Külpraktika

Külpraktika

A koronavírus-járvány: új, frissülő bejegyzés

2020. február 23. - Marton Péter

Előzmények:

Frissítések 2020. február 24-én:

1. Xi Jinping kínai vezető a járvány kezelésében történt "nyilvánvaló mulasztásokról" beszélt egy KKP-s értekezleten. Én hozzátenném, hogy olyan kevés esetet jelentenek újabban Hubei tartományon kívülről, hogy ilyenek (mulasztások) valószínűleg most is történnek. Ehhez íme, egy érdekes történet Nanjingból. Szülők repülőre szállnának két gyerekkel, de a gyerekek közül az egyiknek 38,5 fokos láza van. Mit mond erre a légitársaság? A beteg gyerek nem jöhet... de az aszimptomatikus szülők miért ne repülhetnének? A szülők persze tiltakoztak, aztán végül, némi érthetetlen közjáték után, a gyerekek is felszállhattak a gépre. Vagyis a láz akkor már nem volt probléma...

Elhalasztották közben a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlését a járványhelyzet miatt.

Az én nagy kérdésem Kínával kapcsolatban: mi a helyzet a hadsereggel? Katonák mennyien fertőződtek meg vajon? Ők megjelennek a hivatalos adatokban? Azok után, hogy a börtönjárványokról csak jelentős késéssel került ki információ, vannak kétségeim ezzel kapcsolatban.

2. Élet a kínai intézkedések hatása alatt. Wuhanban egész lakókerületek együtt szerzik be az élelmiszereket, amikhez hozzá tudnak jutni, nagyker tételben. De van olyan kerület, ahol kevesen vannak vagy szegények ehhez, és fogytán a készleteik. Azt nem tudom ellenőrizni, hogy ez a történet igaz-e (hajléktalanná vált szülők árvaházba adták a gyermeküket, mert nem tudják ellátni), de ha igen (ami valószínű), ez is jelzi a nehézségeket. Itt pedig a munkától-megélhetéstől elzárt vándormunkásokról lehet olvasni.

3. Észak-Korea már az elmúlt hónapra karantén alá helyezett kb. kétszáz külföldi állampolgárt. Ezt most kiterjesztették még több külföldire. Félnek a járvány bejövetelétől? Vagy van saját, nagy járványuk? A régóta ott lévő, és általuk karantén alá vont külföldiektől mint hordozóktól aligha tarthatnak...

4. Dél-Koreában a nagy esetszám jelentős részben (~80%) a Shincheonji Church of Jesus the Temple of the Tabernacle of the Testimony gyülekezetének tagjaiból és egy cheongdoi kórház pszichiátriai osztályán elhelyezettekből és ott dolgozókból kerül ki.

Dél-Koreában megmutatkozik egyébként az ilyen járvány kezelésében szerzett jelentős tapasztalat, a 2015-ös MERS-járvány nyomán (ettől könnyű dolguk persze nem lesz). SMS-ben küldenek részletes kockázati információkat az embereknek (hol, mikor fordult elő azonosított eset). Komparatív perspektívából lenyűgöző látni, hogy miközben egyes ázsiai országokban tragikusan rosszul közelítik meg a járvány kérdését, más ázsiai országokban és területeken (Szingapúr, Hongkong, Tajvan, Dél-Korea) olyan transzparens kormányzást produkálnak, hogy azt példaadónak nevezném... amennyiben hinnék benne, hogy a környékünkön ilyesmi mindenütt megvalósulhat, csak sajnos ebben nem hiszek olyan nagyon. Komparatív szempontból a lényeg: nem az az érdekes, hogy egy ország Ázsiában van-e.

Közben a hadsereget is érinti a járvány (ahogyan nyilván Kínában is, csak ott nem hallunk erről), és ahogy egyre több katona kerül karantén alá, elgondolkodtató, nem ássa-e ez alá a helyi (Korea-közi) katonai stabilitást, ha elér egy nagyobb léptéket. Nagyon kicsinek tartom ennek a valószínűségét, de a világon másutt is érdemes lehet figyelni a helyzet alakulását ilyen szempontból, a későbbiekben.

5. Irán körül lezárva a határok: Irak, Törökország, Örményország, Pakisztán, Afganisztán mind meglépték ezt. Közben Libanon és Kanada után Iránból még az Egyesült Arab Emirátusokba is exportálódott egy eset, úgyhogy nagy járványuk van.

6. Új halálesetek Iránban, Olaszországban, Dél-Koreában — a kontinentális Kínán kívül most járunk 36+1-nél. (A +1 esetről az előző hosszú bejegyzésem vége felé van info.) Világszinten: 2629+6+1 a minimális, és ~3629 a valószínű tényleges száma a haláleseteknek.

7. Az olasz gazdasági kilátások... nem jók. Az olasz kötődésű részvények esése tükrözi ezt. Igazából most már mindenki érzi a hatást, a Dow pl. 1000 pontot esett. Az olaj ára is esett, jelezve, hogy keresletcsökkenés van, és további keresletcsökkensére lehet számítani. Az arany ára pedig — mivel menedékeszköz — nőtt.

Frissítés 2020. február 25-én

1. Kanada, Libanon és az Egyesült Arab Emirátusok után Iránból Ománba, Bahreinbe, Kuwaitba, Irakba és Afganisztánba is exportálódtak esetek. Tegnap azt írtam, nagy lehet náluk a járvány. Ma mit írjak? 

2. Jó hír viszont, relatíve, hogy tegnapról mára csak hét országban jelentettek új eseteket (Kína, Dél-Korea, Japán, Thaiföld, Tajvan, Irán, Olaszország); főleg Kínában, Dél-Koreában, Iránban és Olaszországban van erőteljes növekedés (de lassuló). Ha sikerül ezt a járványt elfojtani, az kisebb csoda lesz, illetve gigászi erőfeszítés eredménye. Csak ne kételkednék annyira a kínai adatokban. Az irániakat pedig garantáltan nem lehet komolyan venni jelenleg, ennyi exportált eset mellett, és félő, hogy a Közel-Keleten végigsöpörhet ez a járvány ("Mi lett volna, ha 2003-ban a kuvaiti eset nyomán a SARS Irakban szétterjed?" — kérdeztem annak idején mesterszakos szakdolgozatomban.) Érdekes látni, hogy miközben én itt kalkulálgatom, hogy van talán némi esély a dolog lezárására (a következő hónapokra előretekintve), a szakma teljesen átbillent: a WHO felszólította a világ országait, hogy készüljenek a pandémiára (világjárványra), az Atlanticben pedig ilyen cikk jelenik meg epidemiológusokra hivatkozva ("You are Likely to Get the Coronavirus"). Kieg.: a 4-es és a 6-os pont fényében a fenti eszmefuttatásom sajnos nagyrészt tárgytalan. Reggel még jobban néztek ki az adatok :(

3. Magyarországi intézkedések. Karantén alá került 11 fős középiskolás csoport sofőrökkel és kísérőkkel, Olaszországból, Milánó mellől jövet. Voltak 13 kilométerre mostanra lezárt területtől, tömegközlekedtek a környéken. A karantén bizony indokolt. A cikkben ugyanakkor elhangzik a csoport ügyétől függetlenül, hogy az Olaszországból jövet magukon 14 napon belül tüneteket észlelők a háziorvosnál jelentkezzenek, vagy hívják őt házhoz. Ez nem olyan jó, ha így hangzott el, bár az Index cikkében pl. az van, hogy "lehetőleg telefonon" keressék a háziorvost (ami határozottan bölcsebb gondolat). A háziorvos személyes, spontán megjelenés esetén parázni fog (teljesen érthető módon), és a rendelőben akár újabb emberek lehetnek kitéve a kapcsolatkövetés és az elkülönítés szükségszerűségének, pl. az orvost magát is beleértve, ami igazán nem szerencsés az általános egészségügyi ellátás szempontjából. Erre jobb eljárásrend kellene, ahogyan ez pl. Angliában történik: ott hívi kell a zöldszámot (NHS 111), ahol először is kérdeznek, majd instrukciókat adnak, és azután — szükség esetén — megfelelő felkészültséggel várnak megadott helyen (ahová az érintettnek minden bizonnyal maszkban, és nem tömegközlekedve érdemes mennie). Nálunk zöld szám már van (06-80-277-455 és 06-80-277-456), úgyhogy azt talán csak be kellene kapcsolni ebbe a folyamatba? Más: közben a Diamond Princess hajón tartózkodott magyarok közül egyikük fertőzött.

4. Irán problémái tesztkitek beszerzése terén (a CNN is megírta). Az elmúlt évek, illetve már inkább évtizedek tapasztalata, hogy bármilyen iráni fizetési tranzakció kezelésétől tartanak a bankok, és így a szankciók által elvben nem érintett termékek, például gyógyszerek beszerzése is problémás lehet. Ráadásul a korlátozó intézkedések tovább szigorodtak azzal, hogy a múlt héten Irán felkerült a G7 kezdeményezésére 1989-ben létrejött párizsi székhelyű Financial Action Task Force on Money Laundering (FATF) "Non-Cooperative Countries or Territories" (NCCTs) listájára. Ez gigantikusan rossz időzítésnek tűnik.

Kisebb kormányzási válságként jelentkezik közben, hogy Ahmad Amirabadi-Farahani képviselő (az iráni Madzsliszból) azt állítja, akár ötvenen is meghalhattak már Iránban koronavírus-betegségben, mire Harircsi helyettes egészségügyi miniszter lemondását ajánlotta fel, "ha ennek csak a felét be tudja bizonyítani". Amirabadi-Farahani erre egy negyven fős listát küldött meg a minisztériumnak. Nem valószínűtlen a dolog sajnos, mivel Iránban eleve halálesetek kapcsán észlelték csak, hogy járványuk van, tehát a kezdeti szakaszban elkerülhette a figyelmüket egypár tüdőgyulladásos eset. Ezek után Harircsiról egyébként kiderült, hogy fertőzött maga is. Videón látható, ahogy előzetesen egy sajtótájékoztatón már lázasan vett részt. (Korábbi megállapításokhoz kapcsolódva: ez így már 1000 kínai + 40 iráni valószínű haláleset a regisztráltakon túl.)

5. Dél-Koreából végre valaki (egy volt tag) elmondja, szerinte miért lehetett a Shincheonji egyház/szekta annyira tápláló közege a járványnak: "(they) hold services sitting on the floor, without any chairs, packed together like bean sprouts ... they shout out 'amen' after every sentence the pastor utters, pretty much every few seconds. And they do that at the top of their lungs, sending respiratory droplets flying everywhere". Kieg.: itt egy CNN-cikk is a témában. A gyülekezetekben ezek szerint a szertartások alatt nem lehetett maszkot viselni, ellenben betegen is részt kellett venni mindenen. Ráadásul január 31. és február 2. között hatalmas összejövetelükre került sor a prófétaként tisztelt alapítójuk, Lee Man-hee bátyjának temetésére. Most együttműködnek a hatóságokkal, fertőtlenítenek ezernél is több hozzájuk tartozó objektumot, és elvileg maguk telefonálják végig tünetek után kérdezősködve a gyülekezet tagjait, több tízezer embert.

6. Osztrák és horvát esetek.

Frissítés 2020. február 26-án

1. A tömegturizmus vesszőfutása. A hajók után most nagy szállodák érintettek, Ausztriában és Tenerifén. Az osztrák esetben mindenképpen indokolt a maximális elővigyázatosság (itt olasz recepciós a fertőzött), a spanyol szállodában eddig az egyik vendég (egy olasz orvos) és a felesége lettek pozitívak a PCR-teszten. 

2. Így nézett ki az elkülönítés a repülőn, ahol Trump utólagos ellenvéleménye és a CDC előzetes javallata ellenére repítettek haza fertőzötteket nem-fertőzöttekkel együtt. Azért ez mutatja, hogy akik a State Departmenttől szervezték ezt, komolyan vették a dolgokat. A ki-beszállás kapcsán a transzmisszió kockázata, azt hiszem, így is fennállhatott, bár az utasok, akik arrafelé ültek, láthatóan óvatosan viselkedtek, és ez megelőzhette az indirekt kontakt bekövetkeztét. Így nézett ki a szóban forgó "onboard biocontainment unit":

airplanebiocontainmentunitjapanusflight.jpg

3. A legfurább bekezdések egyike, amivel az utóbbi időben átolvasott több ezer cikkben találkoztam. Thailföldön van jelenleg kb. 40 regisztrált koronavírusos eset — sokáig nem volt új, tegnap lett három, de állításuk szerint mindent követnek, nincsenek elvarratlan szálak. Ezek után jön elejtve ez a két kis mondat: "Patients under investigation numbered 1,580. Of these 1,160 had seasonal influenza, recovered and were discharged and were being monitored. The other 420 patients remained at hospitals." Elnézést... hogyan? Dél-Korea közben tízezreket letesztelt, hogy feltárja az ottani járványt. Itt pedig volt 1580 gyanús eset, amiből 420 marad továbbra is kórházban, a többit "monitorozzák", és közben nincsenek tesztelve? A thaiföldi GDP-nek 10+ százalékát a turizmus teszi ki. Ezek után megnézném, nem jártak-e pl. az első olasz fertőzöttek Thaiföldön.

4. Chris Martenson (toxikológus PhD a Duke University-ről, azóta pedig megmondó- és üzletember, aki kicsit riogatásba hajló, de egyébként precíz és jó videóelemzéseket készít a járványról), nagyon-nagyon fején találta a szöget az alábbi kormányzási trilemma azonosításával, íme a screengrab a videóból, mely teljességében itt tekinthető meg:

chrismartensen.jpg

Nagyjából ezt fejtegettem a G7-es cikkeimben még február elején én is, itt és itt. És ugyanezt — a feltartóztatás-mitigáció tranzíció kérdését — feszegeti ez a cikk is.

5. Olaszország komoly exportőrré lépett elő: Ausztria, Horvátország, Svájc, Algéria, Brazília mind kaptak onnét érkezett fertőzötteket. Kieg. Franciaország is. Ez elég aggasztó, mert egyéb dolgok exportőreként Olaszország egész Európa gazdasága számára kritikus jelentőségű, és ezért a 4-es pontban jelzett trilemma itt is érvényes.

6. A kontinentális Kínán kívüli regisztrált halálesetek száma közben elérte az ötvenet.

7. A horvát esetekkel kapcsolatban egy cikk. Buszon talált fertőzött kapcsán szoros kontaktnak az őt nem ismerők közül a vele egy sorban, és a mögötte és előtte lévő sorokban ülőket tekintik, ezeket keresik, és, ha megvannak, tesztelik, kétszer is fejenként.

8. Gazdasági pusztítás a kínai-orosz határ orosz oldalán, ahol a határon túlról érkező kínai kereslet elapadása fejti ki ezt a hatást. Pedig csak három hónapja adták át az Amúr folyó túloldalán lévő Heihe és a tudósítás helyszíne, Blagovescsenszk között a hidat. 

9. A magyar kórházak nagyon rossz állapotban néznek szembe a jelenlegi helyzettel. A fenntartó (azaz fenn nem tartó) nem biztosít fedezetet az eladósodott kórházak beszerzéseire, a fedezet nélküli beszerzések révén pedig gyakorlatilag a törvénytelenség útján tudnak csak életeket menteni ezek az intézmények.

10. Hiányos amerikai készültség. Kínában január 22-ére eljutottak oda, hogy nem lehet az egyes emberekre terhelni a járvány megfékezéséhez szükséges orvosi költségek vállalását. Mint ez a miami eset mutatja, a kínai út után megbetegedő, emiatt aggódó, de rafkós módon azért először csak influenzatesztet kérő, majd annak pozitív eredménye nyomán a kórházból önállóan gyógyulni távozó ember az Egyesült Államokban egyelőre kaphat 3270 dolláros számlát is az elővigyázatosságáért.

11. Marc Lipsitch (epidemiológus, Harvard): "We just don’t know what role kids play in the epidemic. That’s something that anybody who has 100 or more cases could start to study."

12. All is not well in Wuhan, mint két ápoló nyílt leveléből kiderül: nemzetközi önkéntesekre lenne szükség, mondják, és alapvető felszerelésekre (pl. védőöltözetre, N95-ös maszkokra), mert már hiány van ezekből.

13. A tévképzetek cunamijára is kénytelen néha reagálni az ember. Rengetegen írogatják, hogy a koronavírus messze nem ölt meg annyi embert, mint amennyit évente megöl az influenza. Hát, Adolf Hitler sem volt 1939-ben akkora tömegek haláláért felelős, mint mondjuk Timur Lenk vagy Dzsingisz kán. 1939-ben.

Frissítés 2020. február 27-én:

1. A kínai adatok azt mutatják, hogy már-már lecsengőben a járványuk. De akkor miért most írtak nyílt levelet ápolók a sürgősen szükséges nemzetközi segítségről? És miért halasztotta el a KKP az Országos Népi Gyűlést? Kérdések...

Kieg.: Dél-Korea lakossága: 51470000. A Kínai Népköztársaság lakossága: 1386000000. Megerősített dél-koreai esetek száma: 1766 (0,003%-os fertőzöttség). Megerősített kínai esetek száma: 78517 (0,0056%-os fertőzöttség). A járvány Kínában kb. november 25-én kezdődött — napok száma: 95. A járvány dél-koreai kezdete nyugodtan tehető az első beteg felfedezésének idejére "hard-test" felfogásban (arra tekintettel, amire itt ki akarok lyukadni), mivel az történetesen egy behurcolt eset volt Kínából. A kezdet tehát akkor január 20. Azóta eltelt 39 nap. Így azt kellene elhinnünk, hogy a Kínában szükséges idő 41%-a elég volt a kínai eset-populáció fertőzöttségi arány 53,5%-ának az eléréséhez, dacára annak, hogy a dél-koreaiak a kezdetek kezdetétől próbálnak keresztbe feküdni a járványnak, nem pedig csak ~50 nap elteltével, mint az Hubei tartományban történt. Persze tudjuk, hogy a kínai fertőzöttségi arány valójában magasabb, hiszen egy csomó esetet nem tudtak mérni, reményük sem volt rá. Ha ezek után most mégis így apadna a járványuk, ehhez a kínai karanténpolitikának egészen döbbenetesen hatékonynak kellene lennie.

2. Visszakövetetlen transzmisszió az Egyesült Államokban, Kaliforniában. A beteget intubálták már a kórházba érkezése előtt, és gépi lélegeztetést kap — vagyis az eset súlyossága hívta fel rá a figyelmet, és az ilyesmiről már tudjuk, hogy általában csak a jéghegy csúcsa szokott lenni.

Egy keményen kritikus cikk Mike Pence alelnök teljesítményéről Indiana kormányzójaként. Scott megye egyetlen HIV-tesztelést végző intézményét bezáratta, mert egy családtervezési segítséget nyújtó központ keretében működött, és jól visszavágta a tűcsereprogramok finanszírozását egy olyan területen, ahol a lakosság 20%-a szegény és az intravénás droghasználók aránya magas. Ezekhez a döntésekhez egy teljes HIV-kitörés, kb. 200 eset volt köthető. Mindez azért kerül elő, mert Mike Pence kapta a feladatot, hogy vezesse a koronavírus operatív törzset az Egyesült Államokban.

3. Németországban is találtak jó pár újabb fertőzést, olaszországi és kínai kapcsolatokkal. A német egészségügyi miniszter már "részben követetlen" terjedési láncolatokról beszél.

4. Nem csak az olimpia vagy a foci EB megrendezése kérdéses (Japánban, ill. Európa-szerte): a júliusban esedékes hádzs körül is lehetnek már kérdések. Szaúd-Arábia most utazási korlátozásokat léptetett életbe a járványra tekintettel. Próbálok közben utánajárni, hogy a tavaly december óta zajló MERS-kitörés lecsengett-e már, de nehéz híreket találni, mert kiárnyékolják ezeket az új koronavírussal kapcsolatos sztorik. Azt biztosan nem szeretnénk, hogy a MERS-CoV és a SARS-CoV-2-es "összebarátkozzanak" valahol, egy gazda szervezetében.

5. Észak-Koreában szinte biztos, hogy járvány van, ha igaz, ami ebben a cikkben van. Járványos területek veszik körül északra is, délre is. Ez a cikk eddig a leginkább figyelemre méltó forrás ottani lehetséges esetről. Ez február 10. előtt három halálesetről és 18 feltételezett fertőzöttről beszélt.

6. Szerbiában félelmetes mélységeket sikerült elérni a közvélemény tájékoztatásában. Branimir Nestorović pulmonológus tanácsadói minőségben, elnöki sajtótájékoztatón állítólag azt találta mondani, hogy "ha nem lennének tesztek, amellyel meg lehet állapítani a fertőzöttséget, nem is tudnánk róla, hogy a koronavírus fertőz. Pánik helyett azt ajánlotta a nőknek, hogy menjenek bevásárolni Olaszországba, mert egyrészt őket védi az ösztrogén, másrészt senki sem megy most oda, és úgy hallotta, jelentős árleszállításokra lehet számítani." Ugyanitt Vučić államfő, ha minden igaz, az alkoholfogyasztás vélt antivirális hatásáról viccelődött. Közben azért adtak 5000 euró segélyt Kínának, hogy ne legyen ott olyan rossz.

7. Valamelyest kétes, illetve nehezen ellenőrizhető forrásból: a kínai adatok aluljelentéséről szóló hír. Ez nem ugyanaz, mint a mérési probléma kérdése, vagyis hogy le tudnak-e tesztelni mindenkit. Ez súlyosabb állítás, mely minimum a helyi hatóságok magatartására vonatkozik (ami akár a központi kínai vezetéssel szemben is megtévesztő lehet). Ez az eredeti forrás kínai nyelven. Shandong tartományból, az ottani járványügytől kiszivárgott dokumentumra hivatkozik, és táblázatot közöl, mennyi volt az eltérés a hivatalos adatok és a ténylegesen mértek között napról napra, lásd a táblázatban alább. Ennek a hitelességét megítélni nincs lehetőségem, de hogy február 20-án Shandong tartományra hirtelen a hivatalos adatok is több esetet jeleztek egy korábban teljesen bejelentetlen börtönjárvány miatt, arról korábban én is írtam. Ha az alábbiak igazak, akkor itt két hét leforgása alatt 1072 megerősített esetből csak 347-et jelentettek (32,36%-ot).

Dátum "Hivatalos" Mért (PCR/CT) 
Feb.8.  28 62
Feb.9. 24 72
Feb.10. 27 60
Feb.11. 11 39
Feb.12. 9 53
Feb.13. 13 63
Feb.14. 11 89
Feb.15. 7 55
Feb.16. 4 55
Feb.17. 2 29
Feb.18. 1 52
Feb.19. 2 49
Feb.20. 202 274
Feb.21. 2 59
Feb.22. 4 61

Következtetés: A tényleges helyzetet nagy valószínűséggel elhallgató vagy mérni nem tudó országok nem-jelentéktelen számára tekintettel a járvány teljes valószínűsíthető halálozását innentől így számítom: ALSÓ ÉRTÉK = 2807 (regisztrált) + 6 (nem-regisztrált, de dokumentált) + 1 (járványhoz kapcsolódó, de nem a fertőzésben elhalálozott). FELSŐ ÉRTÉK = 2807 (regisztrált) + 1000 (Kína által a diagnosztikai szabályok megváltoztatása előtt nem számolt) + 40 (Irán által a járvány felfedezéséig nem számolt) + 3 (Észak-Koreában) + n (ismeretlen) eset.

Frissítés 2020. február 28-án

1. Tegnap a kaliforniai Solano megyéből került elő az Egyesült Államokban az első, visszakövetetlen terjedési láncolat mentén fertőződött személy. Ma előkerült egy whistleblower-bejelentés, miszerint a Travis légitámaszponton és másutt karanténozott amerikaiakkal (köztük a Dialmond Princess utasaival) megfelelő védőfelszerelés és biztonsági protokollok nélkül érintkezett az odaküldött eü. személyzet. Ki találja ki, hogy hol van a Travis légitámaszpont? Solano megye közepén. A CDC pedig először nem akarta tesztelni szerencsétlen embert, mondván, hogy nem járt fertőzött területen; napokig húzták a dolgot.

Az Egyesült Államokban helybeli terjedés esetén várható intézkedésekről itt ez a CNN-cikk. Az intézményi intézkedési tervek szükségességét hangsúlyozza például. Hogyan lehet iskolákban, egyetemeken, munkahelyeken jobban eltávolítani az embereket egymástól, hogy ne tartósan egymás szájából lélegezzenek. Kellhet több home office. Stb.

2. A szingapúriak használtak először antitest-vizsgálatot a kapcsolatkövetés érdekében, és sikerült feltárniuk korábban felderítetlen terjedési láncolatot így.

3. Ha mindez uncsi volna, a török erőket Szíriában komoly légicsapás érte. Ők a szíriai kormányerőket vádolják, de talán csak azért, hogy a sokkal valószínűbb orosz csapásmérésre ne kelljen válaszolniuk. A NATO-t azért máris bevonnák, és persze a "menekültfegyver" fenyegetését is bedobják az európai országok zsarolása végett. Ezeket a fejleményeket követni kell majd.

4. Olaszország legalább 17 országba exportált mostanra eseteket.

5. Iránban Maszúmeh Ebtekar nő- és családügyi alelnök is fertőzött (valaha a nagy teheráni amerikai követségi túszejtésnek is résztvevője volt). Közben Irán egy volt vatikáni nagykövete meghalt a betegségben.

6. A trasznacionális kapcsolatkövetés kihívásai és dimenziói. Egy fertőzött koreai légi utaskísérő többször repült interkontinentálisan a vélhető inkubációs idő alatt, az Egyesült Államokba és Izraelbe is (az utóbbi esetben már van elképzelhetőleg hozzá köthető eset Koreában, arról a gépről, amelyik a Ben Gurionról ment oda, az Egyesült Államokban a tesztelésre vonatkozó korlátozó szabályok miatt nincs).

7. Az ellátási láncokra gyakorolt hatás. Az MIT-tól Yossi Sheffi szállítmányozási szakértő szerint március végétől lehetnek igazán zavarok, addig hajón és raktárakban van elég készlet. A problémák ugyanakkor a kínálati és a keresleti oldalról egyaránt jelentkeznek. 

8. Kínában hat nyelven készülnek könyvet kiadni már most Xi Jinping "kiemelkedő vezetői teljesítményéről, látnoki erejéről, küldetéstudatáról és az emberek iránti mély felelősségérzetéről", amit ő a járvány kezelése kapcsán mind megcsillantott. No komment.

9. Kötelező olvasmányos cikk a magyar készültségről. Néhány érdekesebb és fontosabb észrevételét csokorba gyűjtöm, de van ott több is ennél.

  • 2016/2017 és 2018/2019 tele is influenzához köthető kiugró halálozási növekményt hozott. És persze jelenleg is influenzajárvány van.
  • Olaszország, Franciaország, Németország: 75-80%-os kórházi ágykihasználtság, minimális extra kapacitás a plusz egy vírus által kórházi kezelésre szorítottak fogadására.
  • "Budapesten 346 intenzív ágy volt 2018 végén, 63 százalékos kihasználtsággal, tehát 128 súlyos állapotú fertőzöttet elvileg fogadni tudnának naponta, de azért ez csak elvileg van így, mert számos olyan speciális egység van, ahol nem lehet járványkórházat berendezni (például szívsebészeteken)."

Némi adat a korábbi influenzajárványokról Magyarországon. Mint látható, általában statisztikai úton lehet kimutatni a hatást, hiszen soha még csak közelében sem járunk annak, hogy minden beteg embert teszteljenek, mitől betegedtek meg. Ennek most már a koronavírussal kapcsolatban is van jelentősége, gyakorlatilag a világ összes országát tekintve.

10. Az olasz problémák a járvány kezelésével kapacitásszempontból. Lásd még itt is.

Frissítés és fontos megállapítások 2020. február 29-én:

Olaszországban már januárban érzékelhető növekmény jelentkezett a tüdőgyulladásos megbetegedésekben, tehát minden bizonnyal elkerülte a figyelmüket jó pár eset. Megkérdezték talán az érintetteket, hogy Kínában jártak-e, de az is lehet, hogy nem, a lényegen ez nem változtat: ez az eljárás a járvány észrevétlen szétterjedéséhez járult hozzá. Iránban hasonló a helyzet, és mára tudjuk, hogy kb. 210 a halálesetek valós száma (azaz +176 a hivataloshoz képest), most, hogy már nem csak a komi eseteket nézzük a járvány felfedezése előtti időből, hanem pl. a teherániakat is. Mint fentebb megállapítottam, innentől a hivatalos eset- és halálesetszámlálás egy olyan alsó értéket ad, aminél mindenképpen jóval magasabb a valódi (egészen meg nem ismerhető) érték, és méghozzá világszerte így van ez — még az Egyesült Államokban is, ahol úgyszintén a napokban kapcsoltak, hogy nem utazgató helyi lakosok is beeshetnek fertőzötten.

Olaszországban közben úgy döntöttek a hatóságok, hogy már csak naponta adnak majd adatokat az új esetekről és halálesetekről, "a pánikkeltést kerülendő". Nálunk, Magyarországon pedig vitatkoznak arról, hogy kinek van joga hivatalos adatokról rendszeres tájékoztatást adni: lehet-e olyat polgármestereknek, miért csak a kormánypártiak nem baj, ha megteszik stb. Nagyon nem jó ez így. Ez egy olyan helyzet lesz, kedves embertársaim, ahol a maximális együttműködés segíthet bennünket. Amint válaszfalakat emelünk magunk közé — amibe beleértendő az is, ha állami szereplői perspektívából egy kontroll alatt tartandó idegenként szemléljük a társadalmat, vagy ha ellenzéki perspektívából kormányzati felelősségnek tekintünk minden egyes tüsszentést —, azzal rontunk a helyzeten. Ha pedig az emberek nem tudják, mi a helyzet aktuális állása, attól nem lesz jobb, a helyes válasz tehát éppen a real-time tájékoztatás lenne, nem pedig az, ha naponta megijesztjük az embereket azzal, hogy reggelre mit közlünk, közben pedig a bizalmatlan állampolgár elgondolkodik (noha egyébként nem kellene neki), hogy nem rejtegetünk-e előle valamit. 

És még egy fontos dolog. Az olasz háziorvosi hálózat működése már veszélyben van a háziorvosok növekvő fertőzöttsége miatt. Amit fentebb már írtam: nagyon fontos lenne, hogy lehetőleg ne a háziorvosok rendelőjébe tereljük a magukat fertőzöttnek gyanító embereket. Itt Magyarországon is. Ha valaki mégis betegen megy oda, maszk viselése nélkül ne tegye.

Más, és ez is fontos: voltam a G7-nél beszélgetni Kasnyik Mártonnal a járványhelyzetről. A címben engem közegészségügyi szakértőként írtak le a szerkesztők, ami — jelezném (és jeleztem feléjük is, pontosítást kérve) — így nem pontos. Én foglalkozom globális közegészségügyi (global public health) kérdésekkel, ahogyan ezt a beszélgetésben el is mondom, de társadalomtudósként, aki elsődlegesen a nemzetközi kapcsolatokat elemzi. A partvonalról kommentálok, nem valamiféle hivatalos pozícióból. Igyekszem ezt ugyanakkor maximális felelősséggel tenni. Az is fontos, hogy a szakértelmet ne a Magyarországon (és másutt is gyakran) automatikusan adódó konnotációkkal nézzük, vagyis a szakértő (pl. egy "biztonságpolitikai szakértő") nem egy tévedhetetlen, felkent pap (nem vagyok az). Ismeretlen tényezőkkel kell kalkulálni, végtelen sok információt kell összegyűjteni, és mindebből logikusan következtetni — ez elsősorban folyamatos agymunka és tiszta motivációk függvénye, nem pedig valamiféle (közvetve vagy közvetlenül) intézményi forrásból eredő autoritás kérdése. Kieg.: 11:00-kor a pontosítás kérésemre megtörtént.

További frissítések (feb. 29.):

Oroszországban deportálások zajlanak karanténszabályok megsértésére hivatkozva. Kína diszkriminációnak nevezi ezt, és tiltakozik, Oroszország járványügyi intézkedésnek nevezi, és tiszteletet követel.

A maszkfelvásárlásokkal (l. pl. a horvát esetet) kapcsolatban elgondolkodtató, hogy az ezt művelő hiénák ösztönösen jó befektetést csináltak, pedig azért járványügyi tájékozottság nélkül nem olyan könnyű megtippelni, befut-e majd egy fertőző betegség vagy sem — talán az alacsony kockázat a magyarázat? Végül is nem elképzelhetetlen, hogy visszaszerzik a tőkéjüket akkor is, ha a nyereség és a helybeli járvány elmarad. Lesz mit kivizsgálni a magyar esetben is majd.

Olaszországban egy nagyon rossz húzás készül: csak a klinikai eseteket akarnák számolni a hivatalos adatokban, kizárva a szub-klinikai és aszimptomatikus eseteket pozitív PCR-teszt dacára. Az utóbbiakat is listáznák, de külön, és azokat nem feltétlenül kommunikálnák a WHO felé, úgy hírlik (a la Repubblica alapján). (Thaiföldön közben néhány ezer vírusos tüdőgyulladás esetet regisztráltak zéróról indulva január második felétől kezdődően, úgyhogy ott annyi a különbség, hogy a klinikai esetek sem számítanak a jelek szerint.) Közben gyakorlatilag így is elértük mostanra a száz regisztrált halálesetet kontinentális Kínán kívül.

Iránban tüntetők felgyújtottak egy kórházat, ahol koronavírusos betegeket helyeztek volna el. Hongkongban és Ukrajnában is voltak a mostani járvány alatt hasonló zavargások.

Az Egyesült Államokban is megvan az első haláleset, egyike az egyelőre visszakövetetlen eseteknek, Washington államban.

Frissítések 2020. március 1-én:

  • Anglia (England) összesen 15-28 ARDS-es beteget lenne képes kezelni jelen állás szerint (ennyit tudnának Ecmóval és egyéb komplex kezeléssel ellátni). Ez nagyon-nagyon rossz dolgokat sejtet a jövőt nézve. (A kórházi ágykihasználtság jelenleg 80% körül, 3700 ágy mellett. 2010 óta mintegy 15 ezerrel csökkent a férőhelyek száma.)
  • Egy belga virológus erős kritikát fogalmazott meg a kapacitások elegendő voltáról beszélő egészségügyi miniszter felé. Az influenza a betegek 0,2%-át utalja kórházba, míg a koronavírus a jelenlegi legvalószínűbb becslések szerint 16%-ot. A különbség egy működő és egy működésképtelenné váló kórház közötti különbség.
  • A BBC szöuli tudósítója, Laura Bicker szerint a Shincheonji egyház 1900 frissent tesztelt tagja közül 1300 mutatott gyanús tüneteket, és közülük 87,5%-nál már kimutatták a koronavírust. Ugyanakkor a 600 aszimptomatikus tag 70%-ánál is. A dél-koreaiaknak nagyon jó adatokat köszönhetünk, többet tesztelnek, mint bárki más.
  • Tesztelni kell ezerrel, ahogy a csövön kifér, különben egy-egy félrekezelt (koronavírusosnak fel nem ismert) tüdőgyulladásos eset is rengeget orvos és ápoló elkülönítéséhez vezethet, ami az ellátást veszélyezteti.
  • A tőzsdék kisebb "vérfürdőn" mentek keresztül a múlt héten. Ilyen kifejezésekkel persze az öltönyös pénzügyi befektetők szeretnek dobálózni, hogy ettől is férfiasabb harcnak érezzék, amiben részt vesznek, de tény, hogy nagyon-nagyon komoly esések történtek, és 3,4 billió dollár illant el az érintett értékpapírpiacokról.
  • Olaszországban gyakorlatilag elengedték a részletes kapcsolatkövetés és a releváns kapcsolatok tesztelésének igényét. 
  • Nagyon fontos új tanulmány itt! 30 év felettieknél a regisztrált kínai fertőzések (n=72314) 90 százaléka. Persze az enyhébb eseteket általában eleve nem tesztelték, úgyhogy ez kicsit torzíthatja a képet. A súlyos esetek aránya itt 14%-osra jött ki, azon belül kritikus állapotba 5% jutott. A case-fatality rate 80 év felett 14,8%-os, 70-79 éveseknél 8%-os, a teljes populációra 2,3%-os.
  • További (és az erősen bizonytalan esethalálozási arányoknál fontosabb) érdekességek az előző pontban idézett tanulmányból: (1) a 72314-ből csak 44672 volt megerősített eset (a többi a hivatalos adatokban nem jelent meg); (2) február 11-ig 3019 egészségügyben dolgozó fertőződött meg; (3) húsz kínai tartományban Hubeien kívül 1183 db 2-4 fős, nagyrészt családi klasztert azonosítottak, tehát a szoros kontakt mindenképpen fontos szerepet játszott a terjedésben.
  • Azt nem tudom, hogy a vietnámi hatóságoknak mindent el kell-e hinnünk, de egy érdekes dolgot mondanak: a sikeres kezelésnek része kell, hogy legyen, hogy a betegek kiadós, tápláló diétát kapjanak. Ez az ordítóan nyilvánvaló dolog elég nagy kihívás lehet... például a hazai kórházakban is :(
  • Az iráni járványról. Wuhan lehetett a forrás, egy kereskedő tért onnan haza Komba (Qom), őt valószínűsítik a behurcoló hordozóként.
  • Kicsit olvasgattam közben a már endemikus emberi koronavírusokról. Érdekes látni, mennyire hasonlóan működnek alapvetően, még ha lényeges különbségek vannak is köztük az átadhatóságot, a virulenciát és egyebeket tekintve. Az NL63-as alfakoronavírus is az ACE2-es molekuláris receptorokat használja a sejtek letámadásához, a HKU1-es bétakoronavírust pedig Hongkongban egy 71 éves ARDS-es betegből mutatták ki először, 2005-ben.
  • Egy érdekes elemzés a gazdasági folyamatokról, annak pedzegetésével, hogy a járvány vezet-e el az utazgatós menedzserek uralta gig economy és a transznacionális ellátási láncokon alapuló termelés újragondolásához mint paradigmaváltáshoz? Vannak már zajló folyamatok (reshoring), amikre a történések rásegíthetnek, de közben vannak megválaszolatlan kérdések (miből fognak élni a személyek növekvő áramlására épült állásokban dolgozók?) és adott a részleges visszaállás lehetősége is, ha a járvány rendeződne valahogyan (újra mindenki repülőre ül majd valójában Skype-on is intézhető interakciókért, ha egyszer vége a járványnak?). A vállalati adósságok és a hozzájuk kapcsolódó közvetlen és közvetett kitettségek hálózatán keresztül mindenki érezni fogja a válság hatását, az már biztos.
  • A járvány áldozatainak száma 19:45-kor: 3001+6+1 (alsó érték) vs. 3001+1000+176+3+n (felső érték).

Egy kis kiegészítés. Azt írja egy régi, SARS előtti virológia-tankönyv: "As many as 50% of coronavirus infections may be asymptomatic." + "Reinfection viruses have been observed, suggesting that protective immunity is not long-lasting." Forrás: "Rhinoviruses and Coronaviruses". In: A Practical Guide to Clinical Virology. Edited by L. R. Haaheim, J. R. Pattison and R. J. Whitley. John Wiley & Sons, Ltd., 2002, p. 65. 

2020. március 2.:

  • Találtak egy erősen vélelmezhető klasztert egy idősek otthonában Kirklandben, Washington államban.
  • Nem tudom, kinek volt a zseniális ötlete nálunk, hogy feelgood üzenetként ezt a "visegrádi államokban nincs jelen a fertőzés" frázist kell ellőni (kétlem, hogy Kásler miniszter ezt a saját kezdeményezésre mondta volna, hiszen ő nem a visegrádi államok minisztere), mindenesetre ez most már nem igaz: Csehországban is van fertőzött.
  • Kínában kedvező hatások a környezeti biztonság szempontjából. Csökkent NOa levegőben. Valószínűleg újra — vagy legalábbis gyakrabban — látható a csillagos égbolt is.
  • Dél-Korea fellépését a járvánnyal kapcsolatban többször dicsértem már, úgyhogy legyen itt kritika is. Ami a Shincheonji egyházzal kapcsolatban megy, bármit is gondolok erről az egyházról vagy szektáról, az azért opportunista jelleget mutat. Nyilván szerencsétlen dolog, hogy betegen is elvárt volt a gyülekezeti tagoktól a szertartásokon való részvétel, de gyilkossággal vádolni az egyház vezetőit azért erős, és az is látszik, hogy lehet némi alapja annak, ha üldözöttnek érzik magukat. A titkos tagságuk felderítésére pedig jól meg lett ragadva az alkalom járványügyi felindulásból — indokoltan, de bizonyos "kollaterális hozadékokkal" a dél-koreai állam szempontjából.
  • Olaszországban a fertőzöttek 10%-a az egészségügyi személyzetből kerül ki.
  • Checkpont violence: Kínában egy késsel támadó férfi két, egy falusi áteresztőponton szolgálatban lévő férfit is megölt — ha minden igaz, társával együtt át akartak jutni az ott felállított útakadályon. Ha annak idején az agyi bénulásban szenvedő, magára hagyott kínai srác halálát a járvány közvetett következményeként írtam le (mivel a járványra adott reakció, vagyis a karantén közvetlen következménye volt), akkor itt kétszeresen közvetett következményről beszélhetünk: a járványra adott reakcióra (az úttorlaszra) adott reakcióról. Az elkövetőt egyébként gyorsított eljárásban halálra ítélték.
  • Skóciában a szervek azzal ijesztgetik az embereket, hogy 250 ezren kerülhetnek kórházba a járvány miatt. Alaptalan ijesztgetés. Nincs ennyi kórházi hely.
  • Helyi terjedés Floridában, két eset, az egyik visszakötve olasz utazáshoz, a másik visszakövetetlen.
  • Szentélynyalogatás Komban, Iránban. Sok meglepő dolgot láttam már ez alatt a járvány alatt, de ez elég egyértelműen a nap híre. Mélyen vallásos hívők így buzdítják társaikat a szentély látogatására, és persze arra, hogy ne az e világi dolgokkal törődjenek: pl. hogy sikerül-e egy kiadós dózisra való vírusrészecskét összenyalni a demonstrációhoz használt felületekről. Közben Ali Khamenei ajatollah egyik közeli tanácsadója is elhunyt koronavírus-betegségben.

Frissítés 2020. március 3-án:

  • Egyiptomból exportálódónak tűnő francia, kanadai és tajvani esetek, miközben Egyiptomban alig találtak eddig fertőzöttet. 
  • Here we go again. Nagy hajó, aggodalmak, tiltakozás Réunion szigetén.
  • John Olivert mindig érdemes meghallgatni, még a koronavírusról is.
  • Kína: az ujgur "munkaerőtranszfer" (Australian Strategic Policy Institute). Xinjiangból, esetenként talán egyenesen az átnevelőtáborokból, ujgurokat visznek dolgozni nagy márkák (83 nyugati és egyéb, pl. kínai márka) beszállítóinak termelő gyárakba. Megkockáztatom, hogy az ilyen gyárakban más érzékenységgel mérlegelhetik a termelés és a járvány együttes újraindulásának kockázatát.
  • Készpénzosztás Hongkongban a gazdaság talpra állítása érdekében, 1200 HK-dollár jut minden 18 év feletti állandó lakosnak.
  • Az Egyesült Királyságban opciókat emlegetnek arra az esetre, ha a járvány elszaladna. Amerikai terminussal a "nem-gyógyászati intervenciós intézkedések" lehetőségéről (Non-Pharmaceutical Intervention measures) van szó, amiből Kínában is sokat láttunk.
  • Erős idegzetűeknek néhány komoly esettanulmány Kínából, az első betegek sorából, videóban prezentálva. Érdekes volt látni, milyen jól felkészültek voltak a kínai orvosok az ARDS kezelésére már a kezdet kezdetén (hasra fektetés, leszedálva lélegeztetés, kis légzési térfogatú lélegeztetés stb.: mindent csináltak, ahogy azt Dr. Roger Seheult pulmonológus ebben a videóban elmagyarázza). "ZT" volt az első betegek egyike — és végül az első áldozata a járványnak, akiről tudunk, január 9-én. 61 éves volt, májproblémákkal. A második tárgyalt eset, a "BM" nevű páciens szívizma roncsolódott, társfertőzésből bakterémia lépett fel nála. A harmadik, "ZW", egy 35 éves beteg túlélte, de neki sem csak enyhe megfázása volt éppenséggel. (A videó készítője, "Chubbyemu" közben azt is elmagyarázza, miért fontos járványügyi szempontból az ismeretlen eredetű, atipikus tüdőgyulladásokra általában is felfigyelni — a HIV felfedezéséhez elvezető Pneumocystis carinii okozta gombás tüdőgyulladások (Egyesült Államok, 1979-1981) történelmi példájával illusztrálva.)
  • A török-szíriai frontot azért figyelem, mert egyelőre nem kapcsolódik a járvány cascade-jével, de elképzelhető, hogy majd fog. A napokban a törökök elkezdtek nagyon visszavágni... Szíria ellen, ha már az oroszok letagadható módon mértek rájuk csapást. "Nem ti voltatok? Jól van, akkor megbüntetjük Szíriát", vonták le a konklúziót a teendőket illetően a törökök, és ezt művelik ennek nyomán (a felvételek egy részét illetően egyébként kétségek fogalmazódtak meg). A törökök közben a "menekültfegyvert" is bevetették Európa irányában, és ennek már két áldozata van a menekültek között.
  • Folytassuk egy elgondolkodtató kérdéssel. Mennyi a valószínűsége annak, hogy reggel 8 órai állás szerint Monacóban, Andorrában, Luxemburgban és San Marinóban is (mind a négy miniállamban) van fertőzött, de a Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Ukrajna, Szlovénia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegro és Bulgária alkotta összefüggő területen nincs egyetlenegy sem? Ezzel senkit nem zaklatni akarok: az aszimptomatikus és az enyhe esetek nagyon könnyen a radar alatt maradnak, viszont éppen ezért nagyon vigyázni kell az iráni forgatókönyv lehetőségével, és innentől mindenkit, aki súlyos légúti tünetekkel jeletkezik, érdemes lehet tesztelni. Ezzel védeni kell az egészségügyi személyzetet is. Frissítés 14 órakor: Ukrajnában is van már fertőzött, Csernyivciben, egy Olaszországból érkezett személy. Közben viszont Liechtensteinbe is jutott fertőzött. Egy miniállam sem maradt ki.

Frissítés 2020. március 4-én:

  • A WHO kihozott egy jelentést, amely nagyon dicséri Kínát, hogy milyen hatékony intézkedéseket hozott (leszámítva azt az apróságot, amit nem tesznek hozzá, hogy a wuhani hatóságok csinálták a világjárványt, bár most nyilván nem ez a lényeg). A napi esetszámok csökkenését valós trendnek mondják, és ezt arra alapozzák, hogy egyes kínai kutatók állítólag nem találnak már elég esetet randomizált kontrollált vizsgálatokhoz, másutt pedig vannak üres kórházi ágyak, Hubei tartományon kívül. A jelentésben 2055 kórházi dolgozó fertőzöttségéről beszélnek, és azt mondják, hogy ezek nagy része vagy a korai szakaszban vagy éppen otthon fertőződött meg szerintük, és az utóbbi esetben akkor nem is a kórházban (már csak az a kérdés, hogy a családtagjaik kitől...). Viszont hozzátenném, hogy én 3019 egészségügyi személyzeti fertőzésről értesültem innen: ebből a tanulmányból.
  • Mindenképpen figyelemre méltó, hogy Kínában most már 1,6 millió tesztkitet tudnak gyártani hetente, ami nyilván fontos, ha közben elfogynak az esetek. Legalább tudnak majd exportálni.
  • Másik figyelemre méltó dolog: itt is megjelenik a gender gap a halálozásban: a megfertőződés valószínűségében nincs nagy különbség, viszont Kínában a nők 2,8%-a, a férfiaknak 4,7%-a halt meg (tegyük hozzá, hogy ezek az enyhe esetek alulszámlálása miatt talán túlbecsült esethalálozási arányok).
  • Az USA-ban már 9 halott van, miután két, korábban elhunyt esetnél is feltárták, hogy koronavírus-betegség vezetett a halálhoz. A fentebb általam már említett kirklandi, idősek otthonabeli klaszter sajnos kockázati csoport, és ennek ellenére az egyik beteg még utazott is, és hazavitte a fertőzést Észak-Karolinába, keresztül az országon.
  • Az iráni Madzslisz 23 képviselője fertőzött 290-ből.
  • Hollandiában is kapacitásproblémák a járvány kezelésében. A világ leggazdagabb országai ma már alig bírnak katonát, egyetemeket és kórházi ágyakat kiállítani. Nem fura egy kicsit? Nem kétlem, hogy így van, mert nyilvánvalóan így van — a furcsa abba belegondolni, milyen természetességgel van elszórva az a rengeteg pénz egyebekre.
  • Eset és adat a lengyeleknél. 584 tesztet végeztek már eddig, most van meg az első fertőzöttjük, Németországból jött. Nálunk 200+ teszt után (at the time of writing this) az az álláspont, hogy tünetmentes embereket tesztelni "irracionálisan drága és erőforrásigényes lenne, nem bírná el a rendszer". Nem akarom elvitatni az érv jelentőségét, de az a helyzet, hogy egy ilyen járvány ugyebár logaritmikusan tud növekedni. Ha most nehéz tízet letesztelni, mi történik, ha legközelebb harmincat-negyvenet, azután pedig kilencvenet-százhúszat kell stb.? Még ha most nincs is gond (amit igazából nem tudhatunk), akkor is kellene valamit gondolnunk erről a jövőbe nézve.
  • Irán a fogva tartottak egy részének ideiglenes szabadon engedésével igyekszik megelőzni a börtönjárványokat, és ez mintegy 54 ezer embert érint.
  • Iráni egészségügyi dolgozók így próbálják közben kezelni a helyzetet, tánccal, jó kedvvel. Igen, nők is. Megértem őket, és a legjobbakat nekik!
  • Elindult a kormányzati információs oldal a koronavírusról. 
  • És van már Magyarországon elkülönített fertőzött is, két itt tanuló iráni diák, bár a link mentén idézett cikk címe ("megérkezett...") ellenére persze voltak már itt fertőzöttek korábban is. Aki olvasta itt a frissítéseimet január 28. óta, azt ez aligha lepi meg, ez a járvány ilyen. Hosszú lappangás és aszimptomatikus átadás lehetséges, még aszimptomatikus lefolyás is előfordul, felbukkan hát sokfelé. Most aztán megy a kapcsolatkövetés ezerrel, mint azt dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa sajtótájékoztatón is elmondta — ennek részeként különítettek el már plusz két embert, a két iráni diákkal együtt élő két nőt.
  • Egy fontos dolog: ha tesztelés ügyében marad a protokoll, hogy kockázati tényező függvénye a teszt indokoltsága, akkor gyorsan meg kell osztani az információkat minden lehetséges kitettségről.  Az egyik a másikból következik. Nem lehet titkosítani a kockázatot, és utána a titok ismeretét várni feltételként. Hol jártak az amerikai diákok, hol jártak az iráni diákok, mikor jártak arra stb. Ezeket fel kell fedni. Az embereknek a részletes informáltság valamelyest visszaadhatja a kontroll érzetét is egy bizonytalan helyzetben, vagyis éppen ilyen helyzetben számítanék kevesebb félelemre. Az ilyen információk ráadásul csökkenthetik a lehetséges kitettséget generáló incidensek számát az így lehetővé váló adaptáció révén. Ha ez a megközelítés nem fekszik annyira az érintetteknek, amiről nekik kell dönteniük felelősséggel, az elképzelhető társadalmi reakciók felmérése és egyéb tényezők alapján, az alternatívát az agresszív tesztelés jelentheti, vagyis akkor a szerveknek kell minden egyes szóba jöhető ember után elmenni, nagy hálót kivetve

Frissítés 2020. március 5-én:

Hamarosan interjút kell adnom az Egyesült Államok és a Talibán közötti február 19-i megállapodásról. Mindjárt elmagyarázom, hogyan kapcsolódik ez ide. Azt kell tudni erről a megállapodásról, hogy nem azért született, mert a harctéren új helyzet alakult volna ki, és a tálibok hirtelen készek lettek volna tárgyalni és engedményeket tenni — éppenséggel erősödtek is valamelyest a pozíciók az elmúlt években. Az Egyesült Államok viszont nem akar örökké Afganisztánban maradni (még a demokraták kongresszusi külpolitikusai is így vélekednek, l. pl. Chris Murphy), és 18 és fél év után a Trump-adminisztráció úgy érzi, ideje távozni. A táliboktól két dolgot várnak a megállapodásban, mely egyébként nem minősül olyan szerződésnek, amihez az amerikai Elnök számára a Kongresszus közvetlen támogatása lenne szükséges: hogy (1) a tálibok tárgyaljanak a megválasztott afgán elnökkel (Asraf Ghanival) és kormányával az ország jövőjéről; (2) ne engedjék globális terrorizmusban érdekelt külföldi dzsihádistáknak, hogy Afganisztánt használják támaszpontjuknak a jövőben. Cserébe az erre vonatkozó ígéretért, az amerikaiak gyors ütemben máris nekilátnak néhány ezer katona kivonásának, az afgán kormány nevében pedig megígérték (amit nem igazán tehettek volna ép ésszel) ötezer tálib fogoly szabadon engedését — az afgán kormány ezért minimum ezer foglyul ejtett afgán katona és rendőr elengedését várja, de leginkább nem túl lelkes az ügyben. A tálibok sorain belül félig autonóm Hákkáni-frakció vezetőjének, Sziradzsuddin Hákkáninak a pakisztáni szponzorai segítettek egy szép nyílt levelet fogalmazni, hogy megjelenhessen a New York Timesban — ebben elmondják, hogy ha az amerikaiakkal készek voltak megállapodni, akkor az "afgánok közötti" vitákat is "tudnunk kell" így rendezni. Ez egy naivabb embert simán meggyőzhet, azt viszont látni kell, hogy csak március 3-án, kedden 43 tálib támadás történt Helmandban az afgán kormányerők ellen, szóval Sziradzsuddin nagy hantás, ennyit kell róla tudni alapvetően — és nincs is rá oka, hogy ne hantázzon. Az afgán nép számára ez biztosan nem ígér jót, amikor pedig a tálibok majd mégis csak dolgoznak más dzsihádistákkal (mivel a kasmíri csoportok támogatását pl. Pakisztán jó eséllyel elvárja majd tőlük), akkor lehet majd megint odacsapni rájuk. Az Egyesült Államok erre kész lesz — az ún. megállapodással, ami most született, inkább csak azt adnák fel, esetleg, hogy az afgán nép számára is építő jelleggel kezeljék a tálibok (és szponzoraik) jelentette problémát. De még ez sincs lefutva, mert az amerikai erők kivonulása így is 14 hónapig tartana, a tálibok viselkedésén múlik, hogy végigviszik-e, és az afgán kormány egyelőre mindenképpen kap pénzügyi segítséget is, hogy tudja folytatni a harcot, bár ezt perspektivikusan persze rosszabb eséllyel teszi majd, ha egyszer elfogy az amerikai légi támogatás. Eddig is közel ötvenezer rendőrt és katonát vesztettek. És hogy mi köze van ennek a koronavírushoz? Hát az, hogy a mostani körülmények között a szélesebb amerikai közvélemény esetlegesen elutasító reakciójával sem kellett annyira számolni egy ilyen megállapodás kapcsán.

Egyéb fejlemények:

  • Olaszok még mindig utazgatnak a világban, mintha nem lenne holnap, és így most éppen egy 69 éves olasz turista került kórházba Indiában, ahol egyébként amúgy is klaszterek vannak kialakulóban már.
  • Hatalmas turistahajó (a Grand Princess) tart San Franciscóba, miután koronavírusos haláleset is kapcsolódik korábbi utasához (két másik utas pedig fertőzött volt). Az elhunyt Mexikóból jövet kiszállt, mielőtt a hajó Hawaii felé kifutott volna. 
  • Exportkorlátozások egészségügyi és gyógyszeripari termékekre vonatkozóan, nagyon nem ígérnek jót. Németország és India is meglépte ezt (előbbi oszthatna maszkokat és védőruhákat a környékre, amikor a szegényebb kelet-európai országok küszködnének esetleg; az utóbbi fontos beszállítója pl. a paracetamolnak, mely egyik a korlátozás által érintett 26 aktív gyógyszerösszetevőnek (Active Pharmaceutical Ingredients, APIs)). Ez így sajnos trend lesz, pedig itt globálisan kellene együttműködni.
  • Egy fontos cikk a G7-en arról, hogy a kamatcsökkentgetős, pénzkínálatot növelős megközelítés miért elégtelen a jelen helyzetben a gazdasági kormányzás terén (és inkább csak a meggyökeresedett érdekcsoportok befolyását és az utóbbi idők kormányzati beidegződéseit tükrözi). Idézek egy érvet: "az alacsonyabb, 1-1,25 százalékos kamatláb miatt ... nem valószínű, hogy ... visszajönne az emberek kedve az utazáshoz".
  • Egy brit légitársaság, a Flybe gyakorlatilag csődbe jutott, 2000 állás oda. Már a járvány előtt is gyengélkedtek.
  • A gyógyultnak nyilvánításhoz Kínában már az antitest-vizsgálatot is használják.
  • Folyamatosan zajlik a vírus izolációja páciensekből a világ különböző pontjain, és a kialakuló géntérkép a mutációkból következő változásokkal itt követhető. Ebből jön ki pl., hogy az Olaszországban terjedő kórokozó a korábban Sanghaj-Bajorország útvonalon importált esetekből izolált leszármazottja. Keringett az "influenzaszerű" tüneteket mutató emberek között hosszan Közép-Európában, mielőtt elkezdett aratni az idősebbek körében Észak-Olaszországban. Itt pedig az olvasható, hogy milyen nevetséges fizetésekért dolgoznak laborokban azok az emberek, akik ezt egyébként közvetve emberéletek mentéséért csinálják.
  • Iránban e szerint az ott tartózkodó magyar egyetemista szerint (Újvári Barbara) orvosi források azt mondják, 400 áldozata volt március elejére a koronavírus-járványnak (a hivatalos szám jelenleg 107, a különbség oka a járvány felfedezése előtti időszak, illetve a PCR-tesztelési kapacitások problémája).
  • A Magyarországon fertőzöttként azonosított iráni diákok egyikéről tudni már, hogy bejárt az egyetemi óráira (gyógyszerész a Semmelweis Egyetemen, azaz a SOTE-n), és így 16 diáktársa most önelkülönítésre lett felszólítva. Saját tapasztalatom is az, hogy nehéz az emberekkel megértetni: ebben a helyzetben most pláne nem okos dolog betegen járkálni helyekre, emberek közé — ez mindig is így volt, viszont most lenne egy jókora extra ok, hogy megértsék ennek a jelentőségét. 
  • "Az iráni diákokról" közben kiderült, hogy lehetnek két különálló egyén is, akik közül az egyik a SOTE-n tanul, a másik pedig... valahol máshol? Van a részleteknek jelentősége, jó lenne kicsit tisztábban látni. Akkor a "velük együtt lakó" nők nem is laktak egymással együtt, igaz? Kieg.délután: a másik iráni diák a Szent István Egyetem hallgatója Gödöllőn.
  • A múlt héten 38900-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Magyarországon. Ez azért érdekes, mert ezek között lehettek megbúvó esetek úgy, mint pl. Olaszországban.
  • Újabb hírek és információk a magyarországi fertőzöttekkel kapcsolatban: "Kásler szerint az iráni diákok február 22-én (szombaton) jöttek haza, 24-én (hétfőn) jelezték a Semmelweis Egyetemen a panaszaikat, majd találkoztak az üzemorvossal. Az egyik iráni beteg felesége terhes, egyébként karanténban van." Kérdés: ha február 24-én már voltak panaszaik (legalább az egyiküknek), miért csak március 4-ére volt teszteredmény? (Pontosabban miért csak március 2-án tesztelték őket?) Az volt a baj, hogy nem jártak akkor, február 24-i állás szerint hivatalosan számon tartott "fertőzött területen"? (A "fertőzött terület" fogalma egyébként bürokratikus konstrukció.) Emiatt nem lehetett tesztelni őket napokig? Közben Kásler miniszter szavaival "élték az egyetemisták életét". Ha ez így van, akkor ez egy tanulságos eset a tesztelési politikát illetően, amit én már szóba hoztam itt nem egyszer. Nyilván születik ebből konklúzió.
  • Példa a részletes, nyilvánosan megosztott kapcsolatkövetésre Szingapúrból. Egy-két klaszter képét is kirakom ide.

singapore_cluster_example.jpg

Frissítés 2020. március 6-án:

  • Az egyik fertőzött iráni diák valójában február 28-án érkezett Magyarországra, rögtön szólt az egyetemének (SZIE), hogy járványos területről érkezett, és önelkülönítést gyakorolt. Maradjunk annyiban, hogy az operatív törzsnek a tegnapi sajtótájékoztatója nem sikerült "tökéletesen", de szerencsére nem ez önmagában a legfontosabb eleme a járványügyi fellépésnek. Hogy maguk a kapcsolatkövetést végzők alapos munkát végezzenek, az sokkal fontosabb.
  • Kisebb tragédia az Egyesült Államokban, hacsak sürgősen át nem gondolják ezt. Mike Pence alelnök nem fordított időt arra, hogy megválaszolja az ezermilliárd dolláros újságírói kérdést: "Can the uninsured get tested?" 
  • Ez itt egy szuper áttekintés a kínai vadállatpiacról és az 1970-es/1980-as évektől fellendült (és az éhezések elkerülése végett a kínai állam által tolerált) vadállattenyésztésről annak eredeteként (ami egyben a Kína határain túlról importáló illegális vadállatpiacnak is teret nyitott). Nyilván borzalmasnak tartom az egészet, úgy, ahogy van, de már az is sokat számítana, ha az állatok ketreceit nem pakolnák egymás tetejébe. Az eredmény talán pont mínusz kettő SARS-járvány lenne mostanra.
  • Gondolkodtam Olaszországgal kapcsolatban, hogy miért lehet ott mostanra 4600+ eset mellett közel 200 halott (4,24%-os provizórikus halálozással), és kikerestem adatot a medián életkorról, országonként. Monaco, Japán és Németország van előttük, alapvetően. Pont ennek ismeretében viszont meglepő, mennyivel jobb a helyzet (egyelőre?) Németországban, ahol 670 fertőzött mellett nem volt még haláleset.  A súlyos/kritikus esetek számát ézni még elképesztőbb, ott is erős a kontraszt. Mutáció nyomán eltérően viselkedő kórokozók? Vagy — néhány napja írtam erről — egyszerűen csak arról van szó, hogy az olaszok rég nem tesztelnek le mindenkit, és ettől tűnnek rosszabbnak az ottani arányok? (És abból következően viszont hatalmas, messze alulmért járvány van Olaszországban.)
  • Egy remek beszélgetés Dr. Richard Hatchettel (Coalition for Epidemic Preparedness). Nagyon fontos, amit az egész társadalmak mobilizálásán alapuló erőfeszítés szükségességéről mond. A járvány kezelése nem (csak) a hatóságok feladata, hanem mindenkié. A kockázati csoportok kapcsán pedig (ahogy ezt már én is pedzegettem) kiakasztó látni a diskurzust, miszerint "ja, csak ők?", és szolidaritásra lesz szükség, a bevett magatartások határozott átformálása mellett, hogy ne alakuljon ki katasztrofális helyzet. Az intézményesített szolidaritás alacsony mértékéből következően, ahogy Hatchett is elmondja, az Egyesült Államok egészségügyi rendszere pl. borzalmas következményeket helyez kilátásba.
  • Azt írja az Index, hogy "egy magyar kutató már február 22-én megjósolta, hogy az exportált esetek száma alapján Iránban sokkal nagyobb a járvány". Egy szegedi kolléga is megtette ezt, valóban, és itt rá hivatkoznak, de azért jelezném, hogy ezt én is megtettem, tőle függetlenül, jó napot kívánok. Vissza lehet nézni a február 22-i bejegyzésemet itt. Azt írtam aznap: "egy újabb haláleset Iránban, ahol a komi klaszter tűnik meghatározónak. A tegnapi libanoni eset után Kanadába is exportáltak egyet, és ha ennyi esetet tudnak exportálni, akkor egészen biztosan rengeteg ismeretlen esetük van." Ha már csinálom ezt a munkát itt, pro bono, és tudom, hogy a hazai sajtóból többen használják azt, ami itt van, legalább tessék utalni erre.

Folyt. köv. egy újabb bejegyzésben. A szakasztörés indoklása: a válság eszkalációs szakaszát új bejegyzésben lehet praktikus feldolgozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr9715488400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.02.24. 15:47:46

Mi a, mi a pandémia? Most már tudjuk. Világjárvány. :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.02.24. 15:51:58

@rdos: igen, világjárványnak hívni célszerűbb is lenne igazából. Csak megszokásból használom a pandémia szót.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.02.27. 07:38:36

@Marton Péter: Megtanulunk félni egymástól? Annyira nem vicces. :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.02.27. 07:44:32

@rdos: félni egymástól szerintem nem kellene, de pl. jobban tekintettel lenni dolgokra (és másokra) igen. Azért ez még sokaknak meredek tanulási folyamat lesz. Máig simán jönnek emberek betegen azzal, hogy ja, nem kell parázni, nekem nem "az" van... A belső laboratóriumukban lefuttatták a polimeráz láncreakciós tesztet, és tudják, ennyi...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.02.28. 20:11:16

@Marton Péter: Egyszerűen nem hiszem el és mégis. :-( Shandong esetében a tényleges napi esetszámban trend nem látszik, a hivatalos meg mintha csökkenne. Nem a vírustól kell félni hanem a kínai komisszároktól.:-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.02.28. 20:12:55

@rdos: "The ComisSARS" - jó együttesnév lenne...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.01. 17:29:20

@Marton Péter: :-) Igen. A szombat éjféli kínai adatok szerint mintha sikerült volna megfékezni a járványt Kínában? Szinte minden tartományban 5o% feletti a gyógyultak aránya (kivéve Hongkongot és Vuhan tartományát).

Némi kapcsolat mutatkozik a halálozási ráta és a tartomány földrajzi szélessége között (minél délebbi annál kisebb, kivéve Vuhant 4,11%-al, Hongkongot 2,11%-al és Hajnant 2,98%-al, ahol a mi fogalmaink szerint már nyárias idő van). :-(

A gyógyulási rátában viszont a földrajzi szélességtől való függés nem igazán látszik, szóval tudja a búbánat hogy mi van ott. :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.01. 17:40:50

@rdos: igen, ez egy nagyon érdekes összefüggés lenne a szélességi körök és a járványmutatók között, de én sem tudom, mit gondoljak az adataikról. Egyre inkább úgy látom, hogy Xi Jinpingnek és a kínai központi vezetésnek is fejfájás ez, persze a saját hibájukból. Szerintem ők sem tudják, hogy abból, amit jelentenek tartományi szintről a tőlük tartó tisztviselők, mi igaz pontosan...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.02. 17:04:48

@Marton Péter: Mi igaz pontosan?

Ha máson nem is, azon csak elfilóznék a kínai főkomisszárok helyében, hogy az hogy lehet, hogy a kétségtelenül dobogós Hubei tartomány (669o7 fő) után a távoli Dél-Korea az "ezüstérmes" (3736 fő) és a még távolabbi Olaszország a "bronzérmes" (1694 fő) a negyedik Guangdong tartomány (1349 fő) előtt a megbetegedések számában, márc. 1-i adatok szerint?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.02. 17:13:19

@rdos: valóban, ez hálózatelemzési szempontból ugye azt jelentené, hogy relatíve gyenge összekötöttséggel van egy brutálisan sűrű dél-koreai, olasz és Hubei tartományi klaszter. Ami az infrastrukturális összekötöttség utasforgalommal súlyozva kialakított hálózati képével erős kontrasztban áll. Persze van egy iráni klaszter is, azt látni kell, még ha jelen állás szerint ők nem is tudták kimutatni a saját, ténylegesen dobogós pozíciójukat... és talán még másik ilyen is ezen kívül, Délkelet-Ázsiában (Thaiföld, Mianmar pl. esélyesek).

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.03. 14:44:20

@Marton Péter: Igen. Aztán van itt további furcsaság is. Vincenten már kommenteltem, de szerintem ide még jobban is illik. :-(

A kínai adatokkal valami "prücök" van. :-(

Csak a megbetegedettek számát nézve, jan.22-én Hubei tartomány adta a teljes kínai (+Hongkong és Makaó) fertőzött 81%-át. jan.27-re Hubei részaránya 49,46%-ra csökkent! Pár nap véletlen bolyongás után alulról felsimult 75%-ra febr.12-re, majd 13-án már 8o,48% lett és azóta szintén alulról felsimult 83,7%-ra.

Mintha központi elvárásnak való megfelelés lenne a fertőzöttek száma tekintetében. :-( Végül is egy kő kemény tervutasításos rendszerről van szó, nem kizárt hogy a kínai tervhivatali elvtársak ehhez is jobban értenek. :-(

A halottak elvárt számát pedig könnyű a tervben elvárt "valósághoz" igazítani, a betegek többségének más betegsége is volt, akkor pl. "Huang" tüdőgyusziban halt meg. :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.03. 15:26:37

@rdos: Sajnos az utóbbi nem életszerűtlen feltevés. Az a helyzet, hogy ezen a bolygón, számos országban máig, Big Data ide vagy oda, óriási tömegek születnek és halnak meg anélkül, hogy bármiféle regiszterben ez jegyzésre kerülne.

kazsiafigyelo 2020.03.05. 13:49:24

A vírus asszimetrikus terjedésére nem lehet magyarázat a lakosság eltérő vagyoni helyzete? A nyugat-európiaiak nagyságrendekkel többet utaznak "egymáshoz", miután ott egy átlagos nyugdíjas is megengedheti ezt magának. Ezt tűnik alátámasztani, hogy kelet-németországban sokkal alacsonyabb a fertőzöttség mint a volt nszk országokban, miközben a tesztelési standardok elvileg egyeznek a két területen.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.03.05. 14:02:12

@kazsiafigyelo: Hogy a klaszterek eloszlását illetően magyarázó erővel bír-e ez? Minden bizonnyal, nem is kétlem — nagy általánosságban, az összkép tekintetében ez egyértelmű.

Konkrétan az olaszokhoz friss genomadatok alapján Bajorországból került az ott keringő vírus (Bajorországba pedig egy kínai hölgy révén, Sanghajból), de a továbbterjedése szempontjából pl. az országon belüli mozgások mennyisége is számít, úgyhogy itt sem érvénytelen az anyagi helyzetre és az azzal összefüggő mobilitásra vonatkozó megállapítás.

Amivel kapcsolatban kétségeim vannak, az a Hubei tartományon kívüli helyzet Kínán belül, illetve az, amit DK-Ázsiából lehet tudni. Amellett pedig a tesztelési politika miatt számos országban tartok rejtőzködő klaszterektől itt, Európában is, megbújva az influenzaszerű tünetekkel jövők között, akiket hiába kérdeznek (ha kérdeznek egyáltalán), hogy ismernek-e fertőzöttet, illetve hogy jártak-e "fertőzött területen" ("nem, doktor úr, a terület, amikor utoljára találkoztam vele, jól volt").
süti beállítások módosítása