Külpraktika

Külpraktika

Németország és Kadafi halála

2011. október 23. - Marton Péter

Ha minden igaz, Németország a német titkosszolgálat, a Bundesnachrichtendienst saját informátorain keresztül tudta, melyik házban lehet Szörtben Kadafi. Ezt az információt pedig valószínűleg meg is osztották a franciákkal, mert a francia légierő meg tudta támadni Kadafi konvoját rögtön abban a pillanatban, amikor a diktátor a kíséretével együtt megpróbálta elhagyni a várost. A Spiegel ezt harangozza be tulajdonképpen (a fenti link mentén), "segítettünk mi a szövetségeseinknek igazából" felkiáltással - ami Németországnak fontos, mert a líbiai intervenciót eredetileg nem támogatta, és emiatt egyrészt megorroltak rá a NATO-ban a nagy partnerek, másrészt az új líbiai vezetésnél is kellhetnek (pl. a BASF érdekeltségeire tekintettel?) pirospontok. Közben pedig ez a hozzájárulás elég diszkrét volt ahhoz, hogy a német közvélemény ne foglalkozzon vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr653323639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.10.23. 15:11:04

The man who killed Muammar Gaddafi?
www.youtube.com/watch?v=LwIm_MLcdX8&feature=player_embedded

meg azelott, hogy misurataba ertek volna unnepelnek egy kopaszt, hogy o lotte agyon kadafit, bar lehet, hogy tuloznak es az "o talalta meg kadafit" lenne a pontos megfogalmazas.

nagyon raferne ezekre a sracokra normalis katonai kikepzes. fegyelem es hasonlok

Link Elek 2011.10.23. 17:00:08

na most akkor mi is van?

Just days after he stood with Secretary of State Hillary Rodham Clinton and accused Pakistan of harboring the enemies of his government, President Hamid Karzai of Afghanistan said his country would support Pakistan if it ever went to war with the United States.
www.nytimes.com/2011/10/24/world/asia/karzai-says-afghanistan-would-back-pakistan-in-a-conflict-with-us.html

“God forbid, if ever there is a war between Pakistan and America, Afghanistan will stand by Pakistan,” he said in the interview with Geo Television, which was conducted part in Urdu, part in English. He added that Afghanistan would back Pakistan in a military conflict with any other country, including its rival, India, which recently signed a strategic partnership agreement with Afghanistan.

“If Pakistan is attacked, and if the people of Pakistan need help, Afghanistan will be there with you,” Mr. Karzai said. “Afghanistan is a brother.”

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.23. 20:06:14

@Link Elek: Kadafi elintézőire: hajjaj. Ahogyan a kopasz fickó a pisztollyal hadonászik a társai fejére mutogatva, elég látványos böszmeség.

Karzai szerintem csak azt mondja, ami segíthet neki túlélni egy olyan helyzetben, amikor személy szerint őt is elintézhetik bármikor. Nem akar Jan Mohammed Khan, Burhanuddin Rabbani vagy éppen a saját féltestvére sorsára jutni, de közben ténylegesen esze ágában sem lenne az Egyesült Államok ellen háborúzgatni bárki oldalán, nemhogy Pakisztánnal szövetségben.

Link Elek 2011.10.24. 10:14:40

@Marton Péter:
karzairol: igy mar ertem, logikus

--
In numerous interviews over the weekend in Tripoli and the eastern city of Benghazi, not a single Libyan — including top officials of the new regime — expressed serious concern that Gaddafi might have been executed after being captured alive.
...
As Hariri greeted fighters returning to Benghazi from the front in Gaddafi's birthplace of Sirt on Saturday, TIME asked him if he was concerned about how Gaddafi had died. "I don't care, so long as he's dead," he said. In a separate interview on Sunday, the interim Finance and Oil Minister Ali Tarhouni — who told TIME he has been asked to be the new interim Prime Minister — said he felt "relieved" that Gaddafi had been killed.

Read more: www.time.com/time/world/article/0,8599,2097592,00.html#ixzz1bgWvLJun

a kulturalis kulonbsegek meg mindig jelentosek, bar hollywood es a szilicium volgy aktivan dolgozik a kulonbsegek eldongozasan :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.24. 14:11:36

@Link Elek: ahogyan Hammond és mások a csalódottságukról beszélnek, hogy ettől most "the rebel's reputation has been a little bit stained" és hasonlók, arra emlékeztet, mint amikor bizonyos műsorban az egyik kereskedelmi csatornán a "mentorok" a versenyzőiket dorgálják. A különbség az, hogy akiket ők sztárrá válni vágyó versenyzőként kezelnének, igazából nem így gondolnak magukra.

Itt vannak közben képek az instant Kadafi-múzeumból...
www.dailymail.co.uk/news/article-2052777/Andrew-Malone-comes-face-face-Gaddafis-bloodied-corpse-Misrata.html

Hollywoodra visszatérve, ilyenkor amúgy tényleg lehetne alkotni akár valamit kifejezetten a líbiai közegre célzottan is, miért ne? Egy Hammond típusú pali rosszallásánál hatékonyabban is lehet kommunikálni dolgokat.

A kulcsfontosságú médium lehet pl. a líbiai al-Hurra TV. Korábban egy pósztban falfirka alapján azt hittem, az amerikai finanszírozású al-Hurrát jegyezte fel az emlékezetében a líbiai nép, erre kiderül, hogy a felkelés kitörése után nem sokkal Bengáziban alapítottak sajátot ezen a néven (Libia al-Hurra - Szabad Líbia TV), és az alapítót mellesleg egy kadafista orvlövész éppen közvetítés közben lőtte agyon, az intervenció napján, március 19-én...
en.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Nabbous
Lehetne pénzelni kiváló filmet, amit ezen a csatornán lehetne játszani, és ahol ősbosszú helyett valami intelligensebbet produkálnak mondjuk a családtagok. Bár, ahogy elnézem, már most nem olyan a csatorna szemlélete, hogy ezt feltétlenül tolerálná.

Link Elek 2011.10.24. 20:48:35

ez is aranyos:
Move the sliders to ascribe different weightings to the various indicators that may influence instability (since the values shown are rounded, they may not always add up to exactly 100). Lock individual sliders by clicking the checkboxes. Roll over the chart to see indicators for each country.
www.economist.com/blogs/dailychart/2011/03/arab_unrest_0

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.25. 07:24:52

@Link Elek: a klip elején kezdtem lelkesedni. Ha egy Ben Ali jellegű figurából simán bohóc lehetne, és mostantól mosóporreklámokban is simán felbukkanhatna a poén kedvéért, akkor jobban túl lennének a dolgon a tunéziaiak. De aztán látni, mennyire kihozza az embereket a sodrából az egész - meg talán meg is ijeszti őket, hogy most akkor valaki háborút indít-e éppen a restaurációért.

Az Economist-féle eszközzel klassz játszani. De még pár változó felférne oda. Lehet, egyik nap előállok itt a saját modellemmel.

Link Elek 2011.10.25. 21:24:58

@Marton Péter:
tul keves az adat, tehat a sok valtozot nem szabadna hasznalni, hogy statisztikailag bizonyithatonak lehessen elfogadni.

A general rule of thumb is that you should have no more than one variable for every 10 or 15 cases in your data set.
www.childrens-mercy.org/stats/model/overfit.asp
en.wikipedia.org/wiki/Overfitting

amerikai politikabol pelda:
fivethirtyeight.blogs.nytimes.com/2011/03/24/models-can-be-superficial-in-politics-too/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.25. 22:42:17

@Link Elek: ott a pont. De azért lecserélnék változót szívesen. Számomra - persze itt nem előrejelző, hanem retrospektív módon gondolkodva - egyelőre alapvetően fontos pl. hogy a hatalom öröklése vérvonal szerinti-e. Ez persze bináris (igen/nem). De azért lehetne belőle többfokozatú ordinális skálát csinálni - Szíria kevesebbet érne rajta pl., mert a dinasztia ott kevésbé legitim módon létezik, mint mondjuk Jordániában.

Meg aztán olyan országokra, mint Szíria és Bahrein, a horizontális (közösségek közötti) egyenlőtlenségek mértékét is nézném.

Előrejelzés is van ebben, ha olyan országokra húzom rá, mint Marokkó, Algéria, Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar, vagy az Emirátusok.

Link Elek 2011.10.26. 03:44:01

@Marton Péter:
viszont az is megoldas, ha sikerul valahogy az adatok szamat jelentosen megnovelni.
nem csak az arab tavaszt magayrazo elmelet, hanem az allamok stabilitasat es evekre/negyedevekre vonatkozo valtozokat osszeszedni sok evre visszamenoleg sok allamra.
ha 50 allamra 30 evre sikerul adatokat szerezni az mar 1500 adatpont maris rengeteg valtozot hasznalhatsz a magyarazatra.

de szerintem ket dolgot mindenkepp kulon kell venni: mekkora "ero" keletkezik ami a hatalom megdonteset akarja, es milyen eros a hatalom. az elso a tarsadalom allapotatol fugg, a masodik az uralkodo "hozzaertesetol"

valahogy kulon kene merni az elsot

Link Elek 2011.10.26. 10:31:56

lol
Banksy kuldott egy szobrot ajandekba az OWS londoni verziojanak:
www.highsnobiety.com/news/2011/10/25/banksy-artwork-for-occupy-london-movement/
The Occupy London Movement has received a nice gift in the form of a sculpture from none other than artist Banksy it seems. The artist presents his take on the Monopoly game with Uncle Pennybags looking for a handout. The artwork is standing at St.Paul’s Cathedral as a show of support for the protest against corporate greed and corruption.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.26. 12:17:29

@Link Elek: ez az előrejelző adatbázis nem lenne rossz dolog! Dinamikusan pörgetni kellene benne az adatsorokat t0-tól, amikor indul, amennyire az adatfrissítés megoldható persze.

Jut eszembe, Magyarország elvileg specializálódott előrejelző-rendszer előállítására - persze nem tudom, meddig jutottunk ezen a téren ténylegesen:
www.mfa.gov.hu/kum/hu/bal/Kulpolitikank/emberi_jogok_vedelme/bp_nepirtas_megelozesi_kozpont/

"A Központ egy olyan integrált korai előrejelző és reagáló rendszert fog felállítani és működtetni, amely javaslatokat fogalmaz meg és előmozdítja a gyors fellépéshez szükséges politikai konszenzus kialakítását nemzetközi és regionális szinten. A rendelkezésre álló nagy mennyiségű információ összegyűjtése, alapos ellenőrzése, feldolgozása és a kockázatelemzés után a Központ „kellő időben” értesíteni fogja a nemzetközi döntéshozó mechanizmusokat a kialakulóban lévő fenyegetésekről annak érdekében, hogy azok kidolgozzák a szükséges stratégiákat és projekteket, és megtegyék a preventív lépéseket. Mindemellett a Központ – az érintett regionális és szubregionális szervezetekkel és civil szervezetekkel szoros együttműködésben – egyedire szabott és életképes cselekvési alternatívákat és javaslatokat fog a döntéshozók számára kidolgozni. A fő döntéshozó mechanizmusokkal minden szinten fenntartott rendszeres párbeszéd lehetővé tenné, hogy a Központ felhívja a figyelmet a rövid távon fennálló lehetséges fenyegetésekre és sürgős fellépést követeljen.

(...)

Egy speciális korai előrejelző-aggregátor mechanizmust fog alkalmazni, amely ugyanazon indikátorok által hosszú távon mért, kvalitatív elemzésekkel kombinált megbízható, kvantitatív adatokra fog épülni."

Várom az eredményeiket. Mondjuk engem senki nem keresett meg ezzel a központtal kapcsolatban, de hát magyar felsőoktatási részről a CEU van benne, illetve a Károli Gáspár Református Egyetem...

Más: a Banksy-féle szobor jó :) Pennybaggers :)

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2011.10.27. 22:37:17

@Marton Péter: Röviden ez a Központ egy LUFI... de még a színe is szar. Bocs. :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.28. 07:45:32

@ScoTTThun: I see... Persze ha valaki a központtól kifejtené, hogy mi történik most arrafelé, ez úton jelzem, hogy ez itt erre nyitott fórum.

Link Elek 2011.10.28. 10:33:38

hegyekben allnak az orizetlen raketak/nehezfegyver municiok sirt kozeleben:
www.time.com/time/photogallery/0,29307,2098046,00.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.28. 15:03:17

@Link Elek: legalább ennyi megvan... még. A második képen próbáltam rájönni, mi látható, de még nem sikerült...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.29. 08:44:59

@Link Elek: "If Amazon.com (AMZN) is able to sell books in China—and the Chinese can sell computers in the U.S.—it’s unclear how, or why, the government should try to stop it. This is the great dilemma of the 99 percent."

Nem rossz, bár a "why stop it" helyett jobb lenne a "why change it", és arra pedig lenne válasz az OSW-tüntetők szemszögéből. A "how" sokkal macerásabb.

Link Elek 2011.10.29. 14:07:14

az az igazan jo a soc.networkokben, hogy a tasadalom kutatok eloben tanulmanyozhatjak mi tortenik :)
themonkeycage.org/blog/2011/10/24/occupy-online-facebook-and-the-spread-of-occupy-wall-street/
tanulmany: papers.ssrn.com/papers.cfm?abstract_id=1943168

kiemelem a lenyeget:

This is a guest post from sociologists Neal Caren and Sarah Gaby of UNC-Chapel Hill.
...
A total of 911,822 posts or comments had been contributed to occupy related Facebook pages. Daily Occupy activity on Facebook peaked on October 11th with 64,410 posts. On the day when 129 people associated with Occupy Boston were arrested, 20,912 people contributed to 64,410 posts or comments on 352 Occupy related pages.
...
Most Occupation pages were started between September 23th and October 5th.
...
This includes 55,150 individuals active on Occupy Wall Street related pages; 23,641 on national pages; 5,989 on state or regional pages, and 99,664 on local pages.
...
Before September 28th, a majority of new users posted on the Occupy Wall Street page. Since then, two-thirds have been first observed active on local pages. There isn’t much overlap between the Wall Street and the non-Wall street folk, as 90% of individuals who became interested enough in a local Occupation to comment on it first became involved in their local sites.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.29. 23:13:46

@Link Elek: a társadalomkutatók is, és persze mások is...
"For each page, we downloaded all posts and comments that had been made on the page between the day that the page was created and October 22nd, 2011. From this we are able to identify the number of likes for each post and the number, text, content and author of each post and post comment."
süti beállítások módosítása