191 oldal):

I. rész: A külpolitika tettenérése és a kormányzó kabinet világa

1. Bevezetés: a külpolitika tettenérése                          

2. A döntéshozó gondolatmenete és a döntéshozatal pszichológiája                                                                             

3. A bürokrácia és a fejedelem: a bürokrácia politikai viszonyai és szerepe a döntéshozatalban                                               

4. A kabinet körében: a döntéshozatal politikai és társas tere    

II. rész: A kabinet körén kívül                                                                          

5. A külpolitika ratifikációja                                           

6. Az érdekcsoportok és a lobbizás                                 

7. A média és a közvélemény                                             

III. rész: A külpolitika-elemzés alkalmazása                                              

8. Esetek, döntések és versengő hipotézisek                   

Hivatkozásjegyzék                                                                              

Név- és tárgymutató

A leírás a könyv hátoldaláról pedig így szól:

"Mennyit kell utaznia egy ausztrál külügyminiszternek? Hogyan fejlődött az évek során Tony Blair személyisége, és hogyan befolyásolta ez miniszterelnöki tevékenységét? Lehet-e befolyásos a magyar-amerikai lobbi az Egyesült Államokban? Miben áll a CNN-hatás? Milyen analógiák formálták a magyar közbeszédet a líbiai beavatkozás megítélésével kapcsolatban?

Csak néhány példa azokra a gyakorlati kérdésekre, amelyekkel e könyv a külpolitika forrásainak kutatásával összefüggésben foglalkozik. A külpolitika-elemzés (Foreign Policy Analysis) területéről Magyarországon eddig nem jelent meg olyan áttekintő munka, mely az állami külpolitikák összehasonlító tanulmányozása során használatos elméletekről és módszerekről teljes áttekintést adna az olvasónak.

Marton Péter munkája pótolja ezt a hiányt, és célja minden érdeklődő számára befogadható módon bemutatni a különféle megközelítéseket. A kötet ugyanakkor kiváltképpen hasznos lehet a társadalomtudományok művelői és azon egyetemi hallgatók számára, akik a külpolitika-elemzés kelléktárával még csak most ismerkednek, és olyan, átfogó művet keresnek, melyre támaszkodva megfelelő, valóban naprakész fogalmi és metodológiai felkészültséggel vértezhetik fel magukat.

A könyv az alkalmazhatóságot is szem előtt tartja, és mondanivalóját mindvégig részletekben gazdag gyakorlati példákkal illusztrálja. Végül pedig az általa nyújtott áttekintés zárásaként egy esettanulmányon keresztül is szemlélteti, hogyan szolgálhatja a külpolitikai döntéshozatali folyamatok, illetve az ezek hátterében meghúzódó motivációk módszeres megértését a külpolitika-elemzés repertoárja."

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr95554961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link elek 2013.10.08. 15:55:08

off:
ismerted?
bitly.com/a/media_map
Azt meri, hogy a roviditett linkeken (bit.ly/xxxxx) keresztul melyik mediabol szarmazo linkekre mennyien kattintanak.

Tudtad, hogy igy merve amerika nagyobb reszen a BBC a legolvasotabb hirtv?
Es hogy NY-ben az Al Jazeera?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.10.08. 19:23:03

@Link elek: nagyon klassz. Annyiból nem lep meg pl. a BBC pozíciója, hogy a Telegraph, a Guardian és más brit sajtótermékek esetében is már jó ideje lehet tudni, hogy az amerikai közönség jelenti számukra a húzó piacot. De ez így azért akkor is ütős. Az al-Jazz NY-i elsősége…

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2013.10.16. 13:43:50

Valamiért azt hittem, angolul lesz:)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.10.16. 20:59:13

@Quadrille Lobster: óóóó, hát az még odébb lesz, de majd benevezek ilyesmire is. Angolul most más könyvtervem van, egyelőre :)
süti beállítások módosítása