Külpraktika

Külpraktika

Non-(science-)fiction: Petraeus tábornok az azimuton

2011. március 16. - Marton Péter

azimuth: "The horizontal angular distance from a reference direction, usually the northern point of the horizon, to the point where a vertical circle through a celestial body intersects the horizon, usually measured clockwise. Sometimes the southern point is used as the reference direction, and the measurement is made clockwise through 360°."

(forrás)

Miért kerül ide ez a szócikk? Mert ezt a szót - magyarul a megfelelője simán "azimut" - használta Petraeus tábornok a szenátusi meghallgatásán tegnap, miközben az afgán helyzetről számolt be. Így fogalmazott:

"Az előrehaladás, amit elértünk, a megfelelő azimutra helyez bennünket, hogy valóra válthassuk a tavaly novemberi Lisszaboni Csúcson elhatározott célokat, vagyis hogy az afgán erők vegyék át a vezető szerepet 2014 végéig."

Petraeus olyasmiről beszél, aminek sikerülnie kell. Fontos stratégiai értelemben, fontos a nyugat-európai demokráciák türelme szempontjából, fontos az amerikai elnökválasztási ciklus szempontjából, fontos a költségcsökkentésekkel szembenéző amerikai haderő szempontjából. Hogy kétségek vannak a kivitelezhetőséget illetően? Persze, hogy vannak.

Ilyen körülmények között kissé barokkos, de bámulatos kommunikáció tanúi vagyunk. Az "azimut" terminus egyszerre elkápráztatás, figyelemelterelés, orientalisztikus kulturális érzékenység - és mindezen túl még egy csipetnyi stratégiaiság is van benne... Az azimut ugyanis arab eredetű kifejezés. Egyfajta eltérési szögre utal: leegyszerűsítve (mert én csak így tudom) egy referenciasíkra értelmezve közös pontból induló vektorok eltérésének mértékéről van szó - a szögről, amelyet a mi vektorunk egy referenciavektorral zár be. Ahogyan a mindentudó Wikipedia is mutatja:

Az Afganisztánra utaló szövegkörnyezetben ez utalhat sok mindenre, de nyilvánvalóan előrejelezheti az afgán erők fokozatos (és persze "feltételeken alapuló" stb. ) önállósítását is, a tőlük elfelé mutató tendenciát.

Rosszmájúak és realisták persze figyelmeztethetnek ennek kapcsán a valóságtól való elhajlásra is. Petraeus folyamatosan előrehaladásról beszél, de egyelőre nem igazán biztatók az adatok - bár egy ideje nehéz beszerezni őket, és ezért a trendek képét nem tudom teljesen aktuálisra frissíteni. Az ANSO alábbi adataiból a lényeg így is látszik: 2010. őszig egyértelműen romló trend tapasztalható.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr732743745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.03.16. 11:46:49

annyira ertelmetlen afganisztanban idegeneknek barmilyen celt is kituzni.
multkor volt egy hosszu cikk (talan time, vany NyT) egy megye meretu kis korzetrol. az ottani korzeti afgan fonok testvere a taliban parancsnok. barmi amit az amerikaiak elmondtak az afgan bzitonsagi eroknek "valahogy" a taliban fulebe jutott.
az a csalad akarmi lesz is a jovoben kontrolalni fogja azt a korzetet. az hogy talibannak, afgan kormanyeronek, vagy hörömpölők helyi kepviselojenek hivjak magukat az szerintem edesmindegy.
az az o korzetuk. ott az tortenik amit ok akarnak.
mar tobb szaz eve.

szerintem az egesz missziot le kene egyszerusiteni: azokra koncentralni akik "power projection"-ra kepesek, mint Bin Laden csoportja 2001-ben.
a tobbieket meg beken hagyni. megvaltoztatni oket eroszakkal ugysem lehet, nekunk meg nem arthatnak.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.16. 22:23:45

Ezek a dolgok azért nem választhatók szét így, hogy csak terroristákra vadásznánk, a többivel pedig nem foglalkozunk - 2001-2005 között nagyrészt ez volt a program, és ez nem hozott megnyugtató eredményeket. Ha csak a tálibokkal kellene tárgyalni, még esetleg hajlanék rá, hogy lehet valamit kezdeni hidegfejű tárgyalásokkal. De a Hakkánikkal nem ez a helyzet. Rajtuk keresztül garantáltan egy sor egyéb, érdekes szereplő jön be a képbe.
süti beállítások módosítása