Külpraktika

Külpraktika

Beyoncé a grúz vagy az orosz lobbi ágense...?

2011. június 18. - Marton Péter

A szóban forgó kérdés e miatt a kép miatt merült fel egyesekben; a You Tube-on elérhető hivatalos klip (Beyoncé: Who runs this mutha') 1:55-ös momentumánál kapható el:

Belinkeljük ide magát a klipet is, hogy a dokumentáció teljes legyen.

Két kiváló áttekintést is be tudunk linkelni a témában (itt és itt), mert másokat is foglalkoztatott mostanra, hogy ugyan, mit keresett egy Beyoncé-klipben a megszállt grúziai, avagy szuverén dél-oszétiai területek ("Tschinvali") felé mutató, Photoshop hatására háborús károsodást elszenvedett jelzőtábla. De egyértelmű következtetésre ők sem jutnak, mivel nehéz.

Nekem elsőre kis gonoszkodásnak eszembe jutott mondjuk az alábbi emlékezetes megnyilvánulás is a 2008-as grúz-orosz háború kontextusából (a poén a grúz és az amerikai Georgia összekeveredése a kérdező fejében):

Szóval ugye mi van, ha valakiben ilyen kreatívan élt tovább ez a kis félreértés. Ám az okok ennél bonyolultabbak és egyszerűbbek igazából - egyszerre.

Amint a Global Voices Online bemutatja, a vélemények sokféleségében egyfelől felbukkant a nézet, miszerint itt Grúzia valamiféle ügyes külpraktikájának voltunk tanúi, és vagy megnyerték Beyoncét az ügyüknek, vagy belecsempészték a fenti motívumot a klipjébe; másfelől pedig olyan grúz hangokat is lehetett hallani, amelyek sérelmezték a szerintük puszta egzotikumként instrumentalizált grúz írásjelekkel ellátott táblát. A zavarodottság nem véletlen.

Beyoncé klipje elsősorban nem a világpolitikára vonatkozóan bír politikai jelentéstartalommal. Finoman szólva sajátosan kifejtett üzenete - a Beyoncé mögött álló stáb részéről - a genderkapcsolatokkal, vagyis a nemi (férfi/női) szerepek társadalmi értelmezésével összefüggésben van. "Girls run this world", állítja a szöveg, ám a világ jelzőt is kap: "mutha......." A kipontozott helyet ügyesen ki lehet egészíteni, és álmélkodni azon, hogyan lesz az efféle jelző érvényes egy elvileg éppen a nők által mozgatott univerzumban. A teljes alkotás következetességeit és következetlenségeit ezzel kapcsolatban kell keresni. A rohamrendőröket a helyszínre szállító autó ajtaján például a Kairói Amerikai Egyetem logója szerepel (0:25-nél), de az őket szédítő nőket nem lehet valamiféle tüntető tömegnek felfogni a látottak alapján, a kapcsolat a két fél között összetettebb - kifejezetten nem is az egyiptomi eseményekről van tehát szó.

A grúz tábla következésképpen tényleg főként egzotikumként kerülhetett a képbe - az alkotói szabadság élt vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr882995930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LCHB 2011.06.19. 18:25:20

Annak ellenére, hogy a művésznő nyíltan nem politizál (egyszer ezt nyilatkozta: 'Maybe one day I will speak of my political beliefs, but only when I know what I'm talking about', közben pedig mind Bush, mind pedig Obama beiktatásán énekelt), ráadásul valószínű, hogy jelezte volna a szimpátiáját a videón kívül is, érdekes eljátszani a gondolattal.
Volt más is, aki ezt megtette: www.suite101.com/content/francis-lawrence-beyonce-are-gaga-for-arab-spring-a371838 Itt elsősorban nem a grúz, hanem az egyiptomi eseményekkel von a szerző párhuzamot, bár megemlíti, hogy Grúzia hogyan jöhet a képbe.
Emellett Beyoncé mostanában sokat foglalkozik az afrikai örökséggel, volt is egy ügye nemrég, amikor sötétebbre festette az arcát egy
fotózás kedvéért:
www.styleite.com/media/beyonce-blackface-lofficiel-responds/
Ráadásul a klipben látható táncot mozambiki törzsi táncosok ihlették, akiket nagy nehézségek árán sikerült beszerezniük a koreográfusoknak. Most, hogy akkor beleillik-e ebbe a vonalba az, hogy ennyire együtt érez az arab tavasz résztvevőivel (főleg a nőkkel, akik
ugye sokan voltak kint és állítólag elég sok atrocitás érte őket
www.spiegel.de/international/world/0,1518,767365,00.html) azt
hiszem a fentiek fényében továbbra is kétlem. Ettől függetlenül a szituáció nagyon is érdekes, főleg úgy, hogy sem ő, sem pedig a rendező nem nagyon hajlandó nyilatkozni az ügyben. Én legalábbis nem hallottam róla.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.06.19. 20:41:08

@LCHB: hogy Beyoncé és a rendező nem nyilatkoznak, persze dollármilliókban mérhető módon is racionális döntés. Túl a rejtélyen, így legalább nem idegenítenek el senkit.

A 2003-as grúziai eseményekre én szerintem amúgy nem utal a klip, ezt már inkább belelátja csak az idézett Naila Haris - kivéve, ha tévedek... viszont 2007-ből ezek a Mickey Mouse álarcos rohamrendőrök mennyire beleillettek volna a klipbe...! Illusztráció:
www.flickr.com/photos/darklorddisco/3250588403/

mallac 2011.06.20. 09:41:18

Beyonce valószínűleg azt sem tudná mi az a Kaukázus,habár a kefír végett hallhatta már ezt a szót,esetleg.Egyébként örvendetes hogy végre valaki grúz-orosz háborút említ,hiszen az interneten mindenütt orosz-grúz háborút emlegetnek (még a wikipédián is)jóllehet a grúzok voltak az agresszorok.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.06.20. 14:55:34

@mallac: ezért is írtam, hogy "a Beyoncé mögött álló stáb részéről" - mivel nem tudom, pontosan mi van magának Beyoncénak a fejében. De ebbe persze az is beletartozik - jó, ha fairek vagyunk - hogy _nem tudom_, mit ismer. Pusztán azért, mert női popsztár, lehet bizonyos kérdésekben jól tájékozott. A hazai poppaletta átlagos progresszivitási mutatóját a gondolkodásában valószínűsíthető, hogy felülmúlja.

A grúz-orosz konfliktus 2008-ban így volt, ahogy mondod, és most, hogy mondod, valószínűleg tényleg ezért nevezem grúz-orosznak - bár erre még nem gondoltam, illetve az "orosz-grúz" variáció relatív gyakorisága nem szúrt szemet (a mainstream olvasat ismert gyengeségével ellentétben).

Gyors kvantifikáció (azaz Google-fight; 2011.06.20.)...

Magyar nyelven:
"orosz-grúz háború"
39100 találat
VS.
"grúz-orosz háború"
20400 találat

Angolul:
"Russo-Georgian war"
224000 találat
"Russian-Georgian war"
419000 találat
"Russia-Georgia war"
913000 találat
VS.
"Georgian-Russian war"
116000 találat
"Georgia-Russia war"
635000 találat
süti beállítások módosítása