Külpraktika

Külpraktika

Koronavírus-járvány: Itt van az ősz, itt van újra

2021. augusztus 29. - Marton Péter

Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában):

IDEHAZA: az átoltottság nem elégséges, az ellenanyag-szintek hanyatlanak, a kontaktszámok robbanásszerűen nőni fognak, egyelőre nincsenek igazán jelentős óvintézkedések pl. az iskolákban-egyetemeken, lesznek tömegrendezvények is. A harmadik oltások célzatlan kiszórása mindezt aligha kompenzálja, és egyszer még a böjtje is meglehet annak, ahogyan a választásokra zombi módjára fókuszáló pártemberek a készletekkel gazdálkodnak. GLOBÁLISAN: A vírus világszinten közben tömegesen terjed, öröm az ürömben, hogy az éppen elég rossz delta egyelőre leversenyzi evolúciósan a vakcinakerülőbbnek tűnő lambdát. Viszont természetes rezervoárok vannak kialakulóban, és folytatódik az evolúció, mely bizonyosan számos meglepő fordulatot tartogat még. 

2021.08.30-2021.09.05.

  • Sequelae kínai kórházi kezelteknél. 380/1271 az egy év után légzési nehézséget (mMRC-skálán 1 felett; a skála értéktartománya 0-tól 4-ig terjed) jelentők aránya (még nőtt is valamelyest a számuk). 
  • Hanyatló, de azért 6 hónapig a hanyatlás után is robosztusnak tűnő (hospitalizációtól-halálozástól védő?) nAb-titereket mértek Katarban is.
  • Vakcinaegyenlőtlenségek ügyében ezt az összeállítást érdemes végignézni, elég szomorú képet fest arról, ami a világban történik. És mindez elképesztő gazdasági károkat terhel a vakcinákhoz nem vagy nehezebben jutókra.
  • Folytatódik a vírusevolúció (Dél-Afrika), konvergens és sajátos jegyek keverékével.
  • ... és folytatódik a vírusevolúció Angliában is, a leaky vaccine probléma és az együgyű tömegek közegében. Tovább a delta jelentette alapvonaltól, előre. Nagy cornwalli fesztiválozás nyomában konkrétan a "fesztiválvariánsként" emlegetik az emberek az új jövevényt. Még sok ilyen lesz, ha a szeptemberi műsort nem tervezi sürgősen újra valaki, például maszkok segítségével.
  • Érdemes ezen a ponton megnézni, hogy Európa esetében augusztus közepe óta már nem a delta B.1.617.2 szubvariánsa tart éppen a dominancia felé, hanem elég határozottan az AY4-es és AY12-es vonalak. Lásd alább az ábra jobb oldalán (részlet nagyobb ábrából):
  • sarscov2_strangeautumnofvariants.jpg
  • Fehérfarkú szarvas (észak-amerikai őzike) immár nem csak antitestekkel, hanem vírushordozóként. Lásd a bevezetőben a rezervoárok említését.
  • Új Zélandon egy nő meghalt szívizomgyulladás következtében, Pfizer-oltás nyomán. Japánban két, harminacas éveiben járó ember vesztette életét Moderna-oltás után, melyekhez a dózis szennyezett sarzsból került ki — de nem világos, hogy a halálozáshoz magának a szennyezettségnek volt-e köze (G.a.h.: +3098296+1053+870+n.)
  • Hospitalizációs adatok Texasból. A 30-49 évesek aránya januárhoz képest 15-ről 29%-ra nőtt (gyakorlatilag duplázódás), a 18-29 éveseké 5-ről 7%-ra. Még a 18 év alattiak aránya is nőtt valamelyest. Texasban az orvosok panaszolják, hogy eddig az RSV terhelte le őket, és most megint a COVID. Az RSV terjedési mintázatai felborultak a COVID miatti korlátozások nyomán, és rendhagyó módon jelentkezett például Új-Zélandon is az idén, hullámszerűen. Texasban ráadásul tél helyett nyáron. Az RSV is egyike azoknak a kórokozóknak, amelyeknek a terhét molekuláris diagnosztika nélkül, hasonlóan a korábbi emberi koronavírusokhoz, alábecsülik a hagyományosan a statisztikai halálozástöbbletből értékelt influenza "javára" (egyébként specifikusan gyermekekre és immunkompromittáltakra veszélyes főként).
  • Egyéb okokból (egy brazil Haff-betegség klaszter és egy amerikai sarlós vérszegénységes eset kapcsán) olvasgattam a rabdomiolízisről (a vázizom lebomlása), és beugrott, hogy COVID-nál is sok izmot vesztenek a súlyos betegek. A lebomló izom jól lezúzza a veséket és vezethet például DIC-hez is, úgyhogy biztos COVID-nál is megfigyeltek már ilyet, gondoltam. És igen.
  • Floridában sok mobil halottasházra van szükség.
  • A szervátültetések elmaradása globálisan 48 ezer főnél lehetett fatális 2020 végéig. (G.a.h.: +3146296+1053+870+n.)
  • Koszovóban +208 haláleset történt, mióta utoljára néztem (július végén). Csúnya náluk a helyzet (G.a.h.: +3146497+1053+870+n.)
  • Bidenékről nem vagyok mostanra nagy véleménnyel, és itt egy újabb ügy. Védettségi igazolványt ígértek az amerikaiaknak, de végül szövetségi államok és a Szilícium-völgy együtt oldják meg ezt is, úgy tűnik.
  • Erről a pillanatról közben lemaradtam. Trump Texasban a vakcinák elfogadása mellett állt ki (kicsit nyögvenyelősen), és ez nem tetszett a közönség egy részének. Láttam videót, ahol a texasi repub antivaxerek nem hiszik el neki, hogy ő már kapott oltást.
  • Új variáns az érdeklődés tárgya. Kolumbiai. Neve: Mű (no shit).
  • A globális ellátási hiányok a vakcinagyártókat is érintik: a Novavax problémái.
  • A héten sajnos Vietnam és Ausztrália is eljutott a COVID eleresztésének gondolatáig az elimináció helyett. Ide vezetett a delta, mint az előre sejthető volt. 

2021.09.06-12.

  • A delta virulenciáját és transzmisszivitását jól mutatja, hogy egy olyan specifikus csoportból is, mint az antivaxer rádiós műsorvezetők, már a negyedik emberrel végez.
  • De közben sajnos oltottaknál is járhat súlyos lefolyással. Ez messze kevésbé valószínű, mint az oltatlanok esetében, de a kockázat valós. (Az idézett hölgy nővérének valamilyen szívkondíciója is van, erre korábban utalt.)
  • Floridában 12-19 évesek is és 12 év alattiak is többen fertőződtek az utóbbi időben, mint a felnőttek közül bármelyik korcsoport. Texasban szeptember 3-ig 59 gyermek vesztette életét COVID-ban.
  • Tucker Carlson szerint a hamis védettségi igazolvány kétségbeesett, törvényszerető amerikaiak szükségszerű tartozéka.
  • Egyébként igazságtalan a globális médiatér Amerika-centrikussága, tehát hozzátéve, hogy hülyeség másutt is van bőven, de még egy hír az USA-ból: szaporodó Ivermectin-túladagolásos esetek.
  • És ezek után ide illik: Kemenesi Gábor a Madách tér környékén beszélgetett oltásszkeptikus emberekkel.
  • Uni of Ari tanulmány: az sPLA2-11A enzim szintjét a COVID-súlyosság előrejelzőjének találják (magas szintnél), sőt amellett a magas szinten maradás a long COVID egyik mechanizmusa is lehet. Hat az ideg-izom kapcsolódásra (neuromuszkuláris junkció).
  • Közben ideje a mű variánsról is olvasgatni egy kicsit. Epikurosz listázta alább, ezek a spike mutációi: T95I, Y144S, Y145N, R346K, E484K, N501Y, D614G, P681H, D950N. A P681H az FCS-t érinti (Furin Cleavage Site), az N501Y és a D614G már régről, 2020 elejétől meglévő transzmisszivitás-fokozók. Törlődés van az ORF3a-génben: "has a 4-base frame-shifting deletion in gene ORF3a (nucleotides G26158- to A26161-)", amihez jön, hogy a hatás "frame-shifting" — a törlődés végén lévő aminósav-bázisok változnak: "ORF3a:V256I ORF3a:N257Q ORF3a:P258*".
  • Freedom of information alapon kikerült sok új dokumentum a U.S. NIH és Wuhan együttműködéséről, amiben a műveletek szintjén a Wuhan University Center for Animal Experiment is benne volt. A MERS-szel is játszottak, és ez számomra a legdurvább az egészben. Az nem egy Kínában fellelt kórokozó, hanem oda importálták ezekhez a Kínába kiszervezett kutatásokhoz, hogy aztán szórakozzanak vele. Öröm az ürömben, hogy most nem egy MERS-CoV-2 járvánnyal van dolgunk éppen.
  • Kiugró a Virológusok Internacionalista Egységfrontjából (ironizálok). Ian Lipkin december közepén értesült kínai kollégától a wuhani járványról, és bár ő is EcoHealth Alliance-féle projektek-grantekből profitált, most már nem tartja kizártnak a laborbalesetes eredet lehetőségét.
  • Itt egy jó francia cikk is a csökkenő virulencia gagyielméletéről. A SARS-CoV-2-nél a kezdettől az alfán át a deltáig ugyebár növekvő transzmisszivitás+virulencia mutatkozik, összefüggő módon (erősebb replikáció, magasabb vírusszám, több fertőzés). A fertőzöttek egy része nem vagy csak enyhén beteg, de még a súlyosabban betegek is akkor fertőznek, amikor még nincsenek súlyos tüneteik. Stb. Ábrán:
  • sarscov2_transmissionvirulence.jpg
  • Se vele, se nélküle. Miközben Vietnam és Ausztrália a zéró COVID feladását fontolgatja a delta miatt, Szingapúr éppen korlátozásokhoz kénytelen visszatérni a zéró COVID júniusi feladása nyomán. Vietnamban nem lefutott a meccs, pl. épp most ítéltek börtönre egy 28 éves férfit a karanténszabályozás megsértése miatt.
  • Izraeli adatok arról, hogy a vakcináció mennyire jelentősen csökkenti a súlyos COVID kockázatát. 29 éves korig 100%-os hatásosság. 69 éves korig 93%-os hatásosság felett.
  • Kis kitérő. Bizonyíték érdemi tobzoska-denevér interakcióra! Idézzük: "Lady Impey (1749-1818), the wife of Calcutta’s chief justice, kept a large collection of creatures including a fruit bat, a dwarf flying squirrel, a ‘mountain rat’ and a pangolin." 
  • Tűzfal mögött van, úgyhogy ezt a leírást linkelem az Economist halálozástöbblet-alapú járványhalálozás-számításának aktuális állásáról. Range: 9,3 és 18,1 millió között. Legvalószínűbb: 15,2 millió. (Az én "kisebb sehogyan sem lehet" jellegű konzervatív számításom állása jelenleg 7,7 millió.)
  • Felkészült, COVID-on átesett jogász nem akart oltakozni, perelt, felmentést kapott. Nem könnyű vitatkozni vele, az az igazság. Érti, hogy a vakcináció szenvedést spórol meg a COVID esetében szenvedés útján elért immunizációval szemben, érti az antitest-szintek jelentőségét, és érti, hogy a vakcinával tovább erősíthető az immunválasz, de ő nem akar kockázatot vállalni ezért úgymond feleslegesen.
  • Hogy azért mégsem igazán jó, amit a fenti jogász csinál, azt ez a vírusevolúciós elemzés mutathatja. Ez a vírus még meglephet minket. Nem egy irányban távolodnak a generációi a wuhani őstörzstől.
  • sarscov2_variantsdistancefromwuhanandeachother.jpg
  • És akkor már még egy evolúciós tanulmány, az N501Y mutációt (Nellyt) hordozó variánsok konvergens evolúciójáról.
  • Japánban még egy (augusztusi) halálesetet vizsgálnak, mely egy nappal az illető második Moderna-oltását követően történt, mely szennyezés miatt visszahívott sarzsból jutott neki. (G.a.h.: +3146497+1054+870+n.)
  • Ukrajnában egy 21 éves újszülött halála kapcsán írja az Index: "A kórházban az elmúlt másfél évben 500 gyermeket kezeltek koronavírussal, előzőleg mindegyiküknél enyhe lefolyású volt a betegség." Kiemeltem az egymással sajátos viszonyban álló mondatrészeket, szerintem ennyi elég kommentárnak.
  • Újabb COVID-osztályi tűzeset, ezúttal Észak-Macedóniában, tíz halottal. (G.a.h.: +3146507+1054+870+n.)
  • A COVID sem tesz jót a veséknek, még a kórházba nem kerülőknél sem, lásd 27. oldal.
  • Amit a portfolio.hu ebben a cikkben csinál, az.. hát, nagy lyukak vannak az érvelésben. És már megint azt magyarázza valaki nekivadulva a lelkesedéstől, hogy az embereknek nem éri meg maszkot viselni.
  • Törökországban negyedik oltást is adnak már olyanoknak, akik a Sinovac miatt nem tudnának zökkenőmentesen utazni.
  • Poszt-COVID mukormikózisos esetek Hondurasban, 15 főnél, 10/15-ös CFR.
  • A delta veszélyes lehet mindenkire, de azért az ilyen esetek még mindig megdöbbentőek. 4 éves kislány halála.
  • Vizsgálat, USA. 12-15 éves fiúgyermekek poszt-vakcinációs miokarditisz-kockázata 4-6x nagyobb, mint a COVID-dal kapcsolatos kockázatuk, 4 hónapos vizsgálat eredményeként. Ki látja az eredmény gyengeségét? A delta variáns átkeveri a kártyapaklit.
  • Gorillák SARS-CoV-2-pozitívan, állatkerti esetek.
  • Katasztrófa-megelőzési mulasztások miatt nyomozások és már per is, Franciaországban. A volt eü. miniszter ellen a vád emberi életek veszélyeztetése, a katasztrófa megelőzésének elmulasztása vádpontot korábban ejtették. 
  • A brit tudósok ugyanabban a cipőben járnak, mint pl. a Corvinuson a magyarok, jelen állás szerint. Maszk nélküli tantermi oktatáshoz visszatérés indul
  • Floridában az elmúlt hónapban 10 gyermek halt meg a járványban, előtte 7, ennyivel rosszabb a delta. "Sokuknak volt alapbetegsége", hangzik el a cikkben, és ha másutt nem, itt talán mindenki képes lehet érzékelni a felelősséghárítást ebben a kijelentésben.
  • A vírus eredete lehet kérdéses. Hogy a Lancetben a laboreredet ellen irkált kutatóknak van-e morális integritása, az nem.

2021.09.13-2021.09.19.

  • Történelmi részletek. A tavalyi németországi, gangelti városházás szuperterjesztéssel kapcsolatban: "Of 411 partygoers who were later tested by the scientists, almost half were found to have been infected with the virus. A 47-year-old man who performed in the “male ballet” at the carnival was the first person in the country admitted to intensive care with the coronavirus infection." Ezen kívül: "Individuals sat close to the air outlets had the highest risk of infection". Úgyhogy innét is látható, hogy aeroszolos terjedés mindig is volt, a kezdettől fogva.
  • Izraeli oltásellenes mozgalmár halála COVID-ban.
  • Fura eset Törökországból, amiről többet kellene tudni, hogy meg lehessen ítélni. Mindenesetre tüdőciszta előfordul COVID-nál, az pl. nem lenne precedens nélkül való.
  • Science-fiction (ja, nem is) az Egyesült Államokból. A kollégiumban szennyvíz-monitorozás, az alapján gyors intézkedés két kiszűrt fertőzöttel, and the rest is NOT history. Mivelhogy ezzel elvágták a terjedést.
  • A koronavirus.gov.hu hozza a megszokott formát, és előbb beírták egy elhunyt újszülöttnél az oxigénhiányt mint alapbetegséget (káromkodom), majd ezt utóbb suttyomban átírták hirtelen újszülött halálra.
  • Már a hódok is kezdik.
  • 2021. január 2-től július 2-ig 256 teljesen átoltott személy halt meg COVID-ban, összesen 51281 COVID-halálesetből az említett időszakban az Egyesült Királyságban. A Telegraph azt is hozzáteszi, hogy a 256-ból 59-en nem voltak fokozott kockázatnak kitett személyek. A két oltást kapott elhunytak teljes száma ugyanakkor 640, csak ebből 384 főnél úgy találták, hogy az oltás (gondolom, a második?) már fertőzötten érte csak őket.
  • Egyeseknél, akik természetes fertőződés nyomán mRNS-oltást is kaptak, szuperimmunitást találtak, azaz mindenféle koronavírusokra keresztreaktív antitesteket, amelyek pl. a SARS-1-est is egészen jól kötik. Miért vagyok ettől szomorú? (Túl a módszertani problémán, hogy ezeknek az embereknek eleve lehettek pan-CoV-antitestjei már, és így könnyebben jutottak túl ilyen sikeresen a fertőzésen.) Hát, ezért: "these antibodies were even able to deactivate a virus engineered, on purpose, to be highly resistant to neutralization. This virus contained 20 mutations that are known to prevent SARS-CoV-2 antibodies from binding to it". Létrehozták. Ezek az együgyűek létrehozták azt, aminek a létrejöttétől tartunk. (Valójában egyébként nem vagyok meglepve, egyeseknek egy kis gain-of-function szerkesztgetés olyan, mint a levegővétel.)
  • Franciaországban nem-oltakozás okán 3000 eü. dolgozót függesztettek fel. V.ö.: Magyarországon nem a felfüggesztés lett kilátásba helyezve, hanem a jogviszony-megszüntetés, és ez elég világos, hogy kevésbé praktikus.
  • Legalább hét terhes nő halála COVID miatt Mississippiben május óta, a szám még nőhet is, és emellett még a vetélési ráta duplázódásáról is beszámoltak. (G.a.h.: +3146497+1053+878+n. Az utolsó (elhalt magzatokra vonatkozó) tételt nyolccal növeltem, konzervatívan, a vetélések arányának növekedését tekintve.)

2021.09.20-2021.09.26.

  • 30 millió ember adataira épülő trombocitopénia/tromboembolizmus tanulmány. AstraZeneca vs. COVID, emelt kockázatok: (1) trombocitopénia: 1,33 vs. 5,27; (2) vénás tromboembolizmus: 1,10 vs. 13,86; (3) CVST: 4,01 vs. 3,58 Pfizernél vs. ??? COVID-nál. Pfizer vs. COVID, (1) iszkémiás stroke: 1,12 vs. ??? COVID-nál; (2) artériás tromboembolizmus: 1,06 vs. 2,02. A kérdőjeleket nem számítva nagyjából mindenhol a COVID a rosszabb, néhol sokkal rosszabb, ez egyértelmű, de itt is kimutatták, hogy van relatív kockázat a vakcináció kapcsán is. 
  • Ritka hír Türkmenisztánból. Egy disszidens híroldal 60 fő halálát dokumentálta eddig az országban, ahol hivatalosan csak tüdőgyulladás fordulhat elő. (G.a.h.: +3146557+1053+878+n.)
  • Németországban egy 20 éves diákot lőttek le, amiért maszkviselésre figyelmeztetett, New Yorkban pedig egy étterem személyzetének 22 éves tagját bantalmazták oltottsági igazolás elkérése miatt. (G.a.h.: +3146558+1053+878+n.)
  • Magyar körökben is megjelent a hülyéskedés, hogy Uttar Pradés államban az Ivermectin miatt eltűnt a COVID. Ezzel a debilitással röviden annyit lehet kezdeni, hogy ha az Ivermectin eltüntetné a COVID-ot, akkor nem tudni mitől volt korábban Uttar Pradésban hatalmas járványuk, mivelhogy már akkor is féregirtózták a pácienseket szorgalmasan. Továbbá gratulálok a kiváló realitásérzékükhöz mindazoknak, akik indiai "adatok" alapján látják a Megoldást.
  • Egy kiváló lelet az Economisttól: "About 5% of Congo’s members of parliament have died with covid-19, for example. That is 4,500 times the official rate in the country’s general population."
  • Allergia a korábban megszokott hajfestékre COVID után, egyeseknél. Egyelőre csak gyanúként vetődik föl.
  • Új módszer a SARS-CoV-2 jelenlétének azonosítására környezeti mintákból. Méhek által összeszedett szállópor elemzése mint bioindikátor. Különösen a szállópor potenciális mechanikus vektor jellegére tekintettel jelentős, szennyezett nagyvárosi területeken, szmog sújtotta periódusokban.
  • Börtöntanulmány. A delta terjedt szét, és bár az oltatlanoknál kisebb volt a fertőződési ráta, de nem olyan sokkal (93 vs. 70%), és a víruspozitivitás időtartamában sem volt nagy különbség. Négy kórházba kerültből hárman voltak oltatlanok, az egy elhunyt oltatlan volt.
  • Jönnek új variánsok közben (pl. ez az R.1-es, többek között egy W152L mutációval), de a delta tarolja előttük a terepet jelen állás szerint.
  • A Guardiannek is sikerült hülye cikket írnia Új-Zélandról. Gyerekek: ha Új-Zéland másfél éve hanyatt dobja magát, és meghal emiatt mondjuk tízezer ember... akkor átlagosan úgy egy évvel tovább élhettek ezek az emberek. De közben elindult a vakcináció is. Ezért nincs felmentés azok számára, akik a belátható időn belül várható oltások ellenére sürgették a fertőződést. Nettó tömeggyilkosok, és kész, ezen nincs mit szépíteni.
  • Az Egyesült Államokban közben mostanra közel ötszáz gyerek halt meg COVID-ban (kb. százan az elmúlt öt hétben). Persze, nagyon sokan fertőződtek ehhez. De, mint arra Eric Ding rámutat, a potenciálisan fulladást okozó gyermekjátékok, párnák és egyebek is nagyon sok gyereket nem ölnek meg, valahogy mégis foglalkozunk velük.
  • Tajvanon tegnap zéró új esetet találtak. Ma megint volt nyolc, de basszus, képesek voltak elérni a zérót legalább ideiglenesen, delta ide vagy oda, és mindezt előzetes nagy járványhullámok teremtette részleges immunitás nélkül.
  • Oroszországban már nyáron dúlt a delta, és most mégis mennek tovább, mélyebbre a járványba.
  • Szíria Idlib tartományában (Aszadék kontrollján kívül) is felfut a járvány. És amúgy Szíria többi részén is, Aszadék vagy éppen a kurdok ellenőrzése alatt is.
  • Újabb előkerült dokumentumok mutatják, hogy Wuhanban nagy volt az érdeklődés kifejezetten az emberi szervezetben jól működő, furin által hasítható helyek tüskefehérjékbe szerkesztése iránt. Egy elutasított pályázatra, melyben Peter Daszakék módosított vírusokat eregettek volna denevérek közé, a DARPA a maga értékelésében leírta, hogy "nem igazán szóltak a benyújtók az etikai vonatkozásokról".
  • Jeffrey Sachs kellett hozzá, hogy Daszakék COVID-nyomozati bohóckodása a Lancet oldalán az üvöltően nyilvánvaló érdekkonfliktus miatt véget érjen. 

2021.09.27-2021.10.03.

  • Érdekes megfigyelés a promed levlistáról: a Novavax — logikus piaci stratégiaként, de globálisan közhasznosan — a low és middle income országokat célozza engedélyeztetés érdekében.
  • Saját megfigyelés: globálisan a járvány esetszámainak és halálozásának határozott és majdnem-egyenletes csökkenése mutatkozik. Csakhogy ez félrevezető, mert pont azokban az országokban kevés a vakcina, és ott zajlik jelenleg intenzív terjedés, ahol a járvány nagy része eddig is láthatatlanul ment végbe. A vakcináció terjedése bizonyosan hat globálisan, de nem annyira, mint azt a járványgörbe mutatni látszik.
  • Viszont közben így is elérkeztünk már az ellátási láncok kritikus mértékű zavarának csodálatos birodalmába, ahol még sok meglepetés vár majd.
  • Szlovéniában volt egy VIPIT/VITT eset Janssen vakcina után, fiatal nő, a második ilyen eset Szlovéniában. Hivatalosan még "gyanított, vizsgált" státusban, de számolom. Ez a NEJM-tanulmány pedig említ közben egy izraeli miokarditiszes halálesetet mRNS-vakcinához kötődően (G.a.h.: +3146558+1055+878+n.)
  • Akár tízből négyen is long COVID-osak lehetnek a fertőzésen átesettek Egyesült Államok-beli adatok szerint.
  • A HermanCainAward mém a Redditen. Jogos kritikát is kap, és ugyanakkor tanulságos is.
  • Dél-Vietnamban a járványügyi intézkedések miatt a textilüzemek élete nehéz, és ez a teljes globális ruhaipart elég keményen érinti. A belső utazási korlátozások miatt teherautósofőrök éheznek napokat a járműben ragadva stb.
  • Az ázsiai országok közül Japán, Malajzia és Dél-Korea előreszaladtak vakcináció terén. A dél-koreai járványügy szerint ezzel együtt is: "About 0.6 percent of fully vaccinated people who contracted Covid had severe illness and about 0.1 percent died (from May to August)." Emlékeztetőül: annak idején arról vitatkoztak egyesek, hogy a COVID megöl-e 0,1%-ot. Hát, még az oltottak közül is tud ilyet most már, legalábbis a delta, ezek szerint. Peru pedig tart a 0,6%-os populációmortalitás felé rendületlenül.
  • Az intézmények és cégek, ahol előírják az oltást, elérik, amit akarnak (USA). "Often, the number of people who ultimately refuse the vaccine is smaller than the number who first say they will" (nem túl meglepő igazából).
  • Romániában 306 gyerek kórházban, 17 intenzíven. Az iskoláikat pedig orrvérzésig működtetik. De legalább sokat tesztelnek az iskolákban.
  • Nem a legszínvonalasabban megírt tanulmány, de vannak benne jó érvek arról, hogy a Mojiang bányai 2012-es kitörés nem SARS-CoV-2 volt (volt pl. színes nyákos köhögés, vért köpés, megvastagodott gátorüreg (mediasztinum). Kommentem: Mojiang jelentősége inkább abban áll, hogy odavonzotta denevéreket zaklatni a wuhani népeket.
  • Szerbiai adatok az egyes oltások szerepléséről, pl. az oltottan fertőzöttek között. A Sinopharm adja ezek 71,4%-át (Szputnyik: 13,6%; AstraZeneca: 8,3%; Pfizer: 6,8%). Mivel a Sinopharmot adták a legtöbb embernek, ezeket a részesedéseket viszonyítani kell a beadott dózisokból adott részesedéshez. 
  • COVID-osztályi tűz, újabb, ezúttal Romániában, hét halottal.  (G.a.h.: +3146565+1055+878+n.)
  • Koszovóban 2477 halott volt augusztus végén. Most 2953-nál járnak (+476), náluk is nagyon felpörgött a járvány. (G.a.h.: +3147041+1055+878+n.)
  • Izraeli kontaktkutatós, vírusszekvenálos, filogenetikus fát kirajzolós tanulmány, ahonnét látszik, hogy volt legalább egy aszimptomatikus maradó vakcinált fertőzött is. Meg halott is. A vírus stealth módban öl.
  • Ezekből az oklahomai adatokból pedig az látszik, hogy az ellenkező híresztelések dacára a vakcinák hatásosabbak a fertőzésen átesésnél. Ami aligha csoda, ha egyszer tudjuk, hogy a fertőzöttek egy részénél nem generálódnak antitestek.
  • JAMA-tanulmány poszt-vakcinációs CVST-esetekről. Érdekes (nem meglepő) információ például, hogy az esethalálozási arány javult, miután a jelenség ismertté vált.
  • A molnupiravir körüli hype-ot nem tudom nem bizonyos rögvalóságokhoz ragadva nézni. Tök jó, hogy van most már ez is a vírusreplikáció blokkolására, de majd ugye időbeni diagnosztizálás elkövetése után kell időben felírni stb. Azért biztos, hogy lesz, akin segít majd. És esetleges jövőbeni "újhullámos" variánsok ellen is akár.

2021.10.03.-2021.10.09.

  • Litvániában karakterizált új evolúciós vonal (B.1.620), Kamerunból beutazókhoz kötve. Foglalkozik a tanulmány a hiányos adatok problémájával is: "In the absence of routine genomic surveillance at their origin location, diverged lineages may still be observed as travel cases or transmission chains sparked by such in countries that do have sequencing programmes in place".
  • Elzáródott artériák miatti szívinfarktusok előfordulásának "rejtélyes" emelkedése Skóciában.
  • Filippa Lentzos (Middlebury Institute) előadása az epidemiológiai nyomozásokról. 
  • A genetika szerepe a SARS-CoV-2-fertőzés lefolyásában érdekes kutatási terület, és már több releváns haplotípus azonosítása megtörtént. Ebben a tanulmányban egypetéjű és kétpetéjű ikreket hasonlítottak össze Brazíliában, öt-öt párost, vagyis ez azért nem egy nagy vizsgálat volt, csak elindulás. Úgy tűnik az itt közölt megfigyelésekből, hogy az egypetéjű ikreknél (és akkor genetikailag meghatározottan) nagyobb a lefolyás jellegének egyezése. A párosok mindkét tagja vagy szimptomatikus volt, vagy nem. A kétpetéjűeknél csak egy párosnál volt egyezés. Aki itt abbahagyja az olvasást, az nem találkozik vele, hogy ezek után az egyik egypetéjű párosnál egyikük újrafertőződött, és súlyos beteg lett, míg a másik, akinek voltak alapbetegségei, csak enyhe betegségen esett át másodszorra. Egy másik, nem itt vizsgált egypetéjű, alapbetegségek nélküli, hasonló állapotú párosnál pedig, akikről volt már tanulmány korábban, az egyik megúszta rövid kórházi kezeléssel, a másik viszont lélegeztetőgépre került. Szóval óvatosan a Nagyelméletekkel.
  • Kontaktkutatós tanulmány repülőről (2020 márciusából), imádom ezeket. És kicsit ijesztőek is. Egy maszk nélküli tünetes fertőzött jó pár sorral arrébb is képes volt "hatókörébe vonni" utasokat, mint azt a zéró nukleotideltéréses vírussal fertőzöttek ülésrend szerinti eloszlása mutatja. Akik maszkot viseltek, azok védettebbek voltak tőle. 
  • Oroszország (29%-os kétvakcinás átoltottság) és Románia jól mutatják most, mi történik vakcinák hiányában a delta variáns hatására. 
  • Az Egyesült Államokban 140 ezer gyermek vesztett el legalább egy, róla gondoskodó személyt a járvány miatt.
  • A Telex is megírta ez alapján a tanulmány alapján, hogy poszt-COVID mennyiféle emelkedett kockázattal kell számolni. Szív- és érrendszeri problémák, trombózisok. Egy amerikai gimnazista diák például a tíznapos karantén végén, enyhe tünetek után, látszólag a gyógyulás határán esett össze.
  • Érdekes: maori perspektíva az új-zélandi oltóprogramról.
  • Hópárduc halála, gyanítottan COVID miatt.
  • MIS-C haláleset, 16 éves arab-izraeli áldozat. Az MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) itt mint PIMS (pediatric inflammatory multisystem syndrome) kap említést. Ugyanitt egy kisebb bomba is el van rejtve. "Some 7% of Israel’s serious and critical COVID-19 cases were vaccinated with three shots of the coronavirus vaccine, according to data released Friday morning by the Health Ministry." Ez kb. 32 eset a hárommillió főnyi háromszorosan oltott népességből, csak hát az idő telik, az esetek pedig nem kevesebben lesznek ennek a hatására. Kíváncsi leszek, szekvenálnak-e valami érdekeset a háromszor oltottakat fertőző vírusok közül.

Folytatás holnaptól (2021.10.11.) új bejegyzésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr5816674126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2021.09.02. 09:09:34

Az azért nagy siker ám, hogy Trump is átállt. Mennyit kellett ehhez dumálnia az orvosának! :)

20 év múlva a Földön nagyon más világ lesz. Az időjárás melegebb és vadabb, a biológia alkalmazkodik, az ember csak lassan.

_Epikurosz_ 2021.09.05. 20:21:37

Mü: ráböktem párra a nextstrainen, az S protein lesz érdekes szökés szempontjából.
S: T95I, Y144S, Y145N, R346K, E484K, N501Y, D614G, P681H, D950N

Ahogy nézem, az összes eddigi komolyabb javítás benne van, meg néhány új találmány is.

_Epikurosz_ 2021.09.05. 20:21:38

Magyarországnak nincs kládra felosztott köre a Nextstrainen. Ennyire nem szekvenálunk.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.09.05. 20:30:27

@_Epikurosz_: Magyarország egy kész mű. Na jó, ez rossz vicc volt, belátom.

Lesz mit figyelni pedig a variánsok világkongresszusa után.

_Epikurosz_ 2021.09.06. 19:42:48

@Marton Péter: Nem is beszélve a variánskiállításról. A Jánosban legalább már figyelnek.

_Epikurosz_ 2021.09.23. 09:18:09

Tényleg lazán csinál mindenféle veszélyes vírust, pl. AIDS variánst is. www.rockefeller.edu/our-scientists/research-affiliates/5609-theodora-hatziioannou/

_Epikurosz_ 2021.09.26. 20:12:52

"Egy elutasított pályázatra" - az a helyzet, hogy a valódi finanszírozás olyan, hogy először szerzel pénzt bármire, aztán megcsinálod a kísérletet, majd szerzel pénzt a kísérletre. phdcomics.com/comics/archive.php?comicid=1431 hogy szakirodalom is legyen.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.09.26. 20:16:15

@_Epikurosz_: hát igen. Spekulatíve rá lehet kérdezni, hogy vajon mit csináltak meg ebből csakazértis.

_Epikurosz_ 2021.09.30. 10:45:36

A románok tesztelnek. És most már nem is kozmetikázzák az adatokat - most már. telex.hu/koronavirus/2021/09/28/sokkolo-fertozesi-adatok-erkeztek-romaniabol Ugye? >:)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.09.30. 15:15:33

@_Epikurosz_: Látszik, amit már máshol is láttunk, hogy a deltával a gyerekek közül is sokak lesznek súlyosan betegek majd. Még mindig meg tud döbbenteni, hogy az emberek jelentős része milyen mértékig készületlen és/vagy érdektelen ezzel kapcsolatban, pl. nálunk.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.09.30. 15:17:40

@_Epikurosz_: közben most értem a manipulációról szóló részhez. Hát, legalább nem tagadták le a fertőzöttek létezését, csak a jelentés napjával variáltak. Nem mintha ez nem lenne éppen eléggé gáz.

_Epikurosz_ 2021.10.03. 18:38:51

Ezt a Herman Caint érdemes lenne a magyar fácsén is megcsinálni, az ország 75%-a onnan tájékozódik. Mostanában anyag is lesz hozzá. Csak megint nagy a kuss. :(

_Epikurosz_ 2021.10.03. 18:38:58

Insider info: "Igen, szegény már biztos kiütést kap, ha meghallja a nevem. Most azt mondja, hogy a legújabb Pfizer-verzió sokkal hatékonyabb lesz az új mutánsokkal szemben. " 24.hu/szorakozas/2021/10/03/lang-gyorgyi-pa-do-do-interju-falusi-mariann-elovalasztas/

Mint a Csurjumov-Geraszimenko viccben. Már annyira a köztudatban van, hogy mindenki megtanulta és folyékonyan használja. :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.10.06. 18:53:17

@rdos: ez egy érdekes lelet, de elsiették a következtetést. A járvány november előtt nem nagyon kezdődhetett, ezt tMRCA-elemzés alapján tudjuk. Legkorábban októberben.

Itt pedig arról van szó, hogy PCR-teszteléshez szükséges megrendelések történtek növekvő mennyiségben. De ezekre többféle okból is lehetett szükség, például a sertések között terjedő ASFV miatt, ami ugyanekkor sújtotta Kínát.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.10.07. 21:45:59

@Marton Péter: Igen, a Szeretlek Mo-on már így értelmezték (másra is jó a PCR teszt).

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.10.08. 18:48:14

@_Epikurosz_: a vérrög- és egyéb kockázatokra... a Guardian kérdi, hogy lehet-e magasabb a tényleges járványhalálozás a hivatalosnál? (www.theguardian.com/world/2021/oct/08/global-covid-death-toll-higher-pandemic) Mint akik egy film felénél érkeznek, és rácsodálkoznak, hogy itt mik történnek...

_Epikurosz_ 2021.10.09. 11:41:31

@Marton Péter: Én sem értem, min lepődnek meg. Az infó elérhető volt már több mint egy éve.
süti beállítások módosítása