HTML

Utolsó kommentek

Amiről itt szó van.

A téma: külpolitikai praktikák, praktikus külpolitikák. És ezek létrejöttének minden politikatudományi, gazdasági, társadalmi és emberi vonatkozása. Egyszóval a külpolitika-elemzés. A bejegyzések szerzői tartalmára vonatkozóan minden jog fenntartva. ---- A blog elsődleges kezelője, de nem az egyetlen szerzője, dr. Marton Péter a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

Háttér

Hathatott-e Orbán Trumpra?

2019.10.25. 19:14 :: Marton Péter

Miután a Washington Post és a New York Times megírták, többek között George Kent (az európai és eurázsiai ügyekért felelős Assistant Secretary of State) kongresszusi meghallgatása alapján, immár a magyar sajtó is pedzegeti a kérdést: mekkora hatása volt a magyar külpolitikának az amerikai elnök Ukrajnával szembeni attitűdjére? Orbán miatt gondol-e Trump az ukrajnai korrupcióra? Lenne-e fogalma az ukrajnai korrupcióról Trumpnak, ha nem találkozik Orbán Viktorral? (L. a témában angol nyelvű cikkeket itt és itt)

Nézzük ezt meg akkor! Először is: Lehetett-e valamilyen hatással a magyar miniszterelnök? A válasz: persze. Trump és Orbán találkoztak, beszéltek. Az időzítés is segíthette a ráhatást, tekintettel arra, hogy az új ukrán elnök akkor még nem foglalta el a hivatalát. Trumpnak pedig komoly mérlege van befolyásolhatóság és impulzivitás tekintetében.

Ezen túlra mutat viszont, ha úgy tesszük fel a kérdést: Ebben a konkrét esetben tényleg olyan jelentős, "ügydöntő" volt a hatás, mint azt most sokan feltételezik? A válasz: aligha. Megosztanánk itt az alábbi linket, mert néha nem árt beszállni az időgépbe, ami elérhető egyrészt megfelelő Google-keresőhasználat révén, másrészt saját, beépített memóriánk segítségével:

How the Trump Campaign Weakened the Republican Platform on Ukraine

Ez a cikk 2016-ból mutatja azt, amire mindenkinek illene emlékeznie. Trump eleve nem akart nagyon kiállni Ukrajnáért semmilyen szinten. És ez annyira köztudott volt, hogy egyes ukrán politikai szereplők még az amerikai elnökválasztási kampányt is — részben eredményesen, de végeredményben sikertelenül — befolyásolták, Trump ellenében, és kibuktatták például Trump kampánystábjából Paul Manafortot az ő ukrajnai tevékenykedésével — többek között éppen korrupt ügyletekkel — kapcsolatos leleplezésekkel.

Szóval a Trump + Ukrajna viszonyt soha nem lehetett egy piros szívecskével leírni, ami pedig a korrupciót és azon belül konkrétan a poszt-szovjet térségben jelen lévő korrupciót illeti, Trump ismeretei a témában minden bizonnyal jelentősnek nevezhetők... Hogy úgy mondjam.

Reálisan aligha kellett találkoznia bárkivel ahhoz, hogy Ukrajnával kapcsolatban általában szkeptikus legyen, illetve hogy az ottani korrupcióban akár — talán — még lehetőséget is lásson.

Szólj hozzá!

Címkék: usa ukrajna korrupció befolyás befolyásolhatóság Orbán Magyarország Trump

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr4715262990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.