Külpraktika

Külpraktika

Koronavírus: "Célegyenesben" (or not) III.

2021. április 26. - Marton Péter

Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában):

2021.04.26.-2021.05.02.

  • Reakciók a kormányzati (félre)tájékoztatásra vakcinahatásosság ügyében. Karikó Katalintól például. Vagy éppen Ferenci Tamástól. A 24.hu "a kínai vakcinát reklámozó táblázatként" jelölte meg a tegnap látottakat.
  • Pfizer vs. AstraZeneca H2H, antitestválasz, brit kutatásban.
  • A kínai állami média közben szépen körbetrollkodta szegény hazai kormánykommunikációt, merthogy a Pfizer-féle mRNS-vakcinát kezdenék gyártani majd ők is.
  • Amiről a nép is tehet: a hétvégén "teraszokra" (kapualjakba, helyek bejárata elé stb.) özönleni látott next generation olyan ország képét vetíti előre, ahol a lényeg nem nagyon lesz máshogyan, mint ahogyan eddig is vót. A szabadság sokuknak az, hogy elszórják apu-anyu pénzét ipari vendéglátó egységekben, és a két darab intoxikáltan is működő agysejtjükkel körbevizelik a belvárost. Igazából nem hibáztatom őket, soktényezős folyamat ennek a rabságnak a forrása.
  • Rácz András szúrta ki az április 25-i kormányzati vakcina-összehasonlító tabella hasonlóságát a Russian Direct Investment Fund táblázatával április 23-áról. Konstans: Szputnyik az élen. Különbség: Az RDIF-nél nem szerepel a Sinopharm. Mindent Megmondó Kormányzati Vakcinatáblázat (MIME-KoV) strikes again :( Sajnos az nem lesz olyan nevettető, ha az elhülyéskedett közbizalom nyomán nem mennek oltakozni a népek, pedig mindannyiunk érdeke lenne, hogy megtegyék, lényegében bármelyik vakcinával (én Astrát kaptam). A kommunikációs tanácsadóknak szólni kellene, hogy most azzal tudnak a legtöbbet segíteni, ha bezárják magukat egy sötét szobába maguknak tartják meg a legjobb ötleteiket. Járvány idején nem a pillanatot kell uralni.
  • Mindig értékeljük persze, hogy világviszonylatban hol állunk. Indiában fogytán az oxigén. Kórházak közvetlenül is kértek már nemzetközi segítséget emiatt. Az indiai kormány válasza: nincs itt semmi látnivaló. A Twitternek pedig szóltak, hogy az ilyen bejegyzéseket tessék leszedni. A Twitter pedig megteszi.
  • "Let the bodies pile high". Mondta-e Johnson, vagy nem mondta (a lezárások ellen szólván)? Én karakteridegennek érzem, hacsak nem nagyon ironikusnak szánta. Mindenesetre nem lehetetlen, hogy megtörtént, tavaly októberben. Spekulálok, de az ügy hátterében állhat éppen annak a Dominic Cummingsnak a támadása is Johnson ellen, aki maga a "herd immunity, protect the economy, and if some old people die, too bad" stratégiát tolta annak idején (állítólag) egy belső prezentációban.
  • Más. A dohánynövény és az Agrobacterium tumefaciens felhasználásával bio-gyártott VLP-k (vírusszerű részecskék) lehetnek egy új vakcina alapjai. Lásd még a hátteret itt. A törököknek is van egy ilyen projektje, a Middle East Technical University-nél.
  • Brazília visszautasítja a Szputnyikot. Mindkét fél politizál.
  • Bhramar Mukherjee (University of Michigan), aki régi motoros szakértője az indiai halálozási adatoknak, a járványhalálozást a hivatalos kétszerese és ötszöröse közé teszi. Ha lesz vége egyszer a járványnak, a konzervatív számlálás jegyében a kétszeresből fogok kiindulni a g.a.h. számításához, levonva az eddig figyelembe vett addicionális eseteket (-5404 eddig).
  • Biden járványügyi kabinetjében nem teljes az egyetértés az Indiának (és más országoknak) szánt AstraZeneca-szállítmányok ügyében (kb. 60 millió dózisra valót készülnek segélyre fordítani). Minden mindennel összefügg ugye, és ez oda vezethet, hogy pl. a Pfizerből és a Modernából próbáljanak meg puffernek többet felhalmozni. Túlgondolkodás, túlbiztosítás, rövidlátás.
  • Hogy készül a kolbász? (Gyárlátogatás a Pfizernél.)
  • Arról, hogyan SMS-ezték le a nagy Pfizer-bevásárlást von der Leyen és Albert Bourla (Pfizer). A deal része felkészülés egy harmadik dózis szükségességére 6-12 hónappal a 2. dózis után, továbbá egy vakcinaszökevény variánst célzó újraformulált oltás szállítására is az Európai Bizottság belső helyzetértékelése alapján. Az NYT aggódik a Pfizer ára miatt (15 Erzsi/lövet) — tán csak nem Sinopharmot vennének a Danubia Pharmán keresztül inkább?
  • Long poszt-COVID orosz gyerekeknél is.
  • A Pfizer halad a vizsgálataival, és akkor talán el lehet jutni majd nemsokára odáig, hogy a terhes nők számára elérhető legyen a 2. dózis és a teljes átoltás. Megfontolandó lehetne saját felelősségre a lehetőséget biztosítani.
  • Irakban 82 ember halt meg COVID-osztályi tűzben az előző hétvégén (világszinten az eddigi legsúlyosabb ilyen eset). Megvártam, nem jelentik-e őket véletlenül járványhalottként, de nem, úgyhogy g.a.h.: +1158467+32+56+n.
  • Indiában a központi kormányzat nem kíván vakcinaimporttal bajlódni. Ha szövetségi államok, vagy egyes vállalatok akarnak, importálhatnak. Persze a saját gyártói kapacitások mellett ezt nem lehetetlen így csinálni, csak talán nem ekkora, gigantikus nagy járvány mellett.
  • A rokonáért aggódó, COVID-ot nem említő hozzátartozót is vád alá helyezték Uttar Pradésben, amiért oxigénért könyörgött a Twitteren. 
  • Nálunk 0,28% felett jár a populációhoz viszonyított járványmortalitás. Ha valaki nem hiszi, hogy mehet még följebb, ott van Lombardia a miénkhez hasonlítható populációval. Ők 0,32% felett járnak. És ehhez kapcsolódóan megosztanám az alábbi képet. A halálesetek az esetek alakulását követik pár hetes késéssel. A halálesetek az esetekből következnek. Itt is, másutt is. Ne tessék jönni olyan butaságokkal, hogy "koviddal" meg "kovidmiatt". Ha a halálesetek okozatilag egymástól független események lennének, akkor nem így oszlanának el időben. Berajzoltam kis "M" jellegű szignókat is, hogy a hétnapi mozgóátlag alakulásában kirajzolódó mintázat világos legyen.
  • sarscov2_casesdeaths_hungary.jpg
  • Közben a Mindent Megmondó Kormányzati Vakcinatáblázatra (MIME-KoV) érkezett reakciók nyomán ebben a videóban Palkovics László tudományminiszter elmondja, hogy a szakértők (köztük értelemszerűen pl. Karikó Katalin) ne "riogassanak", Gulyás Gergely pedig bemutatja, hogy a matekérettségit aktuálisan rázós lenne bevállalnia, mert alapműveleteket nem sikerül logikusan átgondolnia.
  • 17 országban jelen az indiai variáns (ECDC). Vakcinatesztelés indul.
  • A brazil Szputnyik-lelövés ügye eszkalálódik, miután kiderült, hogy a brazil állítások lényege az Ad5-vektor replikáció-kompetens volta. Most vagy az van, hogy valami nem jól megy a Szputnyik gyártásában a sarzsok minőségbiztosításával, és akkor nem-következetesen előforduló problémáról lehet például szó, vagy nem tudom.
  • Az író Arundhati Roy az indiai helyzetről, a Modi-kormányzat esztelenségéről stb. Súlyos dolgok. Modi konkrétan ezt bírta mondani a januári World Economic Forumon: "It was predicted that India would be the most affected country from corona all over the world. It was said that there would be a tsunami of corona infections in India, somebody said 700-800 million Indians would get infected while others said 2 million Indians would die. Friends, it would not be advisable to judge India’s success with that of another country. In a country which is home to 18% of the world population, that country has saved humanity from a big disaster by containing corona effectively.” Fontos lecke a világ vezetőinek: Ha félrebeszéltek, csak kínosabb lesz, ami utána következik. Járvány idején nem a pillanatot kell uralni.
  • A Telex kutatói segédlettel prezentálja a számításokat arról, hogy a 2. dózistól eltelt idő változóját figyelembe véve a Sinopharm valójában relatíve gyengébb eredményt produkál, még a kormányzat számaiból következően is (figyelembe véve ehhez az ECDC által az adott héten adott vakcinatípusból beadott dózisokról szóló információkat).
  • Hogy legyen meg a négymillió beadott dózis máma? Hát kiszórunk a népnek egy kis Pfizert, legyen karácsony. Pfizer et circenses. Aztán ha lefagyott az internet, ne tessék sírni, ha hetekig csak kínai lesz majd. Lesz viszont pekingi látogatás.
  • A Pfizer-hiány bekamuzása manipulatív felvetése elég jól előrejelezhető rohamot idézett elő mind az online regisztráció terén, mind az oltópontokon, ami az Operatív Törzset komoly DDoS-támadás emlegetésére ihlette a kibervonatkozások kapcsán. Még egy decentralizált mémoffenzíva is indult erre válaszul.
  • Öt hónapos terhes keralai orvosnő halála. G.a.h.: +1158467+32+57+n.
  • Santiago, a mortalitás és a társadalmi-gazdasági helyzet összefüggése (paper).
  • Immunmarkerek korrelációjának mérése (fertőzésen átesettek és vakcináltak között) a nagy vakcinavizsgálatok lehetséges kiváltójaként. Akut kérdés, miután a vakcinavizsgálatok terepe erősen szaturálódik.
  • Az ECoV (ló-koronavírus) terjedéséről Izraelben. Ez is béta-CoV, spekulálható denevéres eredettel, és fertőzött már meg embert a múltban. Kieg.: Tanulmány a témában. Az ECoV is okoz aszimptomatikus fertőzéseket. Vékonybéli tropizmus. Lovaknál kóros soványság, depresszió kiváltója is lehet, lázzal stb. A lovak általában kiheverik.
  • Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elmondta, hogy őt is kínaival oltották, és márpedig ő is fog tudni utazni, úgyhogy nem kell tartani utazási korlátozásoktól. Nem akarok csúnyán közbezavarni, de minden bizonnyal a szavazói is hallottak már a diplomata-útlevélről mint olyanról... Arról nem beszélve, hogy kormányfőként ennél is különlegesebb a miniszterelnök helyzete. Mindez azért érdekes, mert ez újabb figyelemre méltó "határátlépés" a Sinopharm népszerűsítése érdekében, miközben a fene tudja, milyen politika születik egyébként végül az EU-ban.
  • Poszt-COVID vérrögök ügyében elkezdek esetleírásokat gyűjteni a mai naptól, mert sajnos van tudomásom számos ilyen esetről. De van olyan is, amit már a sajtó is megírt: Rubint Réka édesanyja nagy valószínűséggel így hunyt el. G.a.h.: +1158468+32+57+n.
  • Helyszíni beszámoló Indiából, magyar betegtől. Ivermectint, tömény vitaminbombát, mindent bevetnek az eléggé esetlegesnek tűnő kezelési protokoll (ha van ilyen) részeként.
  • Csak egy tömör bejegyzés: le a kalappal Merkely Béla előtt. Amikor az ember olyan szerencsés helyzetbe kerül, hogy rálátást nyer arra, mennyire elkötelezetten dolgozik valaki, érdemes leírni.
  • Izrael: 41 azonosított eset az indiai variánssal, 24-en külföldről érkeztek, 17 már helyi, közösségi terjedésből van. A 24 külföldről érkezőből 21 volt külföldi személy. A 41-ből 4 eset vakcinaáttöréses.
  • Így lettek a szakértők figyelmen kívül hagyva március elején, amikor már jelezték Modiék felé, hogy új VoC terjed a láthatáron.
  • A perui Népegészségügyi Intézet idén 782 újrafertőzéses esetet dokumentált, és annál nyilvánvalóan jóval több is volt persze. Dél-Amerikában is elég rossz a helyzet, ott a P1-es variáns miatt.
  • India, COVID-osztályi tűz 18 halottal. G.a.h.: +1158486+32+57+n. A sajtó figyelmébe ajánlanám, hogy az ilyesmit nem ilyen shit happens dologként kellene megírni. A COVID miatt van ott az a rengeteg oxigén, ezek a balesetek a járvány 100%-ig direkt következményei.
  • A dálit halottégetőkről Indiában. Ők a tisztátalannak kikiáltott kaszt, akiknek a piszkos munkát szánják, hogy aztán annál inkább tisztátalannak tekintsék őket. 
  • Még egy tanulmány, ezúttal menyétekről, amely mutatja, hogy a SARS-CoV-2 beszúródás jelleget mutató, furin által hasítható szakasza kritikus jelentőségű a járvány szempontjából. Idézem az absztraktot: "Using engineered spike variants and live virus competition assays and by measuring growth kinetics, we find that the selective advantage in lung and primary human airway epithelial cells depends on the expression of the cell surface protease TMPRSS2, which enables endosome-independent virus entry by a route that avoids antiviral IFITM proteins. SARS-CoV-2 virus lacking the S1/S2 furin cleavage site was shed to lower titres from infected ferrets and was not transmitted to cohoused sentinel animals, unlike wild-type virus. Analysis of 100,000 SARS-CoV-2 sequences derived from patients and 24 human postmortem tissues showed low frequencies of naturally occurring mutants that harbour deletions at the polybasic site. Taken together, our findings reveal that the furin cleavage site is an important determinant of SARS-CoV-2 transmission." Az utolsó előtti mondat különösen fontos, mivel laborokvizsgálatokban, Vero E6-sejtkultúrákban (zöld majmok vesesejtjeiről van szó) a SARS-CoV-2-nek ez a kritikus szakasza úgy törlődött sokszor, mintha nem is számítana (és ez alapján páran éppen ezt állították, hogy "á, akkor nem is számít"). Viszont a Vero E6 a laborban az egy dolog, az emberiség odakünn, a vadonban meg egy másik.

2021.05.03-09.

  • Ezen a hongkongi járaton 52 fertőzött érkezett Indiából, pedig 72 órán belüli negatív tesztről szóló papír birtokában szálltak fel.
  • Szellemi tulajdonjogok vs. globális vakcináció vs. járvány, és ami ezen túlmenően bonyolítja a képletet.
  • Eredmények firewall mögött (Circulation Research). Máris visszatérünk az abnormális normalitáshoz a kiadók világában...? Szerencsére itt leírják a tartalom lényegét. Ami pedig nem akármi... Vaszkuláris endotheliális sejtek in vivo kitéve egy, a SARS-CoV-2 spike-jával felszerelt pszeudovírusnak. A spike protein önmagában (replikáció-kompetens vírus nélkül is) kárt tesz az erekben. Az ACE2 lekötése blokkol folyamatokat, aminek nyomán a mitokondrium az érintett sejtben károsodik. Akik továbbgondolják ezt (mert tudják, hogyan), azok érezhetik úgy, hogy be kell csatolni az öveket.
  • Az iméntihez, folytatásként/kifejtésként: a Moderna és a Pfizer prefúziós állapotban stabilizálja az mRNS-be csomagolt instrukciókkal legyártott spike-proteint, két prolin (2P) beszúrásával a kritikus pontokon ("duplapralinés" megoldás). A Sinopharm és más inaktikvált vírusos vakcinák viszont a vad spike-ot viszik be a szervezetbe. Az AstraZenecánál egy olyan magyarázat kerül elő, hogy bár az ACE2-höz kötődne az előállított spike, de az ACE2 "is generally not present in the types of cells targeted by the ChAdOx1 vaccine". Ugyanez a forrás megállapítja: "Tests revealed a high level of glycans present on the spike, providing evidence that the spike proteins produced by ChAdOx1 vaccination were similar to the spike protein expressed by natural infection" + "vaccination by ChAdOx1 produces spike protein that is very similar to that produced by the SARS-CoV-2 virus upon natural infection".
  • Namármost, a vakcina a deltoid izom szövetébe megy rendeltetés szerint, ahonnét aztán kerül a kifejeződő antigénből a nyirokcsomókba, pl. dendritikus sejtek révén. Ez lehet a spike-nak csak egy-egy darabja is (peptidek), igazából, miután a sejten belül megjelenő nagy proteinekkel sok minden történhet. Ezt a folyamatot végiggondolva arra gondolok, hogy a vakcina által indukált spike normális esetben csak minimális mennyiségben érhet el ACE2-es receptorokat a szervezetben, az erekben. Az mRNS-vakcináknál ez egyértelműnek tűnik — és az Ad-vektorosaknál is, mivel ezeknél nem a spike van belőve közvetlenül, hanem azt kódoló mRNS vagy DNS. A spike közvetlen módon az inaktivált vírusos vakcinákkal kerül a szervezetbe.
  • Ami elgondolkodtat az esetleges hatás mértékéről, azok az ilyen mondatok (az intramuszkuláris adminisztráció jelentőségéről): "Muscles have good vascularity, therefore allowing the injected drug to reach systemic circulation quickly, bypassing the first-pass metabolism". 
  • spike önmagában káros volta viszont mindenképpen hozzáad a betegség lefolyásához, a patogenezishez a fertőzötteknél (ott a vírussal együtt, úgy értve).
  • Vissza a folyamatok követéséhez. A helyzet Kanadában, pl. Ontarióban.
  • Az afrikai országok aggodalma az indiai variánssal kapcsolatban.
  • Mindig megdöbbent, amikor tudományosnak felöltöztetett publikációban próbálják bizonyítani, hogy az eü. maszkok hatástalanok. Ha valahol, ilyenkor nagyon érdekes a "hogyan készül a kolbász" kérdése. A válasz: például így. Visszavont tanulmány, kamu szerzői affiliációval.
  • WHO Evidence Assessment a Sinopharm vakcinájáról. Mint az a 7. oldalon látható, egyelőre a 60 év felettieknél nem nagyon van adat a hatásosság megítéléséhez (miután sem a tesztcsoport, sem a placebósok kor-alcsoportjában nem volt eset). Ez az idősebbeknél mért alacsonyabb GMT-értékekkel (antitestek szintje mértani átlaggal) együtt továbbra is problémás, az adatok/dokumentáció peer-review-alapú publikálatlanságáról nem beszélve. Mire pedig ez a nyúlfarknyi WHO-jelentés elkészült, már 65 milliónál több ember kapott a Sinopharm vakcinájából. A 14. oldal egyértelműsíti a problémát az "evidence gap" felsorolásával + a 16. oldalon "low confidence" került a 60 év felettieknél a PCR-pozitivitás megelőzése rovatba, és "very low confidence" a vakcinabiztonságossághoz ennél a korcsoportnál. Fontos hangsúlyozni, hogy a bizonyíték hiánya nem bizonyíték a nem-bizonyított állítás ellenkezőjére, tehát lehet, hogy ha lennének adatok, azok jók lennének, csak éppen nincsenek. Kieg.: azért a WHO jóváhagyta a Sinopharm bevetését, lényegében "nehéz helyzetben jobb a semminél" alapon.
  • Két érdekes megállapítás Karikó Katalintól (interjúból). 1: "az adenovírus-alapúaknál csak az AstraZenecának volt egy csimpánz adenóval bevezetett terméke az ebolára. Azzal 200 ezer embert oltottak be Afrikában, őket a Covid ellen ezzel már nem lehet beoltani" (a vektoros vakcinák devalválódása, és nem jelentéktelen számú ember speciális helyzete jelenleg, emiatt). 2: a táblázat-ügyről: "Atlantában át kellett szállnom, és amíg vártam a csatlakozást, ránéztem erre a táblázatra, és mondom, mi ez? Ha valaki öngyilkos akar lenni, ez alapján kér egy Pfizer-vakcinát, és azt hiheti, meghal tőle".
  • (Zárójelben, nem a COVID-hoz kapcsolódóan, hanem attól függetlenül: közben közeü. vonalon érdekes fejlemények a kanadai New Brunswickben. Az új szindrómának már Wikipedia-oldala is van. Nemtől, kortól függetlenül fordultak eddig elő esetei felnőtteknél (18-85 év a sáv).)
  • Egy tisztességes cikk a SARS-CoV-2 eredetével kapcsolatos kritikus gondolkodás szükségességéről.
  • Egy fontos cikk az Egyesült Államok-beli kilátásokról, amelyik igazából az Egyesült Államokon túl is mérvadóak, a nyájimmunitás valószínűtlenségével kapcsolatban (NYT).
  • Két magyar vérrögszignál (potenciálisan több) a lakosságtól, AZ-oltás nyomán. Az érintettek nők, egyikük 37, a másik 46 éves (illeszkednek a kockázati profilba). Mélyvénás trombózis egyiküknél V+3 vagy V+4 napon,, másikuknál V+2 napon. Előbbi esetben 15 év fogamzásgátló-szedés jelezve. De ez a két eset így csak szignál, kedves sajtó+kedves hatóság, azaz Nagy Kijelenések ("ez az!"; "ez nem az!") előtt mindez vizsgálatot igényelne. Anti-PF4-antitestek vannak-e...? Stb. Egyesek persze már enélkül kiakadtak teljesen, mivel még nem hallották, hogy a post hoc ergo propter hoc logika tévútra vihet. Vagy nem hallják, ha mondják nekik.
  • Kanadából, ahol áprilisban volt halálos eset, a napokban futott be ilyen szignál ismét. Ezen a ponton a most említett kanadaival együtt 33 viszonylag erősen dokumentáltan vakcinálással asszociálódó halálesetről tudok, három kivétellel az AZ-vakcina vérrögképző hatásához kötve. G.a.h.: +1158486+33+57+n. Kieg.: kellett fentebb New Brunswickot emlegetnem, onnét éppen most jelentettek újabb esetet. G.a.h.: +1158486+34+57+n.
  • Ha már Astra, akkor közben előástam végre a dél-afrikai tanulmányt, amelyik az Astránál alacsony, 10%-os hatásosságot mutatott ki a dél-afrikai variáns által okozott enyhe vagy közepes mértékű megbetegedés ellen, hogy megnézzem a részleteket. 2026 résztvevő volt, HIV-fertőzöttség kizárva, 18 és 65 év közöttiek mind. 23/717 vs. 19/750 fertőzés volt a placebo vs. a tesztcsoportban a két dózis utáni végpontnál (nem minden résztvevő jött be a második dózisért). A 42 fertőzésből szekvenálás nyomán 39 volt a B.1.351-es előfordulása. 65 év feletti résztvevők hiányában a súlyos megbetegedés elleni védelmet nem lehetett megítélni.
  • Előrejelzés Magyarországról a Corruption Research Centertől. A "J mutatójuk" (J mint járvány?) súlyozott változata eddig nem látott emelkedést mutat a szennyvíz-helyzet alapján a május 2-án végződő héten, az adatok 2020. július végi kezdete óta. Ez a módszertan a mutató mögött. Mivel az NNK nem közöl számszerű értékeket a szennyvízbeli víruskoncentrációról, a koncenctráció mértékének és a tendenciának az NNK általi szöveges jellemzése van 1-től 4-ig értékké konvertálva, minden megfigyelési helyre vonatkozóan, és ezekből a számokból történik a számítás.
  • Radzskot, Gudzsarát, India. Április: 3200 COVID-protokoll szerint égetett holttest, 331 hivatalos haláleset. Annyira durva a különbség (~10x), hogy az egyre inkább túlontúl konzervatívnak tűnő módon az indiai járványhalálozást a hivatalos kétszeresének tekinthetjük minimum (-5404 eddig számolt addicionális eset).
  • Elszabadult egy kínai Hosszú Menetelés 5B hordozórakéta középső fokozata, miután Low Earth Orbit, azaz LEO-pályáig jutott, és most majd le fognak esni az el nem égő darabjai valahová, kontrollálatlanul. Korábban egy ilyen rakéta darabjaival sikerült már lakott területet is megbombázni Elefántcsontparton (épületkárokkal). Ez konkrétan tavaly májusban történt. Úgyhogy Kína részéről ez a nagy ívben bele, hm, zuhanós megközelítés következetesnek tűnik.
  • Elnézést kell kérnem, mert korábban azt írtam itt, hogy immunology is hard. Tévedtem. Immunology is FUCKING hard (pardon my French). Így helyes. Tanulmány. Próbálok kiolvasni ezt-azt, fertőzésen átesettek és vakcináltak immunválaszának összehasonlítása nyomán. Vakcina után is van IgA válasz (ami a nyálkahártyákat védi, és ezért a fertőződés elkerülésében fontos), de 7 hét elteltével hanyatlás van ezen a téren. Az IgG válasz viszont marad a vírusreplikáció útjában továbbra is (véd tehát a súlyos betegségtől). Fertőzésnél erős interferonjeladás nyomán túlgerjedő immunrendszer, valószínűbb autoimmunitás és ADE patogenezis — vakcina nyomán ez jellemzően nincs. Fertőzötteknél erősebb citotoxikus T-sejt alapú válasz, amiben az a szép és csúnya egyszerre, hogy ez van, akinek jó, és van, akinek nagyon nem jó (versus Manci néni, aki szerint nekije erős az imunrencere, úhhogy ő megvan, köszöni szépen). Vakcináltaknál erős memória T-sejt-klónozás zajlik, és úgy tűnik, hogy 8 hónapra biztosan erős relatív védelmet ad (ami utána jön, az bizonytalan még).
  • Szóval van egy indiai mutáció (N440K), amelyik egyes források szerint nagyságrendileg halálosabb a wuhani bázishoz képest. De relatíve jó hír, hogy mind a "brit" B117, mind "az" "indiai" B1617 kiszorítólag hat rá a versenyben, a jobb transzmisszivitásuk miatt. Vagyis rossz a helyzet, de lehetne sokkal rosszabb.
  • Kanada már a 12-15 éveseket is oltja, Pfizerrel.
  • Szerbiában fogyóban az oltást felvenni készek, pénzügyi ösztönzőt vezetnek be.
  • Biden a védjegyezett vakcinákkal kapcsolatos intellektuális tulajdonjogok (IPRs) felfüggesztése mellett állt ki. Szeretnék látni sok okos hatástanulmányt a témában, mert ez indoklás nélkül elég radikális lépés. Összefoglalom, hogy mi az IPR-ekkel kapcsolatos vita lényege. Két kérdésben: (1) Ha nincs védjegyezés, kinek éri meg for-profit szereplőként új termékek fejlesztésébe dollármilliárdokat fektetni? (2) Ha utána nincs verseny, ki akadályozza meg, hogy monopóliumi árszabás történjen, és mennyit veszít ezzel a társadalom? Jó, ez három kérdés volt, de a lényeg, hogy mutatják, hogy a mérleg serpenyőjében mindkét oldalon kritikus jelentőségű érvek vannak, TÉNYLEGESEN megoldandó problémákhoz kapcsolódóan. Nem elég az egyik oldal mellett lelkesen lihegni, valahogyan válaszolni kellene ezeknek a problémáknak mindegyikére egyszerre. COVID-kontextusban pedig tény, hogy a nyugati vakcinák ténylegesen elég alacsony áron értékesülnek, és nincs monopólium, mert több beszállító is van. Az pedig elgondolkodtató, hogy a Népnek eszébe nem jutna nem fizetni a mekiben a Happy Mealért, de magától értetődőnek tekintik, hogy egy tudásintenzíven előállított életmentő termékért ne kelljen mán fizetni sem júzerként, sem adófizetőként. A képletet persze bonyolítja, hogy az "R/D ellehetetlenülése vs. monopóliumprobléma" komplexum hatásai differenciáltan jelentkeznek az országok jövedelmi helyzetének függvényében. Szegény országnak a kicsit magasabb ár is a hozzáférésből kizáró lehet. Ezen persze többféleképpen is lehetne segíteni, pl. vakcinasegélyezéssel, költségvetési támogatással, licenszben gyártás szubvencionálásával stb. A kérdést tehát úgy is fel lehet tenni, hogy a szegény országok megsegítéséért méltányosan ki viselje a költségeket? Mivel a vakcinafejlesztésben voltak közforrások, ezek arányának megfelelően lehetne pl. osztozni a segélyköltségeken. De persze ezt a bulit ún. Politikusok fogják lejátszani, és az ő kalkulációikat nem feltétlenül a fenti logika vezeti.
  • A Moderna variánsok elleni boostere túl van ez első emberi próbákon. Ígéretes, de preprint még nem jött ki.
  • Ezúttal kicsit a limfóma-COVID interakciónak olvasgattam utána továbbképzésileg. Itt van pl. egy érdekes tanulmány arról, hogy az FDG-PET scan remisszió után aggasztó limfómaprogresszióhoz hasonló képet adott, miközben egyébként csak COVID-oltás utáni nyirokcsomóduzzanatról volt szó (72 éves férfinél). Itt leírnak egy esetet (61 éves férfi), akinél remisszió következett be immunmoduláló hatásúnak tűnő COVID-fertőzés nyomán. Azt mindenhol leírják, hogy limfóma alatt és után az antitest-válasz ritkán kielégítő, és a vakcinált limfómások vigyázzanak vakcináció után is.
  • Seychelles-szigetek. Növekvő járványuk van 60%-os átoltottság mellett. Az átoltás túlnyomórészt Sinopharm-vakcinával és Covoshielddel történt. Van náluk a dél-afrikai variánsból. Az esetek egyharmada teljesen átoltottaknál (vakcinaáttörés). Egyötödnyi importált eset, turisták és mások. Korlátozó intézkedések. A következő hetekben figyelni kell itt a halálesetek alakulását, hogy a súlyos betegséget megelőző hatást értékeljük.
  • Jó hír: San Marino, bezár a COVID-osztály, nincs beteg.
  • Itt egy elég komoly elemzés (IHME, Institute for Health Metrics and Evaluation, University of Washington). Eszerint a közvetlen globális járványhalálozás 6,93 millió körül jár május 3-ig bezárólag (az elmaradó eü. ellátás miatti halálozás ebben nincs benne). Itt az eredeti elemzés. Hamarosan kiemelek még belőle ezt-azt. 
  • Az 5-ös ábrát bevágom, ez az aluljelentés mértékét térképezi globálisan, és ebből látható, hogy kik a legfőbb aluljelentők (poszt-szovjet térség + Egyiptom + JAPÁN (helló, olimpia!).

sarscov2_underreportingglobal.png

  • A saját globális addicionális halálozási mutatóm (1,15 millió felett) ennek fényében túlontúl konzervatív már. Úgyhogy megcsinálom a konzervatív, kétszerezős indiai update-et május 6-i állás szerint (+234071-5404; ezt később tovább update-elem); adok ehhez update-et Koszovónál (1866 eddig, most +337); az Oroszországhoz hasonlóan durván aluljelentő Ukrajnánál (tessék megnézni, mennyi a hivatalos CFR a fejlett Ukrajnában a hanyatló Nyugathoz képest...) számolom az IHME-féle különbözetet (138507-46737=91770); Egyiptomból eddig 34 ezer főt számoltam, most az IHME alapján jön +122512. G.a.h. mindezek alapján: G.a.h.: +1601772+34+57+n. Teljes járványhalálozás május 6. végén, konzervatívan: 4871158+34+57. Kieg.: Japán esetében pedig százezer főnyi addicionális halálozás hátterének nézek közben utána folyamatosan. Tavaly tavasszal már írtam róla, hogy megnőtt náluk a "vírusos tüdőgyulladás" előfordulása, a lélegeztetett betegek nagy száma mellett, ami sokat sejtetett, és eddig számoltam +564+225 addicionális halálozást elérhető adatokból. Viszont az IHME projekciója két nagyságrenddel van odébb.
  • Nepálban most már az indiaihoz hasonul a helyzet.
  • Meghalt Rajendra Kapila infektológus (Rutgers University, US) Indiában. Egyelőre nyomozom a körülményeket az általában komoly források és az általában komolytalan források által közölt információk kontrasztja miatt. 81 éves volt.
  • 17 éves kanadai lány, ismert COVID-kitettség után vérrögökkel és tüdőgyulladással, de két negatív PCR-teszttel halt meg, úgy egymillió százalékig egyértelműen a COVID-tól.

2021.05-10-17.

  • Ma jelenik meg a könyvem, "COVID-19: Az egészségtelen politikák ragálya" címmel (Progress Könyvek). E-kötetben is elérhető lesz. Pro bono munka, nem keresek vele pénzt. Idézem a leírásból: "...a képzelőerő hiányának, az ésszerűtlen kockázatkezelésnek és a gondolkodási folyamatok számos egyéb zavarának szerepére (fókuszál) a járvány kialakulásában. Ezt követően pedig kitér a járványkezelés elsőbbségének meg nem adásából, a járványkozmetikából, a felelősséghárításból és a járványkezelés szükségszerűen globális léptékének figyelmen kívül hagyásából adódó következményekre. Az elemzés a pandémia bő első esztendejét tekinti át, világléptékben." 
  • Hírek Indiából a mukormikózis ("fekete fungusz") gombás fertőzés gyakori előfordulásáról COVID-ból felépülő diabéteszes betegeknél, különösen szteroidos kezelés nyomán. A szemekre, az arcüregre, az agyra, a tüdőkre veszélyes, és akinél elszabadul, elég csúnya halálozási aránnyal jár. Egyetlen mumbai kórházból 24 eset jelentve az elmúlt két hónapban (máskor évente látnak hatot). A 24-ből hatan elhunytak, tizenegy betegnél ki kellett operálni a szemet. Egy bengalurui szemsebész 19 esetet látott az elmúlt két hétben. Kieg.: állkapocs eltávolítására is szükség volt már.
  • Egy hangzhoui állatkertből megszökött három leopárd (egy még szabadon). A közeli állatkert egy hét után ismerte el, hogy hiányzik leopárdjuk. Alina Chan reakciója. Kicsit átalakítom/feljavítom: "Leopárd a mi állatkertünkből? Extrém valószínűtlen lehetőség. A leopárdok a természetből jönnek. Botorság azt sugallni, hogy valaki mesterségesen létrehozott egy leopárdot. A szóban forgó leopárd csak egy holdjáró fedélzetén érkezhetett, talán az Amerikai Egyesült Államokból. Vagy esetleg Barcelonából vagy Indiából. Talán mindig is köztünk keringett."
  • Brutális sarlatánkodás megy Indiában, virágzik a csodaszer-ipar. Kieg.: Goában az Ivermectint szórják gumicukorként.
  • Nepál elszabaduló járványa közepette jól jönnek a hegymászók használt oxigénpalackjai, úgyhogy inkább ne dobálják el őket lefelé jövet.
  • India: az egyre nehezebben elégethető holttestektől valaki már a Gangesz révén is szabadulni igyekezett.
  • Mehet a Pfizer a 12-15 éveseknek az Egyesült Államokban.
  • Brazíliában Bolsonaro elnök folytatja a HCQ-Ivermectin kombó promótálását csodaszerként.
  • A Válasz cikkében felbukkan a "vakcinafinnyás" fogalma, vagyis aki válogat a vakcinák között, arra vonatkozik ez. És igen, itt nem nagyon van más megoldás, mint megadni, amit az illető szeretne. Ha az adott vakcinából van is egyébként, akkor nem is nagyon lehet ok mást ajánlani.
  • A szennyvíz-helyzet jónak tűnik. A 17. héten emelkedő tendencia volt Budapesten, Szolnokon és Debrecenben, ez a 18. héten stagnálóra váltott Budapesten, csökkenőre Szolnokon és Debrecenben.
  • Hongkongi intézkedések: egy személy miatt egy lakóház összes lakója karanténtáborba buszoztatva.
  • Floridában két hét alatt duplázódott a VOC-esetek száma.
  • Az április 28-tól május 5-ig tartó (jelenleg utolsó jelentett) héten a B.1.617.2-es vonal jelentősen terjedt. Addig volt 198 eset, a hét végére lett 520. Nem csoda, hogy az indiai variáns transzmisszivitását voltak kénytelenek konstatálni ezek után a brit hatóságok.
  • A Maldív- és a Seychelles-szigetek egyszerre állnak rosszul a turizmussal együtt felpörgött járványukkal.
  • Új-Zélandon Pfizerrel kétszer oltott reptéri dolgozó úgy lett víruspozitív (de nem beteg), hogy nem volt ismert kapcsolata fertőzött személlyel, viszont nemzetközi járatok utasterében takarított (aeroszolok...).
  • Tajvan is küzd most néhány esettel.
  • Január és április 13. között a Cleveland Clinic adatai szerint a COVID-hospitalizáltaknak csak 0,3%-a volt teljesen átoltott. Ez nem rossz, de figyelembe veendő, hogy április 13-ra kb. 75 millió ember volt átoltva az USA-ban, vagyis a 99,7% Q1, a 0,3% pedig Q2 létszámú populációból került ki ugyebár, ahol Q2 fokozatosan növekedett nulla fölöttről 75 millióig (és a vonatkozó időszakban Q1>Q2).
  • Friss beküldés "imjunálödzsi iz hárd" jeligére. Az mRNS-vakcinák hatékony immunválaszt generálnak, de közben lefelé szabályozni látszanak a citokinválaszt virális, és felfelé gombás fertőzés ellenében. Kevés alannyal, nagyrészt középkorú eü. dolgozókkal készült vizsgálat, fenntartások szükségesek.
  • A B.1.617-es olyan jellegű növekedést mutat, mint annak idején a B.1.1.7-es, lásd alább. Ugyanakkor az oltókampányok és egyéb intézkedések nyomán már kisebb számú fertőzött között nő az előfordulás aránya, ezt azért hozzá kell kalkulálni ehhez (Hollandia kivételével, ahol március vége óta platózik az esetszám). Ha nem lettek volna közben a vakcináció + egyéb intézkedések, az indiai variáns miatt már a negyedik hullámról beszélnénk, erre most itt a világos bizonyíték.
  • sarscov2_b1617.jpg
  • Idevágólag: a brit variáns Nagy-Britanniában... it is so yesterday...
  • A fent bemásolt ábrán egyébként az is látszik, amit már izraeli adatok alapján is pedzegettem, hogy a dél-afrikai B.1.351-es variáns evolúciós vesztesnek ígérkezik. Hatból három országban itt ez látszik határozottan.
  • Itt egy nagyon kemény tanulmány a Nature-ben. Hosszú-hosszú idővel ez előtt írtam arról, hogy boncolás után soksejtmagos szincítiumokat (sejt-összeolvadásokat) találtak tüdőszövetekben. Mivel a SARS ilyet nem csinált annak idején, ez a tanulmány arra volt kíváncsi, mi "kapcsolja be" ezt a hatást — mely különbség a SARS-CoV-2 spike-ját tekintve. És a PRRA (igen, nem meglepő módon éppen az a bizonyos PRRA, mely a furin általi hasíthatóság révén éppen a fúziós folyamatokban játszik szerepet) sajnos alapvető szerepet játszik ebben. A fuzionálódó sejtek pedig limfocitákat internalizálnak, és ezzel el is ölik ezeket. Tekintve, hogy ez egy Nature-cikk, itt jön egy igen figyelemre méltó mondat, úgyhogy tessék kapaszkodni: "suggesting that the “PRRA” was a gain of function insertion in terms of membrane fusion ... these data support a gain of function role for the “PRRA” insertion in switching on membrane fusion". No shit!
  • Tegyünk rá még egy lapáttal. A természet ugyanis megtette ezt. Az azóta éppen a kritikus szakaszon, az S1/S2 határzónában fellépett P681R mutáció fokozza a szincítiumok létrejöttét, ami így súlyosabb lefolyással asszociálható logikusan. Amikor erről a mutációról beszélünk, az indiai variánsról beszélünk. Nagyon nem szeretnénk, hogy ezt a mutációt megtámogassa néhány erősebben vakcinaszökő további mutáció.
  • Vakcinaáttöréses esetek is a szingapúri Changi Repülőtéren. 
  • Az indonéz hatóságok 98%-os halálozás elleni hatékonyságot és 96%-os hospitalizáció elleni hatékonyságot jelentenek a Sinovac-vakcina esetében, eü. dolgozókat nézve (120000+ fő).
  • A halottszállítókról egy cikk, két dolgot emelnék ki. (1) Hoznak benne haza Németországban elhunyt magyart. Ha valaki a COVID-ban elhunyt magyar állampolgárok számára kíváncsi, a diaszpórát is néznie kell. (2) Amit amúgy is tudtunk, de plusz megerősítés: sokszor teszteletlen holttesteket kellett kezelniük, otthonról elszállítaniuk (az ilyen, otthoni COVID-halálozások értelemszerűen nincsenek a hivatalos statisztikában).
  • A kentinél is transzmisszívebb indiai változat sajnos a briteknél is erősen terjed.
  • Idehaza dübörög tovább az eü. rendszer deformja, elnézést, reformja. A megoldás keresői a Belügyminisztérium és a Boston Consulting Group (no shit, ebben a kombinációban). #maxiszuverenitas #azegeszsegazelso
  • "Shocking WHO independent panel report says" ugyanazt, amit én a januárban leadott kéziratomban, amiből a hét elején jelent meg könyv.
  • A J/J vakcinához kapcsolódóan további ritka VIPIT/VITT esetek, köztük három halott. Addicionális járványhalálozás globálisan (g.a.h.), ezzel: +1601772+37+57+n
  • "Adenovírus-vektorok hatása önmagában" — "anti-PF4-antitestek" — "a spike-fehérje vagy azon belüol RBD-peptidelemek által okozott érfal-károsodás" — "a tPA-t kódoló bevezető szakasz valamiféle szerepe" stb. — új elmélet lép be ezek mellé az etiléndiamin-tetraacetát (EDTA) nevű, vakcináknál olykor használatos tartósítókomponens (vagy bármi, az adott vakcináknál azt helyettesítő egyéb anyag) lehetséges szerepére vonatkozóan, a VIPIT/VITT pro-trombotikus immun-trombocitopéniás esetekkel kapcsolatban.
  • Bivalirudin vérhigítóval kórházban sikeresen kezelt VIPIT/VITT eset.
  • Indiai variáns update: 1300 feletti szekvenált eset az Egyesült Királyságban, 100 feletti az USA-ban, Németországban és Szingapúrban. Láttam olyan modellt, amelyik szerint 70%-os átoltottság mellett sem elég a vakcináció önmagában egy komoly hullám elkerüléséhez. Ha pedig nincs annyi átoltottság... :(
  • Nyílt levél a Science-ben 18 kutatótól, hogy a laboratóriumi eredet lehetőségét vizsgálják ki tisztességesen. A denevérkoronavírus-kutató wuhani virológiai labort vezető Shi Zhengli ennek kapcsán elmondta, hogy a denevérkoronavírus-kutató laboratórium szomszédságából indult járvánnyal kapcsolatban a denevérkoronavírus-kutató laboratórium és a denevérkoronavírus-világjárvány összefüggésének vizsgálatára érkezett felhívás őt "szomorúvá" teszi, mert "árt a kutatók reputációjának". Na, pont ilyet nem nyilatkozhat valaki potenciális felelősként, ha ártatlan. Amit mond, azt Shi Zengli olyan valakiként mondja, aki saját bevallása szerint "kétségbeesetten" kutatta át a saját laboratóriumának dokumentációját annak idején, mert napokon át nem tudott aludni a felsejlő bűntudattól (2019 legvégén, 2020 elején). Az ő verziója szerint az nyugtatta végül meg, hogy a betegektől izolált vírus "nem egyezett" az általuk denevérektől izolált koronavírusok egyikével sem... Amire nagyon jó lenne visszakérdezni nála, hogy: mármint 100%-ban, kolléga? Vagy akár 96%-ban egyezőt sem találtak? Hát dehogynem találtatok pedig. A 2013-ban Dél-Kínában denevérektől izolált RaTG-13-as 96,1%-ban egyezik ugyanis, mint azt már régóta tudjuk; közben pedig vannak publikálatlan vírusgenomok Wuhanban, a 2015-ig terjedő időszakból például 8 teljes, az RaTG-13-as lelőhelyének közeléből izolált vírus genomszekvenciája. Ezen felül pedig egyelőre nincs spekulációtól mentes válasz a furin által hasítható hely (PRRA) eredetére a SARS-CoV-2-ben. Vagy hogy az RR azon belül miért CGG-CGG.) 
  • Az indiai változat is jobban sújtja a gyerekeket
  • Indiából jelentett adatok: egyelőre alacsony hospitalizációs ráta (0,06%) Indiában a Covishielddel (helyi Astra-változat) oltott eü. dolgozók egy csoportjában. Az 3235 fő közül 85 fertőzött, 65 ebből vakcinaáttöréssel. Ha a jelzett arányt komolyan vehetjük, akkor mindössze két fő kapott kórházi kezelést. A csoport demográfiai jellemzőiről nem tudunk ezen a ponton.
  • Az indiai variánssal még Tajvanon is szuperterjesztés zajlik, akik pedig eddig remekül állták a sarat.
  • Vietnamban is kitartó terjedés alakult ki. Ez lehet az a variáns, amelyik végül a kelet-ázsiai országokon is kifog? Kína felkészül.
  • Jó hír a vakcinákat illetően, hogy Bolton, UK a B.1.617-es kitörés egyik epicentruma, de kórházba főként oltatlanok kerültek eddig: 18-ból 12-en. Öten egy dózis után, egy személy két dózis után (utóbbi személy a tájékoztatás szerint rossz alap-állapotban ("frail")). A brit híreket figyelni kell, mert Johnsonék "data, not dates" alapon ígérték, hogy az újranyitással óvatosan, körültekintően haladnak majd. Megjegyzem, poblémának éppen elég, ha az oltatlanokon végigsöpör a járvány.
  • A 66 milliós brit népességből 36 millió kapott eddig legalább egy dózist, 19 milliónál többen pedig kettőt. Ez 30 millió oltatlan (köztük persze fertőzésen átesettek); a részlegesen vagy teljesen átoltottak között pedig nyilván vannak alulimmunizálódottak. A boltoni arányokat illetően jók a számok, ha az országos adatot veszem a hipotetizált boltoni átoltottsági szint megítéléséhez: az oltatlanok kisebb csoportjából kerültek ki többen hospitalizáltak (12 vs. 6). De ez így is bőven hagy teret a járványnak.
  • Közben persze más variánsok is vannak, és Trinidad és Tobagóban éppen a P1 miatt alakult ki válság.
  • Ezzel pedig megvan a 3x3 hetes "célegyenesben (or not)" sorozat konklúziója: not. Annak a végén, ami a célegyenesnek tűnt egyesek számára, az indiai variáns fordult be határozottan. Deny at your own peril.

Folytatás holnaptól új bejegyzésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr5516513156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2021.04.27. 08:10:52

Pfizer-féle mRNS vakcinát csak a másolási kötelezettség miatt csinálnak. Ti. "Jobbak vagyunk az imprialistáknál". Valamint mert a Párt elhatározta. Amióta Jack Ma-t is elkaszálták, szerintem mindenki lapít, az új ötleteknek lőttek, kivéve ha a Párt találja ki őket. Mivel a Párt politikusokkal van tele (mivel legyen?), kizárólag hatalmi jellegű újítások lesznek. Előbb-utóbb csak sikerül vele a gazdaságot is szeretetbe fojtani.

Girardelli 2021.05.03. 20:46:13

A Vero E6 vs FCS témával kapcsolatban, több forrásból is találkoztam azzal az interpretációval, amely szerint az Általad is hivatkozott jelenség (Vero E6 sejtekben az FCS deléció nem akadályozza a vírus szaporodását) arra utalhat, hogy a vírus kezdeti optimalizálása Vero E6 sejtkultúrákon folyhatott, és az FCS csak a legutolsó lépésben került bele, amely után már állatmodelleken folyt tovább a kísérletezés/optimalizálás. Erre utalhat az is, hogy ha a wild type vírust Vero E6 sejtekben szaporítják, nagyon gyakran tapasztalják az FCS elvesztését, míg állatmodellben/emberben az FCS egyértelmű előnyt jelent a vírus számára.

Girardelli 2021.05.03. 20:46:15

A mai legutolsó, Circulation Research cikkben megjelent félelmetes tartalmú cikkhez /"A spike protein önmagában (replikáció-kompetens vírus nélkül) kárt tesz az erekben"/:
A mai napig nem értem, hogy mivel az FCS jelentősége a vírus képességei tekintetében nagyon korán kiderült, és az is hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az FCS nélkül ez a vírus közel sem lenne ilyen pusztítást végezni, illetve, egy sor szuper tulajdonsága pontosan ezzel magyarázható (szuperantigén, fehérjékkel, glikánokkal való interakciók) a vakcinák által előállított S fehérjéből mi a fenének nem hagyták ki? Különösen, hogy ugyancsak már egy ideje az is tisztázódott, hogy a PRRAR nélkül is nagyszerű antigénként viselkedik.
Iszonyatos belegondolni, hogy emberek milliárdjait fogják beoltani ezzel a cuccal, és bőven rossz a helyzet, ha csak 1%-kuk lesz nagyon beteg ennek következtében.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.05.03. 21:34:11

@Girardelli: fentebb belementem kicsit a lehetséges történések menetébe. Az alapján nekem most nem tűnik nagynak a kockázat, de azért ilyesmi megítélését persze nem bíznám kizárólag a saját véleményemre.

Girardelli 2021.05.04. 11:50:30

Az i.m. beadott vakcinák tartalmának sorsa, molekuláris értelemben, nem teljesen világos. A gyártók és egyéb immunológus végzettségű kutatók próbáltak egy sematikus folyamatot ábrázolni, azonban a tárgyalt részletek miatt fontos volna mindegyik vakcinával kapcsolatban pontos és valid információkat tudni.

Az inaktivált vakcinákban lévő virionok molekuláris értelemben hogyan néznek ki? Glikozilált fehérje-lipid burokban lévő további vírusfehérjék és RNS, vagy mindez csak miszlikbe aprítva és denaturálva, megsózva Al-oxiddal? Mi a molekuláris és sejtszintű mechanizmusa az ilyen vakcina alkotórészei által kiváltott immunválasznak?

A vektor-alapú vakcinákról annyit tudunk, hogy a "cél"sejtek sejtmagjába jutnak be, de arról, hogy a beadás helyén milyen sejteket fertőznek meg (egyáltalán ez a folyamat megegyezik az hAd26/hAd5/ChAd sejtfertőzésével?), ezekben a sejtekben az átíródó DNS-mRNS-fehérjék molekuláris mechanizmusa hogyan zajlik, mi történik közben, majd az S fehérje hogyan kerül a fertőzött sejtek felszínére (egyáltalán, oda kerül, vagy endo/exoszómális cseppekben jut ki)? Keringő sejtek ezek vagy lokalizáltak, pl. a regionális nyirokcsomókban?

Ugyanezek a kérdések az mRNS-vakcinákra is érvényesek. Az egyik mese arról szólt, hogy a beadás helyén lévő harántcsíkolt izomsejtek citoplazmájába jutnak be a lipid nanopartikulumok -- feltételezem, éppúgy jut a kapillárisokba is, ahonnan simán eljuthatnak messzire a vérárammal. A lokális miociták gyártják le az S fehérjét, prezentálják a sejtfelszínükön és a környezetükben lévő makrofágok(?) bezabálják és a regionális nyirokcsomókba viszik és ott prezentálják az antigént a CD4+ sejteknek. Mittudomén. Szóval bonyolult és baromira nem világos az egész.

A vakcina fő terméke, a legyártott S fehérje milyen sejtek által kerül kifejezésre, mi a pontos mechanizmusa a felszínre kerülésüknek, milyen sejtek hol találkoznak vele és utána mi történik a fehérjével? Milyen alternatív lefutásokra is van elméleti lehetőség? Szuperantigén felismerésre lehet-e esély? Mi történik olyan esetben? Stb.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.05.04. 14:00:41

@Girardelli: köszönöm, ez akkor megerősíti, hogy nem véletlenül látom ködösnek a dolgot én is. A ChAdOx1 viselkedésével kapcsolatban például engem is erősen érdekelne az Ad5-géneket is használó vektor tropizmusa. A ChAd majompopulációkban a széklettel jelentős tételben ürül, és erről eszembe jut, hogy az oltási reakciók között több ismerősnél is szerepelt az étvágytalanság, a hányinger vagy éppen az intenzív hányás.

Pl. ebben a tanulmányban azt olvasni egy modded Ad-vektorról, in vivo bevetés után (egerekben):
www.jimmunol.org/content/178/3/1767
"RT-PCR analysis showed that spleen, not liver, is the major site of cytokine, chemokine, and IFN expression. Splenic CD11c+ cells were found to secret cytokines. The tissue distribution of Ad vector DNA showed that spleen distribution was much reduced in this modified Ad vector..."

Itt persze szisztemikus adminisztrációra került sor, de ezek szerint eljuthat a vektor szövetekbe sokfelé, ahogy várná is az ember, ha továbbjut az izmokból a kapillárisokon és a véráramon keresztül. ChAdOx1 elleni antitestek pedig nem állnak az útjába immunológiailag naiv egyedeknél (=a nagy többségnél). Amit az egyik szöveg nem vitat - sőt hangoztatja, hogy ez jó, mert így lesz erős reakció. Másik szöveg meg elintézi a dolgot azzal, hogy minden az izomban történik.

Mindenesetre az inaktivált vírusos vakcinák ezek után fokozottan érdekesek ebben a kontextusban (is).

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.05.10. 08:19:41

A Nina Rabinowitz-os linked ha jól értettem, inkább a vírus laboratóriumi eredetet tartja valószínűbbnek mint sem? :-(

Ha egy virológus szerint állatról (denevér) emberre ugrás ritka, de nem lehetetlen esemény, de hogy utána emberről emberre is terjedjen annak a valószínűsége nulla, akkor azért ez egy elég komoly érv a laboratóriumi eredet mellett. Vagy nem?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.05.10. 08:28:15

@rdos: Rabinowitz érezhetően a laboratóriumi eredet mellett lehet, de végső soron nem mond mást, mint hogy a laboratóriumi eredet lehetőségét és az ezzel kapcsolatos vizsgálódás szükségességét elvitatók gondolkodásával valami nincsen rendben.

Amúgy a feltételezett zoonózis után ilyen gyors terjedés valóban elgondolkodtató, és itt két fontos tény is van:

1. minden, ma a világban keringő SARS-CoV-2-vírus közös elődje az eredeti, wuhani változat.

2. már a SARS-CoV-2 eredeti változata is erősen az emberi ACE2-receptorhoz kötődésre volt optimalizálódva + rendelkezett furin által hasítható hellyel (a hatékony fúzióhoz). Éppen emiatt nem kezdett szélvész gyorsasággal mutálódni, ahogyan azt egy új fajhoz még alkalmazkodó vírustól várnánk. Anélkül is remekül boldogult. (Az új variánsok felbukkanásához kitartó, globális, tömeges — és ellenintézkedések és különféle kezelések révén közben szelekciós nyomás alá helyezett — terjedés kellett.)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.05.11. 12:31:14

@Marton Péter: Mondtad. "az ezzel kapcsolatos vizsgálódás szükségességét elvitatók gondolkodásával valami nincsen rendben"

Igen, szerintem is kell vizsgálni ezt a lehetőséget is (vírus labor szökevényt). Nem is elsősorban a felelősségre vonás miatt, hanem azért hogy többet ne történhessen meg, ha így történt.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.05.11. 13:58:08

@rdos: pontosan. Éppen ezért sajátos élmény volt a múlt héten újranéznem a Csernobil sorozatot. Minden relatív. Egész gyorsan eljutottak benne kritikus kérdések feltételéig (ennek persze levon az értékéből, hogy máig nem számoltak el a nyilvánosság előtt egészen).

_Epikurosz_ 2021.05.12. 08:01:30

Várj, úgy érted, hogy Hongkongban összezárták egy buszba a fertőzöttet az egy tömbben lakókkal? Ezek most meg akarják fertőzni a többieket is?

_Epikurosz_ 2021.05.12. 08:01:32

De jó, egy jó könyv! :D

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.05.12. 10:35:03

@_Epikurosz_: remélem, megüti a mércét! Talán a könyvhéten lesz is valamilyen esemény majd, és igyekszem biztosítani egy tiszteletpéldányt, ha érdekes lehet.

Girardelli 2021.05.13. 13:27:22

Péter, az a Nature-cikk valóban alaposan körüljárta az FCS szerepét a szincícium képződésben és annak következményeiben.
Az általad kiemelt mondat azonban (sajnos?) nem a SARS2 vírusban található FCS GOF-eredetére utal (több mint meglepő volna egy kínai szerzőktől származó közleményben), hanem a kísérleteikben FCS-betoltáson átesett denevér (RaTG13) és tobzoska koronavírusok FCS-ének ilyen értelemben vett GOF-betoldására.
A nagyon is logikus gondolatot (akkor a SARS2 FCS is így jött létre?) éppen azzal próbálják tompítani, hogy egy sor példát erőltetnek (RSV, HIV és influenza törzsek), amelyekben ugyancsak vannak arginin-tartalmú proteáz vágóhelyek, amelyek ugyancsak szerepet játszhatnak a szincícium-képződés serkentésében.
Számomra persze ezzel még inkább megerősítettnek látszik, hogy a SARS2 FCS a legsúlyosabb bizonyíték a vírus labor-eredete mellett, és a szándékos fabrikálás is nagyon valószínű, mert a legátkozottabb összetételű, legdurvább hatású FCS-t sikerült bepakolniuk a vírus alapvázba.
Az indiai variáns jelentőségét már legelsőre is abban láttam, hogy a P681R mutációjával egy még súlyosabb megbetegedést okozó típus jöhetett létre.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.05.13. 13:38:47

@Girardelli: én erre a szövegrészre alapozva írtam és idéztem a fentieket:
"We therefore hypothesized that the “PRRA” insertion might be the switch for S-mediated membrane fusion of SARS-CoV-2. To test this idea, a truncated mutant with “PRRA” deletion (2 ∆PRRA), analogous to the S glycoproteins from in RaTG13 or PanCoV, was constructed (Fig. 4b) and expressed in 293T-ACE2 cells. In agreement with our hypothesis, the “2 ∆PRRA” mutant completely lost the ability to induce syncytia ... suggesting that the “PRRA” was a gain of function insertion in terms of membrane fusion."
+
"Cross-replacing the pre-cleavage motif (QTNSPPRA) in SARS-CoV-2 S with “VSLL” from SARS-CoV S also resulted in the inability to induce syncytia."

Nekem ez azt mondja, hogy (1) az RaTG-13-hoz és az ismert PanCoV-hoz hasonlóra rövidített SARS-CoV-2-spike-ról állapították meg, hogy a PRRA törlése nyomán nincs szincítiumképződés, ill. hogy (2) a SARS-féle VSLL-re "átszerkesztett" SARS-CoV-2-spike-nál is ez volt a helyzet, vagyis a PRRA a SARS-CoV-2-ben kritikus.

És hogy eleve azért nézték a PRRA szerepét a szincítiumképződésben, mert a 2003-as SARS-nál az S2 funkcionális alegység körülbelüli azonossága alapján ott nem lehetett a kutya elásva - hogy a SARS-nál miért nem volt szincítiumképződés, a SARS-CoV-2-nél pedig miért igen.

Kínai szerzőktől ez valóban meglepő lehet, de szerintem itt arról lehet szó, hogy (1) a beszúródásról még mindig mondhatja/gondolhatja valaki, hogy természetes evolúció miatt van ott, tehát az említése nem feltétlenül ver ki biztosítékot, és (2) az iménti érv különösen jelentős, ha pl. egy KKP-cenzor próbálja megítélni, mi problémás, és mi nem az, és a rendelkezésre álló tudásával így átcsúszhat egy ilyen elemzés.

_Epikurosz_ 2021.05.15. 13:52:50

@Marton Péter: Megerősítem a fordításodat. A cikk nagyon részletes, szinte szájbarágós (még én is megértettem), mintha arra számítana, hogy belekötnek. Szerintem a vakcináról szóló publikáció helyett engedték ki. Lehet, hogy több is lesz ilyen, megalapozandó a jó hírnevet (pekingi akadémikusok is, ha jól nézem az affiliációkat). Olyan írhatta, akinek módjában állt optimalizálni mind az eszközeit, mind a módszereit, mind a vele dolgozók körét (plusz nyugati embert is mutatóba). Nem kis csóka lehet, a tekintélye meg is óvhatja. Az oroszok is csak az utóbbi időben publikálnak medrxivon, ugyanez lehet a logika.

Megtisztelsz. Körülöttünk mindenhol találtak már indiai mutánst, lehet, hogy bele fog kavarni az eseményekbe.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.05.15. 17:39:51

@_Epikurosz_: igen, a könyv kapcsán esemény inkább online lesz csak, ezt már most ki merem jelenteni. De az egyetemi e-mailemen át (peter.marton at uni-corvinus pont hu) meg tudjuk szervezni valahogyan, hogyan adhatok példányt. Tudok is adni, és szeretnék is, egész idő alatt sokat tanultam a kommentekből és a linkelt tanulmányokból is.

Girardelli 2021.05.16. 14:23:06

@Marton Péter: @_Epikurosz_: Meggyőztetek, a kiemelt rész alapján kvázi beismerik a PRRA 'insert' szerepét a patogenezisben.
Persze tudvalevő, hogy az 'insert' mint nukleinsav bázis alapú 'insert' tekintetében a zoonotikus hipotézis támogatói azon az állásponton vannak, hogy rekombináció révén került oda ahol éppen van (illetve van olyan is közöttük, aki valószínű szándékosan rossz alignment technikát alkalmazva csupán egy szimpla pontmutációról beszél). Ilyen alapon a rekombináció alapú 'insert' is egy betoldás, amit Mother Nature végzett, és nem Papa Eric vagy egy erre alkalmas és képes víruskutató.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.05.16. 17:33:10

@Girardelli: igen, ezt fogják mondani, nem is kérdés, de legalább már előreléptünk azzal, hogy nem pl. az FCS jelentőségéről megy vita. Alina Chanék levele a Science-ben pedig mindenképpen felszabadítólag hathat az eredet vizsgálatára.

_Epikurosz_ 2021.05.18. 14:38:48

@Girardelli: @Marton Péter: it is interesting and remarkable that pride of the writing, like, oh, we found unintended effects, wow... [the higher infectiousness **was** intended...] oops.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.05.18. 20:42:16

@Marton Péter: A legújabb posztodban is volt egy erre a labor eredetre utaló link, de inkább ide linkelem. Most címlapos a 4-en. Még vagy két évig tagadják a kínai komisszárok, vagy főleg semmisítik meg a bizonyítékokat, ez lesz a legfőbb bizonyság a laboratóriumi eredetre. Ami abból a szempontból jó hír hogy tudjuk mitől is kell ezután félni, abból a hazug kínai szempontból meg nem. :-)

444.hu/2021/05/18/a-tudomanyos-kozelet-egyre-inkabb-hajlik-arra-hogy-a-koronavirus-egy-laborbol-szabadulhatott-el

Nem mentség, csak magyarázat, a kínai komisszároknak sanyarú életük volt és nem olvashatták Rejtő Jenő összesét. :-) Abból tudhatnák ugyanis, hogy hazudni úgy kell, hogy annak legyen valami igazság magva is. :-)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.05.18. 20:56:37

@rdos: néztem a 444 cikkét, és utána megnéztem a kommenteket is. Tanulságos volt :( Azt mindenképpen, "hivatalból" muszáj leszögeznem, hogy továbbra sem tudunk végérvényes kijelentéseket tenni a témában (és félő, hogy nem is nagyon fogunk tudni, később sem), de éppen ezért fontos a Science-ben leközölt, legelőször is kérdések feltételére ösztönző levél, mert azzal, ami benne van, minden elmélet kapcsán számolni kell(ene).

A 444 sajnos clickbaitelős, és véletlenül sem pontos címet alkotott ("a tudományos közélet egyre inkább hajlik..." vs. levél 18 kutató által, akik kérdeznek).

A kommentek viszont... jó ég. Rengetegen vannak, akik "mindig is tudták" (a valamit, akármit), és ezzel a cikkel most az is beigazolódott nekik, hogy Ők Érzik az Igazságot minden témában (is). Lackfi Jánosnak van egy nagyon jó írása a kultúránkban mélyen gyökerező, kincseskalendárium-olvasói jellegű médiafogyasztási szokásokról, hát ennek az érvényességét most fájóan érzem. Én másfél éve szedegetem össze itt a részleteket, ezek az emberek pedig helyből helikopterek voltak mindvégig :)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.05.18. 21:21:50

@Marton Péter: 18 kutató véleménye több mint 1-é. :-)

Alfred Wégener (végzett meteorológus, azaz amatőr) a két nagy háború között a harmincas években érvelt geológusoknak (félig én is az vagyok) a kontinens vándorlás mellett. :-) Akkor lesöpörte a szakma az érveit, pedig nagyon logikusak voltak, azzal hogy egy amatőr ne szóljon bele a nagyok dolgába. Harminc évre rá Wégener meteorológus lett az új "isten" a geológiában. :-)

Na. Én is amatőr vagyok virológiában és a véleményem ismered. Azt 1,5 éve nem tudjuk hogy milyen állatról ugrott át az emberállatra a vírus, de a vuhani virológiai laborból ugárs kizárt (a kínaiak szerint). Egy darabig még lehet hogy el is hiszem.

Az idő eldönti. Ha ne adja isten tíz év múlva sem találjuk meg a vírus állati forrását, akkor szerinted nő vagy csökken a laboratóriumi eredet valószínűsége?

Az is információ, ha nincs információ. :-)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.05.18. 21:28:36

@rdos: ez így van, igen. Akárcsak az, hogy botrányos volt Peter Daszak szerepvállalása a WHO- és a Lancet-féle "vizsgálatban" az igazságtól függetlenül is. Csak mindig attól tartok az ilyen cikkek kapcsán, amilyen most ez volt a 4-en, hogy a végén pont a címbeli részletekkel kötekedők ("nem is mindenki, csak tizennyolc") szabotálják tovább a gondolkodást a témában, részben a pongyolaság miatt sikeresen. A félnótás szappanoperahős Trampli is bő egy éven át kompromittálta sikeresen azokat, akik csak a kritikus vizsgálódásban voltak érdekeltek.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.05.19. 10:43:57

@Marton Péter: Trampli és pongyolaság, maximálisan igazat adok Neked.

Kicsit off, de szerintem mégsem. Bele-bele botlottam talajvíz, mélyebb rétegvíz vagy karsztvíz szennyezés problémájába az elmúlt több mint 35 évben. Kicsit más iparág, de azt keressük amit nem szeretnénk meginni, belélegezni.

Legyen pl kőolaj származék a vízben. Mit keresek a környéken? Kőolaj, benzin, gázolaj, pakura, kerozin tartályt. Ha van a közelben onnan veszek talaj és talajvíz mintát. Nicsak. A tartály mellett nagy a koncentráció távolabb kisebb. Mire gondolsz?

Vírus mintát nem tudom hogy lehet venni 1,5 év múlva a feltételezett szennyező forrás közelében (vírus labor), kitalálom sehogy, akkor főleg ha már megvolt közben a kármentesítés. Illetve mintát venni lehet, de akkor már minek? :-(

Röviden. Nekem a lényeges, használható információk, mérési eredmények hiánya a gyanús, de lehet hogy tévedtem és majd Colombó hadnagy feleségének a férje kideríti. :-(

Boccs, hogy ennyit beszéltem a témáról, de nagyon rossz érzésem van. :-(

Szemben Wégenerrel erről sajnos semmit sem tudok. :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.05.19. 11:14:28

@rdos: sajnos 1,5 év után környezeti mintát vizsgálni így tényleg nem lesz megtérülő erőfeszítés. Elgondolkodtató például, hogy Kínában is lehetnek lefagyasztott szennyvízminták. Talán maga a WIV is elemez ilyeneket. Vagy a wuhani járványügyi hatóság laborja. Onnan pedig kimutatható lehetne ez-az. És ezt persze ők is tudják.

Amikor a WHO-féle vizsgálatot folytató csipet csapat rákérdezett a fagyasztott szennyvízmintákra, ez történt:
www.wsj.com/articles/china-refuses-to-give-who-raw-data-on-early-covid-19-cases-11613150580
"They had sought wastewater samples from central China to check if the virus could be detected in sewage from late 2019, but were told those had been discarded, per standard policy, after a month, said Dr. Koopmans."

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.05.20. 09:23:07

@Marton Péter: Tartok tőle, ha tényleg a laborból szabadult ki a vírus, azóta már minden szálat elvarrtak. :-(

Még mielőtt elismerte volna Kína a járványt, volt a helyszínen? egy tajvani virológus delegáció. Nekik lehet hogy többet mutattak a kínai komisszárok, mégiscsak a véreik.

Esetleg a tajvaniak stikában vehettek vírusra mintát az általuk gyanúsnak vélt helyekről? Az a tippem Tajvan jobban informált az eredet kérdésében, csak az a kérdés, ha tippem helyes akkor miért hallgatnak? Persze tévedhetek is és lehet hogy Tajvan sem tud többet. :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.05.20. 09:25:32

@rdos: valóban, ott a pont - érdekes lenne tudni, hogy a tajvaniak pontosan mibe tudtak belenézni, míg ott voltak, annak idején. A WHO persze nem fog beszélni velük a vizsgálat részeként, legfeljebb Xi Jinping testén keresztül.
süti beállítások módosítása