Külpraktika

Külpraktika

Koronavírus-járvány: a folytatás

2022. január 31. - Marton Péter

Aki nem egy kő alatt élt, az tudja, hogy ezen a blogon 2020 januárja óta talál információt és elemzést a járványról, úgyhogy a korábbiakkal ellentétben már nem linkelek az előzményekre, csak folytatom, ahol abbahagytam.

2022.01.31-2022.02.06.

  • Újabb kritikusan fontos dán tanulmány. Az előző ugyebár azt mutatta meg, hogy a BA.1 főként nem transzmissziós előnnyel terjedt gyorsabban a deltánál, hanem mert jobban szökött az oltottak immunválasza elől, és ezért köztük is nagyobb arányban fertőzött. A mostaniból az derül ki, hogy a BA.2-es fertőzésére mindenki még fogékonyabb lett (az oltottak, köztük a booster-oltottak is). Viszont érdekes módon az oltottak kevésbé adják tovább a fertőzést a BA.2 esetében, mint a BA.1 esetében. Ami izgalmas, és (némi megerősítést követően) magyarázatra szorul majd. Ha a politikának még lenne minimálisan köze a tudományhoz mint olyanhoz, azt mondanám, elő a védettségi igazolásokkal, de túl nagy illúzióim mára nem maradtak.
  • A fenti kiváló tanulmány nem enyhíti az intellektuális fájdalmat, amit a dán miniszterelnök (Mette Frederiksen) okozott, amikor a BA.2 elszabadulásának közepette benyögte, hogy "a koronavírus már nem fenyegető betegség a társadalomra nézve", "készek kilépni az árnyékából", és "visszatérni a korona előtti élethez". A halottak száma Dániában azóta is nő, természetesen. De hát közben mások is a felszökő járványhullám idejére időzített lazítás útjára léptek, pl. Írországban. Ezek a kormányzatok ezúttal teljesen tudatosan eresztik rá az emberekre a nyavalyát.
  • Eközben Bhutánban a miniszterelnök (Lotay Tshering), aki maga is orvos, a COVID negyedik áldozatát gyászolja személyesen is. (Az omikron terjedésével egyébként ők is nehezen birkóznak.)
  • Koszovóban 25 fő halt meg januárban a járványban (a teljes járvány alatt 3015-en haltak meg). (G.a.h.: +4303050+1069+880+3+n.)
  • Az omikron miatt fokozottan lehet krupp előfordulására számítani kisgyermekeknél. Ez az ára annak, hogy az omikron a felső légutakat támadja intenzívebben — kisgyerekek = eleve szűkebb légutak.
  • Ez történt egy 8 éves kislánnyal, friss esetjelentés. Az embernek a tüdején kívül van még egypár szerve, és az ártalmak másutt is ölhetnek.
  • Újabb példa arra, miért nem jó, ha nem érez szagokat az ember. És pl. nem érzi, hogy füst van.
  • A CD4+ és a CD8+ T-sejtes immunválasz viszonylag erősen keresztreagál az omikron fertőzésére is. Csak az nem tisztázott, hogy ez ténylegesen véd-e.
  • T-sejt-apoptózis a különösen súlyos COVID nyomán megnyilvánuló limfopénia hátterében. Egy, a tumornekrózis-faktor (TNF) családba tartozó molekula (FasL) magasabb szintjével kimutatva az inverz korreláció. Az érintettek tulajdonképpen immunhiányossá válhatnak.
  • 2022 februárja van, és az Egyesült Királyságnak eszébe jutott, hogy az újrafertőződések is esetek. És hogy aki újrafertőződésben hal meg, az is COVID-haláleset ("the total number deaths in people with COVID-19 were updated to count deaths that occurred following a re-infection"). Még leírni is furcsa. Mekkora kupleráj van, te jó ég! De rögtön javítom is magam. Nem tudom elhinni, hogy hiba volt, hogy ezzel is elkerülték jó néhány haláleset számolását. Azt kell gondolnom, hogy erre ment ki a játék, csak aztán az omikron túl sok embert ölt meg ahhoz újrafertőzöttként (még 28 napon belül is), hogy ez a manipuláció a végtelenségig vállalható legyen, mivel a fertőzésen átesettek emiatt alábecsülhették a saját kockázatukat.
  • És akkor íme, egy kis bomba az újrafertőződési adatok imént említett figyelembe vétele nyomán, az imént linkelt jelentés 10. oldaláról:
  • sarscov2_ukdeathsfollowingreinfection.jpgAdjuváns hozzáadása nélküli intranazális vakcina, preprint. Rezidens T- és B-memóriasejtek megjelenése, szisztemikus immunválaszra booster hatás. Persze ezek egyelőre csak a jól hangzó kezdetek.
  • A COVID-diagnózis utáni 3 napon belül volt a legvalószínűbb az iszkémiás sztrók 80 éves átlagéletkorú csoportnál.
  • Oltatlan és fertőzésen át nem esett alanyoknál a BA.1-es fertőzése nyomán nincs neutralizáló antitestválasz a BA.2 ellen. Persze ilyen "teljesen naiv" emberek már nem sokan vannak.
  • Hülye brit kutatók kitettek a SARS-CoV-2-nek 34 életerős, 18-30 éves önkéntest, közülük 18-at fertőztek meg sikeresen, hármuknak 3 hónap elteltével sem tért még vissza a szaglása (a második generációs D614G variánsnak tették ki őket). Ezt a Nature lehozta publikációként. Ügyvédek esetleg ránézhetnek az ügyre, hogy vajon mennyire tekinthető a három krónikusan érintett ember félrevezetettnek a szerződések apróbetűs részei alapján.
  • Ideahaza ment egy kört a diskurzus a favipiravir körül. A Qubit és a 24.hu írtak arról, hogy "nem megfelelően hatékony" a favipiravir, amihez nem olvasták igazán figyelmesen az általuk idézett publikációkat, de árnyalatlan kijelentésük oly árnyalatlan, hogy teljesen tényszerűtlennek sem nevezhető. Az OGYÉI pedig feljelentést tett "rémhírterjesztésért", ami pedig ész- és életszerűnek nem nevezhető. Itt indul a thread, amiben tárgyaltam a témát, ha valakit érdekel.
  • Még egy cikk közben a hongkongi deltás hörcsögökről. Nagyon érdekes, hogy csak a szír hörcsögök voltak fertőzöttek, körülöttük egy csomó másik állatka nem. Törpehörcsögök, csincsillák, nyulak, tengerimalacok és egerek nem. Mondom még egyszer, hátha jobban feltűnik, amit írok: EGEREK NEM. 

2022.02.07-2022.02.13.

  • A New York-i csatornák világában készült szennyvízelemzés többes rezervoár lehetőségét veti fel (kérdésként) három különböző gyűjtőrendszerből előkerült SARS-CoV-2-evolúciós leágazások miatt, miután a három gyűjtőrendszer észlelt vírusvariánsai és emlősfaunájuk is eltérő.
  • Az izraeli halálozások szemet szúróak, és az okokon gondolkodni érdemes.
  • Bulgáriában a hivatalos járványhalálozás a héten valószínűleg eléri a 2020 eleji populáció 0,4%-át.
  • Dániában emelkedik a kórházba kerülők és a halálozások száma is, olyan szépen kiléptek "a korona árnyékából", miniszterelnökük megfogalmazása szerint.
  • Néhány közgazdász írt egy hihetetlenül gyenge working papert, amiben arról beszélnek, hogy a "lezárások" (a definíciójukba belefér az is, ha a maszkviselés elő van írva valahol) nem segítenek a járványkezelésben. Erről jut eszembe, vannak olyan közgazdászok, akik kérésre szívesen kiszámolják azt is, mennyivel nőhet egy húsdaráló-brand értéke, ha a nagymamádat darálják le rajta nagy nyilvánosság előtt.
  • Preprint a KKE térségről, és hogy a vakcinációs ráta és a szabályozások betartatásának gyengesége hogyan függött össze a halálozástöbblettel (regressziós alapon).
  • New Yorkban az omikron felkapta a P681R mutációt valahogyan. Kérdés, hogy ez a "deltakron" jellegű vonal evolúciósan tovább tud-e majd menni — versenye jelenleg van bőven. Attól, hogy nem szeretjük a gondolatát, nem feltétlenül lesz sikeresebb evolúciósan. A P681R-nek patogenicitás szempontjából ugyanakkor nagy jelentősége lehet, ezért érdekes ez (az FCS-nél van, szincítiumképződésben is jelentős). Kieg.: közben pósztoltak egy figyelmeztetést, hogy itt is szennyeződés történhetett a laborban.
  • A here Sertoli- és Leydig-sejtjeit eléggé megviseli a súlyos COVID, és perszisztálhat is a vírus arrafelé.
  • A Prime and Spike vakcináról a Rolling Stone magazin.
  • Nagy vakcinavizsgálat a hatáshanyatlás mértékéről, 9 hónapra kiterjedően, két oltás után. Súlyos betegség ellen marad a védelem, de 4 hónap után némi hanyatlással. Különbség a vakcinatípusok között, továbbra is az mRNS-oltások, illetve a vektorosra mRNS-alapút alkalmazó heterológ oltási sorok javára.
  • A T-sejtes immunválasz jól funkcionáló esetben.
  • A SARS-CoV-2 akkora diverziós bomba az immunrendszer számára, hogy Humán Endogén Retrovírusok (HERVs) burka elleni antitesteket kezdhet termelni a szervezet miatta. Korábban linkeltem itt tanulmányt arról, hogy a HERV-ekhez kötődő gének aktiválódhatnak a SARS-CoV-2-fertőzés alatt.
  • Nagyon alapos eredetológiai cikk Yuri Deigintől.
  • És akkor. Az előző link nyomában egy nem akármilyen érdekesség. Csabai István és Solymosi Norbert kutatása. Itt van egy thread tőlem, ahol azonnali jelleggel átbotladoztam a részleteken, segítendő a feldolgozást mások számára. Eredetileg az Antarktiszról, 2018-ból származó mintákhoz társított szekvenciaolvasatban találtak SARS-CoV-2-szekvenciaolvasatokra komoly mennyiségben. Azonban ezeknek a mintáknak a szekvenálása összefolyatott (pooled), avagy "multiplexált" jelleggel Kínában történt, a sanghaji Sangon Biotech által, 2019 decemberében vagy nem sokkal az után, amikor a minták megérkeztek oda. És a SARS-CoV-2 RNS-e szennyeződésként kerülhetett oda úgy, hogy az olvasata a szekvenciaolvasatban más elemek közé keveredett. Csabai és Solymosi ezek után megnézték, milyen potenciális gazdaorganizmus mitokondriális DNS-éből lehet ott még töredék hasonló szennyezésként. És előkerültek töredékek embertől, hörcsögtől és szavannacerkóftól. Előbbi kettő ismert gazda, utóbbi pedig a laborokban használt Vero sejtvonalak forrása. Ami így együtt érdekes levest képez. Ráadásul a cerkóf- és a hörcsögtöredékek talán fuzionált sejtekből származhatnak, ami a SARS-CoV-2 kiváltotta szincítiumképződéssel is lehet akár magyarázható. Csabai és Solymosi természetesen jelzik, ahogy kell, hogy ebből önmagában nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, és a fentiek egy része hipotézis (az mtDNS-töredékek eredete fuzionált sejtekből, összefüggés az mtDNS-töredékek és a SARS-CoV-2 RNS között). 
  • A CDC február 10-ig itt összesített adatai szerint a (PNEU-(PNEU/COVID_AND_FLU))/1,5 képlet alapján 6325 főnyi addicionális járványhalálozás számítható 2022 januárjára. (G.a.h.: +4309375+1069+880+3+n.) A járvány teljes halálozása így nagyon konzervatívan számítva is 10,1 millió fő felett jár mostanra.
  • Új al-alvonal a BA.2-alvonalon belül. H78Y mutáció az ORF3a gén által kódolt szakaszon. Terjed.
  • Az észak-amerikai szarvasok mostanra már omikronnal is fertőződtek.
  • Egy évvel COVID után, enyhe COVID után is >> szívproblémák.
  • Dél-koreai adatok ötféle oltási rezsimmel kapcsolatban az áttöréses újrafertőződés kockázatáról. Figyelem: a Figure 1 értelmezéséhez nem árt elgondolkodni. De tényleg. A függőleges tengely nem sztenderdizált, a százezer lakosra értettség pedig akadálya a közvetlen vakcina-összehasonlításnak. Itt az életkor kockázatok eloszlásának különböző mintázatait lehet megfigyelni.

2022.02.14.-2022.02.20.

  • Delta-omikron rekombináció, ezúttal (harmadszorra már) úgy tűnik, hogy tényleg ezt sikerült kimutatni, nem csak laborszennyeződés történt. Mindez világosan várható volt, az eredménye pedig bizonytalan, lehet totálisan fatális evolúciós zsákutca is a vírusnak. Meglátjuk. Összességében viszont butaság ekkora replikációs teret hagyni egy SARS-CoV-2 jellegű jószágnak. Dánia úgy kilépett "a korona árnyékából", hogy a halálozás azóta is emelkedik náluk töretlenül.
  • Az Egyesült Államokban meghaladta az ezret a COVID miatt elhunyt gyerekek száma, kevesebb, mint két év alatt. Ezen a ponton az, aki az influenzához érez hasonlóságokat, nyugodtan zárt osztályra helyezhető.
  • Ezt a UNU-CRIS working papert én írtam az EU elsőhullámos teljesítményéről a szolidaritási és tehermegosztási intézkedések terén.
  • Közben még egy kis eredetnyomozósat is lehet olvasni mára.
  • Fontos preprint, növekedett fuzogenicitást mutat a BA.2-esnél. Ez a szincítiumképződésre utal. Azzal pedig magasabb fokú patogenicitás jár együtt. A sejtfúziós vizsgálat mellett szimpla plakkteszt is komolyabb hatást jelez előre. Magyarán a BA.2-es relatíve betegebbé fog tenni sokakat. Érdekes módon a sejtbe jutásnál lehet valami változás, mintha kevésbé a TMPRSS2 által közvetített lenne, mint a BA.1-nél volt. És a megfertőzött hörcsögök tüdejét is jobban megviselte a BA.2-es.
  • Az omikron relatíve több neurológiai komplikációt hagy hátra, a korábbi variánsokhoz képest — anekdotikus információk Izraelből. Különösen fiatal nőket érint, illetve terhes és terhesség utáni nők csoportját (őket súlyosabban).
  • Pennsylvaniában a szarvasok között keringő, az emberi változatoktól eltérő alfa és delta variánsok szekvenálása. Itt a vírusevolúció is más. A delta kényszerítő-félresöprő ereje emberek között látványosan működött, a szarvasok között viszont az alfa módosulásokkal keringett tovább a vizsgálat idején.
  • A BMJ nettó antitudományt is leközöl olykor sajnos.
  • Brazil eü. dolgozók újrafertőződésekkel, köztük soknál súlyosabb volt a második epizód.

2022.02.21-2022.02.27.

  • A hétvégén Dél-Koreában járt százezer felett is a napi esetszám, súlyos ezt látni. És persze Hongkong sem tudja kontroll alatt tartani már a terjedést. Kieg.: ha már emlegettem Dél-Koreát, így lett egyetlen importált esetből három hét alatt tizenegy klaszter. Egy óvoda is szerepet játszott ebben.
  • Az orosz-ukrán határon bármikor lehet most már valami. Közben több forrásból is hallottam már, hogy az orosz katonák között a tábori körülmények miatt eléggé szétterjedt az omikron, a végén még akár tényező is lehet. Kieg.: az LNR és a DNR függetlenségének elismerésével, csapatok (nyílt) beküldésével Putyin emelte a tétet (2022.02.21.). Ezzel egyfelől már állíthatja, hogy győzött (ami a bizonyítási kényszeres embereknél fontos), másfelől viszont továbbra is veszélyes a helyzet
  • Crohn kialakulása COVID után (eset), az így fellépő autoimmun zavarok hosszú sorába illeszkedik.
  • Ezt a dán tanulmányt sokan úgy értelmezik, hogy összesen 187 újrafertőződést találtak november 22. és február 11. között, és abból mindössze 47 történt a BA.2-essel. Emiatt a fontos szövegrész miatt, az absztraktból: "we selected a subset of samples from more than 1,8 million cases of 51 infections in the period from November 22, 2021, until February 11, 2022. Here, individuals 52 with two positive samples, more than 20 and less than 60 days apart, were selected. 53 From a total of 187 reinfection cases, we identified 47 instances of BA.2 reinfections" De itt a "total of 187" nem azt mondja, hogy nem volt más újrafertőződés, hanem hogy a subsetben n=187. A kontextus ismertetésénél viszont ők is azt írják, hogy "a large number of reinfections, as defined by the European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) as two positive tests >60 days apart, has been observed". És aztán azt is leírják, hogy "From a total of 1,739 individuals that fulfilled the criteria, a subset of 984 samples from individuals (n=492) without prior WGS results were randomly selected for sequencing." És aztán jön az igazi pofon a hülye feltételezéseknek, ami persze a Statens Serum Institut szerzőinek absztraktjáról is csúnya dolgokat mond: "a total of 67 persons had a pair of samples with adequate sequencing quality of which 64 had an Omicron BA.1 sequence identified in the first sample and 47 had a BA.2 sequence identified in the subsequent sample." Ebből azt kihozni, hogy a BA.2-es újrafertőződés ritka... az aztán a tudomány.
  • Reverz zoonózis szarvasról emberre. Zsákutca lehetett, de azért ez jelzi a problémákat. 
  • Mivel a hétvégén értelemszerűen a szomszédban zajló őrületet kell követnem, megjegyezném, összefoglalólag, hogy az EU erőtlen válasza láttán az a kérdés, mikor fogjuk már fel, hogy némi nélkülözést vállalni kell? A menedzserek által hajtott, saját hajat felfelé rángató produktivitáskultusz és a magas szintű fogyasztás társadalma helyett lehet nem keresni másik paradigmát, de akkor annak meg lesz fizetve az ára, így vagy úgy. És lehet sokkal rosszabb. Die fetten Jahre sind vorbei.

2022.02.28.-2022.03.06.

  • Hongkongban nagyon elszaladt a járvány. Az elmúlt 13 napban kb. 400-an haltak meg, és a szám exponenciálisan emelkedik.
  • Megjelent két preprint arról, hogy két külön zoonotikus incidens is adódhatott 2019. novemberben és decemberben a Huanan piac környékén, Wuhanban (íme, az egyik). Ha kettő ilyen is volt, az izgalmas, de hogy az első bekövetkezte 150 méterre egy denevérekkel is dolgozó járványügyi labortól és együtt, egy városban a Koronavírus Central laborral (WIV), az ettől még ugyanúgy erősen inszinuatív, azt tudom (akármi is volt a járvány tényleges eredete). Ma döbbenten láttam normális embereket is az "összeesküvés-elméletek" hülyeségéről beszélni ennek kapcsán, mintha még az összeesküvés kifejezés értelmével sem lennének igazán tisztában. Ezek az emberek milyen mozit néznek? Kínában elképzelhetetlen számukra egy szőnyeg alá söpört (vagy csak simán felderítetlen) laborbaleset? De hogyan...? Ennyire naivak hogyan lehetnek? Ez a vírus pontos eredeténél sokkal nagyobb rejtély számomra. És a jövőt tekintve aggasztó, mert ha valahol bekövetkezne laborbaleset, ott ugyanezzel a zombireakcióval lesz védhető az egész, akkor pedig kevesebb az ösztönző a laborok biztonságos működtetésére. És 10-20 év múlva lesz olyan labor, ahonnan jöhet a SARS-CoV-2-nél sokkal rosszabb is.
  • Nézzük Ukrajnát egy kicsit egészségügyi szempontból. Emberek összezárva menedékhelyeken (pl. metró), a járvány terjedni tud. Az orvosi oxigén pedig nagyon gyorsan fogy. Van, ahol már nincs. Az előállításához hiány van zeolitból is, ami szükséges komponens. A menedékhelyeken nyilván emésztőrendszeri fertőzéses megbetegedések is terjedhetnek — sok ember kevés közös vécével, korlátozott tisztálkodási lehetőségekkel. Az inzulinból is hiány lehet, akárcsak egyéb cold chaint igénylő gyógyszerekből. Ha valahol elmegy az áram, jelenleg fagy van éjjelente sokfelé. A bombázások nyomán azbeszt kerülhet a levegőbe, miután ez Ukrajnában máig elterjedten használt az épületszigetelésben. És Ukrajnában még van pólio is, ami egy elhúzódó háborúval kicsúszhat a kontroll alól. Úgy tűnik, hogy TB-gyógyszerekből van elég, de pl. HIV-re csak egyhónapi a tartalék. Legalább Csernobilnál nem baltázták el teljesen a dolgokat az oroszok, habár nem is rajtuk múlott: az érkezésükkor ott dolgozók lehúztak pár műszakot, hogy azért valaki működtesse is azt a létesítményt.
  • Néztem közben Koszovót, némi késéssel (hónap vége helyett). Február 1. óta volt náluk kereken +100 COVID-haláleset (össz.: 3115). Ezzel g.a.h.: +4309475+1069+880+3+n.
  • A Center for Global Development értékelése a globális vakcinaterítésről, miszerint panaszkodunk, de minden korábbinál gyorsabban ment így is, és ezt nem árt tekintetbe venni.
  • Házi macska páciens delta fertőzéssel, tavaly szeptemberből, esetjelentés.
  • Az intra-host/gazdán belüli variálódás a SARS-CoV-2-nél. A jelenlét lokális környezetétől függően más genommal tudhat a vírus egy-egy ilyen variánsa rejtőzködővé és perszisztálóvá válni legalább esetenként, pl. immunkompromittáltaknál, teszem hozzá.
  • A svédek kihoztak egy jelentést, hogy nagyjából minden oké volt, de az elején lehetett volna kicsit többet védekezni a járvány ellen. Néhány ezer embernek feltűnhetett a különbség, az biztos.
  • Ukrajnából február 24-én megszűnt a COVID-adatszolgáltatás, 24000 eset/nap körül (leszállóban) és 240 halott mellett. Tekintve a felszálló ág jellemzőit mint paramétert, konzervatívan 4320 fő halálozás jelezhető előre a február 24-től március 20-ig terjedő időszakra (180 fő/nap átlagban). Sajnos a valós szám orvosi oxigén és egyebek hiánya mellett — sőt akár sérült és/vagy leálló kórházi ellátás mellett — ennél magasabb lehet. Az esetszám-csökkenés pedig lassulhat a körülmények miatt. G.a.h.: +4313795+1069+880+3+n.
  • Hongkongban a halálozás mértéke egészen vad.

2022.03.07.-2022.03.13.

  • Mindenfajta érkatasztrófa esélye emelkedett COVID után, legalább egy éven át.
  • Egy cikk arról, hogy a laborbaleset valószínűbb magyarázat lehet, mint a zoonózis — általánosságban. És akkor még nem beszéltünk a Michael Worobey et al.-féle díszes társaság munkásságáról, akik már két zoonózisról szóló elméletet tolnak, miközben egy darab fertőzött állat nem került eddig elő.
  • A BA.2-esnél még feljebb megy a vírusszám, úgy tűnik Katarból — replikációs előny.
  • Longitudinálisan (időben hosszan ható módon) kimutatott hatásként kognitív hanyatlás és szürkeállomány-zsugorodás enyhébb COVID után is.
  • A féregnyúlványban és mell tumorközeli szövetéből kimutatva perszisztáló SARS-CoV-2 (long COVID-os pácienseknél). Negatív szálú RNS-t is sikerült kimutatni, ami a pozitív szálú SARS-CoV-2 replikációja nyomán keletkezik, ez igazít el többek között.
  • Számos helyen világosan látható már a BA.2-es növekedése, globálisan. Ha nem lesz omikronra specifikus oltás, és úgy megyünk tovább ezzel a járvánnyal, az elég megdöbbentő.
  • Az alábbi cikkhez mellékelt kép, ahol a kezelt kórházi betegek mellett holttestek vannak felhalmozva bezsákolva erősen meglepett. Nem háborús övezetben készült, hanem Hongkongban. Nem nagyon láttam hajmeresztőbbet a járvány alatt — talán csak a COVID-tüdő kinézetén döbbentem meg ennyire, vagy amikor egy tizenéves COVID-os srác aortarepedéssel halt meg, és a sajtóba kikerült kép a műtőszobáról ezek után. 
  • A (PNEU-(PNEU/COVID_AND_FLU))/1,5 képlet alapján az Egyesült Államokban februárra számolható +4820 fő addicionális járványhalálozás. (25101-(17714+157))/1,5=4820. G.a.h.: +4318615+1069+880+3+n.
  • Kína sokáig küzdött a járvánnyal, és jó okuk volt erre. Egy, a pártvezetés köreiből a kínai társadalmi médiába kiszivárgott fejtegetés is vázolta, hogy miért, úgy két hónappal ezelőtt. Náluk kevés a kórházi hely, intenzíven pláne, és amellett a többgenerációs családi együttélés igen jellemző. Ha elszalad a vírus, tömegek járnak nagyon rosszul. De az omikron megállítása már nekik sem megy eléggé. Úgyhogy közben extra kórházi kapacitásokat készítettek elő, és így várják a most kialakuló vészhelyzetet. Ami jön is most már — és ez a járvány következő nagy robbanása. Hongkong az elősző ehhez a fejezethez.
  • Közben Dél-Koreánál is ez látszik, már most igen csúnya halálozási görbével.

2022.03.14.-2022.03.20.

  • CD4+ T-sejtek fertőzése és apoptózisa SARS-CoV-2 nyomán, úgy, hogy a bejutás ACE2- és TMPRSS2-független. A lehetőséget már két éve felvetette kutatás, de az el lett kenve szkeptikus szakirodalom által.
  • Ezt a cikket biztosan el akarom olvasni majd. Kritika az individualizált közegészségügyről, mely ugyebár oximoron.
  • Hongkong:

sarscov2_hongkong.jpg

  • Egyesült Államok: az internet-hozzáférésnek pozitív relatív kockázata (védőhatása) lehet? De miért? Az összefüggés nem világos, de nyilván felállítható 1001 hipotézis.
  • Törökországban azóta, hogy utoljára számoltam, volt +60000 fő többlethalálozás (az aktuális állás elhangzik pl. itt, sztrájkoló egészségügyi forrásokból), aminek konzervatívan a felét veszem, szokás szerint. G.a.h.: +4348615+1069+880+3+n.
  • Miért nincs még Kínának mRNS-vakcinája? Leginkább mert nem könnyű ilyet csinálni.  

2022.03.21-2022.04.03.

  • A Guardian arról, hogyan kellene válaszolni a következő pandémia kihívására. Szerintük: "There are two main challenges: improving the surveillance of pathogens; and ensuring vaccine equity." Szerintem: az említett két dolgon kívül mindaz, ami a kettő közé esik.
  • Jön a BA.2-es hulláma nálunk is most már, a héten valószínűleg láthatóvá válik a járványtrendből. Kieg.: igen.
  • Egy metaanalízis az újrafertőződésekről. Főleg viszonylag enyhe eseteket merítettek, a kis számú intenzív osztályi kezeltből a második fertőződés nyomán volt több (10 vs. 3).
  • Amerikai veteránok között végzett vizsgálódás újrafertőződésekről: az első, második és harmadik fertőződések nyomán 19%-os, 17%-os és 25,9%-os hospitalizáció. Persze közben szem előtt tartandó, hogy először fertőződők > másodszor is fertőződők > harmadszor is fertőződők; először és másodszor között két nagyságrend különbséggel, másodszor és harmadszor között egy nagyságrend különbséggel.
  • A magzati tüdőfejlődés elmarad az átlagosan elvárhatótól SARS-CoV-2-fertőzött terhes nőknél, és ezt kifejezetten komplikációk nélküli, enyhe lefolyású esetek nyomán állapították meg.
  • Számítások arról, hogy az elmúlt 100 évet tekintve mennyire megéri pandémiákat megelőzni, jelentős befektetés révén is. A megtérülés mértéke elképesztő — millions save billions.
  • Szívet melengető olvasmány a vegyi és esetleg vegyes bio/vegyi profilú fegyverek jövőjéről. A cikk biológiaikról beszél, de amúgy vegyi fegyverekről van szó elsődlegesen, pl. acetilkolineszteráz-inhibitorokról. A tanulmány a cikk hátterében.
  • Az orosz nacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij még február elején kórházba került COVID-dal, mostanra pedig vagy meghalt, vagy nem. Az orosz sajtó ellentmondásokba keveredett önmagával a témában — jelen állás szerint.
  • Külön azoknak a figyelmébe, akik az újabb fertőzéshullám láttán úgy vannak vele, hogy vótmá, megszoktuk mimá eztet. 21 éves szupermodell. COVID -> miokarditisz, tüdőgyulladás, rabdomiolízis (vázizom leépülése), vérrögök, ketoacidózis -> mindkét láb amputációja. A körülményekhez képest most már jól van, szokás mondani ilyenkor.
  • Elkezdődött a rekombinánsok kora. Három vonal is érdekes lehet jelenleg: XD, XE, XF. Az XD és az XF deltakronok, előbbi Franciaországból (100> db mintában), utóbbi az Egyesült Királyságban (100> db mintában). Az XE a BA.2-es spike-jával és strukturális proteinjeivel kombinálja a BA.1-es genomjának egy részét (az Egyesült Királyságban, több száz mintában). A témában adott összegzés forrása Tom Peacock threadje, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy az XD több országban is jelen van, hogy immunológiai szempontból talán ez lehet a nagyobb probléma, és hogy az előfordulásának becslésénél multiplikátort kellhet alkalmazni, mivel a franciák egy nagyságrenddel kevesebbet szekvenálnak a briteknél.
  • Koszovóban márciusban +19 fő járványhalálozás volt (teljes most: 3134). G.a.h.: +4348634+1069+880+3+n.
  • Négy valóban kiváló és időszerű kérdés a long COVID-ról
  • A Kristian Andersen nevű egyén megnyilvánulásairól és egyebekről - oknyomozó cikk a víruseredetről.
  • Wow. Fentebb írtam az XD, XE és XF rekombinánsokról. Az XE, úgy tűnik, új transzmisszivitási rekordot állít.
  • Új cikk az 1889 telén indult pandémiáról, ami lehetett akár OC43-as koronavírus-világjárvány is.
  • Kiváló tanulmány Friedmann Viktortól a kínai-tajvani kapcsolatok alakulásáról a pandémia alatt. Számos izgalmas vakcinadiplomáciai történés bemutatása (pl. a Fosun Pharma/BioNTech-Tajvan tárgyalások, vagy hogy Tajvan szerzett vakcinát Paraguaynak is a kínai nyomásgyakorlást gyengítendő), többek között — a tágabb értelemben vett politikai viszonyok átfogó tárgyalása mellett.
  • A magyar egészségügyről.
  • Svájcban elkezdtek kalkulálni a long COVID költségeiről, de még messze nem elég reálisan.
  • Jó példa a vírus hosszú távú hatásainak jelentőségére - már tárgyaltuk itt korábban is, az MS és az EBV-fertőzés összefüggése.
  • Elég komoly neuropatológiai leletek SARS-CoV-2-fertőzött állatoknál. Neurondegenerálódás és -apoptózis is.
  • Hongkong: gyerekeknél 0,35%-os CFR az omikron variánsnál, persze nyilván alacsonyabb IFR mellett. A hospitalizált gyerekek 15%-ánál neurológiai komplikációk.

2022.04.04.-2022.04.17.

  • Kicsit ritkásabban tudok ide írni most, mert ezúttal angolul írok könyvet a pandémiás döntéshozatal kudarcairól...
  • New Hampshire-ből indul az újabb járvány, mármint közegészségtelenségügy terén. Az omikron variánsnál kezdték el pedzegetni tisztességtelenségviselők, hogy COVID-dal vagy COVID miatt van-e valaki kórházban, és ennek a grandiózus invenciónak most az a kifutása, hogy már csak a remdeszivirrel és dexametazonnal kezelt (vagyis akkor elég súlyos) eseteket számolják "hospitalisations" címszó alatt. 
  • A Salamon-szigeteknek még van delta járványa, és még egy új delta alvariánst is sikerült kitermelniük általa.
  • Makákók agyában Lewy-testek képződését tapasztalták vizsgálatban, melynek alapján a poszt-COVID  ritkán, de már látott neurodegenerativitás és parkinsonizmus lehetséges mechanizmusára tekintettel további kutatás lehet indokolt. Idézem: "the findings can be regarded as a warning for the risk of developing long-term neurological complications, even after an asymptomatic infection or mild disease process".
  • Sanghajban közben már eléggé forrong a nép, ebből komoly zavargás lehet. Kína betárazott élelemből alaposan, de az ellátás működtetése nem megy úgy, mint hajdanán Wuhanban. Nagyobb léptékű is a kihívás persze. 
  • Poszt-COVID emelkedett kockázata mindenféle vérrögös problémáknak, mélyvénás trombózisnak, tüdőembóliának stb. Még rendellenes vérzések is. Az emelkedett kockázat tüdőembóliánál 110 nap után is fennáltt. Egymillió páciens és négymillió kontroll alapján. Ha valaki ezek után nem érti, hogy poszt-COVID mortalitási kockázat (illetve további egészségi ártalom kockázata) van, az nem tudom, miből ért.
  • Ahogyan egy hónapja, úgy most is nézem az Egyesült Államokban a nem kimutatottan COVID-os, de tüdőgyulladásos haláleseteket, és a konzervatív (PNEU-(PNEU/COVID_AND_FLU))/1,5 képlet alapján számolható ezúttal, márciusra számolható 4294 addicionális haláleset. Az is elég figyelemre méltó közben, hogy a COVID-haláleseteknek ugyanakkor már kevesebb, mint a fele következik be tüdőgyulladás nyomán. Mindenesetre így (extra konzervatívan): G.a.h.: +4352928+1069+880+3+n.
  • Erzsébet királynőnek long COVID-ja van, állandóan kimerült a fertőzése óta.
  • Bidenék igyekeztek felépíteni Twitter-bluecheckekből egy támogató szakértői kört a járványpolitika kommunikációjának támogatására. De sok kritikát is kaptak ugyanezektől az emberektől. Néhány megállapítás: (1) Bidenék bevették ebbe a csapatba Leana Went. Ez nettó hülyeség volt, tekintettel a hölgy által terjesztett hülyeségekre. (2) Bidenék akartak boostert mindenkinek már az omikron előtt, és a szakértők leszólták őket ezért — a szakértők voltak a hülyék.
  • A dél-afrikai BA.5-ösnek 84%-os növekedési előnye van a BA.2-essel szemben, új világrekord. Hordozza az L452R mutációt, melyet a delta variánsnál hoztak összefüggésbe antitestszökéssel, a link mentén a patogenicitás/virulencia meghatározójaként említik. Mondjuk a spike térbeli konformációján múlóan alakulhat pl. az antitestszökés, ill. egy epitóphely sorsa máshogyan, nem csak szekvenciák rendeződnek át. Lehet, hogy belekerül néhány hónapba, de csúnyán vissza fog még jönni ez a járvány.
  • Kínai tanulmány: Az omikronhoz talán ember-macska-egér-ember láncon át érkeztünk el. Itt is megerősítve, hogy a wuhani ősvariáns nem tudott mACE2-re csatlakozni hatékonyan, az omikronok viszont nagyon is; sőt omikronék a cACE2-höz is hatékonyan kötődnek, macskáknál. Ez is baromi érdekes, a mACE2-re dokkolás molekuláris alapjáról: "Two major states were observed for both BA.2-mACE2 and BA.1-mACE2 complexes, in which the spike trimer binds to one or to two mACE2. In the first state, one RBD is in the open up position with mACE2 binding, and the other two RBDs are in the close down conformation without mACE2 binding. The second state is with two RBDs in the open up position with mACE2 binding, and the third RBD is in the close down position without mACE2 binding."
  • A hongkongi környezet ideális volt a BA.2-es intrinzikus tulajdonságainak felméréséhez, és természetesen az jön ki, hogy oltatlanul és korábban fertőzetlenül ez wuhani szintű kórokozócska.
  • Májgyulladás gyerekeknél. Ismeretlen etiológia. Esetek Alabamában, az Egyesült Királyságban (74), Spanyolországban, Dániában, Hollandiában. Hét gyereknek májátültetésre volt szüksége (ebből hat az Egyesült Királyságban). Adenovírus 41-es szerotípus jelenléte az Egyesült Királyságban 50%-nál, plusz az alabamai esetek felénél, hepatitisz A, B, C és E vírusok kizárva. Főleg 2-5 éves, korábban egészséges gyerekek (plafon: 7 év a spanyoloknál). Sárgaság, hányás jött ki tünetként a kórházba kerülést megelőzően. Egyértelműen több eset a szokásosnál. Keringetett elméletek: toxin vagy korábbi fertőzés miatt legyengült szervezetben helyzetbe hozott adenovírus? Tekintve, hogy mik keringenek a világban, ez akkor vagy poszt-COVID, vagy fertőzött csokitermék lesz. Mivel a BA.2-es alvariánsról anekdotikusan hallottam már, hogy a májat különösen megviseli, én az előbbit keresgélném prioritással, főleg mivel a bakteriális fertőzést kizárták láz hiánya és vérmarkerek alapján a legtöbb esetben.

2022.04.18.-2022.05.01.

  • Gyermekek között hepatitiszes esetek most már Izraelből is jelentve. (Lásd az utolsó bejegyzést az előző hét végéről, vastag betűkkel.)
  • A rekombinánsok kora, semmi kétség. Fejlemények Dél-Koreából. "XE and XM are subvariants resulting from the recombination of genes from the existing Omicron BA.1 subvariant and the so-called “stealth” BA.2 subvariant. They are among 17 recombinants with confirmed lineages to date, which range from XA to XS (not including XI or XO)." ---> LOL: Xit már megint kihagyták a felsorolásból :))))
  • Az embereknél megfigyelt poszt-COVID diabétesz témakörben macskák szolgáltattak további bizonyítékokat ebben a vizsgálatban.
  • Kínában már a himnusz első sora is túl rázós, annyira pattanásig feszült a helyzet.
  • A halottakat persze nem számolják, amivel a saját intézkedéseik jelentőségébe vetett hitet is alááshatják, de hát ez van, amikor kretén politikusok kezében az irányítás. Sanghajban alig van haláleset, miközben pedig... persze, hogy volt jó pár: "According to family members of residents at the Shanghai Donghai Nursing Home, at least 27 people have died at the facility in recent weeks after testing positive for Covid." Kínában persze az is alap, hogy egy ilyen cikk után megkeresik majd az említett intézményt a hatóságok, ilyesmire mindig jut energia. A családtagokkal is folyamatos a "kapcsolattartás". Idézem: "One man said his mother died at the nursing home and he was offered Rmb15,000 ($2,350) in compensation, but that in return he had to delete complaints on social media." G.a.h.: +4352955+1069+880+3+n.
  • Kanada, New Brunswick, 2021. szeptember-október (a delta hullám idején). 423 fő többlethalálozás, ebből 218 fő többlethalálozás a 45 év alattiak között, miközben csak 70 fő járványhalálozást regisztráltak.  +353 fő számolok. G.a.h.: +4353308+1069+880+3+n.
  • Sanghaj nem old, hanem szigorít.
  • Egy kohorszos vizsgálat, COVID vs. influenza. Fiatalabb COVID-kohorsz tovább kórházban, magasabb mortalitással a 2017-2019-ből merített influenzás kohorsznál.
  • 505 napig is lehet COVID-pozitívnak lenni.
  • Észak-Karolinában is találtak akut hepatitiszes gyermeket, kettőt.

2022.04.25.----

  • Update "ismeretlen etiológiájú akut hepatitiszes esetek" témában. 169 eset gyermekek között, 11 ország, március 31. óta. 17 esetben májátültetésre került sor, és egy eset már halállal végződött. A 11 ország: UK, USA, Hollandia, Dánia, Belgium, Spanyolország, Izrael, Románia, Franciaország, Olaszország, Írország. Magas transzaminázszint. Az esetek 16%-ában SARS-CoV-2-pozitivitás, ebből négynél szekvenálás nyomán BA.1 és BA.2 fertőzése. 40/53 esetnél találtak Adenovírus F41-et, de nem magas vírusszámmal. Sárgaság, hányás, hasfájás az esetek többségében. A különös, hogy mindez egészséges gyerekeknél történik. Máskülönben az AdV F41 gyakran fordul elő pl. őssejt-átültetetteknél. Burok nélküli, kettős szálú DNS-vírus. Kieg.: 2 eset Ausztriában is. És még egy kis olvasmány: SARS-CoV-2/COVID és májgyulladás.
  • A brit sajtó propagandahadjáratba kezdett, miszerint a májgyulladásos esetek a lezárások miatt vannak, mert közben nem fertőződtek eleget a gyerekek. Amikor a tudománytalanság csapját ezek kinyitják, már tudni, hogy az ellenkezője az igaz, kb. mint a Kremlnél. És íme. Izraelből, az ottani esetekről. Idézem: "After we ruled out all the various possibilities, the common denominator in all the cases we found was that all had come down with the coronavirus around three and a half months before the infection appeared". Szóval innentől intenzíven figyelünk.

Folyt. köv. új bejegyzésben április 27-től.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr4016994522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2022.02.17. 13:22:37

Good morning, Vietnam! youtu.be/grvohwXkYjQ

Ha tele lesz minden háborús sérültekkel, el fogják engedni a járványt. Nettó evolúció innentől. Megint a természet része leszünk.

_Epikurosz_ 2022.02.17. 13:22:38

Gratulálok a paperhez! Csak így tovább! Nagyon fontos munkát végzel. Lesz újabb könyv?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2022.02.17. 13:49:33

@_Epikurosz_: Köszönöm! Lesz folytatás, igen, és még könyv is, de most nem magyarul, hanem angolul - már van rá szerződésem kiadóval. Be fogom harangozni majd!

Kelet-Ukrajnában sajnos éppen ma reggel óta érezhetően emelkedett a harcok intenzitása, komolyabb a tüzérségi tűz a lázadók területe felől. Én a pekingi olimpia végétől várnék valamit igazán, persze ezzel többféleképpen is tévedhetek.

_Epikurosz_ 2022.02.20. 16:15:35

Átgondolná a vakcinadózist és a dózisok közti időt a CDC a myocarditis veszélyének csökkentése céljából. youtu.be/rzGaFMWvinU

_Epikurosz_ 2022.04.01. 13:01:16

Nagyon halkan, de szóba került, hogy kellhet a 4. dózis az oltásból, a hazipatika.com -on.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2022.04.01. 13:02:51

@_Epikurosz_: Sajnos inkább kellhet, arra jutottam én is...
süti beállítások módosítása