Külpraktika

Külpraktika

Tegnapi hír: fejlemények Líbiában

2011. február 22. - Marton Péter

Számunkra igen kellemetlen dolgot írt tegnap a Libya_freedom Twitter-fiók tulajdonosa, Mohammed el-Gamúdi:

"Most történik Tripoliban: zsoldosok lőnek a tüntetőkre a magyar nagykövetség tetejéről. Megerősítve. Az épületet erőszakkal foglalhatták el."

A hír felröppenésekor az utóbbi megállapítás, miszerint az épületet (egyébként minden bizonnyal) nem a magyar nagykövetségen dolgozók bocsátották ehhez rendelkezésre (amennyiben az eset megtörtént), sajnos még hiányzott, és emiatt sokan rosszakat gondolhattak rólunk. El-Gamúdi ebben a korábbi tweetjében még a reményét fejezte csak ki, hogy az épületet erőszakkal foglalták el, és nem a magyar kormány támogatásának jele, ami történik.

Martonyi János elég sokat nyilatkozott a líbiai tüntetésekről a napokban, úgyhogy a líbiai vezetés erőszakos fellépését elítélő  magyar álláspontnak azért nem olyan nehéz utánajárni. Emiatt a napokban a líbiai külügyminisztérium meg nem erősített hírek szerint be is kérette az ottani magyar nagykövetet, Marton Bélát a tiltakozása jeleként. (Jelezném: Marton Béla nem rokonom, csupán a családnevünk egyezik.)

Mindez újabb illusztrációja annak, hogy miközben a Twitter nagyon klassz dolog, és remélem, hogy el-Gamúdi zavartalanul tovább tud írni oda a következő napokban, félrevezető dolgok is gyorsan terjedhetnek rajta keresztül (nyilván itthonról is tudnánk példát mondani). Összegzés: tessék a Twitteren érkező híreket figyelni, de ami igazán cselekvésre, véleményformálásra késztet, azt először is tessék ellenőrizni, ha egy mód van rá. Máskülönben várni kell.

A hír így is elég aggasztó, amennyiben igaz. A blog szerzőjeként ez úton remélem, hogy ottani diplomatáink és a követségen dolgozók biztonságban vannak.

Frissítés (11:15): Marton Béla nagykövet cáfolta a követséggel kapcsolatban felröppent híreket. "Iszonyú károkat okoz a magyar érdekeknek, és teljesen fölöslegesen megijesztette a helyi magyarokat. Azt mondta, annyira alaptalan az információ, hogy még arra sincs ötlete, honnan eredhet" - így nyilatkozott az Origónak a tegnap indult pletykáról a nagykövet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr742678949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása