Külpraktika

Külpraktika

Abu Qatada évfordulós deportálása

2013. július 07. - Marton Péter

David Cameron kormányának sikerült Jordániába deportálnia Abu Qatadát, az erősen szélsőséges nézeteket valló és hirdető, palesztin származású, jordániai állampolgárságú hitszónokot. Abu Qatada sokáig a dzsihádista körök központi figurája volt Nagy-Britanniában, szervezte a mozgalmukat, és csinálta hozzá a hangulatot. A szeptember 11-i támadásokat is nyilvánosan üdvözölte. Sokat tett azért, hogy kiutasítsák az országból, a deportálása mégis nagyon hosszú időn át elhúzódott, mivel Abu Qatada természetesen minden fellebbezési lehetőséget kihasznált. Most úgy tér vissza Jordániába, hogy ott a távollétében 1999-ben már életfogytiglani büntetésre ítélték - igaz, a brit fellebbviteli bíróság által megkérdőjelezett bizonyítékok alapján.

Bár ez a procedúra nem kevesebb, mint 1,7 millió fontba került 2005 óta (miközben Abu Qatada már korábban is jelentett mindenféle költséget a brit adófizetőnek), Cameronéknak a deportálás jókor jött siker, nem is csak egy fronton.

Tételesen:

1) A 2005. július 7-i merényletek évfordulóján sikerült lezárni az ügyet.

2) Mindezt egy olyan megállapodás révén sikerült elérniük, amelyben Jordánia elvileg garanciákat adott, hogy Nagy-Britannia által kiadott személyek elleni eljárás során nem használnak fel kínzás útján megszerzett információt - ám ezt a friss kétoldalú szerződésben igazából egy gumiparagrafus mondja csak ki, miszerint nem használható fel olyan bizonyíték, amellyel kapcsolatban "komolyan és hihetően felmerül", hogy kínzás útján szerezték. Ezzel, akár tetszik, akár nem, egyfelől hagytak némi mozgásteret, másfelől nehezebb bármilyen ilyen hivatkozással ellehetetleníteni ügyeket.

3) Az ügy lendületet és politikai tőkét ad a brit konzervatívoknak egy új és szigorúbb bevándorlási törvény előkészítéséhez.

4) Ugyanez a helyzet az Európai Unió, illetve a tágabb európai intézményi architektúra vonatkozásában - a brit vezetés az Emberi Jogok Európai Bíróságával való együttműködés részleges újragondolását is pedzegeti, igaz, nagyon finoman, de szinkronban a különösen konzervatív körökben erős euroszkeptikus hangulattal.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr995394369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása