Külpraktika

Külpraktika

Nemzetközi kémkedési ügyek, avagy "How truly, utterly shocking..." :((((((( :))))))

2014. augusztus 17. - Marton Péter

Németország! Kémkedett! Amerikai döntéshozók! Után!!! (De becsszóra csak véletlenül!)

LINK

MÉG EGY LINK

Elnézést a pószt kicsit crazy kifejtéséért, de azt hiszem, mindenki érti a lényeget, még talán az is, aki eddig nem akarta.

Tévedni emberi dolog, kémkedni meg állami.

Mint ezen a blogon korábban jeleztem már, mindez gyönyörűen levezethető az offenzív realizmus logikájából (IR Theory, politikatudomány), és az lenne a furcsa, ha empirikusan legalább néha nem lelnénk bizonyítékát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr226611083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link elek 2014.08.17. 17:02:30

Ez gondolom valasz az "amerika lehallgatta Merkel telefonjat" nehany honapos hirre.

Az nem lehet, hogy ezek magas szintrol jovahagyott szandekos kiszivarogtatasok?
Ha ez igy van, akkor miert cél, hogy a nemet/amerikai kozvelemenynek negativabb legyen a viszonya a masik orszagrol?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2014.08.18. 12:33:08

@Link elek: hát, a kiszivárogtatásoknál korábban csodálkoztam ezen - hogy német részről miért mennek ebben az irányban. Aztán arra jutottam, hogy egyesek ott tényleg ennyire egyoldalúan nézték az egész ügyet, és tényleg fel voltak háborodva. Stratégiai racionalitást kevésbé érzékeltem.

A most kiderült dolgok kiderülésének egyik oka, hogy nem nagyon lehetett elkerülni - ha jól értem, pont az a BND-s is tudott ugyanis ezekről, akit most azzal vádolnak, hogy az amerikai hírszerzésnek is dolgozott. Így tehát akkor "tudták, hogy ők tudják".

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2014.08.18. 12:39:06

Kiegészítés közben: német hírszerzési tevékenység Törökországban.
en.ria.ru/military_news/20140817/192090328/German-Intelligence-Spied-on-Turkey.html

A német magyarázat lényegében: "de ez speciális eset, mert itt érdekünkben állt".

Tehát a német logika akkor hivatalosan:
1-es szabály: "Szövetségesekkel szemben nem kémkedünk."
2-es szabály: "Szövetségesekkel szemben esetleg mégis kémkedünk, ha érdekünk."

wape 2014.08.18. 23:34:42

Péter, a törökkel kapcsolatban nem volt egyértelmű a hír. Nem olvastam utána, de ami lejött (Spiegel volt az eredeti forrás asszem) az az volt, hogy nem a török kormányra kémkedtek, hanem a PKK és csatolt szerveikre, mert azok erős pozíciókkal rendelkeznek Német-o-ban.

Írj már valamit az offenzív realizmusról, vagy legalább valami jó linket.
Péter

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2014.08.18. 23:51:48

@wape: a lényeget illetően egyértelmű a török ügy is, már ennyi alapján is. Belbiztonsági kihívásra hivatkozva török állampolgárok lehallgatása zajlott Törökországban. Ugyanez volt a németek egyik problémája az amerikaiakkal: hogy azok miért csinálják ezt belbiztonsági kihívásra hivatkozva német állampolgárokkal.

A lépték természetesen nem mindegy, a pragmatizmusra pedig, ami az ilyen kémkedést indokolttá teheti egyesek szemében, nyitott vagyok (eseti alapon).

Amit írtam, azért írtam, mert a németeknél sokan úgy csináltak, mintha az egész felháborodásuk tisztán elvekről szólna, illetve arról, hogy olyan dolgok történtek, amiket ők soha meg nem tennének.

A link a saját bejegyzésemhez az offenzív realizmussal ez: kprax.blog.hu/2013/10/26/filmajanlo_egy_kis_gubanc_in_the_loop

Ez volt a lényeges rész, idézem:

"Mindkét oldalon találhatók érvek, a kérdés az, hogy lehetséges-e mindezen konstruktívan változtatni. A nemzetközi kapcsolatok realista elmélete, különösen annak Mearsheimer és mások által körvonalazott offenzív realista változata szerint nem. Az államok a nemzetközi rendszerben magukra vannak utalva, a környezetüket rengeteg bizonytalanság jellemzi, és a legrosszabbra kell készülniük a lehetőségekkel kapcsolatban, folyamatosan keresve a nem ismert fenyegetések előrejelzését, illetve a megszerezhető előnyök elérését.

A hírszerző szolgálatok egyrészt ebből, másrészt intézményi szinten adott feladataikból, az alapvető funkciójukból adódóan, harmadrészt pedig az eszközök elérhetőségéből következően, mintegy a lehetőségből következően kényszeresen, iszonyatos mennyiségű információ felhalmozásának láttak neki - némiképp, nyugodtan azt lehet mondani, gondolkodás nélkül."
süti beállítások módosítása