Külpraktika

Külpraktika

Amerikai-líbiai kapcsolatok: a bizalom hiánya

2011. március 01. - Marton Péter

A képen látható líbiai tüntető tiltakozásképpen közszemlére teszi a frissen megkaparintott fegyvert. Az ott, helyben kialakult egyetértés a videó tanúsága szerint az, hogy az Egyesült Államoktól kapott ilyet a Kadafi-rezsim. A You Tube-ra február 20-án felkerült videó címe ennek megfelelően "US Made Weapons Killing Libyans".

A helyes megfejtés ezzel szemben: a képen belga FN 303-as "korlátozott halálosságú" kilövőeszköz látható, a Fabrique Nationale de Herstal (FN Herstal) terméke. Tömegoszlatásra alkalmas. Többek között az amerikai tengerészgyalogosok is használják, de a Kadafi-rezsim is vásárolt belőle 2000 darabot. Emiatt azóta a Belgian Human Rights League szervezet szót emelt, az FN Herstal számára exportengedélyt kiadó vallon kormány pedig némi magyarázkodásra szorult. Miután az EU 2004-ben feloldotta a Líbia ellen addig fennállt fegyverembargót, az FN Herstal 12,2 millió euró bevételre tett szert ottani eladásaiból (és nem csupán korlátozott halálosságú eszközöket adtak el; teljes lista a belinkelt cikkben).

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr192701992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.03.01. 18:56:05

egyiptomban 'made in USA' feliratu volt a konygazgranat.
---
amerika a vilag legnagyobb fegyver exportore.
az amatorok nyilvan mindent amerikai fegyvernek neznek, ami modernebb egy kobaltanal, es nem szamlatomast orosz :)
amit nem ertek, hogy miert nem keszult fel a várható PR katasztrofakra az amerikai kormany/hadiipar.
nem gondoltak ra, hogy a fegyvereket hasznalni is fogjak?
vagy arra szamitottak, hogy felszabaditokent fogjak udvozolni a fegyvereket is? :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.01. 19:55:22

Kemény dió egy döntéshozó szemszögéből. Végül is a fegyverek és egyéb rendcsináló eszközök bevetését már nem tudják megakadályozni, ahol vannak ilyenek, maximum humanitárius intervencióval, olyasmire pedig egyelőre nem hajlik a NATO.

Cameronnal február 25-én csinált interjút a You Tube, és az első feltett kérdés nála is rögtön a fegyvereladásokra vonatkozott:
www.youtube.com/watch?v=o9kz_bKYslg
süti beállítások módosítása