HTML

Utolsó kommentek

Amiről itt szó van.

A téma: külpolitikai praktikák, praktikus külpolitikák. És ezek létrejöttének minden politikatudományi, gazdasági, társadalmi és emberi vonatkozása. Egyszóval a külpolitika-elemzés. A bejegyzések szerzői tartalmára vonatkozóan minden jog fenntartva. --------------------------------------- A blog gazdája, de nem az egyetlen szerzője, dr. Marton Péter a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, korábban pedig dolgozott a Magyar Külügyi Intézetnél is.

Háttér

Utolsó kommentek:

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2015.06.10. 16:24:01

@Nomad_: meglehet... De inkább csak távolról rácsodálkozom ezekre a jelenségekre.

Bejegyzés: Trollerdők II.

Nomad_ 2015.06.09. 06:52:43

@Marton Péter: azért amatőr megfigyeléseim alapján a fenti kommentelőnek nem idegen a téma amiről írtál, ha esetleg infót akarsz gyüjteni... Érdemes ránézni az aktivitására a témakörben.

Bejegyzés: Trollerdők II.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2015.06.04. 13:10:43

Most hirtelen nem vagyok biztos benne, hogy a júzernév erősíti-e a kommentben megfogalmazott üzenetet.

Bejegyzés: Trollerdők II.

Gerilgfx 2014.10.17. 01:35:15

...rajzoltam róla egy képregényt. a blogomban megtalálja, akit érdekel :D

Bejegyzés: Ebola-járvány: a nemzetközi fellépés, adatok - frissítés korábbi bejegyzéshez, előrehozva

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2014.10.12. 09:25:35

@Gerilgfx: @Link elek: meglátjuk... Az alapvető paraméterek alapján ez a járvány inkább egy lassú égés, és egyelőre még Nyugat-Afrikában is ennek megfelelően terjed. 2013 decemberében indult egy guineai faluból, és azóta lett ott október 8-i állás szerint 8397 eset.

Viszont lassú égésként sem ígér ez jót. Az Ebola-járványokat eddig az tartotta vissza a szétterjedéstől, hogy megmaradtak periférikus vidéki környezetben. Ez itt el tudott érni egy kritikus tömeget a fejlődő világbeli urbánus közeg megfertőzéséhez, és ezzel javította az esélyeit. Emberek között n(n-1)/2 kapcsolat lehetséges, ez városban az n értékéből adódóan sokkal komolyabb potenciál. Ez már ahhoz is egyből elégnek bizonyult, hogy a vírus interkontinentális ugrást csináljon. Egy New York, egy Párizs vagy London esetében annyi az utazó, hogy az n értéket már szinte az egész urbánus nyugatra kell számítanunk. A perifériáról a centrumba bejutva a vírus esélyei _ceteris paribus_ így egyértelműen tovább javulnak. Viszont jogos a higiéniai változó, illetve az egészségügyi rendszer változó említése, és ezek az ellenkező irányban hatnak.

Ha a vírus olyan helyeken szétterjed, mint Dhaka, Sao Paulo, Mexikóváros, Lagos, Karachi, Jakarta stb., onnantól endemikussá válik, és akkor bárhonnét, bármikor jöhet már. Akkortól nagyságrendekkel nagyobb kihívás lesz nyugaton is ellenőrzés alatt tartani minden egyes felbukkanó eset környezetét. És költséges.

Amivel itt nem számoltunk: a vírus mutációja. Ha kialakul virulensebb változat, netán rekombinálódik valami mással, az új helyzetet teremthet.

