Külpraktika

Külpraktika

Új bejegyzés: májgyulladásos esetek hulláma gyerekeknél

2022. április 26. - Marton Péter

Idézem az elmúlt hetekből, ami miatt az új bejegyzés kezdődik.

Április 17.

  • Májgyulladás gyerekeknél. Ismeretlen etiológia. Esetek Alabamában, az Egyesült Királyságban (74), Spanyolországban, Dániában, Hollandiában. Hét gyereknek májátültetésre volt szüksége (ebből hat az Egyesült Királyságban). Adenovírus 41-es szerotípus jelenléte az Egyesült Királyságban 50%-nál, plusz az alabamai esetek felénél, hepatitisz A, B, C és E vírusok kizárva. Főleg 2-5 éves, korábban egészséges gyerekek (plafon: 7 év a spanyoloknál). Sárgaság, hányás jött ki tünetként a kórházba kerülést megelőzően. Egyértelműen több eset a szokásosnál. Keringetett elméletek: toxin vagy korábbi fertőzés miatt legyengült szervezetben helyzetbe hozott adenovírus? Tekintve, hogy mik keringenek a világban, ez akkor vagy poszt-COVID, vagy fertőzött csokitermék lesz. Mivel a BA.2-es alvariánsról anekdotikusan hallottam már, hogy a májat különösen megviseli, én az előbbit keresgélném prioritással, főleg mivel a bakteriális fertőzést kizárták láz hiánya és vérmarkerek alapján a legtöbb esetben.

Április 18.

  • Gyermekek között hepatitiszes esetek most már Izraelből is jelentve. (Lásd az utolsó bejegyzést az előző hét végéről, vastag betűkkel.)

Április 24.

Április 25-26.

  • Update "ismeretlen etiológiájú akut hepatitiszes esetek" témában. 169 eset gyermekek között, 11 ország, március 31. óta. 17 esetben májátültetésre került sor, és egy eset már halállal végződött (a WHO csak ennyit mondott, az országot nem nevezték meg). A 11 ország: UK, USA, Hollandia, Dánia, Belgium, Spanyolország, Izrael, Románia, Franciaország, Olaszország, Írország. Magas transzaminázszint. Az esetek 16%-ában SARS-CoV-2-pozitivitás, ebből négynél szekvenálás nyomán BA.1 és BA.2 fertőzése. 40/53 esetnél találtak Adenovírus F41-et, de nem magas vírusszámmal. Sárgaság, hányás, hasfájás az esetek többségében. A különös, hogy mindez egészséges gyerekeknél történik. Máskülönben az AdV F41 gyakran fordul elő pl. őssejt-átültetetteknél. Burok nélküli, kettős szálú DNS-vírus. Kieg.: 2 eset Ausztriában is. És még egy kis olvasmány: SARS-CoV-2/COVID és májgyulladás.
  • A brit sajtó propagandahadjáratba kezdett, miszerint a májgyulladásos esetek a lezárások miatt vannak, mert közben nem fertőződtek eleget a gyerekek. Amikor a tudománytalanság csapját ezek kinyitják, már tudni, hogy az ellenkezője az igaz, kb. mint a Kremlnél. És íme. Izraelből, az ottani esetekről. Idézem: "After we ruled out all the various possibilities, the common denominator in all the cases we found was that all had come down with the coronavirus around three and a half months before the infection appeared". Szóval innentől intenzíven figyelünk, erre is, és a COVID-világjárványra általában is.

--------------------------------------------------------------

04.27.: Itt egy releváns tanulmány, ahol a SARS-CoV-2 májszöveti tropizmusát igazolják többféleképpen is. "We find that liver injury, indicated by a high frequency of abnormal liver function tests, is a common clinical feature of COVID-19 in two independent cohorts of patients". Lehet törni a fejeket.

04.28.: Egy eset most már Cipruson is. Még februárban volt. Sajnos itt is megy a kamuzás a soha-meg-nem-történt éveken át tartó lezárások szerepéről. // Újabb olvasni való: a máj károsodása már a 2003-as SARS idején is. // Paxlovid-problematika: egyeseknél egy kurzus bevétele után visszapattan magasra a vírusszám. // További irodalom gyerekek + SARS-CoV-2 + májgyulladás témakörben: emez, és emez.

