Külpraktika

Külpraktika

A koronavírus-járvány rögös útján, tovább

2020. június 15. - Marton Péter

Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában):

2020.06.15.

  • Így vált a COVID-19 az egyik vezető globális halálozási okká, vizualizáció. (Kieg.: A G7 is megosztotta az ábrát, és számos kommentelő írta felháborodva, hogy de hiszen rákban többen halnak meg. Hát, nem fogom sajnálni a koronavírust, de ez a sorsa, úgy tűnik. "Á, hát hol van ez az influenzához képest", mondogatták anno egyesek. Miután az a szöveg nem jött be, most a rákkal és a szív- és érrendszeri betegségekkel jönnek. Azokat a SARS-CoV-2 nem fogja tudni lekörözni. De ha mégis sikerülne neki (mondom, nem fog sikerülni neki, csak az irónia kedvéért írom), akkor mi következne? Hogy "nem ebben fogunk kihalni"?)
  • Erről eszembe jutott még valami. Május 24-én volt az itt közölt adat szerint 256795 maláriás haláleset idén (2018-ban csak 405 ezer volt egész évben). Úgyhogy elmondom, hogyan lehet az afrikai országokban olyan alacsony a halálozási arány COVID-nél. Úgy, ha pl. a szokásosnál többen halnak meg maláriában. Mármint hivatalosan. Ehhez rossz szándék nem kell. Lázas beteg fájdalmakkal meghal, mélyreható vizsgálódás nélkül nincs nagy különbség ott, ahol ehhez hozzászoktak, és nincs nagyon eü. infrastruktúra.
  • Peking eddig egész jól megúszta. Kezelni fogják a helyzetet, de a fővárosban ez nagyobb zavar forrása, mint Wuhanban.
  • Arról, hogy az Indiából jövő adatok mennyire problémásak. Orvosilag évente a halálesetek 22%-át vizsgálják csak. Kieg.: e szerint a forrás szerint a halálesetek 70%-át regisztrálják csak (normális körülmények között...), és azok ötödére igaz, hogy van orvosilag megállapított halálok.
  • Spanyolország egészen hihetetlenül pofátlanul jár el a koronavírusos halálesetek (nem-)jelentésével. Ugyanitt adat arról, hogy eddig volt minimum +43000 szezonális átlagot meghaladó halálozás idén. Eddig 4500 halálesetet számoltam el ilyen kategóriában összesen, úgyhogy itt konzervatívan, de a 43000 háromnegyedét figyelembe fogom venni (tekintve a már eddig is komolytalan adatszolgáltatást), és abból vonom le a 4500-at (kijön 27750). G.a.h.: +111168+n. (Kieg.: spanyol újságírók utánamentek a dolognak, és tekintve, hogy mit hoztak ki közvetlenül COVID-hoz kötődő halálesetnek (16436), ami a jéghegynek csak a vízből az eü. rendszer szenzorai számára kilátszó része, nem lőttem itt mellé sajnos.)
  • Mint Svédország, Spanyolország vagy Nicaragua esete mutatja, a valóságtagadó (eufemisztikusan lásd még: "post-truth") politizálás bal- és jobboldalon is előfordul, és ronda egy nyavalyája az emberiségnek.
  • Apropó, Nicaragua és járványtagadó vezetés. Costa Rica elég komoly negatív kicsordulási hatást kap tőlük a munkásmigráció kapcsán. Korábban már a Pan-American Health Organization határozott intervencióját is kérték a szomszédok háza táján.
  • Kísérletek egy új szerrel (TRV027), mely egyszerre blokkolja az AT-II-t és pótolja az AT 1-7 hatását, hogy normalizálja a vérnyomást, és ezzel segítsen kezelni a vérrögképződéssel kapcsolatos problémákat is.
  • Ebből az elemzésből (a KKI-től, Németh Ferenc munkája) megtudható pl., hogy Észak-Koszovóban jelenleg is Szerbia rendelkezik effektíve a közegészségügyi intézkedésekről, és a koronavírus-tesztjeik is Szerbiába mennek.
  • Burundi elnöke, Pierre Nkurunziza elhunyt, minden valószínűség szerint COVID-ben. Ő lenne a második halott az országban, de jaj, ő maga gondolta úgy, hogy a járvány felesleges para, elég gyakorolni a vallást buzgósággal, ezért őt nem is tesztelték. A felesége még korábban Kenyába repült kezelést kapni, az Aga Khan Foundation ottani kórházában. G.a.h.: +111169+n.

2020.06.16.

  • Ez a tanulmány kihozta, hogy a belga eü. személyzetnél nem volt nagy a betegekkel érintkezés rizikója (nyilván PPE-kkel és protokollokkal menedzselték sikeresen) — egyéb tényezők inkább determinálták, ha fertőzöttek lettek (pl. háztartásban beteg). A belga ápolók viszont nem egészen elégedettek a támogatással, amit kaptak, és éppen perre mennek emiatt.
  • Új-Zélandon újra van eset. Két nő jött haza Angliából, és méltányossági alapon lerövidítették a karanténjukat, hogy meglátogathassanak egy halálán lévő családtagot — 650 kilométerre, Aucklandből Wellingtonba hajtottak ehhez.
  • Nálunk egy új esetet találtak (meg). A CFR tovább emelkedett, most már 13,85%.
  • Bangladesben leégett egy kórházi szükségrészleg, öt COVID-beteg meghalt. G.a.h.: +111174+n.

2020.06.17.

  • Egy csöppet over-the-top cím a BBC-n: "Dexamethasone proves first life-saving drug". Szteroidokat természetesen eddig is használtak a túlpörgött immunrendszer fékezésére a súlyos eseteknél. Itt állítólag olyan jók az eredmények, hogy egyharmaddal csökkenthető lehet a lélegeztetőgépre szorulóknál a halálozás. Úgy legyen! Az előbb-utóbb beérő finomhangolások a kezelésben idővel mindenképpen csökkentik az Infection Fatality Rate-et. És akkor jöhetnek majd a boldog tudatlanok magyarázni, hogy nem is volt olyan halálos ez a vírus. Hiszen eddig "csak" félmillióan haltak meg benne, akik "nyilván" mind amúgy is gyakorlatilag halottak voltak (a javuló kezeléssel persze lehet, hogy mégsem...). Legyen meg a boldog tudatlanok akarata.
  • Úgy tűnik, Kínában komolyan aggódnak amiatt, hogy esetleg a fagyasztott lazaccal hozták be a vírust.
  • Aggódnak a vírus terjedésének gyorsasága miatt is.
  • És éppen az ilyen esetek miatt különös (értsd: feltárandó, megalapozott magyarázatra szorul), amit például Magyarországon látunk. Nálunk minden jel (a szennyvizes adatok, a halálesetek számának lelassult növekedése, illetve az európai mortalitásfigyelőnél látható normális halálozási mutató) arra utal jelenleg, hogy szerencsére elmaradt ez a fajta robbanás. (A regisztrált esetek számát nem érdemes nézni — mára a CFR megint tovább nőtt, most éppen 13,9%.) Kórházi dolgozók tették ki közben az ismert fertőzöttek 15%-át, és csak egy személy halt meg közülük (600-nál több fertőzött közül, és 564 másik haláleset mellett), miközben pl. Oroszországban már 416 eü. dolgozó halt meg a ma reggeli állás szerint. Szerencsénk van? A korai korlátozások és a szerencse a magyarázat, együttesen? Nem mindegy, az esetleges következő hullám elé tekintve. 
  • Indiában közben halálozási rekord, részben adatkiigazítások miatt. Sajnos a vasúti kocsik kórházzá konvertálása pontosan jelezte, mennyire súlyosra fordult az ottani helyzet. Kétezernél több halott egy nap alatt, a hivatalos adatok szerint.
  • India és Kína között összecsapások voltak a Himalája térségében.
  • Minneapolist nem követtem egy darabig. A városi tanács deklarálta, hogy teljesen fel akarják oszlatni a városi rendőrséget, mert a reform nem elég, de ezzel messze nincs vége a történetnek. A rendőrség nagy reformok ígéretével igyekszik kivenni a szelet a kezdeményezés vitorlájából. Ezzel egyfajta alkufolyamat zajlik, ha jól érzékelem. A városi tanács döntése látszólag a "Defund the Police" kezdeményezéssel rezonál — sajnos nem feltétlenül konstruktívan. Ahelyett, hogy lenne egy egészséges vita arról, hogy milyen feladatokkal nem kellene terhelni a rendőrséget, vagy hogy maga a rendőrség mitől működne jobban, a különféle támogató és ellenzőtáborok tüzét fűti a deklaráció. Közösségi egymás nyakába borulásról álmodnak az egyik, anarchiáról rémálmodnak a másik oldalon — megoldásokra pedig a valóságban van szükség.

2020.06.18.

    • Németország. Újabb húsfeldolgozós klaszter. Fagyos munkakörülmények, zsúfolt munkásszállók kelet-európai munkásoknak. És a kötelező idiotizmus a munkaadók részéről: "biztos otthonról hozták magukkal ezek".
    • A hondurasi elnök és felesége is pozitívak, az elnök beteg.
    • Az iskolák is lehetnek jelentős terjedés terepe. Izrael.
    • A night out in Florida. Klaszterek, klaszterek, klaszterek.
    • Adatkészlet arról, ki mennyiszer szolidarított meg, és kiket, a járvánnyal kapcsolatban az EU-ban. A németek vezető helye nem lepett meg, de érdekes pl. a cseheket ott látni a szolidaritási toplistán.
    • A BBC 27 ország excess mortality adatai alapján minimum 130 ezerre teszi a járvány (közvetlen és közvetett, pl. kieső eü. ellátás miatti) áldozatainak számát a hivatalos adatok felett (mindenhol megnézve, mennyi az "other excess deaths", tehát minden COVID-19-es halálesetet extrának tekintve, konzervatívan). Én ugyebár külön dolgozom, all-source jelleggel, ugyanezen a mutatón, nézzük, mi számít az ő adataik közül az én mutatóm esetében. (Korábban figyelembe vett számokat levonva, a különbözetet egységesen mindenütt 10%-kal csökkentve, azaz feltételezve, hogy járvány nélkül is mindenhol lett volna ennyi excess mortality.) Chile: +1963. Ecuador: +7749. Jakarta: +2983. Irán: +3988. Japán: +225. Hollandia: +3376. Peru: +11463. Portugália: +1383. Dél-Korea: +1107 (itt feleztem, azaz többet levontam, a különösen intenzív tesztelésükre tekintettel). Thaiföld: +2084. Az Egyesült Államokból eddig 9548 halálesetet vettem figyelembe, így: +15694. G.a.h.: +111174+52015+n=+163189+n. (Ha valakiben felmerül a kérdés, hogy lehet az én konzervatívabb számítási módom mellett több a végső számadat, mint a BBC-nél: én több országból néztem, és a BBC által vizsgált adatok származási periódusánál jóval tágabb időszakban, az addicionális halálozást.)
    • Azt jó tudni, hogy a hivatalos kínai lazacpánik közepette legalább a kínai CDC azért nem az importlazacot gyanúsítja elsősorban.
    • Trump szerint a koronavírus kihalóban. Pence is megtartotta a kötelező kis "mission accomplished" beszédét.
    • A brazil őshonos népességet nem kíméli a vírus.
    • Na, akkor dolgozzunk egy kicsit. Ez a paper a D614G mutációt azonosította (az S-fehérjében) jelentősen nagyobb transzmisszivitás (és a virionon nagyobb mennyiségben és stabilabban kifejeződő S-fehérjék) forrásaként. Ennek a szekvenciája, a 614-es pozíció környékén (1273 aminosavból): SNQVAVLYQDVNCTEVPVATH helyébe lép SNQVAVLYQGVNCTEVPVATH (614-nél glicin lép az aszpartát helyébe; a Wuhan-Hu-1-esnél pl. még aszpartát volt). Kérdés: a Magyarországon izolált vírusoknál jelen volt-e ez a mutáció? Ha az alábbi idővonalat követjük, a G térnyerése a nálunk viszonylag korán bevezetett korlátozó intézkedéseket követi.

sarscov2_d614gmutation.jpg

  • Hipotézis: ezt a mutációt sikerült volna kizárni a korlátozásokkal? Lényeges kérdés, mert akkor a nemzetközi forgalom újbóli élénkülése mellett a G térnyerése újra elképzelhető.
  • Még mielőtt én böngészhettem volna át néhány vírusgenom-szekvenciát, szembejött ez a paper itt. Ezek szerint a hCoV-19/Hungary/mbl1/2020 pl. hordozza a D614G mutációt. Ezt március 17-én töltötték föl, GISAID kódja 416426. Budapestről származik. Tehát itt volt, legalább egy izolált vírusnál jelen. By the way, itt a P4715L mutáció is adott az RdRp-ben (RNS-dependens RNS-polimeráz), amelyről szintén az a tapasztalat, hogy a releváns változások egyike.
  • Kérdés, mi a helyzet a többiekkel? Hungary/SRC-00066/2020 (Baranya, GISAID 435403), Hungary/SRC-1788lc/2020 (Szeged, GISAID 435425), Hungary/MBL-469/2020 (Balassagyarmat, 435424), Hungary/MBL-465/2020 (Balassagyarmat, 435423), Hungary/MBL-464/2020 (Balassagyarmat, 435422), Hungary/mbl2/2020 (Baranya, 418483), Hungary/SRC-01136/2020 (Baranya, 435418), Hungary/MBL-003/2020 (Balatonfüred, 435421), Hungary/SRC-02801w/2020 (Békésszentandrás, 435428), Hungary/SRC-03670w/2020 (Kecskemét, 435430), Hungary/SRC-00105w/2020 (Kecskemét, 435426), Hungary/SRC-00126/2020 (Baranya, 435405), Hungary/SRC-00055/2020 (Baranya, 435419), Hungary/SRC-00417/2020 (Baranya, 435409), Hungary/mbl49/2020 (Baranya, 416744), Hungary/SRC-00067/2020 (Baranya, 435404), Hungary/SRC-00419/2020 (Baranya, 435410), Hungary/SRC-00792/2020 (Baranya, 435412), Hungary/SRC-00620/2020 (Baranya, 435416). Megjegyzés: kicsit sok a Baranya (PTE, értem én) — a nagyobb diverzitás jobb képet adna.
  • No, itt egy másik paper. Ez 3/3 magyarországi szekvenciában találta meg a D614G-t. Sajnos nem jelöli, melyikeknél a fenti listából. Mindenesetre így 3-4 példányról tudunk, ahol a D614G megvolt. Ez így azt sugallja, hogy nem ez a magyarázat a vírus "nyaralására" Magyarországon.
  • Egy 1983-as tanulmány az északkeleti országrészről. Szerológiai vizsgálat, 2881 mintából 58% volt pozitív OC43-as koronavírus elleni antitestekre. Hoppá. 15-19 év közöttieknél 70% a szint. Ez már inkább lehet része a magyarázatnak, amit keresek — bár 1983 régen volt... Mennyi lehet a keresztimmunitás?
  • Mielőtt túlzottan örülni kezdenénk, azért megjegyzem, hogy a CFR tovább nőtt mára. Most már 13,92%.
  • Kínai tanulmány. (Csak) 3,2-3,8%-os szeropozitivitás Wuhanban (még március és április eleje között mérve, ami IgG/IgM szempontból nem közömbös).
  • Újságíróknak, akik ezt olvassák, és támaszkodnak rá: az én időm is drága. Nyilván tök jó, hogy így összeszedem ezeket a dolgokat, plusz közzéteszem vele együtt a saját elemzésemet is — ugyanilyen jó, ha hivatkoznak is rá, amikor innét találnak hasznos anyagokat és információkat. Habilitált docens vagyok a Corvinuson, úgyhogy igazán nem kell szemérmesen elhallgatni a forrást.

2020.06.19.

2020.06.20-21.

  • Készül Trump nagy kampányeseménye Tulsában, Oklahomában. Állítólag tesznek majd ki maszkokat is önkéntes használatra, de a résztvevők számára mostanra vallási kérdés, hogy nem nagyon akarnak ilyesmit viselni. Figyelembe véve a paramétereket (résztvevők száma, fertőzöttek vélhető aránya a populációban, szuperterjesztők vélhető aránya stb., akár néhány száz fertőzés is összejöhet egy ilyen alkalommal).
  • Floridában betelőben a kórházi intenzív osztályok. (Arizona sem áll jól.)
  • A CFR nálunk tovább nőtt, most már 13,95%.
  • 18 éves COVID-beteg férfi kettős tüdőátültetése Olaszországban.
  • Ez a cikk megy most köröket a magyar interneten. Országok erős BCG-átoltottsággal és anélkül, összehasonlítva. Kár, hogy nem is. Mert miközben a teljes adatuniverzumra elvégezhető lenne az elemzés, a szerző kiválasztott nyolc ilyen + nyolc olyan országot. Az önkényes szelekció pedig nem túl meglepő módon torzítja az BCG-átoltottság szerepének megítélését, nem reprezentatív. Type I error. Itt lehet tanulmányozni a BCG-vel kapcsolatos országadatokat. 

2020.06.22-23.

    • A húsfeldolgozók (pl. Gütersloh) hatása az R0-ra Németországban. A Bundeswehr is részt vesz a tömeges tesztelés megszervezésében a környéken, és elképzelhető, hogy lesznek mobilitási korlátozások is.
    • Victoria állam, Ausztrália. Családi és szállodai klaszterek.
    • Egyre inkább úgy találják sokan, hogy a terjedésben a kb. 20%-ot kitevő szuperterjesztők játszhatják a domináns szerepet, miközben mások nem terjesztők egyáltalán. A szuperterjesztők jelentőségét illetően nem kételkedem, a tömeges nem-terjesztésben viszont nagyon is. Azért itt egy hongkongi tanulmány is, amelyik a szuperterjesztők dominanciáját találja megállapíthatónak. Mint az alábbi ábrán látható, sok volt a "szociális" közegben történő terjedés (baráti kör, szabadidős tevékenység másokkal), és a munka- és a családi kapcsolatok kisebb szerepet játszottak az itt megfigyelt esetekben. Ez a szórakozóhelyeknek, a tornatermeknek vagy éppen a bent fogyasztó vendégekben reménykedő éttermeknek pl. rossz hír lehetne, ha a politikusoknak az emberi élet védelme lenne a legfontosabb. (Mondjuk ahhoz elég hosszú azért a memóriám, hogy emlékezzek, Kínában pont a háztartáson belüli transzmissziót találták gyakorinak, és ez vezetett anno az erős aeroszolizáció feltételezésével szembemenő következtetésre. Mostanra viszonylag egyértelműen látszik, hogy van itt ez is, az is.)

 sarscov2_hongkongstudy_superspreadingdominates.png

2020.06.24-25.

  • A járvány kezelése Thaiföldön. Nagy hangsúlyt fektettek a kapcsolatkövetésre, mivel az költséghatékony. A lakosság fegyelmezett maszkviselőnek bizonyult — 95%-os normakövetés, azt írja a cikk. A piroslámpás iparágat nagyrészt leállították a járvány idejére.
  • Jájj. Eddig nem figyeltem, miket mondott Trump Tulsában, a kampánygyűlésén, pedig kitett magáért most is. Hogy ő lelassíttatta a tesztelést, hogy ne legyen már annyi eset, és azzal együtt hülyenegatívsajtó. Később persze elmondta azt is, hogy nem azt mondta, amit mindenki hallott, hogy mondott.
  • Nálunk közben meghaladta a 14%-ot a CFR.
  • Izrael: hogyan lesz egy 24 éves kosárlabdázó srác magas vérnyomásos, vérhígító tartós szedésére utalt, depressziós stb. A COVID-tól.
  • Nem fáradnék a link előkeresésével. John Ioannidis kihozta egy paperében, hogy 0,04% körül lehet a SARS-CoV-2 fertőzés-halálozási aránya. Miközben Belgiumnak lassan a 0,1%-a halott a járvány miatt. Ezt az embert tegnap kellett volna kidobni a Stanfordról. Vagy nem is tudom... muszáj volt egyáltalán beengedni oda?
  • Másik kedvenceim, a svédek kormányzatilag panaszkodnak, hogy a környező országok utazási korlátozásai velük szemben "mindennél fájdalmasabbak". Azért egy COVID-betegnek lehet, hogy vannak nagyobb fájdalmai is.
  • Az utazási korlátozások feloldásánál pedig ez a felelős megközelítés. Buborékképzés. Például ezt csinálja Új-Zéland a Fidzsi-szigetekkel. Ők nem kicsit következetesebben, mint az európai kormányok, de azért még az európai kormányokat is foglalkoztatja valamennyire, hogy kinek nyitják ki az ajtót a járványügyi megfontolásokat figyelembe véve.
  • Az Egyesült Királyságban végül elég lesz 1-2 méter az emberek közé a tömött szórakozóhelyeken. Nem bízzák a véletlenre.
  • Itt említik, hogy már Egyiptomban is meghalt közel-száz eü. dolgozó. Ez globálisan már 1500+ eü. dolgozó így.
  • A COVID-19 esetenként diabéteszhez vezethet. In vitro tenyésztett hasnyálmirigyekkel is vannak eredmények, de az organoidos eredmények mellé még további kutatás kell majd.
  • Houston, you have a problem.
  • Tanulmány nőkről (n=91412, CDC). A terhes nők 31,5%-a kapott kórházi kezelést (mondjuk a nagyobb arány részben nyilván az extra óvatosság következménye is, megjegyzem). A nem-terhes nőknek csak 5,8%-a. 
  • A probléma léptéke: az Egyesült Királyságban jelenleg százezres nagyságrendben kellene önkaranténezniük magukat az embereknek ahhoz, hogy a terjedés kezelhető legyen (ez a kapcsolatkövetésből gyűjtött adatok eredménye; meg is kérték az érintetteket egyébként).
  • Még pár gondolat az Egyesült Államokról. Breonna Taylor eü. dolgozó lelövése után nem volt még robbanás — március közepén —, mivel éppen akkor mindenki inkább bezárkózott. Pedig az az incidens is tökéletes lehetett volna gyújtózsinórnak. Derek Chauvin rendőr brutalitása félelmetesen hatékony időzítéssel gyújtotta lángra a közharagot. Mi lesz, ha legközelebb a rendőrségnek széles körű kijárási korlátozásokat kell majd betartatnia tömegekkel? A járványügyi helyzet ebbe az irányba tart.

2020.06.26-28.

  • Jemenben azon versenyeznek a houthik és a kormányerők által ellenőrzött régiók, hogy ki tudja jobban eltagadni a járványt.
  • Az utóhatások, miután szociopata, valóságtagadó politikusok elhitetik a népekkel, hogy a gravitáció véleménykérdés. 
  • UK, élelmiszergyári kitörések, a terjedés terepének a közös étkezdei ebédelés és a közös kocsiztatás tűnik.
  • Ez egy jó kis elemzés (h/t @rdos). A regressziós modellből az jön ki, hogy a június 2-i esetszámot nagyban determinálja (85%-ig) a kijárási korlátozások bevezetésekori esetszám (a járványszerűen gördülő teher mértéke), az első eset és a kijárási korlátozások bevezetése között eltelt idő (gyors intézkedés), a tesztelés mennyisége, illetve a népsűrűség. A népsűrűség a legkevésbé jelentős. A kijárási korlátozások szigorúsága kevésbé számít, mint a gyorsaság, illetve a gördülő teher induláskori mértéke. A tesztelésmennyiség sajnos fontos "zaj" forrása viszont, mivel a magyarázandó változó értékének a bizonytalanságához kapcsolódik. A modell pontossága tehát leértékelődik azzal, ha olyan értékeket magyaráz jól, amelyek nem valósak — ezt kénytelen vagyok hozzátenni. De intuitíven nem tűnnek helytelennek a járványpolitika számára adódó következtetések (=több tesztelést; gyors, határozott intézkedést; szigorúság tekintetében a pragmatizmus megengedhető az előbbi kettő teljesülése esetén).
  • A franciák nem tudnak leakadni a HXQ együtt-használatáról azitromicinnel, de az eredmények náluk (n=3737, ebből 3119 kapta a HXQ-s kúrát, 618-an mást) a HXQ javára szólnak.
  • Orvosi protokollok témában itt a NEWS-pontszám számítási metódusa, ma találkoztam vele. Testhő 35 fok alatt +3 pont. 
  • A világgazdasági kilátások negatív módosulása (--4,9%) az IMF előrejelzésében (h/t @orsklutsch).
  • Miért van Peruban nagy járvány a hosszú lockdown ellenére is? Mindennap bevásárlás, nincs fridzsider a háztartások 40%-ában. 70% az informális gazdaságban dolgozik, nincs otthonmaradás. COVID-segélyt a bankban kell felvenni személyesen. Sok a túlzsúfolt háztartás.
  • Kenya, motorbicklis taxisok tüntetése a korlátozások ellen. A rendőrség három embert lelőtt. G.a.h.: +163192+n.
  • Ha elindul a dilivonat... Barcelonában 2019. márciusi szennyvíz-mintából sikerült (erősen gyaníthatóan fals) pozitívat kihozni. A kutatók 5 perccel "felfedezésük" után persze arra is rájöttek, hogy jó ez a kis médiahekknek is beillő reveláció, de azt sem árt majd hozzátenni, hogy "de nem tőlünk indult, mi ezzel nem azt mondjuk". Úgyhogy ezt rögtön hozzá is tették az eredményeikhez. Pedig ha annyira nyitottak a revizionizmusra, akkor miért ne lehetne akár nekiugrani a barcelonai élővilágnak? Vizsgálódjunk szabadon. Csak hát a józan észt ennyire nem vetkőzték le azért. Albert Bosch kutatásvezető nem átallotta azta mondani, hogy "sok a kínai Barcelonában", lehetséges magyarázatot sejtetőleg. Kedvenc kommentem a Twitterről: "Con esa basura de herramienta que es la PCR que usan para comprobar el virus sarscov2 van a encontrar este bicho hasta en muestras del pleistoceno". 
  • Másik kedvenc kommentem a témában: "El coronavirus es catalán", ami a spanyol (kasztíliai) kontextusban különösen ironikusan hat.
  • A sajtó ügyeletes idiótái persze most majd leírják kijelentő módban, hogy a vírus "már tavaly márciusban itt volt". 
  • A vírus szerkezetéről. Az RxxR furin hasítási hely itt RRAR, és ennek a papernek a szerzői in vitro azt tapasztalták, hogy a balról második R nélkül a furin általi hasítás nem működik jól. Vagyis ez egy funkcionálisan optimalizáltan jól működő szerkezeti alegység. Ez a tanulmány viszont arra jut, hogy a furin fontos, de a TMPRSS2 (transzmembrán szerin proteáz 2-es) általi hasíthatóság is fontos, és mindkettőre szükség van, ami feltételessé teszi a furin hasítási hely jelentőségét.
  • A strandolásról. Kedves sajtó! Kicsit azért szabad gondolkodni. Nem a parton heverészéstől fog megfertőződni a kedves fürdőző. Nem is attól, hogy a következő család másfél vagy két méterre van-e tőle a parton, szellős kültéren. Akkor fertőződnek meg, amikor mennek harapni vagy inni valamit. Vagy éppen mosdót használni. Sorban állnak, tömeggel vegyülnek. Kézmosás nélkül összefogdosnak dolgokat. És persze nem mindegy, hogy egy háztartás tagjai vagy több háztartás tagjai mennek-e együtt a partra, mert az utóbbi esetben a keveredésük is a terjedés útja lehet.
  • A nem-házhozszállítós/helybeni éttermi költés és a koronavírus-esetszámok növekedésének összefüggése a JPMorgan elemzésében (Egyesült Államok).
  • Az új magyar tesztelési politika a régire vált vissza, mintha nem lenne tegnap, amiből bármit tanulhattunk volna. Ismert fertőzött kontaktod van-e? Tüneteket mutatsz-e? Ha nem, akkor nem vagy tesztelhető. Csakhogy ezt a betegséget gyakran preszimptomatikusan, 1-2 nappal az onset előtt álló emberek terjesztik — innentől így csak a kapcsolatkövetéssel integrált pro-aktív tesztelés menthetné a helyzetet, ha jön a második hullám, és ezúttal kevésbé szerencsésen alakulnak a dolgok.  
  • Egy jó interjú arról (Kucsera Csaba szociológussal), miért nagyon gáz differenciálatlanul "idősözni" a koronavírus-járvány kontextusában, úgy, ahogyan az jellemzően történik. 

2020.06.29-30.

  • Michigani étterem, ahonnét villámgyorsan szétterjedt a koronavírus. Michigani bár, ahol megtörtént ugyanez. Ilyen "hatékonysághoz" talán a személyzet fertőzöttsége és a légkondi is szükséges lehetett, megkockáztatom (ottani viszonylatban meleg van most arrafelé).
  • A barcelonai "pozitív" eredményről közben megtudtam, hogy negatív kontroll nélkül végezték; egy vizsgálatra elég mintájuk volt fagyasztott szennyvízből, amit ezzel el is használtak; az eredményük pedig késői (39. ciklusban történt!) amplifikáció volt az RdRp-t kódoló génre (IP2 és IP4), amelyik a legkevésbé megbízható teszt valódi pozitivitás tekintetében (specificity), és ezért korroborációnak az E génre pozitív teszt elvárt általános protokoll szerint (és az itt negatív eredményt hozott). Tegyük hozzá, hogy ezen kívül már "csak" a józan ész szól az ellen, hogy Barcelonában 2019. márciusában SARS-járvány lett volna. Az, hogy egy ilyen eredménnyel a médiához rohantak az egyetemi sajtósok... Inkább nem is kommentálom. Aki akarja, érti.
  • Van némi izgalom a poliooltás immunstimuláns (nem-specifikus) használatával kapcsolatban (a koronavírus elleni védekezésként), csak hát a polio kapcsán elég hosszú a memóriám, hogy Szíriából emlékezzek a cVDPV (circulating vaccine-derived poliovirus) okozta járványos megbetegedésekre néhány évvel ez előttről. Ez a beoltott személyekkel kapcsolatba kerülő átoltatlan népességre jelent veszélyt.
  • Nálunk a "bemeneti" CFR (halottak / összes, eddig felderített eset) közben 14,02% a reggeli adatok beérkezte előtt. Az új adatokkal 14,11%, miután négyen meghaltak, és csak három új esetet sikerült találni. Ehhez tegyük hozzá, hogy a halálozás kb. háromhetes késést tartalmazó indikátor, és látszik, hogy baj van a felderítéssel. Márpedig csak a felderítés alapján tudhatnánk időben, ha baj van. (Ha valaki a bemeneti CFR terminuson töri a fejét, a kimeneti nálam a halottak / halottak+gyógyultak arány, vagyis a lezárt eseteken belüli arány, ami most 17,8% nálunk).
  • A Vox anyaga a rendőri militarizációról az Egyesült Államokban, így többek között az 1990-ből eredő 1033-as program szerepéről is, amivel a katonaság által leselejtezett eszközöket (gépkarabélyokat, aknabiztos járműveket stb.) beszerezheti az alsó-bölényfalvi rendőri erő is. Mindez a közelmúlt robbanásában nagy szerepet játszott, értelemszerűen.
  • Most már biztosabban lehet tudni: Bálint György, azaz "Bálint gazda" koronavírusos volt. Három teszt kellett, míg lett egy pozitív eredménye, ami kérdéseket vet fel bennem a teszt szenzitivitásának esetlegesen kritikusan rossz voltát illetően — és hogy ez mennyire befolyásolja náluk a járványügyi felderítést úgy általában, látva a már említett, felszökőben lévő CFR-t. Közben a mintavétel is lehet persze rossz, ha nem elég gondosan csinálják, például mert nem elég jók az eszközök hozzá. Éppen a napokban láttam a tévében olyan mintavételt, ahol a szájpadlásról gyűjtöttek hozzá egy kis nyálat törletnek, ami sajnos nem igazán eredményes módszer.
  • Hörcsögös tanulmány. A maszkviselés véd. Előbb másokat, de még a felhasználót is. De azért legyünk rá felkészülve, hogy akár idősebb embereknek is el kellhet magyaráznunk, hogy ha maszkot viselünk a jelenlétükben, az nem azt jelenti, hogy "mi jobban félünk, mint ők", hanem hogy legelőször is őket védjük ezzel magunktól. Mi tőlük pedig kevésbé leszünk megvédve, mint ők tőlünk. Úgyhogy ne aggódjanak, mi bátrak vagyunk. Személyes élmény alapján...

sarscov2_hamsters.jpg

  • Az EU az amerikaiaknak nem tervezni megnyitni a határait július 1-től. Közegészségügyi szempontból csak azt lehet mondani, hogy szerencsére. 
  • Alakulóban a lista még, így néz ki a BBC szerint mostAlgeria, Australia, Canada, Georgia, Japan, Montenegro, Morocco, New Zealand, Rwanda, Serbia, South Korea, Thailand, Tunisia and Uruguay. Algériánál, Marokkónál nyilván a francia befolyás segíthetett, hogy beférjenek, mert azért ideálisnak nem nevezhető a helyzetük. De ha már itt tartunk, Kanadáé sem. És Ausztrália sem kifejezetten "biztonságos" annyira. De persze Európa sem az. A listáról QMV-döntés születik (országok 55+%-a, a népesség 65+%-ával). A demokráciadeficit szó itt azért eszembe jut. A BBC szerint a németek és a spanyolok óvatosak akartak lenni (a németekről elhiszem), a görögök és a portugálok viszont nem annyira (turizmusérdek). Halkan megjegyzem, hogy aranystenderd tekintetében a beutazási kockázat menedzselésénél valószínűségekből kell kiindulni, és népességarányosan nézni a fertőzöttség előfordulását (aktív esetek százezer főre). Ha a menedzselés, azaz nem az elkerülés a cél. Itt, úgy tűnik, ez a helyzet.
  • Megint a Voxtól. Miért van annyi fülöp-szigeteki ápoló az Egyesült Államokban? Hogyan alakult ki az ehhez kapcsolódó migrációs csatorna, a maga push és pull tényezőivel, stakeholdereivel. Adat innen: 2018-ban 141 ezer fülöp-szigeteki ápoló volt az USA-ban, 371 ezer további külföldi születésű ápoló máshonnan. A COVID-válságban májusig harmincan haltak meg közülük.
  • Kínában átment a nemzetbiztonsági törvény, ami annyira nemzetbiztonsági, hogy ez alapján még nemzetbiztonságot is lehet majd tanítani hongkongi iskolásoknak.
  • Új H1N1 a láthatáron?
  • Narendra Modi létrehozta a PM Cares pénzügyi alapot Indiában (Prime Minister's Citizen Assistance and Relief in Emergency Situations). Látszólag az amerikai mintára, ahol van a gazdasági segítségnyújtáshoz egyének és vállalatok számára a Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act, azaz a CARES Act. Csak ez itt "PM Cares", és ez így a szokásos "a politikusbácsi (a te pénzedből) szeret téged, törődik veled" című sláger lenyomása is, amit máig megdöbbentő lelkesedéssel zabálnak az emberek világszerte.
  • Ma (06.30.) 10 új fertőzöttet találtak Magyarországon, és itt van mellé ez a hír: 10 váci kézilabdázó pozitív. Az van, kedves honfitársaim, hogy ez a 10 ember kapta valakitől a fertőzést. Lehet, hogy az intézményeink úgy érzik, a munkájuk el van végezve, de kérdezném, hogy egészen komolyan a sportolók jelentik azt a populációt, amelyet fokozottan kívánunk védeni másokhoz képest...?
  • Újabb példa a járvány rejtett áldozataira. Egy ópioidfüggő hölgy halála az Egyesült Államokban, aki a tanácsadás és a gyógykezelés elmaradása miatt esett vissza, és halt meg, vélhetően fentaniltúladagolásban. G.a.h.: +163192+n.

Holnaptól új bejegyzésben folytatom!

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr6715808186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2020.06.15. 22:24:23

A klagenfurti KH- ban nem végeznek transzplantaciót,
www.klinikum-klagenfurt.at/
a beteg volt klagenfurti
A műtét a bécsi AKH- ban volt
wien.orf.at/stories/3050083/
www.akhwien.at/

kazsiafigyelo 2020.06.19. 14:19:06

www.scmp.com/news/china/science/article/3089476/there-may-be-no-immunity-against-covid-19-new-wuhan-study
Ez a cikk azért érdekes, mert az következik belőle, hogy az alábbi három pont közül pont egy igaz (nagy valószínűséggel):
1, ahogy a kutatás mondja, a koronavírus valami szuperkórokozó amit hagyományos, antianyag alapú védekezéssel nem lehet kezelni, ez nyiván egy katasztrofális szcenárió
2, A használatban lévő antianyg tesztek használhatatlanko, így mondjuk a magyar merkely-féle kutatás mely az eddigi fertőzöttek számát valahol 0,2 és 0,8% közé tette is megkérdőjeleződik a többi országéval együtt, és a valós számok magasabbak, ami egyébként nem is annyira rossz hír
3, A koronavírus annyira nem is ferőző, mint hittük, és valóban csak a kórházi dolgozók 3-4%át betegítette meg.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.06.19. 15:11:15

@kazsiafigyelo: antitest-válasz jellemzően van, de a legújabb eredmények is azt mutatják, hogy 2-3 hónap után az antitest-szint (titer) a kimutatható szint alá csökken. Azért ettől még nem teljesen reménytelen a helyzet, mert akiknél (kb. a betegek egyharmada) van határozott immunválasz T- és B-sejtek révén, ott tartósabb relatív védettség képzelhető el (pl. enyhe lefolyású betegséggel a későbbiekben).

Az tuti, hogy messze túlbecsülték a fertőzékenységet az aszimptomatikus hordozók arányának túlbecsléséhez kapcsolódóan. Viszont ettől még bőven elég fertőzékeny vírus ez, az R0 3-4 körül lehet védekezés hiányában.

Hogy Magyarországon mit látunk, azt egyelőre nem tudtam értelmezni. A tegnapi napon gyakorlatilag ezen dolgoztam hosszasan, de nincs egyértelmű válasz. Merkely is elmondta, hogy nem érti, úgyhogy ezzel nem vagyok egyedül...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.06.20. 17:52:25

@Marton Péter: Hogy mitől van ilyen szerencsénk témában? pár napja jelent meg egy cikk a portfólión. Ha nem láttad volna, csak azért linkelem. Portfólió 1-2 hét? után elérhetetlen, ha használni szeretnéd érdemes lementeni.

www.portfolio.hu/gazdasag/20200617/a-sved-modell-ahogy-meg-nem-lattuk-lehet-hogy-megis-nekik-lesz-igazuk-436818

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.06.20. 18:04:36

@rdos: Sajnos a BCG-oltás nem lehet jó magyarázat. Azon már túllendültem korábban. Nagyon kézenfekvő lenne, de nem működik, ha csak Chilére, Pakisztánra, Indiára, Bangladesre gondolunk például. Simán adódik exponenciális növekedés ezekben az országokban a BCG-átoltottság ellenére is. Tudománykommunikációs szempontból pedig nagyon rossz húzás clickbaitingnek a "svédeknek igaza van" tételt bevetni. Persze, én is szeretem a kontraintuitív dolgokat, attól bizsereg az intellektus, de itt a "svédek nem is voltak hülyék" szlogen esetében nem szabad elfeledni, hogy az ő hülyeségük ebben a kontextusban emberek halálában fejeződött ki.

Ami a "modellemből látszik, hogy a járványnak ... időn belül vége lesz" típusú előrejelzéseket illeti, hát, ha minden matematikus fizetne nekem egy sört, aki eddig ilyen kijelentéseket tett (pl. Michael Levitt, Isaac Ben-Israel stb.), akkor idős, krónikus májbetegként végezném, mire mindet meginnám :(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.06.20. 19:38:02

@rdos: közben írhattam volna a BCG kapcsán példának Oroszországot, Ukrajnát, Írországot, Portugáliát, Kínát is, jut eszembe.

Elég, ha csak Oroszországot nézzük, ahol 500-hoz közelít az elhunyt egészségügyi dolgozók száma, míg nálunk 1. Ez a népességarányosítás után is aránytalan.

lüke 2020.06.21. 09:49:36

@Marton Péter:
A BCG nem oltás,primér komplexum,megbetegítés,ami évek múlva elhal!- ld Mantoux próba-
Aki emlékszik gyermeke védőoltására,láthatta,sokáig nedvedzik, ez a scrofulósis egy
példája ,kicsiben!
en.wikipedia.org/wiki/Mycobacterial_cervical_lymphadenitis
Friss oltás immunmodulálhat!!de EBM nincs rá még.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.06.21. 10:10:38

@lüke: Igen, pl. a holland és az ausztrál eredményeket várom ezzel kapcsolatban. Jó lenne, ha az látszana majd, hogy a friss BCG szignifikáns relatív védettséget ad az immunrendszer felpörgetésével, de nyilván nem működne örökre az sem, illetve az eredmény százalékokban lenne kifejezhető — nem van/nincs jellegű abszolút különbségben. Érdekes, ahogy kétféle irányból is jön ez a várakozás a BCG-vel kapcsolatban. Csodát váróktól és a járványt bagatellizálóktól is.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.06.21. 21:03:23

@Marton Péter: Jó, akkor nem a BCG. Valami oka csak van annak hogy minket itt a posztszojvet Kelet-európai térségben kevésbé érintett meg a vuhani. Nem mintha hiányolnám a vírustól a "velünk való törődését".

kazsiafigyelo 2020.06.21. 21:03:34

@Marton Péter: Egyébként a magyar helyzet nem egyedülálló, például dániában is a nyitással együtt megy lefelé a napi megbetegedések száma (bár magasabb bázisról). Valószínűleg mindkét esetben szerencsés együttállásokról lehet szó, mintsem csak egy magyarázó tényezőről. Itthon a tippem, hogy a magas immunizáció (ez alatt értem a széleskörű oltási programokat és a szegénység okozta rossz higiéniás viszonyokat is - lásd a tanulmányt az észak-mo-i kitettségről a koronavírusoknak). Ugyanakkor ez már nem harmadik világbeli szegénység, tehát nincs alultláltság vagy tífusz (mint mondjuk dél-ázsiában), ami végezetül kiegészül az alacsony mobilitási szinttel (rengeteg ember számára a kimozdulás a lakásból mindössze a munkát és a bevásárlást jelenti, aminek ugyancsak anyagi okai vannak). Azaz egy járványügyileg szerencsés átmeneti helyzetben lehet magyarország, amin nyugat-európa már túl van.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.06.21. 21:05:03

@rdos: Így van, én sem hiányolom... Csak a jövőre tekintettel nem vagyok nyugodt azzal kapcsolatban, amiről egyelőre spekulálni vagyunk kénytelenek...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.06.21. 21:07:12

@kazsiafigyelo: ez abszolút életszerű gondolatmenet, csak hát kell bizonyíték is ahhoz, hogy erre mint következtetésre juthassunk.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.06.25. 14:44:28

Energiával, energia hordozókkal szoktak ugyan foglalkozni, de most kivételesen volt energiájuk a COVID-ra is és magyarul statisztikáztak, igaz csak az Eu-ban. :-)

gurulohordo.blog.hu/2020/06/19/ha_idoben_vezetsz_be_kijarasi_korlatozast_es_fokozottan_figyelsz_a_veszelyeztetett_csoportokra_akkor#more15903208

Elemzésük szerint legfontosabb hogy gyorsan kijárási korlátozásokat kell bevezetni, a jó hír hogy nem is kell túl szigorút. :-)

A második legfontosabb a tesztelési kapacitás.

A harmadik az idősek fokozott védelme.

További észrevétel, hogy a gazdagabb országokban kisebb a mortalitás (annyira nem meglepő) és hogy a BCG-vel oltottsággal is lehet statisztikailag észrevehető - kimutatható hatása, azzal hogy a hatásmechanizmusról fogalmuk sincs.

Népsűrűségnek alig volt hatása, a környezeti tényezőkkel pedig nem foglalkoztak.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.06.25. 14:52:05

@rdos: köszönöm! Átböngészem, de elsőre mindenképpen jónak tűnik, és a policy-következtetésekkel sem vitatkoznék.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.06.25. 20:28:35

@Marton Péter: Kedves Péter! Annyira jó blogot raktál össze ebben a témában, hogy csak na! Az a legtermészetesebb dolog, ha valamibe belebotlok, linkelem. Nyilván ezzel töredékét sem tudom meghálálni a munkádnak, de talán segít abban hogy nem hiába gyűjtögeted az infókat. :-)

_Epikurosz_ 2020.06.26. 13:23:14

Baranya: A snowball =/= független, azonos eloszlású minta. Azért az utazási keretet megnövelhetnék kicsit, hogy el tudjanak menni messzebbre is.

orsklutsch 2020.06.26. 13:23:15

Megint egy rossz hír :-(
A Nemzetközi Valutaalap most már 4,9 százalékos gazdasági csökkenést jósol 2020-ra, 1,9 százalékkal többet, mint az áprilisi előrejelzés volt.
www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2020/06/24/WEOUpdateJune2020

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.06.26. 13:31:55

@_Epikurosz_: Igen - vagy ha egyszer nem mintavételszerűen történt a vírusok begyűjtése, legalább a kapcsolatkövető munkával integráltan kellene csinálni az ilyesmit, úgy a nemzetközi/globális hozadéka is több lenne.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.06.26. 13:34:28

@orsklutsch: Az ázsiai országok tartós újra-alámerülése még tovább is ronthatja a kilátásokat, attól tartok :( Sok nyomor származik még ebből.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.06.26. 17:43:44

@orsklutsch: Rossz hírrel én is szolgálhatok. :-( Igaz ez nem jóslat és nem globális gazdasági előrejelzés, hanem csak hazai és a megtörtént gazdasági visszaesésre egy jó összefoglaló.

g7.hu/adat/20200624/minden-amit-a-koronavirus-magyarorszagi-gazdasagi-hatasarol-tudunk/

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.06.26. 17:43:45

Ami még eszembe jutott. Láttuk hogy egy ország gazdasági fejlettsége és a vuhani mortalitása között elég logikus kapcsolat van. :-(

Van ez a WHO a Big Data korában, elismerve hogy egy kongói vagy kínai vagy orosz és egy svéd statisztikai hivatal adatszolgáltatásának megbízhatósága között lehet "némi" különbség. Lassan fél éve "él" velünk az új vírus.

Mi az akadálya annak hogy a WHO mondjuk az egy főre eső GDP alapján a dekádokba sorolt országok számára megvalósítható, optimális és nyilván eltérő protokollokat ajánljon? Ugye ez csak tíz protokoll lenne.

Na, mindegy is, kidünnyögtem magam. :-)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.06.26. 19:19:40

@rdos: próbálnak ilyen értelemben finomhangolást végezni, de rengeteg kihívásba ütközik pl. a jogi felelősség miatt. Az ebolabetegek kezelésre anno pl. be lett vetve az intravénás infúziót helyettesítő orális rehidratáló oldat, és ezt is kritizálták sokan, pedig az ottani körülmények között egyértelműen ez működött jobban.

A gyógyszerkísérletek is téttel bírnak ebből a szempontból. A hidroxiklorokin olcsó maláriagyógyszer, könnyen elérhető, a remdesivir viszont újdonság, és így vagy úgy, de drága lehet (valaki állja a számlát végül). A dexometazonos kezelés megintcsak olcsó, ezért volt jó hír, hogy vannak róla használható vizsgálati eredmények.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.06.27. 10:23:47

@Marton Péter: :-) Szóval felfedeztem a spanyolviakszot? :-) Na, így jártam. :-)

plavka 2020.06.27. 22:38:41

Nagyon köszönöm neked ezt a blogot! Igen üdítő ezt olvasni dr. Gődény dr. Tamasi dr. Pócs Alfréd után :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.06.27. 23:06:23

@plavka: Örülök, ha hasznos! Sajnos aktuális lesz még egy darabig, úgyhogy csinálom tovább. (Az említettek tevékenységével tisztában vagyok, igen — már be vagyok oltva a hatásuk ellen.)
süti beállítások módosítása