Külpraktika

Külpraktika

A terrorizmus akkor is hathat, amikor éppen nem is történik

2011. július 23. - Marton Péter

Mi más foglalná össze jobban a norvégiai robbantás és lövöldözés tanulságát, mint ez a cím?

Talán még ez a screenshot itt - a Telegraph egy cikke mellett a tartalomérzékeny hirdetésgenerátor a hirdetési bukta, vagyis az ad fail (vagy inkább ad win?) sajátos esetét produkálta tegnap. A fekete alapon látható kis reklámot érdemes nézni:

A Terrorizmustanulmányok népszerűségét mi is mozdíthatná elő jobban, mint ha ebben a kontextusban kap némi promóciót? Az ügyben valószínűleg teljesen vétlen és tétlen University of St. Andrews javára érdemes egyébként hozzátenni, hogy a média kérdezősködését és spekulációra bujtogatását velük ellentétben tudatosan kihasználva közben egy csomó "risk consultancy", "terrorism study group", "security expert" és "terrorism expert" kapott extra reklámot és hitelt - akit éppen utolért a sajtó, gyakorlatilag.

Külpolitikai szempontból a legbosszantóbb az okokat illető találgatás azonnali beindulása volt, amiről most már tényleg nagyon le kellene szoknia a médiának. Rögtön elkezdeni felváltva Norvégia afganisztáni műveleteit okolni, illetve Kadafi rezsimjét tovább feketíteni, amikor még semmi konkrétum nem igazolja akár a spekulációt sem, legelőször is ostoba dolog, de ha nagyon akarom, akár cinkosságnak is felfogható.

Arról az apróságról pedig még nem is beszéltünk, hogy ahhoz, hogy a történteket terrorizmusnak minősíthessük, előbb ki kellene egynek-másnak derülnie az elkövető vagy elkövetők motivációiról. Például hogy nem csupán - alkalmi jelleggel - robbantani, lövöldözni és ölni akart(ak). Ez egyébként lehetséges - csak éppen a tudás és a találgatás között van némi különbség.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr783090715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.07.23. 11:04:03

ad-win
valoszinuleg adsense, ami a cikk tartalmahoz/kulcsszavaihoz ad hirdetest.
---
a miniszterelnok az oklahomai robbantashoz hasonlitotta.
---
egyebkent a media talalgatasa nem ok/cel nelkuli.
mostanaban az media donto tobbsege erossen kotodik valmelyik politikai oldalhoz es annak vilagszemleletehez. igyekeznek belelatni barmibe a sajat vilagnezetuk megerositeset. az ember mar csak igy mukodik. megerositest keres az eloiteleteihez.

a BBC nagyon egyedul maradt. hirtelen nem is jut eszembe mas

Link Elek 2011.07.23. 11:06:51

Anders Behring Breivik, the 32-year-old suspect in Friday's attacks in Norway, held right-wing views, say police.

Police chief Sveinung Sponheim said his internet postings "suggest that he has some political traits directed toward the right, and anti-Muslim views".
www.bbc.co.uk/news/world-europe-14259989
A Twitter account attributed to the suspect has also emerged but it only has one post, which is a quote from philosopher John Stuart Mill: "One person with a belief is equal to the force of 100,000 who have only interests."

As with his Facebook page, the tweet was posted on 17 July.

It reveals very little about the man except an interest in libertarianism and a clear belief in the power of the individual.

---
ez meg az en eloiteleteimet erositi meg:)
a teabaggerek kozott veszelyes idiotak is rejtozhetnek

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.07.23. 11:47:24

@Link Elek: mindenképpen sok még az elvarratlan szál. Nem hiszem, hogy teljesen egyedül volt, vagy legalábbis meglepne, ha így lenne. Érdekes, hogy a Facebookra pár nappal a támadás előtt regisztrált, ha minden igaz, és a Twitterrel is ugyanez a helyzet, úgy tűnik.

Politikai motivációja biztosan volt. Stoltenberg miniszterelnök például lehetett célpontja, a szigeten pedig a Munkapárt utánpótlását akarta gyakorlatilag megsemmisíteni. Amit csinált, beillik egyfajta megkísérelt "politicide"-nak is. Ami igazából _több_, mint terrorizmus...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.07.23. 14:47:10

Közben kiszivárgott ez-az arról, hogy milyen "anti-Muslim" kommenteket hagyott hátra az interneten Breivik. Állítólag ő írta pl. ezt:

"I know of many hundred occasions where non-Muslims have been robbed, beaten up and harassed by Islamic gangs. I had a best friend between the ages of 12-17 who was a Pakistani, so I was one of the many protected, cool 'potatoes' that had protection. But this also made me see the hypocrisy up close and personal and made me nauseous."
edition.cnn.com/2011/WORLD/europe/07/23/norway.suspect/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.07.23. 17:04:22

Itt van még egy idézet Breiviktől - ezt kérdezte egy fórumon: "When did multiculturalism cease to be an ideology designed to deconstruct European culture, traditions, identity and nation-states?"
Innét: uk.reuters.com/article/2011/07/23/uk-norway-killer-idUKTRE76M1OJ20110723

A média nagyon, teljesen persze nem helytelenül, a multikulturalizmussal kapcsolatos attitűdjeire koncentrál. De nem biztos, hogy ebből derül ki a legtöbb az indítékait illetően.

Link Elek 2011.07.23. 17:08:21

egyebkent mokas nezni, hogy a wsj (opinion oldalai) es a fox news hogy probalja a srac keresztenyseget magyarazni :)
eddig nagyon nyomtak a terrorista==muszlim vonalat, most problemaik vannak

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.07.23. 19:31:07

Ez bizony sokatmondó!

Itt teljesen világosan kijön, hogy van egy általa "kulturális konzervatívként" meghatározott napirend Breivik fejében, amelyről egy ponton elárulja, hogy az tulajdonképpen "nacionalista" (vs. internacionalista) az ő felfogásában.

Szintén jelentős, hogy Norvégia egészét "kultúrmarxista" befolyás alatt állónak minősíti - ami alapján az ellenségképébe belefér, hogy úgymond őshonos norvégokra is lőjön.

Ez a mondat időben visszafelé tekintve feltűnő:
"Before "we" can do something, there must be a "we". Consolidation is the only option and resistance can not be limited to "essay critique / criticism of the system."

Viszont: ha nem is nyitottan érvel, szeretett vitatkozni a jelek szerint, és a feszültségeket az gyakori összeütközések során sok smiley-val oldotta. Tudom persze, hogy aki smiley-kat küldözget, nem feltétlenül mosolyog a képernyője előtt, naná, de ezzel együtt is megdöbbentő, hogy ezt a sok vitatkozást a maga részéről most végleg lezárta a jelek szerint.

Link Elek 2011.07.23. 20:39:41

@Marton Péter:
baromi erdekes, hogy nem ugy orult, mint a Tucson-i lovoldozo. ertelmes, kerek vilagkepe van, amit el is tud magyarazni, csak az emberi eletet tartja nagyon kevesre.

ha szonokolni is tudna hitler szeru figura lett volna belole.

amikor a rendorok odaertek a szigetre siman letette a fegyvert. ugy jellemezte az egyik rendor, hogy "cold as ice"

Link Elek 2011.07.24. 07:44:59

van egy ~1500 oldalas irasa a gyereknek (Andrew Berwick alneven)
blog.foreignpolicy.com/posts/2011/07/23/what_did_the_oslo_killer_want

plussz ez a video:
www.youtube.com/watch?v=rAwp2FnRmsE&feature=player_embedded&skipcontrinter=1

a taliban megerkezett europaba, vagy pontosabban a talibangelical, a kereszteny verzio, ami eddig nem letezett :(

Link Elek 2011.07.24. 08:08:11

mar csak az a kerdes, hogy be fog-e gyuruzni ez Mo-ra?
vagyis a kereszteny konzervativ ertekrend eroszakkal valo terjesztese

Link Elek 2011.07.24. 09:51:25

Anders Behring Breivik, 32, described his actions as "gruesome but necessary", and said he would explain himself at a court hearing on Monday.
www.bbc.co.uk/news/world-europe-14265094

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.07.24. 10:08:45

Hát... reggel azzal akartam kezdeni, hogy aludtam rá egyet, és Breiviknek a norvég site-on elejtett kommentjeiből igazából mégis egyértelműen látszik, hogy miből lesz a cserebogár...

Nagyon sokat felszólító módban beszélt, sokszor pontokba szedve hozta, visszatérő elemekkel, hogy szerinte minek kell történnie. Kifejezetten merev doktriner, ha a sorok között olvas az ember.

Erre most itt van a pontosan ezt sokkal nyilvánvalóbb módon tálaló kiáltványa papíron és videón. Számára Európa "elvesztette a hidegháborút", és "ők" vannak hatalmon, akik a bevándorlás révén szerinte "szavazókat importálnak". Felépített egy olyan világot a fejében, amelyben egy arctalan és növekvő sokasággal helyezte szembe magát.

Hogy átment templomos lovagba, és ezzel újraformálta a maga számára a vallás jelentését, szintén olyasmi, amit már a kommentjeiből lehet sejteni előre. A protestáns egyházat viccnek nevezi, a farmerbe öltözött, Palesztináért menetelő papokról beszél.

A történelemismerete persze sajátosan szelektív, mint a legtöbb ideológusé általában. A 300 című filmet valószínűleg egy "csöppet" komolyabban vette a kelleténél...

A tálibok említése meglepő, de ezek után telitalálat! Breivik "justiciar"-ként, azaz bíró-lovagként utalt magára. Pont, mint a tálibok, akik szintén elsősorban a rendfenntartás/igazságszolgáltatás/vitarendezés terén akarják a hatalmat és az általuk kívánatosnak tartott berendezkedést (miközben a kormányzás többi része, mondjuk a monetáris politika, egy icipicit kevésbé érdekli őket).

Fura, de ha ezek után jobban belegondol az ember, a tálibok is egyfajta hasonló, vallásos libertariánus vonalon mozognak (és persze egészen más kontextusban)... Ugyanakkor a tálibok tömegmozgalom, míg Breivik legfeljebb egy kicsi, titkos szövetség tagjaként vágott bele abba, amit csinált.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.07.24. 10:11:33

Hozzátéve, hogy a tálibok "libertarianizmusa" persze a gazdaságpolitikai vonatkozásokra utal elsősorban, és nyilván nem az egyéni emberi jogokkal és a demokratikus döntéshozatallal kapcsolatos (tagadó) álláspontjukra.

Link Elek 2011.07.24. 10:50:03

@Marton Péter:

az talibangenicals nem sajat talalmany:
www.amazon.com/American-Taliban-Power-Jihadists-Radical/dp/1936227029
-----

The success of populist parties appealing to a sense of lost national identity has brought criticism of minorities, immigrants and in particular Muslims out of the beer halls and Internet chat rooms and into mainstream politics. While the parties themselves generally do not condone violence, some experts say a climate of hatred in the political discourse has encouraged violent individuals.
www.nytimes.com/2011/07/24/world/europe/24europe.html

Link Elek 2011.07.24. 11:08:51

Thomas Hegghammer, a terrorism specialist at the Norwegian Defense Research Establishment, said the manifesto bears an eerie resemblance to those of Osama bin Laden and other Al Qaeda leaders, though from a Christian rather than a Muslim point of view. Like Mr. Breivik’s manuscript, the major Qaeda declarations have detailed accounts of the Crusades, a pronounced sense of historical grievance and calls for apocalyptic warfare to defeat the religious and cultural enemy.

“It seems to be an attempt to mirror Al Qaeda, exactly in reverse,” Mr. Hegghammer said.
www.nytimes.com/2011/07/25/world/europe/25oslo.html?partner=rss&emc=rss&pagewanted=all

Link Elek 2011.07.24. 12:08:01

elemzes tultenges esete forog fenn :)

Norway's Oklahoma City?
The real question is: Why are big terrorist attacks so rare?www.foreignpolicy.com/articles/2011/07/22/norway_s_911_or_oklahoma_city?page=full

Link Elek 2011.07.24. 12:28:45

a 4chan-on a teabaggerek egy resze hoskent tiszteli a gyilkost. :(

Link Elek 2011.07.24. 13:23:25

itt az 1500 oldalas "konyv", naplo
t.co/GbWdtiX

Link Elek 2011.07.24. 15:47:09

@Marton Péter:
szerintem ez azert van, mert nem jot akarnak egy orszagnak, mint egy normalis part, hanem azt akarjak, hogy mindenki hasonlo legyen hozzajuk. ehhez meg kevesebb is eleg.

Link Elek 2011.07.24. 18:40:58

An Interview with a Madman: Breivik Asks — and Answers — His Own Questions
www.time.com/time/printout/0,8816,2084895,00.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.07.24. 19:00:43

@Link Elek: azok a TP-sek, akik a történteket ünnepelni képesek, minden bizonnyal. A hasonlóság tekintetében "kemény" részükről a mérce, mert számukra a jelek szerint azok a fiatal, szabadságszerető emberek, akik a képességeiket még ki sem bontakoztathatták, elpusztíthatók felettük rendelkező erők által egy nagyobbnak kikiáltott cél érdekében - tehát nem hogy nem érték el a hasonlóság kritikus mértékét, de szerintük még az esélyt sem érdemelték meg, hogy elérjék azt... Gáz.

Hegghammerre reagálva: becsülöm a palit, de lehet, hogy ezzel a catchy one-linerrel végül túllőtt a célon. Ahogy nézem, mém lesz a "white al-Qaida" címkéből. Breivik ugrándozhat örömében, valószínűleg ilyen reakciókra vágyott.

Kérdés viszont mindenképpen, továbbra is, hogy voltak-e társai, és hogy hol, amennyiben igen.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.07.24. 20:35:01

@Link Elek: hm, csak most láttam a linket az interjúhoz. Van benne pár meglepő dolog...

Link Elek 2011.07.24. 21:31:51

@Marton Péter:
az a jo a google news-ban, hogy konnyu megtalalni azokat a cikkeket, akik el is olvastak az 1500 oldalt :)

Excerpts from Norway gunman's manifesto
By The Associated Press
www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5jt7Cm2Xi6WkIvHuawtRa0Rugy0LA?docId=cfb2cffd356a4a848e826161a0160bb7

Analysis: Brutal attack tests Norwegian society
www.reuters.com/article/2011/07/24/us-norway-attack-analysis-idUSTRE76N2GZ20110724?feedType=RSS&feedName=topNews&rpc=71

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.07.24. 21:52:40

@Link Elek: igen, az 1500 oldal tényleg kicsit sok lenne, pláne amikor egy ilyen figurára áldozza az ember az időt...

Itt van még egy link:
www.theindychannel.com/news/28648212/detail.html

Használja az "open source warfare" kifejezést, ami alapján gyanítom, hogy olvasta John Robbtól a Brave New Wart, és ez Robb által nem feltétlenül várt hatással volt rá...

Link Elek 2011.07.31. 19:37:02

Breivik ugyvedje erdekes dolgokat mond.
_miutan_ azt mondta, hogy vedence valoszinuleg orult kiderult, hogy Breivik lemondatna a kiralyt, es o maga akart a hadsereg vezetoje lenni.

az alapjan amit en olvastam ezek nem illenek bele a gondolkodasaba, viszont beleillenek az ugyved vedekezesi strategiajaba.
a jogi eljarasoknak nincs koze az igazsaghoz.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.07.31. 20:56:48

@Link Elek: remélem, jogász nem olvassa a blogot ebben a pillanatban... dehát kétségtelen, hogy a király lemondatásának ötlete kevéssé passzol a Breiviktől látott, ijesztően gondosan kimunkált és végiggondolt cselekvéshez (éppen ez volt benne az ijesztő). Itt van Plankó Gergő cikke - Breivik még a World of Warcraftben is iszonyatosan komolyan vette a tervezést.
index.hu/kulfold/2011/07/29/kemeny_vezeto_volt_breivik_a_world_of_warcraftban/

Ettől függetlenül persze a szellemi termékére ráhúzható az "őrült beszéd, de volt benne rendszer" hamleti séma. A hangsúly kedvéért utóbbi legfeljebb egy kicsit kiforgatandó: "volt a beszédében rendszer, de őrült".

Link Elek 2011.08.01. 00:47:57

@Marton Péter:
en nem csak azt latom, hogy kepes volt nehany dolgot vegig gondolni, hanem azt, hogy majdnem tokeletes tervet keszitett es valositott meg.
az egyetlen gond a tervvel, hogy az emberi élet erteket kozel 0-ra vette.
ilyet normalis ember nem csinal, csak fanatikus (vagy katona parancsra)

ha ugy tervezi meg, hogy nem ol embert, hanem pl. mint politikai mozgalom, akkor is sokat elerhetett volna. kereslet az van ra.

osszehasonlitaskent erdemes elolvasni nehany cikket a Tucson-i lovoldozo birosagi targyalasarol, aki "bekiabalt" a targyalas kozben valamit amit a sajat ugyvedje sem ertett. ertelmes szavak voltak de nem ertelmes mondatok. na az az urge orult, Breivik meg a kereszteny Taliban elofutara.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.08.01. 10:36:46

@Link Elek: nyilván nehéz ezeket a dolgokat megkülönböztetni, mivel igazából az "egészséges" fogalma a társadalmi rend alapja (lényegileg politikai természetű), és csak a mindennapi élet stabilitása érdekében képzeljük, hogy őrült és normális között egyértelmű és vastag a választóvonal. Ted Kaczynski vagy David Copeland esetében is sok vita volt, hogy szemilyiségzavarként írhatók-e le a döntéseik és a cselekedeteik. Az igazság nyilván félúton keresendő, mert sem a hülye gondolatok, sem a személyiségzavarok önmagukban nem elegendők ilyesmi megtételéhez.
süti beállítások módosítása