04.29.: Ebből a tudósításból legalább +2 COVID-halálesetre derül fény Kínában a hivatalosan számoltak felett. Mind az esetek, mind a halálesetek definíciójával szórakoznak, és mindkét kategóriát jelentősen és tudatosan alulmérik. Pl. aszimptomatikus náluk mindenki, aki nincs a halálán — amiről eszünkbe juthat, hogy annak idején is ők indították be az őrületet, miszerint 99% észre sem veszi, hogy fertőzött, ami természetesen nem volt igaz soha. (G.a.h.: +4353310+1069+880+3+n.) // Wisconsini gyermek-májgyulladásos haláleset. Egy másik esetben májátültetés történt. // Közben a kanyarónak segít, hogy elmaradtak az immunizációs programok számos kritikusan érintett országban. // Esetek Japánban és Kanadában is. Már 15 ország érintett. // Update: 16 ország; benne van a körben Norvégia is az itt szereplő lista szerint.

05.01.: Koszovóban áprilisban volt +4 COVID-haláleset (3138 összesen). (G.a.h.: +4353314+1069+880+3+n.) // Az Egyesült Királyságban a májgyulladásos gyerekek száma már 145. // Szingapúrban is találtak már ismeretlen etiológiájú gyermek-májgyulladást, ezzel 16 ország érintett. // 10 hónapos gyermeket érintő májgyulladásos eset.

IDEIGLENES ÖSSZEGZÉS

Egyes körök azt terjesztik, hogy a gyermek-májgyulladásos esetek magyarázata az, hogy az érintett gyerekek nem voltak eléggé kitéve fertőzéseknek az elmúlt két évben. Túl azon, hogy nehéz vagy inkább lehetetlen elhinni, hogy az érintett gyerekek mind otthon voltak az elmúlt két évben, nem mentek iskolába, és nem találkoztak a szüleiken kívül senkivel, mostanra

  • találkoztunk esetekkel olyan országokban, ahol nem nagyon voltak komolyabb korlátozó intézkedések az utóbbi egy évben;
  • tudtommal nem találkoztunk COVID ellen oltott gyermekkel, akinél kialakult volna a májgyulladásos szindróma;
  • és 10 hónapos gyermeknél, de egyébként sok két évesnél is előfordult májgyulladás, akik miatt a fenti elmélet terjesztőinek még a beszámíthatósága is megkérdőjelezhető.

05.02.: A BA.2-es variáns elemzése alapján a BA.1-esét meghaladó szincítiumképződést indukál a spike. Magyarán az omikronok is rácáfoltak a vírusok megenyhülnek című mantrára. // 3 gyermek-májgyulladásos haláleset volt Indonéziában az elmúlt hónapban. A szindróma áldozatainak száma 5.

05.04.: Hirtelen beálló (fulmináns) gyermek-májgyulladásos eset Costa Ricából is. 16 ország érintett. És továbbra is megy a rossz szöveg, hogy az esetek múltjában ott lévő SARS-CoV-2-fertőzést nem kell nézni. Ha valaki azon tűnődik, meddig lehet ilyen utóvédharcokkal akadályozni a komoly vizsgálódást, a válasz az, hogy sokáig. A brit BSE-esetektől (1980-as évek) kezdve sajnos nem egy precedens idézhető ezzel kapcsolatban. Én inkább azt kérdezném az ilyen utóvédharcokat folytatóktól, akik 2 éves meg 10 hónapos gyerekek májgyulladását a "nem elég iskolai fertőzés" c. hülyeelmélettel magyaráznák, hogy ezt minek csinálják...? A lassított felvételen, de kifutni hagyott pandémiát megkapták, és azt akarták, nem? Ez utólag még egy sortűz a közegészségügy irányában, hogy legközelebb még ennyire se védjük majd az emberi egészséget?

05.05.: 20 ország, 300 eset. 17 átültetés eddig. (Gyermek-májgyulladásos esetek, többek között a Maldív-szigetekről is.) // Egy elhunyt 23 éves amerikai diák esete. COVID-os volt, aztán tüdőembólia végzett vele, és a környezete nem érti, mitől lett neki olyanja. Nem is fogják érteni, úgy tűnik. (G.a.h.: +4353315+1069+880+3+n.)

05.07.: Új UKHSA-jelentés gyermek-májgyulladás témában.

  • Az AdV-nyomozás nem igazán meggyőző eredményekre vezet, annak ellenére, hogy 91/126 ilyen vagy olyan teszt lett pozitív. Emellett: "adenovirus was detected more commonly in blood or serum samples from cases (51 out of 62, 82.2%), than in stool (44.0%)." 18/18 sikeresen tipizált AdV a 41F szerotípusból való volt.
  • Ugyanakkor pl. a metagenomikai elemzés vér- és májmintákból nem az AdV-t mutatta ki, hanem az annak csatlósaként terjedő, és zéró patogencitiással repikálódó AAV-2-t (Adeno-Associated Virus 2). A 14. oldalon elrejtve még egy egy kulcsmondat: "Adenovirus immunohistochemistry has been reported from 9 of the 14 samples to date and showed immunoreactivity in the intrasinusoidal lumen but not in residual hepatocytes." Vagyis az AdV, ahol a nyomára találtak, a vérerekben volt, nem a májsejtekben.
  • A toxikológia sem talált semmit, csak a paracetamolt említik nyomokban, de nem a gyógyászati használatot meghaladó mértékben — a brit hülyesajtó persze rögtön a paracetamolt is alapvető elméletként veszi számításba.
  • Sikerült megállapítani, hogy egy bizonyos merítésből a családok kétharmadánál volt kutyáknak kitettség. Talán még Nintendo és Kinder-tojás is volt ennyi helyen? Izgalmas.
  • A SARS-CoV-2 szerepére két munkahipotézis is van, de eleddig nem sikeredett csinálni egy szerológiai vizsgálatot, hogy az érintett gyerekek hány százaléka esett át rajta mostanában. De legalább tervezik, ez is valami.

Közben a szokásos (PNEU-COVID/PNEU-FLU)/1,5 képlet alapján 3898 további járványhaláleset számolható az Egyesült Államokban áprilisra az itt szereplő adatokból. Az influenza perspektívába helyezése végett jelezném, hogy influenzás halálesetből összesen volt 185. (G.a.h.: +4357213+1069+880+3+n.)

05.09.: A keretezés nem közömbös ugye. Félig tele pohár, félig üres pohár. A májátültetett gyerekeknek 80%-a él az operáció után 20 éven túl. Persze tegyük hozzá, hogy a 20%-ból, aki nem, talán nem mindenki a szervátültetéssel összefüggésben hal meg, de azért feltételezhetően sokan igen, pl. az immunstátuszukból adódóan. 

05.10.: Esettanulmány, 3 éves kislány, májelégtelenség, nem-virális, autoimmun, SARS-CoV-2 nyomán. Jó napot kívánok.

05.11.: Három esettanulmány aszimptomatikus COVID-on átesett gyerekekről, akiknél aplasztikus vérszegénység alakult ki. Közben a gyermek-májgyulladásos szindróma által érintettek száma megközelítette a 350-et. // Közben a magyar kormány lenyeli a koronavírus-adatokat. Az adatszolgáltatás leállása előtti három napon volt 65 halott, így az elmúlt nyolc napban lehettek 100 felett az áldozatok könnyen. Ennyi ember élete számít? Vagy hogy a kormány szavaival fogalmazzak: ennyi magyar élete számít?

05.12.: Írországban elhunyt egy gyermek a májgyulladás-szindróma miatt. A hatodik, hírekben említett áldozat. // Észak-Koreában az első hivatalosan elismert COVID-eset. // Elkezdek kicsit utánanézni az MIS-C esetek mérlegének közben, ahol van adat. Malájzia, idén februárig: 50800+ fertőzés gyermekek között; 174 eset (<1 éves: 25 eset; 1-5 éves: 38 eset; 5-9 éves: 64 eset; 9-12 éves: 36 eset; 12< éves: 11 eset); heten haltak meg közülük.

05.13.: Ha valaki megijedt volna, hogy Észak-Korea a transzparens adatközlés bástyájává vált volna, a tegnapi "első COVID-eset" után ma már hat halottról és akár 350 ezer fertőzöttről lehet tudni. És nyilván ezek a számok is annyira pontosak, mint az eddigiek. (G.a.h.: +4357219+1069+880+3+n.) // Japán kutatás a gyermek-májgyulladásos esetekről, AdV/COVID kombó mellett, legalább spekulatívan. Ha beigazolódik, én azt COVAD-nak nevezem majd. // Ja, amúgy magyar újságíróknak jelzem, hogy nálunk tuti biztos nincsenek gyerek-májgyulladásos esetek, a homo sapiens magyaricust ilyen biztosan nem érheti.

05.14.: Indonéziában még négy haláleset a gyermek-májgyulladás szindrómából következően. A szindróma áldozatainak száma világszinten 10. // Japán tanulmány: statisztikai összefüggés az omikron hullám és a gyermek-májgyulladásos esetek utólagos előfordulása között: "countries with hepatitis cases were more likely to have experienced a greater number of Omicron cases." Jó napot kívánok. // Olyan ki......ttul fel leszünk készülve a következő pandémiára, hogy már a mostani folytatására sem vagyunk. Az USA-ban pl. elfogyóban a funding az oltó- és egyéb COVID-programokra. És közben, ha a repubok a Kongresszusban meg is engednek némi további fundingot, annak az összegnek is jó része a Pfizer esedékes kompenzálására menne a Paxlovid szállításáért. // Eközben egy afrikai vakcinagyártó, mely felkészült a J/J vakcina terítésére, nem kap megrendelést, miközben az afrikai országok nagy részében még mindig alig van átoltottság. // 21 újabb halálesetet jelentett mára Észak-Korea. (G.a.h.: +4357240+1069+880+3+n.)

FONTOS: Már vártam Peter Brodin gyermekimmunológus állásfoglalását a gyermek-májgyulladásos esetek ügyében, mert a MIS-C megértésében is úttörő munkát végzett már. Íme, itt van. A SARS-CoV-2 perszisztálhat az érintett gyermekek beleiben (erről már sok bizonyító empirikus adat van), és szuperantigénként viselkedhet, IFN-γ-túlreakciót váltva ki AdV-41F fertőzése nyomán, Brodin és kollégája szerint. Az AdV ugyanis epitóphasonlóság nyomán analogikus érzékenységet válthat ki Staphylococcus enterotoxin-B-re, és azon túl a SARS-CoV-2 tüskéjének valamely hasonló részére is.

05.15.: Egy, részben MI-becslésen alapuló modell alapján az jön ki, hogy 100%-os átoltottság mellett 318981 haláleset lett volna megelőzhető az Egyesült Államokban. // Észak-Korea hivatalosan 42 halottnál jár (+15 tegnapról). 800000+ feltételezett eset, 300000+ kezelve valamilyen formában. Úgyhogy kieg. érdekességnek: az eü. rendszer Észak-Koreában, menekültinterjúk alapján. Lelövök egy poént: párttagnak lenni ott megéri. (G.a.h.: +4357255+1069+880+3+n.)

05.16.: Észak-Korea ma már 50 halottról beszél "április óta", és ez így akkor +8 fő mára. (G.a.h.: +4357263+1069+880+3+n.) // Az egyre kevésbé rejtélyes gyermek-májgyulladásos szindróma áldozatainak száma közben már 12 (5-5 az Egyesült Államokban és Indonéziában, egy-egy Írországban és Palesztínában); az esetek száma 450 körül.

05.17.: Észak-Koreában vagy a világ leggyorsabban lefutó halálozási görbéjét látjuk, vagy inkább mégsem. De hivatalosan +6 halottjuk van tegnapról. (G.a.h.: +4357269+1069+880+3+n.)

05.18.: Észak-Korea: 62 halott hivatalosan, +6 tegnapról.  (G.a.h.: +4357275+1069+880+3+n.) // És közben jön a majomhimlő, de arról én itt nem fogok társadalmi munkában bejegyzésfolyamot indítani.

05.19.: Észak-Korea: +1 halott (63). Villámgyorsan megoldják a COVID-ot, gyógyultan halnak stb.  (G.a.h.: +4357276+1069+880+3+n.) // Oroszországban a Rosstat közöl februárra 43543 fő COVID-halálozást, márciusra 35584 főnyit. Nemzetközileg jelentettek korábban 20434 főt februárra, 16618 főt márciusra. Különbözetek: 23109; 18966. Össz.: +42072. (G.a.h.: +4399351+1069+880+3+n.) Januárra nincs meg a Rosstat-féle adat nekem, azt még nem tudtam figyelembe venni.

05.20.: Észak-Korea: +2 halott (65). (G.a.h.: +4399353+1069+880+3+n.) // Csak megtaláltam végül a januári orosz COVID-halálozási adatot a Rosstattól: 35807 fő. Nemzetközileg jelentettek ebből 22305 főt. Különbözet 13502 fő. (G.a.h.: +4412855+1069+880+3+n.) Az omikron lazán ott is megölt százezernél több embert március végéig.

05.21.: Észak-Korea: +1 halott hivatalosan (66). Egy füst alatt innentől nem-havonta a koszovói eseteket is számolom, és a hónap eleje óta +1 volt (3139). (G.a.h.: +4412857+1069+880+3+n.)

05.22.: Gyermek-májgyulladásos esetek, update: 614 eset világszerte, 14 haláleset (Mexikóban és Indonéziában volt újabb az utóbbiakból). 

05.23.: A holland Volkskrantban megjelent egy érdekes cikk. Bárányhimlő nyomán GAS (Group A Streptococcus) felülfertőzések miatt a szokásosnál több nekrotizáló lágyszövet-fertőzéses és vérmérgezéses eset, 7 haláleset köztük. Korábban volt 7 súlyosabb fertőzés évente, most 11 volt már az idén. Ellentétben a gyermek-májgyulladásos esetekkel, ahol új szindrómáról van szó, a COVID és a májgyulladás között plauzibilis okozati összefüggéssel, itt nekem inkább úgy tűnik, mintha az elmaradt prevalenciának a nagy pandémiás hullámok utáni kompenzálódása lenne, amit látunk. // Egy preprint, mely a SARS-CoV-2-genom ORF1ab szakaszának egy része (különösen annak egy mutációja esetén) és egy emberi peptid hasonlósága/azonossága nyomán autoimmunitást kiváltó mechanizmust sejt, mely a gyermek-májgyulladásos/poszt-COVID májgyulladásos esetekben is szerepet játszhat.

05.24.: Észak-Korea: +2 halott tegnapra (68). (G.a.h.: +4412859+1069+880+3+n.)

05.26.: Oltottként kisebb valószínűséggel fertőződnek és lesznek long COVID-osak az emberek, de ha az áttöréses fertőzéses bekövetkezik, a long COVID/poszt-akut COVID sequelae probléma náluk is adott, sőt még a kontrollokhoz képest valamelyest emelkedett mortalitási kockázat is, 6 hónapos időtartamra megfigyelve (eddig). // Egy másik tanulmány: a long COVID problémák klaszterezése, hat különböző fenotípus azonosítása.

Más. Frankón nem akarok itt majomhimlő-trackelést művelni, de siralmas, hogy milyen bénázás megy ezzel kapcsolatban is. A — Monty Pythont idézve — "angol hülyék, hülye angolok" pl. még a szoros kontaktoktól sem várnak teljes izolációt, csak annyit, hogy "immunkompromittáltakkal ne érintkezzenek", mintha az immunkompromittáltak külsőre felismerhetők lennének. Ahol van a fertőzötteknek karantén, ott az 21 napra vonatkozik, mintha ezt a vírus így betartaná, miközben természetesen ez nem így működik a valóságban, és a járvány elvágása érdekében teszteléshez kellene kötni az izoláció időtartamát. Tegnap pedig az egyik híradóban mondták be nálunk, hogy a majomhimlő-fertőzötteket könnyebb "kiszúrni" a kiütéseik miatt, miközben (1) a még tünetmentes, vagy éppen influenzaszerű tüneteket mutató emberről ezt így rohadtul nem fogja senki megmondani; (2) kiütés lehet pl. intim testrészen, és azt senki nem fogja a BKV-n nézegetni, feltételezem; (3) kiütés lehet valakin nagyon sokféle okból, és elég bizarr lesz, ha Manci néni próbálja meg kiszúrni a fertőzötteket a közértben; (4) éppen az utóbbi helyzetekre tekintettel baromira rossz gondolat egy stigmatizációval járó betegséget a lakosság "kiszúrási képességére" bízni. (Kiszúrni, azt tudnak — lásd a Margit-hídon az öngyilkos-jelöltet ugrásra biztató autósokat.)

05.27.: Japán: ahol korábban is aluljelentés vált nyilvánvalóvá COVID-halálozás tekintetében, 2022. január-március folyamán kb. 9700 COVID-haláleset jelentése mellett 38 ezres halálozástöbblet. Nagyon konzervatívan a különbözet felét (14150) vesszük addicionális esetként. (G.a.h.: +4427009+1069+880+3+n.) // Elgondolkodtató, hogy a hivatalos adatok alapján is legalább egymillió halottat követelt omikron variánsok csak japán, orosz és amerikai statisztikák alapján megöltek még +100 ezer embert. (Közben pedig olyan méretes országokból, mint India és Kína — különböző okokból — esélyünk sincs tudni a teljes valóságot.

05.28.: Kanyarodjunk egy kicsit vissza a most terjedő omikron variánsokhoz. Két preprint. A BA.4-es és a BA.5-ös minden eddiginél immunszökőbbek, és nagyobb valószínűséggel vezetnek áttöréses fertőzéshez oltottak között. Miközben tudjuk, hogy a BA.2-es fuzogenicitáson alapuló patogenicitása felülmúlta a BA.1-esét, a BA.4-es és a BA.5-ös esetében ez tovább súlyosbodott. // Gyermek-májgyulladásos esetből van most már 650 is a WHO szerint, akik, úgy tűnik, erősen tendálnak a SARS-CoV-2 szerepének elfogadása felé (a szuperantigén mechanizmuson keresztül).

06.07.: Floridában (is) nagyon gáz volt a járványkezelés, de ott legalább készült erről komoly vizsgálat és jelentés.

06.13.: Az izraeli tanulmány, amelyből az, aki kész ezt befogadni, tudhatja, hogy a gyermek-májgyulladásos szindróma poszt-COVID jelenség. Így az ide tartozó halálesetekkel együtt a g.a.h.: +4427023+1069+880+3+n. // Oroszország, áprilisi addicionális járványhalálozás (Rosstat mínusz nemzetközileg jelentett): 11583-6422=5161. G.a.h.: +4432184+1069+880+3+n.

06.14.: A WHO tanácsadói testülete újfent javasolta a laboratóriumi eredet vizsgálatát is, az egyéb ismert elméletek mellett. A korrektség jegyében még a kínai propaganda "fagyasztott áruval jött" című hülyeelméletét is napirenden tartják. // Pillantás a dél-afrikai halálozástöbbletre. Naná, hogy Gautengben (GT) megint halálozástöbblet-hullámuk (alsó hangon 3000 fő) van egy COVID-hullámmal egy időben, és "persze" ettől messze elmaradó COVID-halálozás mellett (kb. 180 fő). A különbözet felét nézem, konzervatívan: 1410 fő. G.a.h.: +4433594+1069+880+3+n. // Közben a szokásos (PNEU-COVID/PNEU-FLU)/1,5 képlet alapján 2162 fő további járványhaláleset számolható az Egyesült Államokban májusra az itt szereplő adatokból. G.a.h.: +4435756+1069+880+3+n.

06.19.: Úgy tűnik, hogy a BA.4-es/BA.5-ös omikronok nemcsak fuzogencitiásban térnek vissza a SARS-CoV-2 omikron előtti "teljesítményéhez", de ismét gyakoribb a szaglás- és ízlésvesztés is velük. Általában mindenféle tünet gyakoribb, az erősebb virulenciával egybevágó módon (12.o.). // Koszovóban +1 COVID-haláleset (össz.: 3140). G.a.h.: +4435757+1069+880+3+n.

06.23.: Sokat tűnődtem rajta, hogy volt-e a SARS idején olyan, hogy long SARS. És naná, hogy volt, egy rakás pácienssel. És akkor eszembe jut, hogy van orvosnak látszó személy, aki máig hajtogatja, hogy a long COVID lelki dolog -> az ilyen személy hülye. // Eredet: a Huanan piacon két naptári hét fertőzöttjeinek adatai (2019. december 13-ig és december 20-ig) erős szórodást mutatnak a piacon belüli elhelyezkedést tekintve, így pedig valószínűleg nem egyetlen tüsszögő vérdenetobzoska fertőzte meg őket. Megjegyzés: valójában ennél korábban is voltak már esetek is, meg konkrétan a Huanan piachoz köthető esetek is, és így ez azért korlátozott jelentőséggel bír.

06.26.: Miközben az Imperial War College arra jutott, hogy a vakcinák elérhetőségétől számított 1 évben 20 millió körüli halálesetet sikerült megelőzni az oltások révén, a fertőzés/megbetegedés is elég kárt tehet sajnos. Dánia: "Of the 919,731 patients that tested for COVID-19, they found that the 43,375 who tested positive had a 3.5 times increased risk of being diagnosed with Alzheimer’s disease, 2.6 times with Parkinson’s disease, 2.7 times with stroke and a 4.8 times increased risk of with suffering from bleeding in the brain." Értsd: 900 ezer + páciens adatai alapján ennyire jelentősen megnövekedett mindezek (Alzheimer, Parkinson, sztrók és egyebek) kockázata. Azt azért jelzi a tanulmány, hogy a megnövekedett kockázat más fertőzéseknél is (pl. influenza) jelen van, de COVID után nagyobb.

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr2117817313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása