Külpraktika

Külpraktika

Kontra-terrorizmus az interneten

2011. augusztus 17. - Marton Péter

Szándékosan ezt a magyarul furcsán hangzó kifejezést használom, és nem általában a terrorizmus elleni fellépésre utalok. A NATO-terminológia meg is különbözteti az anti- és a counter-terrorism kifejezéseket, és utóbbi esetében utal mindarra, ami túlmegy a potenciális célpontok védelmén, vagy a közvetlenül támadások megakadályozására irányuló erőfeszítéseken. Itt viszont ennél is speciálisabb dologról van szó.

Az apropó az, hogy a New York Timesban lejött egy hihetetlenül gyenge cikk a kontra-terrorizmus mai helyzetéről, Eric Schmitt és Thom Shanker részéről. A színvonala alapján azt is hihetném, hogy információs művelet volt a cikk maga is. Talán jobb is lenne akkor. Még 7-én jelent meg az írás, és én csak ennyivel később, az Asia Times és Tom Engelhardt jóvoltából figyeltem fel rá.

Schmitt és Shanker nagyon sok olyasmit leírnak, ami így vagy úgy zavarba ejtő, de a legrosszabb kétségtelenül az Engelhardt által is kiemelt passzus. Idézzük.

"Vagy gondoljunk bele, mit csinálnak jelenleg a számítógépes specialisták az interneten, a terroristák jelenleg talán első számú menedékében (...) Amerikai specialisták (...) zavarba ejtő és ellentmondásos utasításokat tesznek közzé, köztük olyan, gyűlölettel telieket is, amelyek a dzsihádista filozófiával kontár módra foglalkozó, de tettekre még nem vállalkozott fiatal muszlimokat visszatántoríthatják."

Engelhardtot mindez az amerikai ATF hírhedt, 2009-es Operation Fast and Furious műveletére emlékeztette, melynek során az Alkohol- és Dohánytermékek, illetve Lőfegyverek Forgalmával Foglalkozó Iroda mintegy 2000 lőfegyvert adott el, közvetve a mexikói piacra célozva, hogy a mexikói drogkartellek felderítése végett nyomon követhesse ezek útját. Mint valamiféle tudósok, akiknek a világ a szobájuk sarkában berendezett kísérleti laboratórium - persze abban a reményben jártak el így, hogy hosszú távon ebben a laboratóriumi világban pozitív(abb) mérleggel avatkozhatnak majd be jó célok érdekében. Hasonló fedett műveleteket a rendészet világában egyébként szokás csinálni, szó se róla, de ebben az esetben olyan nagy tételről van szó, hogy az ember már felvonja a szemöldökét mégiscsak.

Egyébként úgy gondolom, hogy az ATF legalább tudott adatokat gyűjteni, és információkhoz jutni az alapján, amit csinált.

Hogy a CIA, az FBI és a Pentagon stábjából toborzó National Counterrorism Center hogyan mérhetné, hogy egy adott dzsihádista fórumot látogató, de hozzá nem szóló wannabe terroristából mennyi lesz az ő brutális üzenetkéik miatt megcsömörlött filantróp, azt viszont nem tudom. De hogy az említett specialisták elég jó fizetést kapnak a hónap végén az adófizetők jóvoltából, azt sejtem. Kérdés, hogy ezért a fizetésért tényleg olyan hajmeresztő dolgokat csinálnak-e, mint amilyenekről Schmitt és Shanker 1000%-os lelkesedéssel beszámolt.

A helyzet tehát úgy áll, hogy ez a cikk egyre aktuálisabb lesz (pedig a megjelenésekor is bőven az volt). Ahogy a Pentagon hálózatának egyik, meg nem nevezett "Szuperfelhasználója" mondja az idézett cikkben:

"Nem fogok én élni addig, míg mindenről, ami e pillanatban éppen zajlik, rendes tájékoztatást kaphatnék."

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr993160146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása