Külpraktika

Külpraktika

Koronavírus: Delta, omikron, karácsony

2021. december 12. - Marton Péter

ELŐZMÉNYEK: Ennek a bejegyzésnek a tetején megtalálható minden korábbi bejegyzés listázva dátum szerint.

Bevezetésként: egy értelemszerűen bizonytalan előzetes becslés az omikronról Dél-Afrikából, miszerint CFR 0,42%, a kórházban kezeltek 9%-a. A csak ez iránt érdeklődők kedvéért: ez is rosszabb, mint a szezonális influenza. Persze jobb lenne, ha ennyi lenne, mint a korábbi hullámoknál volt. De 0,42% így is elég sok lehet (= pl. egymillióból 4200 fő) + a kórházaknak nagy terhet jelenthet mind a 9%, mind a túlélő 91%. Ráadásul dinamikusan kell nézni az ilyen számokat. A hanyatló immunitás (mind oltás, mind fertőzés után) súlyosabb esetekhez és a CFR növekedéséhez vezethet (a CFR-t jelenleg a delta által hátrahagyott immunitás is lefelé nyomja). Az is emelheti a CFR-t, ha ez a vírus egy idősebb népességben landol. Az omikron emellett gyorsan terjed, a briteknél már az újévre domináns lehet, és a tömeges transzmisszió mellett, amit erős immunszökő képessége segít, biztosan lesznek új leszármazottai, továbbviszi tehát a járvány hátterében a vírusevolúciót. A leszármazottak lehetnek jobbak és rosszabbak is. Közben pedig a SARS-CoV-2 korábbi változatai is ott vannak, fejlődnek tovább, és esetekhez vezetnek majd továbbra is, méghozzá az omikronénál magasabb CFR mellett.

2021.12.13-2021.12.19.

  • Az Egyesült Királyságban Boris Johnson botrányból kinövő újabb botrányba vitorlázik éppen bele.
  • Az 5-11 évesek oltásánál nem merült fel semmilyen súlyos probléma az Egyesült Államokban 5 millió dózis beadása nyomán, így pl. miokarditiszes eset sem volt.
  • Adatok terén az egyik információs fekete lyuk Pápua Új-Guinea, ahol a hivatalosnál messze nagyobb halálozás lehetett, és alig van átoltottság.
  • A világ első igazoltan hitelesítetten dokumentáltan bebizonyított omikronos halálesete. A kórházba érkezők többsége kétszer oltott. Közben Dániában is elindult felfelé a hospitalizációs görbe.
  • Az omikron minden korábbi VOC-hez képest jelentősen megnövekedett immunszökő képességéről újabb eredmények.
  • Lett nyércfarmon zajlik az élet. Legalább nyolcszor volt fajok közötti ugrás oda-vissza, aztán a delta bejövetelét követően egy nyérc-CoV-variáns valószínűleg rekombinálódott is a delta variánssal (legalábbis a cikk ezt a szót használja, szekvencialeírás nincs). És kérdezgetik maguktól hangosan, hogy mi lesz, ha az omikron is rekombinálódik ott valahogyan.
  • A múlt heti tajvani laborbalesethez: a megfertőződött kutatót kétszer harapta meg egér. Először októberben, és akkor értesítette a felettesét, aki nem csinált nagyon semmit. Ezek után novemberben már megspórolódott a felettes értesítése. Fun fact: hetente több szignifikáns laborincidens történik világszerte, és csak a tajvaniak relatív jófejségének köszönhetjük, hogy erről az esetről tudunk. (Meg persze azért is tudunk róla, mert dokumentált következmények jelentkeztek a laboráns pozitív vírustesztje nyomán. Amikor viszont ilyenek nincsenek...)
  • Még az előzőhöz, relatíve apróság: az érintett laboráns teljesen átoltott volt, és a delta variánssal dolgozott.
  • Más: Godzilla vs. a kaidzsuk. Indul a meccs Kína járványkezelése és az omikron között.
  • Ezt a papert biztosan végig akarom majd olvasni. A Remdesivir és a mAb-kezelések evolúciógyorsító hatásáról.
  • Itt az látszik, hogy az omikron BA.1-es és BA.2-es variánsaiban mekkora széjjelség van, talán több rekombinációs esemény nyomaként.
  • Itt pedig az derül ki mellékesen, hogy az omikron úgy köt hatékonyabban az emberi ACE2 (hACE2) receptorhoz, hogy közben hatékonyan köti a mACE2-t is, azaz az egerek ACE2 receptorát. WTF...? Legjobb tudomásom szerint az egereket jellemzően humanizálni kellett eddig, laborban, hogy a SARS-CoV-2-vel fertőzhetők legyenek.
  • Ezt egy érdekes beszélgetésből veszem Yuri Deigin és Sergei Pond között: irodalom itt és itt a csendes/szinonim nukleotidcserélődések közrejátszásáról a természetes szelekciós folyamatokban — nem elhanyagolható a szerepük = nem is annyira "csendes".
  • A napokban ez volt az egyik legérdekesebb új lelet, már a magyar sajtó is feldolgozta valamennyire. Felső légutak vs. alsó légutak, eltérő replikációképesség a wuhani, a delta és az omikron SARS-CoV-2 között. Megjegyezném, hogy a tüdőben az omikron is hozza azt a szintet 48 óra után, amit a wuhani 24 óra után. Szóval a tüdő nem nyaral az omikronfertőzés közben sem. Bár összességében kevesebb lehet az ARDS felé tendáló eset. A felső légutakban pedig minden eddigi szintet überel az omikron, és ennek nyilván van köze a fertőzőképességéhez is.
  • Ausztráliában és Dél-Koreában is elszaladt a járványvonat. A járványkezelés krémje fogyatkozik, mondhatnánk, de ilyenkor ne feledjük, hogy ezt ők a vakcinák érkezése előtt nem hagyták megtörténni, és a gazdaságuk ezt köszönte szépen, a járványkezelés annak is segített ugyanis.
  • Egy igen jó cikk a New Yorkerből, lemaradtam róla, mikor kijött. Ismert tények, okosan összefűzve.
  • Előzetes eredmények a Gupta Labtól. Úgy tűnik, hogy a SARS-CoV-2 nem fuzionál olyan hatékonyan az alsó légutakban a II-es típusú pneumocitákkal, kevesebb szincítiumképződés stb. Tehát, bár a tüdő itt sem nyaral, de így egészen biztosan kevesebb lesz az ARDS-es eset.
  • Az Imperial War College azért még óvatos. És ezt így van értelme csinálni. Nem úgy, mint a futóbolondok tömegei, akik körülnézés nélkül átmennek az utcán, és röhögnek, hogy mit parázik már a sok hülye, hiszen csak el kell indulni, és kész.
  • Omikronnal 85 kórházi eset és 7 haláleset tegnapig a briteknél. Az ő szekvenálási teljesítményükkel van értelme idézni ilyen számokat.
  • A dél-afrikaiak durbani laboratóriumának munkájáról. Természetesen van saját HAE-sejtkultúrájuk (Human Airway Epithelial cells). 
  • Áttöréses fertőzések után is van long COVID. Egy izraeli tanulmány pl. 39-ből hét betegnél talált hat hétnél tovább húzódott tüneteket. Úgyhogy nagyon izgalmas lesz figyelni az omikron hullámának ezzel kapcsolatos következményeit. A tét nagy, és a fertőzöttek is sokan lesznek, most hogy a SARS-CoV-2 "bekanyaródik".

2021.12.20-2021.12.26.

  • Németország karácsony előtt nem akar lezárni.
  • Luxushajókázás vírussal, szokás szerint.
  • Brazíliában H3N2-es influenza indulna világhódító útra. Húszezer eset, öt haláleset, ilyen számok vannak a cikkben. Halálozáscentrikus gondolkodású emberek talán most is csak annyit számolnának ki, hogy ez 0,025%, csak hát ugye volna ez az egészségügyi rendszer nevű izé, ami nem igazán lesz, ha ez így megy.
  • Marylandben úgy meghekkelték az eü. információs rendszert, hogy 15 napja nem jelentenek adatokat. Mondjuk nekem döbbenetes, hogy ilyen szintű tét mellett (a kórházaikat éppen borítják el a betegek) nem képesek papíralapra átállni.
  • A briteknél már 12 szekvenált omikronos haláleset, és saját maguk jelzik, hogy ennek a tízszerese is lehet a tényleges szám.
  • Dokumentáltan omikronos haláleset Texasban, újrafertőződött, 50-60 év közötti. Azok a dél-afrikai adatok most már nagyon gyanúsak nekem — mintha nem csupán korszerkezet és előzetes fertőződések következménye lenne, hogy onnét az "enyheségnek" ekkora híre keletkezett, jó napot kívánok. Kieg.: és íme, a bizonyíték. Dél-afrikai halálozástöbbleti adatok. A november 28-án végződött héten volt 1726 fő halálozástöbbletük, a december 5-én végződött héten 1887 fő. Ugyanez a két heti adat Gauteng esetében 173 fő és 280 fő, növekedés ott is Ezt már nem lehet nem összefüggésbe hozni az omikronnal (miközben alighanem a delta is öl még ott). Számolok +943-at konzervatívan (többlet/2). (G.a.h. így: +3856299+1068+878+n.) P.S. Itt érhetők el a dél-afrikai adatok eredetiben.
  • A Twitterre is kiraktam már, ide is beteszem. Nagyon-nagyon érdekes a halálozástöbblet görbéje Eastern Cape tartományból. Október 31. óta exponenciális, legalább december 5-ig, és ezzel megelőzte a gautengi fejleményeket.
  • easterncape.jpg
  • Forgatókönyvek a tajvani P-3-as laborban történt vírusszökésről. Kísérleti állatokon történtek operációk nem megfelelő biobiztonsági környezetben, kísérletek zajlottak N95-ös maszk és dupla kesztyű viselése nélkül, nem kezelték megfelelően a műveletek során keletkező hazmat hulladékot (lezáratlan zacsiba pakolták) stb. Mi történik komolytalanabb helyeken, ha itt ez ment? És elképesztő, mennyire nem foglalkozik ezzel a világsajtó.
  • Az omikron eredetéről ez egy jó cikk akkor is, ha a három mellé lenne még másik elmélet is. A molnupiravir (és esetleg más antivirális szerek) hatására fellépett vírusevolúció is kellemetlen lehetőség, a molnupiravir dél-afrikai klinikai vizsgálataira és használatára, valamint az akár a molnupiravirrel is összefüggésbe hozható C→U és a G→A nukleotidcserélődések gyakoriságára tekintettel. És ugyaninnen szedem ezt a tanulmányt is, ahol New York-i szennyvíz vizsgálatánál találtak valószínűleg patkányokból ürült, és hozzájuk alkalmazkodott vonalhoz tartozó SARS-CoV-2 RNS-t, ami magyarázhatná nem-humanizált egerekhez/rágcsálókhoz alkalmazkodott SARS-CoV-2-vonalak felbukkanását másutt is.
  • A The Lancet szerkesztőségéről is megvan a véleményem.
  • A brazil H3N2-nek is több áldozata van mostanra (min. 10), például egy 46 éves férfi is. Emlékeztetőül: Influenza A + SARS-CoV-2 = shitstorm.
  • A Walter Reed Army Institute of Research (US Army) nanorészecskés vakcinát fejlesztett (Spike Ferritin Nanoparticle, SpFN), a szerkezetét focilabdához hasonlítják, és akár 24 különböző tüskefehérje szerkeszthető az oldalaira, hogy polivalens vakcinát képezzen.
  • Ebben a kutatásban sikerült egerekhez adaptálni a SARS-CoV-2 vírust emberi és egér ACE2-t (hACE2/mACE2) keverő sejtkultúrán keresztüli szeriális passzázs révén — olyan jól, hogy a végén még ACE2-negatív sejtkultúrában is replikálódott. "ACE2-independent entry by SARS-CoV-2 represents a new biology for SARS-CoV-2 with potential widespread implications for disease and intervention development" - írták az absztrakt végére a szerzők. Azt, hogy "intervention development", udvariasságból írták oda. "Ha eszedbe jut valami, próbáld magad visszafogni" - énekli Nagy Feró egy helyütt, jut eszembe most erről. Ábra egy másik tanulmányból, hogy lehessen látni, hogy s mint megy ez.
  • sarscov2_mousepassaging.jpg
  • Címszavakban közben annyit mondanék még, hogy omikron, nuygat-európai gázárak, Ukrajna, Oroszország, és ezzel fel is vázoltam az eseményhorizont egy szignifikáns szakaszát. Aggódom.
  • A Koch Brothers és más gazdag donorok pénzelte dark money kezdeményezések szisztematikusan ásták alá a járvány elleni védekezést a kezdetektől, és itt van erről egy alapos oknyomozó cikk. Nagyon fontos minden újságírónak, aki naivan azt hiszi, hogy a died "of" or "with" COVID kérdésnek "úgy" van jelentősége, vagy aki még mindig elhiszi, hogy a gazdaság és az egészség között átváltási viszony áll fenn.
  • Ez pedig az egyik legsúlyosabb tanulmány részben ugyanezen kör figyelmébe. 44 boncolás COVID-tól és COVID-dal meghalt embereknél (utóbbiak között ún. "enyhe" vagy aszimptomatikus, azaz enyhe légúti tüneteket vagy még olyanokat sem produkáló esetekkel). Replikációkompetens vírus volt jelen szisztemikusan számos extrapulmonális szövetben (azaz nem a tüdőben, hanem másutt) (idézve, pl. az alábbi helyeken: "myocardium, thoracic cavity lymph nodes, tongue, peripheral nerves, ocular tissue, and in all sampled areas of the brain, except the dura mater"). Ezért nem akar normális ember az omikronnal sem fertőződni. 2020 tavasza óta tudjuk, hogy ez nem "csak" egy légúti betegség. (És mellesleg ezért lehet számos soha nem számolt kórházon kívüli haláleset is a pozitív PCR-teszthez kötötten számlált kórházi járványhalálozáson felül).
  • Két update Dél-Afrikáról.
  • 1: Egy remek blogbejegyzés az esetszámok csökkenéséről az ott december 15-én kezdődött iskolai szünidővel hozza összefüggésbe a látottakat. Ennek az a jelentősége, hogy nem feltétlenül kell gyors ÉS rövid hullámra számítani másutt. Bár egyébként sokfelé jön most iskolai szünidő.
  • 2: Közben pedig emelkedett a halálozás is, és azt meghaladó módon a többlethalálozás is. Messze nem lapos már a görbe, csak több időbe került, hogy emelkedjen. Viszont egyelőre sajnos csak engem zavar, hogy ez Eastern Cape tartományban november elejétől kezdődően ment végbe.
  • sarscov2_gauteng.jpg
  • Boris Johnsonék úgy döntöttek, karácsonyig már nem intézkednek, mert több bizonyíték kellene az intézkedések szükségessége mellett. Vagyis szokás szerint feje tetejére állították az elővigyázatosság elvét. Nem arra kell nekik bizonyíték, hogy ha valamit csinálnak, az nem fog kinyírni tömegeket, hanem arra, hogy igen. (Meg persze politikusok, és a karácsonyozás ellenében állva nehéz szavazatokat szerezni és megtartani.)
  • Ennek is el kellett kezdődnie egyszer. A rekombinációk ideje jöhet. Jelentés Gamma-Delta rekombinációról, Brazíliából.
  • A járvány láthatatlan áldozatai. Idős pár. A férjnél nem készült teszt, mert a kórház spórolt a tesztkitekkel, az özvegyénél gyakorlatilag hamisítás történt, amibe belejátszik (nyilván nem elszigetelt esetről van szó), hogy a hozzátartozóknak így nem járt New York államtól 9000 USD COVID-temetkezési segély. Ekkora ellenérdekeltség mellett jó pár halálesetet könyvelhettek kreatívan. És ehhez hozzátenném, hogy a teszt hiányában "csak valószínűnek" ítélt New York-i COVID-halálesetek jelentik azt a tételt, ami a különbség forrása a Worldometers és a Johns Hopkins számlálójának állása között. A média meg persze a Johns Hopkinst idézi, mert az olyan komolyan hangzik. Miközben a Worldometers is csak a hivatalos adatokat gyűjti pontosabban, és az is 50%-os alulmérés világszinten.
  • "Kettős járványhelyzet" Xian városában, ahová annak idején nem jutottam el idő híján, és nagyon sajnáltam ezt. Egyrészt van egy (állítólag nem omikronos) COVID-klaszterük, amit a szokásos határozottsággal igyekeznek elfojtani, másrészt valami szezonálisan megszokott vérzéses lázas megbetegedésnek is voltak esetei. Namármost, kb. két tucat agyhalott újságíró művét néztem végig, ahol nem fáradtak az említett VVL-es betegség megnevezésével, és kicsit elegem van abból, amit ma a média művel. Úgyhogy célzottan rákerestem, hogy "Xian + hantavirus", és hihetetlen, de már meg is van, összesen 0,4 másodperc alatt. Igen, hantavírus. Xian környékén ténylegesen megszokottnak számít.
  • Az úgy volt, hogy Ralph Baricék valamikor, még 2020 folyamán fogták magukat (2021 februárjában számoltak be erről a Nature-ben), és immunhiányos egérkékbe emberi tüdőszövetet ültettek, SARS-CoV-2-vel fertőzték meg őket sikeresen, és aztán, ezek után még a közismerten vírusevolúció-booster molnupiravirral ("EIDD-2801") kezelgették is őket. True story (l. a vonatkozó publikációt). Boldog Karácsonyt mindenkinek! Kieg.: a kísérlet olyan laborban történt, ahol az előző években volt minden: egér harapta laboránstól szökevény egérkékig (utóbbiak SARS-szal és H1N1-el fertőzve például).
  • Norvégiából megjött az esettanulmány a hírhedtté vált karácsonyi buliról, ahol 111-ből a PCR-pozitív 66-nál is többen fertőződhettek (bár volt köztük egy deltás is, tehát nemcsak omikronosok voltak, és többen is jártak afrikai országokban, jó páran pedig már a buli előtt tünetesnek vélték magukat). Fiatalok voltak, de 9 fő így is 4-esre értékelte a tünetei súlyosságát 1-től 5-ig terjedő skálán (december 13-án, úgy, hogy nincs itt információ arról, mi történt velük utóbb).
  • AY.122-es delta szub-variáns, Ukrajnából súlyosabbnak jelentik az eredeti deltánál. Nyilván adatok kellenének erről + az omikron tarolhat az útjában, és az ukránok jelenleg az AY.122-essel együtt is a delta hullámuk leszálló ágában vannak.
  • Az omikron most már három országban is hirtelen összeomló hullámot látszik produkálni (D-AFR, DEN, NOR)? De óvatosan. Ez egyelőre lehet csak látszat. Pláne mivel ünnepek idején az adatok szoktak összeomlani, a valóságtól függetlenül. Addig pedig sok ember kórházba kerül így is, úgy is. Kieg.: ennek amúgy az is következménye lenne, hogy az omikron nem tarol le mindenkit, a járvány pedig egyéb variánsok történeteként folytatódhat. Idén különösen kedvezőtlen hatással zavar bele az adatok értékelésébe az ünnepi szezon. Kieg. no. 2: nem elhanyagolható lehetőség közben a tesztkapacitások kimerülése sem a gyorsan felcsapó hullám miatt.
  • Most, hogy a molnupiravir FDA-engedélyt kapott az USA-ban, miközben ott lenne a szerencsésebb választás és alighanem hatásosabb paxlovid is, sokan pedzegetik, hogy ennek nem biztos, hogy jó lesz a vége, tekintettel a molnupiravir mutagenetikus hatására.
  • Review neurológiai manifesztációkról COVID-nál. Stroke a 145721 áttekintett páciens 2%-ánál (89%-uk kórházban is volt kezelve).
  • Feröer-szigeteki szuperterjesztő esemény, eü. dolgozók, háromszor oltottak, 21/33-as attack rate.
  • Tanulmány: az alfa virulenciájába a velünkszületett immunválasz hatékonyabb elnyomása is belejátszott annak idején, pl. nem-strukturális proteinjein keresztül (pl. az Orf9b-szakaszról).

2021.12.27-2022.01.02.

  • A németeknél is volt már szekvenálás nyomán omikronosként megerősített haláleset.
  • A briteknél december 20-ig 132 dokumentáltan omikronos kórházi és 14 dokumentáltan omikronos haláleset volt, köztük volt 52 éves személy a legfiatalabb. Ugyanitt az is látható, hogy már 10 héttel az oltás utánra csökkenhet a booster adta antitestes védelem. A deltához képest kisebb kockázatok (kózházba kerülés, halálesetek), de nem olyan sokkal, ha a fertőzésen átesettség, vakcinációs státus, kor, alapbetegségek változóhalmazra korrigálunk, hogy megkapjuk az "intrinsic severity" mutatót, ami a vírus ténylegesen saját tulajdonsága, és nem a körülmények és a vírus közötti kölcsönhatás jellemzője. Úgy az omikron is említhető egy napon a wuhani eredetivel, csak hát közben beindult a vakcináció. Persze, egyenlőtlenségek mellett, de a halálozáson ennek meglátszik a hatása, mivel ez a hatás ott koncentrálódik, ahonnét az adatok is inkább jönnek — és ahol nem mellesleg idősebb társadalmak élnek.
  • Long COVID, egy eset a sok közül. Agyköd, miokarditisz, vérrögök a karban stb.
  • Ha valaki megnézi a Weekly Trends funkciót a Worldometers oldalán, a legnagyobb elmúlt hét napon belüli esetszám-növekedések nagyrészt afrikai országokban voltak, így Dél-Afrika szomszédságában is (Nigéria, Zambia, Angola, Botswana, Mozambik, Malawi, Ruanda, Togo, Elefántcsontpart, Szomália, Szenegál, Dél-Szudán, Libéria, Sierra Leone, Guinea). Náluk pedig kevés a tesztelés. Ha még ezzel együtt is regisztrálódik ilyesmi, az az omikron miatt lehet. És ennek a kórházakban is látszik a hatása, pl. a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol éppen esnek az esetszámok, amelyek főleg Kinshasa környéki tesztelésből származnak, mégis járványullám csapódik most le a kórházakban.
  • A világ kontinensei egyesültek, és úgy hívják őket: Omikronézia. Az omikron terjedése minden várakozást felülmúlt. Azt azért ne feledjük, hogy ettől még a többi variánshoz kötődő esetszámok nem egy az egyben ilyen arányban csökkennek, mivel az omikron növekedése mellett a konstans esetszámok is egyre kisebb hányadot tennének ki az összesből. Lásd Európa esetét, ahol az omikron piaci részesedése visszaesőben lehet, és a delta egyik alvonala megy vissza a dobogó tetejére máris.

sarscov2_omicronesia.jpg

  • Jelezném, hogy ennek abból a szempontból is van jelentősége, hogy milyen újraformulált oltásokra lenne szükség a jövő évben. Fennáll a lehetőség, hogy diverzióként teszi a legtöbb kárt az omikron.
  • Hangképzési nehézségek COVID után. Lehet gyulladási folyamat visszamaradó hatása, intubálás okozta sérülés miatt, nehézlégzés következtében stb.
  • Az omikron lehet, hogy valamivel kevésbé fertőzi az alsó légutakat, és ez által valamivel kevésbé lesz halálos, de a különbség mértékét könnyű túlbecsülni a következő okból is: a delta a sebezhetőbbek között terjed, az omikron pedig a teljes, átlagosan védettebb populációban.
  • Az USA-ban öt napra rövidítik az izolációs időt a pozitívra tesztelők számára. Teljesen nyíltan nem egészségügyi megfontolások alapján, hanem a gazdaság működésének folyamatosságát biztosítandó. Mindezt képmutatásból tünetmentességhez és lázmentességhez kötik, gyorsteszt ajánlása mellett, hogy névlegesen Joe Six-Pack bűne legyen minden rossz következmény. A Delta Airlines és még sokan mások lobbiztak ezért a CDC-nél.
  • A Wuhan Institute of Virology e hónapban tartott egy nemzetközi konferenciát a laborbiztonság témaköréről.
  • Kínáról közben a WHO-vizsgálóbizottság egyik tagja fedi fel, hogy milyen mértékig hisztériáztak a laborbaleset lehetőségének a felvetése kapcsán, és először megpróbáltak ragaszkodni ahhoz, hogy a készülő jelentésben szó sem eshet erről. A kínai média közben nem-létező svájci biológusra hivatkozva mondja a kínai népnek, hogy az amerikaiak ármánykodnak laborbaleset témakörben.
  • A kórházak telnek, csak telnek. Egyesült Királyság. Egyesült Államok, gyerekekkel is (és természetesen nemcsak ott, az omikron gyerekekre veszélyes voltára már rég figyelmeztettem itt korábban).
  • Ez nem lenne rossz évzáró történetnek, de még hátravan pár nap. Tudatos olasz koronaterjesztő hunyt el végül COVID-ban, miután túl sokat mászkált. Közben meghalt egy holland "lezárásszkeptikus" közgazdász is, aki magát nem gondolta veszélyeztetettnek.
  • Ukrajnában COVID-osztályi tűz ismét, három halottal. (G.a.h.: +3856302+1068+878+n.)
  • Xianban kezd élelmiszer-hiányossá válni a helyzet a lezárások miatt. A kínaiak hatékonyabban kezelik az ilyen válságot másoknál, de meddig és milyen mértékben. És megtudjuk-e azt, amikor éppen nem?
  • Augusztusig négyszer oltott indiai nő (2x Sinopharm, 2x Pfizer) nem tudott visszatérni Dubajba, mert felszállás előtt pozitívra tesztelt
  • Az omikron kimeríti a tesztkapacitásokat, lásd a júkéjben, ahol ehhez ironikus módon a betegszabadság lerövidítése is hozzájárult, mivel itt, ellentétben az USA-val, két negatív RAT-teszthez kötötték a munkába visszatérést, legalábbis eddig. Munkaadóéknak sajnos nehezen sikerül belátniuk, hogy munkába kényszeríteni fertőző embereket nem növeli, hanem még csökkentheti is a munkaerő elérhetőségét előbb-utóbb, bonyi ez, mint az 1+1.
  • Ezt a metaanalízist a COVID-hoz kapcsolódó vérrögök kockázatáról még nem linkeltem.
  • Oroszországban novemberben 36726 fő járványhalálozást jelentettek nemzetközileg. A Rosstat utólag jelent végül 71187+8939+1477 főt (az első a PCR-pozitívak száma, a második a PCR-pozitivitás nélküli valószínű eseteké, a harmadik azoké, akiknél voltak jelentős alapbetegségek), ez összesen 81603 fő. A különbözet +44877 fő. (G.a.h.: +3901179+1068+878+n.)
  • Koszovóban +6 haláleset volt decemberben (2290). (G.a.h.: +3901185+1068+878+n.) A járvány halálozása ezzel nagyon konzervatívan is 9,35 millió felett jár 2021 végén.
  • Nincsen rózsa tövis nélkül, sem tövis rózsa nélkül — mi mással lenne jobb zárni az évet, mint ezzel a tanulmánnyal, mely az omikron nyomában keresztreaktív antitestek özönét találja két (2) kínai omikronos páciensnél. Az persze nagyon érdekelne, hogy fennáll-e az omikron után is az ismert probléma, miszerint csak a betegek egy részénél termelődnek antitestek, de ha van antitest, az biztosan jó. Amúgy meg B- és T-sejtjeink is vannak, és azokról az antitestmániában sokan hajlamosak elfeledkezni. A tanulmány pedig erős sejtes immunválaszt is talált. Hogy médiamunkások ezt ne "kedvező" fejleményként írják azért le, ebbe sok ember elég kedvezőtlenül ugyanúgy bele fog halni, legfeljebb nem ez a legrosszabb variáns, hogy tovább bontsa lefelé azt az immun-naivitást, ami miatt egyelőre nagy a halázásteher. Továbbá, mint azt már kifejtettük itt, az omikron olyan gyorsan terül szét, hogy az ellátásbiztonságra ez nem tud jól hatni. Úgyhogy ezekkel az okosságokkal együtt akkor: BUÉK!

---------------------------- 2022 -------------------------------

  • Illetve, ha ennyi előredolgozás megengedett, gyorsan két fontos tanulmány még, így december 31-én, last minute. A korábbi alfa variáns sejten belüli ténykedéséről. Az N, Orf9b és Orf6 gének által kódolt fehérjéknek szerepe van a sejteken belüli immunválasz elnyomásában. A vírusoknak elképesztő trükkjeik vannak ezen a téren, ideje részletesebben foglalkozni ezzel a SARS-CoV-2-nél is. Az omikronronról: ellene jobban véd háromszori oltás, mint a természetes fertőződés, de a kétszeri oltottság ezekhez képest kevesebb védelmet ad + TMPRSS2 általi hasítás nélküli sejtbe jutásra képesség megjelent + ámde a furin által hasítható hely viszont kevésbé optimális más változatokhoz képest.
  • És még egy, aztán tényleg előre 2022-be... Halálozástöbblet az indiai tigriseknél is, h/t Epikurosz. Kauzalitás nyomozandó, persze, de spekulálni lehet.
  • Kezdenek megjelenni újabb variánsok sok mutációval. Nem az első ilyen a napokban. Hogy viszi-e valamire, az majd kiderül.
  • Izrael sejti az első omikronos halálesetét, de még meg akarja erősíteni jobban. Gondolom, S gene TF volt meg elsőre, most meg WGS-szekvenálnak. A britek amúgy 766 kórházi és 56 haláleset megerősítésénél járnak, de ezek nem teljes számok, mivel nincs mindenhol szekvenálás. A média és az emberek egy része közben még mindig azon töri a fejét, hogy meghalt-e valaki omikronban. Hát igen, a Don't Look Up mindenképpen az elmúlt két év legjobb dokumentumfilmje.
  • Manausban és az amazonasi régióban megy tovább a H3N2, van sok eset és néhány haláleset is. Bár van brazil pletyka, miszerint orvosok sok helyen tesztelés nélkül beálltak az "influenzadiagnosztizálásra" mint az érdemi diagnosztizálás alternatívájára. A brazil COVID-járványadatok mindig is alulmértek, ezt pontosan tudtuk. Aki látott már brazil nyomornegyedet közelről, vagy ment mélyen Amazóniába, nem nagyon lepődik meg ezen. Mindenesetre van teszttel megerősített H3N2-es haláleset, látatlanban citokinviharosnak tűnő 21 éves férfi. Emlékeztetőül: így öl az influenza.
  • Ha már pletyik, Xianból jön némi zizegés, miszerint nem hantavírus pörög ott, hanem Marburg. Namármost azt arrafelé jelen tudásunk szerint leginkább importálni lehet, vagy laborból kikotyogni. Hagyok itt két referenciát csak úgy: a Mengla-vírusról, amit Shi Zhengliék kapartak elő egy denevér májából (filovírus, mint a Marburg, vagy a hazai Lloviu); és hantavírusos laboratóriumi patkánykákról Kunmingból, Jünnan tartományból. Xianban most komoly intézkedések zajlanak, és közben néhány másik helyen is (például Kunmingban, Jünnan tartományban), de ez önmagában az omikron miatt is lehet. Az omikron+hanta kombó egyelőre a legvalószínűbb magyarázat, until proven wrong, Occam szent borotvájának nevében. A memóriachipek gyártásának mindez sehogyan sem jó (a Samsung és a Micron van Xianban jelen).
  • A SARS-CoV-2 okozta agyi károsodások kristálytisztán kimutatva, ún. "enyhe" eseteknél is. Longitudinális vizsgálatra vár, hogy a kár visszafordítható/visszafordul-e idővel, vagy tartósan degeneratív-e a COVID sokaknál.
  • Három testvér együtt halt meg egy idősek otthonában, Pennsylvaniában két hónappal ez előtt, COVID miatt. Ez hatóságilag csak most nyert megállapítást, mivel annak idején csak "rájuk találtak", úgy, hogy már élettelenek voltak.
  • Holland turisták a holland lockdown miatt Belgiumban szilvesztereztek inkább, megoldották.
  • New Yorkban hiány van sok mindenből, és egyes gyógyszerek kiutalásánál állítólag elkezdik figyelembe venni az etnikai hátteret (amit ott fajinak neveznek), a nem-fehér kisebbségek eddigi magasabb halálozására tekintettel. 
  • Az omikronnál jobban működik a nyálmintás tesztelés, és azt kellhet ezek szerint optimális eljárásként használni.
  • A TMPRSS2-független sejtbe jutást az omikron endocitózis révén, endoszóma-burokban hajtja végre, annak membránjával fuzionálva már a sejt belsejében, katepszin segítségével. A lehetőség korábban is adott volt, de itt ez a domináns mintázat, ami érdekes, hiszen ott van egyébként a furin által hasítható hely is, az omikron esetében is.
  • Január 3-án egyébként új bejegyzést kezdek. Lehet tippelni, hogy mi lesz a címe. 2021 első új bejegyzésének annak idején az volt, hogy "A koronavírus-járvány második éve". Hasonlóan eredeti választásban gondolkodom most is.
  • Kínában a járványügyi intézkedések fokozódnak. Iszonyatos mennyiségű fertőtlenítőt permeteztek szét Xianban, pedig ennek a COVID ellen nem sok haszna van. Megszégyenítik a szabályszegőket. És mindennek kapcsán kezd egy kicsit aggasztani, hogy országos szinten milyen hihetetlen mennyiségű gabonát és egyéb élelmiszer-alapanyagot halmoztak fel. Világtartalék-részesedést tekintve a kukorica 69, a rizs 60 és a gabona 51%-a? Ez háborús blokádra való felkészülésnek megfelelő léptékű felhalmozás. Valami nem stimmel.

Folyt. köv. január 3-ától új bekezdésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr1116781490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.12.12. 17:00:02

@rdos: A világért sem szeretnék elvenni az elismerésből, amit a munkájukat jól végző, a pácienseken dokumentáltan segítő orvosok megérdemelnek. De a cikk alulkontextualizált, azt kénytelen vagyok megállapítani.

Ez itt ugye a november 30-i cikk Németh Zsófia, Holló András és kollégáik jelentésével: elitmed.hu/kiadvanyaink/ideggyogyaszati-szemle/a-fluoxetint-szedo-covid-19-pneumonias-betegeknek-nagyobb-a-tulelesi-eselye-retrospektiv-eset-kontrollos-vizsgalat
A kohorsz tagjai itt a 2021.03.17-2021.04.22-i időszakból kerültek ki.

Ez pedig egy hasonló retrospektív vizsgálat november 15-i megjelenéssel a vezető szaklap JAMA-ból: jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2786136
A kohorsz tagjai itt a 2020. január-szeptemberi időszakból kerültek ki.

Természetesen minden ilyen vizsgálat fontos, hiszen ezekből adódik össze az a kép, amit egy metaanalízis már kellően megnyugtatónak találhat, és ami alapján egy terápia rendszeresíthető lehet.

_Epikurosz_ 2021.12.17. 07:12:16

Egér... szeretjük a mezőgazdasági területeket... nem lehet, hogy inkább patkány? No jól van, nem gonoszkodom, még az is lehet, hogy megvan az univerzális ACE2 tolvajkulcs.

_Epikurosz_ 2021.12.18. 07:40:36

@Marton Péter: Pfizer jó ellene, csak nem mindenhol elérhető. De röhögnék, ha a kisegeres játszaná végül a tehénhimlő szerepét, nozokomiálissá válva mindenkit védene a veszélyesebb variánsoktól. Nyilván először a tömegesség miatt blokkolja a kórházi kapacitásokat, de ha a dél-afrikai kollégáknak van igazuk, és tényleg összességében lement egy influenza szintjére a veszélyessége, az jó hír lenne. Nyilván a gyengébb immunrendszerrel rendelkező embereknek kell majd az oltás, ahogy ma is kell az influenza ellen. Ha viszont mást is támad, úgy mint az alfa és a delta, akkor bajban vagyunk.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.12.18. 07:48:17

@_Epikurosz_: igen, így van. Kérdések: hogyan érinti a patogenezis a long COVID-ot? Milyen mértékű vaszkuláris károsodást okoz az omikron? Stb. És mivel iszonyat gyorsan terjed, egy immunológiailag részben naiv populációban, a kis ártalom is tömeges ártalom. Plusz jöhetnek még meglepetések, netán egy-két látványosabb rekombináció.

_Epikurosz_ 2021.12.19. 10:01:56

@Marton Péter: a long covidról csak hosszú távon tudunk beszámolni, ráadásul elég nagy lehet a látenciája az alapvetően szegény Dél-Afrikában. Ott kéne adatot nézni, ahol van és megbízható, még ha kicsi is a vizsgált esetszám (oké, legyen legalább 30). A vaszkuláris károkat élő emberben hogy nézed meg? Mert halottat tudsz boncolni, de élőt sajnálnék kizárólag infó céljából zargatni. Mondjuk ha van 100 bátor páciens aki bevállalja, akkor még kell sebész, aki elvégzi a vizsgálatot, ha van aki hajlandó, miközben nem csak etikai aggályok vannak, hanem pont az omikron miatt túlterheltség is. Kissé lehetetlennek tűnik. Kéne egy kardiológus.

_Epikurosz_ 2021.12.19. 10:01:58

@Marton Péter: "a kis ártalom is tömeges ártalom" - szépen visszakerülünk az evolúcióba. Sokáig voltunk távol, kulturális / csoport alapon zajlott az evolúció, nem biológiai alapon. De ha elkezdünk kavarni a biológiával, Természet ősanyánk válaszolni fog az ő szabályai szerint. Mother Nature is a bitch. /Murphy/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.12.19. 10:10:41

@_Epikurosz_: igen, a feltett kérdések nagyrészt a jövőre vonatkoznak. Vaszkuláris károsodással kapcsolatban nyilván érdekes lesz figyelni pl. az omikronos betegek D-dimer profilját, és hogy van-e ebben eltérés a Wuhan-CoV-hoz vagy a deltához képest. A long-COVID-ról pedig szintén gyűjteni kell majd az adatot folyamatosan.

A dél-afrikai adatokból nem nagyon indulnék ki semmiképpen sem. Ott százezres nagyságrendben volt láthatatlan halálozása a járványnak már eddig is.

_Epikurosz_ 2021.12.31. 12:58:03

@Marton Péter: Boldog új évet neked is, vigyázz magadra!

_Epikurosz_ 2021.12.31. 12:58:06

A tigris is macska (bár itt tesztelésről szó sem volt, nyilván nincs kapacitás). 24.hu/tudomany/2021/12/30/rekordszamu-tigris-pusztult-el-indiaban/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.12.31. 14:27:48

@_Epikurosz_: hát, ez súlyos, ha még szerencsétlen tigriseknél is a járvány teszi ezt. Mostanában olvasgattam irodalmakat a FIP-betegségekről, amit a FeCoV- vált ki, hát, nem szeretném, ha valami ilyesmivé fejlődne pl. a SARS-CoV-2...

Na de hát a lényeg a lényeg, ami a mai napot illeti, minden ilyet félretéve: BUÉK!

_Epikurosz_ 2022.01.28. 15:16:07

Te kiszagoltad az orosz készülődést Kínában. :D Gratulálok. Egyébként fura, hogy Xianban a lakosság számára kevés a kaja, az állami felhalmozás pedig sok.

Evusheld hosszan ható monoklonális antitest készítmény immungyenge / gyengített embereknek. www.reddit.com/r/Coronavirus/comments/sdhds5/theres_one_population_that_gets_overlooked_by_an
süti beállítások módosítása