Külpraktika

Külpraktika

Az okinawai "lobbi" a vonalak mögött

2011. március 10. - Marton Péter

Nem irigyelhetjük Kevin Maher sorsát: az amerikai Külügyminisztérium tisztviselője a Japán Ügyek Hivatalát vezette a State Departmentben, míg egy egyetemi hallgatóknak tartott, egyébként nem nyilvános előadás miatt el nem távolították a pozícójából. Az említett előadás alkalmával állítólag ilyeneket mondott, például, hogy szerinte "az okinawaiak a manipuláció és a zsarolás mesterei", akik "lusták ahhoz, hogy goyát termesszenek".

A megjegyzések nyilván a US Marines Futenma légibázisával kapcsolatos bonyodalmakra is vonatkoztak, amelyek miatt az ott állomásozó erők egy része az egyébként szintén mindenféle bonyodalmakat generáló Guam szigetére készül települni a jövőben. Túl a közvetlen kommunikációba kerülvén  sérelmezhetővé váló  voltukon,  már csak azért is szerencsétlen az elhangzottak napvilágra kerülése, mert a goya (kesernyés dinnyeféle) utolsó szezonja igen gyenge volt a termelők számára, a szokatlanul hideg időjárás miatt.

A fenti link mentén elérhető cikk úgy írja, Maher balszerencséje az volt, hogy diákok a nála járt csoportból Japánban jártukkor bemutatták a jegyzeteiket az ottani médiának. Ez nekem kicsit naiv tálalásnak tűnt, úgyhogy utánaolvastam persze. És mi derült ki? A Japan Probe szerint egy valószínűleg okinawai származású diák, Tori Miyagi jegyzetelte le buzgón Maher szavait, melyek így jutottak el az Aszahi Simbun szerkesztőségéhez...

Érdekes ikerjelenséggel van itt dolgunk...

A képen balra Tori Miyagi látható. Jobbra pedig a Karate Kidből ismert Miyagi mester - aki szintén okinawai volt a klasszikus karatefilm sztorija szerint...

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr592729081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása