Külpraktika

Külpraktika

A koronavírus-járvány sűrűjében

2020. április 04. - Marton Péter

Előzmények:

2020.04.04.

      • Tökéletesen egyértelmű esettanulmányok Szingapúrból a pre-szimptomatikus terjesztés lehetőségéről. Ha valaki még nagyon kételkedett volna, bár annak lehet, hogy mindegy.
      • Dél-Olaszországban a közrend egy picit megrendülőben. Még csak apró kis rezgések, ahhoz képest, ami lehet. Tömeges nem-fizetés szupermarketben, élelmiszerszállítmány elrablása egy fuvarostól.
      • Ezen a felvételen (Hadházy Ákos megosztása a You Tube-on) állítólag a Nemzeti Népegészségügyi Központ részéről mond valaki szakmailag vállalhatatlan dolgokat. "Szűrővizsgálatként" utal releváns kontakt és kitettség nyomán tüneteket mutató, munkája során nagy számú munkatárssal érintkező, COPD-s idős édesanyjával egy háztartásban élő ember letesztelésére, teljesen komolytalanul, és azt mondja, hogy csak bizonyos panaszok alapján lehetséges a tesztelés, főleg "ágyban fekvő betegeknél", "meg egyebek". Egyéb, a videóban elhangzó állítások nyomán remélem, nem az ecuadori forgatókönyvet követjük. És leírnám még általános elvként: az értéke annak, ha ARDS-el kórházban fekvő (CT-vel már korábban tökéletesen diagnosztizálható) betegnél kimutatják a koronavírust: KÖZEL NULLA. Az értéke annak, ha a jelentkező tüneteknél sikerül diagnosztizálni, még az elején: KÖZEL MAXIMÁLIS. A pre-szimptomatikus diagnosztizálás az igazi főnyeremény. De lehet, hogy inkább focianalógia kell ide. ARDS-es haldoklónál a diagnózis = kiharcolni egy szögletrúgást, mikor az ellenfél 5-0-ra vezet, a 89. percben. Pre-szimptomatikus esetet felderíteni = bejutás a BL-be. Ennek fényében értelmezendők a felvételen hallható dolgok.
      • A halálozások alulmérése Olaszországban (WSJ). Még korábban beszéltünk a kommentek között arról, hogy az EuroMOMO mortalitásfigyelő Olaszországra annak ellenére jelez a sztenderd eltérés hatszorosának megfelelő értékű mortalitásnövekményt (heti adatok között, 4,5 év mozgó átlagához képest), hogy az egy országos szintű adatban jelenik meg, miközben Lombardiában koncentrálódik igazán a probléma. A WSJ utánament, és a következők jönnek ki: Bergamóban 2060 halott, Bresciában 1278 halott hivatalosan COVID-19-ben, tartományi szinten, márciusban — ezeknek legalább kétszerese halhatott meg (+4500 halálozásnövekmény a tavalyi azonos havihoz képest). Idősek otthona Coccaglióban (Brescia tart.) 24 , Lodiban 38 halottal (márciusban) — senki nem volt itt tesztelve, és Franciaország a napokban ismert el ilyen okból 800+ halálesetet. Az idősotthonokból nem futnak be az adatok közvetlenül az országos összesítésekbe sok helyen, talán Európa-szerte. Coccaglióban +50 mortalitásnövekmény a tavalyi havi átlaghoz képest márciusra (az említett idősotthonnal együtt, feltételezem). Castellone (Cremona tart.): +26 mortalitásnövekmény. A teljes mortalitásnövekmény érdekes, mivel a járványhelyzet miatt egy csomó ember maradt ellátatlanul, és ez is halálos volt. Bergamo tart. + Brescia tart. + Lodi + Castellone így = 3402 a WSJ által javasolt konzervatív duplázással Bergamo és Brescia esetében. Egyébként van olyan kutató is, aki +6000 halálozással számol, 100%-ban figyelembe véve a teljes mortalitásnövekményt a két, fentebb említett tartományra. (Globálisan a konzervatívabb számítás nyomán mostanra 5889+n extra haláleset a hivatalos adatok felett, ahol tartunk.)
      • CDC-féle elemzés arról, egy kínai esetből dolgozva, hogy a légkondi a cseppfertőzések hatókörét hogyan nagyítja fel, és hogy valószínűleg ez a magyarázat arra, hogy nem minden ismert transzmisszió magyarázható szoros kontakt melletti cseppfertőzéssel.

2020.04.05.

  • Angliában baj van. Sokak központi idegrendszerét támadta meg valami, és képtelenné váltak a logikus gondolkodásra, ijesztő mértékben. Az 5G-hálózattól rettegnek, mert szerintük koronavírust terjeszt.
  • Brazíliában nagyon beindult a járvány, és valószínűsíthetően nagyrészt a statisztikákban meg nem jelenő módon terjed és öl. "Cemeteries in São Paulo are burying 30 to 40 people a day with coronavirus symptoms but, in most cases, no test result."
  • A különféle kábítószerek, pszichoaktív szerek, fájdalomcsillapítók felhasználóira is nehéz idők várnak. Gyorstalpaló társadalmi érzékenyítés, ha valakinek erre szüksége lehet: az érintettek között lehet Béla, akinek a fizikai munkától tönkrementek az ízületei és nem bír a krónikus fájdalommal máshogyan együttélni, vannak ott gyerekkorukban bántalmazott, traumatizált emberek, olyan társadalmi miliőben felnőtt emberek, akiknek ez jutott stb. A szükségleteiket megpróbálhatják valamilyen helyettesítővel kielégíteni, és annak rossz következményei lehetnek.
  • Nagyon okos megoldás Heidelbergben, hogy tudják, melyik eredetileg enyhe eset indulhat meg a lejtőn: "They call them corona taxis: Medics outfitted in protective gear, driving around the empty streets of Heidelberg to check on patients who are at home, five or six days into being sick with the coronavirus. They take a blood test, looking for signs that a patient is about to go into a steep decline. They might suggest hospitalization, even to a patient who has only mild symptoms." Persze ehhez először is tudni kell, kik azok az enyhe esetek, ezt pedig tesztelés nélkül nem lehet.
  • A fentebb idézett cikkből, arról, hogy el lehet-e engedni a kapcsolatkövetést: "“Testing and tracking is the strategy that was successful in South Korea and we have tried to learn from that,” Professor Streeck said. Germany also learned from getting it wrong early on: The strategy of contact tracing should have been used even more aggressively, he said."
  • Egy nagyon jó kis beszélgetés Angela Rasmussen virológussal (Columbia). Sok apró érdekességgel szolgált, pl. kitérnek az ADE (Antibody-Dependent Enhancement) esetleges szerepére is, és hogy ez a SARS-CoV-2-nél egyelőre nem valószínű, mert nincs arra utaló jel, hogy a vírus a makrofágokat fertőzné sikeresen, ahogy teszi ezt pl. a dengue. (Megjegyzés: attól, hogy nincs arra utaló jel... a 2002-2003-as SARS-t és később a MERS-t nem nagyon volt lehetősége újra elkapniuk az embereknek, szóval az alapján nehezen lehetne jel.)
  • Komoly viták magyar közgazdász körökben a jegybanki pénzteremtésből vagy állami kötvénykibocsátásból injektálható keresletbővítő helikopterpénz szerepéről a gazdasági helyzet (illetve a vállalatok és a háztartások egzisztenciális kihívásainak) kezelésében.

2020.04.06.

  • Az ATV esti műsorában Sváby András interjúvolt egy felgyógyult magyar beteget, aki elmondta, hogy a megfertőződése napján délelőtt még vígan squasholt egy barátjával, aztán eléggé beteg lett (letargikus, konfúz, nehézségei voltak a beszéddel, a lakáson belüli mozgással). És persze senki nem tesztelte, sőt még az orvosi ismeretséggel mozgósított háziorvos is azt mondta neki, jobb, ha nem megy sehová, mert olasz nyaralás és ismert kontakt hiányában úgysem tesztelnék. Ami nyilván szuper hír a squasholós barátnak. És a barát családtagjainak. És a baráti családtagok ismerőseinek. És a baráti családtagok ismerősei nyomán azok családtagjainak. Satöbbi. Tecikérteni?
  • Thaiföldön meghalt egy 25 éves magyar állampolgár, a Bagla Road-i piroslámpás negyed visszatérő látogatója e szerint a thai lap szerint. A nem annyira beleszarós thai hatóságok 35(!) magas kockázatúnak minősített kontaktját kutatják, hogy elvágják a terjedési láncolatokat.
  • A New York Times megszerezte a WHO magyarországi irodáját vezető Ledia Lazerinek egy táviratát, melyből kiderül, hogy a WHO értékelése szerint már március második hetében community spread volt Magyarországon (értsd: követetlenül fertőzött a vírus a városi vadonban). Nekem ebből annyi a hír, hogy a WHO képes volt megfelelő következtetésre jutni legalább privátban. Amúgy józan paraszti ész kérdése a dolog. Ha az inkubációs idő átlagosan 5-6 nap (de lehet hosszabb is), és egy beteg átlagosan 10 nap alatt jut el az elhalálozásig, ha úgy alakul, akkor ezzel számolva elég felidézni a kórházakban annak idején ismeretlen forrásból felbukkant, a sajtó által is megírt vírusostüdőgyulladás-eseteket.
  • Boris Johnson kórházban.
  • Hiány-közeli állapot gyógyszerekből, altatókból, nyugtatókból az USA-ban. Kritikus kérdés pl. a betegek lélegeztetésénél.
  • Eset. 30 éves férfi halála az Egyesült Államokban. A felesége nagyon enyhén volt beteg, ő úgy kapta el a vírust, otthon. Ő belehalt, de a nemritkán látott váltakozó fázisos lefolyással. Volt egy nap közvetlenül a halála előtt, amikor egészen jól érezte magát újra, étvágya volt, mozgott.
  • Kórházi intenzív osztályi el-nem-látás miatt per indul Belgiumban.
  • A magyar fertőzöttek 12%-a egészségügyi dolgozó (forrás: Müller Cecília).
  • Ebben a beszélgetésben — nem alaptalanul — a túlsúlyt nevezik az egyik legfontosabb kockázati faktornak COVID-19-nél (persze életkor, diabétesz, magas vérnyomás stb. mellett). És még egy figyelemre méltó epidemiológiai megállapítás, bár nem kemény adattal alátámasztva: olyan helyeken terjed különösen gyorsan a járvány, ahol az emberek sokat esznek házon kívül.
  • Az Egyesült Államokban közben a szövetségi tagállamok kezdenek egymás ellenében bevezetni mozgáskorlátozó és populációszűrő intézkedéseket. Pl.: Texas vs. Louisiana.
  • Egy húgyhólyagrákos férfi vesszőfutása. Sok szempontból érdekes eset. Nem kap immunoterápiás kezelést a járvány miatt. Az immunoterápiás kezelés formája: BCG-oltás. Az oltóanyagban lévő baktériumok (az emberre nem borzasztóan veszélyes, de azért kórokozóként viselkedő Mycobacterium bovis) miatt csak védőkesztyűben lehet beadni, és az — állítólag — nem állt rendelkezésre, amikor a kezelés esedékes lett volna, ezért nem lőtték el rá a BCG-oltást.
  • Ebből a tanulmányból az derül ki számomra, hogy elképzelhető, hogy az olaszok genetikailag voltak ideális célpontok a vírus terjedéséhez és nem a véletlen műve, vagy intézményi okokból fakadó dolog, hogy ott robbant fel a bomba. Egyéni szinten pedig kész genetikai lottó, ahogyan pl. az ACE-2-es receptorok sokfélesége egyéni szinten szórja a kockázatot (egyéb, hasonlóan ható tényezők mellett), és a teljesen tünetmentes esetektől a gyors összeomlásig mindenféle lefolyást lehetővé tesz.

2020.04.07.

  • A koronavirus.gov.hu-ról mára megtudhattuk, hogy a traumás fejsérülés és a combnyaktörés alapbetegségek. Sőt, koronavírusos elhalálozást valószínűsítő alapbetegségek.
  • Boris Johnson intenzív osztályon.
  • A bronxi állatkerti nagymacska-fertőzésekről tegnap elfelejtettem említést tenni.
  • Elegáns kísérlet a beszéd általi cseppfertőzés-terjesztés demonstrálására, ami az aszimptomatikus hordozóknál különösen jelentős (hiszen még nem köhögnek, tüsszögnek. "We found that saying the words 'Stay Healthy' generates thousands of droplets that are otherwise invisible to the naked eye." Humora is volt a kutatóknak.
  • Japán. Jelenlegi hivatalos adatok: 3906 fertőzött, 92 haláleset, 592 felgyógyult, 79 kritikus állapotban. Lélegeztetőgépek száma: 22 ezer. Használatban jelenleg: 40%+. (Nyilván nem csak a koronavírus miatt lehetnek használatban, de a 40% az akkor is 8800, és ez elgondolkodtató.)
  • Kiváló áttekintés arról, hogyan befolyásolja az esetszámok értelmezését a tesztelési stratégia — nem egyszerűen az, hogy többet vagy kevesebbet tesztelnek, hanem hogy mikor és hogyan növelnek (vagy esetleg csökkentenek).
  • Ecuadorban annyira brutálisan rossz a helyzet, hogy azt nehéz értelmezni. "The city announced Saturday that it's giving out 2,000 pressed cardboard boxes to people to give deceased loved ones a "dignified burial" during the coronavirus pandemic."
  • A szükség nagy úr, és kiderül, hogy az ultrahang nem is olyan rossz a COVID-19 diagnosztizálásához. A CT-nél a sugárzás még hátrány is, az ultrahang pedig pont ennek a hiánya miatt gyorsan ismételhető. Kevesebb a gond a fertőtlenítgetéssel. A hordozható ultrahang az új sztetoszkóp! (És még a denevérek is szeretik... az ultrahangos képalkotást.)

2020.04.08.

  • Március 9. óta a halálesetek száma négyszer duplázódott, 5000-től 80000-ig. A duplázódások között eltelt napok számának sorozata: 7-6-5-8. Aktuális összegzés hivatalos adatokból globálisan: 82143. Ezen felül általam azonosított halálesetszám: 5889+n. Viszont mindjárt jön újabb extra tétel.
  • Az Egyesült Királyságból van most adat az országos statisztikai szolgálatuktól (ONS) a hivatalos adatokon felüli halálozásról. Mint most egyértelműen kiderül, a UK-ben is a kórházi adatokat összegezték csak eddig. Patrick "Let's Go for Herd Immunity" Vallance szerint "The UK is using the "international reporting standard for deaths," he added, which he described as "hospitalized deaths confirmed." Ebből +642 haláleset adódik a március 5. és 27. közötti időszakra. Globálisan így az extra halálesetek = 6531+n.
  • A negyedik amerikai repülőgép-hordozót érinti már a járvány. Ennek fele se tréfa: a globális katonai stabilitás szempontjából komoly következményei lehetnek (Észak-Korea, Dél-kínai-tenger, Tajvan, Közel-Kelet). Érintettek: USS Theodore Roosevelt (Vietnamban szedte össze az első fertőzéseket), USS Ronald Reagan (Japánban), USS Carl Vinson (Puget Sound, Washington state, US), USS Nimitz (Washington state, preparing for deployment...).
  • Közben egy francia repülőgép-hordozó is beteg már: a Charles de Gaulle.
  • Antarktiszi sétahajókázás: 217-ből 128-an fertőzöttek már, Uruguay kórházait terhelik meg extra esetekkel éppen.
  • A koronavirus.gov.hu-n ma le van írva, hogy hivatalos oldalról nem kíváncsiak a járvány felderítésére túlzottan. Azt írják: "Fontos tudni, hogy a koronavírus-járványnak már abban a szakaszában tartunk, amikor bárki és bárhol fertőzött lehet. A laborvizsgálattal beazonosított fertőzöttek számánál jóval magasabb lehet a tényleges fertőzöttek száma. A járványt tehát a laborvizsgálat sem tudja megállítani..."
  • Az adatok közlésével kapcsolatban az a kérdés jutott eszembe, hogy vajon a "magas vérnyomás" mi alapján kerül oda. Dokumentált hipertóniás előtörténet alapján, vagy kórházi mérésből? Két adatpontnál konkrétan "magasvérnyomás-betegség" szerepel beírva. A kórházi mérés pedig olyan betegségnél, ahol a vírus közvetlen hatást fejt ki a renin-angiotenzin rendszerre, durván torzíthatja a képet. Ahogy a dolgok most állnak, az első ötven áldozatból 40%-nak volt "magas vérnyomása", de csak 2 főnél írták ezt le "betegségként". Ez most akkor simán következetlenség, vagy éppen hogy így pontos?
  • Wales. Intenzív osztályi orvos beszél a tapasztalataikról. Csak ötvenes éveikben lévő és fiatalabb betegeik vannak. A hozzátartozók napi szintű tájékoztatását is megszervezik. Gyakorinak mondja a már felépülőben lévőknél fellépő szívelégtelenséget (részben a vírus okozta szívkárosodás miatt) halálokként.
  • Dr. Britt Glaunsinger előadása a koronavírusokról. Denevér-koronavírusokból itt idézett becslés szerint 5000-nél több lehet, és eddig 500-at sikerült izolálni (pl., teszem hozzá, ott van az SHC014-es, amelyikkel a híres  2015-ös tanulmány foglalkozott, a SARS-CoV-1-essel történt keresztezése kapcsán). Nagyon érdekes látni azt is, hogy az S-fehérjének a receptorkötő doménje (ez kapcsolódik az ACE-2-es receptorokhoz a sejtmembránon) mennyire változékony, miközben ugyanott a mögötte készenlétben álló fúziós gépezet nagyrészt konstans. És még sok egyéb trükk, pl. a riboszóma szükség szerinti pauzázása és hasonló finomságok az RNS-replikáció során.

2020.04.09.

  • Ecuador. "The government has recovered 1,350 bodies from Guayaquil’s homes." 400 ecuadori, már korábban figyelembe vett halálozás nyomán globálisan így az extra halálesetek = 7481+n. (Ezekkel már egészen biztos, hogy ma átlépjük a 100000 halálesetet — hivatalosan persze majd csak holnap.)
  • Az ecuadori helyzet alapján egy nagyon világos kérdés fogalmazható meg, mely úgy hangzik: WTF? Értem, hogy Spanyolországgal vannak kapcsolatok, és pl. Argentínába is spanyolból érkezők (pl. Juan Giménez, a híres képregény-grafikus) vitték a fertőzést, de azért itt a halálozás olyan léptékű és mértékű, hogy az olasz esethez hasonlóan extra magyarázatot kívánhat.
  • A brit NHS tele van bevándorló orvosokkal, akik közül nyolcan haltak meg eddig. A Brexit és az idegenellenesség ennek fényében... persze ezek komplex kérdések, tudom.
  • Edzeni jó, de gyilkos dolog lehet mások közelében csinálni, zihálva. Belga-holland tanulmány futók, biciklizők figyelmébe. A mikrocseppfertőzés lehetőségéről alap ez a videó.
  • És akkor egy közérdekű érv, Hollandiából hallottam. Azért is kell a vállalkozásoknak a gazdasági segítség, mert ha nem aggódnak az egzisztenciájukért a vállalkozók, ők is inkább otthon maradnak. Basszus, ez alap, de tényleg.
  • A politikákat a kulcsfontosságú emberhálózati csomópontokra kell hangsúlyozni. Maszkot legelőször is nekik. Oltást nekik. Szűrővizsgálatot nekik. Kontaktvizsgálatnál extra óvatosság velük, akkor is, ha "alacsony kockázatúnak" tűnnek. A fontos csomópontok ugyanakkor helyek is lehetnek. A tágabb kérdéstől elszakadva egy specifikus példa: például azok a helyek, ahová a karanténból kirándulók tömegével autókáznak ki egy kis levegőzésre
  • Így néznek ki a napi szintű tájékoztatók Hollandiában. Mindenhol visszaesőben az ICU-kba érkezők (Figuur 2-5). Úgy tűnik, sikerül kezelniük a helyzetet (persze annak ehhez előbb nagyon el kellett romlania sajnos).

A holland esetek megoszlása korcsoport szerint + kórházi kezelésre felvéve + halálozások (a 3 oszlopban, balról jobbra). Íme (Tabel 3):

tabel3.png

  • Továbbra is a fenti holland anyagból. Súlyos sex gap a mortalitásban. Nők adták az intenzív osztályra kerültek 53,3%-át, de az elhalálozottaknak csak 38,5%-át! (Tabel 4.)
  • Az intenzívre kerültek 45,7%-ánál volt komorbiditás, de a halálesetek 68,6%-ánál ugyanakkor (Tabel 5a). (Érdekes összevetni, hogy a magyar adatok szerint 100%-nak van komorbiditása — valamit alighanem máshogyan mérünk. Egy különbség, amit rögtön látok (Tabel 5b), hogy a magas vérnyomást ők csak CVD (kardiovaszkuláris betegség) esetén írják be komorbiditásnak.
  • A szaúdiak egyoldalú tűzszünetet hirdettek Jemenben. Az előkelő családok tagjai közül vagy százötvenen fertőzöttek mostanra, az uralkodó egy vörös-tengeri szigeten igyekszik átvészelni ezeket az időket (80+ éves).
  • Gangelt Németország Wuhanja, úgy emlegetik. Karneválozás volt, jó sokan megbetegedtek mostanra. A cikk végigveszi, hány hasonló nagy klaszterről tudunk egy-egy eseményhez kötődően. Én itt még több ilyet is említettem már. És akkor itt egy újabb: Albany, Georgia, US. Két temetés  további temetések. Ezt a Húsvét idején (remélhetőleg nem) tervezett összejövetelekre gondolva is érdemes észben tartani, és az ilyenre készülőket érdemes nagy gondossággal elkülöníteni mindenkitől.
  • Az utóbb említett cikkből: "Murray, 75, was hospitalized. She had a fever and her blood pressure skyrocketed." Ezért hiba beírni a magas vérnyomást önmagában komorbiditásként.
  • Rossz hírek: a fertőzésen átesettek egyharmadánál nem-kielégítő antitest-mennyiség (review előtti tanulmányból); egyeseknél nem is volt észlelhető antitest. A betegség súlyossága nekem korrelálni látszik az antitest-szinttel egyébként, vagy ezt gondolnám, az alapján, hogy pont az idősebbeknél voltak magas szintek, a 15-39 éves korosztálynál pedig alacsonyabbak. Bár azt írják, hogy a kor szerinti megoszlás egyébként úgy jött ki, hogy a "disease duration" változó gyakorlatilag kontrollálva volt... szóval fura. És az átoltás lehetősége szempontjából elég gáz, hogy még néhány nagyon betegnél sem maradt vissza kimutatható antitest. Az eredeti tanulmány szerint úgy tűnik, hogy az immunválasz minőségével van kapcsolat: az antitestek száma pozitív korrelációban van a C-reaktív fehérjékkel, negatív korrelációban a limfociták számával. Tegyük hozzá, hogy a sok antitest sem biztos, hogy x hónap elteltével is ott lesz, annál, akinél most ott van. Vérplazmás kezeléseknél pedig ezek után nyilván nem közömbös, kinek a vérét használják fel, antitestek nélkül nincs sok értelme az ilyesminek.
  • Miközben António Guterres ENSZ-főtitkár globális tűzszünetre szólított pár hete a járvány miatt, ez nem mindenhol jön össze. Valamelyik frakció épp most vette tüzérségi tűz alá az egyetlen, koronavírusos betegeket kezelő kórházat Líbiában.
  • Németország kelet-európai vendégmunkásokat repít be spárgát szedni és egyéb mezőgazdasági tevékenységre. A román tévé mutatta, micsoda social crowding gyakorlattá fajult az egész a repülőtéren.
  • Indul egy nagy antitest-vizsgálat, random mintavételes, Németországban. Sok mindent megtudhatunk majd belőle: hogy mennyi lehet az aszimptomatikus eset a szimptomatikusakhoz képest, például. És hogy összesen hány százalék eshetett át a betegségen a populációból. Amit nem fogunk megtudni: hogy hányan immunisak és meddig. Sajnos egy rakás politikus és üzletember van, aki pont ezt az utóbbi apróságot nem érti :( A Financial Times pl. leírja, hogy "Establishing how far the virus has spread and how many of those infected died will help authorities decide when they can allow people to return to normal life." Nekik ez fontos.
  • Lesz egyébként többféle mintavétel: egy nagy, n=15000-es (országosan?) kéthetente + az ország legerősebben sújtott részeiből n=2000-esek az ottani populációra koncentrálva. Aztán még egy nagy 15000-es, és az egyértelműen országos. Eredmények májusra az első két vizsgálatból.

2020.04.10.

  • Egy kiváló tanulmány. Wastewater-Based Epidemiology (WBE) is a thing. Kísérlet a fertőzöttség mértékének meghatározására a szennyvízből fellelhető vírusrészecskék alapján Massachusettsben. 
  • Dél-Afrika és Kína után Ruandából is van infóm járványügyi fellépés során történt összeütközésekben elhunyt emberekről — két áldozat, rendőrök lőtték le őket (még márciusban történt az eset). A járvány kapcsán az extra halálesetek száma így 7483+n.

2020.04.11.

Nem szeretek itt a belpolitikával foglalkozni, de olyan kihágás történt kormányzati és kormánypárti részről az elmúlt napokban, hogy ezt nem lehet szó nélkül hagyni. A járvány leküzdése közös ügy. Annak idején előre jeleztem, hogy az sem lenne jó, ha az ellenzék minden tüsszentésért a kormányt tenné felelőssé, viszont azóta látjuk, hogy az "enyhe esetekkel" ("még enyhe", "szerencsére enyhe" stb. esetekkel) a magyar járványügy nem akar foglalkozni tesztelés, kapcsolatkövetés szempontjából. Ez gyakorlatilag azt jelenti (nem tudom, ők értik-e?), hogy lemondanak a járvány megállításáról, mivel a kijárási korlátozás nem akadályozza meg a vírus terjedését önmagában (még szigorúbb formában sem!). A járványt csak komoly felderítő munkával, a fertőzöttek elkülönítésével és a terjedési láncolatok elvágásával lehetne megállítani. Ezek után itt van egy levél is (íme), ahol kormánymegbízotti megbízásra le van írva, hogy még a kórházak és más intézmények közötti transzfereket megelőzően sem hajlandók tesztelni betegeket. Igen, azt jól írják ezekben a levelekben, hogy egy negatív teszt álbiztonságot adhat a fogadó oldalon, de a tesztelés hiánya közben totális felelőtlenségre biztathat a küldő oldalon. Különösen azok után, hogy az elégtelen elkülönítő kapacitás problémáját a fogadó oldalon többször is jelezték (itt és itt). A fogadó oldal felveti egy ponton, hogy a kórházi kapacitások elégtelensége lehet az oka a küldő részéről a sietséggel végzett transzfereknek, küldő oldalról viszont erre nincsen reflexió. A küldő oldal részéről a tesztelésre vonatkozó kérés miatt elkerülendő "fölösleges költségekre" tett utalás ennek fényében különösen ártalmas, hiszen azt jelzi, hogy nem az egészségbiztonság az egyetlen szempont. Hogy ezek után a tetejében megpróbálják a főváros polgármesterének a nyakába varrni a felelősséget az idősotthonokban megjelent fertőzésekért (amik vagy a többek között a tesztelés-kapcsolatkövetés hiánya miatt is szabadon terjedő járvány következményei, vagy konkrétan a betegtranszferekkel kerültek az érintett intézményekbe), és ráállítanak erre egy összehangolt propagandagépezetet, sőt még miniszterelnökileg és a járványügy elvileg szakmai vezetésének elfogult megszólalásával is megtoldják ezt, az különösen súlyosan minősíti a történteket.

  • Más, nem kevésbé fontos: az antitest-vizsgálatok kapcsán a New York Times egy szuper cikke leírja végre a hülyék számára, hogy az, hogy "vanantitestyeneki", nem jelent automatikusan immunitást, pláne nem forevör. Az Ig G (immunoglobulin G) mellett az Ig A-t is nézni kell, mivel nyálkahártyák, így pl. légutak védelmében az fontos szerepet játszik. Plusz nem mindegy ezek szintje, mert lehet belőlük túl kevés. És közben az immunrendszer amúgy is bonyolultabb ennél — az Ig G és az Ig A esetében csak egy aspektusát nézzük az egésznek. A hosszú távú immunitást pedig — megdöbbentő módon — csak hosszú távon fogjuk látni — ha látjuk majd.
  • Kieg. az iméntiekhez: ott van közben a Kínából és a Dél-Koreából jelentett kigyógyult pozitív esetek tisztázatlansága. Erről is jó lenne többet tudni majd. 
  • Utóbbi kérdés azért is fontos, mert Svédországban, Németországban és Ausztriában már vannak random tesztelések (most az USA-ban is következnek majd), és ezekből már levonták a következtetést egyesek, hogy hát akkor a társadalomnak egy egész nagy része "átesett" már ezen (pl. Gangelt kisváros 15%-a). Ha nem volt beteg, akkor nem biztos, hogy átesett. Vanantitestyeneki =/= indestructiblebyfire. Az influenzánál (pont annak relatíve kevésbé súlyos volta miatt) nem nagyon nézegette eddig senki az "antibody-presence-fatality rate-et", mint olyat, ami minőségileg különbözik a "case-fatality rate-től", mint olyantól. Itt egy másik cikk: a már-endemikus humán koronavírusokkal az a tapasztalat, hogy sajnos antitestek mellett is van fertőzhetőség; mint említik, ezt végig is kísérletezték (volt, aki bevállalta a megbetegítést hozzá). Így bizony a vakcina sem biztos, hogy tud hosszú időre védettséget adni majd.
  • Vita a COVID-19-nél jelentkező légzési nehézségek kezeléséről. Korábban említettem olyan olasz orvosi véleményt, miszerint az intubálás prioritás kell, hogy legyen. Most itt van egy egészen más vélemény (a videóban feldolgozott tanulmányban): megkülönböztet L és H fenotípusokat, és arra jut, hogy COVID-19-nél az L a gyakoribb: itt kevesebb a tüdőfolyadék, invazív eljárás nélkül is támogatható a beteg akár, ha nincs súlyosbodás. Ugyanitt szó esik a véralvadás-gátlás lehetséges jelentőségéről is a kezelésben.
  • A hollandoknál is elkezdtek a megfigyelt mortalitásnövekmény és a COVID-19 összefüggéséről töprengeni. Van kb. 2000 extra haláleset olyan április eleji hétről, amikor 881 volt a járvány halottainak hivatalos száma. Ha ezt úgy nézem, némi egyszerűsítéssel (mintha minden koronavírusos haláleset a növekmény része lenne), hogy van akkor +1119, és annak a felét számítom konzervatív saccolással, akkor ez +559. Extra halálesetek globálisan így = +8042+n.
  • Franciaországból adalékok arról, hogy miért bonyolult amúgy ezt számolgatni, hogyan hat pl. erre, hogy jobb vagy rosszabb évhez viszonyítunk, és hogy mikor volt erős a szezonális influenza. A tanulság nem lehet más, pláne Franciaország méretű országok esetében, mint hogy ideális esetben (ha vannak adatok) kisebb területi egységre és korosztály-specifikusan kell nézni, hogy van-e mortalitásnövekmény. A keményebb  (2018. március ellenében végzett) összehasonlítás alapján látszik ez: "additional deaths per 100,000 inhabitants, between March 2020 and March 2018, i.e. 82 in Haut-Rhin, 20 in Seine-Saint-Denis, 18 in Paris, 17 in Hauts-de-Seine and 12 in the Vosges." Ebből populációadatokkal számolva ez jön ki: 82*7,61+20*16,54+17*16,06+12*3,61=624+331+273+43=1271. Ennek a felét számolva +635 adódik az eggyel fentebbi ponthoz (globális extra halálesetek), ami így +8677+n (azért merem így hozzáadni őket, mert más régiókat nem néztünk itt). Ezzel együtt érdemes hangsúlyozni, hogy ez iszonyatosan konzervatív számítás, mert a trendek alapján a 2020-as év a 2019-eshez lett volna hasonló, amíg nem jött a koronavírus, és látványosan eltérítette + nincs annyi autóbaleset.
  • Nem írtam le itt, de nagy a jelentősége: volt végre ENSZ BT-ülés a járványhelyzettel kapcsolatban. Fontos, hogy azért ne együk meg egymást élve, ha egy mód van rá.

2020.04.12.

  • Indiában a kőkeményen konzervatív iszlamista szervezet, a Tablighi Jamaat tömegrendezvénye körül jelentős fertőzési klaszter fejlődött, és egyfelől mondhatnánk, hogy az indiai állam ezek után a dél-koreai megközelítést másolja — ahogyan ott a Shincheonji egyházzal bántak hasonlók nyomán —, másfelől viszont Indiában ez inkább saját megközelítés már régóta.
  • Az Apple és a Google digitális kapcsolatkövető appja. Figyelmeztet, ha kapcsolati hálón és dokumentált, x napon belüli érintkezésen keresztül kitettség merülhet fel. Dél-Koreában, Izraelben pl. már rég használtak ilyesmit ez alatt a járvány alatt, most az USA-ban indul a kísérlet. Adatvédelmi problémák vannak persze, de járványügyileg hasznos lehet.
  • A koronavirus.gov.hu-n közben a tüdőgyulladás és a légzési elégtelenség is megjelentek "alapbetegségként".
  • A USS Theodore Roosevelt fertőzöttjei egy icipicit leterhelik Guam szigetén az ellátást. Japánból át is dobtak már egy tengerészgyalogos szanitéc osztagot. Közben most látom, hogy Thomas B. Modly haditengerészeti államtitkár végül lemondott, beletörött a bicskája abba, ahogyan a Theodore Roosevelt kapitányával bánt.
  • Tragikus és most már elhíresült utolsó szavak intubálás előtt egy betegtől, az USA-ból: "Ki fogja ezt kifizetni...?"
  • A háztartáson belüli erőszak a UK-ben. A kijárási korlátozás alatti beszorulással jött már hír Svájcból és tőlünk is az ezzel kapcslatos kilátásokról, és nyilván sokfelé tapasztalható növekedés ebben az időszakban, ami ráadásul csökkent intézményi cselekvőképességgel párosul.
  • Szlovákiára nem nagyon figyeltem, pedig csak két halottjuk van a hivatalos adatok szerint. Megkapargattam kicsit a dolgot, egyből találtam +1 esetet: "One coronavirus-positive patient has died in Slovakia before, an 84-year-old woman, but the official cause of death was stated as an extensive heart attack." (Globálisan ezzel +8678+n.)
  • Történet Magyarországról. Tanulságok: (1) az egészségügyi dolgozók is lehetnek óvatosabbak social distancing terén (nem ezt volt itt a fertőzés oka, ezt csak by the way láthatjuk a történtekből); (2) diagnosztika terén az elővigyázatossági elvet sértő overconfidence bias megfigyelhető: "nem lehet koronavírus, mert ez csak egyoldali tüdőgyulladás"; (3) képalkotó vizsgálat jellemzően röntgennel történik, ami a CT-hez képest COVID-19 diagnosztizálására finoman szólva nem az igazi; (4) a kapcsolatkövetés itt sem volt körültekintő.
  • Kicsit utánanéztem közben Gangelt városának. Van kb. 12500 ezer lakosa. Ebből 15% szeropozitív egy 500 fős mintán végzett vizsgálat szerint. Ebből vonták le egyesek a következtetést, hogy akkor rengeteg az aszimptomatikus eset, és már csomóan átestek a fertőzésen, akik nem is tudnak róla. Fent már elmeséltem, miért hülyeség ez a feltételezés, és az átesés meg a szerzett immunitás nem úgy működnek, mint egyesek gondolják. De közben gondoljuk meg, ha Gangeltben volt 1400+ eset, értsd: igazi, felbukkant, felderített eset, akkor a 15% nem is olyan sokkal több. Kb. +400 embernél feltételezhető ezek szerint antitest jelenléte az azonosított "eseteken" felül. Valamennyi antitesté, amennyi nem biztos, hogy egy alaposan körbeköhögött bevásárlásnál is elég.
  • A maffia építi társadalmi bázisát, rászoruló pedig akad bőven (Olaszország).
  • Ez a kutatócsoport most 80%-os valószínűséggel ígér őszre működő vakcinát a koronavírus ellen, mai hírekben hallottam. Csimpánz-adenovírust használnak, az ezzel való beoltásnak a MERS-CoV elleni hatásosságáról volt már adat korábbról. Vektorként más oltásoknál is használják. Persze a vakcinát gyártani is kell majd még.

2020.04.13.

  • Hazaküldik a krónikus belgyógyászati betegeket a Jahn Ferenc kórházból. Ha minden igaz, ennek a hátterében az van, hogy "a fekvőbetegeket fogadó összes hazai gyógyító intézményben a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát alkalmassá kell tenni az új koronavírussal fertőzöttek ellátására, és ezt az intézkedést húsvét alatt kell végrehajtaniuk a kórházaknak."
  • A Kreml szerint kezd súlyossá válni a helyzet a moszkvai kórházakban.
  • A maszkviselés hasznosságáról friss tanulmány. Fontos kiegészítés lehet, hogy az, hogy "Our results indicate that surgical face masks could prevent transmission of human coronaviruses and influenza viruses from symptomatic individuals", az egyben azt is jelenti, hogy az aszimptomatikusaknál is, plánesőt.
  • Támadás karddal kijárási korlátozást kikényszerítő rendőrök ellen Indiában.
  • Hosszú tud lenni a felépülés a COVID-19-ből, és sajnos gyakran nem lineáris.
  • Etikus-e deportálni embereket egy járvány sújtotta országból egy gyenge eü. kapacitásokkal rendelkező másikba, bármilyen okból is történjen ez? USA-Haiti viszonylat.
  • Egy New York-i tanulmány. Amit feldolgoz: "4,103 patients with laboratory-confirmed Covid-19 disease in New York City, of whom 1,999 required hospital admission and 650 required intensive care, mechanical ventilation, were discharged to hospice and/or died." Kritikus jelentőségű kezelés szempontjából: "Clinicians should consider routinely obtaining inflammatory markers during hospitalizations for Covid-19" (=gyulladásmarkereket nézni rendszeresen). Életkor 65 felett, 40 feletti testtömegindex jelentős kockázat (Body Mass Index, BMI; számítása: kg/m2-ben, azaz pl. 80 kg / 1,79x1,79 m2). 200 feletti C-reaktív fehérje is. A tanulmány végén döntési fák! A hospitalizációs kockázat/szükséglet felmérésénél a fehér/nem-fehér ismérv alapján is különbséget találtak (nem-fehérek kilátása rosszabb). További érdekesség az elvileg bakteriális fertőzés okozta gyulladás kapcsán emelkedő prokalcitoninszint kockázatindikatív volta, anélkül, hogy az ténylegesen bakteriális felülfertőzéshez látszana kapcsolódni az itt vizsgált eseteknél. (H/t Epikurosz, ismét.)
  • Ugyancsak a kommentek közül kiemelve: republikánusok (pontosabban konkrétan a Trump-támogatók) csinálják a social distancinget kevésbé. Emellett az alacsony jövedelmi csoportra is kijön ez. A módszer, ami alapján a kutatók erre a következtetésre jutottak, a mobilhasználók által megtett napi távolságok változásának mérése volt egy járvány előtti referenciahét értékeihez képest.
  • A kommenteket mindig érdemes nézni, mert nagyon sok hasznos dolog van ott is!

2020.04.14.

  • Nagyon kellemetlen olvasmány. Ezt persze majd sokat kell még vizsgálni, és nyilván meg kell figyelni, mi történik a felgyógyultakkal hosszú távon, de sajnos a COVID-19-eseknél gyakran látható limfopéniából (limfocitopénia, limfocita-hiány; CD-3-as, CD-4-es és CD-8-as T-sejtek csökkenése) vagy például a sokaknál lassú, visszaesésekkel tűzdelt felépülésből érezhető volt, hogy valami ilyesmi is lehet a hátterében. Majd részletezem ezt, ha már biztosabbat lehet tudni, de úgy tűnik, hogy a SARS-CoV-2 S-fehérjéjének valamely doménje a T-sejtekbe is lehetővé teszi a behatolást (talán a CD147-es receptoron át), és ezzel a vírus közvetlen romboló hatást fejt ki az immunrendszerre. Ami ebből következik, az az, hogy rendkívüli költségek vállalása indokolt a járvány felszámolása érdekében. Ha pl. valaki elgondolkodna, hogy "érdemes-e", "nem pazarlás-e" letesztelni valakit, aki kitett lehet, tessék szabadságra küldeni. Ez annyira fontos, hogy ma már nem is írok ide mást, holnap pedig új bejegyzést nyitok. Közben erről a cikkről a Nature-ből lemaradtam, az eredeti forrás az itt tárgyalt témában, úgyhogy pótolom. Ebből úgy tűnik, hogy a T-sejtekben legalább nem replikálódik tovább a SARS-CoV-2 (ellentétben a HIV-vírussal).
  • És még egy adalék: ennek a magyar férfinak a tapasztalatai is figyelemre méltók. Én értem, hogy erőforrás-szűkösség van, de azért hogy állandóan összeköttetéseket kell mozgósítaniuk meg a betegségüket huszonötször bizonygatniuk beteg embereknek ahhoz, hogy foglalkozzanak velük, vagyis hogy a verbális vesszőfutásra való készség és a belépő társadalmi tőke (pl. orvos ismerősök megléte) gyakorlatilag szűrő diagnosztikai kritériumok, ez nagyon nincs rendjén, akármi is a végső ok, vagy akárki is a végső felelős ezért.

Folyt. köv. A folytatás itt olvasható, új bejegyzésben

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr1115590410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.04.04. 15:42:33

Kedves Péter!

Ha már ismerted, akkor feleslegesen linkeltem.

www.worldometers.info/hu/

Ha minden igaz, idén úgy 6o millió fő fog meghalni a Földön (most negyed év végén járunk 15 millió halálozásnál). A legvégén az "Egészség" fejezetben látni lehet a főbb halál okok számát is.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.04. 17:23:04

@rdos: Igen — nem tökéletes adatok persze, de ezeket mindig lenyűgöző nézegetni. Sajnos az a globális helyzet ismeretéhez tartozik, utaltam is rá korábban, hogy a bolygó lakosságának jelentős része úgy születik és hal meg, hogy ennek adminisztratív nyoma igazából nincsen.

A járványról azért vezetem az adatokat, mert itt kifejezetten diszruptív folyamat impaktjáról van szó, és ezt hasznos ismerni megközelítőleg pontosan. Az ettől még régi igazság, hogy az élet nemi úton terjedő betegség, 100%-os halálozási aránnyal. Ezen nem tudunk segíteni, illetve van olyan filozófia, miszerint nem is érdemes.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.04.04. 22:10:10

Nem hiszem el. A vincenten kommentelték, ide is linkelem.

www.facebook.com/hadhazyakos/posts/2606996632744497

Nem vagy csak alig tesztelünk, közben a kórházi betegszám és halott szám titok. :-( Nem lesz ennek jó vége. :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.04. 22:21:41

@rdos: Igen, fentebb írtam én is erről. Nagyon nincs rendben. Pont nincs értelme ARDS-el kínlódó embernél ellőni egy tesztet... mégis mi baja lenne egy járvány közepén, félrenyelt egy szem kukoricát, csak nem vette észre? Kezelni pedig mindenképpen kell, és fertőzés szempontjából óvatosnak sem a PCR-teszt alapján kell vele lenni. A tesztelésnek pont azoknál lenne értelme, akiknél nem csinálják. És nem csak itt, más országokban is ugyanez a shitshow megy. Nem tudom elemzési paradigmába rendezni.

_Epikurosz_ 2020.04.06. 10:47:20

Heidelberg egy pici város, csak az okosak férnek el benne. Lehet, hogy interleukin-6-ra tesztelnek: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.01.20047381v1.full.pdf

A NYT cikk nagyon hasznos, köszönöm, megvilágítja bizonyos emberek helytelen hozzáállását.

@rdos: valóban nem lesz jó vége. A legtöbb, amit egyénileg lehet tenni, az az, hogy bezárkózunk, maszkot viselünk, és időnként lehúzzuk a wc-t. Meg persze a patikai tisztaság, fertőtlenítővel és anélkül is. Lehet önkénteskedni is, ha van miből. Akinek most nincs tartaléka, az …. nem tudom, de igen szar helyzetben lesz. Biztos hallottál már a szegénység lehetőségeket korlátozó szerepéről (Amartya Sen). Kínában ez hogy volt? Szerintem még mindig fennáll az "egy marék rizs" megállapodás, a vuhaniakat legalábbis mintha ellátták volna, igaz csak egy (1) hír alapján.

Vissza a munkához:
HIV megelőző kezelés gátolja a SARS-CoV-2 RNA polimeráz reakciót: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.03.022939v1.full.pdf

Atazanavir jobban kötődik a SARS-CoV-2 -höz, mint a Lopinavir :
www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.04.020925v1.full.pdf

Fenotípus differenciák becslése aminosav (DNS)pozíciókból, ezt alkalmazták SARS CoV - és 2-re, aprotinint és omeprazole-t ajánlanak tesztelésre. www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.03.024257v1

Klorokin és metformin üti egymást (utóbbi diabetes gyógyszer(!!): www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.03.31.018556v1.full.pdf

Pooled sample cikk: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.03.024216v1.full.pdf

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.06. 11:03:06

@_Epikurosz_: hoppá, ma reggel gondolkodtam pont ezen, hogy a HIV-gyógyszerek hasznosulhatnak-e profilaxisként. A Jockusch et al.-féle cikk akkor kapóra jön ehhez.

Heidelberghez: igen, citokinek biztosan relevánsak + gondolom, nézik, van-e csökkent limfocita, trombocita.

A klorokin-metformin interakciónak lehet akár a mortalitásban is szerepe akkor... Kellemetlen, ahogy előjönnek ezek a kezelési konfliktusok, ekkora járványnál nyilván elkerülhetetlenül. Az ACE-inhibitor és angiotenzinreceptor-blokkoló vérnyomásgyógyszerekről is meg közben a vita, és nyilván nem lenne egyszerű mindenk érintettet kálciumcsatorna-blokkolókra állítani most, amikor már a háziorvoshoz bejutni sem egyszerű :(

_Epikurosz_ 2020.04.06. 20:11:50

Hálózatok a vírus terjedésére: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.02.20050468v1.full.pdf

A páciens is leveheti az egyszerűbb mintákat: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.01.20050005v1.full.pdf

Alighanem ezt olvashatta a tokiói polgármester, hogy ijedten kezdett nyilatkozni: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.02.20051490v1.full.pdf

ACE2 genetikai variánsai és gyakoriságuk az európai - nem finn népességben:
www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.03.20047977v1

Beszéddel nem csak információt adunk át - még egy érv a szájmaszk mellett: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.02.20051177v1

Már január-februárban is ott lehetett a járvány Amerikában a CDC dolgozói szerint: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.02.20051417v1

_Epikurosz_ 2020.04.06. 20:12:00

A magyar fertőzöttek 12%-a egészségügyi dolgozó? Dehogy. Ők férnek hozzá a teszthez... most már.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.07. 09:59:00

@_Epikurosz_: az Anfinrud et al.-féle cikkben: "We found that saying the words 'Stay Healthy' generates thousands of droplets that are otherwise invisible to the naked eye" - zseniális. Egyik nap gondoltam is rá, hogy az angol nyelvterületen a VDF-ek (voiceless dental fricatives) nem jönnek most annyira jól.

Az ACE-2-es receptorok változatossága is nagyon érdekes volt, azt is bedolgoztam már fentebb a jegyzeteimbe.

A következő a hálózatos tanulmány lesz mindjárt.

_Epikurosz_ 2020.04.09. 09:19:21

Vírusterjedési modellhez alap paraméterek becslése: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.06.20052506v1

In vitro Darunavir teszt jelzi, hogy nem hatásos a gyógyszer: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.03.20052548v1.full.pdf

Ez a BCG-tanulmány nem veszi figyelembe az oltás bevezetésének évét, viszont egész jó a végén a cikklista (ha kell még anyag. Ha nem, akkor bocs):
www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.07.20053272v1.full.pdf

N95-ös maszkokat jó eredménnyel lehet autoklávban és porlasztott hidrogénperoxidos géppel tisztítani : www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.05.20049346v1

App készült statisztikai felmérésre, aminek az eredménye, hogy a szaglás és ízérzés elvesztése jó előrejelzője a COVID-19 betegségnek (most nézem, self-selecting biased, Random Forest imputált adatokkal, hát, izé na): www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.05.20048421v1.full.pdf
Ehhez képest az olaszok 6 padovai páciens alapján a legenyhébb, minden másban aszimptomatikus esetnek gondolják. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.06.20045393v1

Interferon gének 8000 évről levezetve. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.05.20054627v1.full.pdf

Szennyvíz monitorozás több vírust mutat Massachusetsben, mint amennyit a megerősített esetek indokolnak: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.05.20051540v1

Stanford azt mondja, hogy ha fiatal vagy, nem kell félned... ha egyébként foglalt ágyad van egy kórházban, lélegeztetőgéppel, és nincs valamilyen alapbetegséged. Ezzel a 2 feltétellel populációszintű statisztikát csinál... ideírhatom, hogy hüje? www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.05.20054361v1.full.pdf

A maláriát nézegeti, de nekem megütötte a szemem, hogy a BCG oltás Afrikában nem csökkenti, hanem erősíti a COVID-19 lőfordulását és halálozását. A másik lehetőség, hogy az indiai kolléga összekeverte a szezont... hiszen ha kötelező a BCG, akkor egy relatíve fejlettebb afrikai országgal van dolgunk, ami jobban is van bekötve a világba, tehát ott előrébb tart a pandémia. Aztán lehet, hogy én vagyok a fogalmatlan. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.03.20052563v1

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.09. 10:51:42

@_Epikurosz_: nagyon király anyagok! A kokainos felmérések nyomán nagyon jó, hogy valakinek eszébe jutott megnézni a szennyvizet is, óriási ötlet.

Ioannidis kicsit hüje szerintem is, igen :) Persze respekt a Stanfordnak, de azért...

A BCG-s gondolatmenet abszolút jónak tűnik, és az afrikai adatok végképp nem a legjobbak, úgyhogy ez is torzíthat az adatokat jobban gyűjtők, egyben jobban bekötöttek, gazdagabbak stb. esetében.

_Epikurosz_ 2020.04.10. 21:13:55

A szennyvízről jut eszembe: mi van, ha abban is tud szaporodni de legalábbis megmaradni? Ez megmagyarázná a hongkongi egész lépcsőházas fertőzéseket, a sokkal magasabb amerikai mérhetőséget, meg egyébként is, a denevérguanóban is benne van. Tehát hogy akkor az amerikai adatok viszont felülbecsülhetnek. Persze ez csak tipp.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.10. 21:34:57

@_Epikurosz_: Itt inkább csak a vírus környezeti stabilitása teszi lehetővé, hogy ússzon az "árral", és Hongkongban is így tudott eljutni egyik helyről a másikra (további mechanizmusként az érintett, gyakran az épületek falán kívül futó csövek környékén mászkáló élőlények, rágcsálók és ízeltlábúak is besegítettek ott, a hongkongiak erre a következtetésre jutottak).

_Epikurosz_ 2020.04.13. 11:25:19

Náluk ezek szerint nem fagynak el a csövek télen.

Frissülő, rendszerezett peer review 4 fős indult, a bot egyelőre nagyívű merítést végez, amiben valami miatt ott vannak a proantociánok is, teljesen más témákkal kapcsolatban.
A medRxiv bejelentő cikke: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.08.20056598v1
A rendszerezett adatbázis:
test.iloveevidence.com/loves/5e6fdb9669c00e4ac072701d
A frissülő feldolgozott információ: www.epistemonikos.cl/all-about-covid-19/

Furin proteáz inhibitor mint ötlet, a spike protein alapján: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.10.036533v1.full.pdf

Rendes standard statisztikai elemzés a vércsoportokról, AB0+Rh felbontásban, és az Rh pozitívaknál van (erősebb) összefüggés (illetve csak együtt volt relatíve elég az Rh negatív eset): www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.08.20058073v1

New York tömeges adataiból: életkor és további betegségek valószínűsítik a kórházi felvételt, de a felvételkori oxigénhiány és a gyulladás markerek mondják meg, hogy kritikus állapotú lesz-e a beteg. Van hozzá döntési fa, maximum likelihood becsléssel. Ez érdekes, a dagi, 35-ön fölüli 65-ön aluli nőket hazaküldik, a hasonló pasikat bent tartják a kórházban. Még furább: a 44-65 közötti nem dagi nem diabeteszesek közül a nem fehér férfiakat bent tartják, a többi mehet. Valamint a dohányhasználat érdekes, de nem interpretálható eredményeket adott (lásd kommentek). www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.08.20057794v1

Hogyan tedd be a 254 nanométer hullámhosszú UV-C fertőtlenítőbe a maszkot: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.07.20057224v1.full.pdf

CloroCovid-19 Study (IIb fázisban) : klorokint csak alacsony dózisban és rövid ideig! www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.07.20056424v1

Hálózatokra egy megoldás: ha N ember van a hálózatban, akkor n véletlenül választott ember közül a legtöbb ismerőssel rendelkezőt immunizálják. Ismételten n embert választanak ki, a legtöbb kapcsolattal rendelkezőt immunizálják, amíg 1-p %-a az embereknek immunizálva lesz. Skálafüggetlen hálózatokban (mint az emberi kapcsolatok) p akkor nem nulla (akkor nem kell mindenkit immunizálni), ha az n nagyobb vagy egyenlő mint log N (elég nagy csoportokat választunk ki). www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.07.20056606v1

Kísérlet bejelentése: Nitrogénoxid mint megelőző antivirális szer orvosoknak és nővéreknek, 4x30 perces adagokban (methemoglobinemia elkerülésére, azaz hogy ne fulladjon meg a kolléga): www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.05.20054544v1

A szegények és a republikánusok kevésbé tartják a távolságot (azt hiszem, ez már volt): www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.06.20055632v1

Ezt most elküldöm, mert az első link fontos lehet, és még sok átnézendő van.

_Epikurosz_ 2020.04.13. 11:25:22

Nem csak a magyarok kreatívak: a maszk illeszkedését szacharinos felhővel lehet tesztelni. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.06.20055368v1

Nem tesztelsz rendesen? Mi azzal is számolunk!
www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.08.20058313v1

RT-qPCR felgyorsítása a minta 70°C-ra felmelegítésével 10 percre. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.08.20058495v1

Éhomi vércukor nagyobb vagy egyenlő mint 7mmol/L (nem diabéteszes, nem vesebeteg, stb) (csoportban az LDH, HDDH és kreatininszinttel) előrejelzi a többszervi komplikációt: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.08.20058040v1
hmm, lehet, hogy nem csak a metformin zavar be?

Digitalis cseppek citokin vihar ellen, ha jól értettem, rögtön le is védette (de mit?? ezen??): www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.09.034983v1

Laborban dolgozóknak: vírusölő módszerek jósága: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.11.036855v1

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.14. 14:09:18

@_Epikurosz_: nagyon köszönöm ez úton is, mindenki nevében.

Közben egy erősen zavarba ejtő jelenségre lettem figyelmes: beindult egy trollgépezet a társadalmi médiában, amelyik azt terjeszti, hogy nem szabad "feleslegesen" tesztelni. Persze emlékszem, mi volt anno az iskolabezárások kapcsán. A vezető megváltoztatta az álláspontját, és a trollfelhők azzal el is illantak — nincs, sőt nem is volt itt semmi látnivaló stb. De azért fárasztó egy jelenség ez. Az idő pedig fogyóban. A kijárási korlátozással nyitott lehetőségablak becsukódik egyszer.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.15. 08:45:57

@_Epikurosz_: hoppá, beszéltünk itt a sample poolingról, és most itt ez a tanulmány, kiteszem ide (közben nyitottam újabb bejegyzést, ahogy ígértem).
jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2764364?fbclid=IwAR1gK5PKy3ENZTbSsUnnIxIwQdP2rr2qDx1wAz-Q5tdMen8gtKxCQlmB8x4
Hogan CA, Sahoo MK, Pinsky BA. Sample Pooling as a Strategy to Detect Community Transmission of SARS-CoV-2. JAMA. Published online April 06, 2020. doi:10.1001/jama.2020.5445

_Epikurosz_ 2020.04.18. 19:06:20

@Marton Péter: Kipróbálták, sikerrel, és nem is akárhol, ez nagyon jó fejlemény. Lehet bátran koppintani.
süti beállítások módosítása