HTML

Utolsó kommentek

Amiről itt szó van.

A téma: külpolitikai praktikák, praktikus külpolitikák. És ezek létrejöttének minden politikatudományi, gazdasági, társadalmi és emberi vonatkozása. Egyszóval a külpolitika-elemzés. A bejegyzések szerzői tartalmára vonatkozóan minden jog fenntartva. --------------------------------------- A blog gazdája, de nem az egyetlen szerzője, dr. Marton Péter a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, korábban pedig dolgozott a Magyar Külügyi Intézetnél is.

Háttér

India portugál külpolitikája

2011.02.18. 08:11 :: Marton Péter

Csak egy rövid széljegyzet a mai nap margójára. A külpolitika-elemzés egyik alapvető tézise, hogy a külpolitika, mint olyan, megkülönböztetendő a külpolitikai magatartástól, amely jóval tágabb fogalom, mint ami pusztán a hivatalosan, formálisan eltervezett külpolitikai lépéseket fedné. Utóbbiba beletartozhatnak el nem tervelt, véletlenszerű lépések, vagy olyan dolgok, melyeket mások akár teljesen téves módon vélnek az adott állam lépésének, külpolitikája részének.

Értelmezzük ezt az alábbi friss esetre.

Somanalahi Mallaiah Krishna, közismertebb formában S.M. Krishna, India külügyminisztere a Biztonsági Tanács egy ülésén vett részt a napokban, és felszólalásához az asztalról rossz papírt vett maga elé. Három percen át olvasta fel a portugál külügyminiszter beszédét, mielőtt tanácsadói, illetve az indiai ENSZ-diplomaták finoman figyelmeztetni tudták, hogy nem jó irányban halad. Így alakult, hogy Portugália külpolitikája lett három percre India külpolitikája. Avagy India külpolitikai magatartása... Vagy éppenséggel Krishna lett a portugál külpolitika nem kívánt végrehajtója?

Manapság ilyesmi inkább a közösen használt súgógépek használatakor fordul elő. Az ún. teleprompter rossz file-t játszik le, és egy-egy felszólaló politikus nem feltétlenül veszi észre az igazán alaposan át nem nézett beszéd első mondataiból, hogy rossz nyomon jár. A Hindustan Times fenti cikke Obama egy ilyen balesetét említi 2009-ből, de hasonló tévedés áldozata lett például Brian Cowen ír miniszterelnök (a Taoiseach, azaz, ejtsd, tísáhh) is korábban egy alkalommal.

Szólj hozzá!

Címkék: india ensz portugália külpolitika diplomácia biztonsági tanács külpolitikai magatartás

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr602669688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.