Külpraktika

Külpraktika

Kony 2012: mi újság Közép-Afrikában?

2012. május 15. - Marton Péter

Marton Péter

A napokban - a Közép-Afrikai Köztársaság területén - az Ugandai Népi Védelmi Erők egy egysége "elfogta" Caesar Achellamot, az Úr Ellenállási Hadseregének az egyik fontos vezetőjét, és bár ebből valahogyan a Joseph Kony-val kapcsolatos tömeges érdeklődés dacára sem lett vírusként terjedő hír, azért érdekes lehet kicsit mögé nézni. És akit érdekel a Kony-ügy, az nyugodtan lájkolhatja ezt a pósztot, itt én továbbra is foglalkozom a témával, anélkül, hogy sapkát, pólót, karkötőt árulnék közben.

Az al-Jazeera English tudósításából kivágva az alábbi kockákat megfigyelhető, illetve kikövetkeztethető pár dolog. A képkockák alatt felsorolom ezeket.

Legelőször is: nem pont úgy tűnik, mintha Achellam (vörös sapkában) fogságban lenne. Igazából kevéssé is valószínű, hogy a családjával együtt, máskülönben Kony iránti töretlen lojalitással vándorolt volna éppen az erdőben, valahol Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság határvidékén, mielőtt váratlanul rajtaütöttek, ahogyan a hírek szólnak. Nincs bilincsben, nincsenek körülötte fegyveresek, és a helikopterből kiszálló katona éppen az ő gyermekére vigyáz (a felesége, korrektül felöltözve, tatyóval, a helikopter mellett várakozik). Kezet fog Achellammal közben egy tiszt, békésen kísérik az őt fotózó újságírók előtt, interjút ad, majd magányosan visszabandukol a helikopterhez. Inkább úgy tűnik, kiugrás volt ez - Achellam részéről ebből az életből -, nem egy lucky strike, és Achellam a jövőben talán segít majd a Kony utáni hajtóvadászatban is. Sok korábbi LRA-s rója az ugandai hadsereg katonájaként jelenleg is a közép-afrikai erdőket az egykori bajtársak nyomában. Achellam pedig nem volt a között az öt LRA-parancsnok között, akiknek a Nemzetközi Büntetőbíróság a letartóztatását rendelte el még 2005-ben (akik közül ketten már halottak egyébként).

Az biztos, hogy Achellam kiesése az LRA további gyengülését jelzi. Ez után nem elképzelhetetlen, hogy Kony kénytelen lesz még az idén bejönni a hidegről, ha éppen nem fogják el, vagy ölik meg addig.

Itt van zárásnak az al-Jazeera tudósítása:

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr634509488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása