Külpraktika

Külpraktika

Új hajnal: az odüsszeia hajnala véget ér

2011. április 02. - Marton Péter

Idézet egy hírügynökségi anyagból:

"A pénteken reggel 8 óráig (GMT) tartó 24 órás időszakban 74-ből mindössze 10 bevetést repültek amerikai pilóták."

Már újabb Tomahawkot sem indítottak ez alatt az idő alatt. Az amerikai "Odüsszeia Hajnal" hadművelet (elnevezésének a hátterét lásd itt) véget ér, és a NATO "Egyesített Védelmező" (Unified Protector) hadművelete részeként marad amerikai hozzájárulás. Amerikai gépek még segítségül hívhatók a jövőben bizonyos célpontok támadásához is akár, de a Kadafi erőire (a levegőből) nehezedő nyomás jelentősen csökken majd.

John McCain szenátor, volt elnökjelölt kritizálja az ezzel kapcsolatos döntést, mely szerinte rossz üzenetet küld a koalíciós partnereknek (is). Én viszont ezt nem látom ilyen egyértelműnek. A koalíciós partnerek nagyon bátran belevágtak ebbe a líbiai kalandba, abban a pillanatban, hogy az amerikai részvételre számíthattak. Talán az ehhez felajánlott - és a partnerek egy része által a koalíciós tehermegosztással kapcsolatos biankó csekknek értelmezett - amerikai készségesség volt a rossz üzenet; a mostani nem az,  legfeljebb a következmények lesznek kellemetlenek, illetve költségesebben kezelhetők.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr482793188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.04.02. 12:25:31

a NATO kollektiv vedelmi szovetseg. eddig minden europai allam ezt ugy ertelmezte, hogy az USA megvedi oket.

en ugy latom ezen valtoztatott most Obama. viszont nem veletlen, hogy a "america uniq capabilities" fogalom rengetegszer hangzott el akar clinton, akar kulonbozo tabornokok szajabol.
egy haborut jelenleg az USA bir elkezdeni, es arra, hogy ez igy maradjon szerintem vigyaznak is nagyon.

---
mas: marc.20-an egetett korant a floridai lelkesz, most vannak afganisztanban a tuntetesek miatta. a nemzetkozi/USA media meg sem emlitette.
van infod, hogy:
kik szitjak? melyik TV/ujsag/..? miert?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.04.02. 18:17:24

@Link Elek: ami Mazarban történt, elvakultabb vallási hálózatokon keresztüli mozgósítás eredménye (mielőtt valaki félreértené, egyáltalán nem minden mullah vagy maulavi ilyen, és a tálibok és egyéb gerillák sok vallási vezetőt megöltek az elmúlt években Afganisztánban, részben gyakorlatilag ezért.)

Az említett hálózatok nem korlátozódnak egy-egy szűkebb helyre, átszövik a térséget, és a lázító mozgósítás szálai legalábbis Pakisztánig elérhetnek, az ottani vallási pártok szélsőségesebb elemeiig.

De pontosat persze akkor lehet mondani, ha valaki veszi a fáradságot, és ezt feltérképezi. Amikor egy olyan rangos és befolyásos lap, mint a New York Times, ehelyett leközöl ilyen mondatot, hogy: "Afghanistan, deeply religious and reflexively volatile...", kicsit borúlátó leszek.
(Lásd itt: www.nytimes.com/2011/04/02/world/asia/02afghanistan.html?_r=2 )

Mielőtt valaki elfelejtené, egy floridai "reflexively volatile" fanatikus miatt robbant ki ez az ügy, ugyebár.
süti beállítások módosítása