Bejegyzés: Ebola-járvány: a nemzetközi fellépés, adatok - frissítés korábbi bejegyzéshez, előrehozva

Link elek 2014.10.10. 19:13:29

@Gerilgfx:
A fejlett vilagban nem fog nagyon terjedni.
Az igazi veszely az a videki India. Ott lakik ~600mill ember, akiknek semmilyen WC-je sincs, es a szo szoros ertelmeben az ut szelere szarnak.
www.bbc.com/news/world-asia-india-28735449

Bejegyzés: Ebola-járvány: a nemzetközi fellépés, adatok - frissítés korábbi bejegyzéshez, előrehozva

Gerilgfx 2014.10.09. 01:09:21

files.abovetopsecret.com/files/img/nd53dfe466.jpg

már óránként 5 regisztrált ebolafertőzés világszerte. a nem regisztráltak száma emellett pluszban akár 10-20 is lehet.

ha ilyen ütemben terjed tovább (és miért ne), akkor 1 hónap a globális ebola járványig, ha utána is ilyen ütemben terjed, akkor jövő ilyenkorra megoldódik a bolygó túlnépesedésének problémája az elkövetkezendő 1000 évre.

Bejegyzés: Ebola-járvány: a nemzetközi fellépés, adatok - frissítés korábbi bejegyzéshez, előrehozva

Gerilgfx 2014.10.06. 22:46:12

drága kincsem, ebola-chan... aztán vigyázz ám magadra ott a távoli afrikában

Bejegyzés: Ebola-járvány: a nemzetközi fellépés, adatok - frissítés korábbi bejegyzéshez, előrehozva

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2014.09.28. 13:56:50

@Link elek: ilyen egyezségre, én azt mondom, nem kerülhetett sor, legfeljebb taktikai jellegű együttműködésre itt-ott, az aktuális - lokális - harctéri helyzetnek megfelelően, akár helyi, parancsnoki szintű elhatározással. Ilyen szinte biztosan volt itt-ott, az összkép tekintetében viszont ott van a nyilvánvaló tény, hogy az IÁ milyen együgyű boldogsággal mészárolja le az Aszadék hadseregében harcolt katonákat is, rendszeresen. Ez nem egyeztethető össze az említett konspiráció elméletével.

Ettől elkülönítendő kérdés Aszadék információs stratégiája. A kezdettől, az első 2011-es tüntetésektől gonosz külföldiek szervezte lázításról beszéltek, és érdekeltek voltak abban, hogy dzsihádistának és nem-szíriainak, idegennek, külső ellenségnek állítsák be minden ellenfelüket. Ez a Szíriával kapcsolatos orosz információs stratégiának is része lett, és ez ennek az üzenetnek a globális médiajelenlétére alaposan ráerősített. Ez egy cinikusan megformált üzenet, illetve kényelmes, mivel nem kell szembenézni a rendszer 2011 előtti problémáival - e szerint az üzenet szerint mindenért mások felelősek. Emiatt kezdték el sokan hangoztatni, hogy Aszad érdekelt az IÁ megerősödésében, hiszen minden borzalom, amit az IÁ elkövet, az Aszadékkal kicsit is szimpatizálók szemében egységesen besarazza a felkelőket is általában. De ettől még az IÁ-t nem Aszadék kreálták.

Az IÁ létezik, és harcol önmagáért.

Ez egy makacs tény, amivel mind az Aszadot vádolóknak, mind Aszad Nyugatot vádoló híveinek szembe kell nézniük.

Bejegyzés: Eközben Aleppóban...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2014.09.28. 13:26:09

@Link elek: az iraki szunnitákkal az a helyzet, hogy egy részük jelenleg az IÁ oldalán van, ezért tudtak olyan látványos gyorsasággal végigsöpörni jelentős területeken.

Vannak szunniták, akik speciális körülményeknél fogva harcolnak az IÁ ellen, mint például itt látható:
www.stripes.com/news/middle-east/here-s-one-sunni-iraqi-town-where-the-islamic-state-has-no-friends-1.305209

De az IÁ elleni sikerhez először is az kellene, hogy az iraki szunnitáknak az iraki kormánnyal szembefordult jelentős része az IÁ-tól is elpártoljon.

Bejegyzés: Élet az Iszlám Állam fővárosában...

Link elek 2014.09.28. 13:12:14

Lehet, hogy figyelmetlen vagyok, de en nem lattam, hogy a iraki szunnitak szervezkednenek (katonailag/politikailag/diplomaciailag) a ISIS ellen.
Nem zavarja oket, vagy csak megvarjak, hogy mas kaparja ki nekik a gesztenyet?

Bejegyzés: Élet az Iszlám Állam fővárosában...

Link elek 2014.09.28. 13:10:35

Ujsagirok pedzegettek, hogy Assad es az ISIS kozott (hallgatolagos) egyezseg volt, hogy eloszor leszamolnak mindenki massal, es csak utana "jatszak le" egymas kozott a Sziria feletti uralmat.

Erre te lattal bizonyitekot, vagy csak spekulacio?

Bejegyzés: Eközben Aleppóban...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2014.09.25. 08:08:18

For the record: www.yourmiddleeast.com/culture/exclusive-qa-with-former-islamic-state-member_26696

(Interjú az Iszlám Állam szervezetének egy volt tagjával - részlet.)

"Q: So, IS promises its' recruits 72 virgin angels and you are saying this is not "anti-Islamic propaganda" as some people may otherwise claim?

A: We were promised women in heaven and on earth too based on IS jihadist teaching of the verses of some Suras of the holy book of Quran and hadiths by prophet Muhammad, all of which were explained through the Tafsir (explanation) by Islamic scholars like Ibn Majah, Bukhari and Ibn Kathir. We were told all non-Muslim women prisoners will be our wives and God wills it.

In Islamic holy war you cannot kill enemy women and children under any circumstances, they can only be taken as prisoners. It is permissible to have sexual intercourse with the captive women even if jihadists are married. You can buy and sell these women but for the children you have to raise them as home workers or teach them to become jihadists. I did none of these things because I was a communication technician not in the battlefield. And, who would claim otherwise when IS openly and proudly say they are carrying out these acts as implementation of Islamic Sharia.

Nonetheless, there are Muslim women who willingly offer their bodies for IS jihadists and this is called "Sex for Jihad" and they too will be compensated in heaven according to IS. However, these women were mostly with the commanders, I did not see average jihadist fighters with these Muslim women."

Bejegyzés: Attribúcióvariációk: "az amerikaiak szándékai Szírában"

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2014.09.04. 19:11:29

@Link elek: és azt is hozzá kell tennem, hogy azért az úgymond kizárólag elrettentésre irányuló nukleáris fegyverkezésnek is van sok klasszikus fegyverkezési vonatkozása, pl. célba juttató rendszerek tekintetében.

Bejegyzés: TGM Ukrajnáról

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2014.09.04. 19:07:37

@Link elek: az elrettentés más tészta, ez jogos, de azért az ezzel kapcsolatos költekezést sem egyszerű demokratikus politizálás közepette keresztülvinni, sőt. A svédeknek valóban volt progamjuk, és ma a fejlett országok szinte mindegyike bármikor csinálhat saját nukleáris fegyvert, ha akar. De ez a mai NPT-rezsim végét jelentené, és ez is visszatartó erő.

Bejegyzés: TGM Ukrajnáról

Link elek 2014.09.04. 19:03:24

@Marton Péter:
Nem fegyverkezesre gondoltam, hanem az elrettentésre. Azt hiszem, hogy jopar fejlett ipari allam fogja ugy gondolni, hogy pusztan az, hogy EU tagok/partnerek nem vedi meg oket a sajat teruleten vivott haboruktol.
Kulonosen a finnek/svedek, akik ezugyben erdekesek lesznek szerintem.
Kulonosen, hogy a svedeknek volt atomfegyver programja:
en.wikipedia.org/wiki/Sweden_and_weapons_of_mass_destruction#Nuclear_weapons

Bejegyzés: TGM Ukrajnáról