Külpraktika

Külpraktika

A biztonsági helyzet változása Afganisztánban

2011. szeptember 17. - Marton Péter

Már tavasszal is jelentkeztem egyszer aktuális adatokkal ezen a téren. A lényeg, hogy romlás van, nem javulás, ezt mutatják a trendek.

A fenti táblázat az IED-k, illetve afgán gerilla szóhasználatban a "dinnyék" előfordulásának a változását mutatja. Dinnyeszezon van, a 2010/2011-es tél nem hozott olyan visszaesést, mint a korábbi téli időszakok, eközben pedig a felfelé mutató hosszútávú trend még mindig tart.

Emellett itt van ez a viszonylag friss cikk (Telegraph). Az április-júniusi második negyedév 2011-ben 14%-kal több IED-t és 15%-kal több (sebesült vagy halott) veszteséget hozott. A 2010. februári importtilalom az ammónium-nitrát alapú műtrágya behozatalára gyakorlatilag értelmetlen kitolás volt azokkal az afgán termelőkkel, akik ilyet használtak, a gerillákra viszont nem volt semmi hatással. Ez annyira váratlanul alakult így egyébként, hogy 2010. januárban előre megmondtam, hogy így lesz. Kicsit bosszantó.

Ryan Crocker amerikai nagykövet, aki ugyanebben a minőségben volt már Libanonban, Pakisztánban és Irakban is korábban, az amerikai nagykövetség ellen a napokban történt támadást átélve úgy fogalmazott:

"Eleresztenek fél tucat RP-gránátot vagy 800 méterről... hát ez nem a Tet-offenzíva. Ha csak ennyit tudnak, az a gyengeségük jele éppenséggel."

Crockernek igaza is van, meg nem is. És az utóbbi az állítás fontosabbik része. A támadás az amerikai nagykövetség szempontjából nem járt annyira súlyos eredménnyel, a gerillák viszont lassan, fokozatosan, de erősödnek, a veszteségek dacára, melyeket elszenvednek. Ettől még Crocker kemény legény, ezt nem vitatom. Úgy hírlik, a 2 Minutes to Midnight az Iron Maidentől az egyik kedvenc nótája.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr963233648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.09.17. 12:36:01

szerintem az amerikai nagykovetseg elleni tamadas latvany akcio, es mint ilyen rendkivul sikeres.
a civileknek szolo uzenet, hogy az amerikaiak nem kepesek oket megvedeni. tuti jol megemeli a civilek egyuttmukodesi szandekat a talibannal

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.17. 21:15:37

@Link Elek: és ilyen támadásból lesz még pár a következők során...
süti beállítások módosítása