Külpraktika

Külpraktika

Green and blue: Önismereti vetélkedő

2012. szeptember 28. - Marton Péter

Az afgán Védelmi Minisztérium friss, "Kulturális megértés: Iránymutatás a koalíciós kultúrák megértéséhez" c. kiadványának rövid bemutatása a WaPo részéről.

Az Afgán Hadsereg katonái és a leendő újoncok egyaránt megkapják majd nyomtatott verzióban és fejtágítás formájában is. Talán jó lehet néhány green-on-blue incidens megelőzésére, még ha azok egy jelentős része nyilvánvalóan nem ennyire spontán, impulzív indíttatású is.

A tartalmából idézett részek hasznosnak tűnnek, tényleg olyan dolgokra hívják fel a figyelmet, amilyeneket egy nyugati katona simán megcsinál anélkül, hogy sértőnek gondolná (hátbaveregetés, bakancs felcsapása az asztalra, szexuális tartalmú viccek női hozzátartozókról stb.), az afgán katonák oldalán viszont visszatetszést kelthet velük, amire utóbbiak nem árt, ha több empátiával készülnek.

Stratégiai szempontból mindez kicsit későn jön, ahogyan ezt egy afgán tisztviselő is jelzi. A kiadvány megjelenése ugyanakkor világosan jelzi, hogy mind az insurgency, mind a counterinsurgency most már a falakon belül is folytatódik. A szívekért és elmékért a támaszpontok belsejében is harcolni kell. Ez pedig nem csak az Alien-filmekben jelent rosszat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr534808721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása