Külpraktika

Külpraktika

Obama Afganisztánról

2011. január 29. - Marton Péter

- Afganisztánban a harci műveletek véget értek - jelentette ki a napokban a You Tube (és az emberek) számára adott interjújában Barack Obama. A teljes beszélgetésnek ebben a részletében hangzik el az o(ba)minózus kijelentés, 2:54 után. Íme, a felvétel, aztán röviden azért kommentálom is.

Szóval lehetne itt valamilyen elegáns elemzésbe kezdeni, hogy általában miért rossz az, amikor valaki retorikai csapdát állít saját magának. Mi lesz, ha holnap is harcérintkezésbe keverednek katonák valahol Afganisztánban? De igazából nem erről érdemes beszélni (mert ez garantált).

Egyrészt nincsen - és nem lesz - az idézett elszólásnak akkora hatása, mint amilyen például annak volt, amikor ifjabb Bush a Lincoln űrhajó repülőgép-hordozó fedélzetén bejelentette (2003 májusában), hogy Irakban a "jelentős" harci műveletek véget értek. Bush számára deklarációjának az előre elgondoltságból adódó fokozott súlya, illetve  a  kijelentését övező megkülönböztetett  figyelem és a rögtön mindenhonnét jövő visszhang zárta be a csapdát - még az iraki gerillaháború kibontakozása előtt.

Másrészt Obamának ez a  mostani kijelentése egyszerűen nem méltó igazi kritikára és rendszeres számonkérésre, annyira pontatlan. Ha Obama ezt nem érezte akkor, amikor kimondta, egy megértő olvasatban esetleg azzal tudom menteni, hogy Afganisztánon kívül a világnak hány problémás pontjára kell odafigyelnie most egyszerre - az amerikai belpolitika mellett; és hát az afganisztáni kilátásokon kívül még sok minden másról is kérdezték ebben az interjúban.

Az a gyanúm azonban, hogy a tavalyi dél-afganisztáni, Mardzsah és Kandahar környéki katonai műveletekre (Operation Moshtarak és 2010-es társai) gondolva mondta, amit mondott. Ezekre ő és a Fehér Ház részéről mások is következetesen döntő ütközetekként utaltak, mindvégig. Ennek a felfogásnak egy gerillaháború kontextusában nem volt, illetve nincsen értelme, viszont a közvélemény részéről ettől még remélhetnek piros pontokat begyűjteni azzal, hogy megígérik, több ilyen igazi, nagy, harci művelet már nem lesz. 2011 közepén elkezdik kivonni az amerikai csapatokat, 2014-re pedig az afgán erők lesznek a helyzet urai minden egyes tartományban -  Obama ezeknek a vállalásoknak a  szellemében fogalmazott úgy, ahogy (pontatlanságával rátéve azokra egy nagy lapáttal).

Az ennek hátterében meglévő elköteleződésben  már inkább felfedezhető egy retorikai csapda.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr492622804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2011.01.30. 09:09:09

"Obama botlása a Youtube-nak adott interjúban."

Hol van itt a botlás?

"combat operations have ended" ez semmit nem jelent kb. Attól még "béke" fentartóként ott maradnak majd ha lesz operation azt "defensive operation"-nek fogják hívni...

Arra a kérdésre pedig mikor hagyják el Afganisztánt egy nagyon rövid válasz van: Soha.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.01.30. 09:20:18

@odamondó: a botlás lényege, hogy Obama hülyeséget mondott. Arra már nem is tértem ki, hogy 2011 végére szerinte "we will be out of Afghanistan". Éppen eléggé szerencsétlen azt mondani, hogy nem lesz több "combat operation". Átnevezni ezt nem fogják, a combat az combat, aki pedig elesik benne, az combat casualty. Afganisztánban a jövőben még számos harcászati művelet jár majd harcokkal a jövőben, és lesz következésképpen ennek megfelelően "harci" is elkerülhetetlenül.

A "defensive operation" címke egyébként nem lenne új, idegen földön counterinsurgency-t támogatni az amerikai terminológiában "Foreign Internal Defense"-ként is ismert feladatot jelent.
süti beállítások módosítása