Külpraktika

Külpraktika

Két idézet Líbiából

2011. március 18. - Marton Péter

Nic Robertson, a médium

A CNN tudósítója, Nic Robertson tegnap írt néhány érdekes tweetet, kezdve ezzel. Ebben arról számolt be, hogy percekkel az előtt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szavazott volna a líbiai rezsim offenzívája ellenében hozott határozati javaslatról, Szaadi Kadafi afféle utolsó próbálkozásként (hogy a javaslat elfogadását megelőzze), "azt mondta nekünk, a Kadafi-párti hadsereg nem megy be Bengáziba".

Robertson még hozzátette, Szaadi megígérte: megkísérlik lehetővé tenni a civilek távozását, humanitárius szervezeteket engednének be az országba, hogy a rászorulók segítséget kapjanak, a város ellen pedig nem vetnek be nehéztüzérséget. Ma a CNN élő adásában végre megkaptam a megerősítést, amit vártam: Szaadi Kadafi telefonon hívta fel Nic Robertsont, saját maga, közvetlenül, hogy ezt a tudtára adja.

Kifejezetten CNN-effektív kommunikációs csatornát keresett tehát, miután apja nemrég még azzal fenyegetőzött, hogy kerületről kerületre (helyi változatban "zenga-zenga"), házról házra számolják majd fel az ellenállást Bengáziban...

A felkelők véleménye a beavatkozásról

Belényi Dániel Líbiából tudósít jelenleg, és egy friss blogbejegyzésében idézi, amit az egyik felkelő mondott neki a lehetséges külső beavatkozással kapcsolatban, azt illetően, ha szárazföldi csapatok bevetésére kerülne sor (amit nyíltan egyelőre nem terveznek a repüléstilalmi zónát létrehozni igyekvők):

„Mivel sok vesztenivalóm nincs, harcolok. Csak adjanak fegyvert. Amikor elkezdődött a felkelés, megjelentek az afrikai zsoldosok. Sokakat megöltünk közülük" – komorul el, majd hozzáteszi: "Láttuk, mi megy Irakban, ha megjelennek az amerikaiak. Azt akarjuk, hogy támogassanak minket, de ne szállják meg az országot. Ha egy amerikai katona Líbia földjére teszi a lábát, megölöm. Akkor ellenük fogok harcolni.”

Spekuláció, de azért feltételezem, hogy ezen a téren francia vagy brit csapatok sem jelentenének annyira nagy különbséget. Viszont mielőtt valaki térségspecifikus tényezőnek látná, hogy az elnyomás helyébe megváltóként lépő külföldi csapatoknak sem feltétlenül örül a felszabadított helyieknek legalább egy része, instant történelmi példaként íme, az alábbi poszter, 1956-ból (az ELTE egyik épületében van kiállítva).

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr292749838

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Azonnal lecsaphatnak Líbiára 2011.03.18. 16:13:01

Francois Baroin francia kormányszóvivő bejelentette: a Líbia elleni csapásmérések gyorsan, néhány órán belül megkezdődnek. Hozzáfűzte, Franciaország is részt vesz a műveletben. Közben pénteken délután a líbiai külügyminiszter bejelentette: azonnal tűzszün…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.03.18. 17:37:25

eleg logikus a 2., nem ertem miert maradt ki a bush/neokon gondolkodasbol

----
swampland.blogs.time.com/2011/03/18/three-questions-about-libya/
The resolution does not call for regime change. It also places its overwhelming emphasis on civilian casualties. If Ghaddafi backs off and consolidates the territory he still holds, with little harm to civilians, what role remains for the U.N.?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.18. 22:43:35

@Link Elek: pontosan - és mivel az iraki analógia ennyire adódik, nem értem, hogyan nem jut eszébe több embernek most. Mindenesetre Obama ma azt nyilatkozta, hogy amerikai szárazföldi csapatok bevetésére nem kerül sor, és az intervenció céljai világosak és korlátozottak (= a lakosság védelmére).

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.03.18. 23:55:04

Kis OFF- nekem ez a kedvenc egyetemi plakátom: m.blog.hu/fu/fulpucipalca/image/Slaci18%20k%C3%A9pei/oml%C3%A1s.jpg :)

ON

Szerintem a nyugati hatalmak tisztában vannak ezzel, legalábbis én ennek tulajdonítom be a beavatkozás késleltetését, hogy harmincadjára is csak szóban fenyegetőznek.

"Sérti az ENSZ-határozatot, ha Bengázi felé vonulnak
márc. 18. 23:02 Líbia

Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy Kadhafi erői megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát azzal, hogy továbbra is Bengázi felé közelednek. Ha továbbra is így tesznek, akkor gyors és biztos következményekkel, köztük katonai akcióval néznek szembe, mondta. (BBC)"

Megszámolni sem tudom, ma már hány ilyen nyilatkozat született, "mostmár aztán tényleg beleavatkozunk, ha nem fejezitek be, de mi szóltunk! de tényleg naaaaaaa"

Nekem úgy tűnik, azt a kényes pontot akarják kivárni, amikor megmentőként adhatják el magukat

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.19. 08:36:13

@Thaddeus Griffin: én már csak azt merem mondani, hogy meglátjuk. De amúgy logikus lenne, amit írsz, aláírom...

Az OFF-ra: LOL(cat) :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.03.19. 10:53:44

@Marton Péter: Elnézve az éjjel óta történteket, a lelőtt vadászgép és társai, gondolom számodra is teljesen meglepő módon, a Khadafihez hű erők nem igazán vették komolyan a nyugati hatalmak fenyegetését.

Tény, nehéz helyzetben vannak, egyrészt a fentiekben foglalt valószínűsíthető fogadtatás miatt, és számos egyéb belpolitikai ok miatt, de ahogy ZigZag mondta tegnap találóan, "nem képesek a nyugati hatalmaktól elvártan viselkedni", és szvsz ennek az üzenete a legnagyobb baj.

És akkor most eltekintek Berlusconi üzleti kapcsolataitól, Sárközy kampányától stbstb...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.03.19. 12:04:01

Az jutott eszembe, ahogy kínosan ügyelnek a beavatkozást emlegető országok, hogy a nemzetközi jognak megfelelően járjanak el, hogy ezzel talán megszerezve a helyiek támogatását, nem-e húzzák túl:

"A BBC jelentése szerint kadhafi erői beértek Bengáziba. Khalid al-Sayeh, a lázadók egyik szóvivője közben azt mondta a Reutersnek:

"Nyugat felől beértek a városba. Hol vannak most a nyugati hatalmak? Azt ígérték, támadni fognak?"

"Egy ellenzéki csoport közleménye szerint reggel óta bombázzák Bengázit, az ostrom ebben a pillanatban is tart.

"Köszönjük az ENSZ döntését, köszönjük a légtérzárat, köszönjük a tűzszünetet" - üzenik a nemzetközi közösségnek"

Igazából az az érdekes, hogy mennyire oszlik vajon meg az ellenzékiek véleménye a nemzetközi beavatkozásról, ami talán indokolhatja a késleltetését a katonai akciónak. De gondolom, az érintett országok csak küldtek még diplomatakülönítményeket ennek feltérképezésére a misasok éleslátásával :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.19. 18:49:46

@Thaddeus Griffin: az a bajom az egésszel, hogy ez a BT-határozat látszatra mintha kifejezetten a mission creep előidézésére lett volna kitalálva, amit viszont ténylegesen nem hiszek. És ha ez a helyzet, akkor nem a mesteri időzítés jellemzi a repüléstilalmi zónában résztvevők ténykedését, hanem ad hoc döntések homályosan definiált célok érdekében, melyek észrevétlenül változnak is ráadásul a fejekben.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.19. 19:03:31

@Thaddeus Griffin: na, látom közben hasonlókat írt Ray Takeyh is a CFR-nél:
www.cfr.org/libya/beware-costs-libyan-intervention/p24425
Csak ő még nem számolt azzal, hogy mi van, ha ráadásul a líbiai erők továbbmennek. Ami elég logikus provokáció (ill. egyben kísérlet az ellenzék kiütésére) a repüléstilalmi zónán túlmenően világosan nem rendelkező BT-határozat lényege ellen (a határozatban annyi van ugye, hogy minden szükséges megtehető - megszállást leszámítva - a lakosság védelme érdekében).
A "minden lehetséges" kategóriába közben érdekes módon a BT-határozat elrendelte fegyverembargó megsértése is beletartozhat:
online.wsj.com/article/SB10001424052748704360404576206992835270906.html?mod=wsj_share_twitter
Nagy itt a kuszaság a fejekben. Egy semleges típusú fegyverembargó, rezsimváltás széndékának a kerülése, bizonyos városok visszafoglalásának tolerálása, Bengázi oltalmazása, de csak félig-meddig... Nem is folytatom.

Viszont! Ha máról holnapra virradó éjjel kezdődik valami nagyobb szabású arrafelé, akkor miindez éppen a 2003-as iraki háború kezdetének nyolcadik évfordulóján történik majd. Úgyhogy mindjárt némi következetességet is találtam ebben a történetben :)

Link Elek 2011.03.20. 00:18:33

az az erdekes, hogy nagyon sok politikus nagyon sok helyrol nagyon mogotte van a dolognak.
pl: sarkozy, Cameron, HRC, a UAE kulugyminisztere, katar talan ~20 vadaszgepet is kuld
ez nekem furcsa.
nem szokott ilyen lenni. egy nepirtas nem kulonosebben erdekelte a politikusokat eddig.
valami megkulonbozteti ezt az eddigiektol: talan az Al Jazera, talan hogy obama fenyevekekl jobb politikus, mint bush volt :)
talan van egyesseg az USA es a obol arab allamai kozott, hogy libiaban azt csinaljak amit az usa mond, akkor az bahreinben azt csinalnak a siitakkal amit akarnak

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.03.20. 00:47:14

@Marton Péter: Azon kezdtem el agyalni, mi van ha a mostani líbiai beavatkozás mögött egyfajta közös európai erőfelvonultatás zajlik, kis amerikai hátszéllel.

Ebben a formában az célkitűzés, Khadafi hatalmának megdöntése a líbiai áldozatok ellenére jó eséllyel megvalósítható, az EU újradefiniálja a saját szerepét a rangpozíción; a országoknak kis önbizalmat ad, mert ebben a térségben rég arattak sikereket a korábbi befolyásukhoz képest; az euro körüli nehézségek és egyéb belső problémák orvoslására a hadiipar erős lobbinyomására, a gazdaság élénkítése érdekében teszi mindezt?

A "bármi szükséges eszközt megtesz" a a BT határozatban foglaltaknak a saját értelmezés szerinti végrehajtása, nekem elég erős utalásnak tűnik minderre.

Elkerülve/tanulva az iraki ellenséges fogadtatást/ból, addig húzták mindezt, míg a hírekben szereplő baráti nyilatkozatok egyre nagyobb számban nem kezdtek napvilágra kelni- természetesen a líbiai állami propagandát és baráti országok közleményeit nem számítva, ami összességében szépen adható el a nemzetközi közvéleménynek.

Vagy ez már erős konteo?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.20. 09:43:45

@Thaddeus Griffin: az tutira benne van a pakliban - és Obama valószínűleg rajong a gondolatért -, hogy Európának átpasszol némi felelősséget az USA: partner és nem koalícióvezető legalább névlegesen. Egyfajta szimbolikus készülődés ez a poszt-hegemonikus korszakra (függetlenül attól, hogy reálisan mennyire szükséges, egyszerűen passzol Obama felfogásához ez a dolog). Európának pedig lehetőség adódik, hogy tanuljon. Kérdés, hogy marad-e háttérszereplő az USA a végtelenségig, ha a szárazföldi csapatokat nem lehet nélkülözni végül mégsem. Reméljük, a tanulás eredménye az európai résztvevők számára biztatóbb lesz, mint a '90-es években a Balkánon volt, ahol ugye csak az amerikaiak kellettek a végén mégis a meccs eldöntéséhez Boszniában.

Amúgy érdemes megfontolni, hogy itt a légicsapásokkal és a lázadók jelentette helyettesítő erőkkel próbálnak eredményt elírni, ami doktrinális szinten kicsit a Koszovó- és az Afganisztán-élmény kombinálása - mínusz a különleges műveleti erők* és Monica Lewinsky :)

* Jó, amúgy konteókat különleges műveletiek jelenlétéről persze hallottam én is :)

@Link Elek: az UAE kezdettől fogva érdeklődő volt. Az ottani, INEGMA nevű think tank pl. kiadott anyagot, amelyik akár a 100%-ig arab megvalósíthatóságot is lehetségesnek látta megfelelő feltételek és részvételi arány mellett, ami már akkor sem az Emirátusokon múlott.

Konteót nem feltétlenül gyártanék belőle; akár paktum nélkül is működik, hogy a Kadafi elleni akcióval felvilágosult abszolutizmusként prezentálhatja rendszerét a résztvevő vezető.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.03.20. 19:13:24

@Marton Péter: Na igen, de Lewinsky kisasszony helyett most van egy Amr Músza, aki az eddigiek alapján nagyobb orális aktust is előidézhet

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.20. 22:35:59

@Thaddeus Griffin: na igen. Az a súlyos ebben a történetben, hogy az elmúlt hónapok eseményei nyomán a legtöbb szereplő (nyugati döntéshozók, nyugati emberi jogi aktivisták, arab aktivisták és tüntetők, arab vezetők stb.) a sok egymásra halmozódó szimpátia és ellenszenv bizarr összefonódása miatt mostanra akkor normális, ha teljesen tudathasadásos... Moussa nem kivétel, és egy szintén tudathasadásos közönséghez beszél.

Link Elek 2011.03.21. 09:14:49

@Marton Péter:
nekem ugy tunik, hogy a nemzetkozi kozosseg tovabbra is diplomatanak kezelte Moussat, amikor mar nem az, hanem politikus aki egyiptom elnoke akar lenni.
az ovatos diplomata atvaltozott kavaro, latvanyos megnyilatkozasokra torekvo politikussa.
ezek utan majd jobban figeylnek ra, hogy az ilyen kavarasai (lesznek meg boven), elsosorban az egyiptomi kozvelemenyhez jussanak el.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.03.22. 00:42:35

@Marton Péter: ami azóta ismét fordult egyet :) Amikor először hallottam Schlett tanár úrtól az "inkonzisztensen konzisztens" fogalmát, jót mosolyogtam :D
süti beállítások módosítása