HTML

Utolsó kommentek

Amiről itt szó van.

A téma: külpolitikai praktikák, praktikus külpolitikák. És ezek létrejöttének minden politikatudományi, gazdasági, társadalmi és emberi vonatkozása. Egyszóval a külpolitika-elemzés. A bejegyzések szerzői tartalmára vonatkozóan minden jog fenntartva. ---- A blog elsődleges kezelője, de nem az egyetlen szerzője, dr. Marton Péter a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

Háttér

Válságok kora

2022.06.27. 21:35 :: Marton Péter

Sajnos mostanra eljutottunk oda, hogy problémák nem-kezelése és problémák aktív gyártása révén egy komplex válság korát éljük (a királyi többes itt az emberiség egészére vonatkozik). Egyenlőtlenségek, környezetrombolás, járványok, háború, nemzetközi feszültség és együttműködési deficit, élelmezési válság, zavart keltő technológiai változások. Itt folytatom a fejlemények szemlézését időről időre, ebben a nyílt végű bejegyzésben.

06.27.: A napokban és a következő hónapokban bizonyosan figyelem majd Srí Lankát. Náluk a gazdasági és az élelmezési válság már az előtt összejött, hogy az ukrajnai háború beindult volna, ami igen figyelemre méltó teljesítmény. Konvergáló hatások hozták ezt össze.

 • Eladósodás: tartós, strukturális eredetű külkereskedelmimérleg-hiány és nagyon meggondolatlan hitelek felvétele meggondolatlan beruházásokhoz Kínától.
 • A pandémia csapása a turizmusra.
 • Az importtöbbletet csökkenteni próbáló kormányzat grandiózus terve az import kiváltására organikus műtrágya által, hogy ők legyenek a világ első teljesen organikus mezőgazdasága, ami ezek után terménykieséshez vezetett. Mindez még az exportot is tovább sújtja, mivel annak mezőgazdasági részét, pl. a gumi és a tea exportját, ugyancsak érinti.
 • A külföldi valutákból felhalmozott tartalékok kimerülése és fizetésképtelenség, ami a nélkülözhetetlen importok (pl. üzemanyag) hiányában most már alapvető ellátási problémákhoz vezet, és a maradék exportot (pl.: a textilipari termékekét) is ellehetetleníti.

Kieg.: egy jó áttekintés a témában (videó).

07.13.: A poszt-COVID gyermek-májgyulladásos esetek hulláma nem ért véget attól, hogy az újságírók elfelejtették, és a felderített esetszám mostanra meghaladta az ezret. A regisztrált halálesetek száma 22. G.a.h.: +4435779+1069+880+3+n. // Ha már a véget nem ért COVID-válságról írok itt, Észak-Korea az utolsó számításba vétel óta adagolt még 6 regisztrált halálesetet, így járnak most 74-nél (a számok nyilván korlátozott jelentőséggel bírnak náluk). G.a.h.: +4435785+1069+880+3+n. // Koszovóban augusztus 8-ig +36 haláleset (3176 össz.). G.a.h.: +4435821+1069+880+3+n. // Közben a BA.5 és BA.2.75-ös variánsok okozta hullám a világszintű járványhalálozásban is megugráshoz vezetett, és a hétnapi mozgóátlag visszamászott napi 2000 fő közelébe. // Augusztus 8.: Oroszországban a Rosstat friss adatai alapján júniusban +3026 COVID-haláleset volt a nemzetközileg jelentetteken felül. G.a.h.: +4438847+1069+880+3+n. // A (PNEU-COVID/PNEU-FLU)/1,5 képlet alapján közben további +7162+4724=11886 haláleset számolható az Egyesült Államokban júniusra és júliusra a CDC nyilvántartása alapján. G.a.h.: +4450733+1069+880+3+n.

08.03.: Azt korábban már jeleztem, hogy nem fogom itt társadalmi munkában még a majomhimlő-világjárványt is követni és elemezni, de az azért legyen világos, hogy az érdeklődés hiányára való tekintettel az a pandémia sem marad el. Az idei járványban 11 ismert halálesetnél járunk — volt öt afrikai országokban a WHO jelentése alapján már július 20-ig (három Nigériában, kettő a Közép-Afrikai Köztársaságban), aztán jött egy Brazíliában, kettő Spanyolországban, egy Indiában, egy Peruban, egy Ghánában. Az ismert esetek száma 25000 felett, de itt is óriási lehet az aluldetektálás, például (de nemcsak) az alacsony jövedelmű országokban. (Kieg. aug. 8-án: A számok annyiban megtévesztőek, hogy ez a mostani járvány 2016-17 folyamán törhetett ki az emberi populációba, Nyugat-Afrikában, és Nigériában azóta volt közel ezer eset, és egy aug. 8-án jelentett új halálesettel együtt 12 haláleset. Kieg. aug. 9-én: Ecuadorban is lett közben egy haláleset, így aug. 9-ig a kezdetektől 21 ismert haláleset történt.)

A járvány berobbanása meleg közösségkben történt, ami elaltatta az emberek nagy részét, miközben ez egyáltalán nem csak a melegek betegsége. Van mostanra 100 közeli ismert eset gyermekek között is. Bár nem olyan könnyen, mint a COVID-nál, a fertőzés történhet aszimptomatikus hordozótól, aeroszolokkal is, pl. elröppenő levedlett bőrsejtjeinkkel. A vírus környezeti stabilitása figyelemre méltó, sok felületen és sokáig meg tud maradni, és nehéz tökéletesen fertőtleníteni (orvosi berendezésektől az Airbnb-szállásokon át a tornatermekig). Jó áttekintés itt számos eddigi esetről (és jó francia összefoglaló a linkelt tanulmányról itt). Ami pl. kimarad: a halálesetek egy része enkefalitisz nyomán történt, a két spanyol esetben teljesen egészséges embereknél; az ismert külső jegyek mellett belső fekélyesedés is jelentkezhet, pl. a végbélben; és egy esetbeszámoló alapján nekem úgy tűnik, hogy az utóbb említett probléma egyáltalán nem csak szexuális kontakt nyomán fertőződötteknél fordulhat elő, és a vírus tropizmusának a része lehet (a domináns hiedelem ezzel szemben az, hogy a kiütések biztos az inokuláció helyén jönnek ki főleg/fokozottan). Ráadásul brutális fájdalmak jelentkezhetnek, többek között ennek kapcsán, és többen kifejezetten azért kerülnek kórházba, hogy 24 órán át ellenőrzött fájdalomcsillapítást kapjanak. A betegség hetekig eltarthat (sok sikert minden munkavállalónak, hogy ezt letárgyalja a főnökével), sőt hetek után történt visszaesés is előfordult már. Szóval ez a sok újszerű tapasztalat és öröm közeledik ahhoz, hogy az emberiség tömeges élményévé váljon. A megállításához gyors kontaktkutatás és ennek nyomán teljes körű gyűrűvakcináció lenne szükséges, amellett pedig a kontaktnak kitettek maszkviselése, a fertőzötteknél és a be nem olthatóknál a tartós izoláció, a maszkviselés és fertőzötteknél a kiütések takarása stb.

08.09.: Elnézést, hogy itt alszom a volánnál, de Kína az NEJM folyóirat felé aug. 4-én új henipavírus okozta járványt jelentett, amit az NEJM szépen betett a kis előfizetői tűzfaluk mögé. 35 fertőzött mellett mondják, hogy egymástól független esetek lehetnek, h2h transzmisszió nélkül.

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Új bejegyzés: májgyulladásos esetek hulláma gyerekeknél

2022.04.26. 20:00 :: Marton Péter

Idézem az elmúlt hetekből, ami miatt az új bejegyzés kezdődik.

Április 17.

 • Májgyulladás gyerekeknél. Ismeretlen etiológia. Esetek Alabamában, az Egyesült Királyságban (74), Spanyolországban, Dániában, Hollandiában. Hét gyereknek májátültetésre volt szüksége (ebből hat az Egyesült Királyságban). Adenovírus 41-es szerotípus jelenléte az Egyesült Királyságban 50%-nál, plusz az alabamai esetek felénél, hepatitisz A, B, C és E vírusok kizárva. Főleg 2-5 éves, korábban egészséges gyerekek (plafon: 7 év a spanyoloknál). Sárgaság, hányás jött ki tünetként a kórházba kerülést megelőzően. Egyértelműen több eset a szokásosnál. Keringetett elméletek: toxin vagy korábbi fertőzés miatt legyengült szervezetben helyzetbe hozott adenovírus? Tekintve, hogy mik keringenek a világban, ez akkor vagy poszt-COVID, vagy fertőzött csokitermék lesz. Mivel a BA.2-es alvariánsról anekdotikusan hallottam már, hogy a májat különösen megviseli, én az előbbit keresgélném prioritással, főleg mivel a bakteriális fertőzést kizárták láz hiánya és vérmarkerek alapján a legtöbb esetben.

Április 18.

 • Gyermekek között hepatitiszes esetek most már Izraelből is jelentve. (Lásd az utolsó bejegyzést az előző hét végéről, vastag betűkkel.)

Április 24.

Április 25-26.

 • Update "ismeretlen etiológiájú akut hepatitiszes esetek" témában. 169 eset gyermekek között, 11 ország, március 31. óta. 17 esetben májátültetésre került sor, és egy eset már halállal végződött (a WHO csak ennyit mondott, az országot nem nevezték meg). A 11 ország: UK, USA, Hollandia, Dánia, Belgium, Spanyolország, Izrael, Románia, Franciaország, Olaszország, Írország. Magas transzaminázszint. Az esetek 16%-ában SARS-CoV-2-pozitivitás, ebből négynél szekvenálás nyomán BA.1 és BA.2 fertőzése. 40/53 esetnél találtak Adenovírus F41-et, de nem magas vírusszámmal. Sárgaság, hányás, hasfájás az esetek többségében. A különös, hogy mindez egészséges gyerekeknél történik. Máskülönben az AdV F41 gyakran fordul elő pl. őssejt-átültetetteknél. Burok nélküli, kettős szálú DNS-vírus. Kieg.: 2 eset Ausztriában is. És még egy kis olvasmány: SARS-CoV-2/COVID és májgyulladás.
 • A brit sajtó propagandahadjáratba kezdett, miszerint a májgyulladásos esetek a lezárások miatt vannak, mert közben nem fertőződtek eleget a gyerekek. Amikor a tudománytalanság csapját ezek kinyitják, már tudni, hogy az ellenkezője az igaz, kb. mint a Kremlnél. És íme. Izraelből, az ottani esetekről. Idézem: "After we ruled out all the various possibilities, the common denominator in all the cases we found was that all had come down with the coronavirus around three and a half months before the infection appeared". Szóval innentől intenzíven figyelünk, erre is, és a COVID-világjárványra általában is.

--------------------------------------------------------------

04.27.: Itt egy releváns tanulmány, ahol a SARS-CoV-2 májszöveti tropizmusát igazolják többféleképpen is. "We find that liver injury, indicated by a high frequency of abnormal liver function tests, is a common clinical feature of COVID-19 in two independent cohorts of patients". Lehet törni a fejeket.

04.28.: Egy eset most már Cipruson is. Még februárban volt. Sajnos itt is megy a kamuzás a soha-meg-nem-történt éveken át tartó lezárások szerepéről. // Újabb olvasni való: a máj károsodása már a 2003-as SARS idején is. // Paxlovid-problematika: egyeseknél egy kurzus bevétele után visszapattan magasra a vírusszám. // További irodalom gyerekek + SARS-CoV-2 + májgyulladás témakörben: emez, és emez.

04.29.: Ebből a tudósításból legalább +2 COVID-halálesetre derül fény Kínában a hivatalosan számoltak felett. Mind az esetek, mind a halálesetek definíciójával szórakoznak, és mindkét kategóriát jelentősen és tudatosan alulmérik. Pl. aszimptomatikus náluk mindenki, aki nincs a halálán — amiről eszünkbe juthat, hogy annak idején is ők indították be az őrületet, miszerint 99% észre sem veszi, hogy fertőzött, ami természetesen nem volt igaz soha. (G.a.h.: +4353310+1069+880+3+n.) // Wisconsini gyermek-májgyulladásos haláleset. Egy másik esetben májátültetés történt. // Közben a kanyarónak segít, hogy elmaradtak az immunizációs programok számos kritikusan érintett országban. // Esetek Japánban és Kanadában is. Már 15 ország érintett. // Update: 16 ország; benne van a körben Norvégia is az itt szereplő lista szerint.

05.01.: Koszovóban áprilisban volt +4 COVID-haláleset (3138 összesen). (G.a.h.: +4353314+1069+880+3+n.) // Az Egyesült Királyságban a májgyulladásos gyerekek száma már 145. // Szingapúrban is találtak már ismeretlen etiológiájú gyermek-májgyulladást, ezzel 16 ország érintett. // 10 hónapos gyermeket érintő májgyulladásos eset.

IDEIGLENES ÖSSZEGZÉS

Egyes körök azt terjesztik, hogy a gyermek-májgyulladásos esetek magyarázata az, hogy az érintett gyerekek nem voltak eléggé kitéve fertőzéseknek az elmúlt két évben. Túl azon, hogy nehéz vagy inkább lehetetlen elhinni, hogy az érintett gyerekek mind otthon voltak az elmúlt két évben, nem mentek iskolába, és nem találkoztak a szüleiken kívül senkivel, mostanra

 • találkoztunk esetekkel olyan országokban, ahol nem nagyon voltak komolyabb korlátozó intézkedések az utóbbi egy évben;
 • tudtommal nem találkoztunk COVID ellen oltott gyermekkel, akinél kialakult volna a májgyulladásos szindróma;
 • és 10 hónapos gyermeknél, de egyébként sok két évesnél is előfordult májgyulladás, akik miatt a fenti elmélet terjesztőinek még a beszámíthatósága is megkérdőjelezhető.

05.02.: A BA.2-es variáns elemzése alapján a BA.1-esét meghaladó szincítiumképződést indukál a spike. Magyarán az omikronok is rácáfoltak a vírusok megenyhülnek című mantrára. // 3 gyermek-májgyulladásos haláleset volt Indonéziában az elmúlt hónapban. A szindróma áldozatainak száma 5.

05.04.: Hirtelen beálló (fulmináns) gyermek-májgyulladásos eset Costa Ricából is. 16 ország érintett. És továbbra is megy a rossz szöveg, hogy az esetek múltjában ott lévő SARS-CoV-2-fertőzést nem kell nézni. Ha valaki azon tűnődik, meddig lehet ilyen utóvédharcokkal akadályozni a komoly vizsgálódást, a válasz az, hogy sokáig. A brit BSE-esetektől (1980-as évek) kezdve sajnos nem egy precedens idézhető ezzel kapcsolatban. Én inkább azt kérdezném az ilyen utóvédharcokat folytatóktól, akik 2 éves meg 10 hónapos gyerekek májgyulladását a "nem elég iskolai fertőzés" c. hülyeelmélettel magyaráznák, hogy ezt minek csinálják...? A lassított felvételen, de kifutni hagyott pandémiát megkapták, és azt akarták, nem? Ez utólag még egy sortűz a közegészségügy irányában, hogy legközelebb még ennyire se védjük majd az emberi egészséget?

05.05.: 20 ország, 300 eset. 17 átültetés eddig. (Gyermek-májgyulladásos esetek, többek között a Maldív-szigetekről is.) // Egy elhunyt 23 éves amerikai diák esete. COVID-os volt, aztán tüdőembólia végzett vele, és a környezete nem érti, mitől lett neki olyanja. Nem is fogják érteni, úgy tűnik. (G.a.h.: +4353315+1069+880+3+n.)

05.07.: Új UKHSA-jelentés gyermek-májgyulladás témában.

 • Az AdV-nyomozás nem igazán meggyőző eredményekre vezet, annak ellenére, hogy 91/126 ilyen vagy olyan teszt lett pozitív. Emellett: "adenovirus was detected more commonly in blood or serum samples from cases (51 out of 62, 82.2%), than in stool (44.0%)." 18/18 sikeresen tipizált AdV a 41F szerotípusból való volt.
 • Ugyanakkor pl. a metagenomikai elemzés vér- és májmintákból nem az AdV-t mutatta ki, hanem az annak csatlósaként terjedő, és zéró patogencitiással repikálódó AAV-2-t (Adeno-Associated Virus 2). A 14. oldalon elrejtve még egy egy kulcsmondat: "Adenovirus immunohistochemistry has been reported from 9 of the 14 samples to date and showed immunoreactivity in the intrasinusoidal lumen but not in residual hepatocytes." Vagyis az AdV, ahol a nyomára találtak, a vérerekben volt, nem a májsejtekben.
 • A toxikológia sem talált semmit, csak a paracetamolt említik nyomokban, de nem a gyógyászati használatot meghaladó mértékben — a brit hülyesajtó persze rögtön a paracetamolt is alapvető elméletként veszi számításba.
 • Sikerült megállapítani, hogy egy bizonyos merítésből a családok kétharmadánál volt kutyáknak kitettség. Talán még Nintendo és Kinder-tojás is volt ennyi helyen? Izgalmas.
 • A SARS-CoV-2 szerepére két munkahipotézis is van, de eleddig nem sikeredett csinálni egy szerológiai vizsgálatot, hogy az érintett gyerekek hány százaléka esett át rajta mostanában. De legalább tervezik, ez is valami.

Közben a szokásos (PNEU-COVID/PNEU-FLU)/1,5 képlet alapján 3898 további járványhaláleset számolható az Egyesült Államokban áprilisra az itt szereplő adatokból. Az influenza perspektívába helyezése végett jelezném, hogy influenzás halálesetből összesen volt 185. (G.a.h.: +4357213+1069+880+3+n.)

05.09.: A keretezés nem közömbös ugye. Félig tele pohár, félig üres pohár. A májátültetett gyerekeknek 80%-a él az operáció után 20 éven túl. Persze tegyük hozzá, hogy a 20%-ból, aki nem, talán nem mindenki a szervátültetéssel összefüggésben hal meg, de azért feltételezhetően sokan igen, pl. az immunstátuszukból adódóan. 

05.10.: Esettanulmány, 3 éves kislány, májelégtelenség, nem-virális, autoimmun, SARS-CoV-2 nyomán. Jó napot kívánok.

05.11.: Három esettanulmány aszimptomatikus COVID-on átesett gyerekekről, akiknél aplasztikus vérszegénység alakult ki. Közben a gyermek-májgyulladásos szindróma által érintettek száma megközelítette a 350-et. // Közben a magyar kormány lenyeli a koronavírus-adatokat. Az adatszolgáltatás leállása előtti három napon volt 65 halott, így az elmúlt nyolc napban lehettek 100 felett az áldozatok könnyen. Ennyi ember élete számít? Vagy hogy a kormány szavaival fogalmazzak: ennyi magyar élete számít?

05.12.: Írországban elhunyt egy gyermek a májgyulladás-szindróma miatt. A hatodik, hírekben említett áldozat. // Észak-Koreában az első hivatalosan elismert COVID-eset. // Elkezdek kicsit utánanézni az MIS-C esetek mérlegének közben, ahol van adat. Malájzia, idén februárig: 50800+ fertőzés gyermekek között; 174 eset (<1 éves: 25 eset; 1-5 éves: 38 eset; 5-9 éves: 64 eset; 9-12 éves: 36 eset; 12< éves: 11 eset); heten haltak meg közülük.

05.13.: Ha valaki megijedt volna, hogy Észak-Korea a transzparens adatközlés bástyájává vált volna, a tegnapi "első COVID-eset" után ma már hat halottról és akár 350 ezer fertőzöttről lehet tudni. És nyilván ezek a számok is annyira pontosak, mint az eddigiek. (G.a.h.: +4357219+1069+880+3+n.) // Japán kutatás a gyermek-májgyulladásos esetekről, AdV/COVID kombó mellett, legalább spekulatívan. Ha beigazolódik, én azt COVAD-nak nevezem majd. // Ja, amúgy magyar újságíróknak jelzem, hogy nálunk tuti biztos nincsenek gyerek-májgyulladásos esetek, a homo sapiens magyaricust ilyen biztosan nem érheti.

05.14.: Indonéziában még négy haláleset a gyermek-májgyulladás szindrómából következően. A szindróma áldozatainak száma világszinten 10. // Japán tanulmány: statisztikai összefüggés az omikron hullám és a gyermek-májgyulladásos esetek utólagos előfordulása között: "countries with hepatitis cases were more likely to have experienced a greater number of Omicron cases." Jó napot kívánok. // Olyan ki......ttul fel leszünk készülve a következő pandémiára, hogy már a mostani folytatására sem vagyunk. Az USA-ban pl. elfogyóban a funding az oltó- és egyéb COVID-programokra. És közben, ha a repubok a Kongresszusban meg is engednek némi további fundingot, annak az összegnek is jó része a Pfizer esedékes kompenzálására menne a Paxlovid szállításáért. // Eközben egy afrikai vakcinagyártó, mely felkészült a J/J vakcina terítésére, nem kap megrendelést, miközben az afrikai országok nagy részében még mindig alig van átoltottság. // 21 újabb halálesetet jelentett mára Észak-Korea. (G.a.h.: +4357240+1069+880+3+n.)

FONTOS: Már vártam Peter Brodin gyermekimmunológus állásfoglalását a gyermek-májgyulladásos esetek ügyében, mert a MIS-C megértésében is úttörő munkát végzett már. Íme, itt van. A SARS-CoV-2 perszisztálhat az érintett gyermekek beleiben (erről már sok bizonyító empirikus adat van), és szuperantigénként viselkedhet, IFN-γ-túlreakciót váltva ki AdV-41F fertőzése nyomán, Brodin és kollégája szerint. Az AdV ugyanis epitóphasonlóság nyomán analogikus érzékenységet válthat ki Staphylococcus enterotoxin-B-re, és azon túl a SARS-CoV-2 tüskéjének valamely hasonló részére is.

05.15.: Egy, részben MI-becslésen alapuló modell alapján az jön ki, hogy 100%-os átoltottság mellett 318981 haláleset lett volna megelőzhető az Egyesült Államokban. // Észak-Korea hivatalosan 42 halottnál jár (+15 tegnapról). 800000+ feltételezett eset, 300000+ kezelve valamilyen formában. Úgyhogy kieg. érdekességnek: az eü. rendszer Észak-Koreában, menekültinterjúk alapján. Lelövök egy poént: párttagnak lenni ott megéri. (G.a.h.: +4357255+1069+880+3+n.)

05.16.: Észak-Korea ma már 50 halottról beszél "április óta", és ez így akkor +8 fő mára. (G.a.h.: +4357263+1069+880+3+n.) // Az egyre kevésbé rejtélyes gyermek-májgyulladásos szindróma áldozatainak száma közben már 12 (5-5 az Egyesült Államokban és Indonéziában, egy-egy Írországban és Palesztínában); az esetek száma 450 körül.

05.17.: Észak-Koreában vagy a világ leggyorsabban lefutó halálozási görbéjét látjuk, vagy inkább mégsem. De hivatalosan +6 halottjuk van tegnapról. (G.a.h.: +4357269+1069+880+3+n.)

05.18.: Észak-Korea: 62 halott hivatalosan, +6 tegnapról.  (G.a.h.: +4357275+1069+880+3+n.) // És közben jön a majomhimlő, de arról én itt nem fogok társadalmi munkában bejegyzésfolyamot indítani.

05.19.: Észak-Korea: +1 halott (63). Villámgyorsan megoldják a COVID-ot, gyógyultan halnak stb.  (G.a.h.: +4357276+1069+880+3+n.) // Oroszországban a Rosstat közöl februárra 43543 fő COVID-halálozást, márciusra 35584 főnyit. Nemzetközileg jelentettek korábban 20434 főt februárra, 16618 főt márciusra. Különbözetek: 23109; 18966. Össz.: +42072. (G.a.h.: +4399351+1069+880+3+n.) Januárra nincs meg a Rosstat-féle adat nekem, azt még nem tudtam figyelembe venni.

05.20.: Észak-Korea: +2 halott (65). (G.a.h.: +4399353+1069+880+3+n.) // Csak megtaláltam végül a januári orosz COVID-halálozási adatot a Rosstattól: 35807 fő. Nemzetközileg jelentettek ebből 22305 főt. Különbözet 13502 fő. (G.a.h.: +4412855+1069+880+3+n.) Az omikron lazán ott is megölt százezernél több embert március végéig.

05.21.: Észak-Korea: +1 halott hivatalosan (66). Egy füst alatt innentől nem-havonta a koszovói eseteket is számolom, és a hónap eleje óta +1 volt (3139). (G.a.h.: +4412857+1069+880+3+n.)

05.22.: Gyermek-májgyulladásos esetek, update: 614 eset világszerte, 14 haláleset (Mexikóban és Indonéziában volt újabb az utóbbiakból). 

05.23.: A holland Volkskrantban megjelent egy érdekes cikk. Bárányhimlő nyomán GAS (Group A Streptococcus) felülfertőzések miatt a szokásosnál több nekrotizáló lágyszövet-fertőzéses és vérmérgezéses eset, 7 haláleset köztük. Korábban volt 7 súlyosabb fertőzés évente, most 11 volt már az idén. Ellentétben a gyermek-májgyulladásos esetekkel, ahol új szindrómáról van szó, a COVID és a májgyulladás között plauzibilis okozati összefüggéssel, itt nekem inkább úgy tűnik, mintha az elmaradt prevalenciának a nagy pandémiás hullámok utáni kompenzálódása lenne, amit látunk. // Egy preprint, mely a SARS-CoV-2-genom ORF1ab szakaszának egy része (különösen annak egy mutációja esetén) és egy emberi peptid hasonlósága/azonossága nyomán autoimmunitást kiváltó mechanizmust sejt, mely a gyermek-májgyulladásos/poszt-COVID májgyulladásos esetekben is szerepet játszhat.

05.24.: Észak-Korea: +2 halott tegnapra (68). (G.a.h.: +4412859+1069+880+3+n.)

05.26.: Oltottként kisebb valószínűséggel fertőződnek és lesznek long COVID-osak az emberek, de ha az áttöréses fertőzéses bekövetkezik, a long COVID/poszt-akut COVID sequelae probléma náluk is adott, sőt még a kontrollokhoz képest valamelyest emelkedett mortalitási kockázat is, 6 hónapos időtartamra megfigyelve (eddig). // Egy másik tanulmány: a long COVID problémák klaszterezése, hat különböző fenotípus azonosítása.

Más. Frankón nem akarok itt majomhimlő-trackelést művelni, de siralmas, hogy milyen bénázás megy ezzel kapcsolatban is. A — Monty Pythont idézve — "angol hülyék, hülye angolok" pl. még a szoros kontaktoktól sem várnak teljes izolációt, csak annyit, hogy "immunkompromittáltakkal ne érintkezzenek", mintha az immunkompromittáltak külsőre felismerhetők lennének. Ahol van a fertőzötteknek karantén, ott az 21 napra vonatkozik, mintha ezt a vírus így betartaná, miközben természetesen ez nem így működik a valóságban, és a járvány elvágása érdekében teszteléshez kellene kötni az izoláció időtartamát. Tegnap pedig az egyik híradóban mondták be nálunk, hogy a majomhimlő-fertőzötteket könnyebb "kiszúrni" a kiütéseik miatt, miközben (1) a még tünetmentes, vagy éppen influenzaszerű tüneteket mutató emberről ezt így rohadtul nem fogja senki megmondani; (2) kiütés lehet pl. intim testrészen, és azt senki nem fogja a BKV-n nézegetni, feltételezem; (3) kiütés lehet valakin nagyon sokféle okból, és elég bizarr lesz, ha Manci néni próbálja meg kiszúrni a fertőzötteket a közértben; (4) éppen az utóbbi helyzetekre tekintettel baromira rossz gondolat egy stigmatizációval járó betegséget a lakosság "kiszúrási képességére" bízni. (Kiszúrni, azt tudnak — lásd a Margit-hídon az öngyilkos-jelöltet ugrásra biztató autósokat.)

05.27.: Japán: ahol korábban is aluljelentés vált nyilvánvalóvá COVID-halálozás tekintetében, 2022. január-március folyamán kb. 9700 COVID-haláleset jelentése mellett 38 ezres halálozástöbblet. Nagyon konzervatívan a különbözet felét (14150) vesszük addicionális esetként. (G.a.h.: +4427009+1069+880+3+n.) // Elgondolkodtató, hogy a hivatalos adatok alapján is legalább egymillió halottat követelt omikron variánsok csak japán, orosz és amerikai statisztikák alapján megöltek még +100 ezer embert. (Közben pedig olyan méretes országokból, mint India és Kína — különböző okokból — esélyünk sincs tudni a teljes valóságot.

05.28.: Kanyarodjunk egy kicsit vissza a most terjedő omikron variánsokhoz. Két preprint. A BA.4-es és a BA.5-ös minden eddiginél immunszökőbbek, és nagyobb valószínűséggel vezetnek áttöréses fertőzéshez oltottak között. Miközben tudjuk, hogy a BA.2-es fuzogenicitáson alapuló patogenicitása felülmúlta a BA.1-esét, a BA.4-es és a BA.5-ös esetében ez tovább súlyosbodott. // Gyermek-májgyulladásos esetből van most már 650 is a WHO szerint, akik, úgy tűnik, erősen tendálnak a SARS-CoV-2 szerepének elfogadása felé (a szuperantigén mechanizmuson keresztül).

06.07.: Floridában (is) nagyon gáz volt a járványkezelés, de ott legalább készült erről komoly vizsgálat és jelentés.

06.13.: Az izraeli tanulmány, amelyből az, aki kész ezt befogadni, tudhatja, hogy a gyermek-májgyulladásos szindróma poszt-COVID jelenség. Így az ide tartozó halálesetekkel együtt a g.a.h.: +4427023+1069+880+3+n. // Oroszország, áprilisi addicionális járványhalálozás (Rosstat mínusz nemzetközileg jelentett): 11583-6422=5161. G.a.h.: +4432184+1069+880+3+n.

06.14.: A WHO tanácsadói testülete újfent javasolta a laboratóriumi eredet vizsgálatát is, az egyéb ismert elméletek mellett. A korrektség jegyében még a kínai propaganda "fagyasztott áruval jött" című hülyeelméletét is napirenden tartják. // Pillantás a dél-afrikai halálozástöbbletre. Naná, hogy Gautengben (GT) megint halálozástöbblet-hullámuk (alsó hangon 3000 fő) van egy COVID-hullámmal egy időben, és "persze" ettől messze elmaradó COVID-halálozás mellett (kb. 180 fő). A különbözet felét nézem, konzervatívan: 1410 fő. G.a.h.: +4433594+1069+880+3+n. // Közben a szokásos (PNEU-COVID/PNEU-FLU)/1,5 képlet alapján 2162 fő további járványhaláleset számolható az Egyesült Államokban májusra az itt szereplő adatokból. G.a.h.: +4435756+1069+880+3+n.

06.19.: Úgy tűnik, hogy a BA.4-es/BA.5-ös omikronok nemcsak fuzogencitiásban térnek vissza a SARS-CoV-2 omikron előtti "teljesítményéhez", de ismét gyakoribb a szaglás- és ízlésvesztés is velük. Általában mindenféle tünet gyakoribb, az erősebb virulenciával egybevágó módon (12.o.). // Koszovóban +1 COVID-haláleset (össz.: 3140). G.a.h.: +4435757+1069+880+3+n.

06.23.: Sokat tűnődtem rajta, hogy volt-e a SARS idején olyan, hogy long SARS. És naná, hogy volt, egy rakás pácienssel. És akkor eszembe jut, hogy van orvosnak látszó személy, aki máig hajtogatja, hogy a long COVID lelki dolog -> az ilyen személy hülye. // Eredet: a Huanan piacon két naptári hét fertőzöttjeinek adatai (2019. december 13-ig és december 20-ig) erős szórodást mutatnak a piacon belüli elhelyezkedést tekintve, így pedig valószínűleg nem egyetlen tüsszögő vérdenetobzoska fertőzte meg őket. Megjegyzés: valójában ennél korábban is voltak már esetek is, meg konkrétan a Huanan piachoz köthető esetek is, és így ez azért korlátozott jelentőséggel bír.

06.26.: Miközben az Imperial War College arra jutott, hogy a vakcinák elérhetőségétől számított 1 évben 20 millió körüli halálesetet sikerült megelőzni az oltások révén, a fertőzés/megbetegedés is elég kárt tehet sajnos. Dánia: "Of the 919,731 patients that tested for COVID-19, they found that the 43,375 who tested positive had a 3.5 times increased risk of being diagnosed with Alzheimer’s disease, 2.6 times with Parkinson’s disease, 2.7 times with stroke and a 4.8 times increased risk of with suffering from bleeding in the brain." Értsd: 900 ezer + páciens adatai alapján ennyire jelentősen megnövekedett mindezek (Alzheimer, Parkinson, sztrók és egyebek) kockázata. Azt azért jelzi a tanulmány, hogy a megnövekedett kockázat más fertőzéseknél is (pl. influenza) jelen van, de COVID után nagyobb.

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Koronavírus-járvány: a folytatás

2022.01.31. 08:24 :: Marton Péter

Aki nem egy kő alatt élt, az tudja, hogy ezen a blogon 2020 januárja óta talál információt és elemzést a járványról, úgyhogy a korábbiakkal ellentétben már nem linkelek az előzményekre, csak folytatom, ahol abbahagytam.

2022.01.31-2022.02.06.

 • Újabb kritikusan fontos dán tanulmány. Az előző ugyebár azt mutatta meg, hogy a BA.1 főként nem transzmissziós előnnyel terjedt gyorsabban a deltánál, hanem mert jobban szökött az oltottak immunválasza elől, és ezért köztük is nagyobb arányban fertőzött. A mostaniból az derül ki, hogy a BA.2-es fertőzésére mindenki még fogékonyabb lett (az oltottak, köztük a booster-oltottak is). Viszont érdekes módon az oltottak kevésbé adják tovább a fertőzést a BA.2 esetében, mint a BA.1 esetében. Ami izgalmas, és (némi megerősítést követően) magyarázatra szorul majd. Ha a politikának még lenne minimálisan köze a tudományhoz mint olyanhoz, azt mondanám, elő a védettségi igazolásokkal, de túl nagy illúzióim mára nem maradtak.
 • A fenti kiváló tanulmány nem enyhíti az intellektuális fájdalmat, amit a dán miniszterelnök (Mette Frederiksen) okozott, amikor a BA.2 elszabadulásának közepette benyögte, hogy "a koronavírus már nem fenyegető betegség a társadalomra nézve", "készek kilépni az árnyékából", és "visszatérni a korona előtti élethez". A halottak száma Dániában azóta is nő, természetesen. De hát közben mások is a felszökő járványhullám idejére időzített lazítás útjára léptek, pl. Írországban. Ezek a kormányzatok ezúttal teljesen tudatosan eresztik rá az emberekre a nyavalyát.
 • Eközben Bhutánban a miniszterelnök (Lotay Tshering), aki maga is orvos, a COVID negyedik áldozatát gyászolja személyesen is. (Az omikron terjedésével egyébként ők is nehezen birkóznak.)
 • Koszovóban 25 fő halt meg januárban a járványban (a teljes járvány alatt 3015-en haltak meg). (G.a.h.: +4303050+1069+880+3+n.)
 • Az omikron miatt fokozottan lehet krupp előfordulására számítani kisgyermekeknél. Ez az ára annak, hogy az omikron a felső légutakat támadja intenzívebben — kisgyerekek = eleve szűkebb légutak.
 • Ez történt egy 8 éves kislánnyal, friss esetjelentés. Az embernek a tüdején kívül van még egypár szerve, és az ártalmak másutt is ölhetnek.
 • Újabb példa arra, miért nem jó, ha nem érez szagokat az ember. És pl. nem érzi, hogy füst van.
 • A CD4+ és a CD8+ T-sejtes immunválasz viszonylag erősen keresztreagál az omikron fertőzésére is. Csak az nem tisztázott, hogy ez ténylegesen véd-e.
 • T-sejt-apoptózis a különösen súlyos COVID nyomán megnyilvánuló limfopénia hátterében. Egy, a tumornekrózis-faktor (TNF) családba tartozó molekula (FasL) magasabb szintjével kimutatva az inverz korreláció. Az érintettek tulajdonképpen immunhiányossá válhatnak.
 • 2022 februárja van, és az Egyesült Királyságnak eszébe jutott, hogy az újrafertőződések is esetek. És hogy aki újrafertőződésben hal meg, az is COVID-haláleset ("the total number deaths in people with COVID-19 were updated to count deaths that occurred following a re-infection"). Még leírni is furcsa. Mekkora kupleráj van, te jó ég! De rögtön javítom is magam. Nem tudom elhinni, hogy hiba volt, hogy ezzel is elkerülték jó néhány haláleset számolását. Azt kell gondolnom, hogy erre ment ki a játék, csak aztán az omikron túl sok embert ölt meg ahhoz újrafertőzöttként (még 28 napon belül is), hogy ez a manipuláció a végtelenségig vállalható legyen, mivel a fertőzésen átesettek emiatt alábecsülhették a saját kockázatukat.
 • És akkor íme, egy kis bomba az újrafertőződési adatok imént említett figyelembe vétele nyomán, az imént linkelt jelentés 10. oldaláról:
 • sarscov2_ukdeathsfollowingreinfection.jpgAdjuváns hozzáadása nélküli intranazális vakcina, preprint. Rezidens T- és B-memóriasejtek megjelenése, szisztemikus immunválaszra booster hatás. Persze ezek egyelőre csak a jól hangzó kezdetek.
 • A COVID-diagnózis utáni 3 napon belül volt a legvalószínűbb az iszkémiás sztrók 80 éves átlagéletkorú csoportnál.
 • Oltatlan és fertőzésen át nem esett alanyoknál a BA.1-es fertőzése nyomán nincs neutralizáló antitestválasz a BA.2 ellen. Persze ilyen "teljesen naiv" emberek már nem sokan vannak.
 • Hülye brit kutatók kitettek a SARS-CoV-2-nek 34 életerős, 18-30 éves önkéntest, közülük 18-at fertőztek meg sikeresen, hármuknak 3 hónap elteltével sem tért még vissza a szaglása (a második generációs D614G variánsnak tették ki őket). Ezt a Nature lehozta publikációként. Ügyvédek esetleg ránézhetnek az ügyre, hogy vajon mennyire tekinthető a három krónikusan érintett ember félrevezetettnek a szerződések apróbetűs részei alapján.
 • Ideahaza ment egy kört a diskurzus a favipiravir körül. A Qubit és a 24.hu írtak arról, hogy "nem megfelelően hatékony" a favipiravir, amihez nem olvasták igazán figyelmesen az általuk idézett publikációkat, de árnyalatlan kijelentésük oly árnyalatlan, hogy teljesen tényszerűtlennek sem nevezhető. Az OGYÉI pedig feljelentést tett "rémhírterjesztésért", ami pedig ész- és életszerűnek nem nevezhető. Itt indul a thread, amiben tárgyaltam a témát, ha valakit érdekel.
 • Még egy cikk közben a hongkongi deltás hörcsögökről. Nagyon érdekes, hogy csak a szír hörcsögök voltak fertőzöttek, körülöttük egy csomó másik állatka nem. Törpehörcsögök, csincsillák, nyulak, tengerimalacok és egerek nem. Mondom még egyszer, hátha jobban feltűnik, amit írok: EGEREK NEM. 

2022.02.07-2022.02.13.

 • A New York-i csatornák világában készült szennyvízelemzés többes rezervoár lehetőségét veti fel (kérdésként) három különböző gyűjtőrendszerből előkerült SARS-CoV-2-evolúciós leágazások miatt, miután a három gyűjtőrendszer észlelt vírusvariánsai és emlősfaunájuk is eltérő.
 • Az izraeli halálozások szemet szúróak, és az okokon gondolkodni érdemes.
 • Bulgáriában a hivatalos járványhalálozás a héten valószínűleg eléri a 2020 eleji populáció 0,4%-át.
 • Dániában emelkedik a kórházba kerülők és a halálozások száma is, olyan szépen kiléptek "a korona árnyékából", miniszterelnökük megfogalmazása szerint.
 • Néhány közgazdász írt egy hihetetlenül gyenge working papert, amiben arról beszélnek, hogy a "lezárások" (a definíciójukba belefér az is, ha a maszkviselés elő van írva valahol) nem segítenek a járványkezelésben. Erről jut eszembe, vannak olyan közgazdászok, akik kérésre szívesen kiszámolják azt is, mennyivel nőhet egy húsdaráló-brand értéke, ha a nagymamádat darálják le rajta nagy nyilvánosság előtt.
 • Preprint a KKE térségről, és hogy a vakcinációs ráta és a szabályozások betartatásának gyengesége hogyan függött össze a halálozástöbblettel (regressziós alapon).
 • New Yorkban az omikron felkapta a P681R mutációt valahogyan. Kérdés, hogy ez a "deltakron" jellegű vonal evolúciósan tovább tud-e majd menni — versenye jelenleg van bőven. Attól, hogy nem szeretjük a gondolatát, nem feltétlenül lesz sikeresebb evolúciósan. A P681R-nek patogenicitás szempontjából ugyanakkor nagy jelentősége lehet, ezért érdekes ez (az FCS-nél van, szincítiumképződésben is jelentős). Kieg.: közben pósztoltak egy figyelmeztetést, hogy itt is szennyeződés történhetett a laborban.
 • A here Sertoli- és Leydig-sejtjeit eléggé megviseli a súlyos COVID, és perszisztálhat is a vírus arrafelé.
 • A Prime and Spike vakcináról a Rolling Stone magazin.
 • Nagy vakcinavizsgálat a hatáshanyatlás mértékéről, 9 hónapra kiterjedően, két oltás után. Súlyos betegség ellen marad a védelem, de 4 hónap után némi hanyatlással. Különbség a vakcinatípusok között, továbbra is az mRNS-oltások, illetve a vektorosra mRNS-alapút alkalmazó heterológ oltási sorok javára.
 • A T-sejtes immunválasz jól funkcionáló esetben.
 • A SARS-CoV-2 akkora diverziós bomba az immunrendszer számára, hogy Humán Endogén Retrovírusok (HERVs) burka elleni antitesteket kezdhet termelni a szervezet miatta. Korábban linkeltem itt tanulmányt arról, hogy a HERV-ekhez kötődő gének aktiválódhatnak a SARS-CoV-2-fertőzés alatt.
 • Nagyon alapos eredetológiai cikk Yuri Deigintől.
 • És akkor. Az előző link nyomában egy nem akármilyen érdekesség. Csabai István és Solymosi Norbert kutatása. Itt van egy thread tőlem, ahol azonnali jelleggel átbotladoztam a részleteken, segítendő a feldolgozást mások számára. Eredetileg az Antarktiszról, 2018-ból származó mintákhoz társított szekvenciaolvasatban találtak SARS-CoV-2-szekvenciaolvasatokra komoly mennyiségben. Azonban ezeknek a mintáknak a szekvenálása összefolyatott (pooled), avagy "multiplexált" jelleggel Kínában történt, a sanghaji Sangon Biotech által, 2019 decemberében vagy nem sokkal az után, amikor a minták megérkeztek oda. És a SARS-CoV-2 RNS-e szennyeződésként kerülhetett oda úgy, hogy az olvasata a szekvenciaolvasatban más elemek közé keveredett. Csabai és Solymosi ezek után megnézték, milyen potenciális gazdaorganizmus mitokondriális DNS-éből lehet ott még töredék hasonló szennyezésként. És előkerültek töredékek embertől, hörcsögtől és szavannacerkóftól. Előbbi kettő ismert gazda, utóbbi pedig a laborokban használt Vero sejtvonalak forrása. Ami így együtt érdekes levest képez. Ráadásul a cerkóf- és a hörcsögtöredékek talán fuzionált sejtekből származhatnak, ami a SARS-CoV-2 kiváltotta szincítiumképződéssel is lehet akár magyarázható. Csabai és Solymosi természetesen jelzik, ahogy kell, hogy ebből önmagában nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, és a fentiek egy része hipotézis (az mtDNS-töredékek eredete fuzionált sejtekből, összefüggés az mtDNS-töredékek és a SARS-CoV-2 RNS között). 
 • A CDC február 10-ig itt összesített adatai szerint a (PNEU-(PNEU/COVID_AND_FLU))/1,5 képlet alapján 6325 főnyi addicionális járványhalálozás számítható 2022 januárjára. (G.a.h.: +4309375+1069+880+3+n.) A járvány teljes halálozása így nagyon konzervatívan számítva is 10,1 millió fő felett jár mostanra.
 • Új al-alvonal a BA.2-alvonalon belül. H78Y mutáció az ORF3a gén által kódolt szakaszon. Terjed.
 • Az észak-amerikai szarvasok mostanra már omikronnal is fertőződtek.
 • Egy évvel COVID után, enyhe COVID után is >> szívproblémák.
 • Dél-koreai adatok ötféle oltási rezsimmel kapcsolatban az áttöréses újrafertőződés kockázatáról. Figyelem: a Figure 1 értelmezéséhez nem árt elgondolkodni. De tényleg. A függőleges tengely nem sztenderdizált, a százezer lakosra értettség pedig akadálya a közvetlen vakcina-összehasonlításnak. Itt az életkor kockázatok eloszlásának különböző mintázatait lehet megfigyelni.

2022.02.14.-2022.02.20.

 • Delta-omikron rekombináció, ezúttal (harmadszorra már) úgy tűnik, hogy tényleg ezt sikerült kimutatni, nem csak laborszennyeződés történt. Mindez világosan várható volt, az eredménye pedig bizonytalan, lehet totálisan fatális evolúciós zsákutca is a vírusnak. Meglátjuk. Összességében viszont butaság ekkora replikációs teret hagyni egy SARS-CoV-2 jellegű jószágnak. Dánia úgy kilépett "a korona árnyékából", hogy a halálozás azóta is emelkedik náluk töretlenül.
 • Az Egyesült Államokban meghaladta az ezret a COVID miatt elhunyt gyerekek száma, kevesebb, mint két év alatt. Ezen a ponton az, aki az influenzához érez hasonlóságokat, nyugodtan zárt osztályra helyezhető.
 • Ezt a UNU-CRIS working papert én írtam az EU elsőhullámos teljesítményéről a szolidaritási és tehermegosztási intézkedések terén.
 • Közben még egy kis eredetnyomozósat is lehet olvasni mára.
 • Fontos preprint, növekedett fuzogenicitást mutat a BA.2-esnél. Ez a szincítiumképződésre utal. Azzal pedig magasabb fokú patogenicitás jár együtt. A sejtfúziós vizsgálat mellett szimpla plakkteszt is komolyabb hatást jelez előre. Magyarán a BA.2-es relatíve betegebbé fog tenni sokakat. Érdekes módon a sejtbe jutásnál lehet valami változás, mintha kevésbé a TMPRSS2 által közvetített lenne, mint a BA.1-nél volt. És a megfertőzött hörcsögök tüdejét is jobban megviselte a BA.2-es.
 • Az omikron relatíve több neurológiai komplikációt hagy hátra, a korábbi variánsokhoz képest — anekdotikus információk Izraelből. Különösen fiatal nőket érint, illetve terhes és terhesség utáni nők csoportját (őket súlyosabban).
 • Pennsylvaniában a szarvasok között keringő, az emberi változatoktól eltérő alfa és delta variánsok szekvenálása. Itt a vírusevolúció is más. A delta kényszerítő-félresöprő ereje emberek között látványosan működött, a szarvasok között viszont az alfa módosulásokkal keringett tovább a vizsgálat idején.
 • A BMJ nettó antitudományt is leközöl olykor sajnos.
 • Brazil eü. dolgozók újrafertőződésekkel, köztük soknál súlyosabb volt a második epizód.

2022.02.21-2022.02.27.

 • A hétvégén Dél-Koreában járt százezer felett is a napi esetszám, súlyos ezt látni. És persze Hongkong sem tudja kontroll alatt tartani már a terjedést. Kieg.: ha már emlegettem Dél-Koreát, így lett egyetlen importált esetből három hét alatt tizenegy klaszter. Egy óvoda is szerepet játszott ebben.
 • Az orosz-ukrán határon bármikor lehet most már valami. Közben több forrásból is hallottam már, hogy az orosz katonák között a tábori körülmények miatt eléggé szétterjedt az omikron, a végén még akár tényező is lehet. Kieg.: az LNR és a DNR függetlenségének elismerésével, csapatok (nyílt) beküldésével Putyin emelte a tétet (2022.02.21.). Ezzel egyfelől már állíthatja, hogy győzött (ami a bizonyítási kényszeres embereknél fontos), másfelől viszont továbbra is veszélyes a helyzet
 • Crohn kialakulása COVID után (eset), az így fellépő autoimmun zavarok hosszú sorába illeszkedik.
 • Ezt a dán tanulmányt sokan úgy értelmezik, hogy összesen 187 újrafertőződést találtak november 22. és február 11. között, és abból mindössze 47 történt a BA.2-essel. Emiatt a fontos szövegrész miatt, az absztraktból: "we selected a subset of samples from more than 1,8 million cases of 51 infections in the period from November 22, 2021, until February 11, 2022. Here, individuals 52 with two positive samples, more than 20 and less than 60 days apart, were selected. 53 From a total of 187 reinfection cases, we identified 47 instances of BA.2 reinfections" De itt a "total of 187" nem azt mondja, hogy nem volt más újrafertőződés, hanem hogy a subsetben n=187. A kontextus ismertetésénél viszont ők is azt írják, hogy "a large number of reinfections, as defined by the European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) as two positive tests >60 days apart, has been observed". És aztán azt is leírják, hogy "From a total of 1,739 individuals that fulfilled the criteria, a subset of 984 samples from individuals (n=492) without prior WGS results were randomly selected for sequencing." És aztán jön az igazi pofon a hülye feltételezéseknek, ami persze a Statens Serum Institut szerzőinek absztraktjáról is csúnya dolgokat mond: "a total of 67 persons had a pair of samples with adequate sequencing quality of which 64 had an Omicron BA.1 sequence identified in the first sample and 47 had a BA.2 sequence identified in the subsequent sample." Ebből azt kihozni, hogy a BA.2-es újrafertőződés ritka... az aztán a tudomány.
 • Reverz zoonózis szarvasról emberre. Zsákutca lehetett, de azért ez jelzi a problémákat. 
 • Mivel a hétvégén értelemszerűen a szomszédban zajló őrületet kell követnem, megjegyezném, összefoglalólag, hogy az EU erőtlen válasza láttán az a kérdés, mikor fogjuk már fel, hogy némi nélkülözést vállalni kell? A menedzserek által hajtott, saját hajat felfelé rángató produktivitáskultusz és a magas szintű fogyasztás társadalma helyett lehet nem keresni másik paradigmát, de akkor annak meg lesz fizetve az ára, így vagy úgy. És lehet sokkal rosszabb. Die fetten Jahre sind vorbei.

2022.02.28.-2022.03.06.

 • Hongkongban nagyon elszaladt a járvány. Az elmúlt 13 napban kb. 400-an haltak meg, és a szám exponenciálisan emelkedik.
 • Megjelent két preprint arról, hogy két külön zoonotikus incidens is adódhatott 2019. novemberben és decemberben a Huanan piac környékén, Wuhanban (íme, az egyik). Ha kettő ilyen is volt, az izgalmas, de hogy az első bekövetkezte 150 méterre egy denevérekkel is dolgozó járványügyi labortól és együtt, egy városban a Koronavírus Central laborral (WIV), az ettől még ugyanúgy erősen inszinuatív, azt tudom (akármi is volt a járvány tényleges eredete). Ma döbbenten láttam normális embereket is az "összeesküvés-elméletek" hülyeségéről beszélni ennek kapcsán, mintha még az összeesküvés kifejezés értelmével sem lennének igazán tisztában. Ezek az emberek milyen mozit néznek? Kínában elképzelhetetlen számukra egy szőnyeg alá söpört (vagy csak simán felderítetlen) laborbaleset? De hogyan...? Ennyire naivak hogyan lehetnek? Ez a vírus pontos eredeténél sokkal nagyobb rejtély számomra. És a jövőt tekintve aggasztó, mert ha valahol bekövetkezne laborbaleset, ott ugyanezzel a zombireakcióval lesz védhető az egész, akkor pedig kevesebb az ösztönző a laborok biztonságos működtetésére. És 10-20 év múlva lesz olyan labor, ahonnan jöhet a SARS-CoV-2-nél sokkal rosszabb is.
 • Nézzük Ukrajnát egy kicsit egészségügyi szempontból. Emberek összezárva menedékhelyeken (pl. metró), a járvány terjedni tud. Az orvosi oxigén pedig nagyon gyorsan fogy. Van, ahol már nincs. Az előállításához hiány van zeolitból is, ami szükséges komponens. A menedékhelyeken nyilván emésztőrendszeri fertőzéses megbetegedések is terjedhetnek — sok ember kevés közös vécével, korlátozott tisztálkodási lehetőségekkel. Az inzulinból is hiány lehet, akárcsak egyéb cold chaint igénylő gyógyszerekből. Ha valahol elmegy az áram, jelenleg fagy van éjjelente sokfelé. A bombázások nyomán azbeszt kerülhet a levegőbe, miután ez Ukrajnában máig elterjedten használt az épületszigetelésben. És Ukrajnában még van pólio is, ami egy elhúzódó háborúval kicsúszhat a kontroll alól. Úgy tűnik, hogy TB-gyógyszerekből van elég, de pl. HIV-re csak egyhónapi a tartalék. Legalább Csernobilnál nem baltázták el teljesen a dolgokat az oroszok, habár nem is rajtuk múlott: az érkezésükkor ott dolgozók lehúztak pár műszakot, hogy azért valaki működtesse is azt a létesítményt.
 • Néztem közben Koszovót, némi késéssel (hónap vége helyett). Február 1. óta volt náluk kereken +100 COVID-haláleset (össz.: 3115). Ezzel g.a.h.: +4309475+1069+880+3+n.
 • A Center for Global Development értékelése a globális vakcinaterítésről, miszerint panaszkodunk, de minden korábbinál gyorsabban ment így is, és ezt nem árt tekintetbe venni.
 • Házi macska páciens delta fertőzéssel, tavaly szeptemberből, esetjelentés.
 • Az intra-host/gazdán belüli variálódás a SARS-CoV-2-nél. A jelenlét lokális környezetétől függően más genommal tudhat a vírus egy-egy ilyen variánsa rejtőzködővé és perszisztálóvá válni legalább esetenként, pl. immunkompromittáltaknál, teszem hozzá.
 • A svédek kihoztak egy jelentést, hogy nagyjából minden oké volt, de az elején lehetett volna kicsit többet védekezni a járvány ellen. Néhány ezer embernek feltűnhetett a különbség, az biztos.
 • Ukrajnából február 24-én megszűnt a COVID-adatszolgáltatás, 24000 eset/nap körül (leszállóban) és 240 halott mellett. Tekintve a felszálló ág jellemzőit mint paramétert, konzervatívan 4320 fő halálozás jelezhető előre a február 24-től március 20-ig terjedő időszakra (180 fő/nap átlagban). Sajnos a valós szám orvosi oxigén és egyebek hiánya mellett — sőt akár sérült és/vagy leálló kórházi ellátás mellett — ennél magasabb lehet. Az esetszám-csökkenés pedig lassulhat a körülmények miatt. G.a.h.: +4313795+1069+880+3+n.
 • Hongkongban a halálozás mértéke egészen vad.

2022.03.07.-2022.03.13.

 • Mindenfajta érkatasztrófa esélye emelkedett COVID után, legalább egy éven át.
 • Egy cikk arról, hogy a laborbaleset valószínűbb magyarázat lehet, mint a zoonózis — általánosságban. És akkor még nem beszéltünk a Michael Worobey et al.-féle díszes társaság munkásságáról, akik már két zoonózisról szóló elméletet tolnak, miközben egy darab fertőzött állat nem került eddig elő.
 • A BA.2-esnél még feljebb megy a vírusszám, úgy tűnik Katarból — replikációs előny.
 • Longitudinálisan (időben hosszan ható módon) kimutatott hatásként kognitív hanyatlás és szürkeállomány-zsugorodás enyhébb COVID után is.
 • A féregnyúlványban és mell tumorközeli szövetéből kimutatva perszisztáló SARS-CoV-2 (long COVID-os pácienseknél). Negatív szálú RNS-t is sikerült kimutatni, ami a pozitív szálú SARS-CoV-2 replikációja nyomán keletkezik, ez igazít el többek között.
 • Számos helyen világosan látható már a BA.2-es növekedése, globálisan. Ha nem lesz omikronra specifikus oltás, és úgy megyünk tovább ezzel a járvánnyal, az elég megdöbbentő.
 • Az alábbi cikkhez mellékelt kép, ahol a kezelt kórházi betegek mellett holttestek vannak felhalmozva bezsákolva erősen meglepett. Nem háborús övezetben készült, hanem Hongkongban. Nem nagyon láttam hajmeresztőbbet a járvány alatt — talán csak a COVID-tüdő kinézetén döbbentem meg ennyire, vagy amikor egy tizenéves COVID-os srác aortarepedéssel halt meg, és a sajtóba kikerült kép a műtőszobáról ezek után. 
 • A (PNEU-(PNEU/COVID_AND_FLU))/1,5 képlet alapján az Egyesült Államokban februárra számolható +4820 fő addicionális járványhalálozás. (25101-(17714+157))/1,5=4820. G.a.h.: +4318615+1069+880+3+n.
 • Kína sokáig küzdött a járvánnyal, és jó okuk volt erre. Egy, a pártvezetés köreiből a kínai társadalmi médiába kiszivárgott fejtegetés is vázolta, hogy miért, úgy két hónappal ezelőtt. Náluk kevés a kórházi hely, intenzíven pláne, és amellett a többgenerációs családi együttélés igen jellemző. Ha elszalad a vírus, tömegek járnak nagyon rosszul. De az omikron megállítása már nekik sem megy eléggé. Úgyhogy közben extra kórházi kapacitásokat készítettek elő, és így várják a most kialakuló vészhelyzetet. Ami jön is most már — és ez a járvány következő nagy robbanása. Hongkong az elősző ehhez a fejezethez.
 • Közben Dél-Koreánál is ez látszik, már most igen csúnya halálozási görbével.

2022.03.14.-2022.03.20.

 • CD4+ T-sejtek fertőzése és apoptózisa SARS-CoV-2 nyomán, úgy, hogy a bejutás ACE2- és TMPRSS2-független. A lehetőséget már két éve felvetette kutatás, de az el lett kenve szkeptikus szakirodalom által.
 • Ezt a cikket biztosan el akarom olvasni majd. Kritika az individualizált közegészségügyről, mely ugyebár oximoron.
 • Hongkong:

sarscov2_hongkong.jpg

 • Egyesült Államok: az internet-hozzáférésnek pozitív relatív kockázata (védőhatása) lehet? De miért? Az összefüggés nem világos, de nyilván felállítható 1001 hipotézis.
 • Törökországban azóta, hogy utoljára számoltam, volt +60000 fő többlethalálozás (az aktuális állás elhangzik pl. itt, sztrájkoló egészségügyi forrásokból), aminek konzervatívan a felét veszem, szokás szerint. G.a.h.: +4348615+1069+880+3+n.
 • Miért nincs még Kínának mRNS-vakcinája? Leginkább mert nem könnyű ilyet csinálni.  

2022.03.21-2022.04.03.

 • A Guardian arról, hogyan kellene válaszolni a következő pandémia kihívására. Szerintük: "There are two main challenges: improving the surveillance of pathogens; and ensuring vaccine equity." Szerintem: az említett két dolgon kívül mindaz, ami a kettő közé esik.
 • Jön a BA.2-es hulláma nálunk is most már, a héten valószínűleg láthatóvá válik a járványtrendből. Kieg.: igen.
 • Egy metaanalízis az újrafertőződésekről. Főleg viszonylag enyhe eseteket merítettek, a kis számú intenzív osztályi kezeltből a második fertőződés nyomán volt több (10 vs. 3).
 • Amerikai veteránok között végzett vizsgálódás újrafertőződésekről: az első, második és harmadik fertőződések nyomán 19%-os, 17%-os és 25,9%-os hospitalizáció. Persze közben szem előtt tartandó, hogy először fertőződők > másodszor is fertőződők > harmadszor is fertőződők; először és másodszor között két nagyságrend különbséggel, másodszor és harmadszor között egy nagyságrend különbséggel.
 • A magzati tüdőfejlődés elmarad az átlagosan elvárhatótól SARS-CoV-2-fertőzött terhes nőknél, és ezt kifejezetten komplikációk nélküli, enyhe lefolyású esetek nyomán állapították meg.
 • Számítások arról, hogy az elmúlt 100 évet tekintve mennyire megéri pandémiákat megelőzni, jelentős befektetés révén is. A megtérülés mértéke elképesztő — millions save billions.
 • Szívet melengető olvasmány a vegyi és esetleg vegyes bio/vegyi profilú fegyverek jövőjéről. A cikk biológiaikról beszél, de amúgy vegyi fegyverekről van szó elsődlegesen, pl. acetilkolineszteráz-inhibitorokról. A tanulmány a cikk hátterében.
 • Az orosz nacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij még február elején kórházba került COVID-dal, mostanra pedig vagy meghalt, vagy nem. Az orosz sajtó ellentmondásokba keveredett önmagával a témában — jelen állás szerint.
 • Külön azoknak a figyelmébe, akik az újabb fertőzéshullám láttán úgy vannak vele, hogy vótmá, megszoktuk mimá eztet. 21 éves szupermodell. COVID -> miokarditisz, tüdőgyulladás, rabdomiolízis (vázizom leépülése), vérrögök, ketoacidózis -> mindkét láb amputációja. A körülményekhez képest most már jól van, szokás mondani ilyenkor.
 • Elkezdődött a rekombinánsok kora. Három vonal is érdekes lehet jelenleg: XD, XE, XF. Az XD és az XF deltakronok, előbbi Franciaországból (100> db mintában), utóbbi az Egyesült Királyságban (100> db mintában). Az XE a BA.2-es spike-jával és strukturális proteinjeivel kombinálja a BA.1-es genomjának egy részét (az Egyesült Királyságban, több száz mintában). A témában adott összegzés forrása Tom Peacock threadje, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy az XD több országban is jelen van, hogy immunológiai szempontból talán ez lehet a nagyobb probléma, és hogy az előfordulásának becslésénél multiplikátort kellhet alkalmazni, mivel a franciák egy nagyságrenddel kevesebbet szekvenálnak a briteknél.
 • Koszovóban márciusban +19 fő járványhalálozás volt (teljes most: 3134). G.a.h.: +4348634+1069+880+3+n.
 • Négy valóban kiváló és időszerű kérdés a long COVID-ról
 • A Kristian Andersen nevű egyén megnyilvánulásairól és egyebekről - oknyomozó cikk a víruseredetről.
 • Wow. Fentebb írtam az XD, XE és XF rekombinánsokról. Az XE, úgy tűnik, új transzmisszivitási rekordot állít.
 • Új cikk az 1889 telén indult pandémiáról, ami lehetett akár OC43-as koronavírus-világjárvány is.
 • Kiváló tanulmány Friedmann Viktortól a kínai-tajvani kapcsolatok alakulásáról a pandémia alatt. Számos izgalmas vakcinadiplomáciai történés bemutatása (pl. a Fosun Pharma/BioNTech-Tajvan tárgyalások, vagy hogy Tajvan szerzett vakcinát Paraguaynak is a kínai nyomásgyakorlást gyengítendő), többek között — a tágabb értelemben vett politikai viszonyok átfogó tárgyalása mellett.
 • A magyar egészségügyről.
 • Svájcban elkezdtek kalkulálni a long COVID költségeiről, de még messze nem elég reálisan.
 • Jó példa a vírus hosszú távú hatásainak jelentőségére - már tárgyaltuk itt korábban is, az MS és az EBV-fertőzés összefüggése.
 • Elég komoly neuropatológiai leletek SARS-CoV-2-fertőzött állatoknál. Neurondegenerálódás és -apoptózis is.
 • Hongkong: gyerekeknél 0,35%-os CFR az omikron variánsnál, persze nyilván alacsonyabb IFR mellett. A hospitalizált gyerekek 15%-ánál neurológiai komplikációk.

2022.04.04.-2022.04.17.

 • Kicsit ritkásabban tudok ide írni most, mert ezúttal angolul írok könyvet a pandémiás döntéshozatal kudarcairól...
 • New Hampshire-ből indul az újabb járvány, mármint közegészségtelenségügy terén. Az omikron variánsnál kezdték el pedzegetni tisztességtelenségviselők, hogy COVID-dal vagy COVID miatt van-e valaki kórházban, és ennek a grandiózus invenciónak most az a kifutása, hogy már csak a remdeszivirrel és dexametazonnal kezelt (vagyis akkor elég súlyos) eseteket számolják "hospitalisations" címszó alatt. 
 • A Salamon-szigeteknek még van delta járványa, és még egy új delta alvariánst is sikerült kitermelniük általa.
 • Makákók agyában Lewy-testek képződését tapasztalták vizsgálatban, melynek alapján a poszt-COVID  ritkán, de már látott neurodegenerativitás és parkinsonizmus lehetséges mechanizmusára tekintettel további kutatás lehet indokolt. Idézem: "the findings can be regarded as a warning for the risk of developing long-term neurological complications, even after an asymptomatic infection or mild disease process".
 • Sanghajban közben már eléggé forrong a nép, ebből komoly zavargás lehet. Kína betárazott élelemből alaposan, de az ellátás működtetése nem megy úgy, mint hajdanán Wuhanban. Nagyobb léptékű is a kihívás persze. 
 • Poszt-COVID emelkedett kockázata mindenféle vérrögös problémáknak, mélyvénás trombózisnak, tüdőembóliának stb. Még rendellenes vérzések is. Az emelkedett kockázat tüdőembóliánál 110 nap után is fennáltt. Egymillió páciens és négymillió kontroll alapján. Ha valaki ezek után nem érti, hogy poszt-COVID mortalitási kockázat (illetve további egészségi ártalom kockázata) van, az nem tudom, miből ért.
 • Ahogyan egy hónapja, úgy most is nézem az Egyesült Államokban a nem kimutatottan COVID-os, de tüdőgyulladásos haláleseteket, és a konzervatív (PNEU-(PNEU/COVID_AND_FLU))/1,5 képlet alapján számolható ezúttal, márciusra számolható 4294 addicionális haláleset. Az is elég figyelemre méltó közben, hogy a COVID-haláleseteknek ugyanakkor már kevesebb, mint a fele következik be tüdőgyulladás nyomán. Mindenesetre így (extra konzervatívan): G.a.h.: +4352928+1069+880+3+n.
 • Erzsébet királynőnek long COVID-ja van, állandóan kimerült a fertőzése óta.
 • Bidenék igyekeztek felépíteni Twitter-bluecheckekből egy támogató szakértői kört a járványpolitika kommunikációjának támogatására. De sok kritikát is kaptak ugyanezektől az emberektől. Néhány megállapítás: (1) Bidenék bevették ebbe a csapatba Leana Went. Ez nettó hülyeség volt, tekintettel a hölgy által terjesztett hülyeségekre. (2) Bidenék akartak boostert mindenkinek már az omikron előtt, és a szakértők leszólták őket ezért — a szakértők voltak a hülyék.
 • A dél-afrikai BA.5-ösnek 84%-os növekedési előnye van a BA.2-essel szemben, új világrekord. Hordozza az L452R mutációt, melyet a delta variánsnál hoztak összefüggésbe antitestszökéssel, a link mentén a patogenicitás/virulencia meghatározójaként említik. Mondjuk a spike térbeli konformációján múlóan alakulhat pl. az antitestszökés, ill. egy epitóphely sorsa máshogyan, nem csak szekvenciák rendeződnek át. Lehet, hogy belekerül néhány hónapba, de csúnyán vissza fog még jönni ez a járvány.
 • Kínai tanulmány: Az omikronhoz talán ember-macska-egér-ember láncon át érkeztünk el. Itt is megerősítve, hogy a wuhani ősvariáns nem tudott mACE2-re csatlakozni hatékonyan, az omikronok viszont nagyon is; sőt omikronék a cACE2-höz is hatékonyan kötődnek, macskáknál. Ez is baromi érdekes, a mACE2-re dokkolás molekuláris alapjáról: "Two major states were observed for both BA.2-mACE2 and BA.1-mACE2 complexes, in which the spike trimer binds to one or to two mACE2. In the first state, one RBD is in the open up position with mACE2 binding, and the other two RBDs are in the close down conformation without mACE2 binding. The second state is with two RBDs in the open up position with mACE2 binding, and the third RBD is in the close down position without mACE2 binding."
 • A hongkongi környezet ideális volt a BA.2-es intrinzikus tulajdonságainak felméréséhez, és természetesen az jön ki, hogy oltatlanul és korábban fertőzetlenül ez wuhani szintű kórokozócska.
 • Májgyulladás gyerekeknél. Ismeretlen etiológia. Esetek Alabamában, az Egyesült Királyságban (74), Spanyolországban, Dániában, Hollandiában. Hét gyereknek májátültetésre volt szüksége (ebből hat az Egyesült Királyságban). Adenovírus 41-es szerotípus jelenléte az Egyesült Királyságban 50%-nál, plusz az alabamai esetek felénél, hepatitisz A, B, C és E vírusok kizárva. Főleg 2-5 éves, korábban egészséges gyerekek (plafon: 7 év a spanyoloknál). Sárgaság, hányás jött ki tünetként a kórházba kerülést megelőzően. Egyértelműen több eset a szokásosnál. Keringetett elméletek: toxin vagy korábbi fertőzés miatt legyengült szervezetben helyzetbe hozott adenovírus? Tekintve, hogy mik keringenek a világban, ez akkor vagy poszt-COVID, vagy fertőzött csokitermék lesz. Mivel a BA.2-es alvariánsról anekdotikusan hallottam már, hogy a májat különösen megviseli, én az előbbit keresgélném prioritással, főleg mivel a bakteriális fertőzést kizárták láz hiánya és vérmarkerek alapján a legtöbb esetben.

2022.04.18.-2022.05.01.

 • Gyermekek között hepatitiszes esetek most már Izraelből is jelentve. (Lásd az utolsó bejegyzést az előző hét végéről, vastag betűkkel.)
 • A rekombinánsok kora, semmi kétség. Fejlemények Dél-Koreából. "XE and XM are subvariants resulting from the recombination of genes from the existing Omicron BA.1 subvariant and the so-called “stealth” BA.2 subvariant. They are among 17 recombinants with confirmed lineages to date, which range from XA to XS (not including XI or XO)." ---> LOL: Xit már megint kihagyták a felsorolásból :))))
 • Az embereknél megfigyelt poszt-COVID diabétesz témakörben macskák szolgáltattak további bizonyítékokat ebben a vizsgálatban.
 • Kínában már a himnusz első sora is túl rázós, annyira pattanásig feszült a helyzet.
 • A halottakat persze nem számolják, amivel a saját intézkedéseik jelentőségébe vetett hitet is alááshatják, de hát ez van, amikor kretén politikusok kezében az irányítás. Sanghajban alig van haláleset, miközben pedig... persze, hogy volt jó pár: "According to family members of residents at the Shanghai Donghai Nursing Home, at least 27 people have died at the facility in recent weeks after testing positive for Covid." Kínában persze az is alap, hogy egy ilyen cikk után megkeresik majd az említett intézményt a hatóságok, ilyesmire mindig jut energia. A családtagokkal is folyamatos a "kapcsolattartás". Idézem: "One man said his mother died at the nursing home and he was offered Rmb15,000 ($2,350) in compensation, but that in return he had to delete complaints on social media." G.a.h.: +4352955+1069+880+3+n.
 • Kanada, New Brunswick, 2021. szeptember-október (a delta hullám idején). 423 fő többlethalálozás, ebből 218 fő többlethalálozás a 45 év alattiak között, miközben csak 70 fő járványhalálozást regisztráltak.  +353 fő számolok. G.a.h.: +4353308+1069+880+3+n.
 • Sanghaj nem old, hanem szigorít.
 • Egy kohorszos vizsgálat, COVID vs. influenza. Fiatalabb COVID-kohorsz tovább kórházban, magasabb mortalitással a 2017-2019-ből merített influenzás kohorsznál.
 • 505 napig is lehet COVID-pozitívnak lenni.
 • Észak-Karolinában is találtak akut hepatitiszes gyermeket, kettőt.

2022.04.25.----

 • Update "ismeretlen etiológiájú akut hepatitiszes esetek" témában. 169 eset gyermekek között, 11 ország, március 31. óta. 17 esetben májátültetésre került sor, és egy eset már halállal végződött. A 11 ország: UK, USA, Hollandia, Dánia, Belgium, Spanyolország, Izrael, Románia, Franciaország, Olaszország, Írország. Magas transzaminázszint. Az esetek 16%-ában SARS-CoV-2-pozitivitás, ebből négynél szekvenálás nyomán BA.1 és BA.2 fertőzése. 40/53 esetnél találtak Adenovírus F41-et, de nem magas vírusszámmal. Sárgaság, hányás, hasfájás az esetek többségében. A különös, hogy mindez egészséges gyerekeknél történik. Máskülönben az AdV F41 gyakran fordul elő pl. őssejt-átültetetteknél. Burok nélküli, kettős szálú DNS-vírus. Kieg.: 2 eset Ausztriában is. És még egy kis olvasmány: SARS-CoV-2/COVID és májgyulladás.
 • A brit sajtó propagandahadjáratba kezdett, miszerint a májgyulladásos esetek a lezárások miatt vannak, mert közben nem fertőződtek eleget a gyerekek. Amikor a tudománytalanság csapját ezek kinyitják, már tudni, hogy az ellenkezője az igaz, kb. mint a Kremlnél. És íme. Izraelből, az ottani esetekről. Idézem: "After we ruled out all the various possibilities, the common denominator in all the cases we found was that all had come down with the coronavirus around three and a half months before the infection appeared". Szóval innentől intenzíven figyelünk.

Folyt. köv. új bejegyzésben április 27-től.

6 komment

Koronavírus: A világjárvány harmadik éve, bevezetés

2022.01.02. 18:34 :: Marton Péter

Előzmények 2020 januárjáig visszamenőleg itt (l. a listát a vonatkozó bejegyzés elején) és itt (a legutóbbi).

Bevezetés. Fontos tanulmány kínai kutatóktól az omikron variánsról. Elég sok embernek sok munkája van benne, megkockáztatom, hogy a megnevezett szerzők mellett/mögött még sokaké, és látszik, hogy gyorsan akartak eredményeket, melyek már meg is jelentek a Journal of Genomics and Genetics folyóiratban (és ehhez a belső kínai cenzúrán is át kellett vitorlázniuk, ami 2020 eleje óta szűr minden tudományos publikációt a SARS-CoV-2-vel kapcsolatban). Kiemelek és kommentálok is alább.

 • Az omikron nagy biztonsággal megállapíthatóan egerekről került vissza emberekre (valamilyen körülmények között — úgy, hogy még egy 2020-as SARS-CoV-2-variáns volt ehhez a gazdaváltást megelőzően az előd).
 • Az emberi járvány kitörése előtti (az említett elődhöz képest értelmezett) mutációk spektruma nagyban eltérő az emberi járvány Gautengben észlelt kitörését követő mutációkétól.
 • ... és amellett nagyban eltér a SARS-CoV-2 emberi mainstream mutációs spektrumától is, méghozzá kifejezetten olyan módon, ami emberi sejtekben jelentkező hatásoktól való mentességet jelez, így pl. mentességet a reaktív oxigénfajtáknak (ROS) való kitettségtől, mely az emberi sejtekben G>U cserélődéseket valószínűsít a vírus RNS-ében.
 • A tanulmányból mellékesen az is látszik, hogy rekombinációk már az omikronnal is történtek a gautengi kitörés óta, és hogy az emberi szervezetben gyorsan változni fog az omikron képe újra. Talán visszaváltozások is elképzelhetők. (Például érdekes, hogy mi történik a TMPRSS-2/FCS-független, endocitózisos, katepszinfüggő sejtbe jutással.)
 • Érdekes kérdés, hogy mi magyarázza az omikron esetében a mutációk nagy fokú koncentrációját a tüskefehérjében, illetve azon belül is az RBD-szakaszban (receptorkötő domén). A SARS-CoV-2 emberi mainstreamen belül nem tér el ilyen mértékben a nem a tüskefehérjét érintő mutációk aránya a tüskefehérjét érintőktől.
 • Hasonló kérdéseket vet fel a nem-csendes mutációk szokatlan nagy aránya a csendes mutációkhoz képest (26 vs. 1).
 • = Ha mindez természetes módon állt elő, az egerek mACE2 receptorához adaptálódás részeként, akkor egyrészt meg kell keresni az állati rezervoárt odakinn, másrészt feltételeznünk kell, hogy hasonló "inverz zoonózisok" bekövetkezhetnek a jövőben is. Állati rezervoár hiányában viszont el kell gondolkodni, hol találhatók még (meg)fertőzött egerek. "Kicsit" belerondít sajnos a képbe, hogy mostanra az emberiség világszerte pottyant omikron-vírus-RNS-t, és közte talán replikációkompetens vírust is, a szennyvízbe. To rat populations: WE APOLOGISE FOR THE INCONVENIENCE.
 • Kieg.: mint arról kommentben már @Girardelli is szót ejtett, az omikronnál joggal vetődik fel, hogy külön alfajként tekintsünk rá, és a betegséget egyesek már COVID-21-ként emlegetik (jan. 4-i állás szerint még nem konszenzusosan), hogy világosan megkülönböztessék.

Sok minden történik jelenleg a világban, egészen vagy részben, közvetlenül vagy áttételesen a járványhoz kapcsolódóan. Annyit biztosan ki merek jelenteni, hogy 2022 is meglepetések éve lesz. Újabb inverz zoonózisok? Szignifikáns rekombinációk? Laborbaleset (amilyen pl. a tajvani is volt tavaly)? Újabb sikeres variánsok felbukkanása a SARS-CoV-2 emberi mainstream delta ágának tovább-evolválódásából a már látott módon? Vagy felbukkanhatnak akár más kórokozók is 2022 folyamán? És mit tesznek majd hozzá a természet felforgatóképességéhez az emberek? Lesznek meglepetések, az biztos. Ha a felsoroltak közül egyik sem történne meg, az lenne a legnagyobb meglepetés.

2022.01.03-2022.01.09.

 • Oltások és fertőzések — idővel csak összeraknak a kórházi kezelés szükségétől óvó védelmet sokaknál, a T-sejtes immunitáson keresztül, az újabb variánsokkal szemben is, még az omikronnal szemben is (tanulmány).
 • Kiváló cikk arról, honnan eredt a "5-micron particles contained by 3-to-6-feet physical distancing" alapfeltételezés, ami miatt a "cseppfertőzést" (és a kézmosást és nálunk pl. a másfél méteres távolságtartást) erőltette jó pár szakmai autoritás (a WHO-tól az NNK-ig), szemben az aeroszolos terjedés tényének elismerésével. Persze ennek oka volt az aeroszolokból következő intézkedések kerülése is.
 • A SARS-CoV-2-vel kapcsolatban mindenki a halálozáson keresztül számolja a betegségterhet (és az elvesztett életéveket), pedig a long COVID figyelembe vétele még rózsaszínű számítások mellett is hasonló nagyságrendű tételt dob oda minőségiéletév-veszteség tekintetében, mely a nőket érinti különösen.
 • Már utaltam erre a variánsra korábban (B.1.640.2), kameruninak, másutt kongóinak mondott eredettel, Dél-Franciaországból. Az észlelése felment. 46 mutáció, de hogy evolúciósan sikeres lesz-e, az egy másik kérdés, ahogy ezt az ukrán AY.122-esnél is elmondtuk. De érdekes azért, hogy ennek az észlelése dec. 13. és jan. 1 között állítólag 323-ról 952-re nőtt. A forrásban egyelőre kételkednék, mert francia virológusok mondják, hogy nekik nincs ilyen jó adatuk. A deltával mindenesetre kompetitívnek tűnik.
 • Ausztrália (NSW) is eljutott arra a szintre, hogy víruspozitívan dolgoznak ápolók, jobb híján.
 • Immunkompromittáltak kohorszvizsgálata, JAMA. (Kondíciók bevonva, pl.: HIV, szklerózis multiplex, reumatoid artritisz, szervátültetés után). Az oltások segítenek nekik, de ezzel együtt is az áttöréses fertőzések náluk gyakoribbak és több a súlyos eset (itt 3,3% körül); az áttöréses fertőzés a szervátültetetteknél különösen gyakori volt.
 • Amikor elkezdenek özönleni a betegek, és fogalmunk nincs, ki deltás és ki omikronos, fogalmunk sincs, kit kell kezelni COVID-19, kit COVID-21 protokoll szerint. Utóbbiba pl. nem tartozhat bele a mAb-kezelés, mert értelmetlen. Emlékeztetőül: Bidenék COVID-stratégiája az elnökválasztási kampányból, a tudományos-fantasztikus irodalom jelentős alkotása.
 • Az átlagos médiamunkásoknak üzenek ezen a ponton, ha van értelme így. Ha továbbra is azt mondjátok, hogy "az omikron esetében enyhébbek a tünetek", anélkül, hogy hozzátennétek valami olyasmit legalább, hogy "átlagban enyhébbek a tünetek", ha már (két év után...) zéró fogalmatok van egy szisztémás betegség mibenlétéről, vagy hogy a halottak nem enyhén halottak, felelősök lesztek azért, ami jön. A tesztkapacitások kimerülése (nagyon gyorsan), kórházak megtelése, az eü. személyzet lefertőződése, a nem-COVID eü. ellátás leállása, gyerekek minden korábbinál nagyobb számban a kórházban stb. És, mint az amerikai esetben, fentebb, itt sem lesz róla fogalmunk, hogy ki deltás és ki omikronos. Ez a nagy "enyheség" jön ide is, hamarosan.
 • Kínából szinte biztosan hamis esetszámok jönnek. Xianban összeomlott a polgárok fertőzöttségi státusát követő digitális rendszer, újabb városokban jelennek meg lezárások.
 • Közben 2021 decemberében még mindig "Redacted" bejegyzésekkel hoznak csak nyilvánosságra dokumentumokat egy járvánnyal kapcsolatban egy egészségügyi szervnél. Mi ez, ha nem annak beismerése, hogy nagyon gáz dolgok zajlottak Wuhanban és másutt is? (És ebből következik, hogy valószínűleg zajlanak is, továbbra is.)
 • Emlékeztetőül: a COVID miatt vetélések is történnek. (G.a.h.: +3901185+1068+879+n.)

Intenzív osztályok telítettségének alakulása az Egyesült Államokban. Közben még komoly emberek is azt feszegetik, hogy de az itt szereplők COVID miatt vagy COVID-dal kerültek-e a kórházba. Érdemes észrevenni, hogy ha ez szempont, akkor ez nyilván a múltban is számítana, nem csak most + hogy igen érdekes jelenség lenne, felettébb valószínűtlen, ha az emberek pont járványhullámgörbe-alakzatban kerülnének az intenzív osztályra egyéni életük különálló eseményei miatt. 

icuuse.jpg

 • Egy nagyon csúnya long COVID eset. Sajnos tudni lehet már, hogy a központi idegrendszer maradandó érintettsége is lehet az ilyen problémák forrása. És innen jutunk el egy másik, még csúnyább esethez, aki 13 hónap után feladta. És még egyhez. Kieg.: és itt van egy újabb eset. (G.a.h.: +3901185+1068+879+3+n.)
 • Auto-antitestek nőknél és férfiaknál, eltérő mintázatok, akármilyen lefolyású COVID után.
 • Egy új-zélandi miokarditiszes haláleset Pfizer után. (G.a.h.: +3901185+1069+879+3+n.)
 • A francia Bogdanoff fivérek néhány napon belül mindketten elhunytak COVID-ban. Mérés szerint 190 feletti IQ-juk volt, és azon kívül oltatlanok voltak. Többek között erről az ügyről ismertek, ahol, ha minden igaz, nem szándékosan, bemutatták, mennyit ér a "standard peer review process" pl. a kvantumfizika területén.
 • Ugyanerre a sorsra jutott egy aktív oltásellenes politikát folytató kaliforniai republikánus politikus, 46 évesen.
 • Bulgáriánál 0,8% többlethalálozást jelez az Economist (mármint hogy a populáció 0,8%-át teszi ki a többlet!), utánanézek. A bolgár káeshá "természetesen" hülyén számít: 2021-et 2016-2020-hoz hasonlítja, hogy 2020 csökkentse a különbözetet. Itt van táblázat nemhülye módszerrel (2020 és 2021 is 2016-2019-hez képest nézve) az Eurostattól. Eszerint 2020. július-december volt kritikus időszak, gyanús réssel 2021. januárban, miután 2021. februártól ismét végig jelentős többletek jöttek.
 • Xianban nem lehet bejutni teszt nélkül kórházba, és emiatt kint rekedhetnek életveszélyben lévők. Jelentések egy szívmegállásról és egy vetélésről ezzel kapcsolatban. (G.a.h.: +3901186+1069+880+3+n.)
 • Izraelben a várakozásoktól elmaradó eredmények a második booster után. Ötszörösre emelkedő, majd eredeti szintre visszaálló antitest-szint (és az antitest az ugyebár nem mind nAb (neutralizáló), ami az omikronnál fokozott jelentőséggel bíró megfontolás).
 • Erről a cikkről korábban lemaradtam, a COVID és vetélés kockázata, review.
 • 115 ezer amerikai kórházban január 6-ára. 
 • Miután másfél hónapon át zajlott a néphülyítés, hogy az omikron "enyhe", a WHO végre állást foglalt ez ellen. Közben viszont máris sikerült összehozni egy kisebb tömegkatasztrófát, és lesz ez még nagyobb is. "Talán" nem volt egészen megalapozott a dél-afrikai szintű adatszolgáltatás minőségére alapozni a prognózisokat. Lásd ezt a tweetemet is.
 • Közben lehet már hallani, hogy az omikronnál a D-dimer szintje magasabbra megy, mint az eddigi fertőzéseknél. Természetesen ugyanúgy szisztémás a betegség, mint eddig. És oltatlanokat küld kórházba és a temetőbe főleg továbbra is (akikkel az enyhébb lefolyással fertőzött oltottak helyzete elhitethette mostanra, hogy nincsenek veszélyben). És gyerekek nagyon-nagyon sokan kórházba kerülnek
 • A veszettség elleni oltást visszautasítók halálozási aránya 100%-os, továbbra is. Valahol ezek a szerencsétlen emberek is a mostani járvány áldozatai, hacsak nem még korábban főzte meg az agyukat az antivaxer propaganda.
 • Indiában számoltam eddig 1674044 fő addicionális halálozást (a hivatalos adat ötszöröseként, még tavaly nyáron). Csakhogy eszerint a tanulmány szerint a helyes szorzó hatszoros-hétszeres, és a teljes járványhalálozás mostanra 3,1 és 3,4 millió közöttire tehető. Konzervatívan maradok az ötös szorzónál, és az utolsó figyelembe vett állástól a 2021 végéig hivatalosan meghaltak számát (481770-418511) szorzom ezzel, hogy kiegészítsek (63259x5=316295). (G.a.h.: +4217481+1069+880+3+n.)
 • Önterjesztő vakcinavírusok kutatása felpörgőben. Még ez kellett, hogy a virológiától igazán biztonságban érezhessük magunkat.
 • Franciaországban az omikroncunami a delta mellett van jelen, nem helyette. Tanulságos. Így néz ki: a piros az omikron, a delta a szürke (és a abban a szanaszét mutálódott dél-franciaországi szörny is benne van).
 • deltaomicronparallelepidemics.jpg
 • Az omikron immunszökő képessége gyönyörűen kimutatva egy dán tanulmányban, mely az egy háztartáson belül élő kontaktok között mutatta ki, hogy "Unvaccinated potential secondary cases experienced similar attack rates in households with the Omicron VOC and the Delta VOC (29% and 28%, respectively), while fully vaccinated individuals experienced secondary attack rates of 32% in household with the Omicron VOC and 19% in households with the Delta VOC." És ebből az is következik, hogy "the rapid spread of the Omicron VOC primarily can be ascribed to the immune evasiveness rather than an inherent increase in the basic transmissibility." Komment: emellett persze a generációs időnek is nagy jelentősége van: rövidebb inkubációs idő, hamarabb fertőzővé válás, és így tovább.)
 • Amíg a SARS-CoV-2 nem mutálódik sokkal tovább, a rengeteg fenntartások nélkülien sajnálatos áldozat mellett garantáltan elintéz (fenntartásokkal sajnálatosan) pár megélhetési néphülyítőt is, íme, még egy eset.
 • Az elmúlt három hónapban nagy számban haltak meg fókák Dél-Afrikában :( A nyilvánvalóan felvetődő lehetőségek miatt két forrás: egy felületesebb latolgatás a fókák fertőzhetőségéről; és egy komolyabb tanulmány az ACE2 receptor profiljáról számos faj áttekintésében, ahol sajnos a fókák nem jelennek meg, ezért csak rendszertanilag lehet spekulálni, hogy a fertőzésük nem lehetetlen, de nem is a legvalószínűbb.
 • Figyelemre méltó részlet az aktuális brit jelentésből: "antibody prevalence among blood donors aged 17 years and older in England was 22.7% (95% CI 22.0% - 23.5%) using the Roche N assay and 98.4% (95% CI 98.1% - 98.6%) using the Roche S assay for the period 4 October to 28 November". Vagyis szeropozitivitás nukleokapszid elleni antitestekre 22,7%, tüske elleniekre 98,4% a brit populációban. Két fontos dolog látható ebből: (1) a jelen körülmények között az eredeti wuhaninál gonoszabb vírus is enyhébbnek tűnik, mivel nem immun-naiv populációval találkozik; (2) N elleni antitestje azoknak van, akik a fertőzésen estek csak át, és egyébként oltatlanok (hacsak nem pl. Sinopharm-vakcinát kaptak, mint egy Dubajba repdeső britek). Ha ez csak 22,7% (aminél hanyatló immunitásra, és a potenciálisan hiányzó antitest-reakcióra tekintettel a csak a fertőzésen átesettek aránya persze lehet magasabb is), akkor lehet számolgatni, mi lett volna a nyájimmunitás korlátlan kergetésének az ára a vakcináció megkezdése előtt.
 • Ciprusi variáns? Deltakronként emlegeti helyi forrás. Monitorozzuk. Itt van róla egy másik forrás is. Beszélnek delta/omikron koinfekciókról is, szóval kissé zavarosak ezek a hírek.
 • 133 ezren kórházban az USA-ban.
 • Omikronnal fertőzöttek fertőzőségének megítéléséhez (Japánból): "The amount of viral RNA was highest on 3-6 days after diagnosis or 3-6 days after symptom onset, and then gradually decreased over time, with a marked decrease after 10 days."

2022.01.10-2022.01.16.

 • A Sotrovimab még egész jól működhet a mAb-kezelések közül. Neutralizál in vitro (háromszoros adagban), persze klinikailag is tesztelni kell még.
 • Boston, NY, Chicago. A halálesetek számának a trendje követi az esetszámok trendjét, a szokásos háromhetes késéssel, menetrend szerint.

sarscov2_omicron_ny_boston_chicago.jpg

 • Sajnos a boosterek nem ígérkeznek tartósan hatásosnak az omikron általi fertőződés ellen — bár ezt nem szabad összekeverni a kórházba kerülés és egyebek kockázatával, amit a felerősített sejtes immunválasz is csökkenthet, ennél jelentősebben. A kritikus rész: "Boosters were 55% to 70% effective at preventing infection at weeks five to nine, and 40% to 50% effective 10 weeks after receiving the shot".
 • New Jersey-ben tegnap két gyerek halt meg COVID-ban.
 • Az Egyesült Államokban többen vannak kórházban jelenleg, mint a járvány során eddig bármikor (140000+ fő). Az amerikai CDC közben kanadai utazástól óvja az amerikaikat, de abban nem biztos, hogy N95-ös maszkokat kellene javasolni mindenkinek. Egyre nehezebb mindezt balesetként értelmezni, de aztán eszembe jut, hogy az emberi hülyeség határtalan — így annak hivatali megnyilvánulása is.
 • Mielinvesztés, az agyban, akár enyhe lefolyás után is.
 • Repubék az amerikai Kongresszusban kiadtak pár dokumentumot Fauciék és más tudósok 2020. februári konzultációiról. Ezekből is látszik, hogy többeknek a laborbaleset volt az első gondolata.
 • Egy immunológiai tanulmány, mely az újrafertőzés elleni védelemben a humorális (antitestes) választ találja fontosabbnak fő konklúzióként. Namármost ennek nagy jelentősége lenne, de a tanulmány egyes eredményei ellentmondásosak. Pl.: van olyan eredmény is, miszerint "cellular immunity is sufficient for viral clearance in the setting of acute infection", és olyan is, miszerint "either humoral or cellular adaptive immunity on its own is sufficient for viral clearance during a primary infection". Ráadásul ezek összefüggő dolgok. A CD4+ és a CD8+ T-sejtekneknek is van jelentősége a tüske ellen generált antitestek titerének szempontjából. Imjunálödzsi iz hárd, illetve el fogom én olvasni ezt a cikket még rendesebben is.
 • Gyerekeknél is emelkedett a diabétesz kockázata COVID után.
 • A COVID zsírmájhoz is vezethet, legalább a kórházat megjártaknál, annak kifejezetten poszt-COVID válfajaként ("specific PACS-cluster phenotype").
 • Január 13-ára 150 ezer amerikai kórházban.
 • Magyar részvétellel új denevérhang-adatbázisról publikáció. Itt lehet hallgatni magukat a denevéreket, ez az adatbázis. Persze jó fülek kellenek hozzá ;)
 • Egyes spanyol szociopaták közben olyan új COVID-monitorozásról álmodoznak, ahol már nem is monitorozunk, mert minek. Csak zavarba ejt minket az a sok halott. Halkan megjegyzem, hogy már csak a long COVID miatt sem vállalható erkölcsileg a tesztelés elengedése. Orvosi vagy közegészségügyi indokoltsága a tesztelés elengedésének nincsen, ez kizárólag arról szó, hogy ez elhalálozók csendben halálozzanak el, hírverés nélkül.
 • Dél-Afrikában december 5. óta 12439 fő halálozástöbblet volt, ennek a felét konzervatívan is felszámíthatjuk járványhalálozásként. (G.a.h.: +4223700+1069+880+3+n.)
 • Közben a napnál is világosabb, hogy a dél-afrikai omikronos kitörés Eastern Cape tartományban kezdődött, és erre bizony én mutattam rá a világon először. Ha ez valakit érdekel. Ábrához fűzött magyarázó jelzések by me. Utóbbiakra copyright. Ami kell.

easterncape2.jpg

 • Long COVID esetében 8 hónap után is fennálló immunzavar. "Patients with LC ... lacked naive T and B cells".
 • A COVID a biológiai életkort is előrepörgetheti, a génexpressziót szabályozó CpG-szigetek szekvenálása és telomérrövidülés kimutatása alapján.
 • Miután a CDC jelentette tavaly novemberben, hogy COVID miatt négyszeres a vetélési kockázat nőknél, egy vizsgálat most érintett nők esetében a vérből és a méhlepényből is kimutatta a vírust.
 • Újabb eredmények arról, hogy sok szklerózis multiplexes eset hátterében szükséges, de önmagában valószínűleg nem elégséges okként EBV-fertőzés állhat (Epstein-Barr vírus). Mindez azért is sok figyelmet kap, mert van nem kevés aggodalom a SARS-CoV-2 hosszú távú neurológiai hatásait illetően. Én pedig hozzáteszem korábbi elméletemet, hogy a SARS-CoV-2, pláne, ha kiüt egy csomó immunsejtet, aktiválhat perszisztáló EBV-fertőzést különféle kihatásokkal.
 • Lengyel forrás szerint a lengyel járványhalálozás duplája lehet a hivatalosnak. Tavaly év végén Varsóban, egy konferencián hallottam ottani kutatótól, hogy az is problémájuk, hogy országos szinten nincs igazán működő rendszere az adatok összesítésének. Ha valaki nyers összehasonlítást csinál a hivatalos adatok alapján, náluk 2,5-ször annyian haltak meg, pedig 3,2-ször annyi esetük volt, mint nálunk. Ha megnézzük a halálozástöbbletet az elmúlt 18 hónapban, ott 139086 fő adódik. A kétszerezés nekem mindenképpen túlzásnak tűnik, de ismerve a lengyel problémákat, a többlet felével lehet számolni konzervatívan addicionális halálozást. Eddig figyelembe vettem már tőlük 34754 főt hasonló alapon, úgyhogy többlet/2-ből ezt levonom (=34789). (G.a.h.: +4258489+1069+880+3+n.)
 • Beígértem, hogy utánanézek a bolgár halálozástöbbletnek is. 49150 fő a halálozástöbblet ebből az ábrából (a bolgár KSH-tól) konzervatívan számolva. Addicionális járványhalálozásként ebből 24575 főt számítok. Abból pedig lejön a már figyelembe vett 9348 fő (+15227). (G.a.h.: +4273716+1069+880+3+n.)
 • A sokszorosan átfertőzött Iránban is meghaltak az első szekvenáltan omikronos betegek, hárman.
 • Lengyelországban sem csupa öröm járványügyi tanácsadó testületnek lenni, lemondtak.

2022.01.17.-2022.01.23.

 • Kínában az állami propaganda szokás szerint külföldről eredezteti a vírust, importált gyümölcsből, vagy éppen a kanadai postából. Namármost én elég öreg vagyok, hogy emlékezzek a kanadai postás poénokra a South Parkból. Azok tényleg veszélyesek.
 • Az Egyesült Államokból ma láttam az első említést kórházon kívül elhalálozó infarktusos betegről, nem jutott be. És közben Izrael is megérkezett az eü. rendszer összeomlásának szélére. DON'T LOOK UP.
 • Komoly kérdések a triázs körül az USA-ban. Az oltatlan, dohányzó, túlsúlyos 24 éves kapja a szűkös gyógyszereket, helyet a kórházban stb., vagy az oltott 84 éves?
 • A Moody's szerint a kínai eliminációs stratégia veszélyezteti a beszállítói láncokat. Vajon abba belegondoltak, hogy ha Kína eleresztené az omikront, az mit jelentene ilyen szempontból? Pekingben amúgy eszkalálódik a helyzet ezzel együtt is.
 • Mi mutathatná Hongkong politikai helyzetét jobban, mint hogy most már onnét is jön ilyesmi... Importhörcsögöktől paráznak éppen.
 • Közben már megint pörögnek az események orosz-ukrán vonalon, az oroszok Belaruszban gyakorlatoznak, és így már két határszakaszon is felvonulnak.
 • Az omikron igazából egy népes család rengeteg variánssal, és a BA.2-es (21L) vonal láthatóan jön felfelé — akárha transzmissziós előnye lenne, olybá tűnhet. Egy rakás eltérő aminosav-cserélődés jellemzi (38 közös az omikron BA.1/21K-val, 27 saját azon felül; a legtöbb újítás az ORF1ab génben), ugyanakkor hiányzik itt az S-célgénbuktát előidéző Δ69-70 törlődés, és így nem lehet relatíve olcsón kiszúrni sima PCR-teszt révén. Így néz ki az evolúciós/filogenetikai fa. Nem is tudom, miért ne nevezzük ezt helyből új variánsnak úgy, ahogy van. Ez nem egy alvonal. Az egerekhez alkalmazkodott vírus a reverz zoonózis után olyan gyorsan mutálódott a vissza-alkalmazkodás jegyében, ahogyan arra számítani is lehetett, mint az alábbi ábra mutatja.
 • sarscov2_evolutionarydispersion.jpg
 • A BA.2-est nálunk egyelőre nem fogják kiszúrni, mert Müller Cecíliáék úgy mondják az NNK részéről, hogy "előszűrést végeznek, PCR-technikával, és azok a minták, amelyek gyanúsak az omikron változatra, beküldésre kerülnek a Nemzeti Népegészségügyi Központ vírusreferencia laboratóriumába, ahol a vírus teljes genomjának a vizsgálata történik". Megfejtem: a tájékoztatás azt fedi, hogy SGTF-et keresnek a mintákban (S-célgén detektálásának hiánya), és abból következtetnek omikronra ("gyanú"), ez viszont csak a BA.1-hez vezeti el őket. A BA.2-t így nem találják meg.
 • A COVID során keletkező antitestek nem fukózosodottak, a vakcinák nyomán keletkezők viszont igen, és ezek szerint az eredmények szerint ez kedvező irányban immunszabályoz: kevésbé gyulladáskeltő hatású.
 • Cseh folkénekes, elhunyt COVID-ban. Ellentétben a férjével és a fiával, oltatlan volt. Mikor előbbiek betegek lettek, tudatosan igyekezett megfertőződni, hogy legyen védettségije végre. Enyhének érzett megbetegedés után már úgy érezte, jobban van, mikor hátfájása támadt, és aztán megfulladt. Vélhetően tüdőembólia, és ilyenformán a COVID okozta vérrögök sokadik áldozata. Sokan ezek közül rejtve maradnak, mondani sem kell.
 • Vérröghorror, cont'd. Erős idegzetűeknek. "Rivaroxaban treatment was started with the dosage of 15 mg twice a day. Two months after starting the treatment, patient's symptoms were completely disappeared". Hogy milyen tünetek? Ehhez kell olvasni.
 • Egy elég ütős elmélet a MISC kialakulásának mechanizmusáról, és mitől van ez, miközben a gyerekek immunrendszere jellemzően alulreagál. Alulreagálás a növekedési fókusz miatt > perszisztálás > szivárgó bél szindróma > szuperantigén-stimuláció az immunrendszernek > hiperinflammatio.
 • Az Egyesült Államokban pár napja meghalt egy ember New Mexicóban, mert a szívinfarktusával nem tudták ellátni sehol. Vajon hányan haltak meg elérhetetlenné vált ellátás miatt olyanok, akikről nem szólnak a hírek? (G.a.h.: +4273717+1069+880+3+n.)
 • Mindig mondtam korábban is, attól, hogy az aeroszolos terjedés dominál, lehet azért kontakt-transzmisszió is. A wuhani óta bejött összes VOC környezeti stabilitása javult egy preprint szerint az eredeti szinthez képest.
 • 11/1000 minta szarvasmarháktól Németországban szeropozitív volt SARS-CoV-2-re. Most vagy egy BCoV-ot sikerült benézni keresztreaktivitás miatt, vagy bővült az állati hordozói kör.
 • CRS-anyag a GOF-kutatásokról. Nem naprakész, ciki.
 • Indiában robbanóban az omikron, és már hiány van reagensekből, nem fog menni a szekvenálás. Készülhetnek az új variánsok, tágul a felderítetlen replikációs tér. 
 • Hongkongban közben most már komolyabban veszem, hogy a Hollandiából importált hörcsögök deltát terjesztettek, mert egymástól független vásárlások nyomán is volt fertőzés, mint azt feltárta a kontaktkutatás.
 • sarscov2_hongkonghamstercluster.jpg
 • Lazítanak közben a britek, az írek stb. Nehogy már a BA.2-es ne kapjon tisztességes lehetőséget a szétterjedésre.
 • Nápoly környékén egy új BA.1-es alvonal is gyors növekedésnek indult közben, versenyezhetnek hamarosan a BA.2-vel, amelyik közben nagyon gyorsan terjed északon. Jó ég. A rekombinációs időszak ebben a pandémiában még el sem kezdődött igazán.

2022.01.24-2022.01.30.

 • Jó példa arra, miért van az amerikaiaknak már rég egymilliónál több halottja. A CDC heti összesítéseit át lehet nézni, és látszik belőlük, hogy tüdőgyulladásos halálesetből mindig több van, mint COVID+tüdőgyulladásos halálesetből, miközben a különbözetnek csak egy kis töredékét teszik ki az influenzás esetek. Úgyhogy február közepén számolok majd plusz tételt a (PNEU-COVID_AND_PNEU-FLU)/1,5 konzervatív képlet alapján januárra (1-2 hetes "lag" miatt csak akkor, addig ugyanis nőnek a számok), illetve azt követően havonta folyamatosan majd. Visszatekintve ez a megközelítés 2021 decemberében +7966 halálesetet jelez. (G.a.h.: +4281682+1069+880+3+n.)
 • Mellrák-remisszióban lévő páciens dialízisre szorult volna Idahóban, de a COVID-betegek miatt nem jutott neki hely. Meghalt. Akárcsak egy korábbi New Mexico-i esetnél, itt is kérdezzünk rá, hány ilyen eset lehet még? (G.a.h.: +4281683+1069+880+3+n.)
 • Friss tanulmányok. Az újrafertőződés szerológiai markerei rézusz majmok vizsgálatából. A transzmissziós üvegnyak fertőzéseknél. Néhány virion ("1-3") elég lehet. De még így is átadódnak, és a későbbi terjedésben fixálódhatnak "minority iSNV-k", azaz nagyon alacsony kisebbségben lévő "intra-host single nucleotide variants" (gazdán belül kialakult, egy nukleotid lecserélődésével létrejött variánsok). Korábbról itt van egy másik tanulmány is ebben a témában. Azért elképzelhető, hogy alulbecsülik a transzmissziós üvegnyakat.
 • Meglepően szofisztikált antivaxer információs művelet komplett legendával.
 • Ennyire sok embert fertőz újra az omikron. Vagyis hát a BA.1. Az elhalálozás kockázata pedig újrafertőződés nyomán is fennáll - a brit variáns idejéből származó adatok szerint 61%-kal csökkent a halálozás kockázata. Azaz messze nem nulla.
 • Etikai dilemmák... Lehet-e szervrecipiens az, aki nem oltott? Olyan-e ez, mint amikor alkoholistának nem adnak új májat, vagy nem?
 • Itt már korábban jeleztük, a döntés ezt tükrözi - az omikronnal fertőzötteknél nem működik a mAb-terápiák egy része, ezt tükrözi a döntés a Regeneron és az Ely Lilly mAb-termékekről.
 • Nem csak az epitóp-szájtok mutálódása (antigéncsuszamlás) tehet hatástalanná antitesteket — ez a tanulmány pl. az E406W "alloszterikus" hatását mutatja ki, mely olyan módon alakítja át a proteinszerkezet konformációját, hogy ezáltal az epitóphely nehezebben felismerhetővé válik.
 • Mukormikózisos esetek legnagyobbrészt Indiában fordultak elő, de ebben a tanulmányban pl. 18 országról van szó összesen (hozzánk közelebbről pl. ott van Oroszország, Csehország, Olaszország, Németország is).
 • Az antivirális és mAb-kezeléseknél kerülni kellene a monoterápiákat (cikk).
 • Adnak-e védelmet SARS-CoV-2 ellen a hagyományosan köztünk keringő koronavírusok? A válasz messze nem egyértelmű, leginkább úgy tűnik, hogy alakulhat így is, meg úgy is, jól is, meg rosszul is. Kapásból nem mindegy pl. hogy mennyi az annyi, vagyis az Ab-titer a hagyományosak ellen, amikor jön a SARS-2. Idősebb embereknél a meglévő immunitási mintázatok merevsége éppenséggel útjában is lehet a SARS-CoV-2 elleni adaptív immunválasznak.
 • Gyors helyzetjelentés közben a BA.2 előrehaladásáról: Dániában, Indiában és Szingapúrban már kifejezetten BA.2-es járvány van, más országokban pedig már tör előre az új variáns.
 • Poszt-COVID emelkedett kockázatok kórházban kezelteknél az általános populációhoz képest újra kórházba kerülés, elhalálozás tekintetében. Az influenza miatt kórházba kerültekhez képest jelentős különbség a demenciához kapcsolódó hospitalizáció terén. Kb. tíz hónapig monitorozott kohorsz adatai alapján (PLOS). Az eredmények érvényessége a BA.1 (omikron) és a BA.2 esetében értelemszerűen korlátozott jelen állás szerint.
 • Egy érdekes ábra. A BA.2-es nagyon furán viselkedik. Nyilván ez is egy komplett swarm, tehát lehet a magyarázat egyetlen proliferálódott iSNV is, mindenesetre nagyon érdekes, ahogy előbb kiszorította a BA.1, majd azután mégiscsak visszatér. Ezt csinálta Dániában is, és ezt csinálja most Gautengben, ahol (Dél-Afrikában) közben visszatértek a nyári szünidőből az iskolás gyerekek.
 • sarscov2_ba2behavingweird.jpg
 • A fenti ábrán a BA.2 terjedésén kívül a delta újra-jelenléte a másik szépséghibája.
 • Közben már Ausztriában is vertikálisan nő az omikronhullám, nálunk ezt nem fogják tudni mérni nagyon, az adatok a tesztkapacitás felső határánál fognak véget érni. A Telex tudományos rovata mindenesetre lehozta, hogy emiatt nem kell aggódni. Nem gondoltam volna, hogy ennyire hülyék lehetnek emberek, pedig mégis.
 • Oroszországban 54630 fő járványhalálozást jelent a Rosstat decemberre. Korábban 33288 főt jelentettek. A különbözet 21342. (G.a.h.: +4303025+1069+880+3+n.)
 • Ha valaki kételkedett volna ebben, második újrafertőződés nyomán is meg lehet halni COVID-ban. És akkor már időszerű ez itt: vizsgálat Indiából, oltások és átfertőződés adta hibrid immunitás értéke az omikronnal történő fertőződés ellen... nem vót. Nyájimmunitás nincsen.
 • A németeknél eléggé úgy tűnik, hogy a variánskövetésükben deltának olvassák a BA.2-t SGTF előfordulása esetén. Meglep, hogy nekik nem megy ez. Hacsak nem tényleg a delta valami új variáns van felpörgőben, de azt jelen állás szerint nem hiszem.
 • Populista kormányzású országok -> több halott. Tanulmány.
 • Szekvenálással együtt bemutatva a hongkongi terjedés hörcsögök között, majd utánuk emberre, AY.124-es delta alvonalon belül. Úgyhogy most már tényleg tényként kezelhetjük. Annyira egybeesett a kontinentális kínai őrülettel a kanadai postával kapcsolatban, hogy először szkeptikus voltam.

Folyt. köv. január 31-től új bejegyzésben.

4 komment

Koronavírus: Delta, omikron, karácsony

2021.12.12. 11:56 :: Marton Péter

ELŐZMÉNYEK: Ennek a bejegyzésnek a tetején megtalálható minden korábbi bejegyzés listázva dátum szerint.

Bevezetésként: egy értelemszerűen bizonytalan előzetes becslés az omikronról Dél-Afrikából, miszerint CFR 0,42%, a kórházban kezeltek 9%-a. A csak ez iránt érdeklődők kedvéért: ez is rosszabb, mint a szezonális influenza. Persze jobb lenne, ha ennyi lenne, mint a korábbi hullámoknál volt. De 0,42% így is elég sok lehet (= pl. egymillióból 4200 fő) + a kórházaknak nagy terhet jelenthet mind a 9%, mind a túlélő 91%. Ráadásul dinamikusan kell nézni az ilyen számokat. A hanyatló immunitás (mind oltás, mind fertőzés után) súlyosabb esetekhez és a CFR növekedéséhez vezethet (a CFR-t jelenleg a delta által hátrahagyott immunitás is lefelé nyomja). Az is emelheti a CFR-t, ha ez a vírus egy idősebb népességben landol. Az omikron emellett gyorsan terjed, a briteknél már az újévre domináns lehet, és a tömeges transzmisszió mellett, amit erős immunszökő képessége segít, biztosan lesznek új leszármazottai, továbbviszi tehát a járvány hátterében a vírusevolúciót. A leszármazottak lehetnek jobbak és rosszabbak is. Közben pedig a SARS-CoV-2 korábbi változatai is ott vannak, fejlődnek tovább, és esetekhez vezetnek majd továbbra is, méghozzá az omikronénál magasabb CFR mellett.

2021.12.13-2021.12.19.

 • Az Egyesült Királyságban Boris Johnson botrányból kinövő újabb botrányba vitorlázik éppen bele.
 • Az 5-11 évesek oltásánál nem merült fel semmilyen súlyos probléma az Egyesült Államokban 5 millió dózis beadása nyomán, így pl. miokarditiszes eset sem volt.
 • Adatok terén az egyik információs fekete lyuk Pápua Új-Guinea, ahol a hivatalosnál messze nagyobb halálozás lehetett, és alig van átoltottság.
 • A világ első igazoltan hitelesítetten dokumentáltan bebizonyított omikronos halálesete. A kórházba érkezők többsége kétszer oltott. Közben Dániában is elindult felfelé a hospitalizációs görbe.
 • Az omikron minden korábbi VOC-hez képest jelentősen megnövekedett immunszökő képességéről újabb eredmények.
 • Lett nyércfarmon zajlik az élet. Legalább nyolcszor volt fajok közötti ugrás oda-vissza, aztán a delta bejövetelét követően egy nyérc-CoV-variáns valószínűleg rekombinálódott is a delta variánssal (legalábbis a cikk ezt a szót használja, szekvencialeírás nincs). És kérdezgetik maguktól hangosan, hogy mi lesz, ha az omikron is rekombinálódik ott valahogyan.
 • A múlt heti tajvani laborbalesethez: a megfertőződött kutatót kétszer harapta meg egér. Először októberben, és akkor értesítette a felettesét, aki nem csinált nagyon semmit. Ezek után novemberben már megspórolódott a felettes értesítése. Fun fact: hetente több szignifikáns laborincidens történik világszerte, és csak a tajvaniak relatív jófejségének köszönhetjük, hogy erről az esetről tudunk. (Meg persze azért is tudunk róla, mert dokumentált következmények jelentkeztek a laboráns pozitív vírustesztje nyomán. Amikor viszont ilyenek nincsenek...)
 • Még az előzőhöz, relatíve apróság: az érintett laboráns teljesen átoltott volt, és a delta variánssal dolgozott.
 • Más: Godzilla vs. a kaidzsuk. Indul a meccs Kína járványkezelése és az omikron között.
 • Ezt a papert biztosan végig akarom majd olvasni. A Remdesivir és a mAb-kezelések evolúciógyorsító hatásáról.
 • Itt az látszik, hogy az omikron BA.1-es és BA.2-es variánsaiban mekkora széjjelség van, talán több rekombinációs esemény nyomaként.
 • Itt pedig az derül ki mellékesen, hogy az omikron úgy köt hatékonyabban az emberi ACE2 (hACE2) receptorhoz, hogy közben hatékonyan köti a mACE2-t is, azaz az egerek ACE2 receptorát. WTF...? Legjobb tudomásom szerint az egereket jellemzően humanizálni kellett eddig, laborban, hogy a SARS-CoV-2-vel fertőzhetők legyenek.
 • Ezt egy érdekes beszélgetésből veszem Yuri Deigin és Sergei Pond között: irodalom itt és itt a csendes/szinonim nukleotidcserélődések közrejátszásáról a természetes szelekciós folyamatokban — nem elhanyagolható a szerepük = nem is annyira "csendes".
 • A napokban ez volt az egyik legérdekesebb új lelet, már a magyar sajtó is feldolgozta valamennyire. Felső légutak vs. alsó légutak, eltérő replikációképesség a wuhani, a delta és az omikron SARS-CoV-2 között. Megjegyezném, hogy a tüdőben az omikron is hozza azt a szintet 48 óra után, amit a wuhani 24 óra után. Szóval a tüdő nem nyaral az omikronfertőzés közben sem. Bár összességében kevesebb lehet az ARDS felé tendáló eset. A felső légutakban pedig minden eddigi szintet überel az omikron, és ennek nyilván van köze a fertőzőképességéhez is.
 • Ausztráliában és Dél-Koreában is elszaladt a járványvonat. A járványkezelés krémje fogyatkozik, mondhatnánk, de ilyenkor ne feledjük, hogy ezt ők a vakcinák érkezése előtt nem hagyták megtörténni, és a gazdaságuk ezt köszönte szépen, a járványkezelés annak is segített ugyanis.
 • Egy igen jó cikk a New Yorkerből, lemaradtam róla, mikor kijött. Ismert tények, okosan összefűzve.
 • Előzetes eredmények a Gupta Labtól. Úgy tűnik, hogy a SARS-CoV-2 nem fuzionál olyan hatékonyan az alsó légutakban a II-es típusú pneumocitákkal, kevesebb szincítiumképződés stb. Tehát, bár a tüdő itt sem nyaral, de így egészen biztosan kevesebb lesz az ARDS-es eset.
 • Az Imperial War College azért még óvatos. És ezt így van értelme csinálni. Nem úgy, mint a futóbolondok tömegei, akik körülnézés nélkül átmennek az utcán, és röhögnek, hogy mit parázik már a sok hülye, hiszen csak el kell indulni, és kész.
 • Omikronnal 85 kórházi eset és 7 haláleset tegnapig a briteknél. Az ő szekvenálási teljesítményükkel van értelme idézni ilyen számokat.
 • A dél-afrikaiak durbani laboratóriumának munkájáról. Természetesen van saját HAE-sejtkultúrájuk (Human Airway Epithelial cells). 
 • Áttöréses fertőzések után is van long COVID. Egy izraeli tanulmány pl. 39-ből hét betegnél talált hat hétnél tovább húzódott tüneteket. Úgyhogy nagyon izgalmas lesz figyelni az omikron hullámának ezzel kapcsolatos következményeit. A tét nagy, és a fertőzöttek is sokan lesznek, most hogy a SARS-CoV-2 "bekanyaródik".

2021.12.20-2021.12.26.

 • Németország karácsony előtt nem akar lezárni.
 • Luxushajókázás vírussal, szokás szerint.
 • Brazíliában H3N2-es influenza indulna világhódító útra. Húszezer eset, öt haláleset, ilyen számok vannak a cikkben. Halálozáscentrikus gondolkodású emberek talán most is csak annyit számolnának ki, hogy ez 0,025%, csak hát ugye volna ez az egészségügyi rendszer nevű izé, ami nem igazán lesz, ha ez így megy.
 • Marylandben úgy meghekkelték az eü. információs rendszert, hogy 15 napja nem jelentenek adatokat. Mondjuk nekem döbbenetes, hogy ilyen szintű tét mellett (a kórházaikat éppen borítják el a betegek) nem képesek papíralapra átállni.
 • A briteknél már 12 szekvenált omikronos haláleset, és saját maguk jelzik, hogy ennek a tízszerese is lehet a tényleges szám.
 • Dokumentáltan omikronos haláleset Texasban, újrafertőződött, 50-60 év közötti. Azok a dél-afrikai adatok most már nagyon gyanúsak nekem — mintha nem csupán korszerkezet és előzetes fertőződések következménye lenne, hogy onnét az "enyheségnek" ekkora híre keletkezett, jó napot kívánok. Kieg.: és íme, a bizonyíték. Dél-afrikai halálozástöbbleti adatok. A november 28-án végződött héten volt 1726 fő halálozástöbbletük, a december 5-én végződött héten 1887 fő. Ugyanez a két heti adat Gauteng esetében 173 fő és 280 fő, növekedés ott is Ezt már nem lehet nem összefüggésbe hozni az omikronnal (miközben alighanem a delta is öl még ott). Számolok +943-at konzervatívan (többlet/2). (G.a.h. így: +3856299+1068+878+n.) P.S. Itt érhetők el a dél-afrikai adatok eredetiben.
 • A Twitterre is kiraktam már, ide is beteszem. Nagyon-nagyon érdekes a halálozástöbblet görbéje Eastern Cape tartományból. Október 31. óta exponenciális, legalább december 5-ig, és ezzel megelőzte a gautengi fejleményeket.
 • easterncape.jpg
 • Forgatókönyvek a tajvani P-3-as laborban történt vírusszökésről. Kísérleti állatokon történtek operációk nem megfelelő biobiztonsági környezetben, kísérletek zajlottak N95-ös maszk és dupla kesztyű viselése nélkül, nem kezelték megfelelően a műveletek során keletkező hazmat hulladékot (lezáratlan zacsiba pakolták) stb. Mi történik komolytalanabb helyeken, ha itt ez ment? És elképesztő, mennyire nem foglalkozik ezzel a világsajtó.
 • Az omikron eredetéről ez egy jó cikk akkor is, ha a három mellé lenne még másik elmélet is. A molnupiravir (és esetleg más antivirális szerek) hatására fellépett vírusevolúció is kellemetlen lehetőség, a molnupiravir dél-afrikai klinikai vizsgálataira és használatára, valamint az akár a molnupiravirrel is összefüggésbe hozható C→U és a G→A nukleotidcserélődések gyakoriságára tekintettel. És ugyaninnen szedem ezt a tanulmányt is, ahol New York-i szennyvíz vizsgálatánál találtak valószínűleg patkányokból ürült, és hozzájuk alkalmazkodott vonalhoz tartozó SARS-CoV-2 RNS-t, ami magyarázhatná nem-humanizált egerekhez/rágcsálókhoz alkalmazkodott SARS-CoV-2-vonalak felbukkanását másutt is.
 • A The Lancet szerkesztőségéről is megvan a véleményem.
 • A brazil H3N2-nek is több áldozata van mostanra (min. 10), például egy 46 éves férfi is. Emlékeztetőül: Influenza A + SARS-CoV-2 = shitstorm.
 • A Walter Reed Army Institute of Research (US Army) nanorészecskés vakcinát fejlesztett (Spike Ferritin Nanoparticle, SpFN), a szerkezetét focilabdához hasonlítják, és akár 24 különböző tüskefehérje szerkeszthető az oldalaira, hogy polivalens vakcinát képezzen.
 • Ebben a kutatásban sikerült egerekhez adaptálni a SARS-CoV-2 vírust emberi és egér ACE2-t (hACE2/mACE2) keverő sejtkultúrán keresztüli szeriális passzázs révén — olyan jól, hogy a végén még ACE2-negatív sejtkultúrában is replikálódott. "ACE2-independent entry by SARS-CoV-2 represents a new biology for SARS-CoV-2 with potential widespread implications for disease and intervention development" - írták az absztrakt végére a szerzők. Azt, hogy "intervention development", udvariasságból írták oda. "Ha eszedbe jut valami, próbáld magad visszafogni" - énekli Nagy Feró egy helyütt, jut eszembe most erről. Ábra egy másik tanulmányból, hogy lehessen látni, hogy s mint megy ez.
 • sarscov2_mousepassaging.jpg
 • Címszavakban közben annyit mondanék még, hogy omikron, nuygat-európai gázárak, Ukrajna, Oroszország, és ezzel fel is vázoltam az eseményhorizont egy szignifikáns szakaszát. Aggódom.
 • A Koch Brothers és más gazdag donorok pénzelte dark money kezdeményezések szisztematikusan ásták alá a járvány elleni védekezést a kezdetektől, és itt van erről egy alapos oknyomozó cikk. Nagyon fontos minden újságírónak, aki naivan azt hiszi, hogy a died "of" or "with" COVID kérdésnek "úgy" van jelentősége, vagy aki még mindig elhiszi, hogy a gazdaság és az egészség között átváltási viszony áll fenn.
 • Ez pedig az egyik legsúlyosabb tanulmány részben ugyanezen kör figyelmébe. 44 boncolás COVID-tól és COVID-dal meghalt embereknél (utóbbiak között ún. "enyhe" vagy aszimptomatikus, azaz enyhe légúti tüneteket vagy még olyanokat sem produkáló esetekkel). Replikációkompetens vírus volt jelen szisztemikusan számos extrapulmonális szövetben (azaz nem a tüdőben, hanem másutt) (idézve, pl. az alábbi helyeken: "myocardium, thoracic cavity lymph nodes, tongue, peripheral nerves, ocular tissue, and in all sampled areas of the brain, except the dura mater"). Ezért nem akar normális ember az omikronnal sem fertőződni. 2020 tavasza óta tudjuk, hogy ez nem "csak" egy légúti betegség. (És mellesleg ezért lehet számos soha nem számolt kórházon kívüli haláleset is a pozitív PCR-teszthez kötötten számlált kórházi járványhalálozáson felül).
 • Két update Dél-Afrikáról.
 • 1: Egy remek blogbejegyzés az esetszámok csökkenéséről az ott december 15-én kezdődött iskolai szünidővel hozza összefüggésbe a látottakat. Ennek az a jelentősége, hogy nem feltétlenül kell gyors ÉS rövid hullámra számítani másutt. Bár egyébként sokfelé jön most iskolai szünidő.
 • 2: Közben pedig emelkedett a halálozás is, és azt meghaladó módon a többlethalálozás is. Messze nem lapos már a görbe, csak több időbe került, hogy emelkedjen. Viszont egyelőre sajnos csak engem zavar, hogy ez Eastern Cape tartományban november elejétől kezdődően ment végbe.
 • sarscov2_gauteng.jpg
 • Boris Johnsonék úgy döntöttek, karácsonyig már nem intézkednek, mert több bizonyíték kellene az intézkedések szükségessége mellett. Vagyis szokás szerint feje tetejére állították az elővigyázatosság elvét. Nem arra kell nekik bizonyíték, hogy ha valamit csinálnak, az nem fog kinyírni tömegeket, hanem arra, hogy igen. (Meg persze politikusok, és a karácsonyozás ellenében állva nehéz szavazatokat szerezni és megtartani.)
 • Ennek is el kellett kezdődnie egyszer. A rekombinációk ideje jöhet. Jelentés Gamma-Delta rekombinációról, Brazíliából.
 • A járvány láthatatlan áldozatai. Idős pár. A férjnél nem készült teszt, mert a kórház spórolt a tesztkitekkel, az özvegyénél gyakorlatilag hamisítás történt, amibe belejátszik (nyilván nem elszigetelt esetről van szó), hogy a hozzátartozóknak így nem járt New York államtól 9000 USD COVID-temetkezési segély. Ekkora ellenérdekeltség mellett jó pár halálesetet könyvelhettek kreatívan. És ehhez hozzátenném, hogy a teszt hiányában "csak valószínűnek" ítélt New York-i COVID-halálesetek jelentik azt a tételt, ami a különbség forrása a Worldometers és a Johns Hopkins számlálójának állása között. A média meg persze a Johns Hopkinst idézi, mert az olyan komolyan hangzik. Miközben a Worldometers is csak a hivatalos adatokat gyűjti pontosabban, és az is 50%-os alulmérés világszinten.
 • "Kettős járványhelyzet" Xian városában, ahová annak idején nem jutottam el idő híján, és nagyon sajnáltam ezt. Egyrészt van egy (állítólag nem omikronos) COVID-klaszterük, amit a szokásos határozottsággal igyekeznek elfojtani, másrészt valami szezonálisan megszokott vérzéses lázas megbetegedésnek is voltak esetei. Namármost, kb. két tucat agyhalott újságíró művét néztem végig, ahol nem fáradtak az említett VVL-es betegség megnevezésével, és kicsit elegem van abból, amit ma a média művel. Úgyhogy célzottan rákerestem, hogy "Xian + hantavirus", és hihetetlen, de már meg is van, összesen 0,4 másodperc alatt. Igen, hantavírus. Xian környékén ténylegesen megszokottnak számít.
 • Az úgy volt, hogy Ralph Baricék valamikor, még 2020 folyamán fogták magukat (2021 februárjában számoltak be erről a Nature-ben), és immunhiányos egérkékbe emberi tüdőszövetet ültettek, SARS-CoV-2-vel fertőzték meg őket sikeresen, és aztán, ezek után még a közismerten vírusevolúció-booster molnupiravirral ("EIDD-2801") kezelgették is őket. True story (l. a vonatkozó publikációt). Boldog Karácsonyt mindenkinek! Kieg.: a kísérlet olyan laborban történt, ahol az előző években volt minden: egér harapta laboránstól szökevény egérkékig (utóbbiak SARS-szal és H1N1-el fertőzve például).
 • Norvégiából megjött az esettanulmány a hírhedtté vált karácsonyi buliról, ahol 111-ből a PCR-pozitív 66-nál is többen fertőződhettek (bár volt köztük egy deltás is, tehát nemcsak omikronosok voltak, és többen is jártak afrikai országokban, jó páran pedig már a buli előtt tünetesnek vélték magukat). Fiatalok voltak, de 9 fő így is 4-esre értékelte a tünetei súlyosságát 1-től 5-ig terjedő skálán (december 13-án, úgy, hogy nincs itt információ arról, mi történt velük utóbb).
 • AY.122-es delta szub-variáns, Ukrajnából súlyosabbnak jelentik az eredeti deltánál. Nyilván adatok kellenének erről + az omikron tarolhat az útjában, és az ukránok jelenleg az AY.122-essel együtt is a delta hullámuk leszálló ágában vannak.
 • Az omikron most már három országban is hirtelen összeomló hullámot látszik produkálni (D-AFR, DEN, NOR)? De óvatosan. Ez egyelőre lehet csak látszat. Pláne mivel ünnepek idején az adatok szoktak összeomlani, a valóságtól függetlenül. Addig pedig sok ember kórházba kerül így is, úgy is. Kieg.: ennek amúgy az is következménye lenne, hogy az omikron nem tarol le mindenkit, a járvány pedig egyéb variánsok történeteként folytatódhat. Idén különösen kedvezőtlen hatással zavar bele az adatok értékelésébe az ünnepi szezon. Kieg. no. 2: nem elhanyagolható lehetőség közben a tesztkapacitások kimerülése sem a gyorsan felcsapó hullám miatt.
 • Most, hogy a molnupiravir FDA-engedélyt kapott az USA-ban, miközben ott lenne a szerencsésebb választás és alighanem hatásosabb paxlovid is, sokan pedzegetik, hogy ennek nem biztos, hogy jó lesz a vége, tekintettel a molnupiravir mutagenetikus hatására.
 • Review neurológiai manifesztációkról COVID-nál. Stroke a 145721 áttekintett páciens 2%-ánál (89%-uk kórházban is volt kezelve).
 • Feröer-szigeteki szuperterjesztő esemény, eü. dolgozók, háromszor oltottak, 21/33-as attack rate.
 • Tanulmány: az alfa virulenciájába a velünkszületett immunválasz hatékonyabb elnyomása is belejátszott annak idején, pl. nem-strukturális proteinjein keresztül (pl. az Orf9b-szakaszról).

2021.12.27-2022.01.02.

 • A németeknél is volt már szekvenálás nyomán omikronosként megerősített haláleset.
 • A briteknél december 20-ig 132 dokumentáltan omikronos kórházi és 14 dokumentáltan omikronos haláleset volt, köztük volt 52 éves személy a legfiatalabb. Ugyanitt az is látható, hogy már 10 héttel az oltás utánra csökkenhet a booster adta antitestes védelem. A deltához képest kisebb kockázatok (kózházba kerülés, halálesetek), de nem olyan sokkal, ha a fertőzésen átesettség, vakcinációs státus, kor, alapbetegségek változóhalmazra korrigálunk, hogy megkapjuk az "intrinsic severity" mutatót, ami a vírus ténylegesen saját tulajdonsága, és nem a körülmények és a vírus közötti kölcsönhatás jellemzője. Úgy az omikron is említhető egy napon a wuhani eredetivel, csak hát közben beindult a vakcináció. Persze, egyenlőtlenségek mellett, de a halálozáson ennek meglátszik a hatása, mivel ez a hatás ott koncentrálódik, ahonnét az adatok is inkább jönnek — és ahol nem mellesleg idősebb társadalmak élnek.
 • Long COVID, egy eset a sok közül. Agyköd, miokarditisz, vérrögök a karban stb.
 • Ha valaki megnézi a Weekly Trends funkciót a Worldometers oldalán, a legnagyobb elmúlt hét napon belüli esetszám-növekedések nagyrészt afrikai országokban voltak, így Dél-Afrika szomszédságában is (Nigéria, Zambia, Angola, Botswana, Mozambik, Malawi, Ruanda, Togo, Elefántcsontpart, Szomália, Szenegál, Dél-Szudán, Libéria, Sierra Leone, Guinea). Náluk pedig kevés a tesztelés. Ha még ezzel együtt is regisztrálódik ilyesmi, az az omikron miatt lehet. És ennek a kórházakban is látszik a hatása, pl. a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol éppen esnek az esetszámok, amelyek főleg Kinshasa környéki tesztelésből származnak, mégis járványullám csapódik most le a kórházakban.
 • A világ kontinensei egyesültek, és úgy hívják őket: Omikronézia. Az omikron terjedése minden várakozást felülmúlt. Azt azért ne feledjük, hogy ettől még a többi variánshoz kötődő esetszámok nem egy az egyben ilyen arányban csökkennek, mivel az omikron növekedése mellett a konstans esetszámok is egyre kisebb hányadot tennének ki az összesből. Lásd Európa esetét, ahol az omikron piaci részesedése visszaesőben lehet, és a delta egyik alvonala megy vissza a dobogó tetejére máris.

sarscov2_omicronesia.jpg

 • Jelezném, hogy ennek abból a szempontból is van jelentősége, hogy milyen újraformulált oltásokra lenne szükség a jövő évben. Fennáll a lehetőség, hogy diverzióként teszi a legtöbb kárt az omikron.
 • Hangképzési nehézségek COVID után. Lehet gyulladási folyamat visszamaradó hatása, intubálás okozta sérülés miatt, nehézlégzés következtében stb.
 • Az omikron lehet, hogy valamivel kevésbé fertőzi az alsó légutakat, és ez által valamivel kevésbé lesz halálos, de a különbség mértékét könnyű túlbecsülni a következő okból is: a delta a sebezhetőbbek között terjed, az omikron pedig a teljes, átlagosan védettebb populációban.
 • Az USA-ban öt napra rövidítik az izolációs időt a pozitívra tesztelők számára. Teljesen nyíltan nem egészségügyi megfontolások alapján, hanem a gazdaság működésének folyamatosságát biztosítandó. Mindezt képmutatásból tünetmentességhez és lázmentességhez kötik, gyorsteszt ajánlása mellett, hogy névlegesen Joe Six-Pack bűne legyen minden rossz következmény. A Delta Airlines és még sokan mások lobbiztak ezért a CDC-nél.
 • A Wuhan Institute of Virology e hónapban tartott egy nemzetközi konferenciát a laborbiztonság témaköréről.
 • Kínáról közben a WHO-vizsgálóbizottság egyik tagja fedi fel, hogy milyen mértékig hisztériáztak a laborbaleset lehetőségének a felvetése kapcsán, és először megpróbáltak ragaszkodni ahhoz, hogy a készülő jelentésben szó sem eshet erről. A kínai média közben nem-létező svájci biológusra hivatkozva mondja a kínai népnek, hogy az amerikaiak ármánykodnak laborbaleset témakörben.
 • A kórházak telnek, csak telnek. Egyesült Királyság. Egyesült Államok, gyerekekkel is (és természetesen nemcsak ott, az omikron gyerekekre veszélyes voltára már rég figyelmeztettem itt korábban).
 • Ez nem lenne rossz évzáró történetnek, de még hátravan pár nap. Tudatos olasz koronaterjesztő hunyt el végül COVID-ban, miután túl sokat mászkált. Közben meghalt egy holland "lezárásszkeptikus" közgazdász is, aki magát nem gondolta veszélyeztetettnek.
 • Ukrajnában COVID-osztályi tűz ismét, három halottal. (G.a.h.: +3856302+1068+878+n.)
 • Xianban kezd élelmiszer-hiányossá válni a helyzet a lezárások miatt. A kínaiak hatékonyabban kezelik az ilyen válságot másoknál, de meddig és milyen mértékben. És megtudjuk-e azt, amikor éppen nem?
 • Augusztusig négyszer oltott indiai nő (2x Sinopharm, 2x Pfizer) nem tudott visszatérni Dubajba, mert felszállás előtt pozitívra tesztelt
 • Az omikron kimeríti a tesztkapacitásokat, lásd a júkéjben, ahol ehhez ironikus módon a betegszabadság lerövidítése is hozzájárult, mivel itt, ellentétben az USA-val, két negatív RAT-teszthez kötötték a munkába visszatérést, legalábbis eddig. Munkaadóéknak sajnos nehezen sikerül belátniuk, hogy munkába kényszeríteni fertőző embereket nem növeli, hanem még csökkentheti is a munkaerő elérhetőségét előbb-utóbb, bonyi ez, mint az 1+1.
 • Ezt a metaanalízist a COVID-hoz kapcsolódó vérrögök kockázatáról még nem linkeltem.
 • Oroszországban novemberben 36726 fő járványhalálozást jelentettek nemzetközileg. A Rosstat utólag jelent végül 71187+8939+1477 főt (az első a PCR-pozitívak száma, a második a PCR-pozitivitás nélküli valószínű eseteké, a harmadik azoké, akiknél voltak jelentős alapbetegségek), ez összesen 81603 fő. A különbözet +44877 fő. (G.a.h.: +3901179+1068+878+n.)
 • Koszovóban +6 haláleset volt decemberben (2290). (G.a.h.: +3901185+1068+878+n.) A járvány halálozása ezzel nagyon konzervatívan is 9,35 millió felett jár 2021 végén.
 • Nincsen rózsa tövis nélkül, sem tövis rózsa nélkül — mi mással lenne jobb zárni az évet, mint ezzel a tanulmánnyal, mely az omikron nyomában keresztreaktív antitestek özönét találja két (2) kínai omikronos páciensnél. Az persze nagyon érdekelne, hogy fennáll-e az omikron után is az ismert probléma, miszerint csak a betegek egy részénél termelődnek antitestek, de ha van antitest, az biztosan jó. Amúgy meg B- és T-sejtjeink is vannak, és azokról az antitestmániában sokan hajlamosak elfeledkezni. A tanulmány pedig erős sejtes immunválaszt is talált. Hogy médiamunkások ezt ne "kedvező" fejleményként írják azért le, ebbe sok ember elég kedvezőtlenül ugyanúgy bele fog halni, legfeljebb nem ez a legrosszabb variáns, hogy tovább bontsa lefelé azt az immun-naivitást, ami miatt egyelőre nagy a halázásteher. Továbbá, mint azt már kifejtettük itt, az omikron olyan gyorsan terül szét, hogy az ellátásbiztonságra ez nem tud jól hatni. Úgyhogy ezekkel az okosságokkal együtt akkor: BUÉK!

---------------------------- 2022 -------------------------------

 • Illetve, ha ennyi előredolgozás megengedett, gyorsan két fontos tanulmány még, így december 31-én, last minute. A korábbi alfa variáns sejten belüli ténykedéséről. Az N, Orf9b és Orf6 gének által kódolt fehérjéknek szerepe van a sejteken belüli immunválasz elnyomásában. A vírusoknak elképesztő trükkjeik vannak ezen a téren, ideje részletesebben foglalkozni ezzel a SARS-CoV-2-nél is. Az omikronronról: ellene jobban véd háromszori oltás, mint a természetes fertőződés, de a kétszeri oltottság ezekhez képest kevesebb védelmet ad + TMPRSS2 általi hasítás nélküli sejtbe jutásra képesség megjelent + ámde a furin által hasítható hely viszont kevésbé optimális más változatokhoz képest.
 • És még egy, aztán tényleg előre 2022-be... Halálozástöbblet az indiai tigriseknél is, h/t Epikurosz. Kauzalitás nyomozandó, persze, de spekulálni lehet.
 • Kezdenek megjelenni újabb variánsok sok mutációval. Nem az első ilyen a napokban. Hogy viszi-e valamire, az majd kiderül.
 • Izrael sejti az első omikronos halálesetét, de még meg akarja erősíteni jobban. Gondolom, S gene TF volt meg elsőre, most meg WGS-szekvenálnak. A britek amúgy 766 kórházi és 56 haláleset megerősítésénél járnak, de ezek nem teljes számok, mivel nincs mindenhol szekvenálás. A média és az emberek egy része közben még mindig azon töri a fejét, hogy meghalt-e valaki omikronban. Hát igen, a Don't Look Up mindenképpen az elmúlt két év legjobb dokumentumfilmje.
 • Manausban és az amazonasi régióban megy tovább a H3N2, van sok eset és néhány haláleset is. Bár van brazil pletyka, miszerint orvosok sok helyen tesztelés nélkül beálltak az "influenzadiagnosztizálásra" mint az érdemi diagnosztizálás alternatívájára. A brazil COVID-járványadatok mindig is alulmértek, ezt pontosan tudtuk. Aki látott már brazil nyomornegyedet közelről, vagy ment mélyen Amazóniába, nem nagyon lepődik meg ezen. Mindenesetre van teszttel megerősített H3N2-es haláleset, látatlanban citokinviharosnak tűnő 21 éves férfi. Emlékeztetőül: így öl az influenza.
 • Ha már pletyik, Xianból jön némi zizegés, miszerint nem hantavírus pörög ott, hanem Marburg. Namármost azt arrafelé jelen tudásunk szerint leginkább importálni lehet, vagy laborból kikotyogni. Hagyok itt két referenciát csak úgy: a Mengla-vírusról, amit Shi Zhengliék kapartak elő egy denevér májából (filovírus, mint a Marburg, vagy a hazai Lloviu); és hantavírusos laboratóriumi patkánykákról Kunmingból, Jünnan tartományból. Xianban most komoly intézkedések zajlanak, és közben néhány másik helyen is (például Kunmingban, Jünnan tartományban), de ez önmagában az omikron miatt is lehet. Az omikron+hanta kombó egyelőre a legvalószínűbb magyarázat, until proven wrong, Occam szent borotvájának nevében. A memóriachipek gyártásának mindez sehogyan sem jó (a Samsung és a Micron van Xianban jelen).
 • A SARS-CoV-2 okozta agyi károsodások kristálytisztán kimutatva, ún. "enyhe" eseteknél is. Longitudinális vizsgálatra vár, hogy a kár visszafordítható/visszafordul-e idővel, vagy tartósan degeneratív-e a COVID sokaknál.
 • Három testvér együtt halt meg egy idősek otthonában, Pennsylvaniában két hónappal ez előtt, COVID miatt. Ez hatóságilag csak most nyert megállapítást, mivel annak idején csak "rájuk találtak", úgy, hogy már élettelenek voltak.
 • Holland turisták a holland lockdown miatt Belgiumban szilvesztereztek inkább, megoldották.
 • New Yorkban hiány van sok mindenből, és egyes gyógyszerek kiutalásánál állítólag elkezdik figyelembe venni az etnikai hátteret (amit ott fajinak neveznek), a nem-fehér kisebbségek eddigi magasabb halálozására tekintettel. 
 • Az omikronnál jobban működik a nyálmintás tesztelés, és azt kellhet ezek szerint optimális eljárásként használni.
 • A TMPRSS2-független sejtbe jutást az omikron endocitózis révén, endoszóma-burokban hajtja végre, annak membránjával fuzionálva már a sejt belsejében, katepszin segítségével. A lehetőség korábban is adott volt, de itt ez a domináns mintázat, ami érdekes, hiszen ott van egyébként a furin által hasítható hely is, az omikron esetében is.
 • Január 3-án egyébként új bejegyzést kezdek. Lehet tippelni, hogy mi lesz a címe. 2021 első új bejegyzésének annak idején az volt, hogy "A koronavírus-járvány második éve". Hasonlóan eredeti választásban gondolkodom most is.
 • Kínában a járványügyi intézkedések fokozódnak. Iszonyatos mennyiségű fertőtlenítőt permeteztek szét Xianban, pedig ennek a COVID ellen nem sok haszna van. Megszégyenítik a szabályszegőket. És mindennek kapcsán kezd egy kicsit aggasztani, hogy országos szinten milyen hihetetlen mennyiségű gabonát és egyéb élelmiszer-alapanyagot halmoztak fel. Világtartalék-részesedést tekintve a kukorica 69, a rizs 60 és a gabona 51%-a? Ez háborús blokádra való felkészülésnek megfelelő léptékű felhalmozás. Valami nem stimmel.

Folyt. köv. január 3-ától új bekezdésben.

13 komment

Koronavírus: a bizonytalan jövő

2021.11.22. 20:26 :: Marton Péter

Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában):

Elágazáshoz érkeztünk, és innentől többféle dolog történhet. Például ismeretlen számú hónap elteltével (kieg. nov. 26-án: x=0; a részleteket lásd alább) kitermelődhet valahol a világban, akár az oltottak, akár az oltatlanok között, de alapvetően mindenképpen az oltatlanok tömegei által  lehetővé tett magas szintű transzmisszió mellett, egy vakcinaszökőbb variáns az evolúció nem-delta ágáról. Ha a delta lecseng, ennek a variánsnak a jelenleg a piacot letaroló delta már nem lesz az útjában, és úgy ez egy kellemetlen forgatókönyv lehet, bár újraformulált oltásokkal lehet készülni ellene. A delta közben death marchot fut, és a delta-plusz leágazások marginális transzmissziós előnye tart fenn még egy darabig egy delta, illetve később delta-hagyaték hullámot. Ha a delta ágán nem történik ennél több (ha...), a vakcinaszökés pedig csak nagyon lassan fejlődik a nem-delta ágon, akkor akár folyamatosan csökkenő halálosságot is tapasztalhatunk egy ideig, bár sajnos még így is elég sok áldozata lesz a járványnak (például Magyarországon). Egy dologtól óva intenék: a spontán gyengülő vírusról szóló mesebeszédtől. A SARS-CoV-2 egyszerre transzmisszívebb és ezzel összefüggésben virulensebb variánsok sorává szelektálódott az elmúlt két évben, ezt tessék szem előtt tartani. Ezek a tények. A járvány felszámolásánál jobb opció nem nagyon látszik, és mindezt a gazdasági és társadalmi szempontokat is maximálisan figyelembe véve mondom.

2021. 11.22-2021.11.28.

 • A WHO Independent Panel következtetései az utolsó jelentésük után hat hónappal.
 • A szegényebb országokban várható emelkedett betegségteherről, pl. HIV/TB/malária vonalon (milliós nagyságrendű halálozástöbblet a következő években).
 • Afrikában alig van járvány, mondják az adatok. Miért? Először is potenciálisan azért, mert azok az adatok nem sokat érnek. Tavaly simán lement egy brutál járvány (utólag kimutatva) olyan helyeken, mint Szudán vagy pl. Zambia, anélkül, hogy ez a kirakatba nagyon odakerült volna regisztrált esetek képében. Emellett érdekes lehetőség a malária protektív hatása, amit azért egyelőre nem a legerősebb tanulmányban pedzegettek Jane Achanék a Malaria Consortiumtól. A malária immunmoduláló hatása játszhat ebben szerepet, ennek nyomában fertőzésre hatékonyabb válaszadás, elmaradó hiperinflammatio. Kénytelen vagyok gonoszul hozzátenni, hogy a malária a helyes diagnózistól is "meg tud védeni", ha pl. minden lázrohamot automatikusan maláriának írnak le ott, ahol nincs tesztelés (vagy még vizsgálat sem).
 • Japánban másik rejtélyes járványgyengülés. Elmélet van: a replikációs proofreadingért felelős nsp14-es fehérje mutálódások nyomán rosszabbul funkcionál, és kevésbé transzmisszívebb leszármazottakat eredményezett a delta vonalán, ha minden igaz. Mondok ennek a tesztelésére gyakorlati módszert: valaki beviszi oda a mű variánst. Ha az ezek után át tudja venni a japán piacot, akkor volt valami az elméletben. De akár az is elég, ha valaki beviszi a nem helytelenül mutálódott deltát újra. Már ha nagyon hinni akarok Ituro Inoue elméletében. Akkor ilyesmik lesznek a puding próbája mint olyan.
 • További részletek az elmélethez, miután végre el tudtam olvasni a Japan Times cikkét: "Studies have shown that more people in Asia have a defense enzyme called APOBEC3A that attacks RNA viruses, including the SARS-CoV-2 virus that causes COVID-19, when compared to people in Europe and Africa." (Ehhez további referenciául, az APOBEC3A enzim tényleges antivirális hatásával kapcsolatban: vs. HIV-1.
 • "Apró" szépséghiba, hogy halálozástöbbleti adatok alapján Japán az aktívan járványkozmetikázó országok egyike, ahol sok nem túl kreatív "tüdőgyulladás" megfejtés született haláloknak a pandémia kezdete óta.
 • Az pedig külön red flag, hogy Ituro Inoue rögtön kilátásba helyezi, hogy másutt is megismétlődhet a japán csoda, és akkor frankón vége lehet a pandémiának magától. It will magically go away. Hol is hallottam már ezt...?
 • Dél-Koreában sem úgy néz ki, mintha a SARS-CoV-2 genetikai szeppukut követne el éppen.
 • Szingapúrban nem lesz ingyenes az oltatlanok kezelése.
 • Szanaszét mutálódott tüskéjű változat Botswanából, Dél-Afrikából, és dél-afrikai eredettel még Hongkongból is. Mint a feljegyzés szóvá teszi, utazók közé vegyült, tehát gyakoribb lehet, mint az öt megfigyelés sugallná.
 • SARS-CoV-2 strukturális proteinekkel generált vírusszerű részecskék (VLPs, Virus-Like Particles) használata a nem a tüskét, hanem pl. nem-strukturális proteineket vagy az N proteint érintő (és a pszeudotipizált lentivírusokkal kifejezett tüskék révén ezért nem tanulmányozható) mutációk hatásainak gyorsabb felméréséhez. Igen praktikus lehet, és elvileg biztonságos.
 • Early-bird adat a 3. dózis antitest-generáló hatásáról egyetlen embertől. Nyolc hónappal ez előtt boostolva, még mindig magas Ab-szinttel (abszinttal, haha). Figyeljük majd a szisztematikusabban gyűjtött adatokat a későbbiekben.
 • State of Texas: deaths by vaccination status. Védettség fertőződés ellen idén január és október között előbb, majd azután a deltás szeptemberi-októberi időszakra kifejezve, teljesen átoltottak vs. oltatlanok: 45x és 13x. Védettség halálozás ellen idén január és október között előbb, majd azután a deltás szeptemberi-októberi időszakra kifejezve, teljesen átoltottak vs. oltatlanok: 40x és 20x. Még 75 év felett is 14-szeres védelem fertőződés ellen és 12-szeres védelem halálozás ellen a deltás időszakban. Tessék menni oltakozni.
 • A Pfizer leszállította, amire szerződött velünk. Újabb szerződésünk nincs velük. Milyen jó, hogy a pandémiának vége van. Ja, nem is.
 • Egy tanulmány a favipiravir hatástalanságára jut vírusürítés szűnésének tekintetében (az volt a végpont). Az alanyok bevétele a programba a pozitív vírustesztjüket maximum 72 órával követően történt. Hogy mi a probléma? 72 óra az sok. És az sem mindegy, hogy mennyivel a pozitív teszt előtt indult a tünetesség, akinél indult, vagy hogy mióta állt fenn a pozitivitás a tünetmenteseknél. De az biztos, hogy ez a vizsgálat nem szól a favipiravir javára.
 • Incoming? C.1.2-es variáns, Dél-Afrika, ott látványosan megugrott előfordulással, sok mutációval. És ez ráadásul egy másik problematikus variáns (B.1.1.529) mellett van jelen.
 • Magyar oltástanulmány, komoly szaklapban. A társszerzők között Müller Cecília és Kásler Miklós. Érdekkonfliktusok nélkül, mint azt deklarálták. A Szputnyik jön ki a topon halálozás ellenében, másodiknak fertőződés ellenében. Június 10-i állapotot tükröző eredmények (a delta előttről). Majd még foglalkozunk vele.
 • Fentebb azt írtam, ismeretlen számú hónap után jöhet egy variáns... hát, x=0. Lásd alább. Ez gyorsabb térnyerés, mint amire a delta képes volt. És a B.1.1.529 ("Omikron") úgy produkálta ezt, hogy a delta uralta körülötte eredetileg a teret; igaz, éppen leszálló ágban, annak is a végén. A tetejében ott a rengeteg változás (32) az Omikron tüskéjében, és ezek egy része eleve kifejezetten antitestszökést sejtet. Nem csoda, hogy felpörögtek ma az események, van miért. Kis kiegészítés az utazási korlátozásokat nem javasló WHO-val kapcsolatban: az ilyen variánst nem beengedni kell előbb, hanem kivizsgálni — nem kellene, hogy ez olyan bonyolult legyen. Viszont az is tény, hogy bár a gautengi (Jo'burg környéki) klaszter nagyon jelentős, bejöhet az Omikron másfelől is, és ki tudja, konkrétan honnan indult (csak mert Dél-Afrikában szekvenálták, ahol picit komolyabb laborkapacitás van ehhez, mint a szomszédaiknál bárhol). És reálisan azt is látni kell, hogy ez csak lassítja a folyamatot (ami nem jelentéktelen egyébként), mert ez a variáns valójában már alighanem így is bejutott a világ számos országába.

sarscov2_b11529.jpg

 • Hollandiában elég tekintélyes számú fertőzöttet sikerült találni Dél-Afrika felől beérkezett utasok között.
 • A COVID végzett a Bükkben talált szervállal. Idegrendszeri tünetei is voltak.
 • A korábbi gamma variánsnál és az omikronnál is jelen a H655Y aminosav-cserélődés a tüskében, fontos szereppel a virális replikációban és a tüske hasításában (ami a sejtmembránnal történő fúziónál fontos). Ennek kapcsán különös kérdéseket feszeget egy kutató. Mások pedig egyelőre adatokat bányásznak, hogy kiderüljön, hogyan illik a spontán evolúciós folyamatba a vírusgenealógiai fán az omikron.
 • Ennek kapcsán nem árt visszatérni mindentől függetlenül a kutatások kockázataihoz. Ez ugyanis nem csak egy jövőbeli pandémia szempontjából számít. Ez most is számít, ebben a pillanatban, amikor laborokban dolgoznak annak a felderítésén (az idézett preprintben pl. sienai kutatók), hogyan és mennyi idő alatt lehet kritikusan antitestszökő a SARS-CoV-2, a gain-of-function műfaj újabb nyugtalanító példájaként.
 • Máskülönben az "immunkompromittált páciens=hordozón belüli vírusevolúció lehetősége" elmélet is releváns, természetesen, és íme, egy általam itt még nem linkelt esettanulmány ezzel kapcsolatban.
 • Nagyon érdekes volt egyébként a politika valamivel gyorsabb reagálása az eddigi pandémiás normához képest, és a tőzsdék érzékeny reakciója is. De ezt objektíve bőven indokolja az, hogy egy, akár "csak" a delta transzmisszivitásával terjedő ÉS esetlegesen vakcinaszökő variáns az eredeti pandémia felturbózott változatát jelentheti.
 • Itt elhangzik egy érdekes érv, sajnos nem életszerűtlen: ha Dél-Afrikát gyorsan izolálja mindenki, a következő, aki veszélyes variánst talál, nem biztos, hogy jelenti. És a legrosszabb episztemológiai szempontból, hogy ezt akár múlt időben is kellhet mondani. Közben ugyancsak említésre méltó, hogy a dél-afrikai népesség kicsivel több, mint negyede átoltott, amiben az egyik tényező a nemzetközi vakcinafukarság.
 • A brit sajtó egy (szociopata) részére mindig lehet számítani járványbagatellizálás terén. Itt éppen egy dél-afrikai doktor saját pácienseire vonatkozó anekdotikus beszámolójából vezetik le, hogy az omikron a megváltás, oly' enyhe. No shit.
 • Az első belga eset fiatal nő, aki Egyiptomból jött vissza Törökországon keresztül, és 11 nappal később lett tünetes, magas vírusszámmal (14,2-es Cq), influenzaszerű tünetekkel.
 • Halk megjegyzés: a WHO átugrotta a "xí" betűt a görög abécében. Xi likes this.

2021.11.29-2021.12.05.

 • Miközben a brit sajtó (már a BBC is) egy darab dél-afrikai doktorral mesélteti újra a kis anekdotáit a megenyhült koronavírusról, Dél-Afrikából ismét érzékelhetően nagyobb arányban fiatalabb betegekről fut be hír itt.
 • WHO update: ismét növekedésnek indult a kórházi kezeltek száma Dél-Afrikában, ami akkor is figyelemre méltó, ha nincs minden eset szekvenálva, értelemszerűen.
 • Belgiumba Egyiptomból, Kanadába Nigériából jött be az omikron.
 • A holland "fogás", amikor is 61 fertőzöttet kiszűrtek Dél-Afrikából érkezett utasok közül, ilyen ostoba módon született. Embertelen várakozás zsúfolt körülmények között, sokan maszk nélkül, aztán hoztak nekik szendvicset csak úgy, natúrban felhalmozva kartondobozban, amit a kiéhezett utasok egymás kezéből kapkodtak ki onnan. Ennek így nem sok értelme volt, vagy legfeljebb (elég embertelen) adatgyűjtésként. 13 omikronos esetet találtak amúgy.
 • Egy jó összefoglaló, és benne, amiről lemaradtam, hogy Izraelben volt malawi utas és három nem-utazott esetük is. Antitest-szökés szempontjából az alábbi fontos epitóphelyeket jegyzi fel: "484 (E484A), 446 (G446S), 417 (K417N) et 493 (Q493R)". A furin által hasítható hely környékén: "H655Y, N679K, P681H". Az első omikronos minták egyébként a november 5-11-es időszakból származnak, Botswanából.
 • A tüske mutációinak teljes listája: "A67V, D614G, D796Y, E484A, G142D, G339D, G446S, G496S, H69del, V70del, H655Y, ins214EPE, K417N, L212I, L981F, N211del, N440K, N501Y, N679K, N764K, N856K, N969K, P681H, Q493R, Q498R, Q954H, S371L, S373P, S375F, S477N, T95I, T478K, T547K, V143del, Y144del, Y145del, Y505H."
 • A 69-70del miatt kieső S célgénes PCR-tesztelési eredményekből lehet gyorsabban képet kapni, és az számos dél-afrikai tartományban emelkedő prevalenciát jelez.
 • Az "omikron-epicentrumban" (kopirájt Bloomberg) a kórházban kezeltek 10%-a csecsemő
 • Nem annyira jót ígérő kijelentések, de ez nem egzakt adat, az majd később jön.
 • Egy nagyon fontos jelentés: az Új-Zéland, Dél-Korea, Ausztrália hármas jelentős gazdasági növekedést produkált, miközben Európa GPD-je visszazuhant. A szabadságokat is kevésbé kellett korlátozniuk. Kiszámíthatóbb körülményeket teremtettek társadalmuknak, tervezhetőbb életet. Mi van a mérleg másik serpenyőjében? Sok tehetetlen vagy elhülyült politikus tonnányi bullshitje arról, hogy a járvány elnyújtásával a gazdaságot kímélik. És itt arról még nem is beszéltünk, hogy Kínában a kezdeti bicsaklás után mekkora V-shaped recovery következett (a GPD növekedési rátájának görbéjében). Az Egyesült Államok egyébként érdekes kivétel, mert ott sok látványos hülyeség mellett is maradt a gazdasági növekedés. De részben itt van a kutya elásva. A hülyeség látványos, az ottani média beszél róla, a világ is beszél róla — de valójában nem ott van a legtöbb belőle, attól, hogy az ottani hülyeségről beszélnek a legtöbbet a világban. És emellett persze ott van nekik a nem is annyira titkos fegyverük, a Federal Reserve a brutál tőkeinjekcióival. 
 • Előzetes vakcinahatásossági adatok Izraelből. Van visszaesés, de van megmaradt hatás is. Emlékeztetőül: a fertőződés ellen a fentebb bemutatott texasi tanulmány 45-szörös védelmet látott a delta előttről, 13-szorosat utána, ekkora volt a delta miatti drop. Komolyabb tünetek jelentkezésére most egy 2,4-szeres előzetes értéket kapunk, oltatlanok vs. oltottak. Ez persze még jelentősen változhat, mivel Izraelnek összesen van 4 esete, amiből próbálták ezt felmérni.
 • Ugyanott: két kardiológus fertőzte egymást, az izraeli sajtóból tudom, hogy háromszor oltottak voltak, és az egyikük konkrétan Londonból hozhatta magával az omikront. Hollandiában is találtak közben retrospektív kutatásból eseteket.
 • Közben az omikron eredetével és különbözéségével kapcsolatban a zoonózis lehetősége is eszembe jut — állati hordozóra oda, onnan vissza.
 • Kérdés: a fertőződés után szerzett immunitás alakulásáról mit tudunk mondani kifejezetten a delta nyomában? Ennek kicsit utánakapirgálok majd.
 • A kötelező oltás kérdéskör EU-s feszegetése ügyében: inkább már az újraformulált oltásokkal, plíz.
 • Ivermectin strikes again, this time in... Kassa.
 • Koszovóban +7 haláleset az elmúlt hónapban (most 2984). (G.a.h.: +3735205+1057+878+n.)
 • Vietnamból közben lemaradtam egy AstraZeneca utáni VIPIT/VITT esetről májusból, és még egyről júniusból. Sőt, igazából márciusban is volt már egy eset, anafilaxiás sokknak tűnik. Közben pedig a Sinopharm Vietnamban taktikusan a Sino elhagyásával Vero Cellként forgalmazza BBIBP-CorV termékét, és ennek egyik sarzsa után Thanh Hoa tartományban lett sok komolyabb reakció, köztük öt súlyos anafilaxiás sokkos eset. Jelenleg négyről tudunk ezek közül, melyek halállal végződtek. Három gyerek is elhunyt anafilaxiás jellegűnek tűnő reakció miatt, Pfizer-oltás után. És közben belebotlottam még egy dán esetbe is (AZ után). (G.a.h.: +3735205+1068+878+n.)
 • Fontos tanulmány. Súlyos COVID-on átesetteknél most már 12 hónapig is igazoltan emelkedett elhalálozási kockázat. Én személy szerint tudok három esetről is, szóval komoly a dolog. 13638 alanyt figyeltek; súlyos COVID = kórházi kezelés pozitív vírusteszt után 30 napon belül. 178 súlyos, 246 enyhébb eset + 13214 COVID-negatív. A mortalitási hazárdráta 2,5-ös a negatívakhoz, 1,8-as az enyhébb esetekhez képest. A legsúlyosabb eredmény: 65 év alatt (!) még komolyabb különbség jön ki: 3,33-as HR a negatívakhoz és 2,83-as az enyhébb esetekhez képest.
 • Elég komoly exponenciális növekedés van Dél-Afrikában, az üteme lekörözi a deltát.
 • Az EMA bejelentkezett: 3-4 hónap alatt tudnák jóváhagyni az újraformulált oltásokat, ha szükség van ilyenekre.
 • Svájcban népszavazás állt ki nem először a közegészségügyi intézkedések mellett. Bónuszpont a Telexnek a történelmi adalékokért.
 • A január 6-i puccsisták csalódottak voltak, hogy Trump nem állt az élükre iziben, amint beindult a balhé. Pedig hónapokkal korábban pozitív antigén-teszttel (amire csináltak neki egy negatívat, de PCR-kontroll nem volt) ment vitázni Bidennel, és csak a vita után jelentették be, hogy fertőzött lett, illetve a fertőzést későbbinek állították be. Közben ezzel nem csak Bident veszélyeztették, hanem természetesen másokat is, azokban a napokban (pl. a Gold Star families találkozón, ahol amerikai háborús hősök családtagjait tette ki fertőzésnek).
 • Nagyon sok az újrafertőződés az omikronnal, 2-3-szor könnyebb lehet újrafertőződni, mondják korai becslések. Preprint a témában.
 • Ja, és igazából nem egy omikron van — a vírusok ennél amúgy is bonyolultabbak, de ez itt legalább négy klaszterre esik szét.
 • Áldozzunk egy perc néma csenddel azokra a különös élőlényekre gondolkodva, akik a népet "az omikron a megváltás (mert a vírusok mindig megenyhülnek)" elmélettel etették kitartóan az elmúlt napokban.
 • sarscov2_omicronhospitalisations.jpg
 • Az omikron terjedése láthatóan megindult sokfelé. Ismeretlen forrásból terjedés ("közösségi terjedés") Ausztráliában, szuperteresztés norvég karácsonyi vállalati bulin, klaszter Dél-Koreában stb.
 • És akkor jöjjön még egy ábra. Az ilyen információk miatt fogok jövő héttől új bejegyzést indítani, mert határozottan látszik az indokoltsága. Így változik a kórházban kezeltek korszerkezete Dél-Afrikában, a deltás és az omikronos időszak összehasonlításában. Kék = delta, narancs = omikron. Balra a gyerekek (0-4 évesek a szélen). Még egyszer: ezek nem simán fertőzöttek, ezek a kórházban kezeltek.
 • omicron.jpg
 • Közben olvasgatok egyebeket is. Korábban sokat írtam az OC-43-as koronavírusról, amelyet az 1890-es nagy pandémia okozójának gyanítok másokkal együtt én is. Júniusban jött ki ez a tanulmány arról, hogy az OC-43 elleni antitestek alacsony szintje inverz kapcsolatban állhat a COVID súlyosságával (296 páciens alapján). De jelenleg konkrétan az érdekel, kiszorul-e a cirkulációból az OC-43-as. És nem, úgy tűnik, mert itt van pl. egy kórházi klaszter leírása svájci kutatóktól. Ez pedig egy iráni tanulmány, sok fertőzött gyerekkel. A kis lurkók, köztük bujkálhat ez is — aztán meg kórházakban opportunistáskodik. De igazából lehet akárkiben: íme, egy eset Texasból. 42 éves, immunkompetens nő, túlsúllyal, 88-as szaturációig jutott, lélegeztetni kellett, a CT-felvételén GGO-k, tejüveg-homályfoltok, amilyenek SARS-CoV-2-nél is láthatók, csakhogy itt ezek OC-43 nyomán álltak elő.
 • Botswanának van egy sztorija. Eszerint európai diplomatáknál találták az első omikronos fertőzéseket. A tálalás sokfélesége mindenképp árt a sztori hitelességének. Miszerint: a diplomaták több országból jöttek (melyikekből?), november 7-én érkeztek (összeszervezték? milyen apropóból?), november 11-én tesztelték őket (tünetek miatt?), november 24-re történt szekvenálás, amikorra nem voltak már ők sehol. És ezek voltak az első esetek közül "néhányan" (tehát akkor mégis ott kaphatták el?).
 • Upsz, lehet, hogy történt egy érdekes rekombináció?
 • FYI: Durbanben van az Africa Health Research Institute, ahol most intenzíven dolgoznak az omikronon. Elég komoly nemzetközi csapat van ott (lásd ennél a publikációnál), és többek között az az egyik fontos kutatási kérdésük, hogy a SARS-CoV-2 hogyan viselkedik a HIV/TB közegében.
 • Szlovákia kiszámolta az oltottak vs. oltatlanok kezelésére jutott őszi eü. költségeket. "Szlovákia csak koronavírusos betegekre 40 millió eurót költött ősszel. Az összeg 93,67 százaléka (37,5 millió euró) az oltatlan betegek kezelésére ment."
 • Jersey szigetén már a negyedik boostert tervezik, de nem aki bejelentkezik alapon, hanem időrendileg megfelelően és a legsebezhetőbbekre koncentrálva kezdenék ezt. Így kellene Magyarországon is.
 • 31551 fő járványhalálozást jelentett Moszkva eredetileg, de a Rosstattól szokás szerint tudjuk, hogy 74893 fő járványhalálozás volt ténylegesen. A különbözet 43342 fő. (G.a.h.: +3778547+1068+878+n.)
 • Kicsit kutakodom immunkompromittáltaknál bekövetkező vírusevolúció ügyében, hogy legyen benchmark. Milyen gyors ez a folyamat? (1) Itt egy APS-es beteg esete. 68 nap. 5 db stabilabb aminosav-cserélődés a tüskében. (2) Egy leukémiás betegnél: "only seven mutations were present by day 97", "seven mutations, including six protein coding changes", "four of which occurred in the S and N genes". (3) Veseátültetett betegnél. 145 nap. Összesen 6 db nem-csendes mutáció a tüskében. (4) Non-Hodgkin limfómás beteg. 171 nap. "Four amino acid changes (V3G, S50L, N87S, and A222V) and two deletions (18-30del and 141-144del) occurred in the virus Spike protein." (5) Leukémiás beteg. 333 nap (197-nél mérve). "Deletion of amino acids Y144 and LLA241-243 in the NTD, and a F490S mutation in the RBD" + "C1250F" = 4 db aa-változás. (6) Limfómás nő esete Írországból. 100 nap. "3 amino acid substitutions in the gene coding for the spike protein (S:S50L, S:A653V, and S:L1186F)." Bottomline: Csinálom még tovább a review-t, de az omikronban jelentősen több változás van a tüskében ehhez képest, ami magyarázatra szorul. Tegyük hozzá, hogy gazdán belüli szelekció is van, és nem feltétlenül nő a nem-csendes mutációk száma idővel — csökkenhet is.
 • Folytatom a fentebbi pontban szereplő körülnézést. Egy HIV-pozitív eset. Érdemes a teljes folyamatot nézni. Bejön Erik, vagyis az E484K mutáció pozitív SARS-CoV-2-teszt után hat nappal (D6), az első tünetek után 19 nappal. Aztán D34-től D106-ig bejön a másutt is látott Y144del, R190K, F490S és visszaáll Erik (ikrére, mondanám, ha poénkodni akarnék): K484E. Aztán D190 előtt bejön D427Y és a kenti variánsból ismerős Nelly, N501Y. Túl azon, hogy itt nincs 32 változás a tüskében, az is látszik, hogy vannak fix mintázatok, a szelekciós nyomás miatt nem történhet akármi, amit utána lehetőség lenne kimutatni (mivel az zsákutca). Szóval az omikron nagyon-nagyon érdekes eset. Ennek alapján a "mutációgyár" elmélet Dél-Afrikára vonatkozóan nem olvasható úgy, mintha itt a semmiből totálisan meglepő dolgoknak kellene előbukkannia.
 • Tshwanéból (D-AFR), ahonnét fentebb a kórházban kezeltek koreloszlásáról beillesztettem adatokat, íme egy biztatóbb értékelés is a helyzet alakulásáról. Ez már nem pusztán anekdotikus érvelgetés, de persze korai adatok. Az viszont kiderül, hogy igazából náluk nem nagyon van szűrés omikronra, de egyébként haltak meg náluk betegek, úgyhogy az, ami ma körbement a sajtóban, hogy "omikronban még nem halt meg senki", valószínűleg tény szerint nem igaz. De ettől még lehet, hogy összességében enyhébbnek bizonyul majd, ha nem is a kórházakra nehezedő terhet tekintve — az idézett adatok alapján. Azt vegyük figyelembe, hogy fiatalabbak a betegek. Idősebbek szervezetének vélhetően továbbra sem tesz jót fertőződni ezzel a vírussal.
 • Közben hatékonyabb ACE-2-kötést jelez előre ez a preprint.
 • És egy még nagyobb érdekesség. A hCoV-229E-vel egyező szakasz inzertálódva az omikronban (214EPE), talán társfertőzés eredményeként.
 • Ez a Winfried Stöcker nevű német pali 20 ezer saját gyártású állítólagos koronavírus-vakcinát adott be idiótáknak, akik inkább tőle fogadják el az oltást, mint tesztelt-ellenőrzött forrásból. Ha igaz, hogy elölt vírusos vakcináról van szó, akkor ezek szerint SARS-CoV-2-vel dolgozik valahol, ha tippelnem kell, nem éppen BSL-3-as körülmények között. Ez biobiztonsági szempontból ugyebár nem közömbös. Még ez sem elég, hogy leállítsák...?

2021.12.06-2021.12.12.

 • Szép munka. A csendes és a nem-csendes (szinonim és nem-szinonim/aminosav-változást kódoló) mutációk aránya kiszámítva: 1 vs. 33 (utóbbiak között a 214EPE is = glutamánsav-prolin-glutamánsav = GAU helyére GAG-CCA-GAA-GAU, uracilt írva timin helyett a precizitás végett; megj.: a GAG és a GAA szinonimák). Ez is furcsaság az omikron esetében. Normális esetben sok ennél több csendes kis mutálgatás mellett lesz néhány evolúciós előnyt biztosító és ezzel stabilizálódó aminosav-cserélődés.
 • Egy New York-i animekonvenció is kiváló szuperterjesztő esemény lett a következetlen maszkviselés miatt.
 • Sowetóban, Dél-Afrikában elhunyt egy 15 éves gyerek, konkrét említésként ez az első valószínű omikronos áldozat. Korábban már jeleztem, hogy számos dél-afrikai tartományban nem tudják a halottakról külön-külön megállapítani jelenleg, hogy melyik variáns volt bennük - ezért is felelőtlenség, amikor bárki a "nem tudunk omikronos áldozatról" szöveggel jön. Élőkből szekvenálunk, halottakkal nem foglalkozunk — így még sokáig nem lesz áldozata az omikronnak. Lásd még a témában.
 • Idevágó emlékeztető, hogy az Egyesült Királyságban az első COVID-esetet 2020. január 31-én regisztrálták, az első halálesetet pedig 2020. március 5-én.
 • Kínai cikk az ő oltási stratégiájukról a BMJ-ben. Benne szereplő adat szerint 2020 folyamán 20 fertőzésgócot számoltak fel (a Hubei tartományi járvány után), és havonta 700 fertőzöttet szűrtek ki a határon.
 • 250 tüdőátültetés COVID miatt csak az Egyesült Államokban, ahol ezek szerint 10-ből 1 transzplantáció a COVID miatt történik. Megjegyzem, ebbe az is belejátszhat, hogy a járvány csúnyán visszavetette az átültetéseket, vagyis kisebb torta szeletéről beszélünk fentebb.
 • Fontos adalék a jövő vakcinafejlesztéseihez ADE + neutralizáló vs. facilitáló antitestek témakörben, különösen ami a tüskén lévő N-terminális domént illeti. A célsejtek lipid tutaj membrán-mikrodoménjeihez kapcsolódva az ACE-2-kötést a tüske számára segítő antitestek csatlakozhatnak ugyanis oda kifejezetten a delta variáns esetében (az eredeti wuhani variánsnál ez a baleset nem fordult elő). És még egy adalék erről.
 • Kellemetlen érdekességek rovatunk: Kínában olyan is előfordult már legalább a múltban, hogy a vadállatpiacokra kerültek laboratóriumi állatok, amikor már nem volt rájuk szükség. 
 • Így év vége felé közeledve érdemes ránézni az Economist halálozástöbblet-követésére. A járvány emberi ára jelenleg a 11,1-től 20,7 millió főig terjedő sávban mozog, amelyen belül a legvalószínűbb érték 17,8 millió. V.ö. az én ultrakonzervatív és garantáltan hiányos számításom alapján is 9 millió felett vagyunk.
 • Szuperterjesztés Spanyolországban. Intenzív osztályos nővérek között.
 • A minden közeü. intézkedést lockdownnak leíró "lockdown-ellenesség" amerikai forrásairól. Természetesen iparilag fűtött jelenségről van szó.
 • A Financial Timestól hasznos információk. Pl. (1): a kórházban töltött idő átlagosan rövidebbnek tűnik az omikronos eseteknél Dél-Afrikában. Jól hangzik, nyilván. ÁMDE: (2) Azért az intenzív osztályon kezeltek és a lélegeztetettek görbéje is elindult, ha egyelőre gyengén érzékelhetően is, de felfelé, a fertőzöttek görbéjének nyomában — logaritmikus skálán látszik jól igazán, hogy elindultak. (3) Többet tesztelnek, mint korábban, a világbeli nagy izgalmak miatt, és egy rakás nem COVID-betegként érkezett ember víruspozitivitását sikerült kimutatni, miközben a ténylegesen COVID-betegek közül valójában nagyobb arányban kerülhetnek ki a súlyosabb esetek, pláne a 2-es pontban jelzett görbék további alakulásával. Úgyhogy az omikron sem lesz vidámparki menet.
 • Az omikron antitestszökésének mértéke a PMS20-as, kísérleti úton (HIV-pszeudotípus és VSV/SARS-CoV-2 kiméra felhasználásával) előállított polimutáns tüske (polymutant spike, PMS) antitestszökésének szintjén van. A PMS20-asról lásd létrejöttének leírását. Itt az omikronnal kapcsolatos vonatkozó adatok bemutatása.
 • Ezt a 2007-es tanulmányt még nem láttam eddig. Egerekhez adaptálódott SARS-CoV-1 (a régi) szeriális passzázs (sorozatos sejtkultúrákon keresztüli áteresztés) nyomán létrehozva, a passzázs megkezdése előttől jelentősen halálosabb végeredménnyel (az egereknél).
 • Az Egyesült Királyságban áll a bál a Downing Street 10 karácsonyi bulikája miatt. Nekem a legmeglepőbb nem a szociopaták látványa a vonatkozó videóban, hanem hogy ezek az emberek milyen mélyen egyszerűek. "Nem vótunk távóságtartók, hihike".
 • A média lopakodóvírusként írta meg (OMG), valójában annyiról van szó, hogy az omikronnak ezt a szubvariánsát S-célgén kiesésének hiánya miatt csak szekvenálás nyomán lehet omikronként azonosítani. Magyarán lassabban, effektíve ritkásabban, és nem lehet spórolni.
 • Lengyel statisztika: "To promote vaccines, Health Minister Adam Niedzielski pointed out Monday that of the 1,085 people under 44 who died with COVID-19 so far this year in Poland, only 3% were fully vaccinated."
 • Ugyanott: "He said he has several friends hospitalized with COVID-19, including a previously healthy and athletic 32-year-old who is fighting for his life. “I expect him to die, especially since there is no room for him in the intensive care unit because there are so many patients that he is lying somewhere in a corridor,” he said."
 • Tajvan. Külföldön nem járt, ismert fertőzöttel kapcsolatba nem került laboráns 8 napon át volt tünetes-köhögős, mielőtt a szaglásvesztés kitört rajta, és ezért elment teszteltetni magát. 20-as Ct-vel lett SARS-CoV-2-pozitív. A hatóságok sokakat karanténeztek, vizsgálják a szóban forgó BSL-3-as labort stb. Ha ez a Tajvani-szoros másik oldalán történt volna, most egy fagyasztott norvég lazacot vizsgálgatnának, amíg be nem ismeri, hogy miatta van az egész. Kieg.: nem 8 napon át, hanem 11 napon át volt tünetes a hölgy, miután tesztelt végre. Azok után, hogy a laborban megharapta egy egér.
 • Örményország, alacsony vakcináció, hülyeségeket terjesztő orvosok is a félrevezetők között. Ha engem kérdeznek, megkockáztatom, hogy ebben orosz forrásokból terjedő vakcinációs dezinformációnak is szerepe van - lásd a nyugati vakcinák irányában táplált erősebb kételyeket.
 • Újabb PS (proteni subunit) vakcina. Corbevax. Fejlesztő: Texas Children's Hospital Center for Vaccine Development. Gyártó: Biological E.
 • Nem annyira jó hírek Dél-Afrikából. 2076 fő heti halálozástöbblet a november 28-án végződött héten. Az azt megelőző héten 1091 főnyi. Aggódnék, azt hiszem, meg nyilván jó lenne már látni a következő adatpontot.
 • A hollandoknál is látványos növekedésben az extra halálozás, viszont ott ezt könnyű a deltahullám alakulásával kapcsolatba hozni (itt stimmel a halálozások sztenderd késés szerinti fázisa, és ezek szerint hamarosan csúcsosodik). 4750 fő halálozástöbblet november elejétől december 5-ig. Veszem a felét, ahogyan szoktam (+2375). (G.a.h.: +3780922+1068+878+n.) És nagyon érdekelne, hogyan jön ez össze. Máshonnan is láttam statisztikát, miszerint otthon a szokásosnál többen halnak most meg. Felvetődhet, hogy az oltottság nyomán sokan kivárnak, inkább, mint hogy kórházba menjenek. Mások talán két év alatt mostanra halmoztak fel végzetes kondíciót az elmaradó vizsgálatok és ellátások miatt — de ez a magyarázat kisebbik része lehet csak, mert a jelenség hullámszerű.
 • Ugyanez látszik Nagy-Britanniában is (a hullámokra rakódó hullámok). Így jön össze az elmúlt négy hónapra 20800 fő halálozástöbblet. Veszem a felét (+10400). (G.a.h.: +3791322+1068+878+n.) 
 • Németországban szeptember óta van halálozástöbblet-hullám. Itt önmagában november második hetére jut 3100 fő el nem várt halálozás (ebből +1550-et veszek), és a szeptemberi-októberi időszak számait nem írták le, csak gagyi ábrán mutatják. (G.a.h.: +3792872+1068+878+n.) Kieg.: megvan közben szeptember is, október is: 7247 + 6615 fő (a felük: +6931). (G.a.h.: +3799803+1068+878+n.)
 • És akkor már lendületből még néhány ilyen számítás. Belarusznál volt 2020-ból 5700 fős adat. Az Economistnak van 2020. március 31-ig 33690-es becslése. Ebből felezés, és további konzervatív korrekció után számítok itt +12 ezer főt. (G.a.h.: +3811803+1068+878+n.) Szerbiánál az ottani adatmáguskodás nyomában már számoltam +388 főt. Az Economist ott október végéig 41680 fős halálozástöbbletet becsül, míg a járványhalálozás 9940 fő volt addig hivatalosan, úgyhogy ez +15000 lesz. (G.a.h.: +3826803+1068+878+n.) Kazahsztánból számoltam 607 főt tüdőgyulladásos halálozástöbbletből eddig. Az Economistnál 74190:15870 a többlet vs. járvány szembeállítás szeptember végéig. Feléből levonás után: 29160-607=28553. (G.a.h.: +3855356+1068+878+n.)
 • Áttöréses fertőzések, 7 esetről tanulmány Dél-Afrikából. 25-39 évesek, megfelelő antitest-titerrel. A tüneteik leírása: "Initial symptoms were sore throat (85.7 %), fatigue (71.4 %), headaches (57.14 %), dry cough (42.9%), chest pressure, sinus pressure, rhinitis and nausea (all reported by 28.6 %) (Table 2). Night sweats were seen in one patient within the first three days after symptom onset. As the infection progressed, all individuals developed a dry cough, 85.7 % had sinus pressure, and 71.4 % had rhinitis. Anosmia and dysgeusia were observed only temporarily (on day 3) in one patient. Fever was reported by 14.3 % of patients. At the end of the observation period (day 7), dry cough (100 %), rhinitis (71.4 %), sore throat (57.1 %) and shortness of breath (42.9 %) were the predominant symptoms, with a general reduction of symptom severity."
 • Ha minden igaz, az omikron elnevezéssel (amiatt, ahogyan az mandarinul hangzik), a WHO sokkal kellemetlenebbet választott Peking perspektívájából, mintha a Xi mellett döntöttek volna.
 • A Sewer Coronavirus Alert Network (SCAN) követi az omikron terjedését az USA-ban.
 • Az Upper és a Lower Middle Income Countries kategóriában a fejlett országok 11%-ánál jóval magasabb aránnyal szerepelnek a hivatalos statisztikákban a 65 év alattiak, előbbieknél 40%-kal, utóbbiaknál 57%-kal. A Világbank elemzése próbálja ezt megfejteni, de segítenem kell: ezekben az országokban az idős emberek kezelése, számításba vétele, halottvizsgálata alighanem kevésbé erőforrás-intenzív, hogy finoman fogalmazzak. Vagyis igazából több volt a 65 év feletti áldozat, és az említett országok statisztikái őket különösen alulmérhetik. (Emellett természetesen a fiatalabb népességek is belejátszanak.)
 • "Hörcsiktől a hippókig", így lehet visszaadni a Guardian címét kb. Amúgy semmi meglepő, csak egy releváns utalás arra, hogy az állatkertekben is oltanak. Az oroszoknál pl. a Karnivak-Kov, az amerikaiaknál a Zoetis vakcinával. És leírva az is, hogy a vadállat-populációkat nem igazán praktikus megpróbálni átoltani. Ezt üzenjük az EcoHealth Alliance-nek is.
 • Biobiztonság terén ezzel a pandémiával kiszabadult a szellem a palackból. Hollandia, koronacsomagok önfertőzéshez, letartóztatás, majd őrizetből elengedés, védekezés szabadlábon.
 • Egy előzetes becslés Dél-Afrikából. CFR 0,42%, a kórházban kezeltek 9%-a. Jobb, mint az eddigi hullámoknál. De 0,42% így is elég sok lehet (= pl. egyillióból 4200 fő) + a kórházaknak nagy terhet jelenthet mind a 9%, mind a 91%. Ráadásul dinamikusan kell nézni az ilyen számokat. Hanyatló immunitás (mind oltás, mind fertőzés után) súlyosabb esetekhez és a CFR növekedéséhez vezethet. 

Folyt. köv. hétfőtől (2021.12.13.) ebben az új bekezdésben.

5 komment

Koronavírus: A delta hulláma Magyarországon

2021.10.10. 17:18 :: Marton Péter

Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában):

A delta hulláma már érzékelhető intézményi lépéseket váltott ki (a Honvédség ismételt bevonása az egészségügybe, rezidens orvosok és szakorvosjelöltek átvezénylése), és nem kevés áldozattal, a kórházak számára pedig nem kevés teherrel járt eddig is nálunk. A legjobb adatunk szerint jelenleg a kórházban kezeltek 83,3%-a oltatlan; vakcináció terén közben megrekedtünk 60%-os átoltottság körül. A maszkhordás lehetőségének hivatalos ignorálása súlyos felelőtlenség, ami talán egyszerűen csak nettó értetlenségből fakad egy olyan vezetés részéről, amely mostanra alig kíváncsi szakértők hozzászólására. Az ECDC-nél látható, de a magyar lakossággal közvetlenül meg nem osztott adatokból ugyanakkor az látszik, hogy a legidősebb korcsoportoknál is elkezdődött a fertőződések számának emelkedése (bár más korcsoportoknál ez egyelőre gyorsabb). Kevés a tesztelés (részint az "én csak meg vagyok fázva" jellegű lakossági idiotizmusból fakadóan), és még kevesebb a szekvenálás (ami az utóbbit illeti, az más európai országok adataiból világosan látható, hogy minden bizonnyal a B.1.617.2-es delta variáns dominál jelenleg nálunk is). Bár Romániában és Oroszországban elég csúnyán alakul éppen a járvány, világszinten (október 10-i állás szerint) ugyanakkor visszaesés van, mivel a delta variáns letarolta a "piacot" számos, potenciálisan immunszökőbb variáns előtt a maga kiváló transzmisszivitásával. Így minket ebben a hullámban jelen állás szerint a kígyó farka csap meg — hacsak nem jön közben valamilyen újabb variáns, például a mű variáns tovább-evolválódása nyomán. Ez pedig végképp megkérdőjelezi, miért lenne értelme hagyni elszállni a járványt teljesen. Az oltatlanok között ugyebár nemcsak renitensek, hanem például gyerekek is vannak, és ezt nem azért mondom, mintha a renitensekre bárki legitim módon kilövési engedélyt adhatna ki. A monitorozást folytatom itt is, és a Twitteren is.

2021.10.11-2021.10.17.

 • Poszt-COVID lehetséges neurológiai következmények XXVII. Autonóm funkciók zavarai, köztük poszturális orthosztatikus tachycardia szindróma (POTS).
 • Eric Clapton úgy penget antivaxer hangokat, hogy egyébként kapott két AstraZenecát. Azt mondja, hogy mindkét alkalommal egy héten túl elnyúlóan jelentkeztek nála súlyos mellékhatások.
 • "Because I'm vaccinated, you dumb fuck." Instant legenda!
 • A Szent Ferenc kórház és a poszt-COVID ellátás Magyarországon.
 • Vírusevolúció Ecuadorban. A delta mellett is egész jól terjedt egy darabig a lambda, a mű és a V3-as gamma is, de a legutóbbi időben (lásd az ábra jobb szélét) csak a mű tudja tartani a lépést, úgy tűnik. Bár Kolumbiában a delta éppen elnyomóvá válik vele szemben, szóval vegyes a kép, és inkább a "delta mindent visz" teória tűnik befutónak.
 • Összefoglaló a brit COVID-válaszadást értékelő parlamenti jelentésről. És a jelentés maga.
 • Újabb tanulmány arról, milyen messzire ülőket is meg tud fertőzni egy buszon egy fertőzött, ha nincs szellőztetés. (Meg persze maszkviselés.)
 • SARS-CoV-2 RNS jelenléte agyi-gerincvelői folyadékban hosszú COVID-dal kezelt páciensnél.
 • Eredetnyomozás szempontjából érdekesek az Enshi környékén lévő barlangok is, Hubei tartományban, és ott aktuálisan... sok a turista, a helyiek a barlangból isszák a vizet, vadállatokat tenyésztenek a közeli gazdaságokban stb. Hogy költőien fejezzem ki magam: olybá tűnhet, mintha a kínai hatóságok nem is igen számítanának kockázatra ebből a forrásból.
 • A WHO SAGE, akik annak idején 60 év felett "low" és "very low" bizalommal minősítették hatásosnak és biztonságosnak a Sinopharm BBIBP-CorV vakcinát (még május elején), most arra jutott, hogy Sinopharm és Sinovac esetén is kell harmadik dózis, még hozzá nem boosterként, hanem alapból szükséges harmadik dózisként a 60 év felettieknél (és immunkompromittáltaknál). 
 • A Bolsonaro felé jó összeköttetésekkel bíró brazil Prevent Senior cég úgy tűnik, preventálta jó pár ember szenior éveit mindenféle kísérleti kezelésekkel, amikkel nem segítették az érintett COVID-beteg embereknek a túlélését.
 • A szokásos kettős statisztikai könyvelés nyomán tudunk Oroszországból, augusztusból a 24662 fő nemzetközileg jelentett hivatalos járványhalálozáson felül +24727 elhunytról. (G.a.h.: +3171768+1055+878+n.)
 • Indonéziában inkább nem volt kedve a hivatalos szerveknek számolni olyan haláleseteket, ahol volt alapbetegsége valakinek (az ilyen emberek ott akkor jogi értelemben vajh meggyilkolhatatlanok lennének?), vagy ahol nem volt megerősítő vírusteszt. A legkonzervatívabb becslések szerint három és félszeres halálozást kell számolni a hivatalos adatokhoz képest, melyek szerint 92000 fő halt meg a delta hullámában, június 1. óta. Ez akkor +230000 fő ebből az időszakból. (G.a.h.: +3401768+1055+878+n.)
 • Törökországból még tavaly számoltam 1688 extra halálesetet halálozástöbbleti adatokból. Régóta lehet tudni, hogy komolytalan mind az adatgyűjtés, mind az adatközlés náluk. Azóta kicsit megszaladt a halálozástöbblet, a teljes pandémiás periódusra 189 ezernél jár. Konzervatívan, ennek a feléből (94500) vonom az 1688-at (=92812) addicionális halálozás számításához. (G.a.h.: +3494580+1055+878+n.)
 • Türkmenisztánból 60 COVID-halálesetet sikerült eddig dokumentálnia disszidens köröknek, a világ egyik legzártabb országában. Most kiderült, hogy van azért az eü. minisztériumuknak listája 25 ezer elhunytról, csak persze nem nyilvánosan. Hatvan levonása után g.a.h.: +3519520+1055+878+n.
 • Akkor már Bangladesnek is utánakapirgáltam egy kicsit. Itt egy tanulmány, mely 3907 hivatalos COVID-haláleset mellett említ adatot 2156 CLI (Covid-Like Illness) halálesetről a 2020. március 2. és 2020. augusztus 22. közötti időszakból. Egyelőre ennyivel tudok szolgálni. Tavasz óta, az indiai delta hullámmal párhuzamosan náluk is tetőzés volt, nyilván hasonló halálozástöbbleti kihatásokkal. Ha lesz arról adat, majd kiegészítéseket végzek. (G.a.h.: +3521676+1055+878+n.) Kieg.: a probléma 2021-ben ugyanúgy fennállt, és a CLI kategóriás esetek száma akkor is a hivatalos, PCR-es megerősítésű halálozással hasonló mértékű volt, vagy éppen azt meghaladó. Két kórházból hangzik el COVID/CLI halálozási arány a linkelt cikkben: egy 138/297-es és egy 57/271-es. Ez alapján a delta legcsúnyább időszakára bizonyosan indokolt legalább egy nagyon konzervatív kétszeres szorzóval számolni, és ez június 1. és október 1. között +14871 főt jelent. Április 25. és május 15. között is volt viszont egy hulláma már a deltának, és arra az időszakra hasonló módszerrel még 3327 fő jön ki. Összesen +18198. (G.a.h.: +3539874+1055+878+n.)
 • A járvány teljes, globális, minimális halálozása tehát 8,452 millió felett jár.
 • Szomorú tanulságokkal szolgáló pószt Iránról. Manausihoz hasonló, sőt helyenként magasabb attack rate-ek mellett sincs semmiféle nyájimmunitás. Tessék figyelembe venni, amikor legközelebb valaki arról beszél, hogy nyájimmunitás hamarosan. Tán még a hülyeségre sem alakul ki nyájimmunitás soha, sajnos.
 • Brit tudósok a fentebb már linkelt House of Commons-jelentésről. Ott volt igazán elrontva a válaszadás, amikor többedszerre SEM volt a tudományos ajánlásnak megfelelő válaszadás (lényegében).
 • Jeffrey Sachs elmondja a véleményét az Egyesült Államok pandémiás válaszáról. Erős szavak. "America's fractured culture -- political, economic and personal -- mainly delivered death rather than life" + "US culture has repeatedly showed itself to be too self-centered, shortsighted and poorly informed".
 • Az új pandémia a többi fertőző betegség elleni védekezésnek sem kedvez. Tuberkulózissal kevesebb embert diagnosztizáltak, viszont többen halhattak meg miatta 2020 során, 2019-hez képest, és utóbb trend '21 és '22 folyamán is így lehet majd.

2021.10.18.-2021.10.24.

 • Colin Powell elhunyt COVID-ban, pedig hát oltott volt. Két megjegyzésem van: (1) az antivaxerek gyökerek, nem fogják felfogni az eset kapcsán a lényeget. (2) Az "oltásalapon védekező", azaz kizárólag az oltások védőhatására tervező magyar kormányzatra is kellene valamilyen jelző. Mielóma multiplexes volt egyébként, szóval ha egy éve hal meg, antivaxerék akkor éppen azt mondták volna, hogy nem a COVID ölte meg — milyen jó, hogy a hülyeségüket mindig aktualizálják.
 • Az Egyesült Királyságban felpörgött a járvány megint valamelyest, és naivan azt gondoltam, hogy hát az ősz. De úgy tűnik, hogy egy delta+ variáns lehet részben a dolog mögött, az Y145H spike-mutációval.
 • A COVID-kezelés költségeinek viselése az Egyesült Államokban. A magánbiztosítók kezdenek kimászni belőle, visszahozzák a biztosítotti hozzájárulást (oltottan kórházba kerülőknél is), megszüntetik az ingyenes szűrőtesztelés támogatását stb. A nép kirablása folytatódik.
 • Október 20-án azt nézem, hogy az esetszámok és a halálozás világszinten megint inflexiós pontot ért el. 
 • Outbreak alert. Kanadában az elmebetegség új szintet ért el. Mostantól csak külön vizsgálódás után jelentik majd a 18 év alatti COVID-haláleseteket, éppen a 18 év alattiakra eddig legveszélyesebb járványhullám közepén, mert volt egy eset, ahol a család kifejezte, hogy a COVID-betegként kezelten meghalt rákos gyermekük inkább rákban halt meg, ne sértsék meg a szuverén jogukat a valóság értelmezésére. A "jogi értelemben vett megölhetetlenség" fikciója Kanadában is elterjedt. (G.a.h.: +3539875+1055+878+n.)
 • Azért az súlyos, hogy Tajvan vállalatokon (Foxonn, TSMC) keresztül kell, hogy vakcinát vásároljon, mert a vakcinabeszerzésben is akadályozza a kínai diplomácia. Közben Sanghajon keresztül jönnének be szállítmányok, ami miatt a tajvani emberek egy része bizalmatlan. A be nem fejezett vizsgálatok mellett vészhelyzetileg alkalmazott Medigen-vakcina után pedig volt pár haláleset, aminek kapcsán vizsgálódás van (700 ezer oltás mellett 13 esetnél aktuálisan). Ilyen eset volt például ez. A Medigen ugyebár PS-vakcina (Protein Subunit). Antigénnek a spike-proteint lövik be burokban, adjuváns adalékkal együtt.
 • Remisszióban lévő limfómával kezelt páciensnél úgy elhúzódott a COVID, hogy a belőle izolált vírusokon miniatűr léptékben végbement a vírusevolúció egy komplett szakasza, és volt ott mindenféle mutáció az alfa, gamma és delta variánsok tárházából. Iden érdekes törlődések is adódtak (nem az S-génben), melyek lehet, hogy a vírusevolúció jövőjét vetítik előre.
 • A Yamagata IBV (influenza B variáns) lehetséges, hogy kihalt 2020. áprilisa óta, miután az intézkedéseinkkel kiszorítottuk. A B-ből a Victoria-variáns marad a pályán.
 • Ahogyan kollégiumoknál érdemes a szennyvíz virális RNS-tartalmát vizsgálni, úgy az interkontinentális repülőjáratok esetében is. Ezek azok a dolgok, amik a jövőben pandémia hiányában is hasznosak lehetnek.
 • A WHO úgy döntött, hogy Afrika javára ideje meghekkelni a Moderna vakcináját. A kontraktor a dél-afrikai Afrigen Biologics and Vaccines. Utóbbiak többek között technológiatranszfer-központként utalnak magukra, ami rendkívül cuki elnevezése a szellemi tulajdon ellopásának. Cukiest evör.
 • Romániában nagyon súlyos dolgok mennek. Meg persze Oroszországban és Ukrajnában is.
 • Hogy a gyerekek is olthatók legyenek, és ezzel mind ők, mind mások védettebbek legyenek, gyerekverzió a Pfizertől.
 • A delta plusz AY.4.2 variáns terjed állítólag Oroszországban is erősebben. Ennek transzmissziós előnye is lehet, és a tetejében egyéb kérdések is felmerülnek, de ezekről akkor írok, ha már lesz egyértelműbb adat.
 • Szingapúrban lenyomtak egy jó oltási kampányt, szeptemberben viszont újranyitottak, és azóta dübörög a járvány, és a halottak száma sem jelentéktelen. Exponenciális növekedés mindkét téren (esetek, halálozás), szinkronban.
 • 80-180 ezer eü. dolgozó halhatott meg eddig a járvány miatt. Ha csak ők haltak volna meg, már az is elképesztően súlyos lenne.

2021.10.25-2021.10.31.

 • Dél-koreai romboló legénysége megjárta a Guinea-öblöt, és közben bekapták a delta variánst. Oltatlanok voltak, 90% elkapta a fertőzést, 76,8% tünetes lett, 6% kórházi kezelésre szorult, 2% azon belül is súlyos lefolyással. A szóban forgó hajó a Nagy Munmu volt, a kalózellenes műveletekben résztvevő Cheonghae egység részeként.
 • Corsi-Rosenthal Box. Hasznos eszköz olyan helyeken, ahol úgy gondolják, hogy a "kevesebb halott, kevesebb fertőzött" olyasmi, amiért érdemes lehet tenni valamit. 
 • Bankok az egészség védelme ellen. A frontvonal Hongkongban.
 • Közösségi gyógyszerellátók (maguk is páciensek) a HIV-pozitívak folyamatos antivirális kezelése érdekében.
 • A globális pandémiás készültségről készült legújabb lesújtó jelentés "új globális szerződés" szükségéről beszél az egészségügy területén, és igen, nem kevesebb kellene: egy új társadalmi szerződés.
 • Jelzem egyébként, hogy egy nagy kísérlet résztvevője vagyok én is jelenleg, mivel pl. hétfőn is ötven főt tanítottam nettó hátrom órán keresztül egy szabad térre nyíló ablakok nélküli teremben, ahol kb. 15% viselt maszkot a jelenlévők közül, beszélnie pedig mindenkinek kellett, mivel szimulációs gyakorlat volt a program. "Oltásalapon védekező" (=popularitásféltő) vezetésünk már nagyon hosszú ideje nem akar igazán elgondolkodni semmiről. Pislákoló ítélőképességük ne tévesszen meg minket, a vírus ott van a háttérben.
 • A Delta Plus AY.4.2-es szubleágazódásról. Az Y145H mellett az A222V mutációk sztenderd elemek a spike-ban. Az ORF1a génben pedig váltás V-re 2529-nél.
 • Az AY.4.2-es a britek és az oroszok mellett Indiában is jelen van, és baromi érdekes lenne tudni, hogy ez konvergens evolúció esete-e. A franciáknál jelenleg van 19 detektált eset, ebből 2 fő volt csak oltott. A briteknél az AY.4.2-es mindenesetre lassan mászik felfelé a B.1.617.2-es (a delta) rovására július vége óta. Addigra csak a delte és a delta-plusz maradtak, és a delta-plusz tudta növelni a piaci részesedését azóta. Én úgy látom, hogy a marginális előnyét a jelenleg 10-15%-osra becsült transzmissziós előnye jól magyarázhatja, és akkor ez még nem az a variáns, ahol nagyságrendileg erősebb vakcinaszökés miatt kellene aggódnunk. De korán van, és ez a járvány igazán megtaníthatta volna, hogy az efféle hipotéziseket nem élő emberi alanyokon érdemes tesztelni.
 • Érdekes lelet (h/t a G7-nek): COVID-on átesett focisták teljesítménye (sikeres passzok arányával mérve) romlott, fél évvel a fertőzésen történt átesés után is.
 • A BSL-4-es laborok fel lesznek térképezve.
 • Szingapúrra már utaltam fentebb - ők is kapcsolnak, hogy körül kellene nézniük talán.
 • Mint azt fentebb jól hipotetizáltam, friss adatok szerint az AY.4.2-es transzmisszívebb, de nem vakcinaszökőbb (lásd: 47. o.). A transzmisszivitásával tud teret nyerni a B.1.617.2-es deltával szemben.
 • Hónap vége, a koszovói adatokra ránézek szokás szerint. Volt +24 haláleset (össz.: 2977). (G.a.h.: +3539899+1055+878+n.)
 • Oroszországban volt szeptemberben 24128 fő nemzetközileg jelentett járványhalálozás, de a Rosstattól megintcsak tudjuk a teljesebb számot: 44265 fő. A különbözet 20137 fő. (G.a.h.: +3560036+1055+878+n.)
 • Ahonnét nagyon régen számoltam halálozástöbbleti adatot, az Brazília, ahol 2021. április 10-ig volt 443 ezer fő nem várt halálozás. Szokás szerint a felével számolva, levonva a korábban számított 111 ezret, ez +110500. (G.a.h.: +3670536+1055+878+n.)
 • Tongának konkrétan most lett meg az első koronavírus-fertőzöttje, és történetesen Új-Zélandból importálódott.

2021.11.01-2021.11.07.

 • A tűktől félőknek és logisztikai szempontból (cold chaint nem igényel, ha minden igaz) jó hír lehet a bőrre tapasztható, egy négyzet-centiméteres, kb. 5000 mikroszkopikus tüskével oltó tapasz, mellyel ebben a kísérletben Protein Subunit vakcinát alkalmaztak.
 • A Secondary Attack Rate (SAR) haztartáson belüli (azaz szoros+tartós) kontaktok között nem nagyon különbözik oltottaknál és oltatlanoknál (25 vs. 23% az oltatlanok javára, ami eléggé anomáliásnak tűnik). A vírusszám a csúcson kb. azonos szinten van — bár egy korábbi tanulmány szerint, mely ugyanezt találta, és amelyet anno idéztem itt, a vírusszám 4-5 nap után hamarabb esik az oltottaknál. Ezzel egybevág a mostani tanulmány eredménye, miszerint az oltottak összességében kevesebb kontaktot fertőztek azért meg, mint az oltatlanok (25 vs. 38%-os SAR).
 • Már Shakespeare is megmondta egy szereplőjén keresztül, hogy "a bánat issza vérünk". Antidepresszánsok segíthetnek a dokumentáltan nagyobb kockázatnak kitett szorongóknál, depressziósaknál a súlyosabb lefolyás elkerülésében. Sőt nem csak náluk, és ezért drug-repurposing már a téma a fluvoxamin nevű gyógyszer kapcsán. A legérdekesebb, hogy a gyulladási folyamatokkal függ ez össze, melyeket a fluvoxamin mérsékel, ha nem sokkal a diagnózis után szedik, megelőzve a hiperinflammációs túlreakciót. Ehhez persze diagnózis kell mihamarabb (ahhoz pedig értelmes páciens, és időben kapcsoló orvos).
 • Pottyondy Edinát érdemes idézni a munkaadók felé áttolt felelősség kapcsán az oltások kötelezővé tételével kapcsolatban, hozzátéve persze, hogy a probléma nem hungarikum, és pl. az Egyesült Államokban is előfordult.
 • Két villámgyorsan összedobott könyv a vakcinafejlesztésről, nyilván a karácsonyi könyvpiacra célozva.
 • A vaszkuláris endothelium károsodása az egyik alapvető mechanizmus, amivel a SARS-CoV-2 kárt tesz emberekben. Végre itt egy tanulmány a Lancetben arról, mivel lehet tenni ez ellen, egy RCT eredményei alapján. L-arginin az egyik lehetséges válasz, orálisan adva. 10 napnál 71,1 vs. 44,4% lélegeztetőn a vizsgálati vs. a kontrollcsoportban. Medián kórházban töltött idő 46-ról 25-re rövidítve a vizsgálati csoportnál. 101 páciens alapján (lehet ezt még fokozni).
 • Amikor az állam szól, hogy nem ártana alaposan bevásárolnod, mert ki tudja. Kína.
 • A zsírszöveti sejteket fertőzi a SARS-CoV-2, és hiperinflammációs reakciót vált ki ott, és ezzel újabb megerősítése adott a túlsúly kockázati tényező voltának.
 • Kanadai laposfődhívő COVID-tagadó előbb lájvban elmondta, hogy beteg, de biztosan nem COVID-ja van, hiszen az nem létezik, aztán ebből következően rendkívül logikusan ivermectint szedett mint COVID elleni csodaszert, majd ezek után meghalt.
 • Hiénák is.
 • Waterford megye, Írország, 92%-os átoltottság, gyorsan duzzadó járvány.
 • Új adatok a mű variánsról. Nagyon csúnyán antitestszökő. Valahol megdöbbentőnek találom, hogy még nem újraformulált vakcinákkal oltunk.
 • A WHO Europe részéről Hans Kluge: ""We must change our tactics, from reacting to surges of Covid-19 to preventing them from happening in the first place." És éppen ez az, amit a kormányok sok helyütt egyre kevésbé csinálnak.

2021.11.8-2021.11.14.

 • Eszembe jutott ma reggel, hogy ha valaki olvassa ezt, hiányolhatja a bejegyzés címéhez illő tartalmat. Nos az nagyrészt itt van: https://twitter.com/Peter_PM_Marton (a Twitteren). Ide, a blogra pedig a világszinten releváns dolgok kerülnek, de van keveredés is azért a kétféle kontent között, természetesen.
 • Tanzánia az az ország, ahol a pandémia alatt beállt halálozástöbblet (69000 fő) nagy részét lazán figyelembe lehet venni a járvány terheként, mivel a hivatalos statisztikák teljesen gagyik. Még az elnökük COVID-ja is államtitok lett. (G.a.h.: +3730536+1055+878+n.) Lásd még a témában
 • Amerikai adatok, hogyan érinti a hospitalizáció kockázatát a vakcinációs státusz. Szeptemberig.
 • sarscov2_hospitalisationbyvaccinestatus.png
 • Kínai adatok mutatják, hogy a 12 év alatti gyerekek a delta kritikus és gyakran rejtett terjesztői. Íme, egy outbreak térképe. A kis kockák a hálózat közepében 12 év alattiak voltak.
 • sarscov2_childrendeltaoutbreak.jpg
 • A kínai esethalálozási arány egyébként elég furán (irreálisan?) alacsony. A KKP-nak semmit és az ellenkezőjét sem hiszem el könnyen, de ez a mondat ebből a cikkből figyelemre méltó lehet: "Other countries don't have the same ability to do COVID screening at the same speed or scale as China. It means infections are detected at a very early stage and medical intervention begins quickly" — mondta egy kínai orvos. És ennek a mondatnak a jelentőségére tekintettel tartom borzalmas néphülyítésnek az újabb és újabb COVID-gyógyszerekről szóló híreket. A késői észleléssel és kezeléssel ezek csak marginális különbséget tesznek, míg Kína a korai észleléssel ténylegesen alacsonyan fogja tudni tartani a CFR-t.
 • Ezt a tanulmányt közben sokan már idézgették, én pedig eddig nem is néztem. A J/J Janssen által nyújtott védelem márciustól augusztusig 3%-ra esett le, úgy, hogy a konfidenciaintervallum -7%-tól 12%-ig terjed.* Ezek szerint gyakorlatilag nem adna védettséget, amiről Gulyás Gergely is eszembe jut idehaza. A Modernánál augusztusra 62-66, a Pfizernél 47-52% az augusztusi eredmény. De kíváncsi lennék a Sinopharmra ilyenkor. A(z eggyel) fentebbi ábra fényében ugyanakkor ne feledjük, hogy a fertőződés és a hospitalizáció kockázata lényegesen különbözik. *Közben preprint már nincs, van viszont megjelent tanulmány, és abban az van, hogy "in March, VE-I was 86.4% (95% CI: 85.2% to 87.6%) for Janssen; (...) By September, VE-I had declined to 13.1% (95% CI: 9.2% to 16.8%) for Janssen." Vagy én néztem el valamit, vagy augusztusról szeptemberre átalakultak a számok.
 • Rekombinálódás nyomán létrejövő új vírusok még nem jöttek ebből a járványból, de jöhetnek., a CCoV/FCoV/TGEV evolúció fényében.
 • Ember és kutyája és vírusuk.
 • Újabb COVID-osztályi tűz, ezúttal Indiában, 11 halottal. (G.a.h.: +3730547+1055+878+n.)
 • Kásler Miklós előzetes adatokat közölt, melyek alapján az AstraZeneca második dózisa "csökkenti az ellenanyag-szintet", és ezért ismétlő használata nem javasolt. (Ezeknek az adatoknak pedig óvatos fogyasztása javasolt.)
 • Ez a cikk lényegében arról szól, hogy milyen hülye már Biden tudományos tanácsadója, amiért nem tetszik neki, hogy a Kongresszus, benne a demokratákkal, lefaragott 30 milliárd dollárt pandémiás felkészülési költségekből. A jelen körülmények hogyan is indokolhatnák az érintett felindultságát?
 • Alina Chanék szemlecikke a furin által hasítható hely szerepéről.
 • Izrael már gyakorlatozik egy új variáns felbukkanásának lereagálására, előrelátóak, és tenni is készek.
 • Ha valaki kételkedett volna, hogy a SARS-CoV-2 azért van itt, hogy globálisan kitoljon mindenkivel, a jelek szerint elég halálos a hópárducokra nézve :(
 • Egy nagyon jó cikk arról, hogy az Egyesült Államokban is (más okokból, mint nálunk) a legtöbb kórház kizárta a médiát, hogy miért történt ez, és hogy milyen hatással volt.
 • Jönnek az újabb és újabb antivirális szerek (pl. itt a Pfizer Paxlovid), melyeket korai diagnózis nyomán gyorsan kellene ugye használni. Induljunk ki abból, hogy 2022-re ezeket tömegesen fogják fogyasztani világszerte, vagy legalábbis sokfelé. Én azt mondom erre: vírusevolúció. 
 • Újabb COVID-osztályi tűz, ezúttal Bulgáriában (3 halott), és a cikkből kiderül, hogy Romániában is volt egy a múlt héten (2 halott). Megy a gyenge szövegelés, hogy "valószínűleg az egyik beteg dohányzott". Ugyan, mi köze lehetne a tűznek a COVID-osztályon adagolt oxigénhez, igaz? (G.a.h.: +3730552+1055+878+n.)

2021.11.15-2021.11.21.

 • Van pár dolog, ami ebben a járványban csak Kínában történik. Az egyik ilyen a zéró COVID megközelítés. Egy másik pedig a szinte teátrális performansz jelleget öltő demonstrációja a fagyasztott ételekkel mint vírushordozókkal kapcsolatos aggodalomnak (értsd: a KKP részéről ez a stratagéma a "Kínán kívülről eredt a járvány" c. fantazmagória promóciója).
 • T-sejtes immunválaszt generáló vakcina (Emergex), svájci klinikai vizsgálatok indulnak. Bőrre helyezett tapasszal működik. Továbbá: "contains an antigen only found on the surface of infected cells". Így vált ki T-sejtes választ, amely az ilyen sejtek elpusztítására irányul.
 • Új variáns (B.1.640 a.k.a. B.1.X), afrikai eredet, felbukkanások Angliában, Franciaországban, és pár másik helyen is. Törlődések a tüskében (utánajárok). A delta lenyomja ezt is egyelőre, úgy tűnik. A B.1.640 mutációi között pl.: S137-145del (törlődés).
 • Remek cikk Peruról. Még az is kiderül, hogy perui orvosioxigén-gyártó cégeket védő burkoltan protekcionista szabályozás is közrejátszott ideiglenes oxigénhiányok jelentkezésében.
 • Angliában és Walesben az elmúlt 18 hétben 20823 fős halálozástöbblet jelentkezett, hivatalosan 11531 fős járványhalálozás mellett. Sorolom, mikben haltak meg többek között az "extra" elhunytak: iszkémiás szívbetegség, májzsugor, diabétesz. Ebből ugye legalább az első kategóriában bőven lehetnek elrejtve nem tesztelt COVID-esetek. Közben a mentőre szívinfarktussal átlagban már 53 percet kell várni, tehát a COVID terhe az eü. rendszert értelemszerűen bénítja, és így nem-COVID-esetekből is több van. Konzervatívan a többlet (9292) felét (4646) számolom addicionálisan járványhalálozásként. (G.a.h.: +3735198+1055+878+n.)
 • Mi várható a járvány harmadik évében? Alapvetően egyetértek az elemzéssel, és a végével plánesőt: "The coronavirus remains a formidable foe."
 • A poszt-COVID sequelae miatt a fertőzés utáni 6 hónapban emelkedett halálozási kockázat van, mint arról itt már korábban szót ejtettem, és ez 1000 COVID-beteg közül további 8 halálához vezet kb. (ami a hivatalos számokban természetesen nem jelenik meg). Ismerős családtagjánál is tudok releváns esetről, meg ugye ott van Rubint Réka édesanyjának esete is, mint azt megírta annak idején a sajtó.
 • Csemege! Preprint piaci állatokból kimutatott vírusokról. Volt köztük denevértől cibetmacskának átadott HKU-8-as koronavírus, HKU-17-es veréb-koronavírus, HKU-31-es sün-koronavírus, borzból és cibetmacskából is emberi adaptációhoz közeli mutációkkal H9N2-es influenzavírus (155T, 183N and 226L aminosav-bázis-cserélődésekkel a HA1 RBD-ben) stb. Megjegyzéseim: (1) Wuhan környékéről csak egy kósza rotavírust sikerült halászni. (2) Tarajos sülből és cibetmacskából előkerült itt a Mangshi-vírus, melyet szúnyogok hordoznak és közvetítenek, és a Balaton-vírus közeli rokona. A Balaton-vírus pedig pontyok beléből került elő anno. Ez így igen érdekes kombináció, hogy halban is, meg gerincesekben is...
 • Az orrbányászat rejtelmei víruspozitivitás kimutatásánál. A cikk arra a konzervatív álláspontra jut, hogy mélyen penetrálni jó :(
 • Tajvan jól kezeli a járványt, de ennek emberi ára is van a gyakran karanténezett pilóták körében.
 • Két VAERS-haláleset (a cikkben három, de az egyiknél az összefüggés nem világos, illetve konkrétan aszimptomatikus COVID-beteg is lehetett az érintett). Az egyik J/J utáni VITT/VIPIT, a másik Pfizer utáni anafilaxiás reakció miatt. (G.a.h.: +3735198+1057+878+n.)
 • Miután nálunk is itt a delta plusz, érdemes lehet megjegyezni, hogy egyes eredmények szerint (UK REACT) több lehet miatta az aszimptomatikus fertőzés. De én vigyáznék ezzel. Aszimptomatikusnak elkönyvelni eseteket több szempontból macerás módszertanilag. Pl.: a páciens mit fog fel tünetnek? ("ja, hogy nem bírtam tegnap felkelni, az annak számít?", "hát én csak meg voltam fázva, nem voltak tüneteim" stb.); kialakul-e tünet azután, hogy a tünetmentesként elkönyvelés megtörtént? Stb.
 • Emberek tömegei buktak el egy alapvető intelligenciatesztet tegnap és ma, mikor is körbekürtölték, hogy "kiderült", egy kofa volt az első fertőzött 2019 decemberének közepén, Wuhanban. Ez annyira szánalmas, hogy önmagában emiatt leírom a világ járványkezelési esélyeit. Game over. Nem fog menni.
 • Rotterdamban lőfegyver alkalmazására is sor került a rendőrség által, annyira elszabadult az őrület. Nem több, mint néhány száz zavargó miatt, ezt is lássuk mellé.
 • Tekintettel a gyakori neurológiai természetű visszamaradó szövődményekre, illetve a különféle vizsgálatok által kimutatott potenciális neuroinvazivitásra, van némi diskurzus, mely intő jelleggel a poszt-polio szindrómára (PPS) hívja fel a figyelmet (főként arra utalva, hogy jöhetnek hosszú távon is meglepetések). A PPS a (bénulást, pl. "gyermekbénulást" okozni képes) poliomyelitisen átesetteknél jelentkezhet 15-30 év elteltével (értsd: jelentős részüknél jelentkezik is).
 • Ausztriában kötelező lesz a COVID elleni oltás februártól a teljes felnőtt lakosságnak — ezt a hírt az elmúlt napokból nyilván érdemes itt, ebben a szemlében is kihangsúlyozni, és ez megteszi a hét (és e bejegyzés) záró hírének is. Ami eszembe jut: (1) A magyar kormány szeret Ausztriára a járványügyi védekezésünk modelljeként hivatkozni. (2) Viszont ugye kiszálltak az EU-s vakcinabeszerzésből ezek a drága emberek. (3) Jövőre már újraformulált oltásokkal lenne érdemes folytatni az oltási sort.

Folyt. november 22. után új bejegyzésben.

26 komment

Koronavírus-járvány: Itt van az ősz, itt van újra

2021.08.29. 18:26 :: Marton Péter

Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában):

IDEHAZA: az átoltottság nem elégséges, az ellenanyag-szintek hanyatlanak, a kontaktszámok robbanásszerűen nőni fognak, egyelőre nincsenek igazán jelentős óvintézkedések pl. az iskolákban-egyetemeken, lesznek tömegrendezvények is. A harmadik oltások célzatlan kiszórása mindezt aligha kompenzálja, és egyszer még a böjtje is meglehet annak, ahogyan a választásokra zombi módjára fókuszáló pártemberek a készletekkel gazdálkodnak. GLOBÁLISAN: A vírus világszinten közben tömegesen terjed, öröm az ürömben, hogy az éppen elég rossz delta egyelőre leversenyzi evolúciósan a vakcinakerülőbbnek tűnő lambdát. Viszont természetes rezervoárok vannak kialakulóban, és folytatódik az evolúció, mely bizonyosan számos meglepő fordulatot tartogat még. 

2021.08.30-2021.09.05.

 • Sequelae kínai kórházi kezelteknél. 380/1271 az egy év után légzési nehézséget (mMRC-skálán 1 felett; a skála értéktartománya 0-tól 4-ig terjed) jelentők aránya (még nőtt is valamelyest a számuk). 
 • Hanyatló, de azért 6 hónapig a hanyatlás után is robosztusnak tűnő (hospitalizációtól-halálozástól védő?) nAb-titereket mértek Katarban is.
 • Vakcinaegyenlőtlenségek ügyében ezt az összeállítást érdemes végignézni, elég szomorú képet fest arról, ami a világban történik. És mindez elképesztő gazdasági károkat terhel a vakcinákhoz nem vagy nehezebben jutókra.
 • Folytatódik a vírusevolúció (Dél-Afrika), konvergens és sajátos jegyek keverékével.
 • ... és folytatódik a vírusevolúció Angliában is, a leaky vaccine probléma és az együgyű tömegek közegében. Tovább a delta jelentette alapvonaltól, előre. Nagy cornwalli fesztiválozás nyomában konkrétan a "fesztiválvariánsként" emlegetik az emberek az új jövevényt. Még sok ilyen lesz, ha a szeptemberi műsort nem tervezi sürgősen újra valaki, például maszkok segítségével.
 • Érdemes ezen a ponton megnézni, hogy Európa esetében augusztus közepe óta már nem a delta B.1.617.2 szubvariánsa tart éppen a dominancia felé, hanem elég határozottan az AY4-es és AY12-es vonalak. Lásd alább az ábra jobb oldalán (részlet nagyobb ábrából):
 • sarscov2_strangeautumnofvariants.jpg
 • Fehérfarkú szarvas (észak-amerikai őzike) immár nem csak antitestekkel, hanem vírushordozóként. Lásd a bevezetőben a rezervoárok említését.
 • Új Zélandon egy nő meghalt szívizomgyulladás következtében, Pfizer-oltás nyomán. Japánban két, harminacas éveiben járó ember vesztette életét Moderna-oltás után, melyekhez a dózis szennyezett sarzsból került ki — de nem világos, hogy a halálozáshoz magának a szennyezettségnek volt-e köze (G.a.h.: +3098296+1053+870+n.)
 • Hospitalizációs adatok Texasból. A 30-49 évesek aránya januárhoz képest 15-ről 29%-ra nőtt (gyakorlatilag duplázódás), a 18-29 éveseké 5-ről 7%-ra. Még a 18 év alattiak aránya is nőtt valamelyest. Texasban az orvosok panaszolják, hogy eddig az RSV terhelte le őket, és most megint a COVID. Az RSV terjedési mintázatai felborultak a COVID miatti korlátozások nyomán, és rendhagyó módon jelentkezett például Új-Zélandon is az idén, hullámszerűen. Texasban ráadásul tél helyett nyáron. Az RSV is egyike azoknak a kórokozóknak, amelyeknek a terhét molekuláris diagnosztika nélkül, hasonlóan a korábbi emberi koronavírusokhoz, alábecsülik a hagyományosan a statisztikai halálozástöbbletből értékelt influenza "javára" (egyébként specifikusan gyermekekre és immunkompromittáltakra veszélyes főként).
 • Egyéb okokból (egy brazil Haff-betegség klaszter és egy amerikai sarlós vérszegénységes eset kapcsán) olvasgattam a rabdomiolízisről (a vázizom lebomlása), és beugrott, hogy COVID-nál is sok izmot vesztenek a súlyos betegek. A lebomló izom jól lezúzza a veséket és vezethet például DIC-hez is, úgyhogy biztos COVID-nál is megfigyeltek már ilyet, gondoltam. És igen.
 • Floridában sok mobil halottasházra van szükség.
 • A szervátültetések elmaradása globálisan 48 ezer főnél lehetett fatális 2020 végéig. (G.a.h.: +3146296+1053+870+n.)
 • Koszovóban +208 haláleset történt, mióta utoljára néztem (július végén). Csúnya náluk a helyzet (G.a.h.: +3146497+1053+870+n.)
 • Bidenékről nem vagyok mostanra nagy véleménnyel, és itt egy újabb ügy. Védettségi igazolványt ígértek az amerikaiaknak, de végül szövetségi államok és a Szilícium-völgy együtt oldják meg ezt is, úgy tűnik.
 • Erről a pillanatról közben lemaradtam. Trump Texasban a vakcinák elfogadása mellett állt ki (kicsit nyögvenyelősen), és ez nem tetszett a közönség egy részének. Láttam videót, ahol a texasi repub antivaxerek nem hiszik el neki, hogy ő már kapott oltást.
 • Új variáns az érdeklődés tárgya. Kolumbiai. Neve: Mű (no shit).
 • A globális ellátási hiányok a vakcinagyártókat is érintik: a Novavax problémái.
 • A héten sajnos Vietnam és Ausztrália is eljutott a COVID eleresztésének gondolatáig az elimináció helyett. Ide vezetett a delta, mint az előre sejthető volt. 

2021.09.06-12.

 • A delta virulenciáját és transzmisszivitását jól mutatja, hogy egy olyan specifikus csoportból is, mint az antivaxer rádiós műsorvezetők, már a negyedik emberrel végez.
 • De közben sajnos oltottaknál is járhat súlyos lefolyással. Ez messze kevésbé valószínű, mint az oltatlanok esetében, de a kockázat valós. (Az idézett hölgy nővérének valamilyen szívkondíciója is van, erre korábban utalt.)
 • Floridában 12-19 évesek is és 12 év alattiak is többen fertőződtek az utóbbi időben, mint a felnőttek közül bármelyik korcsoport. Texasban szeptember 3-ig 59 gyermek vesztette életét COVID-ban.
 • Tucker Carlson szerint a hamis védettségi igazolvány kétségbeesett, törvényszerető amerikaiak szükségszerű tartozéka.
 • Egyébként igazságtalan a globális médiatér Amerika-centrikussága, tehát hozzátéve, hogy hülyeség másutt is van bőven, de még egy hír az USA-ból: szaporodó Ivermectin-túladagolásos esetek.
 • És ezek után ide illik: Kemenesi Gábor a Madách tér környékén beszélgetett oltásszkeptikus emberekkel.
 • Uni of Ari tanulmány: az sPLA2-11A enzim szintjét a COVID-súlyosság előrejelzőjének találják (magas szintnél), sőt amellett a magas szinten maradás a long COVID egyik mechanizmusa is lehet. Hat az ideg-izom kapcsolódásra (neuromuszkuláris junkció).
 • Közben ideje a mű variánsról is olvasgatni egy kicsit. Epikurosz listázta alább, ezek a spike mutációi: T95I, Y144S, Y145N, R346K, E484K, N501Y, D614G, P681H, D950N. A P681H az FCS-t érinti (Furin Cleavage Site), az N501Y és a D614G már régről, 2020 elejétől meglévő transzmisszivitás-fokozók. Törlődés van az ORF3a-génben: "has a 4-base frame-shifting deletion in gene ORF3a (nucleotides G26158- to A26161-)", amihez jön, hogy a hatás "frame-shifting" — a törlődés végén lévő aminósav-bázisok változnak: "ORF3a:V256I ORF3a:N257Q ORF3a:P258*".
 • Freedom of information alapon kikerült sok új dokumentum a U.S. NIH és Wuhan együttműködéséről, amiben a műveletek szintjén a Wuhan University Center for Animal Experiment is benne volt. A MERS-szel is játszottak, és ez számomra a legdurvább az egészben. Az nem egy Kínában fellelt kórokozó, hanem oda importálták ezekhez a Kínába kiszervezett kutatásokhoz, hogy aztán szórakozzanak vele. Öröm az ürömben, hogy most nem egy MERS-CoV-2 járvánnyal van dolgunk éppen.
 • Kiugró a Virológusok Internacionalista Egységfrontjából (ironizálok). Ian Lipkin december közepén értesült kínai kollégától a wuhani járványról, és bár ő is EcoHealth Alliance-féle projektek-grantekből profitált, most már nem tartja kizártnak a laborbalesetes eredet lehetőségét.
 • Itt egy jó francia cikk is a csökkenő virulencia gagyielméletéről. A SARS-CoV-2-nél a kezdettől az alfán át a deltáig ugyebár növekvő transzmisszivitás+virulencia mutatkozik, összefüggő módon (erősebb replikáció, magasabb vírusszám, több fertőzés). A fertőzöttek egy része nem vagy csak enyhén beteg, de még a súlyosabban betegek is akkor fertőznek, amikor még nincsenek súlyos tüneteik. Stb. Ábrán:
 • sarscov2_transmissionvirulence.jpg
 • Se vele, se nélküle. Miközben Vietnam és Ausztrália a zéró COVID feladását fontolgatja a delta miatt, Szingapúr éppen korlátozásokhoz kénytelen visszatérni a zéró COVID júniusi feladása nyomán. Vietnamban nem lefutott a meccs, pl. épp most ítéltek börtönre egy 28 éves férfit a karanténszabályozás megsértése miatt.
 • Izraeli adatok arról, hogy a vakcináció mennyire jelentősen csökkenti a súlyos COVID kockázatát. 29 éves korig 100%-os hatásosság. 69 éves korig 93%-os hatásosság felett.
 • Kis kitérő. Bizonyíték érdemi tobzoska-denevér interakcióra! Idézzük: "Lady Impey (1749-1818), the wife of Calcutta’s chief justice, kept a large collection of creatures including a fruit bat, a dwarf flying squirrel, a ‘mountain rat’ and a pangolin." 
 • Tűzfal mögött van, úgyhogy ezt a leírást linkelem az Economist halálozástöbblet-alapú járványhalálozás-számításának aktuális állásáról. Range: 9,3 és 18,1 millió között. Legvalószínűbb: 15,2 millió. (Az én "kisebb sehogyan sem lehet" jellegű konzervatív számításom állása jelenleg 7,7 millió.)
 • Felkészült, COVID-on átesett jogász nem akart oltakozni, perelt, felmentést kapott. Nem könnyű vitatkozni vele, az az igazság. Érti, hogy a vakcináció szenvedést spórol meg a COVID esetében szenvedés útján elért immunizációval szemben, érti az antitest-szintek jelentőségét, és érti, hogy a vakcinával tovább erősíthető az immunválasz, de ő nem akar kockázatot vállalni ezért úgymond feleslegesen.
 • Hogy azért mégsem igazán jó, amit a fenti jogász csinál, azt ez a vírusevolúciós elemzés mutathatja. Ez a vírus még meglephet minket. Nem egy irányban távolodnak a generációi a wuhani őstörzstől.
 • sarscov2_variantsdistancefromwuhanandeachother.jpg
 • És akkor már még egy evolúciós tanulmány, az N501Y mutációt (Nellyt) hordozó variánsok konvergens evolúciójáról.
 • Japánban még egy (augusztusi) halálesetet vizsgálnak, mely egy nappal az illető második Moderna-oltását követően történt, mely szennyezés miatt visszahívott sarzsból jutott neki. (G.a.h.: +3146497+1054+870+n.)
 • Ukrajnában egy 21 éves újszülött halála kapcsán írja az Index: "A kórházban az elmúlt másfél évben 500 gyermeket kezeltek koronavírussal, előzőleg mindegyiküknél enyhe lefolyású volt a betegség." Kiemeltem az egymással sajátos viszonyban álló mondatrészeket, szerintem ennyi elég kommentárnak.
 • Újabb COVID-osztályi tűzeset, ezúttal Észak-Macedóniában, tíz halottal. (G.a.h.: +3146507+1054+870+n.)
 • A COVID sem tesz jót a veséknek, még a kórházba nem kerülőknél sem, lásd 27. oldal.
 • Amit a portfolio.hu ebben a cikkben csinál, az.. hát, nagy lyukak vannak az érvelésben. És már megint azt magyarázza valaki nekivadulva a lelkesedéstől, hogy az embereknek nem éri meg maszkot viselni.
 • Törökországban negyedik oltást is adnak már olyanoknak, akik a Sinovac miatt nem tudnának zökkenőmentesen utazni.
 • Poszt-COVID mukormikózisos esetek Hondurasban, 15 főnél, 10/15-ös CFR.
 • A delta veszélyes lehet mindenkire, de azért az ilyen esetek még mindig megdöbbentőek. 4 éves kislány halála.
 • Vizsgálat, USA. 12-15 éves fiúgyermekek poszt-vakcinációs miokarditisz-kockázata 4-6x nagyobb, mint a COVID-dal kapcsolatos kockázatuk, 4 hónapos vizsgálat eredményeként. Ki látja az eredmény gyengeségét? A delta variáns átkeveri a kártyapaklit.
 • Gorillák SARS-CoV-2-pozitívan, állatkerti esetek.
 • Katasztrófa-megelőzési mulasztások miatt nyomozások és már per is, Franciaországban. A volt eü. miniszter ellen a vád emberi életek veszélyeztetése, a katasztrófa megelőzésének elmulasztása vádpontot korábban ejtették. 
 • A brit tudósok ugyanabban a cipőben járnak, mint pl. a Corvinuson a magyarok, jelen állás szerint. Maszk nélküli tantermi oktatáshoz visszatérés indul
 • Floridában az elmúlt hónapban 10 gyermek halt meg a járványban, előtte 7, ennyivel rosszabb a delta. "Sokuknak volt alapbetegsége", hangzik el a cikkben, és ha másutt nem, itt talán mindenki képes lehet érzékelni a felelősséghárítást ebben a kijelentésben.
 • A vírus eredete lehet kérdéses. Hogy a Lancetben a laboreredet ellen irkált kutatóknak van-e morális integritása, az nem.

2021.09.13-2021.09.19.

 • Történelmi részletek. A tavalyi németországi, gangelti városházás szuperterjesztéssel kapcsolatban: "Of 411 partygoers who were later tested by the scientists, almost half were found to have been infected with the virus. A 47-year-old man who performed in the “male ballet” at the carnival was the first person in the country admitted to intensive care with the coronavirus infection." Ezen kívül: "Individuals sat close to the air outlets had the highest risk of infection". Úgyhogy innét is látható, hogy aeroszolos terjedés mindig is volt, a kezdettől fogva.
 • Izraeli oltásellenes mozgalmár halála COVID-ban.
 • Fura eset Törökországból, amiről többet kellene tudni, hogy meg lehessen ítélni. Mindenesetre tüdőciszta előfordul COVID-nál, az pl. nem lenne precedens nélkül való.
 • Science-fiction (ja, nem is) az Egyesült Államokból. A kollégiumban szennyvíz-monitorozás, az alapján gyors intézkedés két kiszűrt fertőzöttel, and the rest is NOT history. Mivelhogy ezzel elvágták a terjedést.
 • A koronavirus.gov.hu hozza a megszokott formát, és előbb beírták egy elhunyt újszülöttnél az oxigénhiányt mint alapbetegséget (káromkodom), majd ezt utóbb suttyomban átírták hirtelen újszülött halálra.
 • Már a hódok is kezdik.
 • 2021. január 2-től július 2-ig 256 teljesen átoltott személy halt meg COVID-ban, összesen 51281 COVID-halálesetből az említett időszakban az Egyesült Királyságban. A Telegraph azt is hozzáteszi, hogy a 256-ból 59-en nem voltak fokozott kockázatnak kitett személyek. A két oltást kapott elhunytak teljes száma ugyanakkor 640, csak ebből 384 főnél úgy találták, hogy az oltás (gondolom, a második?) már fertőzötten érte csak őket.
 • Egyeseknél, akik természetes fertőződés nyomán mRNS-oltást is kaptak, szuperimmunitást találtak, azaz mindenféle koronavírusokra keresztreaktív antitesteket, amelyek pl. a SARS-1-est is egészen jól kötik. Miért vagyok ettől szomorú? (Túl a módszertani problémán, hogy ezeknek az embereknek eleve lehettek pan-CoV-antitestjei már, és így könnyebben jutottak túl ilyen sikeresen a fertőzésen.) Hát, ezért: "these antibodies were even able to deactivate a virus engineered, on purpose, to be highly resistant to neutralization. This virus contained 20 mutations that are known to prevent SARS-CoV-2 antibodies from binding to it". Létrehozták. Ezek az együgyűek létrehozták azt, aminek a létrejöttétől tartunk. (Valójában egyébként nem vagyok meglepve, egyeseknek egy kis gain-of-function szerkesztgetés olyan, mint a levegővétel.)
 • Franciaországban nem-oltakozás okán 3000 eü. dolgozót függesztettek fel. V.ö.: Magyarországon nem a felfüggesztés lett kilátásba helyezve, hanem a jogviszony-megszüntetés, és ez elég világos, hogy kevésbé praktikus.
 • Legalább hét terhes nő halála COVID miatt Mississippiben május óta, a szám még nőhet is, és emellett még a vetélési ráta duplázódásáról is beszámoltak. (G.a.h.: +3146497+1053+878+n. Az utolsó (elhalt magzatokra vonatkozó) tételt nyolccal növeltem, konzervatívan, a vetélések arányának növekedését tekintve.)

2021.09.20-2021.09.26.

 • 30 millió ember adataira épülő trombocitopénia/tromboembolizmus tanulmány. AstraZeneca vs. COVID, emelt kockázatok: (1) trombocitopénia: 1,33 vs. 5,27; (2) vénás tromboembolizmus: 1,10 vs. 13,86; (3) CVST: 4,01 vs. 3,58 Pfizernél vs. ??? COVID-nál. Pfizer vs. COVID, (1) iszkémiás stroke: 1,12 vs. ??? COVID-nál; (2) artériás tromboembolizmus: 1,06 vs. 2,02. A kérdőjeleket nem számítva nagyjából mindenhol a COVID a rosszabb, néhol sokkal rosszabb, ez egyértelmű, de itt is kimutatták, hogy van relatív kockázat a vakcináció kapcsán is. 
 • Ritka hír Türkmenisztánból. Egy disszidens híroldal 60 fő halálát dokumentálta eddig az országban, ahol hivatalosan csak tüdőgyulladás fordulhat elő. (G.a.h.: +3146557+1053+878+n.)
 • Németországban egy 20 éves diákot lőttek le, amiért maszkviselésre figyelmeztetett, New Yorkban pedig egy étterem személyzetének 22 éves tagját bantalmazták oltottsági igazolás elkérése miatt. (G.a.h.: +3146558+1053+878+n.)
 • Magyar körökben is megjelent a hülyéskedés, hogy Uttar Pradés államban az Ivermectin miatt eltűnt a COVID. Ezzel a debilitással röviden annyit lehet kezdeni, hogy ha az Ivermectin eltüntetné a COVID-ot, akkor nem tudni mitől volt korábban Uttar Pradésban hatalmas járványuk, mivelhogy már akkor is féregirtózták a pácienseket szorgalmasan. Továbbá gratulálok a kiváló realitásérzékükhöz mindazoknak, akik indiai "adatok" alapján látják a Megoldást.
 • Egy kiváló lelet az Economisttól: "About 5% of Congo’s members of parliament have died with covid-19, for example. That is 4,500 times the official rate in the country’s general population."
 • Allergia a korábban megszokott hajfestékre COVID után, egyeseknél. Egyelőre csak gyanúként vetődik föl.
 • Új módszer a SARS-CoV-2 jelenlétének azonosítására környezeti mintákból. Méhek által összeszedett szállópor elemzése mint bioindikátor. Különösen a szállópor potenciális mechanikus vektor jellegére tekintettel jelentős, szennyezett nagyvárosi területeken, szmog sújtotta periódusokban.
 • Börtöntanulmány. A delta terjedt szét, és bár az oltatlanoknál kisebb volt a fertőződési ráta, de nem olyan sokkal (93 vs. 70%), és a víruspozitivitás időtartamában sem volt nagy különbség. Négy kórházba kerültből hárman voltak oltatlanok, az egy elhunyt oltatlan volt.
 • Jönnek új variánsok közben (pl. ez az R.1-es, többek között egy W152L mutációval), de a delta tarolja előttük a terepet jelen állás szerint.
 • A Guardiannek is sikerült hülye cikket írnia Új-Zélandról. Gyerekek: ha Új-Zéland másfél éve hanyatt dobja magát, és meghal emiatt mondjuk tízezer ember... akkor átlagosan úgy egy évvel tovább élhettek ezek az emberek. De közben elindult a vakcináció is. Ezért nincs felmentés azok számára, akik a belátható időn belül várható oltások ellenére sürgették a fertőződést. Nettó tömeggyilkosok, és kész, ezen nincs mit szépíteni.
 • Az Egyesült Államokban közben mostanra közel ötszáz gyerek halt meg COVID-ban (kb. százan az elmúlt öt hétben). Persze, nagyon sokan fertőződtek ehhez. De, mint arra Eric Ding rámutat, a potenciálisan fulladást okozó gyermekjátékok, párnák és egyebek is nagyon sok gyereket nem ölnek meg, valahogy mégis foglalkozunk velük.
 • Tajvanon tegnap zéró új esetet találtak. Ma megint volt nyolc, de basszus, képesek voltak elérni a zérót legalább ideiglenesen, delta ide vagy oda, és mindezt előzetes nagy járványhullámok teremtette részleges immunitás nélkül.
 • Oroszországban már nyáron dúlt a delta, és most mégis mennek tovább, mélyebbre a járványba.
 • Szíria Idlib tartományában (Aszadék kontrollján kívül) is felfut a járvány. És amúgy Szíria többi részén is, Aszadék vagy éppen a kurdok ellenőrzése alatt is.
 • Újabb előkerült dokumentumok mutatják, hogy Wuhanban nagy volt az érdeklődés kifejezetten az emberi szervezetben jól működő, furin által hasítható helyek tüskefehérjékbe szerkesztése iránt. Egy elutasított pályázatra, melyben Peter Daszakék módosított vírusokat eregettek volna denevérek közé, a DARPA a maga értékelésében leírta, hogy "nem igazán szóltak a benyújtók az etikai vonatkozásokról".
 • Jeffrey Sachs kellett hozzá, hogy Daszakék COVID-nyomozati bohóckodása a Lancet oldalán az üvöltően nyilvánvaló érdekkonfliktus miatt véget érjen. 

2021.09.27-2021.10.03.

 • Érdekes megfigyelés a promed levlistáról: a Novavax — logikus piaci stratégiaként, de globálisan közhasznosan — a low és middle income országokat célozza engedélyeztetés érdekében.
 • Saját megfigyelés: globálisan a járvány esetszámainak és halálozásának határozott és majdnem-egyenletes csökkenése mutatkozik. Csakhogy ez félrevezető, mert pont azokban az országokban kevés a vakcina, és ott zajlik jelenleg intenzív terjedés, ahol a járvány nagy része eddig is láthatatlanul ment végbe. A vakcináció terjedése bizonyosan hat globálisan, de nem annyira, mint azt a járványgörbe mutatni látszik.
 • Viszont közben így is elérkeztünk már az ellátási láncok kritikus mértékű zavarának csodálatos birodalmába, ahol még sok meglepetés vár majd.
 • Szlovéniában volt egy VIPIT/VITT eset Janssen vakcina után, fiatal nő, a második ilyen eset Szlovéniában. Hivatalosan még "gyanított, vizsgált" státusban, de számolom. Ez a NEJM-tanulmány pedig említ közben egy izraeli miokarditiszes halálesetet mRNS-vakcinához kötődően (G.a.h.: +3146558+1055+878+n.)
 • Akár tízből négyen is long COVID-osak lehetnek a fertőzésen átesettek Egyesült Államok-beli adatok szerint.
 • A HermanCainAward mém a Redditen. Jogos kritikát is kap, és ugyanakkor tanulságos is.
 • Dél-Vietnamban a járványügyi intézkedések miatt a textilüzemek élete nehéz, és ez a teljes globális ruhaipart elég keményen érinti. A belső utazási korlátozások miatt teherautósofőrök éheznek napokat a járműben ragadva stb.
 • Az ázsiai országok közül Japán, Malajzia és Dél-Korea előreszaladtak vakcináció terén. A dél-koreai járványügy szerint ezzel együtt is: "About 0.6 percent of fully vaccinated people who contracted Covid had severe illness and about 0.1 percent died (from May to August)." Emlékeztetőül: annak idején arról vitatkoztak egyesek, hogy a COVID megöl-e 0,1%-ot. Hát, még az oltottak közül is tud ilyet most már, legalábbis a delta, ezek szerint. Peru pedig tart a 0,6%-os populációmortalitás felé rendületlenül.
 • Az intézmények és cégek, ahol előírják az oltást, elérik, amit akarnak (USA). "Often, the number of people who ultimately refuse the vaccine is smaller than the number who first say they will" (nem túl meglepő igazából).
 • Romániában 306 gyerek kórházban, 17 intenzíven. Az iskoláikat pedig orrvérzésig működtetik. De legalább sokat tesztelnek az iskolákban.
 • Nem a legszínvonalasabban megírt tanulmány, de vannak benne jó érvek arról, hogy a Mojiang bányai 2012-es kitörés nem SARS-CoV-2 volt (volt pl. színes nyákos köhögés, vért köpés, megvastagodott gátorüreg (mediasztinum). Kommentem: Mojiang jelentősége inkább abban áll, hogy odavonzotta denevéreket zaklatni a wuhani népeket.
 • Szerbiai adatok az egyes oltások szerepléséről, pl. az oltottan fertőzöttek között. A Sinopharm adja ezek 71,4%-át (Szputnyik: 13,6%; AstraZeneca: 8,3%; Pfizer: 6,8%). Mivel a Sinopharmot adták a legtöbb embernek, ezeket a részesedéseket viszonyítani kell a beadott dózisokból adott részesedéshez. 
 • COVID-osztályi tűz, újabb, ezúttal Romániában, hét halottal.  (G.a.h.: +3146565+1055+878+n.)
 • Koszovóban 2477 halott volt augusztus végén. Most 2953-nál járnak (+476), náluk is nagyon felpörgött a járvány. (G.a.h.: +3147041+1055+878+n.)
 • Izraeli kontaktkutatós, vírusszekvenálos, filogenetikus fát kirajzolós tanulmány, ahonnét látszik, hogy volt legalább egy aszimptomatikus maradó vakcinált fertőzött is. Meg halott is. A vírus stealth módban öl.
 • Ezekből az oklahomai adatokból pedig az látszik, hogy az ellenkező híresztelések dacára a vakcinák hatásosabbak a fertőzésen átesésnél. Ami aligha csoda, ha egyszer tudjuk, hogy a fertőzöttek egy részénél nem generálódnak antitestek.
 • JAMA-tanulmány poszt-vakcinációs CVST-esetekről. Érdekes (nem meglepő) információ például, hogy az esethalálozási arány javult, miután a jelenség ismertté vált.
 • A molnupiravir körüli hype-ot nem tudom nem bizonyos rögvalóságokhoz ragadva nézni. Tök jó, hogy van most már ez is a vírusreplikáció blokkolására, de majd ugye időbeni diagnosztizálás elkövetése után kell időben felírni stb. Azért biztos, hogy lesz, akin segít majd. És esetleges jövőbeni "újhullámos" variánsok ellen is akár.

2021.10.03.-2021.10.09.

 • Litvániában karakterizált új evolúciós vonal (B.1.620), Kamerunból beutazókhoz kötve. Foglalkozik a tanulmány a hiányos adatok problémájával is: "In the absence of routine genomic surveillance at their origin location, diverged lineages may still be observed as travel cases or transmission chains sparked by such in countries that do have sequencing programmes in place".
 • Elzáródott artériák miatti szívinfarktusok előfordulásának "rejtélyes" emelkedése Skóciában.
 • Filippa Lentzos (Middlebury Institute) előadása az epidemiológiai nyomozásokról. 
 • A genetika szerepe a SARS-CoV-2-fertőzés lefolyásában érdekes kutatási terület, és már több releváns haplotípus azonosítása megtörtént. Ebben a tanulmányban egypetéjű és kétpetéjű ikreket hasonlítottak össze Brazíliában, öt-öt párost, vagyis ez azért nem egy nagy vizsgálat volt, csak elindulás. Úgy tűnik az itt közölt megfigyelésekből, hogy az egypetéjű ikreknél (és akkor genetikailag meghatározottan) nagyobb a lefolyás jellegének egyezése. A párosok mindkét tagja vagy szimptomatikus volt, vagy nem. A kétpetéjűeknél csak egy párosnál volt egyezés. Aki itt abbahagyja az olvasást, az nem találkozik vele, hogy ezek után az egyik egypetéjű párosnál egyikük újrafertőződött, és súlyos beteg lett, míg a másik, akinek voltak alapbetegségei, csak enyhe betegségen esett át másodszorra. Egy másik, nem itt vizsgált egypetéjű, alapbetegségek nélküli, hasonló állapotú párosnál pedig, akikről volt már tanulmány korábban, az egyik megúszta rövid kórházi kezeléssel, a másik viszont lélegeztetőgépre került. Szóval óvatosan a Nagyelméletekkel.
 • Kontaktkutatós tanulmány repülőről (2020 márciusából), imádom ezeket. És kicsit ijesztőek is. Egy maszk nélküli tünetes fertőzött jó pár sorral arrébb is képes volt "hatókörébe vonni" utasokat, mint azt a zéró nukleotideltéréses vírussal fertőzöttek ülésrend szerinti eloszlása mutatja. Akik maszkot viseltek, azok védettebbek voltak tőle. 
 • Oroszország (29%-os kétvakcinás átoltottság) és Románia jól mutatják most, mi történik vakcinák hiányában a delta variáns hatására. 
 • Az Egyesült Államokban 140 ezer gyermek vesztett el legalább egy, róla gondoskodó személyt a járvány miatt.
 • A Telex is megírta ez alapján a tanulmány alapján, hogy poszt-COVID mennyiféle emelkedett kockázattal kell számolni. Szív- és érrendszeri problémák, trombózisok. Egy amerikai gimnazista diák például a tíznapos karantén végén, enyhe tünetek után, látszólag a gyógyulás határán esett össze.
 • Érdekes: maori perspektíva az új-zélandi oltóprogramról.
 • Hópárduc halála, gyanítottan COVID miatt.
 • MIS-C haláleset, 16 éves arab-izraeli áldozat. Az MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) itt mint PIMS (pediatric inflammatory multisystem syndrome) kap említést. Ugyanitt egy kisebb bomba is el van rejtve. "Some 7% of Israel’s serious and critical COVID-19 cases were vaccinated with three shots of the coronavirus vaccine, according to data released Friday morning by the Health Ministry." Ez kb. 32 eset a hárommillió főnyi háromszorosan oltott népességből, csak hát az idő telik, az esetek pedig nem kevesebben lesznek ennek a hatására. Kíváncsi leszek, szekvenálnak-e valami érdekeset a háromszor oltottakat fertőző vírusok közül.

Folytatás holnaptól (2021.10.11.) új bejegyzésben.

26 komment

A Pegasus-ügy alakulása...

2021.07.29. 13:17 :: Marton Péter

Az NSO Group és a Pegasus kémszoftver ügye innentől izgalmasabb lesz, mert határozott amerikai és francia nyomás is nehezedik az új izraeli kormányra, hogy elszámoljon a vállalat exporttevékenységével kapcsolatban. Amerikai törvényhozók már "a kibervilág Abdul Qadeer Khanjaként" utalnak az NSO Groupra (emlékeztetőül: AQ Khan Pakisztán nukleáris programjának egyik vezetője volt, és a globális nukleáris feketepiac meghatározó szereplője is amellett). A franciáknál pedig Macron számára mondhatni személyes az ügy a saját, egyéni érintettsége miatt.

Az izraeli kormány részéről már jártak is ma vizsgálódni az NSO Groupnál, és alakult egy tárcaközi bizottság az ügy tisztázására. Nyilván kritikus kérdés például az exportengedélyező védelmi minisztérium szerepe, például Avigdor Lieberman és maga Benjamin Netanyahu minisztersége idején (2016-2019). Közben pedig elindult az NSO Groupot tulajdonló, Londonban bejegyzett Novalpina Capital felszámolása, ami minimum érdekes egybeesés.

Figyelemmel kísérem az ügyet.

2 komment

Az Afganisztánba tervezett török-pakisztáni-magyar katonai küldetésről

2021.07.06. 13:11 :: Marton Péter

Executive summary

Ha abban a formában nézzük, ahogyan a Portfolio.hu kifejtette ezt: THIS IS/WOULD BE BATSHIT CRAZY.

Kicsit részletesebben arról, hol a hiba.

 • A tálibok nem kötnek kompromisszumot.
 • A tálibok biztos, hogy kergetve, megalázva, legyőzötten akarják látni az utolsó, Afganisztánból távozó külföldi katonákat. Tartósabban ott-tartózkodni vágyó NATO-katonákra lőniük kell néha, emellett nem nagyon tudnak elmenni.
 • A pakisztáni titkosszolgálat, az ISI, ha kell, milliliterre kiméri, mennyi vér folyhat el (nehogy visszafelé süljön el összességében a dolog), és a három kontingens közül alighanem a magyar katonák vére lesz a legolcsóbb ebből a szempontból.
 • A kabuli reptér őrzése az ország destabilizációját sehogyan nem állítja meg. Ott szolgáló katonáink a magyar migrációs helyzetet semennyire nem befolyásolnák. Illetve esetleg akkor, ha az afgán tolmácsaik nálunk folyamodnának menedékjogért majd (amit illene is megadnunk nekik adott esetben).
 • Ironikus módon a kabuli reptérnek pakisztáni erők jelenléte mellett az biztosítana védelmet egy darabig (a működésének, azaz nem pl. egy-egy járőr felrobbantása ellen), hogy a tálibok utánpótlása is rajta keresztül futna be. Elnézést, hogy ilyen cinikusan nézem a dolgokat, de elég nyilvánvaló, hogy ez történne.

Ami stimmel.

Igen, a Magyar Honvédség volt már műveletben a kabuli reptér körül. Reméljük, sok tudás fennmaradt abból az időszakból, ami jól átruházható egy évtized elteltével is (khm). Reméljük. Nem a debriefing a Honvédségünk erőssége, úgy emlékszem.

Következtetés.

Ha ez a Portfolio.hu által felvetett formában összejön, a magyar külpolitika komoly problémákba kalandozza bele magát. Láthatóság ebből sokféle formában lehet. Nem csak egy cselekvőképes magyar haderőé, hanem adott esetben egy ülő kacsa haderőé is sajnos.

Kieg.: itt van megszellőztetve, hogy a törökök milyen feltételekről tárgyalnak — elsősorban az amerikaiakkal — a küldetés lehetséges vállalása kapcsán. A NATO-országok finanszírozásával, szükség esetén amerikai katonai támogatással, általuk, önállóan megválasztott partnerekkel, a reptéren túli harci feladatok kizárásával ajánlják magukat. Ami ebből különösen életbevágó, az értelemszerűen az amerikai katonai támogatás milyensége. Légi támogatás állandó jelleggel lesz...?

Kieg. nr. 2.: mint az NYT cikkéből látható, a törökök 600-1000 fős saját kontingensben gondolkodnak, plusz 1000 katonában más nemzetektől. A háttérben zajló gondolkodásról az is kiderül, hogy a NATO-országok gyakorlatilag felszámolják a követségeiket, amennyiben nem lesz a kabuli reptér őrzésére valamiféle koalíció. Méghozzá a tálibokkal kötött megállapodás félig-betartása végett valamiféle fura koalíció. Ami amúgy a tálibokat nem fogja meghatni, mint azt meg is üzenték: a török katonák is menjenek, mert menniük kell, közölték, bár iszlám országként Törökországot egyébként megbecsülik, ezt hozzátették; ebből számomra felvetődik, hogy Magyarországot vajh megbecsülik-e bármennyire is — mert iszlám országként biztosan nem, gondolom, ebben egyetértünk.

Kieg. nr. 3. For the record: a kabuli repülőtér 2021. augusztus 15-én.

kabulairport.jpg

23 komment

süti beállítások módosítása